i da malo potaknem Ujku na repliku (valjda se vratio sa godisnjeg);
O pozdravljam, godišnji je završio. Replika ah da, dinosauri. Reći ćemo nešto i o tome, ali će to pokrenuti neke druge teme.
Zanimljivo je bilo oživjeti precizna sjećanja glede "religioznih kraba", jer kako rekoh, to mi je ostalo u sječanju nakon jedne emisije.
No međutim...
Znanost je ozbiljna stvar. Na koncu, zahvlajjući znanosti postoji moje radno mjesto koje je upravo usko vezano za selekciju. Uspjeli smo (mi ljudi, mislim) razviti mlijećnost holstajn-frizijskog goveda do te mjere da to prevazilazi njegov metabolički potencijal. Životinja sa vimenom poput vreće u prirodi bi bila smješna.Okolina odabire one rijetke mutacije koje idu u prilog opstanku, odakle proishodi niz sporih preobrazaja iz jednog oblika zivota u drugi, odnosno nastanak nove vrste. Ali, da ne bih komplikovao, o mutacijama drugu put.
Znanost ne zanima pitanje postoji li bog ili ne. Pred znanošću je činjenica o postojanju miljuna životnih oblika, i problem kako su ti oblici nastali te kako su se razvijali. Sam mehanizam prirodnog odabira čini se da nije mogao objasniti nastanak ogromnog broja vrsta.
Reklo bi se medjutim da je znanost pronašla zamajac evolucije. Mutacije.
No, jeli imala izbora? Nije, jer znanost je ipak znanost - samo ljudski proizvod.
Pokatkad teorija evolucija pa i abiogeneza ima prizvuk maglovitog mita. Dogadjaje smješta u vrlo daleku prošlost, a ono što se tada desilo (početak života), i što bi u skladu sa teorijom trebalo biti neka prosta polazna osnova, danas je neizvodivo – čak i u laboratorijskim uslovima.
Očevici smo miljuna životnih oblika. Jesu li izloženi mutacijama? Jesu.
Primjećujemo i to da većina mutacija srećom nema uticaja na sposobnost jedinke za preživljavanje, a ako na neku način utječe, onda je to u velikoj večini slučajeva štetan utjecaj po jedinku i njeno potomstvo (ako ga može uopće imati).
Pa ipak, od mutacija se očekuje da su bile pokretač pretvorbe kostiju lica u slušne košćice srednjeg uha. To mi je nekako čudnovato. Od mutacija se očekuje da su udove gmazova nekako pretvorile u krila ptica; Da su komplicirani sustav polaganja jaja polako zamjenili još kompliciranijim sustavom radjanja živih mladunaca, da su formirale imunološke sustave. Nešto, a to je kako kaže zananost morala biti mutacija, bilo je zamajcom nastanka koagulacije krvi, fotosinteze... Nešto, a to je kako kaže znanost morala biti mutacija, primoralo je abiogenteski prvobitni sklop da se nakon prve replikacije, ponovo replicira u molekularni sklop koji će se nastaviti replicirati.
Teško održiv scenarij. Gdje su sve te muacije? Ne obične mutacije, nego korisne za preživljavanje u novonastaloj sredini. Slika života na planeti je takva da su mutacije morala udovoljiti: pozitivnošću, nemogoćnošću stvaranja potomaka izmedju mutiranih i nemutiranih jedinki, održanju plodnosti mutanata i ponavljanje u miljune vrsta.
Čak i kad na raspolaganju ima milijadu godina, scenarija evolucije čini se preambicioznim.
Eksperiment sa vinskim mušicama dokazao je da intezivna zračenja utiču na učestalost mutacija, pošto su za posljedicu imala pojavljivanje čitavog niza jako deformiranih mušica. Pa ipak mušice su ostale mušice. Štoviše, već nakon relativno malog broja generacija poslije eksperimenta čudesno stabilizirajuče svojstvo gena dovelo je do normalizacije kolonije mušica.
Mislim, pokušavam zamisliti neki scenario. Recimo, neku drevu skupinu neke životinjske vrste na nekom drevnom području. Mogu zamisliti da je recimo usljed nečega počela iznenadno ili postepeno da nestaje njihova osnovna hrana. Recimo da ih k tome još napastuje i nekakav gadan parazit, virus i sl., i eto elemenata da prirodni odabir pridonese opsatnku jedinki koje bi bile sposobna jesti nešto drugo. Hoće li to biti dovolnjo da postepeno u nizu generacijsa i sličnih promjena nastane posve nova vrsta koja više ne može začeti potomstvo sa prethodnim oblikom. Teško, no ukoliko imamo mutaciju (točnije mutacijE) onda ...
Pa ipak zapazi koliko je takvih scenarije bilo potrebno. "Korisnu mutaciju" u pravom momentu za nastanak milijuna životnih oblika (neću da kažem - vrsta)
Nastavit ću drugi put, nekava viroza je spopala djecu mi pa...
Da citiram sebe: "jer znanost je ipak znanost - samo ljudski proizvod."
TReba nam nešto što nije samo ljudski proizvod, a nudi odgovore koji se uklapaju sa opće poznatim stvarima u svijetu koji nas okružuje.