Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Mirza007

#651 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Mirza007 »

Prvi problem sa kojim se suocava je apstinencija biraca.
Sve nacionalne stranke imaju relativno stabilno biracko tijelo koje je i prilicno discplinirano i redovno izlazi na izbore. Naravno, tu ponajvise dominiraju ekonomski interesi obzirom da se danas u (para)drzavnoj sluzbi ne moze ni prici bez totalne stranacke odanosti kako samog (potencijalno) zaposlenog tako i cijele porodice. Stoga se na te birace ne moze racunati a takvih je ponajvise.
Drugi problem je stranacka masinerija koje u ovom slucaju nema. Kako ces animirati apstinente bez masinerije? Ok, drustvene mreze su tu ali to za BiH nije dovoljno.
Treci i najveci problem je to sto ljudi biraju sebi slicne. Meni nikakvo cudo nije kad vidim ko sjedi u parlamentima i Predsjednistvu. Prof totalno odudara od te slike i izgledao bi kao da je tamo zalutao, kakvi su ovi ostali. A naravno, tu je i onaj "Al Gore" faktor kako se gore opisa. Program i poruka koju salje Prof nece nazalost naici na sirok odjek u masama. I rasuce se nekoliko hiljda glasova koji bi mogli biti odlucujuci.
DuckZz

#652 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by DuckZz »

Upravo tako.
Prosjecnji bosnjo će kazati "Sta ovaj glumi nesto", i udarit križ ispod SDA ili SBB-a, ko biva u inat svima.
insomnia78

#653 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by insomnia78 »

Amer3000 wrote:
Smrcak15 wrote:sad je od krucijalne vaznosti da Hadzikadic odradi dobru kampanju kroz gostovanja u emisijama na TV sto vise da ga narod upozna i nadam se da ce glas razuma preovladati kod naroda i vidjeti o kakvom se kandidatu radi, bez premca gdje uopste nema konkurenciju.
Ako izgubi jedino moze biti ako ga narod ne upozna dovoljno do izbora.
Kao sto profesor rece u jednom od intervjua da nije covjek koji srlja, a u drugom je citirao nekog pisca, ne mogu se sjetiti koga, koji kaze da ako hoce da dobije izbore mora se bukvalno sa svakim glasacem rukovati. Vjerujem da je profesor sve dobro proracunao i da zna sta treba da radi...
Pa kolk hin ima taman i more sa svakim
SimkeA

#654 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by SimkeA »

I jos nesto, covjek nije novi ovdje u BiH iako se tako dozivljava u javnosti.
Profa godinama dolazi sa razlicitim ljudima iz USA i ugovara saradnje na univerzitetima u BiH (za TZ i Mo sam siguran, vjerovatno i na nekim drugi ), prezentira programe studentima i sl. dakle, ova serija predavanja sada nije samo predizborna kampanja.

Pogledajte ove vijesti iz 2015 i 2016. godine:
http://www.untz.ba/index.php?page=fe-po ... v-juni2015
http://www.untz.ba/index.php?page=untz- ... a-juni2016

http://www.tk.kim.ba/vlada-tk/rad-vlade ... e-iz-sad-a

Ko zeli, moze toga jos nagoogleat....
Covjek nije sad pao s neba, on ima kontinuitet dolazaka u BiH i pomaganja mladim ljudima u BiH. za njega je kljuc izlaska iz krize u obrazovanju. neko ranije napisa ta'ce on nije ni 1KM uplatio u budzet. Mislim da je ranijih godina BiH imala od njega koristi. Stete sigurno nije, sto se ne moze reci za sve ostale kandidate.
SimkeA

#655 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by SimkeA »

Nije se profa samo bazirao na niv saradnju i obrazovanje. Iznosio je jasno svoje stavove i u politici.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ot ... lagumdziji
General War

#656 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

Ako profa nije skonto da se glasovi vecinom kupuju, i da je narod vecinom ucjenjen da glasa ( npr. Vidit pod Banovice) ne znam cemu se on nada...
arzuhal

#657 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by arzuhal »

General War wrote:Ako profa nije skonto da se glasovi vecinom kupuju, i da je narod vecinom ucjenjen da glasa ( npr. Vidit pod Banovice) ne znam cemu se on nada...
Ja sam dobio dojam, slušajući više njegovih govora, da je on veoma svjestan da ne može (realno) ući u Predsjedništvo, nije to nekakav sanjar, čovjek koji nema pojma šta je BiH, mi, naša politička stvarnost...Ali da želi da učini taj korak kao korak smisla, nade, mogućnosti. On je (mislim na N1) rekao jednu stvar koju je meni prije mnogo godina rekao neko blizak i kome strašno vjerujem: jedan čovjek može biti iskra.

Kod nas su projekti nemogući, ali postoje prostori za neke procese. Zato ne mislim da je ulazak dr Hadžikadića u PBiH njegov stvarni ili ultimativni projekt (ne želim ovim da kažem kako on unaprijed odustaje od te mogućnosti da stvarno i postane član PBiH niti da on to ne želi, nego da stvar s tim niti počinje niti završava), nego nastojanje da se otpočne s jednim procesom koji bi svima otvarao oči da se nekako počnemo čupati iz ovog živog blata.
Jer mi se moramo sami (EU nam ne želi istinski pomoći, pokazali su odavno) izboriti sa zlim naslijeđem nacionalizma
koji je kod nas ustoličio šovinizam kao vrijednost,
koji je uspostavio partiokratiju kao naš politički sistem a obezvrijedio institucije sistema,
koji opstaje na korupciji i nepotizmu i u otporu spram pravne države, itd.

Dakle, ili ćemo sami - pa šaka ljudi, šaka - krenuti protiv ovog nametnutog matriksa,
ili ćemo nastaviti s propadanjem i nestajanjem dok ne dođemo do nepovratne tačke,
ili će nas neki novi rat pomesti sve...

Ono, ponavljam, što je kod nas najstrašnije je taj štokholmski sindrom kojeg je narod razvio kod sebe pa svako (desni, lijevi, građani, hablice i dablice...) brani neki oblik ove predpolitičke pomahnitalosti koju živimo...Žrtva počinje da nalazi razumijevanje i razloge zašto otmičari naše pameti, sadašnjosti i budućnosti, treba da nastave ovako i dalje...Zato se suprotstavljamo takvim idejama (kao što je, naprimjer, dr Hadžikadić kao član PBiH) jer "to je u ovim uvjetima, realno, nemoguće".
Postali smo strašni realisti.
General War

#658 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

arzuhal wrote:
General War wrote:Ako profa nije skonto da se glasovi vecinom kupuju, i da je narod vecinom ucjenjen da glasa ( npr. Vidit pod Banovice) ne znam cemu se on nada...
Ja sam dobio dojam, slušajući više njegovih govora, da je on veoma svjestan da ne može (realno) ući u Predsjedništvo, nije to nekakav sanjar, čovjek koji nema pojma šta je BiH, mi, naša politička stvarnost...Ali da želi da učini taj korak kao korak smisla, nade, mogućnosti. On je (mislim na N1) rekao jednu stvar koju je meni prije mnogo godina rekao neko blizak i kome strašno vjerujem: jedan čovjek može biti iskra.

Kod nas su projekti nemogući, ali postoje prostori za neke procese. Zato ne mislim da je ulazak dr Hadžikadića u PBiH njegov stvarni ili ultimativni projekt (ne želim ovim da kažem kako on unaprijed odustaje od te mogućnosti da stvarno i postane član PBiH niti da on to ne želi, nego da stvar s tim niti počinje niti završava), nego nastojanje da se otpočne s jednim procesom koji bi svima otvarao oči da se nekako počnemo čupati iz ovog živog blata.
Jer mi se moramo sami (EU nam ne želi istinski pomoći, pokazali su odavno) izboriti sa zlim naslijeđem nacionalizma
koji je kod nas ustoličio šovinizam kao vrijednost,
koji je uspostavio partiokratiju kao naš politički sistem a obezvrijedio institucije sistema,
koji opstaje na korupciji i nepotizmu i u otporu spram pravne države, itd.

Dakle, ili ćemo sami - pa šaka ljudi, šaka - krenuti protiv ovog nametnutog matriksa,
ili ćemo nastaviti s propadanjem i nestajanjem dok ne dođemo do nepovratne tačke,
ili će nas neki novi rat pomesti sve...

Ono, ponavljam, što je kod nas najstrašnije je taj štokholmski sindrom kojeg je narod razvio kod sebe pa svako (desni, lijevi, građani, hablice i dablice...) brani neki oblik ove predpolitičke pomahnitalosti koju živimo...Žrtva počinje da nalazi razumijevanje i razloge zašto otmičari naše pameti, sadašnjosti i budućnosti, treba da nastave ovako i dalje...Zato se suprotstavljamo takvim idejama (kao što je, naprimjer, dr Hadžikadić kao član PBiH) jer "to je u ovim uvjetima, realno, nemoguće".
Postali smo strašni realisti.
Svi mi znamo sta je ovdje problem. Cak i ovo otvaranje evrope je svojevrstan ventil za smankenje pritiska na vlastodrsce. Kada vidis da i vlast i opozicija su se odvojile od naroda nema te demokratske sile koja ce ih srusiti mirnim putem...samo presipanje iz supljeg u prazno.
Sad sta je uloga ovog profesora gledajuci stvarne namjere ...ne znam.
arzuhal

#659 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by arzuhal »

Najidealnija bi bila socijalna revolucija, ali... :mrgreen:
General War

#660 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

arzuhal wrote:Najidealnija bi bila socijalna revolucija, ali... :mrgreen:
tako je...ali :D
putokaz1

#661 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by putokaz1 »

Dosad je u Banovićima SDA dobijala više od 10 000 a sva opozicija jedva 2000
2008 pobjedio NEZAVISNI u Banovićima brže bolje smijenjen
2018 bi PDA trebala biti prva SDA druga Opozicija sveukupno oko 2000
Tako da Profa u Konkurenciji SDA Fahro Denis Šepić itd nema šta da traži
SimkeA

#662 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by SimkeA »

Putokaz1, nisi u pravu. 2008 pobijedio Bego Birparic, kandidat SDA, isti lik je pobijedio i 2012, ali je nedugo zatim opozvan na rferendumu. Sad sam pogledao potvrdjene rezultate CIK-a. U Banovicima nikad nije pobijedio nezavisni niti ce ikada.
General War

#663 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by General War »

Eto, ako svi znamo kako se ovdje dobivaju izbori...cudilo bi me da Profesor ne zna, a krenuo odmah u visine...uz svo duzno postovaje.
daddy-kool

#664 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by daddy-kool »

putokaz1 wrote:
Dosad je u Banovićima SDA dobijala više od 10 000 a sva opozicija jedva 2000
2008 pobjedio NEZAVISNI u Banovićima brže bolje smijenjen
2018 bi PDA trebala biti prva SDA druga Opozicija sveukupno oko 2000
Tako da Profa u Konkurenciji SDA Fahro Denis Šepić itd nema šta da traži
Čovjek sa razmišljanjem i vizijom odskače od svih drugih kandidata, brojeći tu kandidate sva tri konstitutivna naroda. Volio bih da stoji ozbiljnija politička opcija iza njegove kandidature.
putokaz1

#665 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by putokaz1 »

Čovjek sa razmišljanjem i vizijom odskače od svih drugih kandidata, brojeći tu kandidate sva tri konstitutivna naroda. Volio bih da stoji ozbiljnija politička opcija iza njegove kandidature.[/quote]
Zbog te vizije bi mogao otkinuti pobjedi Bećireviću-Jasna računica
daddy-kool

#666 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by daddy-kool »

I dati kome?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#667 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Challenger_ »

daddy-kool wrote:I dati kome?
Draganu Čoviću.
putokaz1

#668 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by putokaz1 »

Pobjedu pa možda Džaferoviću...Koliko god da je iz SDA nastole novih stranaka(4 komada) opet se SDA nesmije podcijeniti
U Lukavcu se strepilo(iako su sve ankete bile na strani načelnika) do prvih objavljenih rezultata,da nije se Narod opet prodo
Nesmije se podcijeniti ni sma Hadzkadić ako ostvari nekaakv akstra rezultat u Sarajevu i Tuzli što je nerealno ali eto uzmimo kao opciju možda bude jači od ostalih
Ovih 10 tak kandidata je idealno d aima drugi krug ali ovako idu na mlin SDA
vivaldi

#669 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Volio bih da stoji ozbiljnija politička opcija iza njegove kandidature.
pa ne stoji jer je covjek naucnik, a ne politicar. politika nije profesija koja okuplja clanove mensa-a ni studente generacije.

mirsad odudara od konkunrecije jer je zalutao tamo gdje ne pripada, a ne zato sto je jedinstven i poseban. imas ti po bosni hrpu klinaca, ali i starijih likova koji su pozavrsavali najzajebanije svjestke fakultete, govore nekoliko jezika, i nagledali su se svijeta. da su oni zanimljivi strankama, davno bi vec bili na kandidatskim listama.

mirsad bosni treba u naucnom smislu, a ne u politickom.
putokaz1

#670 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by putokaz1 »

Ali iza Mirsada stoji stranka ali ne izlazi na izbore za druge nivou vlasti piše na stranici CIKA naziv nepoznat skroz
daddy-kool

#671 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by daddy-kool »

putokaz1 wrote:
Pobjedu pa možda Džaferoviću...Koliko god da je iz SDA nastole novih stranaka(4 komada) opet se SDA nesmije podcijeniti
U Lukavcu se strepilo(iako su sve ankete bile na strani načelnika) do prvih objavljenih rezultata,da nije se Narod opet prodo
Nesmije se podcijeniti ni sma Hadzkadić ako ostvari nekaakv akstra rezultat u Sarajevu i Tuzli što je nerealno ali eto uzmimo kao opciju možda bude jači od ostalih
Ovih 10 tak kandidata je idealno d aima drugi krug ali ovako idu na mlin SDA
Sa moje tačke gledišta kandidati SDA i SDP su tu negdje, samo jedan bi birao ambasadore u ime SDA drugi u ime SDP-a.
putokaz1

#672 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by putokaz1 »

Pa nisu baš ''Tu negdje'' Denis je popularniji od partije i Nikšića jer mnogo ''priča'' dok Džaferović smao potrčko jer Bakir nije znao koga će
arzuhal

#673 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by arzuhal »

vivaldi wrote:
...jer među našim političarima, političkim kandidatima i partijama već imamo hrpu boljih, visprenijih, dalekovidnijih, stručnijih i sposobnijih.
vivaldi

#674 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by vivaldi »

arzuhal wrote:
vivaldi wrote:
...jer među našim političarima, političkim kandidatima i partijama već imamo hrpu boljih, visprenijih, dalekovidnijih, stručnijih i sposobnijih.
mislim da me nisi shvatio. mirsad nije materijal za politike.

sutra, prekosutra u sarajevu, banjaluci, tuzli, mostaru..u nekom hotelu ce biti kongres gastroenterologa, oftamologa, hirurga, arhitekata, informaticara...masa domace pameti na jednom mjestu. medju svom tom pameti uvijek ima 10% onih koji su extra pametni od cijeg cv-a se useres. da stavis mirsada medju njih ne bi on ni po cemu odskakao kao sto odskace od sefika, fahre, mileta i covica.

ali politika je nesto drugo. nije politika ni matematika ni laboratorija.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#675 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Post by Chmoljo »

vivaldi wrote:
mislim da me nisi shvatio. mirsad nije materijal za politike.

sutra, prekosutra u sarajevu, banjaluci, tuzli, mostaru..u nekom hotelu ce biti kongres gastroenterologa, oftamologa, hirurga, arhitekata, informaticara...masa domace pameti na jednom mjestu. medju svom tom pameti uvijek ima 10% onih koji su extra pametni od cijeg cv-a se useres. da stavis mirsada medju njih ne bi on ni po cemu odskakao kao sto odskace od sefika, fahre, mileta i covica.

ali politika je nesto drugo. nije politika ni matematika ni laboratorija.
potpuno se slažem. državništvo i državnički karakter može biti usko vezan sa inteligencijom osobe koja obnaša javnu funkciju, ali... i ne mora.

zato bi recimo profil Hadžikadića kud i kamo bio upotrebljiviji na poziciji kantonalnog ministra kao tehnokrata. i ovo kažem bez namjere ikakvog potcjenjivanja i sa obzirom na širinu nadležnosti pozicije kantonalnog ministra.

na kraju krajeva, imate i primjer Hrvatske, i čovjeka sa vjerovatno najviše "škole" među njihovim predsjednicima, i percepcije karaktera njegovog mandata:

Image
Locked