To ti je logicka pogreska.ExNihilo wrote:
Zapravo je vrlo jednostavno. Kad povučeš crtu, ako tu gdje si nije bolje, vratit ćeš se. To što se nisi vratio, govori više od upisa na forumu, ne misliš li?
Kad ti odes, vrijeme ne stane, stvari idu svojim tokom.
I dok se ti snadjes, u njemackoj, stvari su se promijenile i na tvom starom poslu, i u tvojoj porodici.
Onda se ozenis, dobijes dijete, i prodje par godina...i sto bi se vratio, sto bi htio, skontas da se ne mozes vratiti u istu tacku u vremenu sa koje si otisao.
Neke odluke prelomis, i zivis sa odabirom.
Nema 0 risiko investicije tu. I nema win-win situacije.
Bude ti drago sto mozes pomoci svojima, vise nego da si tu...ali pitas se nekad i da li bi uopste doslo do nekih situacija da nisi nikad ni otisao.
Ono sto ja cujem od ljudi koji su nekima pomagali u tim prvim koracima vani, je koliko su ti "novopridosli" u tim nekim iluzijama i smatraju da ovi "domaci" mogu, ali nece da pomognu.
Dodje, ne zna jezik, ima diplomu (prava), das joj smjestaj, ganjas joj nostrifikaciju (smatra da ti to ne znas, ali da to moze, ali ne zna sama nogom vani krociti), nadjes joj posao-cistacki jer opet: beknuti ne zna...i onda se ona zali svojoj mami, tvojoj tetki,ujni,strini da joj nista ne pomazes. A ti svaki slobodan trenutak posvecujes njoj, dok si ti sam sebi sve trazio...i placao stan i ucio jezik. E takve stvari ja cujem. I onda mu kaze "a kako si ti uspio? " a ne konta da je iza njega 15 god zivota tu, da nije doslo preko noci. I jos ne zna ni jesti napraviti, a ima 30+
To mi je najfriskija prica
Taj moj drug je zadovoljan, uvijek je i bio, ali on se niceg ne boji i bio je u raznim zemljama, on ne bi ostao u zemlji rodjenja, koja god da je, takav je.
Sad je skontao da je bolje da trazi momka toj rodici, drukcije nece otici