Raskid veze

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Officer Crabtree

#651 Re: Raskid veze

Post by Officer Crabtree »

hebiga, profesionalna deformacija u izričaju :lol:
Njanjo

#652 Re: Raskid veze

Post by Njanjo »

inter29 wrote:ok onda,kapiram da me ne kapiras,ja sam definitinvo rascistio sa sobom i sa njom,a mislim da nisi u pravu,jer bi ja bio srecan da krene dalje,ali dalje pravim putem a ne da radi stvariu inat meni...jer da nije tako zvala bi frendice na neki drugi naci,nne preko face-a.To je ispod svakog nivoa....

..i problem je sta?
La_Forge

#653 Re: Raskid veze

Post by La_Forge »

.. moj inter 29... ti si tek na početku :)

sjećam se sebe i svojih postova prije neke dvije godine ... slična pitanja i dileme... čak slični i odgovori na moje postove...

obzirom da smo svi različiti, da su nam veze svima različite... tako su i načini prevazilaženja raskida različiti...

Meni lično je pomogla na karju jedino radikalna terapija... ukidanje svih profila, accounta, msn-a, mailova, telefona, zajedničkih prijatelja... pozdravljanja itd .. svaki, svaki kontakt... 0

naravno, ovo je kod mene bilo jedino rješenje obzirom da sam počeo vrmeneom lagano luditi od raznoraznih slika sa FB, novih frajera, chatanja koje njoj nije apsloutno značilo ništa a meni ostavljalu lažnu nadu itd...

pored povrijeđenog ega, inata, prkosa, tuge .. i ko zna kojih sve pomiješanih osjećaja nakon tog raskida ovo mi je bio jedni tretman koji je urodio plodom...

nakon određenog vremena, novih dešavanja, prijatelja, poslova itd sam nekako zaboravio na nju...
na većinu ovih stvari koje su me morile...

ni danas nemamo bolji odnos, nikakav kontakt... i dalje čekam da situacija dođe do onog nivoa kada će i biti dovoljno svejedno kada je negdje sretnem... tada ću možda i napraviti neki potez, porazgovarati sa njom i do kraja zaključiti svu priču ...

a do tada ... vrijeme stavlja patinu na sliku moje velike ljubavi ;)

tebi savjetujem da sam sa sobom prvo iskreno porazgovaraš... definišeš sebe, nju i vaš nekadašnji kao i sadašnji odnos... shodno tome odlučiš kako da se prema svemu odnosiš... i nevjeruješ svojim instiktima :) poslušaj u ovim situacijama češće i savjete okoline koja te dobro poznaje...

objektivniji su !
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#654 Re: Raskid veze

Post by pape »

Njanjo wrote:
inter29 wrote:ok onda,kapiram da me ne kapiras,ja sam definitinvo rascistio sa sobom i sa njom,a mislim da nisi u pravu,jer bi ja bio srecan da krene dalje,ali dalje pravim putem a ne da radi stvariu inat meni...jer da nije tako zvala bi frendice na neki drugi naci,nne preko face-a.To je ispod svakog nivoa....

..i problem je sta?
Problem je sto folira sebe, a i nas, da je definitivno rascistio sa sobom.
Nije rascistio, ... zdere ga ljubomora, ... :roll:
On bi sada, nakon sto je sve gotovo, ... cura krenula u neke svoje nove sheme, da je on izvodi na pravi put, ... bez veze, ... :roll:
Njanjo

#655 Re: Raskid veze

Post by Njanjo »

pape wrote:
Njanjo wrote:

..i problem je sta?
Problem je sto folira sebe, a i nas, da je definitivno rascistio sa sobom.
Nije rascistio, ... zdere ga ljubomora, ... :roll:
On bi sada, nakon sto je sve gotovo, ... cura krenula u neke svoje nove sheme, da je on izvodi na pravi put, ... bez veze, ... :roll:

fakat, mogao si ti pape ovo zakljucat, samo smara
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#656 Re: Raskid veze

Post by ladyblue18 »

Necemo kljucati jer je tema generalno o raskidima. ;-)
La_Forge

#657 Re: Raskid veze

Post by La_Forge »

Nidje veze, šta imaš zaključavati temu ?!? Ako se nekome ne sviđa ima tona tema i podforuma pa bujrum...

Čovjek iznosi svoje mišljenje i stav... i da je ljubomoran - ni prvi ni posljednji :) tu smo diskusije i savjeta radi... forum i jest dobar način za rasterećenje... anonimno i učinkovito...
Njanjo

#658 Re: Raskid veze

Post by Njanjo »

Ma neeee, samo mi je smjesno, kao rascistio sa sobom ali se i dalje nesto zali :D :D :D :D
La_Forge

#659 Re: Raskid veze

Post by La_Forge »

:)

pa dobro, možda i nije raščistio sa sobom... polako ... godine su pred njim...

svi mi imamo slična iskustva ... a i ako nemamo, trebali bi ih imati... jako su korisna u izgradnji karaktera :)

ko iz njih izađe podignute glave na ovaj ili onaj način... :)
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#660 Re: Raskid veze

Post by UnscarD »

La_Forge wrote:.. moj inter 29... ti si tek na početku :)

sjećam se sebe i svojih postova prije neke dvije godine ... slična pitanja i dileme... čak slični i odgovori na moje postove...

obzirom da smo svi različiti, da su nam veze svima različite... tako su i načini prevazilaženja raskida različiti...

Meni lično je pomogla na karju jedino radikalna terapija... ukidanje svih profila, accounta, msn-a, mailova, telefona, zajedničkih prijatelja... pozdravljanja itd .. svaki, svaki kontakt... 0

naravno, ovo je kod mene bilo jedino rješenje obzirom da sam počeo vrmeneom lagano luditi od raznoraznih slika sa FB, novih frajera, chatanja koje njoj nije apsloutno značilo ništa a meni ostavljalu lažnu nadu itd...

pored povrijeđenog ega, inata, prkosa, tuge .. i ko zna kojih sve pomiješanih osjećaja nakon tog raskida ovo mi je bio jedni tretman koji je urodio plodom...

nakon određenog vremena, novih dešavanja, prijatelja, poslova itd sam nekako zaboravio na nju...
na većinu ovih stvari koje su me morile...

ni danas nemamo bolji odnos, nikakav kontakt... i dalje čekam da situacija dođe do onog nivoa kada će i biti dovoljno svejedno kada je negdje sretnem... tada ću možda i napraviti neki potez, porazgovarati sa njom i do kraja zaključiti svu priču ...

a do tada ... vrijeme stavlja patinu na sliku moje velike ljubavi ;)

tebi savjetujem da sam sa sobom prvo iskreno porazgovaraš... definišeš sebe, nju i vaš nekadašnji kao i sadašnji odnos... shodno tome odlučiš kako da se prema svemu odnosiš... i nevjeruješ svojim instiktima :) poslušaj u ovim situacijama češće i savjete okoline koja te dobro poznaje...

objektivniji su !
Prijatelju, ovaj gore bold dio ti je i dalje problem. Ovo ti pisem iz najbolje namjere.
Ti u glavi jos nisi potpuno i 100% prekinuo tu vezu iako je ona poprimila potpuno drugaciju formu. Sta to cekas? Sta jos imas da joj kazes? Sta da zakljucis? Pa sve je zakljuceno odavno.
Kada se dovedes do toga da nemas potrebu bilo sta vise da joj kazes, tek tada si se oslobodio i ostavljas proslost tamo gdje joj je i mjesto i prekidas vezu potpuno.
I vjeruj mi, mi jesmo svi individue ali postoje univerzalni tipovi veza i odnosa u tim vezama koji se cak mogu i klasifikovati.
U tvom slucaju, iz ovoga sto si napisao, po svoj prilici ti si bio u vezi sa osobom koja je tzv. kontrolor/manipulator. To su osobe koje NESVJESNO i cesto bez ikakve LOSE NAMJERE (ovo je vrlo vazno) manipulisu partnera. Najcesce uzrok toga je duboka nesigurnost takve osobe u samu sebe iako to na povrsini moze izgledati potpuno drugacije. Nema nista lakse nego manipulisati osobom koja voli. Primjer te manipulacije koju mislim da si dozivio u toj vezi u ovoj ili onoj formi moze biti npr. sljedeci :
Ona ti u sali kaze kako bi bilo lijepo da odete na Havaje na ljetovanje znajuci da je ti ne mozes odvesti na Havaje. Ili kaze kako bi bilo lijepo da ti nekada imas jahtu.
OK, simpaticno, zajedno mastate, sta je problem? Ali kada se to ponavlja stalno, odnosno kada ti partner stalno postavlja zahtijeve koje zna da ne mozes ispuniti, razlog je samo jedan, ti se trebas osjecati manji i nesigurniji jer ne mozes da ispunis zahtijeve a sto si ti manji i nesigurniji tada je njena slika o samoj sebi ljepsa. To moze imati i drugu formu. Recimo pogleda slike tvojih bivsih djevojaka i kaze, "pa ja sam najbolja tvoja djevojka koju si ikada imao"? Simpaticno jel da? Ti zaljubljen, naravno slozis se, naravno da je najbolja. Poruka koja ti se salje je da treba da budes presretan sto si upravo sa njom. Opet spustanje tebe.
Zbog cega? Zbog toga sto se takve osobe usljed sopstvene nesigurnosti kao vampiri "hrane" takvim stvarima. Potpuno nesvjesno. Upravo zato sto je to sve tako "iskreno", zato je tesko i identifikovati. Ali potpuno te razumijem...ne kaze se dzaba da je ljubav slijepa. Tesko je to sve vidjeti na vrijeme.

Taj Facebook koji pominjes. Na zalost upao si u “zamku” (opet naglasavam potpuno nesvjesnu jer to se najcesce ne radi namjerno) takve osobe. To chatanje, slike, ostavljanje lazne nade...to je samo produzetak te iste manipulacije iz vremena veze samo u drugacijoj formi. Takve osobe samo i jedino pogodi upravo nedostatak te kontrole i prekid svih veza. Tvoja patnja, toj osobi hrani EGO, daje joj osjecaj vise vrijednosti, popravlja joj sliku o sebi. Takve osobe imaju "potrebu" da iza sebe ostavljaju partnera koji "pati" za njima. Sto duze to bolje. A Facebook je odlican “manipulativni” alat za to.
Trebao si odmah da je potpuno iskljucis iz svoga zivota i spasio bi sebi 2 godine patnje.
Ipak ni sada ti nije kasno jer jos je koliko vidim ostala ta tanka nit nekog oblika veze u tvojoj glavi. Prekid te niti, ni na koji nacin ne umanjuje niti omalovazava ljubav koju si osjecao. Samo je stavlja na svoje mjesto. Stavlja je u proslost, i tak nakon toga tebi potpuno otvara vrata za buducnost. Buducnost u kojoj te mozda ceka neka nova osoba, koja ce tvoju ljubav, znati cijeniti bolje. Sretno u buducnosti 
Officer Crabtree

#661 Re: Raskid veze

Post by Officer Crabtree »

U tvom slucaju, iz ovoga sto si napisao, po svoj prilici ti si bio u vezi sa osobom koja je tzv. kontrolor/manipulator...
duboki naklon za cijeli tekst
UnscarD

#662 Re: Raskid veze

Post by UnscarD »

Hvala , Officer Crabtree. Nadam se da si i ti uspjesno rijesio svoje dileme sa "przenjem" :)
La_Forge

#663 Re: Raskid veze

Post by La_Forge »

@ UnscarD

Super post, detaljan i temeljit... u nekim dijelovima tačan u drugim opet nešto manje ali i to uglavnom radi kratkog i površnog opisa čitave te veze i perioda....

U dijelu o maniupulaciji si fulao, prije da sam ja bio taj manipulatorski tip... što je na kraju bio i jedan od razloga raskida... ali to se iz čitave priče tj pisanje nije moglo ni tek tako zaključiti...

Dio koji se tiče finalizacije i prekidanja niti ... taj definitivno stoji :) ali nakon svega, ponosan sam na sebe i na trenutno stanje... kad se samo sjetim na šta je sve to ličilo prije godinu ... ili dvije...
Prošao je taj neki "svima univerzalni" proces i sada čekam drugi, totalno drugačiji... sada čekam puno zreliju, ozbiljniju vezu i osobu... nekoga koga ću cijeniti na osnovu novih kriterija koje su u međuvrmeneu zauzele primat itd... još je nisam sreo ali ne gubim pretjerano nadu da će i to doći... kad bude vrijeme, mjesto i prava osoba.

Prekidanje niti i raščišćavanja sa bivšom, nakon svega, sada ima vjerujem dimenziju neke stare sjete, ne toliko ljubavi... to je nekako izgubilo boju...
Uslijed totalnog prekida kontakta sa njom sada imam osjećaj kao da vidim "otpisanu" osobu među živima kada je sretnem... neku prisnu osobu sa kojom sam proveo dugo vremena, lijepe trenutke... koju sam volio...
o tome pričam...
a nekako još uvijek nije zrelo da stanem i normalno počnem konverzaciju.. da je normalno i završim... onako otvoreno i iskreno... "đess šta ima, kako život, dokle si i šta si ... " standardna...

eto... dakle... negdje sam u "finiš" fazi, osjećam to... ostalo je da započnem novu epizodu al tek kad upoznam pravu...
ova biša će se nekad i nakako u sve to uklopiti ...

a i ne mora...

naš kolega je u početnim fazama ... a koliko se sjećam... baš su gadne :S

;)
Loulou

#664 Re: Raskid veze

Post by Loulou »

@UnscarD, jako dobar cijeli post, a ovo:
UnscarD wrote:...
Kada se dovedes do toga da nemas potrebu bilo sta vise da joj kazes, tek tada si se oslobodio i ostavljas proslost tamo gdje joj je i mjesto i prekidas vezu potpuno...
je "u sridu".
Njanjo

#665 Re: Raskid veze

Post by Njanjo »

UnscareD...samo cu jedno reci.......STRASNO, jbt koliki post svaka cast....jesil ga pisao iz dva puta ili odjednom :D
UnscarD

#666 Re: Raskid veze

Post by UnscarD »

Njanjo wrote:UnscareD...samo cu jedno reci.......STRASNO, jbt koliki post svaka cast....jesil ga pisao iz dva puta ili odjednom :D
Samo vjezbaj i za par godina siguran sam da ces i ti moci napisati post koji je duzi od prosto-prosirene recenice. Ako ne uspijes, ne ocajavaj, uvijek ti ostaje "haiku" :D
Njanjo

#667 Re: Raskid veze

Post by Njanjo »

e vala sigurno mi nije cilj da pisem eseje, ko ce to ba citati :D
UnscarD

#668 Re: Raskid veze

Post by UnscarD »

Loulou wrote:@UnscarD, jako dobar cijeli post, a ovo:
UnscarD wrote:...
Kada se dovedes do toga da nemas potrebu bilo sta vise da joj kazes, tek tada si se oslobodio i ostavljas proslost tamo gdje joj je i mjesto i prekidas vezu potpuno...
je "u sridu".
Hvala Loulou...mozda nisam potpuno pogodio LaForge-ovu situaciju (ogranicene informacije) ali to su dosta cesti odnosi pa mozda i nekome drugome pomogne.
Ja_Ja

#669 Re: Raskid veze

Post by Ja_Ja »

Da li ima jos ljudi koji su prolazili kroz te periode nakon prekida u trajanju od godinu ili dvije? Meni je to nekako puno. Bez obzira u kakvim sam vezama bio i u kakvoj sam sada nekako mi je uvijek plafon bio do 3 mjeseca (u vecini slucajeva i manje). Dvije godine se cine kao i previse veliki period "odvikavanja" i hajde da tako kazem, samoce.
agent_zero

#670 Re: Raskid veze

Post by agent_zero »

Ja_Ja wrote:Da li ima jos ljudi koji su prolazili kroz te periode nakon prekida u trajanju od godinu ili dvije? Meni je to nekako puno. Bez obzira u kakvim sam vezama bio i u kakvoj sam sada nekako mi je uvijek plafon bio do 3 mjeseca (u vecini slucajeva i manje). Dvije godine se cine kao i previse veliki period "odvikavanja" i hajde da tako kazem, samoce.
Može... Valjda je jasno da nismo svi isti...

Usput da napomenem da se u mnogo čemu slažem sa Unscar D analizom... Daj Bože da me takve u širokom luku zaobiđu :)
Ja_Ja

#671 Re: Raskid veze

Post by Ja_Ja »

Naravno da je jasno, samo 2 godine?!? Mora da je bila ebena neka ljubav...
UnscarD

#672 Re: Raskid veze

Post by UnscarD »

Ja_Ja wrote:Da li ima jos ljudi koji su prolazili kroz te periode nakon prekida u trajanju od godinu ili dvije? Meni je to nekako puno. Bez obzira u kakvim sam vezama bio i u kakvoj sam sada nekako mi je uvijek plafon bio do 3 mjeseca (u vecini slucajeva i manje). Dvije godine se cine kao i previse veliki period "odvikavanja" i hajde da tako kazem, samoce.
LaForge-ove 2 godine su povezane samo i jedino sa odrzavanjem kontakta sa partnerkom. To sto oni "zvanicno" nisu bili zajedno ne znaci da veza nije postojala u jednoj drugoj formi. Zbog toga je to trajalo toliko dugo i na zalost La Forgu prouzrokovalo samo veliku patnju. Zato sam i zakljucio da je bio u vezi sa kontrolorom/manipulatorom.
Sa druge strane, postoje ljudi koji se nikada ne oporave. Obicno ubijede sami sebe da je to bila njihova ljubav zivota ili tzv. "soulmate" i da nikada nece naci takvu ili bilo kakvu ljubav ponovo. Paradoxalno, sa takvim stavom, to je upravo ono sto im se i desi jer su emotivno zarobljeni u proslosti i na emotivnom nivou uopste ne zive u sadasnjosti.

Ko to ima pravo da za sebe misli da zna sta nosi buducnost i da "odluci" da mu se ljubav nece ponovo desiti?
Ipak, sve je ovo na racionalnom planu relativno lako za shvatiti ali "malo" teze realizovati na emotivnom planu :)

Sasvim sigurno je potpuni oporavak upravo ono sto treba da se desi jer :
- ukoliko je bivsi partner "normalan", volio vas, stalo mu je do vas itd... bit ce mu drago da zna da ne patite i da ste nastavili sa zivotom. Ja licno kada bih znao da neko za mnom pati, prekinuo bih sam sve odnose jer je tako upravo tom koji pati lakse. Sigurno mu ne bih davao neku laznu nadu u bilo kojoj formi kojom bih tu patnju produzavao pogotovo ne nakon par mjeseci ili godina.
- ukoliko je bivsi partner "nenormalan" pa svjesno ili podsvjesno zeli da patite za njim iz bilo kojeg razloga ili nesto slicno...bit ce mu krivo sto ne patite pa je opet bolje oporaviti se. U idealnom slucaju, takva osoba bi trebala da se zapita, identifikuje i rijesi sama sa sobom odgovor na pitanje zasto uopste zeli da neko za njom pati? Odgovor na to pitanje je duboko individualan ali svoje korijene najcesce ima u nesigurnosti te osobe u samu sebe.

Raskid je ustvari idealan period za samospoznaju i uopsteno ima mogucnost da obogati i transformise oba partnera na bolje. Na svakom je pojedinacno sta ce sa tim uraditi.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#673 Re: Raskid veze

Post by ladyblue18 »

UnscarD wrote: Raskid je ustvari idealan period za samospoznaju i uopsteno ima mogucnost da obogati i transformise oba partnera na bolje. Na svakom je pojedinacno sta ce sa tim uraditi.
:thumbup: bravo
Ali dosta njih zglajza na gore. :-)
La_Forge

#674 Re: Raskid veze

Post by La_Forge »

:shock:
Sa druge strane, postoje ljudi koji se nikada ne oporave. Obicno ubijede sami sebe da je to bila njihova ljubav zivota ili tzv. "soulmate" i da nikada nece naci takvu ili bilo kakvu ljubav ponovo. Paradoxalno, sa takvim stavom, to je upravo ono sto im se i desi jer su emotivno zarobljeni u proslosti i na emotivnom nivou uopste ne zive u sadasnjosti.

Ko to ima pravo da za sebe misli da zna sta nosi buducnost i da "odluci" da mu se ljubav nece ponovo desiti?
Ipak, sve je ovo na racionalnom planu relativno lako za shvatiti ali "malo" teze realizovati na emotivnom planu
E vo je definitivni pogodak ! Nema dalje... to je to... stim što ja ljubav nisam definitivno pozdravio ali sam joj digao letvicu poprilično visoko... (ili to znači da sam je pozdravio ... to još uvijek nisam dokučio :S
- ukoliko je bivsi partner "normalan", volio vas, stalo mu je do vas itd... bit ce mu drago da zna da ne patite i da ste nastavili sa zivotom. Ja licno kada bih znao da neko za mnom pati, prekinuo bih sam sve odnose jer je tako upravo tom koji pati lakse. Sigurno mu ne bih davao neku laznu nadu u bilo kojoj formi kojom bih tu patnju produzavao pogotovo ne nakon par mjeseci ili godina.
Moja je recimo prekinula sve kontakte a onda posredstvom nekih poznanika i prijatelja plasirala informacije... i to tipa, novi momak, solidna veza... i skori brak... nakon par mjeseci njihove veze... (ja šokiran i sjeban...)... evo prođe od tad 4 Bajrama a te svadbe nigdje...
Ne znam samo koji joj je to trebalo ?!?!
Raskid je ustvari idealan period za samospoznaju i uopsteno ima mogucnost da obogati i transformise oba partnera na bolje. Na svakom je pojedinacno sta ce sa tim uraditi.
Za kraj super poentirano... iako je bio zaje,,, period definitivno sam naučio jako puno o sebi ali i drugima...
ne samo o vezama, ljubavi itd već o međuljudskim odnosima generalno... posebno iz perspektive doživljavanje sebe i svoje ličnosti i postavljanja iste na pravo mjesto prema svakome.
Eweleen

#675 Re: Raskid veze

Post by Eweleen »

Ja sam je prebolio poslije 6-9 mjeseci. U kakvoj sam krizi bio, mislio sam da nikad neću :mrgreen: Sad tek vidim koliko još super cura ima i uvijek je bilo.
Post Reply