Mikado wrote:Skole s ministarstvom obrazovanja snose dobar dio odgovornost za porast maloljetnicke delikvencije.
upravo tako
Mikado wrote:Skole s ministarstvom obrazovanja snose dobar dio odgovornost za porast maloljetnicke delikvencije.
uvjek dobar gost wrote:ljubav AHA... lako se uhvatiti za jednu rečenicu, konstataciju i putem nje razvodniti sam koncept, sam kontekst kao i samu poruku.. ukoliko recimo znamo da se od kraja agresije u BiH ubilo više od 5000 ljudi... šta nam to recimo govori o našem društvu, njegovim autoritetima, njegovim postulatima, vrijednostima, normama ponašanja, pojedincima koji ga čine.. šta nam to na kraju krajeva govori o nama samima.. koliko ljudi među nama nema vjere u bolje sutra, koliko ljudi je na drogama zbog bezperspektivnosti, kako sebi objašnjavamo apatiju koja svuda oko nas, kako objašnjavamo nasilje među djecom i mladima.. kako objašnjavamo silovanja maloljetnika od strane drugih maloljetnika...?
"Bosna je teška teretna zemlja i ovdje nije lako živjeti ako je čovjek samo centimetar viši od prosjeka.uvjek dobar gost wrote:Mogu li sebe izdizati iznad ovog drustva ?
Kakvo god drustvo bilo, mogu li se ja razlikovati puno ? Mogu li ja odskakati od prosjeka i je li to dobro ?
Kakvu poruku ja primam od drustva koje me okruzuje, sta meni to drustvo porucuje kao mladom covjeku ? Sta ja ocekujem od drustva ,a sta ono od mene ? Slazem li se ja sa stavovima drustva, kakvi su to stavovi, kakve vrijednosti zagovara drustvo ? Ko su nam uzori u drustvu, kako se oni ponasaju ?
Mogu li se ja identifikovati sa drustvom koje me okruzuje ??????
britanija je znala i zna,nije im bio potreban cojvek koji se sebe zapaliti kao znak upozorenja,znaci,i dalje tvrdim da je taj dramatican potez nije uopce pomogao BiH,i sto je svrha nejgovog akta,ljubav prema BiH,pa mogao je to malo drugacije uraditi,a zasto nije,mozda je imao psihickih problema,jer ovako nesto sebi uraditi nece mentalno zdrava osoba ili osoba koja nije pod uticajem medikamentauvjek dobar gost wrote: Odgovor na prvo pitanje je smrtan slučaj, osobe koja se samozapalila jer je htjela javnosti u Britaniji reći da zemlja vodi katastrofalnu politiku prema BiH .... moram proguglati jer sam zaboravio ime čovjeka koji danas nema ulicu niti u jednom gradu u BiH...
uvjek dobar gost wrote:Ne svi sto me znaju, znaju da cesto drobim, no jednostavno nekako kao da sam pretis lonac pa se vrti onaj hepek na poklopcu i pisti.
Nekad se uhvatim da razmisljam o postupcima drugih ljudi, ljihovim djelima trazim opravdanje trazim nesto pozitivno u tim stvarima.
No toliko me lopovluka okruzuje, toliko apatije, nezainteresovanosti, toliko kriminala, toliko praznih likova hoda mojom ulicom.
Ja svodim sliku sa siroke na usku, druzim se sa 15. ljudi, non stop smo skupa ,jedni drugima se tjesimo, nedaj boze da se zapitam i zamislim nad sirom slikom. Da obratim paznju na neke druge ljude, pa oni bi me ubili u pojam za sat vremena.
Drustvo je prva sira slika na koju pomislim, do kad cu morati da svodim svoj pogled na svoju ulicu il svoje dobre drugove... hocu li u skorom vremenskom periodu moci da se ponosim drustvom u kojem zivim, do kad cu ga smatrati dekadentnim, primitivnim i provincijskim ????
naravno da ostaje, ... niđe na dunjaluku nema ovak'e zemlje đe se manje radi a bolje živiljubav_aha wrote:UDG,sto si ti napokon odlucio,ostajes li ili odlazis iz BiH
kolega wrote:naravno da ostaje, ... niđe na dunjaluku nema ovak'e zemlje đe se manje radi a bolje živiljubav_aha wrote:UDG,sto si ti napokon odlucio,ostajes li ili odlazis iz BiH
UDG,samo sam lijepo odogovorila sto mislim o tom aktu,naravno ti si reagovao pisanjem odgovora esejskog formataa to nisam uopce isnistiralauvjek dobar gost wrote:kolega wrote:naravno da ostaje, ... niđe na dunjaluku nema ovak'e zemlje đe se manje radi a bolje živiljubav_aha wrote:UDG,sto si ti napokon odlucio,ostajes li ili odlazis iz BiH
Upravo tako !!!
Aha ljubav...
Ti se uhvatila jednog akta koji sam ja samo naveo da se ne zaboravi.. da podsjetim one koji su zaboravili.. jer kod nas ljude moraš stalno podsjećati...
Ovo_malo duse je tu cita postove kad moze naravno ljudi koji zasluzuju da se citaju a ponekad naleti i na ovakvo nesto. Izabrao sam da prestanem pisati kometare jer sam vidio da nema smisla.Cast pojedinim izuzetcima s kojima bih rado diskutaovao ali zbog masse "nusprodukata" naseg drustva odlucio sam da izostanem .Ovoga puta cinim iznimku da komentarisem tvoje pitanje. Ne zbog toga da bi ti na uvredu vratio uvredom..Niti da ti kazem da se osjecam uvrijedzenim tvojim laprdanjem, nego da ti pokazzem da covjek sam bira dali ce biti produkt drustva ili ne..Dali ce ustat starici u tramvaju ili se pobuniti dok dzepare curu u minibusu dok svi ostali gledaju...Mislim da covjek sam bira svoj odnos prema drustvu bez obzira kakovo je to drustvo i kako se to drustvo odnosi prema njemu..Pitanje je koliko ko ima zivaca da trpi kad ga papci obilaze u redu dok ceka da plati racun u posti, ili dali ce dozvolit da ga nepismena sluzbenica iznervira....Kjajević Majko wrote:Mater mu, gdje nam ode ono malo duše?
Šta drugo reći nego da sam i ja sam takav, znači ti i ja nemamo nesporazuma na istom smo putu i na istim talasnim dužinama.. a kao takvima ostaje nam jedino da se borimo jer zid je iza nas.... o načinima borbe, modelima pružanja otpora možemo diskutovati ne moramo se slagati oko njih samo nam mora biti jasno da se borimo za isti cilj !!!!!!ovo_malo_duse wrote:Ovo_malo duse je tu cita postove kad moze naravno ljudi koji zasluzuju da se citaju a ponekad naleti i na ovakvo nesto. Izabrao sam da prestanem pisati kometare jer sam vidio da nema smisla.Cast pojedinim izuzetcima s kojima bih rado diskutaovao ali zbog masse "nusprodukata" naseg drustva odlucio sam da izostanem .Ovoga puta cinim iznimku da komentarisem tvoje pitanje. Ne zbog toga da bi ti na uvredu vratio uvredom..Niti da ti kazem da se osjecam uvrijedzenim tvojim laprdanjem, nego da ti pokazzem da covjek sam bira dali ce biti produkt drustva ili ne..Dali ce ustat starici u tramvaju ili se pobuniti dok dzepare curu u minibusu dok svi ostali gledaju...Mislim da covjek sam bira svoj odnos prema drustvu bez obzira kakovo je to drustvo i kako se to drustvo odnosi prema njemu..Pitanje je koliko ko ima zivaca da trpi kad ga papci obilaze u redu dok ceka da plati racun u posti, ili dali ce dozvolit da ga nepismena sluzbenica iznervira....Kjajević Majko wrote:Mater mu, gdje nam ode ono malo duše?
Mislim pored produkta drustva postoji nesto sto se zove produkt loseg kucnog odgoja. Taj proizvod u nasem drustvu je po mom misljenju najveci uzrok svega loseg sto se danas desava u samom drustvu...
@"Uvjek dobar gost" Iako se slazem sa vecinom tvojih postova moram ti replicirat jednu stvar...Ja nezelim da budem da budem produkt tog sistema. Ja sam njegov opozit nisam pusta devijacija u samom sistemu...Moja djeca ce bit opozit tog istog sistema..Moji prijatelji su to isto...Covjek sam bira nacin na koji ce se boriti protiv loseg sistema..I jos nesto to se ne desava odjednom to su stvari koje se mjenjaju mikrometrima..I prvo se krene od svoje kuce, svoje djece i svoje familije i svog komsiluka...Ima jos vrijednosti u ovom drustvu samo im treba dat prednost treba ih izvuci na povrsinu...Ne predati se inerciji..
Pokazati da vjernik neznaci biti calan IVZ,SPC itd. ili Bosnjak, Srbin ili Hrvat neznaci biti isto sto i clan valadajucih stranakatreba pokazati snagu duse...Braniti do zadnjeg daha duse ono za sta su mi prijatelji umirali na rukama...ali isto tako razgovarati sa svakim bez predrasuda...Ima milion stvari primjera koje bih napisao ali sve ce se svest na isto..Nezelim i necu nikad bit produkt ovog i ovakvog drustva...
Tuzno i ogavno sto smo to uopste prestali biti.Sad nam valja na rikverc...i to uzbrdo...@uvijek dobar gost
Jeli vrijeme da postanemo građani !!!
Svake noci Brankoviće pozivam na pićeuvjek dobar gost wrote:Nek nam je ko god na pomoći od vampira premijera i priučenih kvazi stručnjaka koji nas vode ve skupa u uniju zemalja trećeg svijeta....
uvjek dobar gost wrote:Upomoć jeste na neki način prava riječ, signal koji trebamo da uputimo drugoj strani, povini mozga ili onom njegovom dijelu koji ne koristimo zadnjih nešto više od deset godina ... ja evo i uz pomoć morzeove abecede šaljem poziv prvom šatlu da me vodi na drugu planetu, da me vodi daleko od ove sredine koja sve je samo nije normalna, ma ako me čitaju i svemirtci ma neka su i zeleni samo neka me vode...---...---...---...--- SOS šatlu vodi me odavleee...
Kad ovo kažem mislim na sve ono što sam vidio i čuo preko vikenda... izgorila kuća koja je bila pod zaštitom države, šteta neprocjenjiva... ko je gledao prilog na TV-u i ko je vidio kako je izgledala kuća.. može vizuelizirati kako izgleda država pod čijom zaštitom je bila kuća....
Premijer lažni vožd Branković... u strahu zbog par grafita, cipelarenja i boje.... ogorčen reakcijom policije.,... e moj Nedžade.. pa gdje živiš ti..? U kojoj dimenziji obitavaš... zar ne kontaš ti u stvari gdje si i kako ljudi oko tebe žive i sa kojim se problemima suočavaju...
Gledah po pehu i uzoritog vjerskog službenika na jednoj lokalnoj televiziji... i vala da nisam čestu sa umetom, među džematlijama Istočne Bosne i Centralne Bosne, da nisam stalno na terenu i po zabitima... mislio bih da je oko mene med i mlijeko teku mislio bih da je glavni problem količina kalorija koju u sebe unose povratnici jer mogli bi se ugojiti... nekako imah osjećaj da je govornik imao takav osjećaj dok vazio je i pripovjedao basne direktno u program... dok je šatrirao populaciju i smiješio se na riječi kao što su prezentacija, putovanja i prijem....
Kao nekakav pokvareni i memavi šlag na sve to je bio ministar, glumac, zabavljač, pripovjedač koji u zadnje vrijeme najviše voli glumiti sam sebe... on onakav ugojen, ulojen, izblajhan i izgubljen također u svojoj dimenziji.. sjedi u studiju sa Halidom, sa ljudinom.. i nešto kao pametuje i pravi se informisan.. pa upitah se ja onako retorički.. ima li života poslije demokratije i kako ministar stiže zaista biti ministar, koliko plata isti taj neotesanac uzima.. koliko plata u stvari oduzima nekim ljudima koji su kvalifikovaniji od njega...
Sve u svemu kao da sam pod uticajem zime zaspao i snio neke lucidne snove... e tako je vikend prošao, još kad vidjeh sinoć neke jalijaše nadri koji psuju policiji i medijima iđe išta ovi imaju... skontah... ma možda bi mi i bilo bolje da šatl stvarno dođe pšo mene... jer kad neko može onako da se ponaša, da tuče ljude po ulici, da vrijeđa policiju i na kraju da bude pušten iz pritvora... šta reći nego dolazite po mene... vrijeme mi je isteklo... ili mi barem isključite i ovaj dio mozga jer mnogo mi je...
...---...---...---...---... SOS svemirci i vozači šatla... dolazite io vodite me odavle...
Živili....
Scotty,beam me up!uvjek dobar gost wrote:Upomoć jeste na neki način prava riječ, signal koji trebamo da uputimo drugoj strani, povini mozga ili onom njegovom dijelu koji ne koristimo zadnjih nešto više od deset godina ... ja evo i uz pomoć morzeove abecede šaljem poziv prvom šatlu da me vodi na drugu planetu, da me vodi daleko od ove sredine koja sve je samo nije normalna, ma ako me čitaju i svemirtci ma neka su i zeleni samo neka me vode...---...---...---...--- SOS šatlu vodi me odavleee...
Kad ovo kažem mislim na sve ono što sam vidio i čuo preko vikenda... izgorila kuća koja je bila pod zaštitom države, šteta neprocjenjiva... ko je gledao prilog na TV-u i ko je vidio kako je izgledala kuća.. može vizuelizirati kako izgleda država pod čijom zaštitom je bila kuća....
Premijer lažni vožd Branković... u strahu zbog par grafita, cipelarenja i boje.... ogorčen reakcijom policije.,... e moj Nedžade.. pa gdje živiš ti..? U kojoj dimenziji obitavaš... zar ne kontaš ti u stvari gdje si i kako ljudi oko tebe žive i sa kojim se problemima suočavaju...
Gledah po pehu i uzoritog vjerskog službenika na jednoj lokalnoj televiziji... i vala da nisam čestu sa umetom, među džematlijama Istočne Bosne i Centralne Bosne, da nisam stalno na terenu i po zabitima... mislio bih da je oko mene med i mlijeko teku mislio bih da je glavni problem količina kalorija koju u sebe unose povratnici jer mogli bi se ugojiti... nekako imah osjećaj da je govornik imao takav osjećaj dok vazio je i pripovjedao basne direktno u program... dok je šatrirao populaciju i smiješio se na riječi kao što su prezentacija, putovanja i prijem....
Kao nekakav pokvareni i memavi šlag na sve to je bio ministar, glumac, zabavljač, pripovjedač koji u zadnje vrijeme najviše voli glumiti sam sebe... on onakav ugojen, ulojen, izblajhan i izgubljen također u svojoj dimenziji.. sjedi u studiju sa Halidom, sa ljudinom.. i nešto kao pametuje i pravi se informisan.. pa upitah se ja onako retorički.. ima li života poslije demokratije i kako ministar stiže zaista biti ministar, koliko plata isti taj neotesanac uzima.. koliko plata u stvari oduzima nekim ljudima koji su kvalifikovaniji od njega...
Sve u svemu kao da sam pod uticajem zime zaspao i snio neke lucidne snove... e tako je vikend prošao, još kad vidjeh sinoć neke jalijaše nadri koji psuju policiji i medijima iđe išta ovi imaju... skontah... ma možda bi mi i bilo bolje da šatl stvarno dođe pšo mene... jer kad neko može onako da se ponaša, da tuče ljude po ulici, da vrijeđa policiju i na kraju da bude pušten iz pritvora... šta reći nego dolazite po mene... vrijeme mi je isteklo... ili mi barem isključite i ovaj dio mozga jer mnogo mi je...
...---...---...---...---... SOS svemirci i vozači šatla... dolazite io vodite me odavle...
Živili....
evo je, jedna pravauvjek dobar gost wrote:Kao nekakav pokvareni i memavi šlag na sve to je bio ministar, glumac, zabavljač, pripovjedač koji u zadnje vrijeme najviše voli glumiti sam sebe... on onakav ugojen, ulojen, izblajhan i izgubljen također u svojoj dimenziji.. sjedi u studiju sa Halidom, sa ljudinom.. i nešto kao pametuje i pravi se informisan.. pa upitah se ja onako retorički.. ima li života poslije demokratije i kako ministar stiže zaista biti ministar, koliko plata isti taj neotesanac uzima.. koliko plata u stvari oduzima nekim ljudima koji su kvalifikovaniji od njega...