Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
Haris.ba

#651 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

jahh wrote: 26/03/2020 10:55 Za koliko mjeseci ce se urusiti drzava ekonomski? 1-2? Obizrom da imaju bhtelecom i EP za prodati, mozda 4 max.

Treba isplatiti penzije, naknade za nezaposlene, a PDV-a puno manje, uplata za doprinose manje ...
Nece niko kupiti elektroprivredu kakva je sada. Samo hidroelektrane. Termoelektrane, a pogotovo rudnike nece niko.

A bh telecom ne bi sada mogli prodati osim za neku ocajnu cijenu.

Porezne znaju koliko je opao promet. Ne izlaze u javnost. Vjerovatno drzava moze bez problema izgurati mjesec dva.

Problem je privreda. I prije krize bile su kompenzacije, cesije, likvidnost na ivici...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#652 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mk ultra »

King Theoden wrote: 26/03/2020 11:11 Nenormalan je onaj ko misli da dilfaš više voli narodu nego sebi :mrgreen:
Smijem se kladiti da znam koji scenarij će se odvijati.
Iznijet je prijedlog koji bi učinio da niko ne osjeti krizu. Dakle, ni radnici, a ni poslodavci.
Drago mi je da je struka kazala da je moguć.

Naravno da taj scenarij nećete gledati. Isto tako, čvrsto sam ubijeđen da država neće propasti.

Evo scenarija za kojeg sam ubijeđen da će se odvijati...
Doći će do masovnog otpuštanja, a država će, uz pomoć mmf-a i drugih lihvara smisliti paket pomoći koji je poput hrane za zatvorenike u logoru.
Ono, ne možeš se najesti, ali ne umireš od gladi.
Uz to će "svjetska banka" (prelijep naziv za privatnu banku) i neke evropske banke dati malo humanitarne, nekih par desetina miliona i to će biti taj paket za spas ekonomije.
To će nas baciti deset godina unazad - al jbg, bitno je da ne puca :roll:
Ostaje da se vidi hoće li u ovom uhljebljeničkom sektoru (da, to je jedini pravi naziv za glasačku mašineriju) doći do rezanja plata.
Čisto sumnjam, prosto ne vjerujem :zoka:
Sve će to krediti da riješe. Krediti koji će vašu djecu baciti na koljena.
Već su dobili
https://bhrt.ba/dzaferovic-za-bhrt-bih- ... i/1119022/

Opet ponavljam, ljudi ovdje i ne kontaju kako 90% manjih kafića i fast food restorana mijenjaju vlasnike/propadaju svako 3mj. Jbt znam raditi za određene lokale svako 2-3 mjeseca novu dokumentaciju... oni nisu reprezent privrede, a drugo je sto su to najcesci poslodavci

Autocesta nije stala sa gradnjom
Ostale ceste nisu stale sa gradnjom
Stanogradnja nije stala, krediti i dalje idu. Posto mi ukucan radi u banci i radi trenutno od kuce, idu milionski krediti ovih dana za poslove, što je i meni bilo jako cudno. Stopirano jeste, stalo nije, niti će. Može se promijeniti vrijednost novca, funta je skoro pala na vrijednost eura, dolar jaca ovih dana, DOW raste, Njemacka opet ide gore (bmw recimo koji pratim ima rast dionica zadnjih 5dana)...
King Theoden

#653 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

mk ultra wrote: 26/03/2020 12:27 Već su dobili
Ma to je ono od prije dana, onih par miliončića koji su kap vode na vrelom kamenu.
Biće još takvih donacija i to je ono preživljavanje o kojem sam pisao.
TheCitizen

#654 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

King Theoden wrote: 25/03/2020 21:37Druže, sve vidim i sve mi je jasno, pogotovo način na koji djeluju vlastodršci.
Ali, nikada, ama baš nikada ne smiju podcijeniti gladnog čovjeka.
Mjere koje su uveli, ali i sam politički modus operandi pada u vodu onog momenta kad desetinama hiljada ljudi dođu računi i rate kredita koje neće moći izmiriti.
Tuzlanski i sarajevski scenario je nula u odnosu na ono što bi ih pogodilo.

Nadam se da politička elita još uvijek vaga situaciju tj gleda u kojem pravcu će se razvijati, te da imaju spreman plan ako postane izvjesno da će doći do masovnih otkaza.
Taj švedski model je ok za ljude koji još uvijek rade, imaju promet i zarađuju.
Kakva korist od istog ako ga ponudiš hami s čaršije ako hamo već mjesec dana nema marke pazara?!
Slazem se. Mali privatni biznis ce ovdje biti najpogodjeniji i njima treba direktna drzavna pomoc.

Vidio sam sinoc neki lcnak u kojem je onaj Isovic iz porezne uprave dao vrlo odbre prijedloge. Sad je loptica na vladi da li ce to prihvatiti i postupiti po onome. Ukratko, radi se o tome da se drzava direktno ukljuci u sve preusmjeravanjem svih slobodnih sredstava.
To je upravo ono o cemu sam pisao ranije.

Ali tu opet postoji standardni problem koji BH vlasti imaju i pokazuju decenijama. Nedostaje i konkretan plan za sprovodjenje. Navedene mjere su generalno OK, ali nigdje nema nikakve strategije za njihovo sprovodjenje. Nazalost ali cini mi se da ce se i u svom ovom haosu opet dobro okoristiti upravo oni koji su nadlezni za davanje pomoci.
Last edited by TheCitizen on 26/03/2020 13:03, edited 1 time in total.
Carnival_Row

#655 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Carnival_Row »

Nadati se da će proći pandemija komplikovana je procedura :lol: :lol: :lol:

Pašić: Dat ćemo kreditne olakšice građanima, uskoro ćemo definirati i kako

https://www.klix.ba/biznis/finansije/pa ... /200326096
King Theoden

#656 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

TheCitizen wrote: 26/03/2020 12:59 Ukratko, radi se o tome da se drzava direktno ukljuci u sve preusmjeravanjem svih slobodnih sredstava.
To je upravo ono o cemu sam pisao ranije.
Mislim da je to bolan potez koji će nas unazaditi, ali je naravno bolji nego ništa.
Ono kao u ratu gdje je bitno da se preživi, a ranjene brojimo kad prestane da puca.
Jer, ruku na srce, što se tiče same infrastrukture, radilo se premalo i kilavo; radilo se kreditnim zaduženjima.

Hoće li se ta sredstva povući kako bi se spasio realni sektor?
oldtajmer

#657 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by oldtajmer »

definitivno nista od moratorija na kredite,jbg na zalost bilo je i ocekivano od ove bagre
meni licno nije problem,nisam trenutno u kreditu,ali znam ljude kojima bi bila ovo slamka spasa da im se par mjeseci odgodi,ovako bojim se da kada ostane da se banka pita za sve ona ce im uzeti i posljednju marku a onda....jbg
King Theoden

#658 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Carnival_Row wrote: 26/03/2020 13:00 Pašić: Dat ćemo kreditne olakšice građanima, uskoro ćemo definirati i kako
U redu, gospodine pašiću. Mujo mujić je redovno servisirao rate kredita u visini od 2000 km.
Mujo mujić trenutno nema ni marku prihoda tj nije likvidan da podmiruje izdatke.
Kako će njemu pomoći to što će se umanjiti ili prolongirati rata kredita?
Carnival_Row

#659 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Carnival_Row »

King Theoden wrote: 26/03/2020 13:12
Carnival_Row wrote: 26/03/2020 13:00 Pašić: Dat ćemo kreditne olakšice građanima, uskoro ćemo definirati i kako
U redu, gospodine pašiću. Mujo mujić je redovno servisirao rate kredita u visini od 2000 km.
Mujo mujić trenutno nema ni marku prihoda tj nije likvidan da podmiruje izdatke.
imate gospodine jednu opciju ili vratite kredit ili otimamo imovinu.Hvala!

s poštovanjem

Sanela!
emigrazione

#660 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

Carnival_Row wrote: 26/03/2020 13:00 Nadati se da će proći pandemija komplikovana je procedura :lol: :lol: :lol:

Pašić: Dat ćemo kreditne olakšice građanima, uskoro ćemo definirati i kako

https://www.klix.ba/biznis/finansije/pa ... /200326096
Ovo je idealno vrijeme za bankare, raju će namamiti laganim kreditima pa će onda spucati kamatu pod izgovorom ove krize, već viđeno prije 10 tak godina...samo ljudi ne shvataju niti ne pamte, nikada se banke neće odreći svoje naknade tj. kamate, u situaciji kada dosta raje neće moći da vrati kredite, jer su ostali bez posla i prihoda, kako će banke sebe namiriti...pa tako što će oderati ove koji mogu da vraćaju i to tako što će im opaliti veću kamatu naravno. Šta ti znači odgoda vraćanja kredita, ništa samo te rastežu i povećavaju agoniju. Državnici se odriču dijela svoje plate da pomognu realnom sektoru, odavno nisam čuo ništa bezobraznije i odvratnije, koji će meni koji kurac pola njihove plate?! Jesu li to te najvaljene mjere za pomoć privredi? Fuj majku im jebem, tek će se za glavu uhvatiti....
channel10

#661 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by channel10 »

King Theoden wrote: 26/03/2020 13:12
Takvim ce prolongirati.. Nece sigurno prolongirati onima koji i dalje primaju platu ili recimo na racunu imaju cifre sa kojim bi mogli pokriti tu ratu. Mislim da nije ni to bas fer jer ne znas da li ce taj koji je ovaj mjesec dobio platu, da li ce je dobiti za mjesec dva ili tri. Morali bi svima prolongirati koji mjesec, ali eto vidimo da nece biti nista od toga..
King Theoden

#662 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Carnival_Row wrote: 26/03/2020 13:15 imate gospodine jednu opciju ili vratite kredit ili otimamo imovinu.Hvala!

s poštovanjem

Sanela!
Gospođo(ice) sanela, čovjek kome je kriza uništila sadašnjost a otkaz budućnost ne boji se zatvora tj nije mu problem da odrobija nekoga.
Grupa takvih obara vlade i u stanju je zapaliti institucije, a kamoli jednu filijalu legalizovanih lihvara.

S poštovanjem,

Čovjek kome je uništena budućnost.
King Theoden

#663 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Evo ga, upravo gledam dorata dilfaša na kliksovom portalu gdje kaže kako će ići na aranžman sa svjetskom bankom. Čitam ga ko bukvar :lol:
Glupan.
simplon

#664 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by simplon »

Ja sinoć razmišljam , mi ćemo izgleda biti jedina zemlja u Evropi kod koje će po zavodu za statistiku doći do porasta prosječne plate na nivou države za vrijeme ekonomske krize.
Vlada će da uzmu kredite i finasira plate budžetašima, dok će realni sektor da otpusti svoje radnike koji su i onako bili uglavnom na minimalcu.
Krajnji rezultat će biti znatno manje uposlenih sa velikim platama, prestići ćemo "Vučića i RS" koji je planrao prvi da ode preko 1000KM :)

Pretpostavljam da nije primjereno komentirati na ovakav način, al čisto da budemo spremi kad [Fadilaga) ovo za nekoliko mjeseci bude prezentovao na nekom ekspozeu njegove "vlade" kao uspjeh bez presedana :run: :bih:
Zeleni12

#665 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

simplon wrote: 26/03/2020 13:31 Ja sinoć razmišljam , mi ćemo izgleda biti jedina zemlja u Evropi kod koje će po zavodu za statistiku doći do porasta prosječne plate na nivou države za vrijeme ekonomske krize.
Vlada će da uzmu kredite i finasira plate budžetašima, dok će realni sektor da otpusti svoje radnike koji su i onako bili uglavnom na minimalcu.
Krajnji rezultat će biti znatno manje uposlenih sa velikim platama, prestići ćemo "Vučića i RS" koji je planrao prvi da ode preko 1000KM :)

Pretpostavljam da nije primjereno komentirati na ovakav način, al čisto da budemo spremi kad [Fadilaga) ovo za nekoliko mjeseci bude prezentovao na nekom ekspozeu njegove "vlade" kao uspjeh bez presedana :run: :bih:
Shodno tome, trebala bi biti i povecana naknada za nezaposlene sa biroa, jer ona zavisi od prosjecne plate.
Carnival_Row

#666 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Carnival_Row »

King Theoden wrote: 26/03/2020 13:21
Carnival_Row wrote: 26/03/2020 13:15 imate gospodine jednu opciju ili vratite kredit ili otimamo imovinu.Hvala!

s poštovanjem

Sanela!
Gospođo(ice) sanela, čovjek kome je kriza uništila sadašnjost a otkaz budućnost ne boji se zatvora tj nije mu problem da odrobija nekoga.
Grupa takvih obara vlade i u stanju je zapaliti institucije, a kamoli jednu filijalu legalizovanih lihvara.

S poštovanjem,

Čovjek kome je uništena budućnost.
Gospodine jebite se!

s poštovanjem Sanela!
orbita12

#667 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by orbita12 »

Kako do sada vidim sve predložene ekonomske mjere

Najlakše je objasniti na primjeru čovjeka koji je prestao da diše. Skupili se ljudi i predlažu kako ga lijepo treba počešljati ili odrezati mu nokte, a čovjek i dalje ne diše. Sve je to lijepo, ali čovjeka treba prvo oživjeti.

Da li je vrijeme da se čovjeku da adrenalin direktno u srce i da ga probamo oživjeti i spasiti

Faruk Hadzic
simplon

#668 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by simplon »

Zeleni12 wrote: 26/03/2020 13:36
simplon wrote: 26/03/2020 13:31 Ja sinoć razmišljam , mi ćemo izgleda biti jedina zemlja u Evropi kod koje će po zavodu za statistiku doći do porasta prosječne plate na nivou države za vrijeme ekonomske krize.

Shodno tome, trebala bi biti i povecana naknada za nezaposlene sa biroa, jer ona zavisi od prosjecne plate.
Da, to je istog trena zaključio pravnik u mojoj firmi. Savladao čovjek ekonomiju..
Da nebi bilo osrednje dobro za raju iz budžeta, njihov topli obrok se računa naspram prosječne plate u FBiH, tako da će i on da im poraste, :bih: :bih: :bih:
Nadzorna_ploca

#669 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nadzorna_ploca »

Faruk Hadzic je skolovana ali dosadna i smaracka spodoba. Do prije par sedmica sam ga branio, ali kolicina govana koju on istresa u zadnje vrijeme je nesnosna. Ovo sto jos pise mi je degutantno.
Carnival_Row

#670 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Carnival_Row »

orbita12 wrote: 26/03/2020 13:41 Kako do sada vidim sve predložene ekonomske mjere

Najlakše je objasniti na primjeru čovjeka koji je prestao da diše. Skupili se ljudi i predlažu kako ga lijepo treba počešljati ili odrezati mu nokte, a čovjek i dalje ne diše. Sve je to lijepo, ali čovjeka treba prvo oživjeti.

Da li je vrijeme da se čovjeku da adrenalin direktno u srce i da ga probamo oživjeti i spasiti

Faruk Hadzic
lešinari kada namirišu krv tako rade, političari nisu ništa drugo nego gomila lešinara
orbita12

#671 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by orbita12 »

Nadzorna_ploca wrote: 26/03/2020 13:43 Faruk Hadzic je skolovana ali dosadna i smaracka spodoba. Do prije par sedmica sam ga branio, ali kolicina govana koju on istresa u zadnje vrijeme je nesnosna. Ovo sto jos pise mi je degutantno.
nevalja vam kad slusate stranacke ekonomiste, a cim se pojavi neko neovisan nevalja ni on, odlucite se, mrzim taj nas mentalitet gdje se pljuje po svakom
aldinjo

#672 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

Kao što bi narod rekao: Tražili ste, dobili ste. Tražili ste blokadu države, kantona, gradova i općina, dobili ste.
Nadzorna_ploca

#673 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nadzorna_ploca »

orbita12 wrote: 26/03/2020 13:45
Nadzorna_ploca wrote: 26/03/2020 13:43 Faruk Hadzic je skolovana ali dosadna i smaracka spodoba. Do prije par sedmica sam ga branio, ali kolicina govana koju on istresa u zadnje vrijeme je nesnosna. Ovo sto jos pise mi je degutantno.
nevalja vam kad slusate stranacke ekonomiste, a cim se pojavi neko neovisan nevalja ni on, odlucite se, mrzim taj nas mentalitet gdje se pljuje po svakom
Gdje je ba neovisan? Pasha moj, raspitaj se malo prvo osnovne stvari o liku. Kadar SBBa cini mi, bio na listi za parlament ili tako nesto.
orbita12

#674 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by orbita12 »

Nadzorna_ploca wrote: 26/03/2020 13:46
Gdje je ba neovisan? Pasha moj, raspitaj se malo prvo osnovne stvari o liku. Kadar SBBa cini mi, bio na listi za parlament ili tako nesto.
hahahhah eto koliko znas , ja s tobom raspravljam, de dohavizaj se malo
Nadzorna_ploca

#675 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nadzorna_ploca »

orbita12 wrote: 26/03/2020 13:47
Nadzorna_ploca wrote: 26/03/2020 13:46

hahahhah eto koliko znas , ja s tobom raspravljam, de dohavizaj se malo
Supalj si kao sir.
Locked