Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#651 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Ci-Nick wrote: 25/05/2023 20:24 Ne znam šta strajk donosi.
Ako su prihodi 900.000 a za plate treba 1,4 miliona.
Rudari mogu samo radom i povećanjem proizvodnje dokazati da zele da opstanu.
Strajk pravi nenadoknadivu štetu i vodi ka gašenju.
To su dosad stotine firmi u BiH potvrdile.
Znamo i mi to.
Ali...neka nam kažu idite, snalazite se....
Nama je jasno da mi trenutno ne proizvodimo onoliko koliko trebamo ali nismo mi krivi...Uprava nema spremnu budućnost rudnika. A isto tako, dali su jeftino ugalj za EP. Takođe mi ne možemo sa 5 ljudi u proizvodnji napraviti 300 tona u jednoj smjeni. Nije do nas.
Nećemo da radimo dok ne plate martovsku aprilsku platu i martovski i aprilski topli obrok, rate kredita koje su uredno skinuli ljudima sa plata a nisu uplatili bankama pa je banka uzela od ostatka plate svoje...
Druga strana medalje

#652 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Druga strana medalje »

Sto se tice potplacenosti zanimanja idite na ovaj link po poredite kretanja plata u FBIH po granama uobzirujuci da je vadjenje ruda i lignita prakticki u cjelosti u javnom sektoru. Uporedite sa drugim slicnim djelatnostima, recimo gradjevinom ili metalnom industrijom.
http://fzs.ba/index.php/2019/02/12/baze ... -podataka/

Dakle da rezimiramo, trenutno radnici rudnika imaju 20-30% vece plate nego prije 2 godine, a proizvode cca 25% manje uglja. zato se struja mora cesto i kupovati po visestruko vecim cijenama nego se prodaje gradjanima i privredi. Zbog tog izostanka proizvodnje uglja elektroprivreda je izgubila preko 500 miliona maraka (narod je to izgubio) ciste zarade u zadnje 2 godine (bar 50 miliona samo u prvom kvartalu 2023) i vise nikad nece imati priliku da zaradi toliko. Sve ove afere u zadnje 3 godine su pussy smoke u odnosu na tu stetu po javno dobro.
zigzag

#653 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by zigzag »

Samo privatniku dati koncesiju ali uz dobru koncesionu naknadu. Odnosno ako više zarađuje da više i plaća u budžet.
Uglja bi bilo na pretek.
Almir_

#654 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Almir_ »

Treba samo odgovorna osoba da upravlja rudnicima.
Puno je kadrova koji nisu potrebni,a drugo u rudnike se minimalno investira ili su to cesto i promasene investicije.
Cijena uglja je 55 KM, nema sanse da bi neko stranac,privatnik prodavao ugalj po ovoj cijeni i da bi nama u BiH bila jeftina struja.
anex
Nindža revizor

#655 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Almir_ wrote: 26/05/2023 10:45 Treba samo odgovorna osoba da upravlja rudnicima.
Puno je kadrova koji nisu potrebni,a drugo u rudnike se minimalno investira ili su to cesto i promasene investicije.
Cijena uglja je 55 KM, nema sanse da bi neko stranac,privatnik prodavao ugalj po ovoj cijeni i da bi nama u BiH bila jeftina struja.
Bravo!

Kod nas je EP i kadija i sudija...
Preuzela rudnike i diktira cijene i na kraju kaže: rudnici su neprofitabilni a plaćaju ispod cijene. Ali su zato oni milijarde u plusu.
Druga strana medalje

#656 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Druga strana medalje »

Ep bih placa najnizu cijenu uglja svom rudniku gracanica u odnosu na ostale svoje rudnike. a Gracanica pozitivno i stabilno posluje nema marke dugova. Dakle nije sve u cijeni ima nesto i u odnosu prema poslu i vlastitoj firmi
Ozimician

#657 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ozimician »

Treba samo vidjeti koliko se tona uglja iskopa po uposleniku u BIH, a koliko u drugim zemljama Evrope.

Tad cemo znati da li je stvarno problem cijena uglja ili nesto drugo.
anex
Nindža revizor

#658 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Nas sada ima oko 800 u RMU Zenica...
Direktno u kopanju odnosno proizvodnji u jami je max. 15 a od tih 15 samo 5 radi na kopanju :)
ZoomZoomKiwi

#659 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ZoomZoomKiwi »

anex wrote: 26/05/2023 13:57 Nas sada ima oko 800 u RMU Zenica...
Direktno u kopanju odnosno proizvodnji u jami je max. 15 a od tih 15 samo 5 radi na kopanju :)
Onda ste predobri.

Ne znam kako tolerišete ove neradnike.
Almir_

#660 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Almir_ »

Nemoguce je da 5 ljudi kopa ugalj.
Od 800 ljudi realno je da u tri smjene minimalno ima 60 ljudi koji kopaju ugalj.
Ako je stvarno 5 ljudi od 800 to je zalosno.
anex
Nindža revizor

#661 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Almir_ wrote: 26/05/2023 17:14
Nemoguce je da 5 ljudi kopa ugalj.
Od 800 ljudi realno je da u tri smjene minimalno ima 60 ljudi koji kopaju ugalj.
Ako je stvarno 5 ljudi od 800 to je zalosno.
Kad ti kažem, 5 ljudi direktno na kopanju...
Od ovih 15 nije nijedan višak. Ali od ovih 800...600 ih ne treba biti tu...

Direktor je sam priznao jučer da ima 20 rukovodioca (tzv. menađera) u administraciji. Svaki od njih sekretaricu, pomoćnika...e to je višak. Koji će nam Qrc rukovodilac prodaje kad mi samo EPu prodajemo...al eto...to je to što se tiče nas...
zigzag

#662 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by zigzag »

To je ta jednostavna matematika. Ovo ljudi što radi iskopa koliko iskopa. Rudnik bi i sa ovim bio u plusu da nema skakavaca koji sve pojedoše.
Ako neće da se "samootpuste" , za izvjesno vrijeme svi idu na biro.
iz zadnje klupe

#663 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by iz zadnje klupe »

Da ponovimo, svi Rudnici otprilike imaju meku projekciju do kada mogu realno raditi, to su vrlo kratki periodi, radnicima se to vec ne krije i otvoreno kaze ko god misli da moze naci bolje, BIH ili Njemacka, da trazi selameta drugdje
Po mojim inform sto se tice RMU Zenica cak ni sindikat niti radnici ne ocekuju neka cuda, i ako bi se pripremio neki kvslitetan program zbrinjavanja, ko hoce u drugu firmu, ko nece otpremnina, ne bi se puno bunili na takav scemario, sve su oci uprte u vlasti raznih nivoa
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#664 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by mk ultra »

Daj bogati, kad sam ja zavrsio fakultet, i tad su bili u gabuli, pa je i tada trebala štela za zaposlenje

Pa su i tada zaposlili 4 friska inzinjera u rudnike

I sad, nakon xx godina, poslije lezanja u rudniku i stagniranja ti isti, navodno traze nove poslove, ali niko ih nece jer su ko trutovi

Svjesno su tamo isli pod parolom lezi hljebe da te jedem, i sve na racun rudara kojih je cini mi se najmanje.
I sve su to i rudari aminovali, jer, neka... moze i meni nesto zatrebati

Tako da sve je kako treba, klasicni macehinski odnos prema firmi iz koje hljeb jedes, od strane njenih radnika. Sve po zaslugama ;-)
iz zadnje klupe

#665 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by iz zadnje klupe »

Ne bih da se zamjerim ovom anexu jer je sdministrator, ali od 01 aprila je stupila nova sistematizacija u svim rudnicima, sto de tice ekonomskih poslova samo je jedan rukovodilac, ostalo su po jedan strucni saradnik za prodaju, nabavu, finansije, racunovodstvo i statistiku koji odgovaraju ovom rukovodiocu, tako da ako je nekad i bilo nekih 20 memadzera, to je davma proslost
anex
Nindža revizor

#666 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Administrator na stranu, slobodno piši ono što znaš ili misliš da znaš...

Sistematizacija je bila....ali ne u administraciji nego samo po pogonima Raspotočje i Stara jama. To što spominješ jednog rukovodioca, to je radno mjesto "glavni poslovođa" koji je imao prije zamjenika plus jednog u rezervi da njih mjenja...

A direktor ima rukovodioca prodaje, nabavke, pčk materne i sl. E tu nije bilo sistematizacije...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#667 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by _BataZiv_0809 »

Ja otkako znam za sebe rudnici su u kurcu.

Otkako znam za sebe trebas dat pare da se tu zaposlis.

Ludnica :-)

Ili ima toliko mjesta za pljacku i zavrtanje ili nesto nije uredu sa logikom
belfy

#668 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by belfy »

anex wrote: 26/05/2023 20:52 Administrator na stranu, slobodno piši ono što znaš ili misliš da znaš...

Sistematizacija je bila....ali ne u administraciji nego samo po pogonima Raspotočje i Stara jama. To što spominješ jednog rukovodioca, to je radno mjesto "glavni poslovođa" koji je imao prije zamjenika plus jednog u rezervi da njih mjenja...

A direktor ima rukovodioca prodaje, nabavke, pčk materne i sl. E tu nije bilo sistematizacije...
jesi ti u jami? kopas li?
Mea_parvitas

#669 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Mea_parvitas »

Pa kome onda strajkate, izbacite visak radnika iz firme, sto se nije menadzment borio da se vrše adekvatna a ne promašena ulaganja? I opet EP kriva jer vi niste dobro organizovani i jer fulate investicije... :roll: :roll: :roll:
anex
Nindža revizor

#670 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

belfy wrote: 27/05/2023 00:15
anex wrote: 26/05/2023 20:52 Administrator na stranu, slobodno piši ono što znaš ili misliš da znaš...

jesi ti u jami? kopas li?
Miner. :fazlija:
Haris.ba

#671 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

Mea_parvitas wrote: 27/05/2023 00:33 Pa kome onda strajkate, izbacite visak radnika iz firme, sto se nije menadzment borio da se vrše adekvatna a ne promašena ulaganja? I opet EP kriva jer vi niste dobro organizovani i jer fulate investicije... :roll: :roll: :roll:
Kako se rudari izbaciti visak radnika? :D
Nisu ih oni doveli.

Ovo je klasika prica. Mamuzaj mrtvog konja pa dok ide ide.

Eno u Varesu Turke doveli da budu rudari i kopaju. Ima razlog sto nema domacih na "lopatama".
Ermin ZM

#672 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ermin ZM »

_BataZiv_0809 wrote: 27/05/2023 00:01 Ja otkako znam za sebe rudnici su u kurcu.

Otkako znam za sebe trebas dat pare da se tu zaposlis.

Ludnica :-)

Ili ima toliko mjesta za pljacku i zavrtanje ili nesto nije uredu sa logikom
Zato sto je "drzavni posao". Bolje u rudniku radit za 1200km nego kod ekre u skladistu za 500.
Prekomjerna administracija pojede rudnike, kako koja vlast dodje uvali svoje ljude, stari ostaju.
Sasjec administraciju, zaposlit rudara i dat im povisicu itekako bi rudnik bio profitabilan.
Ali lako je to napisat, izvest nemoguce jer ona stoji tu kadija te tuzi kadija ti sudi
Ci-Nick

#673 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Lager Posusje je preuzeo propali rudnik Kamengrad i u 5 ili 6 godina podigao proizvodnju do 900.000 tona u prosloj godini.
Dakle, može se,..
anex
Nindža revizor

#674 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Sve ovo nek bude ovako i dalje...znaci 5 ljudi kopa, 15 ljudi na smjeni...neka je...ali plati tonu uglja 150 KM a ne 55 KM...
I ova cijena bi bila mala ali bi bila odlična naspram sadašnje crkavice koju nam placa EP.
Samo to nama treba, da bi opstali i vratili se u igru...
HelaS

#675 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by HelaS »

Ne mogu da shvatim kako na računu rudnika nema para, kako mu transakscijski račun može biti blokiran. Ko upravlja tim rudnikom, tom firmom. Ko daje pravo takvim ljudima da upravljaju proizvodnjom uglja koji se može unaprijed prodati. Je li ikad ijedno tužilaštvo istražilo poslovanje ijednog rudnika u BiH?
Post Reply