Al još uvijek nije jednonacionalna serdina i ne možeš ti to dijeliti kako ti je qrcu ćejf .... i hajd sad opet malo trolajPM72 wrote:umij se ti ,paša moj,i toplom vodom ali Maglaj imao haman 10 000 Srba a sad 800...Hrvata bo 3600 sad ni 2000...
Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
- edo_79
#651 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
-
PM72
#652 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
U prvu si...Maglaj je primjer ...od 10 000 Srba došli do procenta statističke greške...edo_79 wrote:Al još uvijek nije jednonacionalna serdina i ne možeš ti to dijeliti kako ti je qrcu ćejf .... i hajd sad opet malo trolajPM72 wrote:umij se ti ,paša moj,i toplom vodom ali Maglaj imao haman 10 000 Srba a sad 800...Hrvata bo 3600 sad ni 2000...
-
Bodkin
#653 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
To je statisticka greska. Preko 90% je jednonacionalna, mozda i viseedo_79 wrote:Al još uvijek nije jednonacionalna serdina i ne možeš ti to dijeliti kako ti je qrcu ćejf .... i hajd sad opet malo trolajPM72 wrote:umij se ti ,paša moj,i toplom vodom ali Maglaj imao haman 10 000 Srba a sad 800...Hrvata bo 3600 sad ni 2000...
- edo_79
#654 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
jeste jeste .... samo uzmi koliko ih je izginulo u ratu braneći svoje domove, zajedno sa svim ostalim u gradu, pa ćeš vidjeti ko je krivac za smanjenje procenta stanovnika svih nacionalnosti ....PM72 wrote:U prvu si...Maglaj je primjer ...od 10 000 Srba došli do procenta statističke greške...edo_79 wrote:Al još uvijek nije jednonacionalna serdina i ne možeš ti to dijeliti kako ti je qrcu ćejf .... i hajd sad opet malo trolajPM72 wrote:umij se ti ,paša moj,i toplom vodom ali Maglaj imao haman 10 000 Srba a sad 800...Hrvata bo 3600 sad ni 2000...
- славянин
#655 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Ti ko Risto - barem cijeli post stavi - sta sam napisao.To sto si torovan i ne shvatas da drzava ne moze biti samo Bosnjacka i da ako ne bude se radilo da se makar ekonomski uveze sa faktorom koji ce ici ka izgradnji drzave je tvoj problem.Ti ako vidis da dva naroda jedu g*vna ocito mislis da je pravi put jesti vise g*vana od njih a ne graditi drzavu tri naroda jer drugacije je nema.seln wrote:славянин wrote: ili da rasturimo drzavu tj. ovo sto sada imamo. Kako se politicari koji “naginju” ujedinjenju ponasaju prije ce se rasturiti.![]()
- seln
#656 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Howgh! Three finger Bosniak has spoken.славянин wrote: Ti ko Risto - barem cijeli post stavi - sta sam napisao.To sto si torovan i ne shvatas da drzava ne moze biti samo Bosnjacka i da ako ne bude se radilo da se makar ekonomski uveze sa faktorom koji ce ici ka izgradnji drzave je tvoj problem.Ti ako vidis da dva naroda jedu g*vna ocito mislis da je pravi put jesti vise g*vana od njih a ne graditi drzavu tri naroda jer drugacije je nema.
- Sanjarko
#657 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Kad su se Srbi odvojili, ovaj odcijepili u Istocni, ovaj Srpski Doboj itd., pa ih ima malo u sredinama koje nisu Istocne, ovaj Srpske.
Ali opet ima sredina pola-pola u vecini slucaja su to Bosnjacko/Bosanske-Hrvatske sredine.
Srbi su uspjeli skoro skroz, 90+ posto da se odvoje od drugih. Samo jos se nisu uspjeli odcijepiti i prisjediniti sa Srbijom.
Ali opet ima sredina pola-pola u vecini slucaja su to Bosnjacko/Bosanske-Hrvatske sredine.
Srbi su uspjeli skoro skroz, 90+ posto da se odvoje od drugih. Samo jos se nisu uspjeli odcijepiti i prisjediniti sa Srbijom.
- славянин
#658 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Haugh ! Nisam ja Bosniak ja sam Bosnian - koji voli otici i na Drinu i u Neum a i prosetati Ferhadijom - za razliku od tebe koji zamislja Bosnu od vijecnice do marin dvora sa eventualno jos par “ugodnih” mjesta.Tvoj doprinos umiranju drzave je u sadosnjosti ravan kao oni koji lete bacit glas dodiku.seln wrote:Howgh! Three finger Bosniak has spoken.славянин wrote: Ti ko Risto - barem cijeli post stavi - sta sam napisao.To sto si torovan i ne shvatas da drzava ne moze biti samo Bosnjacka i da ako ne bude se radilo da se makar ekonomski uveze sa faktorom koji ce ici ka izgradnji drzave je tvoj problem.Ti ako vidis da dva naroda jedu g*vna ocito mislis da je pravi put jesti vise g*vana od njih a ne graditi drzavu tri naroda jer drugacije je nema.
- славянин
#659 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Opstina je pretezno funkcije HDZa ali nema nekih problema sve je miks maks u gradicu niko nikom ne smeta.santo gral wrote:Kad smo već kod višenacionalnih sredina, da li itko od vas ima iskustva kako to funkcionira u Stocu?
- Sanjarko
#660 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Naravno. Desetkovao ih rat ko i nas. Tuzno ali istinito. Jos nas poracje sve sj*ba a poracje opet uzrokovano ratom, podjelama itd.edo_79 wrote:
jeste jeste .... samo uzmi koliko ih je izginulo u ratu braneći svoje domove, zajedno sa svim ostalim u gradu, pa ćeš vidjeti ko je krivac za smanjenje procenta stanovnika svih nacionalnosti ....
-
Seyfo
#661 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Ja se baš naslušao da nije u Stocu tako, da je grad uništen nacionalizmom, non stop provokacije, belaji isl.
Zbog činjenice da HDZ drži institucije, bošnjački dio stanovništva iseljava više i sve ih je manje u odnosu na Hrvate. Imaš recimo u Blagaju baš Stočana.
Zbog činjenice da HDZ drži institucije, bošnjački dio stanovništva iseljava više i sve ih je manje u odnosu na Hrvate. Imaš recimo u Blagaju baš Stočana.
- Sanjarko
#662 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Poslovno itd., se primjerice u Zepcu saradzuje, sad za ostalo neznam. Ima sigurno podjela ali se ipak saradzuje, kako znam. Cak saradzuju i sa Bosnjacima/Bosancima i drugima iz drugih sredina. Iz Zepca sa Zenicom i Zenicanima.santo gral wrote:Kad smo već kod višenacionalnih sredina, da li itko od vas ima iskustva kako to funkcionira u Stocu?
- славянин
#663 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
E pa centar gradica pored opstine sve skoro Bosnjaci zive , kafici,restorani sve u centru Bosnjaci drze ? Bio sam kod prijatelja nekoliko puta a i sa poslom - ljudi selam nazivaju po ulici i ja ne primjecujem neku tenziju (istu je lako uviditi naprimjer u mostaru oko “linije”)Seyfo wrote:Ja se baš naslušao da nije u Stocu tako, da je grad uništen nacionalizmom, non stop provokacije, belaji isl.
-
PM72
#664 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Ja vjerujem da je nekoliko hiljada Srba poginulo braneći Maglaj
zato je tako golema razlika u procentima
- Sanjarko
#665 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Nije. Mnogi jesu. Vecinom su mnogi pobjegli svuda po svijetu u ratu ili prije rata. Tako da su se primjerice iz Zenice mnogi Srbi raselili po Americi, Europi, RS-u, Srbiji, Crnoj Gori. Neki su cak do udaljenih podrucja svijeta stigli. Australije, Novog Zelanda itd.PM72 wrote:Ja vjerujem da je nekoliko hiljada Srba poginulo braneći Maglajzato je tako golema razlika u procentima
- seln
#666 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Ma ti si trol, ba.славянин wrote: Haugh ! Nisam ja Bosniak ja sam Bosnian.
Hoce li vise ta viza za srpsku Kanadu?
- славянин
#667 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Imam vizu cekam residence permitseln wrote:Ma ti si trol, ba.славянин wrote: Haugh ! Nisam ja Bosniak ja sam Bosnian.
Hoce li vise ta viza za srpsku Kanadu?
-
PM72
#668 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Onda ne navodite Maglaj kao primjer multietičnosti jer više Srba ima na mom Alipasinom nego u komplet Maglaju.Vizionar 1985 wrote:Nije. Mnogi jesu. Vecinom su mnogi pobjegli svuda po svijetu u ratu ili prije rata. Tako da su se primjerice iz Zenice mnogi Srbi raselili po Americi, Europi, RS-u, Srbiji, Crnoj Gori. Neki su cak do udaljenih podrucja svijeta stigli. Australije, Novog Zelanda itd.PM72 wrote:Ja vjerujem da je nekoliko hiljada Srba poginulo braneći Maglajzato je tako golema razlika u procentima
- Sanjarko
#669 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Pa nisam ja ni naveo. Naveo sam Mostar i stavio itd., i da je samo multietnicno na papiru.PM72 wrote: Onda ne navodite Maglaj kao primjer multietičnosti jer više Srba ima na mom Alipasinom nego u komplet Maglaju.
- Sanjarko
#670 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
A prava drugih gdje su Bosnjaci/Bosanci vecina, vecinom se postuju, i imamo okej odnose susjedske/komsijske itd.
-
Dogmano
#671 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Svakodnevni život u Stocu je normalan u pogledu odnosa Bošnjaka i Hrvata (i Srba). Problemi su prvenstveno političke i ekonomske naravi. Iseljavaju i Bošnjaci i Hrvati, a Hrvati vjerovatno i više jer imaju pasoš EU i više mogućnosti. Bošnjaci Stoca se ekonomski oslanjaju na Mostar koji je udaljen 40 minuta vožnje automobilom. Naime, u državnim institucijama u Stocu ih radi vrlo malo pa Bošnjaka nema nikako u Zavodu za zapošljavanje, Zavodu za zdravstveno osiguranje, Pošti, Elektroprivredi... Bošnjacima je teže, ali ni Hrvatima nije lahko. Što se tiče ovih relacija koje su upadljivije - Stocem viju i ljiljani i hrvatske zastave, a stanovništo je u potpunosti izmješano i nema neke jasne linije razdvajanja kao u Mostaru. Mislim da među mladim ljudima ima kapaciteta da se stvari poprave i da Stolac vrati stari sjaj. Treba vjerovati!Seyfo wrote:Ja se baš naslušao da nije u Stocu tako, da je grad uništen nacionalizmom, non stop provokacije, belaji isl.
-
hAZNADAR
#672 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Broj, procenat drugih u opcinama sa jednom vecinom nije relevantan pokazatelj multietnicnosti. A jos manje pokazatelj kako su negdje neki tolerantniji i sl.PM72 wrote:Onda ne navodite Maglaj kao primjer multietičnosti jer više Srba ima na mom Alipasinom nego u komplet Maglaju.Vizionar 1985 wrote:
Nije. Mnogi jesu. Vecinom su mnogi pobjegli svuda po svijetu u ratu ili prije rata. Tako da su se primjerice iz Zenice mnogi Srbi raselili po Americi, Europi, RS-u, Srbiji, Crnoj Gori. Neki su cak do udaljenih podrucja svijeta stigli. Australije, Novog Zelanda itd.
Postoje odredjene razlike i u politici i mentalitetu. Neki narodi imaju trend grupisanja u "svojim" opcinama i iseljavanja iz drugih zato sto ej takav bio nalog sa vrha i opca kampanja. Primjerice Srbi koje nisi bas puskom tjerao iz Sarajeva,... a na drugoj strani Bosnjaci u Kozarcu, Janji, Srebrenici,.... koji su otrpili mnogo gore i danas trpe vecu nepravdu. Da se samo matematika pika i kolko je ovih ili onih - ispade RS najtolerantnija, multietnicka. Jel to poenta forumaskog brojanja krvnih zrnaca?
-
Bodkin
#673 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Ma da, nije. Pokazatelj je “mi smo multietnicni ali oni nece sa nama”hAZNADAR wrote:Broj, procenat drugih u opcinama sa jednom vecinom nije relevantan pokazatelj multietnicnosti. A jos manje pokazatelj kako su negdje neki tolerantniji i sl.PM72 wrote:Onda ne navodite Maglaj kao primjer multietičnosti jer više Srba ima na mom Alipasinom nego u komplet Maglaju.Vizionar 1985 wrote:
Nije. Mnogi jesu. Vecinom su mnogi pobjegli svuda po svijetu u ratu ili prije rata. Tako da su se primjerice iz Zenice mnogi Srbi raselili po Americi, Europi, RS-u, Srbiji, Crnoj Gori. Neki su cak do udaljenih podrucja svijeta stigli. Australije, Novog Zelanda itd.
Postoje odredjene razlike i u politici i mentalitetu. Neki narodi imaju trend grupisanja u "svojim" opcinama i iseljavanja iz drugih zato sto ej takav bio nalog sa vrha i opca kampanja. Primjerice Srbi koje nisi bas puskom tjerao iz Sarajeva,... a na drugoj strani Bosnjaci u Kozarcu, Janji, Srebrenici,.... koji su otrpili mnogo gore i danas trpe vecu nepravdu. Da se samo matematika pika i kolko je ovih ili onih - ispade RS najtolerantnija, multietnicka. Jel to poenta forumaskog brojanja krvnih zrnaca?
-
hAZNADAR
#674 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Bodkin wrote:hAZNADAR wrote:Ma da, nije. Pokazatelj je “mi smo multietnicni ali oni nece sa nama”PM72 wrote:
Broj, procenat drugih u opcinama sa jednom vecinom nije relevantan pokazatelj multietnicnosti. A jos manje pokazatelj kako su negdje neki tolerantniji i sl.
OK, znaci po tebi u Srebrenici Srbi tolerantniji prema Bosnjacima nego u Sarajevu Bosnjaci prema Srbima?
-
PeppermintSA
#675 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?
Kako ljudima više ne dosadi? Ovo je 100.000. put da neko otvara temu na ovom fonu. K'o da živim u nekom paralelnom univerzumu.