BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VladaFBiH

#651 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by VladaFBiH »

šta u situaciji kada ja imam 3.000 kod Sberbank a dugujem im cca 103.000 - da li da me panika hvata ili da slavim :D
ljubicasti limun

#652 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ljubicasti limun »

cabej wrote: 25/02/2022 15:20 ko se boji za svoje novce, a ne može čekati u redovima, dižite novce na bankomatima drugih banaka. dnevno može do 1000 KM da se digne, bolje platiti proviziju za to podizanje nego ostati kratkih rukava.
blokirat ce to druge banke.
ljubicasti limun

#653 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ljubicasti limun »

Iskreno, da sam na mjestu korisnika Sberbanke, podigla bih sav novac, vodeci se iskustvom svoje mame i njenom borbom od skoro 30 god da vrati deviznu stednju, ostalu u Jugobanci nakin kraha Jugoslavije. Novac je vracen doduse, ali nakon borbe od skoro tri desetljeca.

Od tada ne volim drzati novac u bankama.
archi_a

#654 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

Ljudi, izlažete se bespotrebnom stresu. Vaši depoziti po svim računima su osigurani i zagarantovani u iznosu pd 50000 BAM. Ne vidim drugi razlog ukidanja računa u ovoj banci, ako ih već imate, osim "patriotskih i principijelnih".
Ako je tako, izvolite, zatvorite račune i prebacite se u drugu banku. Možda uspijete dobiti i bolje uslove.
Što se dugoročnih kredita tiče, otpada ono, nećemo plaćati rate. To se mora, ebi ga. :D
Hakiz

#655 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

sinus wrote: 25/02/2022 15:28 Svako neka radi kako misli da treba, ali ovolika panika je bespotrebna :-)

U ovoj državi postoji nešto što se zove Agencija za osiguranje depozita i svi depoziti do iznosa 50.000 KM su osigurani kod agencije.

www.aod.ba

https://aod.ba/hr/banke-clanice-2/

Koliko god nam je naopaka država, neke stvari i funkcionišu kod nas.

Kao što rekoh svako neka radi kako misli da treba.
Ima nas sa više od 50.000.
karanana

#656 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by karanana »

archi_a wrote: 25/02/2022 15:42 Ljudi, izlažete se bespotrebnom stresu. Vaši depoziti po svim računima su osigurani i zagarantovani u iznosu pd 50000 BAM. Ne vidim drugi razlog ukidanja računa u ovoj banci, ako ih već imate, osim "patriotskih i principijelnih".
Ako je tako, izvolite, zatvorite račune i prebacite se u drugu banku. Možda uspijete dobiti i bolje uslove.
Što se dugoročnih kredita tiče, otpada ono, nećemo plaćati rate. To se mora, ebi ga. :D
da li je svaki fening depozita pokriven feningom u agenciji za osiguranje depozita?
archi_a

#657 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

Hakiz wrote: 25/02/2022 15:45
sinus wrote: 25/02/2022 15:28 Svako neka radi kako misli da treba, ali ovolika panika je bespotrebna :-)

U ovoj državi postoji nešto što se zove Agencija za osiguranje depozita i svi depoziti do iznosa 50.000 KM su osigurani kod agencije.

www.aod.ba

https://aod.ba/hr/banke-clanice-2/

Koliko god nam je naopaka država, neke stvari i funkcionišu kod nas.

Kao što rekoh svako neka radi kako misli da treba.
Pa diži onda :wink:
Hakiz

#658 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

archi_a wrote: 25/02/2022 16:12
Hakiz wrote: 25/02/2022 15:45

Pa diži onda :wink:
Nije u Sber :wink:
archi_a

#659 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

- Nema razloga za paniku među građanima. Sberbank BH je stabilna, kapitalizirana, registrovana u Bosni i Hercegovini. Radi po našim zakonima, vlasnik joj je Sberbank Austria - kaže za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu su se danas stvorile gužve pred poslovnicama i bankomatima Sberbank BH jer su se građani uplašili da bi mogli ostati bez svog novca.

Naime, Sberbank, koji je u većinskom vlasništvu Rusije, našao se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog agresije Moskve na Ukrajinu.

- Razgovarali smo jutros sa čelnicima Sberbank BH i želim poručiti građanima da će svima njima koji žele podići ili povući novac iz ove banke to biti omogućeno. To je njihovo pravo i niko im to ne može oduzeti. Koliko znamo, sankcije se odnose na plaćanje u američkim dolarima, a ne u konvertibilnim markama ili eurima - istakao je Mahmuzić.
archi_a

#660 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita BiH, Agencija za bankarstvo FBiH i Agencija za bankarstvo RS-a, obratili su se građanima Bosne i Hercegovine povodom novonastale situacije u Ukrajini i reperkusija na finansijski sistem.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:
"Institucije u Bosni i Hercegovini koje su učesnici mreže finansijske stabilnosti zemlje, putem mehanizma bankarske koordinacije supervizora, prate najnovija dešavanja koja su vezana za aktuelnu geopolitičku situaciju i sukobe u Ukrajini, kao i njihove potencijalne ekonomske efekte na banke koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo zabrinutosti građana i privrede zbog pitanja efekata objavljenih sankcija na rad banaka u Bosni i Hercegovini, a posebno efekata na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu Sberbank Rusija.

Istražili smo kakvo je stanje sa Sberbankom u BiH, da li građani imaju razloga za strah
Prema informacijama kojima raspolažu nadležne entitetske agencije za bankarstvo koje vrše nadzor nad radom banaka, članice grupe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini su u direktnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču i pod nadzorom su regulatornih tijela EU.

Objavljene sankcije imaju efekte samo na transakcije i klijente koji su obuhvaćeni sankcionim listama. U tom smislu, takve sankcije ne obuhvataju bankarske entitete u Bosni i Hercegovini.

Rad banaka u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnost da se održi dostupnost i kvaliteta usluga nisu ugroženi, i ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa sa bilo kojom bankom u Bosni i Hercegovini.

Institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, u mogućnosti su zaštititi deponente i u uslovima produžene krize. Dodatno, naše institucije će koordinirati sve naknadne aktivnosti sa relevantnim regulatornim tijelima EU, a u cilju zaštite interesa naših građana i privrede."
Eto, ako je kome pomoglo da se smiri, lijepo. Ako nije, šta da se radi, pravac banka. Baš ružno izgledaju redovi ispred banaka, mada najveći red koji sam vidio je u raiffaisen na skenderiji. Sami redovi usporavaju uslugu, pa i oni koji rade sa bankama po drugim pitanjima imaju problem. Ljudi se raspravljaju, svađaju sa službenicama, zahtjevaju, traže. Kaže, hoću svoje pare, galami u redu!
Pa dobro majstore, sačekaj red. :D
Filter

#661 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Filter »

nisu banke ali je western union, zna li neko sta se dogadja?
navodno, danas im sistem ne radi u sarajevu, mozda ce sutra...
crveni_makovi

#662 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by crveni_makovi »

ljubicasti limun wrote: 25/02/2022 15:38 Iskreno, da sam na mjestu korisnika Sberbanke, podigla bih sav novac, vodeci se iskustvom svoje mame i njenom borbom od skoro 30 god da vrati deviznu stednju, ostalu u Jugobanci nakin kraha Jugoslavije. Novac je vracen doduse, ali nakon borbe od skoro tri desetljeca.

Od tada ne volim drzati novac u bankama.
Danas kazem mami, ako ce mi propasti novac koji imam kod njih na racunu pa neka propadne. Toliko sam sita svega da mi je zivo svejedno i za tim. Imam uvijek nesto novca na vise mjesta ali kakvo je vrijeme ne smijem puno drzati ni u kuci.
probook

#663 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by probook »

Ovo samo pokazuje koliko je generalno narod glup i misle da sve znaju. Sber banka prodata prosle godine i osim imena nema apsolutno nikakve veze sa Rusima vise, ali eto mi smo vazda najpametniji 😂😂😂
doktor78

#664 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by doktor78 »

probook wrote: 25/02/2022 17:05 Ovo samo pokazuje koliko je generalno narod glup i misle da sve znaju. Sber banka prodata prosle godine i osim imena nema apsolutno nikakve veze sa Rusima vise, ali eto mi smo vazda najpametniji 😂😂😂
Jeste prodata, ali još nije završen proces preuzimanja.
noviclan

#665 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by noviclan »

archi_a wrote: 25/02/2022 15:42 Ljudi, izlažete se bespotrebnom stresu. Vaši depoziti po svim računima su osigurani i zagarantovani u iznosu pd 50000 BAM. Ne vidim drugi razlog ukidanja računa u ovoj banci, ako ih već imate, osim "patriotskih i principijelnih".
Mozda neko ima vise od 50k kao ministar vranic
use your illusion

#666 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by use your illusion »

Mogle bi rasti kamate na stednju..eto prilike.
Ci-Nick

#667 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ci-Nick »

karanana wrote: 25/02/2022 15:49
da li je svaki fening depozita pokriven feningom u agenciji za osiguranje depozita?
Ako neka banka propadne,.. Agencija za osiguranje depozita će namiriti potraživanja po svakom računu do iznosa od 50.000 KM, a ostatak potraživanja se možda namiri iz stečajne mase.
Haris.ba

#668 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 26/02/2022 07:15 Ako neka banka propadne,.. Agencija za osiguranje depozita će namiriti potraživanja po svakom računu do iznosa od 50.000 KM, a ostatak potraživanja se možda namiri iz stečajne mase.
U kojem vremenskom roku?

Stvar je sto banka pod sankcijama ne propada odmah. Tebi je iznos osiguran u slucaju da banka vise ne moze da radi.
mayab

#669 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by mayab »

Kad već govorimo o Sber banci , ja da sam njihov klijent, razmišljao bi o napuštanju iste čim su počele priče o preuzimanju od strane Srbije i Slovenije!
To je moje mišljenje i stav!
Ci-Nick

#670 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ci-Nick »

Haris.ba wrote: 26/02/2022 07:35
Ci-Nick wrote: 26/02/2022 07:15 Ako neka banka propadne,.. Agencija za osiguranje depozita će namiriti potraživanja po svakom računu do iznosa od 50.000 KM, a ostatak potraživanja se možda namiri iz stečajne mase.
U kojem vremenskom roku?

Stvar je sto banka pod sankcijama ne propada odmah. Tebi je iznos osiguran u slucaju da banka vise ne moze da radi.
Ne znam o rokovima ništa. Vjerovatno postoji neki rok u kom banka mora isplatiti potreživanje.
A ovih 50.000 je upitno. Evo da pretpostavimo da propadnu Unicredit i Raiffeisen kao dvije najveće banke, ne vjerujem da bi Agencija za bankarstvo mogla isplatiti sve depozite do 50.000 KM.
Haris.ba

#671 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 26/02/2022 08:43 Ne znam o rokovima ništa. Vjerovatno postoji neki rok u kom banka mora isplatiti potreživanje.
A ovih 50.000 je upitno. Evo da pretpostavimo da propadnu Unicredit i Raiffeisen kao dvije najveće banke, ne vjerujem da bi Agencija za bankarstvo mogla isplatiti sve depozite do 50.000 KM.
Stvar je sto treba vremena dok Agencija za osiguranje dodje u situaciju da pocne isplatu, a tvojih para nema. Rok je 60 dana. Ko ce cekat dva mjeseca na svoje pare, a lakse mu sada podici i ne razmisljati hoce nece.
Kiki_Musampa

#672 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Kiki_Musampa »

mayab wrote: 26/02/2022 07:43 Kad već govorimo o Sber banci , ja da sam njihov klijent, razmišljao bi o napuštanju iste čim su počele priče o preuzimanju od strane Srbije i Slovenije!
Ja nemam ni feninga uštedjevine,ali sam jučer otišao u Unicredit da otvorim račun. Kaže čovjek,dajte mi Vaše podatke,mi ovo ne možemo danas završiti,toliko je zahtjeva da ćemo otvarati račune poslije radnog vremena. Čujemo se u ponedjeljak...

Kao što rekoh,nemam uštedjevine,ali ne želim da mi novce oni više drže. Niti da udjem u situaciju,da sutra ne radi kartica ili sl...
karanana

#673 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by karanana »

Ci-Nick wrote: 26/02/2022 08:43
Haris.ba wrote: 26/02/2022 07:35

U kojem vremenskom roku?

Ne znam o rokovima ništa. Vjerovatno postoji neki rok u kom banka mora isplatiti potreživanje.
E to sam i pitao kad sam pitao za pokrice depozita u agenciji. Naravno nije ni blizu 1:1, mozda postoji neki procenat ali je daleko ispod, mozda 10%.
Inace ako raja bude izvadila svu ili vecinu love oni su ga popusili
noviclan

#674 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by noviclan »

Kiki_Musampa wrote: 26/02/2022 09:16
mayab wrote: 26/02/2022 07:43 Kad već govorimo o Sber banci , ja da sam njihov klijent, razmišljao bi o napuštanju iste čim su počele priče o preuzimanju od strane Srbije i Slovenije!
Ja nemam ni feninga uštedjevine,ali sam jučer otišao u Unicredit da otvorim račun. Kaže čovjek,dajte mi Vaše podatke,mi ovo ne možemo danas završiti,toliko je zahtjeva da ćemo otvarati račune poslije radnog vremena. Čujemo se u ponedjeljak...

Kao što rekoh,nemam uštedjevine,ali ne želim da mi novce oni više drže. Niti da udjem u situaciju,da sutra ne radi kartica ili sl...
Ma samo bbbi banka :mrgreen:
Kiki_Musampa

#675 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Kiki_Musampa »

noviclan wrote: 26/02/2022 15:12
Kiki_Musampa wrote: 26/02/2022 09:16

Ma samo bbbi banka :mrgreen:
Jok,dvoje sjede jučer u Tuzli,ja ih pitam stvari iz paketa,oni pojma nemaju. Ostavio sam im broj da mi jave ,al sam odmah znao ništa od toga. 3 paketa imaju u ponudi,a ne znaju šta je u njemu....
Post Reply