Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
madner

#651 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

But in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes :D
Rimes87

#652 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

512MB wrote: Sa poreznom se mpres oko svega dogovorit, neboj se hoce oni svoju lovu nazad :)
Evo, bas me interesuje da li su ovi koji su isli platiti do sada se uspjeli nagoditi s njima? Ako neko jeste volio bih znati unutar kojih okvira se to radi, koji je minimalni iznos i koji je maksimalni period. Te informacije bi ja mislim dobro dosle svima.
NikolaKZ91

#653 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

TheHound wrote:
caros wrote:Ovaj Hound je klasični primjer frajera koji ovdje zarađuje 800 KM u nekoj IT firmi, ne može više koliko god se polomio i sad je toliko salty na cijeli svijet, a pogotovo one koji uzimaju više od njega. Većina ovdje je već rekla da nema veze s biroom, ali i to si im odlučio prišiti. Meni je loše pa neka bude i svima ostalim, bošnjačka politika prema kojoj se više mrzi onaj uspješniji nego vladajuća garnitura koja nas je dovela do svega ovoga.
100% :lol: :lol: :lol: :lol:
Prije ce biti da sam se nagledao bahatih freelancera koji marke nigdje ne daju a kad im nesto bude prvi su u redu u hitnoj, naravno Zdravstvena je ovjerena preko biroa, ne daj Boze da se sta uplatilo.
NikolaKZ91 wrote: Ne valja, slazem se. Ali ima bruka njih koji ne zaradjuju ni blizu tog iznosa pa i njih hoce da oporezuju. Mislim kontam, radis negdje ovde kod poslodavca, mora da ti placa poreze, doprinose i sl i tebi mozda ne ostane puno. Ali ima i ljudi koji na netu rade za satnicu 3-4 dolara, pa moraju da tuku svaki dan po 6-7 sati da bi izasli na 700 KM. I daj oporezuj i to.
Pa ako se uzima porez onima koji rade u Preventu za 450KM zasto ne bi freelancerima koji isto toliko zarade?
Rimes87 wrote: Samo mi reci kako ocekujes da neko plati 5 do 8 hiljada maraka odjednom? Neko ko zaradjuje 500 do 800 KM mjesecno. Bolan, najlakse se praviti pametan i govoriti treba platiti, bas bih tebe vidio kad bi to morao uraditi, sigurno bi govorio kako je drzava med i mlijeko. Ali, kao sto rece kolega iznad, ovo je sve off prica, tako da treba prepustiti ljudima koji imaju nove informacije da pisu.
Ne ocekujem, a mislim da ni drzava ne ocekuje, naci ce se neko rjesenje sigurno kad ovo sve pocne funkcionisati i dolaziti na naplatu.
Poenta je da treba poceti placati i naplacivati, sto se mene tice ja bih da se sad krene placati a da se retroaktivno ne naplati nista, ko je kriv drzavi sto je dopustila da ljudi cine krivicna djela godinama bez ikakvih sankcija pa ljudima to postalo normalno.
Zato sto ce tim ljudima u Preventu ostati tih 450 KM a oni koji preko neta zaradjuju manje pa im jos drzava dodatno uzme, nece. Nek ostave to 450 KM neoporezivo a na ostalo nek uzmu porez pa i nekako.
NikolaKZ91

#654 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

NikolaKZ91 wrote:
TheHound wrote:
caros wrote:Ovaj Hound je klasični primjer frajera koji ovdje zarađuje 800 KM u nekoj IT firmi, ne može više koliko god se polomio i sad je toliko salty na cijeli svijet, a pogotovo one koji uzimaju više od njega. Većina ovdje je već rekla da nema veze s biroom, ali i to si im odlučio prišiti. Meni je loše pa neka bude i svima ostalim, bošnjačka politika prema kojoj se više mrzi onaj uspješniji nego vladajuća garnitura koja nas je dovela do svega ovoga.
100% :lol: :lol: :lol: :lol:
Prije ce biti da sam se nagledao bahatih freelancera koji marke nigdje ne daju a kad im nesto bude prvi su u redu u hitnoj, naravno Zdravstvena je ovjerena preko biroa, ne daj Boze da se sta uplatilo.
NikolaKZ91 wrote: Ne valja, slazem se. Ali ima bruka njih koji ne zaradjuju ni blizu tog iznosa pa i njih hoce da oporezuju. Mislim kontam, radis negdje ovde kod poslodavca, mora da ti placa poreze, doprinose i sl i tebi mozda ne ostane puno. Ali ima i ljudi koji na netu rade za satnicu 3-4 dolara, pa moraju da tuku svaki dan po 6-7 sati da bi izasli na 700 KM. I daj oporezuj i to.
Pa ako se uzima porez onima koji rade u Preventu za 450KM zasto ne bi freelancerima koji isto toliko zarade?
Rimes87 wrote: Samo mi reci kako ocekujes da neko plati 5 do 8 hiljada maraka odjednom? Neko ko zaradjuje 500 do 800 KM mjesecno. Bolan, najlakse se praviti pametan i govoriti treba platiti, bas bih tebe vidio kad bi to morao uraditi, sigurno bi govorio kako je drzava med i mlijeko. Ali, kao sto rece kolega iznad, ovo je sve off prica, tako da treba prepustiti ljudima koji imaju nove informacije da pisu.
Ne ocekujem, a mislim da ni drzava ne ocekuje, naci ce se neko rjesenje sigurno kad ovo sve pocne funkcionisati i dolaziti na naplatu.
Poenta je da treba poceti placati i naplacivati, sto se mene tice ja bih da se sad krene placati a da se retroaktivno ne naplati nista, ko je kriv drzavi sto je dopustila da ljudi cine krivicna djela godinama bez ikakvih sankcija pa ljudima to postalo normalno.
Zato sto ce tim ljudima u Preventu ostati tih 450 KM a oni koji preko neta zaradjuju manje pa im jos drzava dodatno uzme, nece. Nek ostave to 450 KM neoporezivo a na ostalo nek uzmu porez pa i nekako.
Na kraju krajeva nije realno da izjednacavas radnika u Preventu sa SSS i nekog dobrog programera sto se tice zarade.
Hajvan

#655 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

madner wrote:But in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes :D
oformis religijsku udrugu npr Crkvu Blazenog Madnera, s tristo potipsa punoljetnih drzavljana. proglasis se poglavarom, otvoris racun i primas novce na taj racun…i onda se samo jos smrt podrazumjeva. :mrgreen:
madner

#656 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Hajvan wrote:
madner wrote:But in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes :D
oformis religijsku udrugu npr Crkvu Blazenog Madnera, s tristo potipsa punoljetnih drzavljana. proglasis se poglavarom, otvoris racun i primas novce na taj racun…i onda se samo jos smrt podrazumjeva. :mrgreen:
Ja nemam neki problem sa porezima, samo da svi moraju placati. :D

No MaaM je moja u USA :D
kica

#657 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Pa nema niko nista, samo reci blagovremeno kao u HRvatskoj

od 01.01.2019 svi da placaju na sve i cao!

Drzava da ti stana u pomoc i zastitu za sve sto treba.

Kako bi se svi uredno pripremili.
kica

#658 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

HRVATSKA - 2017g -

https://wmforum.geek.hr/t/banke-od-nove ... cuna/33633

Od Nove godine stupaju na snagu izmjene Općeg poreznog zakona prema kojima će banke na mjesečnoj ili kvartalnoj razini Ministarstvu financija slati podatke o prometima svih računa građana i poslovnih subjekata.

Iako su poreznici i do sada dobivali podatke o prometima po računima, banke Poreznoj nisu morale slati i podatke o tekućim računima i štednim ulozima, no izmjenama Zakona ubačen je članak 114. koji obuhvaća i te vrste bankovnih računa.

Porezna u lovu na radnike “na crno”

Do sada Porezna nije redovno dobivala podatke o primanjima i potrošnji na tekućim računima, niti stanje na štednim računima, no to se sada mijenja, pa bi se svi kojima primanja značajno odstupaju od redovnih, prijavljenih primanja, mogli naći u problemima. U prijevodu, Porezna će strože nadzirati tko radi na crno i na ovaj način lakše doći do tih podataka.

“Dosad su se Poreznoj upravi dostavljali prometi po žiro-računima te obračuni ustezanja poreza na kamatu na štednju građana, dok su sada ovim izmjenama Općeg poreznog zakona obuhvaćeni i štedni ulozi te promet po tekućem računu, što jest novost”, pojasnili su nam iz jedne financijske institucije.

U novom članku Zakona tako sada stoji:

"(1) Banke su dužne Ministarstvu financija dostavljati podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja i građana, uključivo i podatke o prometu tekućih računa i štednih uloga.

(2) Podatke iz stavka 1. ovoga članka banke su dužne dostavljati putem raspoloživih informacijskih tehnologija mjesečno ili tromjesečno, kumulativno za razdoblje od 1. siječnja do posljednjeg dana izvještajnog razdoblja.

(3) Na poseban zahtjev Ministarstva financija banke su dužne za pojedine osobe podatke iz stavka 1. ovoga članka dostaviti i u drugim rokovima osim onih propisanih stavkom 2. ovoga članka te podatke o prometima svih ostalih računa.

(4) Troškovi davanja podataka poreznom tijelu ne zaračunavaju se"

HRVATSKA - 2017g -
512MB

#659 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

madner wrote:
Hajvan wrote:
Ja nemam neki problem sa porezima, samo da svi moraju placati. :D

No MaaM je moja u USA :D
It is wrong to be french :D
512MB

#660 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

kica wrote:Pa nema niko nista, samo reci blagovremeno kao u HRvatskoj

Pa nisu ljudi ni bili oslobodjeni kolko sam skonto (a i sto bi). U cemu je sad problem?
DaffyDuck

#661 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

Evo u clanku na linku ispod mozete vidjeti poređenja sa stopama u regionu i evropi..
https://www.akta.ba/vijesti/drzava-dest ... ionu/92319
kica

#662 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

512MB wrote:

Pa nisu ljudi ni bili oslobodjeni kolko sam skonto (a i sto bi). U cemu je sad problem?
Da, pogledaj cijeli taj forum, Hrvatska je ispred BiH 20 godina, i clanica EU godinama i opet je dopustala koristenje Paypal-a i slicno...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#663 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

„Smanjenjem doprinosa za 150 KM, radnik bi dobio 100 KM više, poslodavac uštedu 50 KM, država bi imala minus od 150 KM koji bi nadomjestila indirektno kroz rast potrošnje, a koji bi opet doveo do pokretanja novih radnih mjesta, povećanja proizvodnje... U ovom slučaju država bi indirektno kroz PDV- e, umjesto 150 KM minusa kroz doprinose, imala 153 KM plusa kroz oporezivanje potrošnje.“

hehe :lol:

Bitno je da nikome ne smeta što su se kladionice preselile u RS i tamo ne plaćaju nikakve poreze, a usput su omogućile transferima da se to sve radi iz srca pederacije :mrgreen:
Hajvan

#664 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

kica wrote:
512MB wrote:

Da, pogledaj cijeli taj forum, Hrvatska je ispred BiH 20 godina, i clanica EU godinama i opet je dopustala koristenje Paypal-a i slicno...
U toj Hrvatskoj sam dozivio, na jednom polupustom otoku,na jednoj totalno neprometoj raskrsnici kroz jedno polunapusteno selo u nestajanju, da mi piljar na improvizovanom standu uredno isporucuje fiskalni racun sa POS terminala za kupljeno voce…

eh, kad dodjemo mi u tu fazu da mi Meho u Gluhoj Bukovici isporuci fiskalni racun za kajmak i sir, onda ce sasma u redu biti uzet i od ovih sto zaradjuju od have radeci za kompanije iz trideset i trecih zemalja… :lol:
kica

#665 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Da o tome i pricam, u BiH preko 70% restorana ne izdaje fiskalni racun, a preko 80% kafica u centru grada.

Dnevno kroz BiH carine mislim da prodje par miliona KM niko i "ne pogleda robu"

Ja znam restoran u centru sarajeva, koji mi u zivotu nije izdao fiskalni, dolaze ministri jedu u njemu....

Godinama su ispred nas!
Last edited by kica on 17/07/2018 15:28, edited 1 time in total.
cadburry

#666 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cadburry »

512MB wrote:Zna li ko sta se sve financira u BiH od poreza na dohodak?
Koliko ja znam, 70% ide u kantonalni budžet (u kojem su najveći troškovi obrazovanje, policija i subvencioniranje komunalne privrede), a 30% u federalni budžet (u kojem su najveći troškovi podsticaji za poljoprivredu i socijalna davanja, prije svega kategorijama vezanim za rat - invalidi i porodice poginulih boraca).
prelivoda

#667 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

Rimes87 wrote:
512MB wrote: Sa poreznom se mpres oko svega dogovorit, neboj se hoce oni svoju lovu nazad :)
Evo, bas me interesuje da li su ovi koji su isli platiti do sada se uspjeli nagoditi s njima? Ako neko jeste volio bih znati unutar kojih okvira se to radi, koji je minimalni iznos i koji je maksimalni period. Te informacije bi ja mislim dobro dosle svima.
Ja sam pitao za rate, rečeno mi je da samo prisilna naplata može preko rata, zaostali porezi ne.
l33t

#668 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by l33t »

TheHound wrote:
Velkoski wrote:Kako potkradam državu mentolu? :lol:
Tako sto ne placas porez koji ti je bila obaveza platiti i sad se bunis sto ces napokon morati placati.
ne buni se za placanje poreza, nego za placanje poreza u ovakvoj drzavi, gdje se za nekoga sprovodi zakon a za nekoga ne + reatroaktivno placanje za koje se 99% ljudi na ovoj temi buni

naravno da je obaveza platiti, obaveza drzave je da se ti porezi isto nama vrate, vrate se al u q, eno ih u 3x audi a8 kod predsjednistva i slicno

plati li onaj porez kad meni racun ne donese, jasta
kica

#669 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

prelivoda wrote:
Rimes87 wrote:
Ja sam pitao za rate, rečeno mi je da samo prisilna naplata može preko rata, zaostali porezi ne.
a jel racunaju kako pise na stranici od 2015 godine do danas ?

Da li si imao ugovor pa na osnovu ugovra prijavio prihod ili ?
DaffyDuck

#670 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

prelivoda wrote:
Rimes87 wrote:
Podneses zahtjev da zelis da izmiris svoj dug u ratma i zavisis od milosti sefa oprtinske ispostave PU.
prelivoda

#671 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

kica wrote:

Računaju od 2015, ali nisam siguran da li čitavu godinu.

Nisam imao nikakav ugovor, niti to njih zanima. Imali su izvještaje iz banko o ino prilivima od PaPal-a, i prema tome su mi izračunali poresku osnovicu.
Ugovor bi možda bio bitan, ako je tvoj prihod oporezovan u nekoj drugoj državi, pa bi na taj način izbjegavao dvostruko oporezivanje.
Ima par stranica ispred kako se obračunava porez i doprinos za zdravstvo, pronadji moj post.
TheHound

#672 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

l33t wrote:
TheHound wrote: ne buni se za placanje poreza, nego za placanje poreza u ovakvoj drzavi, gdje se za nekoga sprovodi zakon a za nekoga ne + reatroaktivno placanje za koje se 99% ljudi na ovoj temi buni

naravno da je obaveza platiti, obaveza drzave je da se ti porezi isto nama vrate, vrate se al u q, eno ih u 3x audi a8 kod predsjednistva i slicno

plati li onaj porez kad meni racun ne donese, jasta
Ne bune se onakvi za placanje poreza ovakvoj drzavi, nego za placanje bilo kome bilo sta sto nije za njihov cejf ;) Znam ih koliko hoces.
Last edited by TheHound on 17/07/2018 16:07, edited 1 time in total.
kica

#673 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

prelivoda wrote:
kica wrote:

Nisam imao nikakav ugovor, niti to njih zanima. Imali su izvještaje iz banko o ino prilivima od PaPal-a, i prema tome su mi izračunali poresku osnovicu.
Ugovor bi možda bio bitan, ako je tvoj prihod oporezovan u nekoj drugoj državi, pa bi na taj način izbjegavao dvostruko oporezivanje.
Ima par stranica ispred kako se obračunava porez i doprinos za zdravstvo, pronadji moj post.
Hvala ti, a zbog cega im je banka poslala tvoj izvod, da li si imao puno uplata ili ?

Da li su te prethodno iz banke pitali odkud toliko uplata ili nesto?

Znaci Opcinska porezna ?
512MB

#674 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

prelivoda wrote:
Rimes87 wrote:
Pa odes tamo i fino kazes ja love nemam, il me jebite il dopustite da vam to vratim u ratama, druge opcije nema. Vidices da nije problem.
prelivoda

#675 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

kica wrote:
prelivoda wrote:
kica wrote:

Hvala ti, a zbog cega im je banka poslala tvoj izvod, da li si imao puno uplata ili ?

Da li su te prethodno iz banke pitali odkud toliko uplata ili nesto?

Znaci Opcinska porezna ?
Mislim da banke to nisu poslale same, nego je poreska poslala upit. Vjerovatno su tražili sve ino uplate do nekog iznosa, kada su dobili, fino sabrali i počeli slati pozive.
Iz banke me nikad niko nije ništa pitao, vjerovatno im je PayPal sasvim povjerljiv kao platiša.
Post Reply