sta se ba ti smijes, pa ti nisi u stanju obicnu svoju misao napismeno dostavit a da ne kopiras nekakve gluposti povremenom, bez imalo svog vlastitog misljenja sto vjerujes kako vjerujes.zagortenej wrote:
Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
- Smrcak15
#651 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
- Smrcak15
#652 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Onima koji nisu pogledali film o Muhammedu, kako je sve to pocelo , neka pogledaju
- JVC
#653 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Bas me nasmija. Ti koji stavljas svoje kilometarske -paste and copy- postove sad odjednom ne zelis da davis.Smrcak15 wrote:kakva je poenta da ti postiram cijelo poglavlje i davim narod sa ogromnim tekstovima??JVC wrote:@Smrcak, duguješ mi 4 poglavlje i objašnjenje za hodočašće iz psalma koji si postirao.
Jal' je snijeg, jal' su labudovi ?
kakvo objasnjenje iz psalma, ja sam objasnio to.
Poenta je u tome, da kad procitas poglavlje vidi se da "udaras mrtvog konja", kao sto neko rece na ovom forumu
Znaci ti si sve objasnio u vezi psalma? Baka tj Meka je mjesto gdje su hodocastili u vrijeme Davida?
- SamoVasGledam
#654 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Smrcak15 wrote:Onima koji nisu pogledali film o Muhammedu, kako je sve to pocelo , neka pogledaju
Ko glumi Muhameda?
- Smrcak15
#655 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
niko.SamoVasGledam wrote:Ko glumi Muhameda?Smrcak15 wrote:Onima koji nisu pogledali film o Muhammedu, kako je sve to pocelo , neka pogledaju
- Smrcak15
#656 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
JVC wrote:Bas me nasmija. Ti koji stavljas svoje kilometarske -paste and copy- postove sad odjednom ne zelis da davis.Smrcak15 wrote:kakva je poenta da ti postiram cijelo poglavlje i davim narod sa ogromnim tekstovima??JVC wrote:@Smrcak, duguješ mi 4 poglavlje i objašnjenje za hodočašće iz psalma koji si postirao.
Jal' je snijeg, jal' su labudovi ?
kakvo objasnjenje iz psalma, ja sam objasnio to.
Poenta je u tome, da kad procitas poglavlje vidi se da "udaras mrtvog konja", kao sto neko rece na ovom forumu![]()
Znaci ti si sve objasnio u vezi psalma? Baka tj Meka je mjesto gdje su hodocastili u vrijeme Davida?
da, a daleko prije toga Izgradio je Kabu Abraham i Ishamel, pa su MOjsije i Aron isli na hodocasce tamo, to ti i zidovski ucenjak kaze.Baka tj Meka je mjesto gdje su hodocastili u vrijeme Davida?
to se moze zakljuciti i iz same biblije.
nemaju je oni dzabe tek tako na glavi tokom jutarnje molitve

Oni imaju Kabu(simbolizira Kabu) na celu tokom jutarnje molitve, dok mi muslimani se moramo okretati u tom pravcu tokom svih molitvi.
ako i dalje sumnjas da se to radi u Kabu, mozda ce ti i ovaj podatak pomoci da razsijesis neke stvari
zidovi moraju traku oko ruke omotati 7 puta

Kada stave Kabu, ili tefilin kako to oni zovu na sebe omotaju trakom ruku 7 puta.
muslimani moraju okruziti Kabu 7 puta kada je posjete.
- JVC
#657 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
I pored činjenice da isti taj Psalam govori gdje se završava njihovo putovanje tj hodočašće, ti i dalje teses jednu te istu priču
Prosto unbelievable.
Prosto unbelievable.
- SamoVasGledam
#658 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Da gledam film o Muhamedu bez Muhameda. Neka hvala! Kada mi neko kaže da je izašao novi film o Isusu ja očekujem da vidim lepog čoveka, sa dugom plavom ili smeđom kosom, sa svetlim skandinavskim tenom i plavim očima. ne znam šta od Muhameda mogu da očekujem. Kažu da je i on bio izrazito beo i da je farbao bradu u crveno.Smrcak15 wrote:niko.SamoVasGledam wrote:Ko glumi Muhameda?Smrcak15 wrote:Onima koji nisu pogledali film o Muhammedu, kako je sve to pocelo , neka pogledaju
- Smrcak15
#659 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
JVC wrote:I pored činjenice da isti taj Psalam govori gdje se završava njihovo putovanje tj hodočašće, ti i dalje teses jednu te istu priču![]()
Prosto unbelievable.
nastavljaemo dalje isto poglavlje da vidimo sta se kaze....ovo sam elaborirao
hajde da se pogleda sta stoji u tekstu pa onda sam odluciJVC wrote:Zar nije logicnije da je Baka ustvari ova na mapi, a ne Meka?
Eno ti je lijevo od Sea of Galilee. Znas kako kazu Historia est magistra vitae
u biblijama na nasem jeziku uopste ne mozete vidjeti rijec beka, jer je prevodioci izmijene, tako da vi uopste nemoze nikad naci to u Bibliji, sva sreca pa imaju i drugi prevodi, kao engleski prevodi koji ne prevode ime mjesta
New International Version
As they pass through the Valley of Baka, they make it a place of springs; the autumn rains also cover it with pools.
English Standard Version
As they go through the Valley of Baca they make it a place of springs; the early rain also covers it with pools.
Berean Study Bible
As they pass through the Valley of Baca, they make it a place of springs; even the autumn rain covers it with pools.
New American Standard Bible
Passing through the valley of Baca they make it a spring; The early rain also covers it with blessings.
King James Bible
Who passing through the valley of Baca make it a well; the rain also filleth the pools.
Christian Standard Bible
As they pass through the Valley of Baca, they make it a source of springwater; even the autumn rain will cover it with blessings.
International Standard Version
They will pass through the Baca Valley where he will prepare a spring for them; even the early rain will cover it with blessings.
NET Bible
As they pass through the Baca Valley, he provides a spring for them. The rain even covers it with pools of water.
New Heart English Bible
Passing through the Valley of Baca, they make it a place of springs. Yes, the autumn rain covers it with blessings.
Psalam 84,4 Blagoslovljeni su oni, koji prebivaju u kući tvojoj, koji te slave bez prestanka!
Psalam 84,5 Blagoslovljen je čovjek, kojemu je jakost u tebi, kojemu srce hoće na hodočašća!
Psalam 84,6 Putujući dolinom Beke pustinjskom(Beka se ne moze prevesti kao pustinja pustinja) pretvaraju je u tlo obilno izvorima, što ga i rani dažd pokrije blagoslovom.
Kuran isto naziva Mekku Bekka
إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمِينَ
Inna awwala baytin wudiAAa lilnnasi lallathee bibakkata mubarakan wahudan lilAAalameena
3:96
Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Bekki (Mekki), blagoslovljen je on i putokaz svjetovima.
pazi ovoKaba se naziva Kuca bozijakoji prebivaju u kući tvojoj
Bog kaze:
2:125
I učinili smo Kucu(Kabu) utočištem i sigurnim mjestom ljudima. 'Neka vam mjesto na kojem je stajao Ibrahim bude prostor iza koga ćete molitvu obavljati!' – I Ibrahimu i Ismailu smo naredili: 'Kucu Moju očistite za one koji ga budu obilazili, koji budu tu boravili i koji budu molitvu obavljali.'
Mekka(Bekke) je u dolinidolinom Beke
najpoznatije svjetsko hodocase je hodocasce Kabikojemu srce hoće na hodočašća!
kaba je sinonim za hodocasce
najbolja izvorska voda je u Mekki (Zemzem voda izvor)pretvaraju je u tlo obilno izvorima
ovo je cudan prevod na nas kad sporedimo sa engleskimšto ga i rani dažd pokrije blagoslovom
The rain even covers it with pools of water.
znaci kise ucine lokve vode. je prevod tacan.
Sta je bilo u Mekki ponekad zbog kisa
znaci sve u tom tekstu ukazuje da se radi o Mekki.
stih prije toga spominje oltare/zrtvenike , to je kad se kolje Kurban,
pa stih kaze:
Psalam 84,3I ptica nahodi kuću, i lastavica gnijezdo sebi gdje leže ptiće svoje, kod oltara tvojih, Gospode nad silama, care moj i Bože moj!
Oltar/zrtvenik, pa ako igdje ima vise klanja Kurbana , zidovskih Korban https://en.wikipedia.org/wiki/Korban , to jeste zrtvenih jagnjadi to je tokom Hadzdz, u Mekki
znaci jos jedna poveznica, spominje zrtvenike/oltare a nema vece mjesta od Mekke gdje se prinose ztve BOgu, to jeste Kurbani.
Psalam 84,8 Snaga im raste od časa do časa: dok ne ugledaju Boga na Sionu.
They go from strength to strength, till each appears before God in Zion.
English Standard Version
They go from strength to strength; each one appears before God in Zion.
King James Bible
They go from strength to strength, every one of them in Zion appeareth before God.
sta je Sion?
Sion je sinonim za Jeruzalem.
sta onda ovo znaci
Snaga im raste od časa do časa: dok ne ugledaju Boga na Sionu....ovo samo moze jedan musliman koji duboko poznaje i islam i bibliju da odgonete, a vi krscani nikad ovo ne bi mogli odgonetnuti, jer nemate te mehanizme da razumijete ovako duboke stvari o kojima ovi stihovi govore.
Snaga im(muslimanima) raste od časa do časa: pa dokle????
...dok ne ugledaju Boga na Sionu
dok ne ugledaju Boga na sudnjem Danu, sto sion tumacim kao sudnji dan?
Poslanik Muhammed kaze u jednom hadisu:
Al-Shaam is the land of the gathering and the resurrection.” (Narrated by Ahmad).
Sham je palestina, sirija i okolne zemlje , znaci tu ce biti sudjenje ljudima na Sudnjem danu kada im Bog bude sudio, nakon prozivljenja.
Pa kada se kaze dok ne ugledaju Boga na SIonu, to jeste predjelu Shama, kada Bog dodje sa svojim andjelima na zemlju na Sudnjem danu da bi sudio ljudima.
znaci stihovi kazu snaga ce rasti tih ljudi sve do Sudnjeg dana fakticki....i mi kad pogledamo islam sve vise i vise se siri i tako ce biti do sudnjeg dana.
Psalam 84,10 Pogledaj, štite naš, Bože, pogledaj lice pomazanika svoga!
ovaj dio onaj ko je pisao ovo, da li je to David ili neko drugi se moli Bogu za Isusa, koji ce doci u buducnosti.
pa onda predzadnji stih kaze:
Psalam 84,11 Zaista, jedan je dan u dvorima tvojim bolji od tisuću drugih. Volim biti na pragu kuće mog Boga nego boraviti u šatorima grešnika.
jedan od naziva za Kabu je Kuca Bozija, opce poznato u islamu ovaj termin, Kuca Bozija.
znaci da sumiramo:u poglavlju 84 ocito se pise o Mekki i Kabi.
Spominju se sledece stvari sto ukazuje da se radi o Mekki i Kabi:
1. Kuca Bozija--sinonim za Kabu
2. Dolina Beke, Sadasnja Mekka se zvala Bekka od odavnina, i nalazi se u dolini.
3. Spominju se izvori, Mekka je poznata po mega popularnom izvoru Zemzem vode.
4. Kisnica zna poplaviti i napraviti velike lokve pa cak i da ljudi plivaju tu.
5. Spominje se hodocase, Mekka je sinonim za najavece svjetsko hodocasce sada.
6. Spominje se zrtvenici/oltar, a nema vise prinosenja zrtve od prinosenja zrtve za Kurbanski Bajram poslije Hadzdza.
znaci 6 tacaka koje u jednom poglavlju od 12 stihova ukazuju Mekku i Kabu....pa vi sad dalje tumacite sta i kako.
- Smrcak15
#660 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Bosanac Eddie Redzovic koji vodi svjetski poznati islamski program The deen Show razgovara sa krscaninom koji na jednostavan nacin iz jednog stiha Biblije zakljucuje da se radi o Muhammed
- SamoVasGledam
#661 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
U Psalmu 84:7 jasno piše da je hodočašće ka Cionu, odnosno Jerusalimu i da hodočasnici prolaze kroz tu dolinu.
Gde ti hodočasnici žive kada im je Meka usputna stanica ka Jerusalimu?
U 6. stihu piše da je ta dolina prepuna izvora. Ja koliko znam Meka je okružena gotovo čistom pustinjom.
S druge strane u Libanu zaista postoji dolina koja se zove Beka i bogata je prirodom, plodnim zemljištem i vodom.
https://en.wikipedia.org/wiki/Beqaa_Valley
Ja razumem versku propagandu i da je teško kada shvatiš da si izgubio nešto što si mislio da je jak argument za tvoju ideologiju, ali treba ponekad biti i objektivan malo.
U 6. stihu piše da je ta dolina prepuna izvora. Ja koliko znam Meka je okružena gotovo čistom pustinjom.
S druge strane u Libanu zaista postoji dolina koja se zove Beka i bogata je prirodom, plodnim zemljištem i vodom.
Ja razumem versku propagandu i da je teško kada shvatiš da si izgubio nešto što si mislio da je jak argument za tvoju ideologiju, ali treba ponekad biti i objektivan malo.
- SamoVasGledam
#662 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Skorašnja najezda insekata na Kabu. Pomalo podseća na biblijsku pošast koja je zadesila Egipat?
- Smrcak15
#663 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
SamoVasGledam wrote:U Psalmu 84:7 jasno piše da je hodočašće ka Cionu, odnosno Jerusalimu i da hodočasnici prolaze kroz tu dolinu.
nije tacno , gdje ovdje vidis da idu prema Sionu kada idu na hodocasceU Psalmu 84:7 jasno piše da je hodočašće ka Cionu, odnosno Jerusalimu i da hodočasnici prolaze kroz tu dolinu.
New Living Translation
They will continue to grow stronger, and each of them will appear before God in Jerusalem.
English Standard Version
Berean Study Bible
They go from strength to strength, until each appears before God in Zion.
They go from strength to strength, Every one of them appears before God in Zion.
King James Bible
They go from strength to strength, every one of them in Zion appeareth before God.
Christian Standard Bible
They go from strength to strength; each appears before God in Zion.
Contemporary English Version
Your people grow stronger, and you, the God of gods, will be seen in Zion.
Good News Translation
They grow stronger as they go; they will see the God of gods on Zion.
Aramaic Bible in Plain English
They will go from power to power and the God of gods will be seen in Zion!
JPS Tanakh 1917
They go from strength to strength, Every one of them appeareth before God in Zion.
New American Standard 1977
They go from strength to strength, Every one of them appears before God in Zion.
Da puna je vode sa izvora Zemzem, ta voda se cak i puni u flase pa narod nosi sebi kuci kada se vraca nazad za HadzdzU 6. stihu piše da je ta dolina prepuna izvora. Ja koliko znam Meka je okružena gotovo čistom pustinjom.

ja sam ti nabrojao 6 tacaka koje ukazuju na Mekku i Kabu, ti ocito nisi uzeo u obzir tih 6 tacaka...S druge strane u Libanu zaista postoji dolina koja se zove Beka i bogata je prirodom, plodnim zemljištem i vodom.
Ta dolina evo i da postoji postoji u njeoj nema hodocasca, dolina Bekke tj Mekke je najvece mjesto hodocasca.
- MarlboroGold
#664 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
To piše i u Kur'anu.SamoVasGledam wrote:Skorašnja najezda insekata na Kabu. Pomalo podseća na biblijsku pošast koja je zadesila Egipat?
"Surah Al-A'raf [7:133]
So We sent upon them the deluge, and the locusts, and the lice, and the frogs, and the blood, expounded signs; yet they waxed proud and were a criminal people."
Ima još prevoda, ali se u svakom spominje "locusts".
Ljut Bog na njih... štaš kad je porodica Saud Mekku pretvorila u Las Vegas...
Last edited by MarlboroGold on 03/03/2019 00:23, edited 2 times in total.
- MarlboroGold
- Humljanin
#666 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Ja još nisam vidio da se Smrčak povukao u raspravi kada bi očigledno bilo dokazano da nije ispravno njegovo tumačenje.
Čovjek fenomen.
Bola Smrčak, pa vidiš li bolan u tim prijevodima da piše da idu gledati Boga na Sionu.
Šta ti tu nije jasno?
Prevedi kako god hoćeš te stihove, smisao im je jasan.
Apsolutno nigdje se ne spominje Meka.
Dokle misliš ignorirati očite stvari? Stvarno mi nisi jasan nimalo...
Čovjek fenomen.
Bola Smrčak, pa vidiš li bolan u tim prijevodima da piše da idu gledati Boga na Sionu.
Šta ti tu nije jasno?
- MarlboroGold
#667 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
I neće nikad. U svim njegovim analizama, brojčanim čudima, zlatnim rezovima, pulsarima i ostaloj priči (uz veliku dozu kreacionističkog i pseudonaučnog smeća) logičko rasuđivanje se prosto izgubilo. On je kao da slušam radio sa propagandnim materijalom iz Sjeverne Koreje koji je prepun isključivosti, izolacionizma i priče protiv Zapada... a eno i oni polako dolaze sebi.Humljanin wrote:Ja još nisam vidio da se Smrčak povukao u raspravi kada bi očigledno bilo dokazano da nije ispravno njegovo tumačenje.
Čovjek fenomen.
Zato su skoro svi prestali ulaziti s njim u bilo kakve rasprave... ja nekad uletim kad mi je dosadno.
- Smrcak15
#668 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Humljanin wrote:Ja još nisam vidio da se Smrčak povukao u raspravi kada bi očigledno bilo dokazano da nije ispravno njegovo tumačenje.
Čovjek fenomen.
Šta ti tu nije jasno?
ne pratis dobro druze.Ja još nisam vidio da se Smrčak povukao u raspravi kada bi očigledno bilo dokazano da nije ispravno njegovo tumačenje.
Čovjek fenomen.
procitaj moje pojasnjenje....a ako mislis da ljudi kroz hodocasce idu da gledaju Boga u Sionu onda si u zabludi, jer biblija jasno kazeBola Smrčak, pa vidiš li bolan u tim prijevodima da piše da idu gledati Boga na Sionu.
Ivan 1,18 Boga nitko nije vidio nikada.
pa kako ce onda gledati Boga na sionu kad jasno biblija kaze da ga niko nikada nije vidio.
spomnje Beka, stari naziv za Mekku.Apsolutno nigdje se ne spominje Meka.
6 tacaka sam naveo zasto se radi o Mekku, a ti konstantno radis greske u tumacenjima, i jos kazes da ja grijesim u tumacenju bez da iznezes dokaze za svoje tvrdnje a koje pobijaju moje tvrdnje.Dokle misliš ignorirati očite stvari? Stvarno mi nisi jasan nimalo...
nego se tvoja argumentacija svodi na to , "ja kazem tako...."
- Smrcak15
#669 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
ja se ne povlacim pred nelogikom, neargumantima i nedokazima....MarlboroGold wrote:I neće nikad. U svim njegovim analizama, brojčanim čudima, zlatnim rezovima, pulsarima i ostaloj priči (uz veliku dozu kreacionističkog i pseudonaučnog smeća) logičko rasuđivanje se prosto izgubilo. On je kao da slušam radio sa propagandnim materijalom iz Sjeverne Koreje koji je prepun isključivosti, izolacionizma i priče protiv Zapada... a eno i oni polako dolaze sebi.Humljanin wrote:Ja još nisam vidio da se Smrčak povukao u raspravi kada bi očigledno bilo dokazano da nije ispravno njegovo tumačenje.
Čovjek fenomen.
Zato su skoro svi prestali ulaziti s njim u bilo kakve rasprave... ja nekad uletim kad mi je dosadno.
- SamoVasGledam
#670 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Pa eto sam si citirao stih iz Psalma koji govori da je krajnje odredišta hodočašća Cion, a da kroz Beku samo prolaze.
Pročitaj čoveče ta dva stiha, jasno je napisano.
Ti poistovećuješ jedan bunar i česme sa masom izvora koji se spominju u stihu?
Kuća Božija je očigledno Cion što potvrđuje i stih koji si sam citirao više puta iz različitih prevoda.
Kažem ti Smrle tvoj je problem što si previše zaslepljen svojom verom i što ne ostavljaš mogućnost da nisi u pravu iako je očigledno da grešiš.
Ti uporno pokušavaš judeohrišćansku knjigu da posmatraš iz ugla Islama, ali to je nemoguće jer Biblija jednostavno nije islamska literatura.
Zato i imaš toliko poteškoća da ubediš ikoga da to što pišeš ovde ima smisla.
Kuća Božija je očigledno Cion što potvrđuje i stih koji si sam citirao više puta iz različitih prevoda.
Kažem ti Smrle tvoj je problem što si previše zaslepljen svojom verom i što ne ostavljaš mogućnost da nisi u pravu iako je očigledno da grešiš.
Ti uporno pokušavaš judeohrišćansku knjigu da posmatraš iz ugla Islama, ali to je nemoguće jer Biblija jednostavno nije islamska literatura.
- MarlboroGold
#671 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Smrcak15 wrote:ja se ne povlacim pred nelogikom, neargumantima i nedokazima....MarlboroGold wrote:I neće nikad. U svim njegovim analizama, brojčanim čudima, zlatnim rezovima, pulsarima i ostaloj priči (uz veliku dozu kreacionističkog i pseudonaučnog smeća) logičko rasuđivanje se prosto izgubilo. On je kao da slušam radio sa propagandnim materijalom iz Sjeverne Koreje koji je prepun isključivosti, izolacionizma i priče protiv Zapada... a eno i oni polako dolaze sebi.Humljanin wrote:Ja još nisam vidio da se Smrčak povukao u raspravi kada bi očigledno bilo dokazano da nije ispravno njegovo tumačenje.
Čovjek fenomen.

- Smrcak15
#672 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
SamoVasGledam wrote:Pa eto sam si citirao stih iz Psalma koji govori da je krajnje odredišta hodočašća Cion, a da kroz Beku samo prolaze.
Pa eto sam si citirao stih iz Psalma koji govori da je krajnje odredišta hodočašća Cion,
New Living Translation
They will continue to grow stronger, and each of them will appear before God in Jerusalem.
English Standard Version
Berean Study Bible
They go from strength to strength, until each appears before God in Zion.
King James Bible
Christian Standard Bible
They go from strength to strength; each appears before God in Zion.
Contemporary English Version
Your people grow stronger, and you, the God of gods, will be seen in Zion.
Good News Translation
They grow stronger as they go; they will see the God of gods on Zion.
Aramaic Bible in Plain English
They will go from power to power and the God of gods will be seen in Zion!
JPS Tanakh 1917
They go from strength to strength, Every one of them appeareth before God in Zion.
New American Standard 1977
Biblija kaze za vidjenje Boga na zemlji
Biblija kaze za vidjenje Boga poslije smrti na sudnjem danu:
Job 19,25 Ali znam sigurno, da moj Otkupitelj živi i da će se onda dignuti nad prahom.
Job 19,26 Tada će ova moja koža opet biti oko mene, iz svojega vlastitog mesa gledat ću Boga.
Job 19,27 Jest, ja i ti, ja ću ga gledati; moje vlastite oči vidjet će ga, ne kakav stranac; to je sva čežnja srca mojega.
sto ukazuje da ovo: dok ne ugledaju Boga na Sionu.
znaci ugledaju Boga na sudnjem danu, poslije smrti, u podrucju Shama tj i gdje se Sion nalazi.
- Smrcak15
#673 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
jer da je istina da ljudi idu na hodocasce u jeruzalem (tj Sion) da vide Boga onda ovaj stih
je laz.
je laz.
- SamoVasGledam
#674 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Izlazak 24:9-11: ''Potom otide gore Mojsije i Aron, Nadav i Avijud, i sedamdeset starešina Izrailjevih.Smrcak15 wrote: Ivan 1,18 Boga nitko nije vidio nikada.
I videše Boga Izrailjevog, i pod nogama Njegovim kao delo od kamena safira i kao nebo kad je vedro.
I ne pruži ruke svoje na izabrane između sinova Izrailjevih, nego videše Boga, pa jedoše i piše.''
Sad može da se debatuje kako im se ukazao, odnosno u kojoj formi, ali očigledno je da su ga videli i bili u njegovom prisustvu.
- SamoVasGledam
#675 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Smrcak15 wrote:jer da je istina da ljudi idu na hodocasce u jeruzalem (tj Sion) da vide Boga onda ovaj stih
je laz.
Moguće i to, jer Novi Zavet je kolekcija greko-romanskih zapisa, a ne izvorno jevrejska.
Jedan od razloga zašto Jevreji nikada nisu ušli u tu priču sa Isusom kao Mesijom.