SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Banksy

#651 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Banksy »

SDA izašla u susret Dodiku protiv nastavka NATO puta BiH

Dakle, od danas, potpuno je jasno, osim Dodikovog SNSD-a, imamo još jednu stranku koja pod izgovorom nepostojanja konsenzusa oko bitnih pitanja, dovodi u pitanje NATO put BiH, a samim tim i budućnost ove zemlje.

Ozbiljno bavljenje ključnim političkim pitanjima u ovoj državi podrazumijeva da se NATO put zemlje stavi na prvo mjesto, pa onda sve ostalo. Rane iz posljednjeg rata još su svježe, pa kockanje s bilo kakvom novom vrstom sukoba predstavlja najniži nivo političkog diletantizma.

Nije istina da je NATO jedina stvar oko koje političari u BiH imaju različita ili potpuno drukčija mišljenja, ali to ne znači da se ta pitanja, pogotovo ova najbitnija, trebaju stavljati po strani samo zato da bi se izbjegla svaka vrsta političke konfrontacije.

Naprotiv, na njima treba ustrajati do kraja, pa i po cijenu uslovljavanja oko formiranja Vijeća ministara BiH. Put u NATO ili ništa. Svako drugačije mišljenje u trenutku kada susjedne zemlje, uz otvorenu podršku Rusije, prijete ugrožavanju suvereniteta države, nije ništa drugo do izdaja nacionalnih interesa.

Haris Ljevo, novinar Novinske agencije Patria
https://new.vijesti.ba/clanak/436416/na ... o-puta-bih
:thumbup:
JThomas

#652 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by JThomas »

ustvari konsenzus apsolutno postoji, ali protiv, a ne za.
Banksy

#653 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Banksy »

SAVEZ DODIKA, ČOVIĆA I BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Da li će put BiH u NATO postati žrtva skupštinskih uhljeba s poteza Baščaršija - Dolac Malta?

Ključno pitanje koje se u konačnici postavlja je da li će SDA i općenito probosanska scena sebi na kraju dozvoliti da zbog političkog diletantizma, kratkovidnosti, mogućih skrivenih interesa i nespremnosti na odgovornost jedne političke stranke postanu žrtve političke filozofije koja egzistira na potezu Metropolis – Vatra?

Zašto je za BiH ulazak u NATO prioritet svih prioriteta ne treba posebno objašnjavati. Članstvo u NATO savezu BiH garantuje sigurne i trajne granice, snažno je štiti od mogućnosti bilo kakvih novih sukoba te istovremeno slabi utjecaj Rusije na našu zemlju koji se preko Milorada Dodika i RS-a posljednih godina širi poput epidemije. Prošli mjesec BiH je dobila zeleno svjetlo od NATO saveza za aktivaciju MAP-a. Dolazi to u trenutku velikih pobjeda Dodikovog SNSD-a i Čovićevog HDZ-a na izborima koji su u otvorenom rušilačkom savezu prema BiH. Dolazi to i u trenutku kada srpskom, dakle Dodikovom kadru, treba pripasti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i kada se Dodiku nervozno žuri da uđe u državnu vlast i izbaci iz nje ministarske kadrove SDS-a i PDP-a.

Drugim riječima, dolazi to u trenutku kada probosanske stranke imaju historijsku priliku da formiranje novog sastava Vijeća ministara uslove krucijalnim pitanjem za našu zemlju, članstvom u NATO-u, kroz postavljanje ultimatuma Dodiku – ili aktivacija MAP i put u NATO ili nema formiranja novog saziva Vijeća ministara. Nećeš u vlast baz NATO-a. I tačka!

No, takvu historijsku priliku i poziciju Izetbegović bi u svojoj političkoj logici i pameti da baci u vodu, jer „nema konsenzusa“. S kim? S Miloradom Dodikom?

Da li ovo znači da trebamo pristati na kompromis pa prihvatiti da nije bilo genocida, da Karadžić i Mladić nisu zločinci, pa i da BiH ne treba ni postojati kao država, jer oko toga nema konsenzusa? Slijedeći logiku i političku misao Bakira Izetbegovića, smisao politike ovdje bi očito trebao biti pustiti Dodika i Čovića da nam izdiktiraju svoje uslove i kažu šta sve ne žele, a mi da to pognute glave prihvatimo, odustanemo od svih svojih političkih ciljeva jer za njih „nema konsenzusa“ i sudbinu Bosne i Hercegovine i ključna pitanja prepustimo sljedbenicima politika Karadžića i Bobana.

Danijal Hadžović
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... malta.html
Banksy

#654 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Banksy »

Bakir Izetbegović zvanično izašao protiv članstva BiH u NATO. On je stvarno peta kolona.

Emir Suljagić
https://twitter.com/suljagicemir1/statu ... 4917494784
Banksy

#655 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Banksy »

Ako je stav SDA ono što je u tv nastupu rekao Bakir Izetbegović, onda ispada da je za sve što je u interesu BiH potreban pristanak Dodika i Čovića, uključujući i primjenu već usvojenih zakona. Po jedan Lagumdžija Bošnjacima ne fali

Senad Pećanin
kluz franjo

#656 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by kluz franjo »

Banksy wrote:

Bakir Izetbegović zvanično izašao protiv članstva BiH u NATO. On je stvarno peta kolona.

Emir Suljagić
E jesi zločesta...
:lol:
MarshalDodik

#657 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by MarshalDodik »

Prije su britanski i americki ambasadori par dana prije sjednica isli srpskim predstavnicima da uvrcu ruke, a sada idu Bakiru i Zeljku :lol:

Hey Bosno Bosno rosna na sto si spala :(
Banksy

#658 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Banksy »

kluz franjo wrote:
Banksy wrote:

Emir Suljagić
E jesi zločesta...
:lol:
:evil:

Itd. Da ne tražim ''reakcije'' Avdića, Selimbegovićke, Kebe i sličnih, svi su na tom tragu.
nosara

#659 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by nosara »

Sto prije shvatite da nasi "prijatelji" regiju posmatraju kao cjelinu koja se mora raspakovati uz sto je moguce manje frke i tenzija, bice vam lakse.

Sta ce i ko ce u procesu rjesavanja problema "zapadnog Balkana" biti kusur, to cemo tek vidjeti.
muzicar_iz_parka

#660 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by muzicar_iz_parka »

Kad je bilo osnivanje OSBiH i ukidanje entitetskih vojski, čak u boljem entitetu je bilo raspoloženje za članstvo u NATO. Tada sam gledao sjednicu njihovog parlamenta i sjećam se da je tadašnji predsjednik Čavić govorio kako je zahvaljući članstvu u NATO očuvan mir između Grčke i Turske i da je to jedini put za budućnost BiH. Ni Dodik (tada opozicija) mu se nije protivio.
Kao što General reče, to antinato raspoloženje je više zbog Srbije i kosovske problematike. Sama Srbija je do prije par godina bila na NATO putu, potpisani su raznorazni sporazumi.

Trenutno NATO nema interesovanja za BiH kao ni Srbiju, jer obadvije države su prilično izolovane zbog zbog nedostatka mora, ne računajući onaj komadić oko Neuma. Može Srbija potpisati 1000 sporazuma sa Rusima, ali bez slobodnog pristupa otvorenom moru to nema nekog stvarnog efekta. Dostavljanje ljudi i naoružanja avionima je veoma skup sport i neisplativ.

Zato je recimo CG takoreć ekspresno primljena nakon što su Rusi počeli masovnije da ulažu kapital tamo.
Još brže je primljena Bugarska i Rumunija, ne znam dal 2007 ili 2004.
Hrvatska i Albanija 2009.

Da se vratim na BiH, i djeca u vrtiću znaju za ANP, domaći političari to koriste u svrhu lične koristi, Dodik da bude kao neki kofol zaštitnik srpskih interesa i utvrdi svoju poziciju, dok SDA pokušava ili da očuva učešće u tehničkom mandatu vijeća ministara ili da osigura nove mandate i raznorazne funkcije u državnoj vlasti tipa OSA, Sipa, UIO, itd.

Da je nekome sa zapada stvarni cilj da BiH bude član, to bi se odmah desilo, kao što je recimo bilo učešće OSBiH u Avganistanu, mislim da su i danas tamo, tome se niko nije usudio protiviti. Izgleda da je to zajednički interes svih, a inače se oko ničeg ne mogu složiti.
Banksy

#661 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Banksy »

muzicar_iz_parka wrote:
Da je nekome sa zapada stvarni cilj da BiH bude član, to bi se odmah desilo, kao što je recimo bilo učešće OSBiH u Avganistanu, mislim da su i danas tamo, tome se niko nije usudio protiviti. Izgleda da je to zajednički interes svih, a inače se oko ničeg ne mogu složiti.
Pa ne bi moglo baš odmah, ali bilo kakva jača akcija pokazala bi da interes zaista postoji. Ovako, sve to i dalje pliva i odlaže se za neka druga vremena, dok se nešto novo geostrateški ne posloži i lagano nas gurne u nekom od dva smjera. Ono što brine je što zapadna politika (ako takva više uopće i postoji) djeluje ad hoc, na bazi dnevnih interesa, dok ona istočna ima dugoročne, davno i jasno zacrtane ciljeve od kojih ne odstupa.
bingov buraz

#662 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by bingov buraz »

Ne daju oni nama u NATO al zato nedamo ni mi njima Tegeltija da bude njanjanjanja

Jebo ja mater đe živim i koji me volovi predstavljaju
Banksy

#663 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Banksy »

Oni nama ne daju, a mi kao hoćemo, a zapravo ni mi nećemo,
a mi njima ne damo tegeltiju, a zapravo jedva čekamo da damo, pa da probamo uzeti kanton, skinemo zvizdića i poderemo na kongresu...
madner

#664 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by madner »

Uglavnom da se pregovarati o svemu. Crvena linija ne postoji.
bunk

#665 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by bunk »

Uglavnom nema nazad.
A ko ne postuje donesene zakone moze snositi i sankcije.
Motka i mrkva.
General War

#666 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by General War »

Banksy wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
Pa ne bi moglo baš odmah, ali bilo kakva jača akcija pokazala bi da interes zaista postoji. Ovako, sve to i dalje pliva i odlaže se za neka druga vremena, dok se nešto novo geostrateški ne posloži i lagano nas gurne u nekom od dva smjera. Ono što brine je što zapadna politika (ako takva više uopće i postoji) djeluje ad hoc, na bazi dnevnih interesa, dok ona istočna ima dugoročne, davno i jasno zacrtane ciljeve od kojih ne odstupa.
...a do tada Image
tandmand

#667 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by tandmand »

Što se tiče Zapada, sve je kako treba, nema u BiH promjena na goree, niti na boljee. I oni kontaju "samo neka ne puca, dobro je ne treba nikakav zahmet niti ulaganja". Vode se onom - fukaru (BiH) nit *bi, niti vodi kući (EU, NATO).
General War

#668 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by General War »

bunk wrote:Uglavnom nema nazad.
Motka i mrkva.
Koje zakone? Nema motike...jesi li corav?
MarshalDodik

#669 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by MarshalDodik »

bunk wrote:Uglavnom nema nazad.
Motka i mrkva.
Dok u realnosti na terenu ocigledno nema ni naprijed.
Ko vec snosi sankcije moze i ne postivati zakone.
A sto dalje implicira da ko snosi sankcije i ne postuje zakone za havere moze imati samo iste karaktere.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#670 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by pici »

Benjo34

#671 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Benjo34 »

Mislim da je ovo zapravo davanje vremena Dodiku, da ipak na kraju nađe kao neko rijesenje u kojem će ipak pristat na neku vrstu ANP. Jer, hajde da budemo objektivni, da su Amer i Englez jucer od Željka tražili da se odgodi slanje ANP, sigurno bi danas imali Tegeltiju. Ovako, mislim da Ameri zaista stoje iza ove blokade
Thorgerson

#672 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Thorgerson »

muzicar_iz_parka wrote:Kad je bilo osnivanje OSBiH i ukidanje entitetskih vojski, čak u boljem entitetu je bilo raspoloženje za članstvo u NATO. Tada sam gledao sjednicu njihovog parlamenta i sjećam se da je tadašnji predsjednik Čavić govorio kako je zahvaljući članstvu u NATO očuvan mir između Grčke i Turske i da je to jedini put za budućnost BiH. Ni Dodik (tada opozicija) mu se nije protivio.
Kao što General reče, to antinato raspoloženje je više zbog Srbije i kosovske problematike. Sama Srbija je do prije par godina bila na NATO putu, potpisani su raznorazni sporazumi.

Trenutno NATO nema interesovanja za BiH kao ni Srbiju, jer obadvije države su prilično izolovane zbog zbog nedostatka mora, ne računajući onaj komadić oko Neuma. Može Srbija potpisati 1000 sporazuma sa Rusima, ali bez slobodnog pristupa otvorenom moru to nema nekog stvarnog efekta. Dostavljanje ljudi i naoružanja avionima je veoma skup sport i neisplativ.

Zato je recimo CG takoreć ekspresno primljena nakon što su Rusi počeli masovnije da ulažu kapital tamo.
Još brže je primljena Bugarska i Rumunija, ne znam dal 2007 ili 2004.
Hrvatska i Albanija 2009.

Da se vratim na BiH, i djeca u vrtiću znaju za ANP, domaći političari to koriste u svrhu lične koristi, Dodik da bude kao neki kofol zaštitnik srpskih interesa i utvrdi svoju poziciju, dok SDA pokušava ili da očuva učešće u tehničkom mandatu vijeća ministara ili da osigura nove mandate i raznorazne funkcije u državnoj vlasti tipa OSA, Sipa, UIO, itd.

Makedonija?

Ono što mene najviše nervira jeste sam NATO. Naprasno nakon 10 godina nam odjednom aktiviraju MAP. Prvo nas uslovili sa hrpom stvari - odjednom moze i bez toga. :roll: Da nije bilo tih uslova, mi bismo davno bili clanica NATO-a. Jer su svi bili saglasni da se ide u NATO.

Kako to i zasto se odjendom aktivira MAP, pa nije ni to slucajno? I veoma dobro znaju stanje stvari ovdje, i kao biva evo dogovorite se. A znaju da se ne mozemo dogovoriti. ako se nismo mogli 10 godina dogovoriti oko uknjizenja vojne imovine na drzavu, kako onda da se dogovorimo oko ANP-a?

Dakle, ili je neko od domaćih glavonja ovo dogovorio kako bi onda mogao da proizvodi nove krize. Jer ovo je super stvar. Prakticno evo godinu dana razglabaju o ANPu, MAP-u. Niko ne prica o tome da nam je otislo 170k ljudi, da nam drzavom luta 20k migranata, da raja masovno odlazi iz drzave, da nemamo lijekove, zavoje... To sve je nebitno. MAP- ANP i udri 24/7. Taman kad skontas da oni nemaju vise sta izmisliti, oni izmisle. Bio to dan rs, bio to referendum, popis, nebitno. Uvijek se nadje neka glupost.

I NATO bi s nama samo imao probleme. Jer ako Srbija nece u NATO, dakle mi fakticki granicimo onda sa nekim rusko-kineskim paktom. Paktom koji ce podrzati Srbiju da "stiti" srbe u BiH. Sto ce to SAD-u i ostalim clanicama? Nemamo im sta dati zauzvrat. CG i Hrvati imaju.

Nekad mi vise sve dopizdi. Razjebati sve ovo. Napraviti republiku Bosnu. Prije toga traziti napismeno od NATO-a da brzim postupkom udjemo u taj pakt. Uvalit se u UN, NATO, i onda brzim koracima u EU. Mislim znam da to i jeste politika srba i rs i srbije. To i jeste poenta, izluditi...srbuj makar slamu jeo politika. I to se provodi. Dzaba. Ovo ne moze funkcinoisati, ne moze jer su temelji truhli. Mozda ce i moci nekad...za 100-150-200 godina. Ko zna.
sinuhe

#673 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by sinuhe »

sinuhe wrote:Ne vjerujem da bi ambasadori VB i SAD isli toliko direktno sa ANP da bi jedna nestabilna zemlja ostala sa tehnickom vladom.
Ako to jeste slucaj onda su stvari daleko ozbiljnije.
Komsic
On je na kraju konferencije okupljenim novinarima kazao da su američki ambasador Eric Nelson i ambasador Velike Britanije Matthew Field od njega tražili da se situacija u BiH ne komplikuje te da se ostavi prostora za neki dogovor.
Dodik
On je kazao kako su neki ambasadori (američki i britanski, op.a.) intervenisali i savjetovali da se problemi u vezi s ANP-om ne produbljuju i da se pokuša iznaći rješenje.
Bosnjacka strana je pogresno protumacila te signale iz NATO-a od decembra te su ambasadori morali gasiti pozar. Naravno da nikakav ANP ne ide ispred formiranja vlasti te se polako ide ka imenovanju Tegeltije.
Banksy

#674 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by Banksy »

sinuhe wrote:
Naravno da nikakav ANP ne ide ispred formiranja vlasti te se polako ide ka imenovanju Tegeltije.
Naravno, bilo je jasno od prvog dana da je u pitanju čista bomba s ciljanim djelovanjem na unutarfederalna i unutarstranačka poentiranja,
Plaćenici će sad lagano hladiti ono što su naložili, i tako, zaboraviće se ko i četnici s vraca, apelacije, ustaše iz tuzle i koješta.
MarshalDodik

#675 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??

Post by MarshalDodik »

Benjo34 wrote:Mislim da je ovo zapravo davanje vremena Dodiku, da ipak na kraju nađe kao neko rijesenje u kojem će ipak pristat na neku vrstu ANP. Jer, hajde da budemo objektivni, da su Amer i Englez jucer od Željka tražili da se odgodi slanje ANP, sigurno bi danas imali Tegeltiju. Ovako, mislim da Ameri zaista stoje iza ove blokade
Pa napisah ja njobe kako su u proslosti ameri i britanci prije ovakvih sjednica morali ici srpskim politicarima da im zavrnu ruke ne bi li im padale na pamet kojekakve gluposti, a danas dosao vakat da prije ovakvih sjednica moraju posjecivati Bakira i Zeljka iz istih razloga
Locked