Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dadinjo33

#651 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Gojeni H wrote:
Ali, zasto? Izgleda idiotski, zvucis kao isfrustrirani kreten. Zasto? Da isprovociras?
Evo isprovocirao si me, sad cu popit' nesto za smirenje.
A ti, o dušo smirena,

vrati se Gospodaru svome zadovoljna,

a i On tobom zadovoljan,

pa uđi među robove Moje,

i uđi u Džennet Moj!
Akaurin, pilula za gospodarovo zadovoljstvo. :thumbup:

:D
Gojeni H

#652 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Gojeni H »

dadinjo33 wrote:
Gojeni H wrote:
Ali, zasto? Izgleda idiotski, zvucis kao isfrustrirani kreten. Zasto? Da isprovociras?
Evo isprovocirao si me, sad cu popit' nesto za smirenje.
A ti, o dušo smirena,

vrati se Gospodaru svome zadovoljna,

a i On tobom zadovoljan,

pa uđi među robove Moje,

i uđi u Džennet Moj!
Akaurin, pilula za gospodarovo zadovoljstvo. :thumbup:

:D
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Tako mi vremena -
čovjek, doista, gubi,
samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

(Prevod - Korkut)

Tako mi vremena,
Uistinu, čovjek je u gubitku,
Izuzev onih koji vjeruju i čine dobra djela, i preporučuju jedni drugima Istinu i preporučuju jedni drugima strpljenje.

(Mlivo)
dadinjo33

#653 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Insan je uvijek u gubitku.

Ali je malo insana, a puno onih sto skupljaju na gomilu. Zato se za njih i kaze u mushafu da su u tminama, da jedno govore, a drugo rade i izazivaju Allahovu mrznju, nadaju se susretu sa tim nekim gospodarom sa kojim im se putevi ne ukrstaju i sl.

Preporucuju istinu jedni drugima, a sami je ne slijede, tj. jedno govore, a drugo rade. Preporucuju strpljenje, a sami o njemu nemaju pojma, cesto su "burad baruta sa kratkim fitiljem"

Allah ih prozreo i kao licemjere u tminama opisao za sva vremena. Kaze im "vi ne razumijete...", a oni objasnjavaju kao da razumiju to sto im je Allah rekao da ne razumiju :-)
Last edited by dadinjo33 on 10/04/2018 08:04, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#654 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Mudre misli sa trosjeda i secije postavljajte na temi za mudre citate.

Ako nemate sta mudro reci na temu, prestanite asikovati oftopicarski.
dadinjo33

#655 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Bloo wrote:Mudre misli sa trosjeda i secije postavljajte na temi za mudre citate.

Pa kad bi vjernici sebe reformisali u skladu sa nekim direktnim Allahovim primjedbama i napucima, osjetilo bi se i na planu islama kao religijskog sistema. Ono vise razmisljanja, samokriticnosti, povjerenja u Allahove rijeci i slicno.
ExNihilo

#656 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:U određenom smislu, slučaj Aiša jeste izuzetno bitan za priču o reformi.

To iz razloga što tendencija da se hadis o Aiši proglasi pogrešnim, dakle da postoji ogromna greška u tekstu, što ja zaista vjerujem da jeste slučaj, otvara pandorinu kutiju. Vjerovanje da su Buharija i Muslim vjerodostojni ne samo u svom značenju, nego također u tekstu, dakle da predstavljaju od-do riječi Poslanika, postepeno je postala integralan dio doktrine sunija. Hafizi hadisa nisu rijetkost. Ljudi uče Buhariju i Muslima kao što uče Kur'an.

Pred muslimanima je ova dilema: nastaviti insistirati na potpunoj vjerodostojnosti teksta, ali suočiti se sa moralnim reprekusijama braka sa djevojčicom od 6 godina (što, uprkos uobičajenoj advokaturi, nije predstavljalo standardnu praksu kod Arapa, nije poznato (barem meni) da je bilo koji ashab učinio isto; a i sve da jeste bio običaj - misija Poslanika je bila da, između ostalog, ukida ružne običaje kao što je ukinuo zakopavanje ženske djece) ili prihvatiti grešku u tekstu, a samim tim otvoriti temu vjerodostojnosti teksta svih ostalih hadisa, metodologije po kojoj su prikupljeni, i beskrajnih implikacija koje takvo šta ostavlja na hadisku disciplinu, ali moguće i na fikh.

Što se uleme tiče, barem zasad, izbor je ovo prvo.
Mislim da je pretjerano reci da ljudi uce hadise Buhari i Muslim kao Kur'an. Koji je to broj ljudi?
Ostali dio posta je odlican, u sredinu.
Nije uopšte pretjerivanje. To je poznata i relativno uobičajena stvar. Hazifi hadisa nisu rijetkost. Naravno da učenje hadisa napamet nije tako popularno kao učenje Kur'ana, but still...

Inače, možda da spomenem i ovo, sjećam se da sam birvaktile imao kasete (muzičke) sa izborom hadisa iz Buharije i Muslima, koje bi narator najprije učio, onako kako se uči Kur'an, a zatim izgovarao u prevodu.

To mi je vazda bilo freaky. :D
sekerbay

#657 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by sekerbay »

Ljudi ne umiju pročitat ajet a vam bi vazili o reformi :lol:
Po pravilu, reforma nije potrebna jer što se tiče pravog islama, oduvijek je tu, samo treba zaronit ispod površine.
OK, uvijek je bilo onih koji ga pokušavaju prekriti ovim režimskim kamilicama i one su te koje trebaju reformu.
Ustvari, mogu trajat dok je love kojom ga podmazuju :)
arzuhal

#658 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
Gojeni H wrote:Mislim da je pretjerano reci da ljudi uce hadise Buhari i Muslim kao Kur'an. Koji je to broj ljudi?
Nije uopšte pretjerivanje. To je poznata i relativno uobičajena stvar. Hazifi hadisa nisu rijetkost.
U pravu je. Kod nas ima jedan, a u zaseoku do našeg dvojica hafiza hadisa.
Bloo
Globalna šefica

#659 -mod comment -

Post by Bloo »

Gojeni H, ne vrijeđaj, smatraj ovo prvom i zadnjom opomenom. Idemedosumom, ne budi bezobrazan. Ako nisi u stanju da komentarišeš barem prostoproširenom rečenicom, onda se suzdrži od podjebavanja.
dadinjo33

#660 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

dadinjo33 wrote:
Bloo wrote:Mudre misli sa trosjeda i secije postavljajte na temi za mudre citate.

Pa kad bi vjernici sebe reformisali u skladu sa nekim direktnim Allahovim primjedbama i napucima, osjetilo bi se i na planu islama kao religijskog sistema. Ono vise razmisljanja, samokriticnosti, povjerenja u Allahove rijeci i slicno.
Da jos nesto dodam, praktican primjer vjernicke umisljenosti i nedosljednosti, a sto je, iz mog iskustva interakcije sa vjernicima, skoro pa generalan sindrom.

Sjecam se kad sam jednom jednog "istaknutog" ovdasnjeg vjernika s razlogom pitao da mi objasni kako to "sve velica Allaha", pa tako i npr. svinjski izmet. I "istaknuti" potrca da mi objasni, dade neko "umno" objasnjenje, ono on zna, razumije, objasnjava kako sve velica Allaha. A ajet kaze "I ne postoji ništa što Ga ne veliča, hvaleći Ga; ali vi ne razumijete veličanje njihovo". Ergo, taj istaknuti vjernik ne vjeruje Allahu kad Allah kaze da taj vjernik ne razumije to velicanje. A vjernik "razumio" i objasnjava, ispade Allah se prevario. Jedno govore, a drugo rade.

A Allah im, ako mu je vjerovati :D, pravi zamke.
Bloo
Globalna šefica

#661 -mod comment -

Post by Bloo »

Banned user for reason
dadinjo33
15 dana

Komentarisanje rada moderacije
Bloo
Globalna šefica

#662 -mod comment -

Post by Bloo »

Idemedosumom i Nurudine - ako nemate šta reći na temu o reformi islamske religije jedan drugom, suzdržite se od ovakve komunikacije
seln

#663 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
Da, niko neće osporiti većinu toga što si ti naveo, ali će se i navesti i suprotni dokazi koji su snažniji i rašireniji kroz sve mezhebe, veoma logični dokazi: od pitanja šta je hamr pa do pitanja primjene hadda, itd.

Koja je to većina alkoholnih pića koju je Ebu Hanifa uredno konzumirao?

Ako se "bukvalista" na mene odnosi, da pojasnim: uopće me ne interesuje jesi li musliman ili ne, nebitno je, to si pokazao i to si tražio.
Ne odnosi se na tebe. :)

Koliko se sjećam, spominjala su se alkoholna pića spravljena od meda, žitarica i kukuruza. Ukratko, alkoholna pića koja su bila dostupna u to vrijeme, a nisu se spravljala od grožđa ili datula.

Koja od tih je on lično pio ili preferirao, ja stvarno ne znam. Međutim, treba spomenuti i to da pravnici hanefijske škole pojašnjavaju kako je Ebu Hanifa konzumirao ova pića iz ibadetskih razloga, tj. kako bi mu piće dalo snage za ibadet, s obzirom da je bio poznat kao čovjek koji je iznimno mnogo vremena provodio u namazu.

Meni se, opet, činio kao da ga pravdaju na taj način, ili kao da se stide, pa ga nastoje abolirati odgovornosti u svjetlu stava Imama Muhameda koji će kasnije preuzeti praktično primat.

Eh, lijep dan, grehota provesti za tastaturom. Odoh napolje, možda drmnem jednu pivu po hanefijskom mezhebu. :D Šalim se, nikada nisam kontao šta ljudi vide u alkoholu. Bili vjernici ili ne.
Evo malo iz "Hanefijskog fikha" od Abdulhamida Mahmuda Tuhmaza (knjiga III, "Kazneno pravo u islamu", str. 406), koga više interesuje:

Image

Image

Hani malo...
znaci li ovo da 0,2 nekog dobrog single malt nije haram? :shock:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#664 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

vino je kao nečisto, "ridžs " ,odvratna stvar, a kamilja mokraća nije :D
arzuhal

#665 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

seln wrote:Hani malo...
Haram je sve što opija, ako opija u većim količinama, zabranjeno je i u manjim. Sve se svodi na to.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#666 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

zašto je onda ebu Hanifa , čijeg su mezheba navodno, bos. muslimani, pio alkohol, ako je haram ?
Diwan

#667 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Diwan »

arzuhal wrote:
Haram je sve što opija, ako opija u većim količinama, zabranjeno je i u manjim. Sve se svodi na to.
Kako nešto može opiti ako ne opije? i šta znači opiti? Da ne znaš za sebe....?

Mislim, plitka su ta objašnjena, realno, nije nitko budala i naivan ovdje.

Normalno je ako popiješ litar rakije da ćeš završiti manje više u kanalu, netko možda neće ni osjetiti, sve zavisi.

Došla je do mene priča o poznatom tuzlanskom efendiji Lugaviću, kad ga je priupito, bojažljivo i sa osjećajem krivice neki radnik, u stvari više mu se ko pojado i ispovjedio, da ponekad popije .. na šta mu je ovaj odgovorio :'Haram je samo kanal'-

Mislim, nisu ljudi budale, 21 je vijek, nema smisla više okretati tu neku nazovi 'islamsku pravnu' priču i ispirati ljudima mozak. Nije fer i ljudski i ponižavajuće je. Svjesatn si i sam toga a opet mantras jedno te isto.
arzuhal

#668 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

Diwan wrote:
arzuhal wrote:
Kako nešto može opiti ako ne opije? i šta znači opiti? Da ne znaš za sebe....?

Mislim, plitka su ta objašnjena, realno, nije nitko budala i naivan ovdje.

Normalno je ako popiješ litar rakije da ćeš završiti manje više u kanalu, netko možda neće ni osjetiti, sve zavisi.

Došla je do mene priča o poznatom tuzlanskom efendiji Lugaviću, kad ga je priupito, bojažljivo i sa osjećajem krivice neki radnik, u stvari više mu se ko pojado i ispovjedio, da ponekad popije .. na šta mu je ovaj odgovorio :'Haram je samo kanal'-

Mislim, nisu ljudi budale, 21 je vijek, nema smisla više okretati tu neku nazovi 'islamsku pravnu' priču i ispirati ljudima mozak. Nije fer i ljudski i ponižavajuće je. Svjesatn si i sam toga a opet mantras jedno te isto.
Pitanja, propisi i pravila o konzumaciji hamra se temelje na Kur'anu, hadisu, konsenzusu, logici. Ti možeš temeljiti svoj stav, svoje mišljenje ili vjeru na riječima ef. Lugavića, slobodan si u tome.
seln

#669 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

asurbanipal wrote:
ExNihilo wrote: Eh, lijep dan, grehota provesti za tastaturom. Odoh napolje, možda drmnem jednu pivu po hanefijskom mezhebu. :D Šalim se, nikada nisam kontao šta ljudi vide u alkoholu. Bili vjernici ili ne.

Meni čašica vina djeluje inspirativno.

Osjećam se k'o Allax.

Preporučujem podrume manastira Tvrdoš. Po meni najbolja vina imaju.
A jos te i besplatno priceste.
Nurudin

#670 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

temelje se "na konsenzusu " u kojem ebu Hanifa ima jedan stav, a ostali drugi
na logici ?! kako da ne, haj živio!

arzuhal

#671 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

I, hvala Bogu, ne znači da onaj koji pije alkohol nije vjernik niti da je gori vjernik od onog koji ne pije. Čini veliki grijeh, ali...Što rekli naši stari učitelji: ha počneš u sebi misliti da si bolji od nekog, odmah drmni čašicu rakije ili neki sličan grijeh napravi, manje će ti štete nanijeti na oba svijeta...
seln

#672 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

Jednu stvar nikako ne zelim: da moje pitanje (koje je bilo saljivo, jasan mi je stav islama o alkoholu) bude osnov za mjerenje cune u bilo kom pravcu.
Ionako je cijeli pdf Religija postao jedan veliki playground na temu "jooj, jesmo ga suknuli islamu".
Idemedosumom

#673 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Idemedosumom »

Ah, jest Nurudin opsjednut pišakom :lol:

No, sami smo sebi krivi, što smo dopustili da nam se takvi hadisi idalje nalaze u najpriznatijim zbirkama.
seln

#674 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

Nurudin wrote: samo da zabilježimo ovo nepotrebno vrijeđanje od strane ugojenog i nikakvu reakciju od strane administracije :sax:
Ako nesto ne podnosim, onda su to tuzibabe.
sekerbay

#675 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by sekerbay »

Kao što rekoh, forum pa svako more bit reis :mrgreen:
Fino se otvori kur'an, nađu se ajeti o alkoholu, pa onda fino uzmeš rječnik ar. jezika i skontaš da je zabrana teža čak i od one u vezi krmetine.
Al jok, ne bi on bio bošnjo kad ne bi pričo bez znanja :mrgreen:
arzuhal wrote:ha počneš u sebi misliti da si bolji od nekog, odmah drmni čašicu rakije.. .
:lol: dobar savjet.
Dedera nam ponesi jenu pletaru :D
Locked