Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ljubav_aha

#651 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

Mikado wrote:Skole s ministarstvom obrazovanja snose dobar dio odgovornost za porast maloljetnicke delikvencije.

upravo tako :)
ljubav_aha

#652 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:ljubav AHA... lako se uhvatiti za jednu rečenicu, konstataciju i putem nje razvodniti sam koncept, sam kontekst kao i samu poruku.. ukoliko recimo znamo da se od kraja agresije u BiH ubilo više od 5000 ljudi... šta nam to recimo govori o našem društvu, njegovim autoritetima, njegovim postulatima, vrijednostima, normama ponašanja, pojedincima koji ga čine.. šta nam to na kraju krajeva govori o nama samima.. koliko ljudi među nama nema vjere u bolje sutra, koliko ljudi je na drogama zbog bezperspektivnosti, kako sebi objašnjavamo apatiju koja svuda oko nas, kako objašnjavamo nasilje među djecom i mladima.. kako objašnjavamo silovanja maloljetnika od strane drugih maloljetnika...?

UDG,a sto je sa osobom sto ste spomenuli da se ubila u UK iz protesta o slucaju rata u BiH :!:

UDG,u gore napisanom tekstu je ocekivajuca posljedica trauma rata,kao i sukobi sa problemima koji su nastali nakon rata

UGD,kako narod objasnjava mladim geberacijama,zasot se niko ne brine za zivot mladih,vec dugo citam ovdje kako je uzas odgajati djecu u BiH
uvjek dobar gost

#653 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by uvjek dobar gost »

Da se ne citiramo... Aha Ljubavi

Odgovor na prvo pitanje je smrtan slučaj, osobe koja se samozapalila jer je htjela javnosti u Britaniji reći da zemlja vodi katastrofalnu politiku prema BiH .... moram proguglati jer sam zaboravio ime čovjeka koji danas nema ulicu niti u jednom gradu u BiH...

Traume rata, odnosno agresije su u svakom od nas to se zove PTSP , no kako je svaki pojedinac unikatan i manifestacije PTSP-a su drgačije, one zavise i od učešća pojedinca u ratu, o onome što je isti vidio ili doživio tokom agresije...
Traume se liječe aktivnostima, sportom, rehabilitacijama, hobijima... po pitanju rehabilitacije i samog priznavanja pomenutog psihičko-fizičkog oboljenja vlasti nisu učinile NIŠTA !!!

Problemi nakon agresije... su posljedice politike koju vode nacionalne stranke sa isključivim ciljom zaštite njihovih lopovluka tokom agresije i tik iza nje.. mislim na šverc, ratno profiterstvo,izdaju, post ratnu pljačku javnih preduzeća i velikih kompanija, mislim na krađu iz raznih budžeta, lopovsku privatizaciju..,.. mislim na sve ovo oko nas...

Oko odgoja mladih, podizanja djece u svemu ovome i uloge starijih lica.... ne znam odakle da krenem... odgoj nikakav jer porodica kao osnovna ćelija društva je mahom razorena, školski sistem je u službi gore navedenih politika, u obrazovnom sistemu rade mahom nestručni ali podobni vojnici političkih stranaka. No najslikovitije je otići u sarajevsko porodilište ili spoznati istinu o trudničkom bolovanju, procenat nepismenosti od oko 30% je podatak sam za sebe... stariji su (po meni) krivci jer se vode logikom nesuprotstavljanja lopovima svuda oko nas jer za ime nečega oni su kao njihovi ili su kao naši.. djeca vide frustrirane roditelje koji rade za par stoja, ali vide i komšiju koji dila gudru, voza nova auta, bahati se na svakom koraku, voda dnevno četri manekenke i koji je moderan... naravno djeca u njemu vide sebi uzora, mediji su drugi u lancu jer oni šta rade... pune programe glupostima i daju mnogo prostora političarima i njihovim satelitima da truju raju...
Volio bih sviju odvesti u neka sela oko Foče ili oko Vareša da vidite u kakvim uslovima djeca uče, da vidite kolike škole zjape prazne....

Ovo sve odgovara vlastima jer na taj način oni imaju sutra potencijalnu vojsku glasača ili čak i bukvalno vojsku koja će ih zaštititi od belaja...
Uzrok svega je odliv mozgova iz BiH, cirkulacija provincijalaca i politički podobnih po svim mogućim funkcijama u ovoj zemlji, od šefa komunalnog preduzeća, preko prodekana i rektora univerziteta, do inspekcijskih službi...
No šupci su i pipci međunarodne zajednice koji u svemu traže samo svoju korist, traže svježu krv i nova prezimena za Skandinaviju, traže jeftinu pamet za Kanadu i Sad traže potentne za Zapadnu Europu... , a mi ko mi.. banalni i nezainteresovani .. imamo prelijepu zemlju punu potencijala, imamo i pametnih ljudi... ali vlastima i njihovim poltronima i familijama ne odgovara napredak.. jer oni se jedino ističu i dominiraju kad je ovo i ovakvo stanje oko nas... bezperspektivnost, apatija, anarhija i šta sve ne...

ma podatak da je svega 1% povratnika zaposlen ili da imamo oko 45 000 porodica koje su beskućnici... pored svih ostalih pogubnih statističkih podataka realno zovu na uzbunu..!!!

Mislim da bi se čak i bijeli miševi pobunili da im je ovakav tretman prilikom ekperimentisanja....
melody

#654 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by melody »

uvjek dobar gost wrote:Mogu li sebe izdizati iznad ovog drustva ?

Kakvo god drustvo bilo, mogu li se ja razlikovati puno ? Mogu li ja odskakati od prosjeka i je li to dobro ?
Kakvu poruku ja primam od drustva koje me okruzuje, sta meni to drustvo porucuje kao mladom covjeku ? Sta ja ocekujem od drustva ,a sta ono od mene ? Slazem li se ja sa stavovima drustva, kakvi su to stavovi, kakve vrijednosti zagovara drustvo ? Ko su nam uzori u drustvu, kako se oni ponasaju ?

Mogu li se ja identifikovati sa drustvom koje me okruzuje ??????
"Bosna je teška teretna zemlja i ovdje nije lako živjeti ako je čovjek samo centimetar viši od prosjeka.
Meni je slučajno dodao taj centimetar i osudio me na ispaštanje" Meša Selimović
ljubav_aha

#655 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote: Odgovor na prvo pitanje je smrtan slučaj, osobe koja se samozapalila jer je htjela javnosti u Britaniji reći da zemlja vodi katastrofalnu politiku prema BiH .... moram proguglati jer sam zaboravio ime čovjeka koji danas nema ulicu niti u jednom gradu u BiH...
britanija je znala i zna,nije im bio potreban cojvek koji se sebe zapaliti kao znak upozorenja,znaci,i dalje tvrdim da je taj dramatican potez nije uopce pomogao BiH,i sto je svrha nejgovog akta,ljubav prema BiH,pa mogao je to malo drugacije uraditi,a zasto nije,mozda je imao psihickih problema,jer ovako nesto sebi uraditi nece mentalno zdrava osoba ili osoba koja nije pod uticajem medikamenta
uvjek dobar gost

#656 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

... Britanija nije znala, niti zna... zna šačica Britanaca.(kao što zna šačica Francuza, Njemaca, Austijanaca... pa čak i Bosanaca i Hercegovaca)..... znaju momci koji su bili ovdje u misiji... ,a većina njih su danas psihički oboljeli.. i pod teškim su PTSP-om... jer su se nagledali svega a nisu imali "mandat" da reaguju.... Ne želim da se natežem oko stvari koja u najmanju ruku banalna je, ne mislim na smrt bilo čiju nego na njeno različito tumačenje od strane pojedinca ili grupe pojedinaca...

Postoji knjiga koja se zove najsramniji trenutak.. od pisca Brendan-a Simms-a u kojoj se odnos prema agresiji na BiH od strane zvanične politike Ujedinjenog kraljevstva ocjenjuje kao jedan od sramnijih trenutaka u novijoj istoriji ostrva (ne uzimajući u obzir naravno kreiranje velikih svjatskih kriza, podjelu Indije i Pakistana, Bliski Istok i slične stvari) pa tu ima više podataka ko je šta znao i kako je reagovao...

Argumentacija o nečijem znanju ili neznanju... se može vršiti na razne načine.. evo recimo banalnog primjera...na moru prije četri ili pet godina upoznamo mi neke Čehe.. ono piva, rora, priča šuplja radi slatkih Čehinja... i kad dođosmo do priče ko je odakle.. oni nas pitaše.. pa zar nije još rat u BiH.. !! I još se iznenadiše kako smo mi opušteni i vedri sa obzirom na sve okolnosti !
Informisanost je osobina pojedinca, njegovo pravo, obaveza ili neiskorištena prilika.. kod nas recimo u manjim sredinama ili u nerazvijenijim opštinama glavni izvor informacija je krčma, kafana ili kafančura, nakon toga idu komšije pa tek onda mediji.. u tim sredinama dest ljudi čita jedne novine...

Suditi o kapacitetima ili intencijama ljudi je isto tako subjektivna stvar... tako da želim samo reći svega ima na dunjaluku i u božijoj bašči.. što bi rekli stariji ljudi..

No da se vratim na temu... gladah neki dokumentarac o Obami sinoć na BHT.. i da sam mogao stvarno bi glasao za tog čovjeka.. i jeste neke nove generacije kod nas mogu od njega mnogo da nauče, mogu neke stvari da pođone.., a mi svi ostali trebamo da se zapitamo bili glasali za čovjeka ili ženu koji ili koja je druge boje kože nego smo to mi... treba svako od nas da se upita o sopstvenoj licemjernosti, o sopstvenoj dvoličnosti, o sopstvenoj ulozi u svemu što se oko nas zbiva ili ne zbiva..
Ogledalo nije samo da se štima frizura ili šminka... nekad služi i za pogled u dubinu ma koliko ona prazna, bolna ili šuplja bila...
Dok good nam je životni moto.. da mi to ne možemo.. ništa od nas nema..
sadeta

#657 Re:

Post by sadeta »

uvjek dobar gost wrote:Ne svi sto me znaju, znaju da cesto drobim, no jednostavno nekako kao da sam pretis lonac pa se vrti onaj hepek na poklopcu i pisti.
Nekad se uhvatim da razmisljam o postupcima drugih ljudi, ljihovim djelima trazim opravdanje trazim nesto pozitivno u tim stvarima.

No toliko me lopovluka okruzuje, toliko apatije, nezainteresovanosti, toliko kriminala, toliko praznih likova hoda mojom ulicom.
Ja svodim sliku sa siroke na usku, druzim se sa 15. ljudi, non stop smo skupa ,jedni drugima se tjesimo, nedaj boze da se zapitam i zamislim nad sirom slikom. Da obratim paznju na neke druge ljude, pa oni bi me ubili u pojam za sat vremena.
Drustvo je prva sira slika na koju pomislim, do kad cu morati da svodim svoj pogled na svoju ulicu il svoje dobre drugove... hocu li u skorom vremenskom periodu moci da se ponosim drustvom u kojem zivim, do kad cu ga smatrati dekadentnim, primitivnim i provincijskim ????

tacno znam kako se osjecas...kao da se nalazis u nekom okviru koji se jednostavno suzava iz dana u dan, i postaje sve tjesnji...jel' se ovako kaze?! a fora je u tome sto ti kao zdrava osoba, rastes, razmisljas, promisljas i mijenjas se, a sve oko tebe ostaje isto, ili da stvari budu jos gore, nazaduje...frustracija, my friend, je nasa svakodnevnica, i jedini nacin da nesto promijenis jeste da odes. previse je mutavaca da bih njih promijenio, jednostavno su nas brojcano nadje.ali.
ljubav_aha

#658 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

UDG,mislila sam na osobe u britnaiji koje su sluzbeno sudjelovale tokom rata,a sto se tice pukog stanovnistva,kao da bi britansko stanovnsitvo nesto moglo i hjtelo nesto uraditi cak i da je bilo odlicno informisano :!:

UDG,ne sudim o nikom ili nicemiu,samo sam nasiala dane porvadavam,jer sam akt je ne-efektivan,pasivan i besmislen

UDG,sto si ti napokon odlucio,ostajes li ili odlazis iz BiH :?:
kolega

#659 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

ljubav_aha wrote:UDG,sto si ti napokon odlucio,ostajes li ili odlazis iz BiH :?:
naravno da ostaje, ... niđe na dunjaluku nema ovak'e zemlje đe se manje radi a bolje živi :D
ljubav_aha

#660 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

druze kolega ;-)
uvjek dobar gost

#661 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

kolega wrote:
ljubav_aha wrote:UDG,sto si ti napokon odlucio,ostajes li ili odlazis iz BiH :?:
naravno da ostaje, ... niđe na dunjaluku nema ovak'e zemlje đe se manje radi a bolje živi :D

Upravo tako !!!

Aha ljubav... izvor banalizacije je u nama samima, traba tražiti uzroke svega u glavama pojedinaca.. treba prestati na sve oko sebe gledati kao na posljedicu zavjere..
Ti se uhvatila jednog akta koji sam ja samo naveo da se ne zaboravi.. da podsjetim one koji su zaboravili.. jer kod nas ljude moraš stalno podsjećati...

Evo ti primjer... koliko danas ljudi stanovnika Sarajeva zna da je to nekad bio grad u koji se moglo ući samo kroz njegove kapije.... ??? Ili zašto živimo u zabludi da su prve žrtve opsade grada dvije studentice... kad prvo stradao je čuvar na Trebeviću koji je čuvao prostor gdje se okretala trebevićka žičara.....?

Zablude i predrasude su čudo !
ljubav_aha

#662 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:
kolega wrote:

Upravo tako !!!

Aha ljubav...
Ti se uhvatila jednog akta koji sam ja samo naveo da se ne zaboravi.. da podsjetim one koji su zaboravili.. jer kod nas ljude moraš stalno podsjećati...
UDG,samo sam lijepo odogovorila sto mislim o tom aktu,naravno ti si reagovao pisanjem odgovora esejskog formataa to nisam uopce isnistirala :)

svi razumijemo sto zelis reci,samo ti imas vremena pisati o necemu sto ljudi vrlo dobro razumiju

tebi je ovo pisanje postalo navika,sve ti je postalo navika,vazes sto je bolje:ici van i poceti od nule ili ostati na istom mjestu,
jer tebi ipak nije tako lose jer imas dobar posao,sredina je jos uvijek podnisljiva za tebe
uvjek dobar gost

#663 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Neka ti nemaš vremena... povlačim se iz diskusije jer si jednostrana...
izvini i eto čitamo se opet ili jopet !

A jeste istina da svako ima svoj prag tolerancije !
ljubav_aha

#664 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

UDG,problem nije uopce jednostranost,jer ne razmisljam tako,vec tvoj pristup odredjenom problemu,a naravno svaki problem je uzork,posljedica,jednostavno pasivni ili aktivni ucesnik jednog ili vise problema,zar ti TO moram obajasniti,osnove koje vecina osoba razumije,pa nisi jedini koji osjeca probleme vlastitog drustva,ali si ipak pasivan clan svog drustva,osim pisanja doticne teme,od koje su vecina umorni,samo nece da ti "kazu" :)
uvjek dobar gost

#665 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Pošto me ne znaš ne možeš reći da sam pasivan član, možeš mi vjerovati ali i ne moraš.. ja sam sve samo ne pasivan posmatrač ili pasivan član ovog društva ili tačnije rečeno ovih društava.

Naravno uzrok, posljedica.. akcija i reakcija... ja nisam jedini ali to meni ne daje ili ne oduzima pravo da palamudim što je neki početak... početak ka zadovoljenju osnovnih zakona fizike.. zakona akcije i reakcije !

Djelujem formalno i neformalno, zakonski i van zakonski.. djelujem kroz posao koji radim ali i prije kao i poslije njega... može mi reći ko šta želi... samo niko nema pravo da zaključuje na osnovu svoje površnosti i svojih predrasuda...te mog palamuđenja jer u konačnici zar svi na ovom forumu i nismo palamudani i palamudanke...?

No da ne ispadne prepucavanje tebi i svima kojim su moja palamuđenja dosadila ili na drugi način skočila na nos... učinite nešto, ja sam kao što već rekoh (davno) krenuo i mogu samo reći da i dalje postoje usponi i padovi, ali isključivo radi licemjerstva, navika, osobina i uležanosti pojedinaca koji čine društva koja nas okružuju. namjerno govorim društva u množini jer budimo svjesni jedne velike posljedice ovih post agresijskih godina.
Ukoliko Vas nerviraju moja promišljanja jednostavno zaobiđite temu il zamolite moderatora da zaključa istu.... banaliziram kao i inače !
uvjek dobar gost

#666 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

... Može se zvati raznim imenima, pojavljivati u raznim oblicima, može se manifestovati na mnoge načine, čak se može ispoljavati tako da djeluje bezazleno il benigno... može djelovati simpatično, poetično, motivirajuće.. može prepasti tek kad bljesne u svom punom "sjaju"... to nešto zove se fašizam !
Naše društvo, ili bolje rečeno naša društva klize u to nešto, nama svima to ne izgleda toliko strašno, ne zabrinjava nas koliko trebalo bi, nama to sve djeluje kao neka dječija igra ili prolazna gripa koja je ovaj put stomačnog oblika !
Mi na signale da se stvarno radi o jednom obliku fašizma okrećemo glavu, pitanje je jesmo li slijepi, gluhi, nijemi, jesmo li fakat toliko postali zadrti ili samo smo glupi...?
Šta treba da se desi da bi mi u stvari počeli da imamo stav, da bi se u nama javile i probudile tekovine antifašizma i same borbe protiv nekih njegovih oblika? Treba da počnu odvositi opet iz kuća, ili treba da počnu otvoreno paliti knjige i rušiti objekte... ili trebamo vidjeti neko streljanje ili likvidacije bolesnih starih, iznemoglih i onih sa specijalnim potrebama...?

Ima li danas slobodne teritorije, ima li danas boraca protiv fašizma u nama samima.. kako se borimo, a kako bi trebali...?

Nisam baš expert u istoriji, historiji ili povijesti, no ono što znam mislim da odavno situacija nije bila tužnija... odavno nije bilo više manisfestacija fašističkog karaktera a manje boraca protiv tih manifestacija i oblika fašizma u našem društvu... nikad više manifestacija i oblika ,a nikad više šutnje...

Kad je bilo najgore i najteže uvijek je bilo onih koji su ulijevali nadu, uvijek je bilo boraca za dobro, a protiv ZLA !

Hoćemo li čekati da "bljesne" ???????!!!!
uvjek dobar gost

#667 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Ne mogu da odolim a da se ne zahvalim svima na vlasti, da zaista želim reći HVALA Vam gospodo državni činovnici. Hvala Vam o Vama moćnicima, kamiondžijama, nekadašnjim harmonikašima, konobarima, piljarima, taksistama, sekretaricama, čistačicama, hvala Vam jer ste toliko nesposobni a u isti mah sposobni. Sposobni ste da obezglavite ovu populaciju koja naseljava geografski prostor koji se još uvijek zove Bosna i Hercegovina, hvala Vam jer sposobni ste da za sebe zgrnete imetak kakav ljudi ne mogu da steknu za jednog posječnog života... hvala Vam jer ste toliko usješni, mudri i pametni da ste obetbjedili svoju dječici svoje neradnike, manekene, manekenke, pjevače, doktore, magistre da ne moraju nika, ponavljam NIKAD da rade bilo šta koliko ste im samo nakrali ili navukli... pa Vama bi i hrčci pozavidjeli na umjeću gutenja...

Sa druge strane hvala vam o Vama svetim kravetinama jer niste uštekali ni bocu plina, jer niste u stanju da od ovakve zemlje napravite mjesto ugodno za život.. o hvala Vam jer ste stavili djecu bez osmijeha, starce bez lijekova a sve ostale bez perspektive, o vhala Vam premijeri, neuku direktori javnih preduzeća, hvala i Vama priučenim doktorima, sudijama, magistrima i hvala onima koji su Vas poslali u večernje škole jer upravo se tako stvara agonija uz pomoć podobnih a ne sposobnih uz pomoć lojalnih se krira nova era demoratije... hvala Vam na svemu što niste učinili jer mislite da to i nije Vaša nadležnost... Vi svoj posao smatrate samo kao pljačku i razvlačenje naše pameti... o hvala Vam pa kako god....

A svi ostali zapitajmo se šta da se recimo sa vodom, hranom ili klimom desi nešto ovako radikalno i da mi ionako bez ikakve rezervne opcije moramo da preživimo... bli opet sadili baštice, bili opet sakupljali kišnicu, bili jopet razvlačili folije preko prozora.... pa fakat šta treba da se desi da bi ti balvane, da bi ti kamenu shvatio, da bi uhavizo ... da se sa budućnošću djece tvoje igrau oni koji nisu ništa drugo i mogli sem da pokradenim parama kupe diplome... a kupe stanove i sve ono što imaju pokradenim parama... našim parama...

Jučer smo se tukli u redovima za grijalice... šta ako budemo prekosutra to isto činili u redovima za hranu ili vodu....

Ja sam produkt društva koje misli da će se grijati na janjetinu i da će potoci rakije teći mjesto vode...
Ja sam devijacija i samo privid jer sve oko mene smisla nema i sve polako počinje ličiti na veliku mimikriju...

Ja sam samo rustikalna pojava koju već odavno smatraju prevaziđenom.. jer danas su u modi neki novi klinci i danas ću samo kontati hoće li sutra doći plin.. iako sve drugo već je otišlo...

Nek nam je ko god na pomoći od vampira premijera i priučenih kvazi stručnjaka koji nas vode ve skupa u uniju zemalja trećeg svijeta....
ovo_malo_duse

#668 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ovo_malo_duse »

Kjajević Majko wrote:Mater mu, gdje nam ode ono malo duše? :(
Ovo_malo duse je tu cita postove kad moze naravno ljudi koji zasluzuju da se citaju a ponekad naleti i na ovakvo nesto. Izabrao sam da prestanem pisati kometare jer sam vidio da nema smisla.Cast pojedinim izuzetcima s kojima bih rado diskutaovao ali zbog masse "nusprodukata" naseg drustva odlucio sam da izostanem .Ovoga puta cinim iznimku da komentarisem tvoje pitanje. Ne zbog toga da bi ti na uvredu vratio uvredom..Niti da ti kazem da se osjecam uvrijedzenim tvojim laprdanjem, nego da ti pokazzem da covjek sam bira dali ce biti produkt drustva ili ne..Dali ce ustat starici u tramvaju ili se pobuniti dok dzepare curu u minibusu dok svi ostali gledaju...Mislim da covjek sam bira svoj odnos prema drustvu bez obzira kakovo je to drustvo i kako se to drustvo odnosi prema njemu..Pitanje je koliko ko ima zivaca da trpi kad ga papci obilaze u redu dok ceka da plati racun u posti, ili dali ce dozvolit da ga nepismena sluzbenica iznervira....
Mislim pored produkta drustva postoji nesto sto se zove produkt loseg kucnog odgoja. Taj proizvod u nasem drustvu je po mom misljenju najveci uzrok svega loseg sto se danas desava u samom drustvu...

@"Uvjek dobar gost" Iako se slazem sa vecinom tvojih postova moram ti replicirat jednu stvar...Ja nezelim da budem da budem produkt tog sistema. Ja sam njegov opozit nisam pusta devijacija u samom sistemu...Moja djeca ce bit opozit tog istog sistema..Moji prijatelji su to isto...Covjek sam bira nacin na koji ce se boriti protiv loseg sistema..I jos nesto to se ne desava odjednom to su stvari koje se mjenjaju mikrometrima..I prvo se krene od svoje kuce, svoje djece i svoje familije i svog komsiluka...Ima jos vrijednosti u ovom drustvu samo im treba dat prednost treba ih izvuci na povrsinu...Ne predati se inerciji..
Pokazati da vjernik neznaci biti calan IVZ,SPC itd. ili Bosnjak, Srbin ili Hrvat neznaci biti isto sto i clan valadajucih stranakatreba pokazati snagu duse...Braniti do zadnjeg daha duse ono za sta su mi prijatelji umirali na rukama...ali isto tako razgovarati sa svakim bez predrasuda...Ima milion stvari primjera koje bih napisao ali sve ce se svest na isto..Nezelim i necu nikad bit produkt ovog i ovakvog drustva...
uvjek dobar gost

#669 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

ovo_malo_duse wrote:
Kjajević Majko wrote:Mater mu, gdje nam ode ono malo duše? :(
Ovo_malo duse je tu cita postove kad moze naravno ljudi koji zasluzuju da se citaju a ponekad naleti i na ovakvo nesto. Izabrao sam da prestanem pisati kometare jer sam vidio da nema smisla.Cast pojedinim izuzetcima s kojima bih rado diskutaovao ali zbog masse "nusprodukata" naseg drustva odlucio sam da izostanem .Ovoga puta cinim iznimku da komentarisem tvoje pitanje. Ne zbog toga da bi ti na uvredu vratio uvredom..Niti da ti kazem da se osjecam uvrijedzenim tvojim laprdanjem, nego da ti pokazzem da covjek sam bira dali ce biti produkt drustva ili ne..Dali ce ustat starici u tramvaju ili se pobuniti dok dzepare curu u minibusu dok svi ostali gledaju...Mislim da covjek sam bira svoj odnos prema drustvu bez obzira kakovo je to drustvo i kako se to drustvo odnosi prema njemu..Pitanje je koliko ko ima zivaca da trpi kad ga papci obilaze u redu dok ceka da plati racun u posti, ili dali ce dozvolit da ga nepismena sluzbenica iznervira....
Mislim pored produkta drustva postoji nesto sto se zove produkt loseg kucnog odgoja. Taj proizvod u nasem drustvu je po mom misljenju najveci uzrok svega loseg sto se danas desava u samom drustvu...

@"Uvjek dobar gost" Iako se slazem sa vecinom tvojih postova moram ti replicirat jednu stvar...Ja nezelim da budem da budem produkt tog sistema. Ja sam njegov opozit nisam pusta devijacija u samom sistemu...Moja djeca ce bit opozit tog istog sistema..Moji prijatelji su to isto...Covjek sam bira nacin na koji ce se boriti protiv loseg sistema..I jos nesto to se ne desava odjednom to su stvari koje se mjenjaju mikrometrima..I prvo se krene od svoje kuce, svoje djece i svoje familije i svog komsiluka...Ima jos vrijednosti u ovom drustvu samo im treba dat prednost treba ih izvuci na povrsinu...Ne predati se inerciji..
Pokazati da vjernik neznaci biti calan IVZ,SPC itd. ili Bosnjak, Srbin ili Hrvat neznaci biti isto sto i clan valadajucih stranakatreba pokazati snagu duse...Braniti do zadnjeg daha duse ono za sta su mi prijatelji umirali na rukama...ali isto tako razgovarati sa svakim bez predrasuda...Ima milion stvari primjera koje bih napisao ali sve ce se svest na isto..Nezelim i necu nikad bit produkt ovog i ovakvog drustva...
Šta drugo reći nego da sam i ja sam takav, znači ti i ja nemamo nesporazuma na istom smo putu i na istim talasnim dužinama.. a kao takvima ostaje nam jedino da se borimo jer zid je iza nas.... o načinima borbe, modelima pružanja otpora možemo diskutovati ne moramo se slagati oko njih samo nam mora biti jasno da se borimo za isti cilj !!!!!!

P.S

Jeli vrijeme da postanemo građani !!!
popajic

#670 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by popajic »

@uvijek dobar gost
Jeli vrijeme da postanemo građani !!!
Tuzno i ogavno sto smo to uopste prestali biti.Sad nam valja na rikverc...i to uzbrdo...
kolega

#671 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Nek nam je ko god na pomoći od vampira premijera i priučenih kvazi stručnjaka koji nas vode ve skupa u uniju zemalja trećeg svijeta....
Svake noci Brankoviće pozivam na piće
svuda oko sebe nalazim slabiće
ko sa decom spava, popišan se budi
tražio sam svećom, nigde nema ljudi
kadija te tuži, kadija ti sudi
upomoć
uvjek dobar gost

#672 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Upomoć jeste na neki način prava riječ, signal koji trebamo da uputimo drugoj strani, povini mozga ili onom njegovom dijelu koji ne koristimo zadnjih nešto više od deset godina ... ja evo i uz pomoć morzeove abecede šaljem poziv prvom šatlu da me vodi na drugu planetu, da me vodi daleko od ove sredine koja sve je samo nije normalna, ma ako me čitaju i svemirtci ma neka su i zeleni samo neka me vode...---...---...---...--- SOS šatlu vodi me odavleee...

Kad ovo kažem mislim na sve ono što sam vidio i čuo preko vikenda... izgorila kuća koja je bila pod zaštitom države, šteta neprocjenjiva... ko je gledao prilog na TV-u i ko je vidio kako je izgledala kuća.. može vizuelizirati kako izgleda država pod čijom zaštitom je bila kuća....
Premijer lažni vožd Branković... u strahu zbog par grafita, cipelarenja i boje.... ogorčen reakcijom policije.,... e moj Nedžade.. pa gdje živiš ti..? U kojoj dimenziji obitavaš... zar ne kontaš ti u stvari gdje si i kako ljudi oko tebe žive i sa kojim se problemima suočavaju...

Gledah po pehu i uzoritog vjerskog službenika na jednoj lokalnoj televiziji... i vala da nisam čestu sa umetom, među džematlijama Istočne Bosne i Centralne Bosne, da nisam stalno na terenu i po zabitima... mislio bih da je oko mene med i mlijeko teku mislio bih da je glavni problem količina kalorija koju u sebe unose povratnici jer mogli bi se ugojiti... nekako imah osjećaj da je govornik imao takav osjećaj dok vazio je i pripovjedao basne direktno u program... dok je šatrirao populaciju i smiješio se na riječi kao što su prezentacija, putovanja i prijem....

Kao nekakav pokvareni i memavi šlag na sve to je bio ministar, glumac, zabavljač, pripovjedač koji u zadnje vrijeme najviše voli glumiti sam sebe... on onakav ugojen, ulojen, izblajhan i izgubljen također u svojoj dimenziji.. sjedi u studiju sa Halidom, sa ljudinom.. i nešto kao pametuje i pravi se informisan.. pa upitah se ja onako retorički.. ima li života poslije demokratije i kako ministar stiže zaista biti ministar, koliko plata isti taj neotesanac uzima.. koliko plata u stvari oduzima nekim ljudima koji su kvalifikovaniji od njega...

Sve u svemu kao da sam pod uticajem zime zaspao i snio neke lucidne snove... e tako je vikend prošao, još kad vidjeh sinoć neke jalijaše nadri koji psuju policiji i medijima iđe išta ovi imaju... skontah... ma možda bi mi i bilo bolje da šatl stvarno dođe pšo mene... jer kad neko može onako da se ponaša, da tuče ljude po ulici, da vrijeđa policiju i na kraju da bude pušten iz pritvora... šta reći nego dolazite po mene... vrijeme mi je isteklo... ili mi barem isključite i ovaj dio mozga jer mnogo mi je...

...---...---...---...---... SOS svemirci i vozači šatla... dolazite io vodite me odavle...

Živili....
zonbirile

#673 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by zonbirile »

uvjek dobar gost wrote:Upomoć jeste na neki način prava riječ, signal koji trebamo da uputimo drugoj strani, povini mozga ili onom njegovom dijelu koji ne koristimo zadnjih nešto više od deset godina ... ja evo i uz pomoć morzeove abecede šaljem poziv prvom šatlu da me vodi na drugu planetu, da me vodi daleko od ove sredine koja sve je samo nije normalna, ma ako me čitaju i svemirtci ma neka su i zeleni samo neka me vode...---...---...---...--- SOS šatlu vodi me odavleee...

Kad ovo kažem mislim na sve ono što sam vidio i čuo preko vikenda... izgorila kuća koja je bila pod zaštitom države, šteta neprocjenjiva... ko je gledao prilog na TV-u i ko je vidio kako je izgledala kuća.. može vizuelizirati kako izgleda država pod čijom zaštitom je bila kuća....
Premijer lažni vožd Branković... u strahu zbog par grafita, cipelarenja i boje.... ogorčen reakcijom policije.,... e moj Nedžade.. pa gdje živiš ti..? U kojoj dimenziji obitavaš... zar ne kontaš ti u stvari gdje si i kako ljudi oko tebe žive i sa kojim se problemima suočavaju...

Gledah po pehu i uzoritog vjerskog službenika na jednoj lokalnoj televiziji... i vala da nisam čestu sa umetom, među džematlijama Istočne Bosne i Centralne Bosne, da nisam stalno na terenu i po zabitima... mislio bih da je oko mene med i mlijeko teku mislio bih da je glavni problem količina kalorija koju u sebe unose povratnici jer mogli bi se ugojiti... nekako imah osjećaj da je govornik imao takav osjećaj dok vazio je i pripovjedao basne direktno u program... dok je šatrirao populaciju i smiješio se na riječi kao što su prezentacija, putovanja i prijem....

Kao nekakav pokvareni i memavi šlag na sve to je bio ministar, glumac, zabavljač, pripovjedač koji u zadnje vrijeme najviše voli glumiti sam sebe... on onakav ugojen, ulojen, izblajhan i izgubljen također u svojoj dimenziji.. sjedi u studiju sa Halidom, sa ljudinom.. i nešto kao pametuje i pravi se informisan.. pa upitah se ja onako retorički.. ima li života poslije demokratije i kako ministar stiže zaista biti ministar, koliko plata isti taj neotesanac uzima.. koliko plata u stvari oduzima nekim ljudima koji su kvalifikovaniji od njega...

Sve u svemu kao da sam pod uticajem zime zaspao i snio neke lucidne snove... e tako je vikend prošao, još kad vidjeh sinoć neke jalijaše nadri koji psuju policiji i medijima iđe išta ovi imaju... skontah... ma možda bi mi i bilo bolje da šatl stvarno dođe pšo mene... jer kad neko može onako da se ponaša, da tuče ljude po ulici, da vrijeđa policiju i na kraju da bude pušten iz pritvora... šta reći nego dolazite po mene... vrijeme mi je isteklo... ili mi barem isključite i ovaj dio mozga jer mnogo mi je...

...---...---...---...---... SOS svemirci i vozači šatla... dolazite io vodite me odavle...

Živili....

pa sa tranzicijom smo tek krenuli,što se sada pravimo neznalice i nevješti,ili smo očekivali da ćemo svi biti Brankovići;Ganići,Čengići itd.Pa zna se neumitni tok društvenog raslojavanja ovo su još ostaci starog.Sada ,ili kroz neko vrijeme ide elitizam kroz izdvojena naselja,privatne škole,zadužbine is sl.,sve ono što imate na Zapadu.Tamo po adresi stanovanja odmah znate ko je.Kako će to lijepo zvučati za par decenija Fondacija Šahipašić za promoviranje inovacija,Zadužba Branković za modernu umjetnost,Čengićev Muzej Bosne i Bočnjaštva,Jusufranićev Centar za omladinu.
simonese

#674 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by simonese »

uvjek dobar gost wrote:Upomoć jeste na neki način prava riječ, signal koji trebamo da uputimo drugoj strani, povini mozga ili onom njegovom dijelu koji ne koristimo zadnjih nešto više od deset godina ... ja evo i uz pomoć morzeove abecede šaljem poziv prvom šatlu da me vodi na drugu planetu, da me vodi daleko od ove sredine koja sve je samo nije normalna, ma ako me čitaju i svemirtci ma neka su i zeleni samo neka me vode...---...---...---...--- SOS šatlu vodi me odavleee...

Živili....
Scotty,beam me up!
kolega

#675 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Kao nekakav pokvareni i memavi šlag na sve to je bio ministar, glumac, zabavljač, pripovjedač koji u zadnje vrijeme najviše voli glumiti sam sebe... on onakav ugojen, ulojen, izblajhan i izgubljen također u svojoj dimenziji.. sjedi u studiju sa Halidom, sa ljudinom.. i nešto kao pametuje i pravi se informisan.. pa upitah se ja onako retorički.. ima li života poslije demokratije i kako ministar stiže zaista biti ministar, koliko plata isti taj neotesanac uzima.. koliko plata u stvari oduzima nekim ljudima koji su kvalifikovaniji od njega...
evo je, jedna prava :D

http://uk.youtube.com/watch?v=fH-xhmVRZTQ
Post Reply