A što jednostavno u naslovu ne zamijeniše sa Higgsov bozon, što su se i dalje patili nejasnim pojmom za nauku kako ti tvrdiš?Sara03 wrote:Liče, da li ja pričam kineski?
Sara03 wrote:Druga stvar, taj isti termin, kojeg jedino mediji obilato koriste, nije nastao iz razloga što naučnici smatraju da je bog ili neko drugo nadnaravno biće, iniciralo nastanak iste ili je imalo bilo kakvog učešća u tome. Znam, žao mi je. Zapravo, radi se o tome, da je jedan Nobelovac u naslovu svoje knjige česticu htio osloviti sa "the goddamn particle", što u prijevodu na naš znači vražja ili prokleta čestica, jer ju je bilo tako teško pronaći. No, uredništvo izdavačke kuće, skrenulo mu je pažnju da bi takav naziv mogao biti neprimjeren za izrazito religiozno američko tržište, pa je došlo do cenzure i skraćivanja naziva (iz "goddamn particle" u "god particle"). Opet, boga ni na vidiku.![]()
![]()
![]()
Urnebesno, stvarno odustajem...
Kutak za ateističko-religijski trenutak
- vatrogasac
#651 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
- DzordzHodzic
#652 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kakav cringe fest zadnjih par strana bokte obnevidio 
- Bloo
- Globalna šefica
#653 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Mislim da nam nedostaje William Shatner ovdje u diskusiji.
- King Theoden
#654 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Drug, to je viša matematika. Isto ekber i egber.vatrogasac wrote:Tačkica može da totalno promijeni smisao. Primjer tome: postoje 3 harfa "h" u arapskom. Riječ: HALEKA (stvoriti) koje ima tačku izgovara se kao hrapavo H. Ako kažemo haleka sa H bez tačke, sličnim našem, to znači obrijati. Pa u izrazu: Haleka semavati vel erd, umjesto stvoriti Nebesa i Zemlju, računaj šta ispadne.Dino34 wrote: Mala tačkica može mnogo toga, moj ti genije.
Čovječe, ja se preznojavam pokušavajući sa najjednostavnijim primjerima. Sve džaba. Samo ne znam je l neće il ne mogu da shvate.
- King Theoden
#655 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
E ti si mi trebala jer vladaš jezikom.Bloo wrote:Mislim da nam nedostaje William Shatner ovdje u diskusiji.
Koliko jedna tačka može promijeniti značenje samog teksta?
- Bloo
- Globalna šefica
#656 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Tacke su bitne, forumska Pitijo.Dino34 wrote:E ti si mi trebala jer vladaš jezikom.Bloo wrote:Mislim da nam nedostaje William Shatner ovdje u diskusiji.
Ne samo tacke, vec i zarezi.
- vatrogasac
#657 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Može se ostati bez glave.Dino34 wrote:
-
exampLe.
#658 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Niko ne kaze da tacka i zarez ne mogu promijeniti znacenje, fazon je u tome sto tacka ne mijenja bas puno u prethodnom primjeru.
Znaci opet smo dosli na ono “moze bit’ a i ne mora”.
Znaci opet smo dosli na ono “moze bit’ a i ne mora”.
- Diwan
#659 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
U dženetu će se govoriti arapskim jezikom, pa vi gledajte ...
-
allem_77
#660 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Više bih volio da nam nešto prozbori Richard Gallagher.Bloo wrote:Mislim da nam nedostaje William Shatner ovdje u diskusiji.
- King Theoden
#661 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Meni ko poganom čojku naumpade drugi primjervatrogasac wrote:Može se ostati bez glave
Ako staviš tačku, djevica si. Ako je skloniš, postaješ poznati žigolo
Kako bolan? Sve mijenja.exampLe. wrote:fazon je u tome sto tacka ne mijenja bas puno u prethodnom primjeru
Njihovo tumačenje zna Allah.
Ako staviš tačku gdje sam je ja upravo stavio, zaključujemo da samo Allah zna tumačenje.
A ako je skloniš, biće: njihovo tumačenja zna Allah i oni u nauku upućeni.
Čovječe, ni veznik ih nije spriječio da stave tačku.
-
exampLe.
#662 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Joooj 
Ima li neki prijevod Kur’ana ako nista na engleskom koji barem te tacke i zareze ispravno koristi?
Ja vidim da upravo oni koji su u nauku upuceni nalaze greske, a oni koji su neupuceni nalaze cuda za koja se brzo dokaze da ih nema.
Ima li neki prijevod Kur’ana ako nista na engleskom koji barem te tacke i zareze ispravno koristi?
Ja vidim da upravo oni koji su u nauku upuceni nalaze greske, a oni koji su neupuceni nalaze cuda za koja se brzo dokaze da ih nema.
- Diwan
#663 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Slobodno prihvatite našu kulturu, tradiciju, vjerovanje, nas, jer se samo tako možete spasiti. Nismo mi obični okupatori, mi oslobađamo ljude od džehenema i donosimo spas ...Diwan wrote:U dženetu će se govoriti arapskim jezikom, pa vi gledajte ...
-
allem_77
#664 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja sam iz Korkutovog prijevoda zaključio da samo Allah zna tumačenje.Dino34 wrote: Ako staviš tačku gdje sam je ja upravo stavio, zaključujemo da samo Allah zna tumačenje.
A ako je skloniš, biće: njihovo tumačenja zna Allah i oni u nauku upućeni.
A tvoj prijevod, sada me zbunio.Dino34 wrote:
Evo i moj prijevod:
On tebi objavljuje knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni, govore: "mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" A samo razumom obdareni shvaćaju.
Je li ovo sada ispravno?Dino34 wrote:
A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni,
tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni,
- King Theoden
#665 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Aaaaaaaa, odo skoči s prozora u prizemlju.exampLe. wrote:Ima li neki prijevod Kur’ana ako nista na engleskom koji barem te tacke i zareze ispravno koristi?
ovo je momenat kad počinjem sumnjati u vjeru.
Nemoguće da postoji insan kojem toliko treba da neš skonta
Znaš li bolan ko je stavljo tačke?
De makar to izguglaj prije negoli kreneš sa pisanjem.
- King Theoden
#666 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Da.allem_77 wrote:tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni
U nekom od prethodnih postova napisao sam taj ajet bez tački koje su naknadno dodate.
Evo dobar link.
Možeš prstom klikati na dijelove ajeta i on izgovara.
https://quran.com/3
Last edited by King Theoden on 16/07/2019 13:41, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#667 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Možda ima razlog...Diwan wrote:U dženetu će se govoriti arapskim jezikom, pa vi gledajte ...
-
allem_77
#668 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Hvala, barem sam nešto korisno naučio.Dino34 wrote:Da.allem_77 wrote:tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni
- King Theoden
#669 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Iznad sam dodao link pa pregledajallem_77 wrote:Hvala, barem sam nešto korisno naučio.Dino34 wrote:Da.allem_77 wrote:tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni
-
exampLe.
#670 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Plakao sam i ja na ucenje Kur’ana, sta to znaci?
(Ne zezam se, mrtav sam ozbiljan)
-
allem_77
#671 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ugaz u pogaču.exampLe. wrote:Plakao sam i ja na ucenje Kur’ana, sta to znaci?![]()
- beni-bu-man
#672 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Da imas viska vremna u zivotu koje bi mogao pametnije iskoristitiexampLe. wrote:Plakao sam i ja na ucenje Kur’ana, sta to znaci?![]()
-
exampLe.
#673 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Najprecizniji odgovor.beni-bu-man wrote:Da imas viska vremna u zivotu koje bi mogao pametnije iskoristitiexampLe. wrote:Plakao sam i ja na ucenje Kur’ana, sta to znaci?![]()
To je bilo davno, sad kako sam otisao u cafire srce mi je zakljucano pa od toga nema nista.
- beni-bu-man
#674 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ali zato ti je sad mozak zdravijiexampLe. wrote:Najprecizniji odgovor.beni-bu-man wrote:Da imas viska vremna u zivotu koje bi mogao pametnije iskoristitiexampLe. wrote:Plakao sam i ja na ucenje Kur’ana, sta to znaci?![]()
(Ne zezam se, mrtav sam ozbiljan)![]()
To je bilo davno, sad kako sam otisao u cafire srce mi je zakljucano pa od toga nema nista.
- vatrogasac
#675 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Dobro ti, ja i tamo grupa na YT, ali što Muhammed a.s. je plakao slušajući Kur'an ako su to njegove riječi kako neki tvrde?exampLe. wrote:Plakao sam i ja na ucenje Kur’ana, sta to znaci?![]()
itd.....