Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pustopoljina

#651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

ExNihilo wrote:
Zapravo je vrlo jednostavno. Kad povučeš crtu, ako tu gdje si nije bolje, vratit ćeš se. To što se nisi vratio, govori više od upisa na forumu, ne misliš li?
To ti je logicka pogreska.
Kad ti odes, vrijeme ne stane, stvari idu svojim tokom.
I dok se ti snadjes, u njemackoj, stvari su se promijenile i na tvom starom poslu, i u tvojoj porodici.
Onda se ozenis, dobijes dijete, i prodje par godina...i sto bi se vratio, sto bi htio, skontas da se ne mozes vratiti u istu tacku u vremenu sa koje si otisao.
Neke odluke prelomis, i zivis sa odabirom.

Nema 0 risiko investicije tu. I nema win-win situacije.
Bude ti drago sto mozes pomoci svojima, vise nego da si tu...ali pitas se nekad i da li bi uopste doslo do nekih situacija da nisi nikad ni otisao.
Ono sto ja cujem od ljudi koji su nekima pomagali u tim prvim koracima vani, je koliko su ti "novopridosli" u tim nekim iluzijama i smatraju da ovi "domaci" mogu, ali nece da pomognu.
Dodje, ne zna jezik, ima diplomu (prava), das joj smjestaj, ganjas joj nostrifikaciju (smatra da ti to ne znas, ali da to moze, ali ne zna sama nogom vani krociti), nadjes joj posao-cistacki jer opet: beknuti ne zna...i onda se ona zali svojoj mami, tvojoj tetki,ujni,strini da joj nista ne pomazes. A ti svaki slobodan trenutak posvecujes njoj, dok si ti sam sebi sve trazio...i placao stan i ucio jezik. E takve stvari ja cujem. I onda mu kaze "a kako si ti uspio? " a ne konta da je iza njega 15 god zivota tu, da nije doslo preko noci. I jos ne zna ni jesti napraviti, a ima 30+ :D
To mi je najfriskija prica :D drug, koji ima sestru od tetke kod sebe, na neodredjeno..jer on ionako ima citav stan, pa sto da ona ide negdje placati...ne moze covjek do zraka doci, kao da je babysitter.
Taj moj drug je zadovoljan, uvijek je i bio, ali on se niceg ne boji i bio je u raznim zemljama, on ne bi ostao u zemlji rodjenja, koja god da je, takav je.
Sad je skontao da je bolje da trazi momka toj rodici, drukcije nece otici :D
pirmin

#652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pirmin »

Moze li neko ko napusta budzetski posao racunati na to da se na isti moze vratiti ako se ne snadje vani?
Cijenim da je odgovor u 90%+ slucajeva ne tako da se ne moze reci "probao/-la si, vrati se".
HAVANA

#653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

hadzinicasa wrote:
HAVANA wrote:
Rugafet wrote:Meni nije jasno u cemu je fora oko te price u vezi odlaska iz BiH. Lose se zivi to je cinjenica. I ovo malo sto lici na zivot je zahvaljujuci dijaspori, svako ima negdje nekoga pa ga taj gura. Nigdje nije med i mlijeko ali je svugdje bolje nego kod nas i ovo je cinjenica. Postoje neke brojke oko iseljavanja u zadnjih 10-tak godina koje su porazavajuce, od tih silnih hiljada iseljenika koliko njih se vrati procentualno 2% mozda.
Dalje, kad kazem BiH ne mislim samo na Sarajevo i Banja Luku gdje se mozda i ima sanse za zaradit koju kintu mimo plate, sta je sa ostatkom drzave.

Savjet, bjezite bilo gdje ako imate priliku pa ako ne bude islo sve po planu najlakse se vratit.
Fora je u par milja razlike izmedju dobro je i lose je.Da se ne lazemo.Kakvi zrakovi i PM...Ko ne bi volio zivjeti normalno tamo gdje se rodio,gdje su mu prijatelji,familija,sjecanja...Pare,pare,pokrecu svijet...
ovo podrazumijeva da samo pare prave razliku izmedju zivjeti normalno i nenormalno. odnosno da je dobro samo ako ima para a lose ako nema.
ipak na ovoj temi je bilo ljudi koji su otvoreno govorili o tome da im novac nije bio glavna motivacija za odlazak. ili ti smatras da je to samo "suplja" i da ne moze nista drugo biti motivacija nego pare?
Naravno da nije,sto ljudi,sto cudi.Hiljade razlicitih situacija i prica.Nit je meni lose ako je njemu lose,nit je njemu dobro ako je meni dobro.Svako zna svoje.Probere i bujrum.Sta ja imam soliti pamet kome.Kad mi nije bilo dobro ,otisao.Kad sam mogao,vratio se i dobro mi...Svak nek sebi organizuje.Samo bez ismijavanja i omalovazavanja.Vidio sam ja i vani mnogo gorih i losijih stvari nego ovde.Nigdje nije ruzicasto.
Fudo387

#654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
:lol: :kiss:
Sta se bona smijes, Tajci skupljala kolica ispred walmarta sto raja ostavi na parkingu, dok je u nekoj crkvi nisu skontali da dobro pjeva.
A eto, naseg kiketa ce k’o biva odmah zaposliti da Angelu Merkel masira.
Henda kamion voz’o, pjevaj ti borbene jarane, ne slusa to niko. :D
ExNihilo

#655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

pustopoljina wrote:
ExNihilo wrote:
Zapravo je vrlo jednostavno. Kad povučeš crtu, ako tu gdje si nije bolje, vratit ćeš se. To što se nisi vratio, govori više od upisa na forumu, ne misliš li?
I dok se ti snadjes, u njemackoj, stvari su se promijenile i na tvom starom poslu, i u tvojoj porodici.
Onda se ozenis, dobijes dijete, i prodje par godina...i sto bi se vratio, sto bi htio, skontas da se ne mozes vratiti u istu tacku u vremenu sa koje si otisao.

Bude ti drago sto mozes pomoci svojima, vise nego da si tu...ali pitas se nekad i da li bi uopste doslo do nekih situacija da nisi nikad ni otisao.
Ono sto ja cujem od ljudi koji su nekima pomagali u tim prvim koracima vani, je koliko su ti "novopridosli" u tim nekim iluzijama i smatraju da ovi "domaci" mogu, ali nece da pomognu.
Dodje, ne zna jezik, ima diplomu (prava), das joj smjestaj, ganjas joj nostrifikaciju (smatra da ti to ne znas, ali da to moze, ali ne zna sama nogom vani krociti), nadjes joj posao-cistacki jer opet: beknuti ne zna...i onda se ona zali svojoj mami, tvojoj tetki,ujni,strini da joj nista ne pomazes. A ti svaki slobodan trenutak posvecujes njoj, dok si ti sam sebi sve trazio...i placao stan i ucio jezik. E takve stvari ja cujem. I onda mu kaze "a kako si ti uspio? " a ne konta da je iza njega 15 god zivota tu, da nije doslo preko noci. I jos ne zna ni jesti napraviti, a ima 30+ :D
To mi je najfriskija prica :D drug, koji ima sestru od tetke kod sebe, na neodredjeno..jer on ionako ima citav stan, pa sto da ona ide negdje placati...ne moze covjek do zraka doci, kao da je babysitter.
Taj moj drug je zadovoljan, uvijek je i bio, ali on se niceg ne boji i bio je u raznim zemljama, on ne bi ostao u zemlji rodjenja, koja god da je, takav je.
Ko spominje povratak na isti posao i u istu tačku vremena?
HAVANA

#656 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

pustopoljina wrote:
ExNihilo wrote:

Lako je otici.Tesko se vratiti.Rekao sam 5 puta.Najveci i najdrazi uspjeh u svom zivotu,smatram to sto sam ispunio moju i supruginu zelju,da se vratimo. :-D I nisam se pokajao.
Banksy

#657 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Banksy wrote:
Sta se bona smijes, Tajci skupljala kolica ispred walmarta sto raja ostavi na parkingu, dok je u nekoj crkvi nisu skontali da dobro pjeva.
To i govorim, Fudo, nisu svi nkv i nije 1992.
SaraFina

#658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Fudo387 wrote:
Kikibombona wrote:
Ucim, pomalo. :D

Ne moram nikad otici, od znanja glava ne boli. :D
U svakom slucaju, puno korisnije od borbe za Kurdistan.
Sretno.
Ako ces kod tog jarana u magacin, radi ledja i ruke.

Kiki ima lovu u Zenici na mjesečnom nivou isto kao da radi u Njemačkoj. A i europsku firmu, pa može sa asistenticama u "radne posjete" Hr, Deželi, Njemačkoj.. Gdje će bolje :)
djkurt

#659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by djkurt »

elcaliente wrote:
Kada razmislis svojom glavom malo jel stvarno mislis da je nekome bolje sklapati plocasti namjestaj sa dva Rumuna i raditi u restoranu nego u kancelariji??
Ja ti kazem da ti ljudi sa tim platama ce vrlo tesko izaci iz te kolotecine.
Taj njemacki koji oni pricaju na poslu je njemacki iz audicije.
I kada mi neko kaze da mu je njemacki jezik lagan za nauciti rekao mi je koliko nepoznaje materiju.[/quote]
To što je tebi teško naučiti njemački jezik, ne mora da znači da je i nama ostalima, ti izgleda ne poznaješ dobro materiju.
Kikibombona

#660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

elcaliente wrote:Kada razmislis svojom glavom malo jel stvarno mislis da je nekome bolje sklapati plocasti namjestaj sa dva Rumuna i raditi u restoranu nego u kancelariji??
Ja ti kazem da ti ljudi sa tim platama ce vrlo tesko izaci iz te kolotecine.
Taj njemacki koji oni pricaju na poslu je njemacki iz audicije.
I kada mi neko kaze da mu je njemacki jezik lagan za nauciti rekao mi je koliko nepoznaje materiju.
Pa vidi, ja ne bih otisao negdje da me polomi. Ne bjezim od fizickog rada, ali ne bih se pentrao po skelama i sl.

Ne znam jesi li u BiH?

Ljudi su toliko zgadjeni da ne mogu podnijeti situaciju u kojoj se kao drzava i drustvo nalazimo. Da ti ne nabrajam sve sto nije dobro, moze se o tome knjiga napisati. Ljudi se 20 godina nadaju da cemo krenuti naprijed. Nista, nula, nema svjetla na kraju tunela.

Veliki broj ljudi ide radi djece i njihove buducnosti. Mozes li to skontati?

Ovdje za nasih zivota nece biti bolje. To je vec odavno definitivno. Imas opciju da provedes zivot u supku Evrope ili da zarovis u civilizovanoj Evropi par godina da bi bilo bolje tebi i tvojoj djeci.

Ako ne zivis u BiH uopste ne razumijes o cemu pricam.
seln

#661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Kikibombona wrote:
Koliko sam mogao vidjeti, na prilicno velikom uzorku, Svabija svakome nudi posao od kojeg moze pristojno zivjeti. Idealna drzava za djecu i njihovu perspektivu.
Ne znam samo otkuda oni silni Nijemci koji rade, a jedva sastavljaju kraj sa krajem.
pustopoljina

#662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

ExNihilo wrote:
pustopoljina wrote:
ExNihilo wrote:

Ko spominje povratak na isti posao i u istu tačku vremena?
To se implicira sa "uvijek se mozes vratiti", ali zaboravis da si i ti 5-10 godina stariji, da je firma sa novom postavom, da ti i tu treba opet neki start, plus sto ti uvijek neko moze reci da si se vratio, jer ne znas raditi...ko god dobro radi, ne vraca se :) pa imas jos i nagrizenu reputaciju :)
Ja se sjecam, ni tri godine nisam bila vani, kad je pocela ona spika- ne znas ti, nisi ti ovdje. Fakin ni 3 godine...dzaba sto mi je citava familija tu i sto sam svako malo kuci...
Te stvari su me pocele nervirati- kad sam ja kontala otici, nisam upadala u rasprave i trazila opravdanja i poticaj.
ExNihilo

#663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

Ne, nisam to implicirao.
hadzinicasa

#664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

da se slozimo da uvijek mozes otici zivjeti u BiH. ponovo.
Last edited by hadzinicasa on 01/11/2018 12:33, edited 1 time in total.
Bluemore

#665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

hadzinicasa wrote:
insomnia78 wrote:Pa jes. Bila je ona sto joj fale kulturna desavanja
ma nije. ne moze biti taj razlog. jerbo su uvijek i samo pare. zna forum.
Zrak i pm Nema veze Sve Dok si s rajom :-)

Cuj ovoga 5 godina da naucis jezik za pristijan posao :-)

Covjek u magacinu sredjen radni odnos, radno vrijeme godisnji itd magacin na dugme pristojan posao na kojem moze da uci i da napreduje
To sto je vama u glavi ono sto je bilo devedesetih, vremena se mijenjaju imaju Problem sa popunjavanjem radnih mjesta into ne zbog domicilnih na socijali vec manjak sposobne Radne snage.
Imas milion i jedno radnicko pravo zagarantovano (naravno ako nisi otisao na crno i slicno).
Ne znam sto morate pljuvati kao nista to.
Kome je dobro tu taj i ne treba da razmislja o odlasku, Ali Sve je manje takvih nazalost. Nesto ne vidim svijetlu Perspektivu.
Uglavnom mnogi ce otici i napredovati.
HAVANA

#666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Ko ti garantuje da ce ti djeci biti bolje? Ko uopste moze biti siguran u bilo sta u danasnjem svijetu.Drugu mi u francuskoj majmun ubi dijete od 15 godina,bezveze ,glupa tinejdzerska ljubav i prepirka.O gudri da ne govorim,il onim vehabijama i ludilima...znam i tih par.Ako vec idete zbog djece,dobro pazite u koji cete kvart,skolu...a to kosta...Inace,belaj,zesci.
pustopoljina

#667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

hadzinicasa wrote:da se slozimo da uvijek mozes otici zivjeti u BiH. ponovo.
Mozes.
seln

#668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Banksy wrote:
Fudo387 wrote:
Banksy wrote:
To i govorim, Fudo, nisu svi nkv i nije 1992.
Nisu nkv ni one horde Indijaca, Kineza, Rusa, Slovaka, Rumuna, Marokanaca...
eto, EU prima iskljucivo IT strucnjake iz BiH.
madner

#669 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Ljudi obaraju plate domacim radnicima. Svima dobro osim domacim radnicima. :D
insomnia78

#670 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Ko ti garantuje da ce ti djeci biti bolje? Ko uopste moze biti siguran u bilo sta u danasnjem svijetu.Drugu mi u francuskoj majmun ubi dijete od 15 godina,bezveze ,glupa tinejdzerska ljubav i prepirka.O gudri da ne govorim,il onim vehabijama i ludilima...znam i tih par.Ako vec idete zbog djece,dobro pazite u koji cete kvart,skolu...a to kosta...Inace,belaj,zesci.
E to su stvari koje se presucuju.
HAVANA

#671 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:
HAVANA wrote:Ko ti garantuje da ce ti djeci biti bolje? Ko uopste moze biti siguran u bilo sta u danasnjem svijetu.Drugu mi u francuskoj majmun ubi dijete od 15 godina,bezveze ,glupa tinejdzerska ljubav i prepirka.O gudri da ne govorim,il onim vehabijama i ludilima...znam i tih par.Ako vec idete zbog djece,dobro pazite u koji cete kvart,skolu...a to kosta...Inace,belaj,zesci.
E to su stvari koje se presucuju.
Hajde evo reci,u francuskoj si,nisi levat,vjerujem da si probrao kvart gdje ti je sigurnije za dijete.Koliko kosta najam stana od nekih 70m2 u takvom dijelu grada? Koliko kosta stan,koja je isplativost investicije za takav stan,koliko godina je povrat investicije...? A koliko kod marokanaca...Lako sve,jelde?
Kikibombona

#672 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

seln wrote:
Kikibombona wrote:
Koliko sam mogao vidjeti, na prilicno velikom uzorku, Svabija svakome nudi posao od kojeg moze pristojno zivjeti. Idealna drzava za djecu i njihovu perspektivu.
Ne znam samo otkuda oni silni Nijemci koji rade, a jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Ne znam, jbg.

Najsvjeziji primjer koji znam, od meni bliskih osoba. Bracni par sa dvoje djece. Ukupna primanja 2 500 eura (plus djeciji dodaci). Zena ima milju, radi skraceno, cetiri sata. Iznajmili stan, imaju pristojan autic. Ostane mu 500 mjesecno. Nije rastrosan tip, zivi normalno.

Dakle, to je neki minimum, pa opet ljudi zive. I oni su napustili lagodan zivot u BiH kada su u pitanju materijalne prilike.

Trend je da idu materijalno potkovani ljudi. Bosanska sirotinja ne ide, makar ne meni poznata. Odu jedino tri mjeseca na gredjevinu i vrate. Idu ljudi radi djece i oni sto su izgubili nadu da ce BiH ikada biti normalna drzava.

Mene iskreno boli ova situacija. 90% ljudi nije zeljelo otici, bukvalno su otjerani. 20 godina se nadamo necemu i ne vidimo nista dobro i normalno. Nema ni tracak nade za koji se mozes uhvatiti. Ja sam takav temperament da ne mogu zmiriti na sranja oko mene koliko god meni bilo dobro. Trudim se koliko mogu, ali ne mozes pobjeci od govana koja plivaju posuvda.

Ne mogu opisati prezir koji osjecam prema BH politicarima, pocevsi od majmuna sa tvog avatara pa nadalje.
HAVANA

#673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Mislim,ne serem ja nista,svako ima svoje ali zlo mi je vise od netacnih informacija i supljih prica.Bajki.Neki dan budalu slusam mrtav hladan mi objasnjava kako u dortmundu ima stan,izletilo...58m2,ko lutka...47000 eura,puter i ulje...su jeftiniji,golfova petica po milju eura...ko u prici...De ba idi se u 3PM,idi nekog drugog peglaj :-) E cuj ko lutka :lol: Daj jedan odma,nek se nadje. :lol:
Last edited by HAVANA on 01/11/2018 12:48, edited 1 time in total.
insomnia78

#674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

A sta da ti kazem. Znas sve. Mojoj je lakse jer je rodjena ovdje pa joj je Francuski maternji. Niko ne razmislja kaji je kad dovedes djete koje tek uci jezik. Kako ce ga prihvatiti u skoli, u drustvu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#675 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

pirmin wrote:Moze li neko ko napusta budzetski posao racunati na to da se na isti moze vratiti ako se ne snadje vani?
Cijenim da je odgovor u 90%+ slucajeva ne tako da se ne moze reci "probao/-la si, vrati se".
Naravno da moze. Uzme se neplaceno odsustvo.
Post Reply