Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tomahawk11 wrote:Temu sam otvorio ponukan raspravom na drugoj temi u smislu da li je institucija braka danas izgubila smisao, kako se ljudi odnose prema braku generalno, šta je danas brak...kakve to veze ima, hljeba vam i soli, sa time da li je zaključen samo u opštini ili je i vjerski?!
Tom pričom samo nabijate tenzije i izbacujete frustracije.
I to svakako jeste priča za drugu temu.
I zajebite priču o poligamnoj zajednici. Ko to kod nas ima 4 žene? Regularno vjenčane?!
Na forumu je uglavnom zezancija, ali ne treba pričati bajke.
U BiH ga nije moguće ni sklopiti, jer Islamska zajednica BiH striktno zabranjuje takve brakove. Znači, svaki takav brak u BiH je nelegalan (može vrijediti samo u zemlji u kojoj je sklopljen, ako su u pitanju stranci).
Ali, to nije tema ovog PDF uopće.
Jel da sad nije prikladno da se derem kao onaj lik iz Od sumraka do zore
annoy wrote:Da se vratim na temu danasnjeg braka
Ja se ne opterecujem time zasto drugi ulaze u brak danas. Sto ja tu mogu, ako netko uđe u brak iz nekakvih pogresnih razloga i onda ima los brak? Nista. Al to ne govori o braku samom.
Ja znam svoje razloge.
Isto tako postujem tuđe razloge za (ne)ulazenje u brak. Iako vjerujem da je covjek najsretniji kad ima nekog kraj sebe, postujem drugacije misljenje i svatko na koncu najbolje zna je li sretan ili nije. Ljudi ostanu sami iz razlicitih razloga. Kod nekih je to izbor, kod nekih skup nesretnih okolnosti. U svakom slucaju, ne mislim da je netko manje vrijedan jer je ostaon neubracen.
Zanimljivo je da u ovakvim raspravama uvijek ima onih sto zele prikazati zelju za udajom/zenidbom kao nesto negativno. Pa sta onda ako je nekome glavni cilj u zivotu imati uspjesan brak i skladan obiteljski zivot? Jel to kao manje vrijedno od npr. zelje za imanjem uspjesne karijere? Ne.
Ovo da samo manje inteligentni ulaze u brak i da ljudi prestanu raditi na sebi i razvijati se cim se ubrace necu uopce komentirati
Annoy, slažem se s tobom. Brak nije podcijenjen, tj. ne bi smio biti. A nije tačno da se u braku ne može graditi i karijera, doduše ne nauštrb porodice, ali uz dobar balans se sve može postići.
Euridika wrote:
U BiH ga nije moguće ni sklopiti, jer Islamska zajednica BiH striktno zabranjuje takve brakove. Znači, svaki takav brak u BiH je nelegalan (može vrijediti samo u zemlji u kojoj je sklopljen, ako su u pitanju stranci).
Zabranjuje jer se kosi sa zakonom zemlje. Da se ne kosi ne bi zabranjivali. Ipak postoji par ljudi koji žive sa više žena - vjerovatno su se uzeli u paradžematima, na svoju ruku ili kako već, ali zakonski je priznata samo jedna žena.
Euridika wrote:
Zabranjuje jer se kosi sa zakonom zemlje. Da se ne kosi ne bi zabranjivali. Ipak postoji par ljudi koji žive sa više žena - vjerovatno su se uzeli u paradžematima, na svoju ruku ili kako već, ali zakonski je priznata samo jedna žena.
Mislim da smo se svi ovdje pogrešno razumjeli od početka (zbog ove forme komuniciranja). Neki su (ja među njima) nudili neke od hipotetskih razloga zašto ljudi ulaze u brak, a da nije samo ljubav i želja da s tom osobom provedeš ostatak života.
Neki razlozi, nesvjesni, dublji od ovih navedenih.
Ja ne tvrdim da je ulazenje u brak i rađanje djece nuzno nesto posebno plemenito i uvijek iz "pravih" razloga, al sasvim je legitimna teznja u zivotu s nekim se skrasiti i izroditi djecu. Nista manje vrijedna od toga da se netko zeli ostvariti na profesionalnom smislu, ili na nekom drugom. Mene je zapravo to zasmetalo, sto mi se ucinilo da se to prikazuje kao manje vrijedna teznja, da se zeli prikazati ulazenje u brak kao cin bjezanja od samog sebe, prestanka intelektualnog i svakog drugog rada na sebi i pokazatelj manje inteligencije.
Ne kazem da si ti ili netko drugi nuzno govorila protiv braka opcenito.
Razlozi su naravno razni i s obzirom na stope razvoda zasigurno mnogo ljudi u njih ulaze iz krivih razloga. Ja mislim da je razlog za to cinjenica se ljudi ne upoznaju dovoljno prije braka a brak shvacaju kao nekakvu nadogradnju veze, iz koje se u svakom casu moze izaci (sto bi naravno trebalo biti opcija), ali mi se nekako cini da ljudi odustanu vec nakon prve prepreke, i da nemaju bas zelje ni volje raditi na svom braku, nego odmah hop razvod. Nitko ne bi trebao trpiti u nesretnom braku ali mislim da su neki problemi rjesivi ako ih se zeli rijesiti. Mozda ljudi idealiziraju brak i misle da ce sve biti savrseno, mozda mladi nemaju danas volje gledati na brak kao nesto sto oni moraju uciniti sretnim i uspjesnim, nitko vise nece zajedno s nekim poceti od nule nego bi radije na gotovo...sad sam se bacila u generalizacije i post mi je izgubio poantu Odoh popiti kavu
Jebi ti to, sta ce ljudi koji imaju poremecaje u sklapanju relacija musko zensko? Kae aromantican nakon kratke pretrage interneta, to je otprilike to u mom slucaju. Kako cu ja sklapat brak i tako to?
triconja wrote:Jebi ti to, sta ce ljudi koji imaju poremecaje u sklapanju relacija musko zensko? Kae aromantican nakon kratke pretrage interneta, to je otprilike to u mom slucaju. Kako cu ja sklapat brak i tako to?
triconja wrote:Jebi ti to, sta ce ljudi koji imaju poremecaje u sklapanju relacija musko zensko? Kae aromantican nakon kratke pretrage interneta, to je otprilike to u mom slucaju. Kako cu ja sklapat brak i tako to?
Ma ja mislim da ti samo dosad nisi upoznao onu pravu
Euridika wrote:
Annoy, slažem se s tobom. Brak nije podcijenjen, tj. ne bi smio biti. A nije tačno da se u braku ne može graditi i karijera, doduše ne nauštrb porodice, ali uz dobar balans se sve može postići.
Naravno. Prema nekim postovima na temi, covjek bi pomislio da ljudi kad uđu u brak se prestanu razvijati u bilo kojem smislu. Sto uopce nije istina. A ostvariti se profesionalno je teze uz obitelj ali nije nemoguce.
annoy wrote:
opcija), ali mi se nekako cini da ljudi odustanu vec nakon prve prepreke, i da nemaju bas zelje ni volje raditi na svom braku, nego odmah hop razvod.
Pa da, ako žena ne voli nogomet ili neće dodavati pive, nemamo šta raditi zajedno
annoy wrote:
opcija), ali mi se nekako cini da ljudi odustanu vec nakon prve prepreke, i da nemaju bas zelje ni volje raditi na svom braku, nego odmah hop razvod.
Pa da, ako žena ne voli nogomet ili neće dodavati pive, nemamo šta raditi zajedno
annoy wrote:
A to saznas tek u braku?
Ako bih saznao prije, onda ne bih ni pomislio na ženidbu
annoy wrote:
annoy wrote:
Aha, prizivas na svoj pdf ne bi l procvjeto ko ovaj
Ako je tako, bolje da si ga stavila na zamrli, filozofski.
Kad smo kod toga, moram kazat da je Chmoljo kralj ironije.
Jednom vrlom govorniku koji je lahak na peru da da bude mod na pdf-u na kojem se piše svake prestupne godine
Ono, šuti i briši prašinu dok se ne pojavi neki gost
Mislim da smo se svi ovdje pogrešno razumjeli od početka (zbog ove forme komuniciranja). Neki su (ja među njima) nudili neke od hipotetskih razloga zašto ljudi ulaze u brak, a da nije samo ljubav i želja da s tom osobom provedeš ostatak života.
Neki razlozi, nesvjesni, dublji od ovih navedenih.
Ja ne tvrdim da je ulazenje u brak i rađanje djece nuzno nesto posebno plemenito i uvijek iz "pravih" razloga, al sasvim je legitimna teznja u zivotu s nekim se skrasiti i izroditi djecu. Nista manje vrijedna od toga da se netko zeli ostvariti na profesionalnom smislu, ili na nekom drugom. Mene je zapravo to zasmetalo, sto mi se ucinilo da se to prikazuje kao manje vrijedna teznja, da se zeli prikazati ulazenje u brak kao cin bjezanja od samog sebe, prestanka intelektualnog i svakog drugog rada na sebi i pokazatelj manje inteligencije.
Ne kazem da si ti ili netko drugi nuzno govorila protiv braka opcenito.
Razlozi su naravno razni i s obzirom na stope razvoda zasigurno mnogo ljudi u njih ulaze iz krivih razloga. Ja mislim da je razlog za to cinjenica se ljudi ne upoznaju dovoljno prije braka a brak shvacaju kao nekakvu nadogradnju veze, iz koje se u svakom casu moze izaci (sto bi naravno trebalo biti opcija), ali mi se nekako cini da ljudi odustanu vec nakon prve prepreke, i da nemaju bas zelje ni volje raditi na svom braku, nego odmah hop razvod. Nitko ne bi trebao trpiti u nesretnom braku ali mislim da su neki problemi rjesivi ako ih se zeli rijesiti. Mozda ljudi idealiziraju brak i misle da ce sve biti savrseno, mozda mladi nemaju danas volje gledati na brak kao nesto sto oni moraju uciniti sretnim i uspjesnim, nitko vise nece zajedno s nekim poceti od nule nego bi radije na gotovo...sad sam se bacila u generalizacije i post mi je izgubio poantu Odoh popiti kavu
Ja svašta mislim o braku i moj stav u sebi ima i idealiziranja, cinizma, tuđih iskustava, zdravog razuma...
Mislim da sve zavisi od obje osobe koje ulaze u taj brak, da prije stupanja u brak sjednu ko ljudi i iznesu sve što imaju o braku, drugoj osobi, planovima za budućnost etc...
Nisam nikada bila u braku, tako da ne znam na osnovu vlastitog iskustva kakva je to zajednica (a da nije sir, pavlaka).