Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
stakasa

#651 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by stakasa »

Fudo387 wrote:
Hendrix wrote:
Fudo387 wrote:Stvarno ste cudni.
Dvoje ljudi u poznim godinama moze se pristojno hraniti sa 600 maraka u Bosni.
800 maraka je da hiberniras ali bukvalno, zasto je takav zivot OK za Bosnu dok penzioneri iz Evrope putuju i zajebavaju se po kruzerima. Al et gore je u Ameriki garant.

Jedno da se razboli od tih 8 stoja nema nista.
Ne moze se porediti za Zapadom, al’ nije brate ni neki crnjak.
Znaci, imaju kucu, vikendicu, auto, penziju.
Pa jarane, kako to moze biti definicija patnje i siromastva?
Dobar dio ih zivi ispod svih granica siromastva. Ko nema nikoga sa strane da ga pogura a zivi od ove minimalne kakvih je vecina, to je ispod granice siromastva. Da su zdravi to je na jedvite jade. A posto slabo koji penzioner ne uzima lijekove onda su prinudeni da sami sebi propisuju terapije pa lijekove koji se po receptu trebaju uzimati svaki dan uzimaju svako treci, grije se samo jedna soba, Telemachova penzionerska ponuda od 32 marke ili uzme ili ne uzme itd i tako blize.
Pa ne kaze se bez neke oblizo bi je ko penzioer poklopac od jogurta... To je taj nivo, da nista ne propane
moonca

#652 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by moonca »

Nije, ali se za zivota pripremish za to.

Ako si tokom rada , putovao, trosio sve sto zaradish...po kojoj logici bi trebao tako i u penziji... :zoka:
Fudo387

#653 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Fudo387 »

wewa wrote:[
sve je to steceno radom
zar nije tuga i sramota da onog trena kad odes u penziju, a i to ako imas srece pa su ti uvezani doprinosi, postanes socijalni slucaj ili se vrtis negdje na granici?

jedan dan zaradjujes platu, sljedeci dan imas pravo na mozda sestinu svojih jucerasnjih primanja...

Sestro, zelis reci kako su zaradjivali 4800 km mjesecno prije penzionisanja?
stakasa

#654 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by stakasa »

moonca wrote:Nije, ali se za zivota pripremish za to.

Ako si tokom rada , putovao, trosio sve sto zaradish...po kojoj logici bi trebao tako i u penziji... :zoka:
Pa eto haj ti razgodi 375 maraka gdje ti ponajcesce 150 ode za one protiv trombova...
mirsek

#655 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mirsek »

Hajvan wrote:

koji dio u
pakovanje od 4 Calvo tune (najeftinija tuna u komadima) je oko 9 BaM
niste razumjeli?
Da da, mala tuna ala rio mare , ona i rio mare najskuplje tune kod nas, 3 puta umocis hljeb u nju i prazna a skupo zara. Opet ponavljam jel se neko sa 1000 KM plate hrani sa tako skupim konzervama ?
Bloo
Globalna šefica

#656 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

Fudo387 wrote:
Bloo wrote:Hajd segaci se sa necim drugim na drugoj temi svegati.
De ne provociraj.
Ozbiljan sam, ne segacim se.
Ti provociraš i to mučki sa ovakvim stvarima.

Centralno: cca 100 KM mjesečno
Struja: cca 30 KM mjesečno
Voda: cca 20 KM mjesečno
Odvoz smeća: cca 7 KM mjesečno
KAblovska/telefon: cca 30 KM mjesečno?
Mobitel (AKO ga imaju): cca 15 KM mjesečno
ODržavanje/Sarajevo stan itd: cca 15 KM mjesečno
Čistačica za haustor: 5 KM mjesečno
Lijekovi: cca od 50 do 200 KM mjesečno ili više
Ostali medicinski troškovi....

Hljeb: 1 vekna 1 KM, onog najgoreg hljeba

O čemu mi pričamo ovdje?
moonca

#657 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by moonca »

stakasa wrote:

Pa eto haj ti razgodi 375 maraka gdje ti ponajcesce 150 ode za one protiv trombova...
....nemoj sad -srceparajucu katgoriju--zasto neko ima penziju od--375.. razumujem invalide --sve ostale- raspikuce, lijeni, ovisnici ..
tak dalje...
..moze se desiti da neko odradi sve kako treba i da pred kraj zivota to sve izgubi- losa investicija, bolest ... za takve imam razumjevanja i rado pomoci...
stakasa

#658 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by stakasa »

moonca wrote:
stakasa wrote:

....nemoj sad -srceparajucu katgoriju--zasto neko ima penziju od--375.. razumujem invalide --sve ostale- raspikuce, lijeni, ovisnici ..
tak dalje...
..moze se desiti da neko odradi sve kako treba i da pred kraj zivota to sve izgubi- losa investicija, bolest ... za takve imam razumjevanja i rado pomoci...
Ovo je strasno...
Fudo387

#659 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Fudo387 »

Bloo wrote:
Fudo387 wrote:
Bloo wrote:Hajd segaci se sa necim drugim na drugoj temi svegati.
De ne provociraj.
Ozbiljan sam, ne segacim se.
Ti provociraš i to mučki sa ovakvim stvarima.

Centralno: cca 100 KM mjesečno
Struja: cca 30 KM mjesečno
Voda: cca 20 KM mjesečno
Odvoz smeća: cca 7 KM mjesečno
KAblovska/telefon: cca 30 KM mjesečno?
Mobitel (AKO ga imaju): cca 15 KM mjesečno
ODržavanje/Sarajevo stan itd: cca 15 KM mjesečno
Čistačica za haustor: 5 KM mjesečno
Lijekovi: cca od 50 do 200 KM mjesečno ili više
Ostali medicinski troškovi....

Hljeb: 1 vekna 1 KM, onog najgoreg hljeba

O čemu mi pričamo ovdje?
Pa ja napisao rezije 200 maraka, a ti sabrala 222 marke,
I jos meni govoris da provociram.
Kablovska i mobitel su luksuz.
Bloo
Globalna šefica

#660 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

moonca wrote:
stakasa wrote:

tak dalje...
Jel tebi jasno da ako si prijavljen na minimalac ili radiš za minimalac da ti neće biti visoka penzija?

I sad je ta osoba kriva što nije pokušala od minimalca da uštedi da ima pod "stare dane"?

Ti ili ne razumiješ o čemu mi pričamo kao jezička barijera ili si totalno se odvojila od realnosti.
stakasa

#661 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by stakasa »

Cuj losa investicija :D Kladio se da nece bit rata ili da mu nece fabriku prodat za marku
Kakvo pisanje po sirotinji, wow!!!
stakasa

#662 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by stakasa »

moonca wrote:
stakasa wrote:

tak dalje...
Boga ti koliko je tebi godina
Bloo
Globalna šefica

#663 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

Fudo387 wrote:
Dobro je Novaliću, dobro je.
Taman ti i moonca da oformite radnu grupu koja će penzionerima objasniti da im je pravo dobro sa 800 KM penzije, a dvoje ljudi.

Šuti, ne gledaj TV, ne javljaj se djeci, ne idi u pozorište, ne idi na izlet,e ne idi na more, ne idi na kolač, maži paštetu, ne mrdaj nigdje dalje od kuće i moli boga da ti statini opet ne poskupe.

Fuj.
moonca

#664 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by moonca »

Nisam - zasto su na minimalcu- nemaju skolu- nisu izucili za poslove koji se vise placaju - svejdno - znam slucajeva da jedna osoba zivi u stany od +60 kvadratih metara i nece da proda i zivi u garsonjeri... :-)

.. bolene i invalide ne stavljam u kategosiju
int21

#665 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by int21 »

Nazalost nasi penzioneri zive tako bas zbog ovog sto se ide vani i sto se "dura" da te neko jebe za 400KM.

Nemamo mi muda da lupimo sakom i kazemo gazdama koji su propalitet: "Ko jebe i tebe i tvojih 400KM". Nemamo mi muda nizasta. I onaj sto rece u onom spotu: "Ja zelim"....To "Ja zelim" ne zaradjuje platu, penziju, godisnje odmore i ostalo.....pa sve do ti posranih lijekova koje ce nas sviju sprijeciti da umremo 3 mjeseca poslije.

"Ja zelim" treba da ti bude meta....da te vodi do tog sto zelis i onda da zelis nesto drugo....i tako do kraja.
Fudo387

#666 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Fudo387 »

Bloo wrote:
Fudo387 wrote:
Dobro je Novaliću, dobro je.
Taman ti i moonca da oformite radnu grupu koja će penzionerima objasniti da im je pravo dobro sa 800 KM penzije, a dvoje ljudi.

Šuti, ne gledaj TV, ne javljaj se djeci, ne idi u pozorište, ne idi na izlet,e ne idi na more, ne idi na kolač, maži paštetu, ne mrdaj nigdje dalje od kuće i moli boga da ti statini opet ne poskupe.

Fuj.
Ja samo velim da penzioner koji ima kucu, auto, vikendicu i 800 maraka penzije u Bosni, nije siromasan.
Od toga je pocela sva prica, a ti de sad malo patetike i fuj fujova, da malo zakuhas.
moonca

#667 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by moonca »

stakasa wrote: Boga ti koliko je tebi godina
.dovoljno, da sam sve prosla... dosta price o minimalcima-- i moja prijateljica radi na crno-- jer, je placaju vishe -- na pitanje sta ces za penziju-- ne znam ... sto sama ne uplacujes - nisam luda... :-)
moonca

#668 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by moonca »

Fudo387 wrote: Ja samo velim da penzioner koji ima kucu, auto, vikendicu i 800 maraka penzije u Bosni, nije siromasan.
Od toga je pocela sva prica, a ti de sad malo patetike i fuj fujova, da malo zakuhas.
nije .....
Bloo
Globalna šefica

#669 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

Fudo387 wrote: Ja samo velim da penzioner koji ima kucu, auto, vikendicu i 800 maraka penzije u Bosni, nije siromasan.
Pa eto, njih dvoje 800 stoja, rezije 200 ( mozda i manje), znaci ostane 600 stoja za hranu.
Kakvo siromastvo pobogu?
Mogu i usparat.

Dobro je Novaliću.
Tomahawk11
Globalni moderator

#670 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

I šta, samo imaju režije i jedeš?
Ozbiljno?
int21

#671 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by int21 »

Prestanite srati. 800km je malo za dvoje (obicno bolesnih) ljudi.
Sanjarko

#672 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Sanjarko »

mirsek wrote:
Hajvan wrote:
koji dio u
pakovanje od 4 Calvo tune (najeftinija tuna u komadima) je oko 9 BaM
niste razumjeli?
Da da, mala tuna ala rio mare , ona i rio mare najskuplje tune kod nas, 3 puta umocis hljeb u nju i prazna a skupo zara. Opet ponavljam jel se neko sa 1000 KM plate hrani sa tako skupim konzervama ?
1,25 tuna i sardina iz Tajlanda. Tu i tamo se kupi i pojede. Mozda mjesecno 2 puta. Uglavnom keks petit, ajvar domaci, Makar-Oni, ponekad oslic stapici 1,25 km i tako to. Jeftinija ova hrana i nezdravija. Ali se jede i paprika, tikvice, riza, grah, grasak i tako to. A sve skupo naspram primanja.

Primanja su vecini problem. Ili imaju mala ili imaju nedovoljna a neki nemaju nikakva.
Fudo387

#673 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Fudo387 »

Bloo wrote:
Pa eto, njih dvoje 800 stoja, rezije 200 ( mozda i manje), znaci ostane 600 stoja za hranu.
Kakvo siromastvo pobogu?
Mogu i usparat.

Dobro je Novaliću.
Whatever.
Izvlacis iz kontesta sta ti pase.
lajkujMe

#674 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by lajkujMe »

Da vam ja nacrtam nesto.
Zivim u kuci u Sarajevu
3 clanova domacinstva
Od toga 2 radi i 1 u penziji
Ukupni mjesecni prihodi oko 2650km
Rezije moram podjeliti na Zimske i ljetne.

Zimski:
Plin 600km mjesecno
Struja 120km mjesecno
Voda 20km mjesecno
Smece 6km
Telecom i kablovska bez mobitela 68km
Total: 820km
Hrana: oko 1000km (tu ukljucujem i kucne nabavke i hrana vani jer jedno radi na terenu)
Total 1820km
+ luksuz=
Auto 200km (raspadnuto auto)
Izlazci (rijetko) 100km
Odjeca obuca varira oko 100km
Higijena oko 100km
Total= 500km+1820=2320km

Neplanski troskovi tipa kvar na autu, rodjendani, proslave, radovi na kuci min 100km mjesecno.
Znaci oko 2420km mjesecno

Eh to bi bilo sve super ostane 200km da ustedis ali sad idemo do "ali"

Dodatne 3 nekretnine u vlasnistvu

2 stana, 1 se sporadicno koristi ne moze se izdati (poklon od osobe glavni uvjet da moze koristiti stan dok je ziva) rezije cca 200km mjesecno.
Drugi stan ne koristi se takodjer se ne moze izdati necu ulaziti u razloge (privatno) uglavnom ne moze, cca 200km mjesecno.
Poslovni prostor (naslijedjen) izdaje se ali losa pozicija niko ga nece (iz istog razloga ne moze se ni prodati) cca 50km mjesecno

Total 450km+ 2420km= 2870 rashodi

Prihodi 2650
Rashodi 2870
= -220
:|

Da napomenem sve tri nekretnine se ne mogu izdati ili prodati svaka zbog specificnih problema.

A zelimo npr ustedjeti na grijanju tako da zamjenimo stolariju, fasadu i grijanje u kuci a nemamo od cega.
Bilo kakav "odmor" mora na kredit (koje nisam naveo u svom rashodu), bilo kakav luksuz tipa da kupimo novo auto ne moguce.

Istina u mom slucaju vise je do mene to jest do nas ukucana ali te nekretnine "viska" su nam djelimicno nametnute u takvom stanju i tako ce ostati do daljnjeg ne smijemo ih izdati, prodati ni pokloniti.

Ps. Da odgovorim na ove ko ima platu 1000 hrani se tunom od 9km (samo ako je lud :))
Priustimo sebi pokoji lukzuz u hrani tipa pravimo picu necu uzeti sos od 1 km nego dobar sos od 4km.
Tuna od 2km mjera.
Hljeb ne volim bijeli uzimam crni 1.60km
Nekad to Poricanina pa 5km na kifle
stakasa

#675 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by stakasa »

moonca wrote:
stakasa wrote: Boga ti koliko je tebi godina
.dovoljno, da sam sve prosla... dosta price o minimalcima-- i moja prijateljica radi na crno-- jer, je placaju vishe -- na pitanje sta ces za penziju-- ne znam ... sto sama ne uplacujes - nisam luda... :-)
E onda je tako
Locked