Dobri Bosanac wrote: ↑03/02/2020 16:32
tranquil wrote: ↑03/02/2020 16:29
Dobri Bosanac wrote: ↑03/02/2020 16:24
Nadam se da ste mladi te da vrijeme radi za vas.
Nekome objasnjavati po deset puta sta je to mesija a da se to ne moze razumjeti je malo obeshrabrujuce.
Ali u necemu ste u pravu.
Kada se suocite sa istinom a citav zivot ste proveli u zabludi, e to je kao da udarite glavom u zid.
Vidim da se suzdržavaš reći čak i iz koje zemlje dolaziš, iako si upitan više puta. To je definicija pričanja sa zidom. Da li se možda stidiš svoje sredine? Kako da te uzmemo za ozbiljno ako nam govoriš da kod nas ne valja, a ne želiš reći ni u kojoj si zemlji, i kako je tačno tamo bolje nego u Bosni kojoj dijeliš savjete?
Pretpostavljam da cete jos desetak puta ponoviti isto pitanje. Zar vas nista drugo u zivotu ne interesuje?
Na primjer, niste nam objasnili svoj sistem vrijednosti. Ateista je samo negacija...
Evo nekih mojih vrijednosti. Cijenim savjet. Ali cijenim i iskustvo i otvorenost. I zbog loših iskustava sa slijeđenjima pogrešnih savjeta, nepovjerljiv sam, skeptičan, i sve podvrgavam provjeri.
Naprimjer, ako mi neko kaže "ovo u tvojoj sredini ne valjda, trebao bi to promijeniti", neću da ga slijepo slijedim, jer ne znam kuda vodi taj savjet: u bolje sutra, ili u propast. Zato volim vidjeti kako to funkcioniše u sredini onoga koji mi daje taj savjet.
Ako onaj koji daje savjet neće da kaže odakle je i kakva su njegova iskustva u vlastitoj sredini, opravdano ću posumnjati da se ili stidi, ili nešto krije, ili mu možda savjeti nisu dobronamjerni kao što tvrdi.
Naravno, ništa od toga možda nije istina. Možda su savjeti stvarno dobri. Ali prvi korak prema tome da uspostavim povjerenje je da znam odakle ti savjeti dolaze.