Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post Reply
Opetja033

#651 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

sheilak wrote:
Opetja033 wrote:
sheilak wrote:
ali sve religije se fakat trebaju i moraju zabraniti, a ljudi koji im pripadaju poslati na lijecenje kao sto se radi sa pripadnicima kulta.
Kao prvo @salikova i moja rasprava nema nikakve veze sa religijom vec politikom.

Kao drugo zao mi te jer si se kasno rodila. Da si se rodila ranije, vjerovatno bi pronasla raj u Enver Hodzinoj Albaniji. :sad:

Jbg, valja ti sada zivjeti u svijetu gdje ima religioznih ljudi, kojima europske konvencije o ljudskim pravima garantuju pravo na slobodno okupljanje, prakticiranje i propagiranje religije u javnom zivotu.
Kako podnosis tu cinjenicu? Izlivi bijesa i zuci na javnim mjestima? Depresija? Jesi li se zatvorila medju cetiri zida da ne gledas? Dopiru li ezani i crkvena zvona do tvojih usiju ili koristis neke dobre cepice?

Izdrzi. :sad:
Ti si zreo za tretman odvikavanja od kulta, a sektasku mentalitet ti je, vidim, i onesposobio mog racionalnog razmisljanja. No ima lijeka, ne brini. :D
Bas me interesuje sta konkretno ima sektaski u ovim zadnjim komentarima na koje si se ti osvrnula? Ili se samo gadjas frazama da bi ispalo da imas pojma o bilo cemu?
Konkretno nesto molim te.

A za "lijek". Ne brini, davno su prosla ta vremena i zavrsila na smecu historije. Jos samo da se i mentalni dinosaurisi probude i shvate da zive u proslosti prije nego i oni zavrse na tom istom smetljistu. :)
oakville

#652 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by oakville »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sunceKOtepsija wrote:vratimo se temi, molim vas
Image
ako je ko branio i stitio prava Palestinaca i Palestine, i cini to i dan danas, onda je to Jordan na celu sa casnom kraljevskom porodicom-vecina stanovnistva Jordana su ispaceni palestinci, Jordan je ucestvovao u svim ratovima protiv Izraela, desetine hiljada sehida, hiljade invalida su podsjetnik na to...Jordan upravlja al-Aksom i na castan nacin izvrsava emanet koji im je ostavljen Neka je selam i mir na Kralja Abdullaha i Njegovu casnu porodicu. Hvala mu za sve u ime svih nas. Kralj Jordana r.a. u Srijedu dolazi u Istanbul na kongres OICa :wink:
:thumbup:
:-) U ovome gore što si napisao jedino je tačno da je 60% stanovništva u Jordanu palestinskog porijekla (potomci izbjeglica koje je Izrael protjerao 1948, ili 1967). Ti Palestinci u Jordanu Imaju uticaj koliko i onih 60% Šita u Bahreinu - nula posto.

Većina palestinskog političkog vođstva na čelu s genijem Arafatom je iz Jordana protjerana nakon Crnog Septembra 1970 u Libanon, nakon što su pokušali da svrgnu Hašemitskog kralja (oca današnjeg kralja Jordana) i naprave državu u državi. U Libanonu su uradili isto odmah po dolasku i stvorili uslove za građanski rat, iz kojeg je na kraju kao dugoročno najjača strana izašao - Hezbollah.

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_September
Black September was the conflict fought in Jordan between the Jordanian Armed Forces (JAF), under the leadership of King Hussein, and the Palestine Liberation Organisation (PLO), under the leadership of Yasser Arafat, primarily between 16 and 27 September 1970, with certain actions continuing until 17 July 1971.Jordan allowed the fedayeen to leave for Lebanon via Syria, and they later became a combatant in the 1975 Lebanese Civil War. The Black September Organization was founded during the conflict to carry out reprisals. The organization claimed responsibility for the assassination of Jordanian Prime Minister Wasfi Al-Tal in 1971, and the highly publicized 1972 Munich massacre of Israeli athletes.
Istim sistemom su Palestinci istjerani ranije iz Sirije (Hafez AlAsad je likvidirao svakog politički aktivnog Palestinca u Siriji ukoliko je ovaj održavao veze s PLOom, da ne bi došli na ideju da prave državu u državi), i iz Kuvajta nakon Zaljevskog rata kad je Amerika istjerala Sadama. Ovo zadnje se desilo pošto je palestinsko vođstvo, mudro i pošteno kakvo je i inače (čitaj: PLO je najkorumpiranija politička organizacija na svijetu za koju SDA izgleda kao prvi razred osnovne škole u korupciji), podržalo Sadama tokom napada na Kuvajt, pa su po ponovnom uspostavljanju kuvajtske vlasti svi palestinci grupno protjerani. Prije Zaljevskog rata Palestinci u Kuvajtu su obavljali 70-80% svih ljekarskih i učiteljskih poslova, pošto su za arapski prosjek bili natprosječno obrazovani. Nakon Zaljevskog rata, nisu više mogli ni ući a kamoli dobiti posao.

Tako da nije Izrael jedini koji je protjerivao Palestince. Ostali Arapi nisu zaostajali.
The 51st State

#653 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by The 51st State »

btw, meni je smjesna histerija generalno oko ove odluke, iako je implicirajuca i vodi nekim novim odnosima.
prvo i osnovno je da arapi srede svoja drustva u skladu sa vremenom i opstim civilizacijskim normama, tek onda ce moci da zastite kako sebe tako i palestince.
Fudo387

#654 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:Bio sam jasan kao dobar dan. Ova izjava je razumna, odgovorna i istinita. Podržavam je, kao što podržavam njihovu pomoć u sirijskom nogiranju USA-backed bandi iz Sirije.

Što se tiče Jerusalima... Čitav svijet drži da je to neodgovoran potez koji će samo dodatno destabilizirati situaciju na BI. Međutim, to nema težinu kada kritiku ne izreknu bitni ljudi na planeti. EU je nemušto kritikovala tu odluku, ali je kritikovala. Sada je kritiku uputio Putin i to je hrabar i potreban potez.

_______
Fakat ne smijes napisati nista protiv tog stepskog nadriqrac bozanstva?
Ni onda kad se popisa po tebi i zemlji u kojoj zivis?
A oni koji ovdje redovno pisaju po donaldu su njegovi kmetovi? :D
sheilak

#655 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sheilak »

Opetja033 wrote:
sheilak wrote:
Opetja033 wrote:
Kao prvo @salikova i moja rasprava nema nikakve veze sa religijom vec politikom.

Kao drugo zao mi te jer si se kasno rodila. Da si se rodila ranije, vjerovatno bi pronasla raj u Enver Hodzinoj Albaniji. :sad:

Jbg, valja ti sada zivjeti u svijetu gdje ima religioznih ljudi, kojima europske konvencije o ljudskim pravima garantuju pravo na slobodno okupljanje, prakticiranje i propagiranje religije u javnom zivotu.
Kako podnosis tu cinjenicu? Izlivi bijesa i zuci na javnim mjestima? Depresija? Jesi li se zatvorila medju cetiri zida da ne gledas? Dopiru li ezani i crkvena zvona do tvojih usiju ili koristis neke dobre cepice?

Izdrzi. :sad:
Ti si zreo za tretman odvikavanja od kulta, a sektasku mentalitet ti je, vidim, i onesposobio mog racionalnog razmisljanja. No ima lijeka, ne brini. :D
Bas me interesuje sta konkretno ima sektaski u ovim zadnjim komentarima na koje si se ti osvrnula? Ili se samo gadjas frazama da bi ispalo da imas pojma o bilo cemu?

A za "lijek". Ne brini, davno su prosla ta vremena i zavrsila na smecu historije. Jos samo da se i mentalni dinosaurisi probude i shvate da zive u proslosti prije nego i oni zavrse na tom istom smetljistu. :)
Ne brinem ja za lijek. Brinem se samo kako ce te ga ti i takvi poput tebe podnijeti. :D i ne govorim ja ovdje o nasilju, ne brini, vec o sveobuhvatnoj, temeljitoj i razgranatoj psiholoskoj pomoci ljudima poput tebe, koji su se pogubili u religioznim bespucima. a sve religije su kultovi ili sekte, a ljudi koji se pogube tu, koji ih prate i koji ubijaju druge u ime pravila kulta i to opravdavaju nekim svojim svetim pravom i obavezom su sektasi. a sektasima se pomaze na adekvatan nacin...
The 51st State

#656 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by The 51st State »

hrpa gluposti i stereotipa, plastican primjer ljudske arogancije.
jeza u ledja

#657 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by jeza u ledja »

oakville wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sunceKOtepsija wrote:vratimo se temi, molim vas
Image
ako je ko branio i stitio prava Palestinaca i Palestine, i cini to i dan danas, onda je to Jordan na celu sa casnom kraljevskom porodicom-vecina stanovnistva Jordana su ispaceni palestinci, Jordan je ucestvovao u svim ratovima protiv Izraela, desetine hiljada sehida, hiljade invalida su podsjetnik na to...Jordan upravlja al-Aksom i na castan nacin izvrsava emanet koji im je ostavljen Neka je selam i mir na Kralja Abdullaha i Njegovu casnu porodicu. Hvala mu za sve u ime svih nas. Kralj Jordana r.a. u Srijedu dolazi u Istanbul na kongres OICa :wink:
:thumbup:
:-) U ovome gore što si napisao jedino je tačno da je 60% stanovništva u Jordanu palestinskog porijekla (potomci izbjeglica koje je Izrael protjerao 1948, ili 1967). Ti Palestinci u Jordanu Imaju uticaj koliko i onih 60% Šita u Bahreinu - nula posto.

Većina palestinskog političkog vođstva na čelu s genijem Arafatom je iz Jordana protjerana nakon Crnog Septembra 1970 u Libanon, nakon što su pokušali da svrgnu Hašemitskog kralja (oca današnjeg kralja Jordana) i naprave državu u državi. U Libanonu su uradili isto odmah po dolasku i stvorili uslove za građanski rat, iz kojeg je na kraju kao dugoročno najjača strana izašao - Hezbollah.

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_September
Black September was the conflict fought in Jordan between the Jordanian Armed Forces (JAF), under the leadership of King Hussein, and the Palestine Liberation Organisation (PLO), under the leadership of Yasser Arafat, primarily between 16 and 27 September 1970, with certain actions continuing until 17 July 1971.Jordan allowed the fedayeen to leave for Lebanon via Syria, and they later became a combatant in the 1975 Lebanese Civil War. The Black September Organization was founded during the conflict to carry out reprisals. The organization claimed responsibility for the assassination of Jordanian Prime Minister Wasfi Al-Tal in 1971, and the highly publicized 1972 Munich massacre of Israeli athletes.
Istim sistemom su Palestinci istjerani ranije iz Sirije (Hafez AlAsad je likvidirao svakog politički aktivnog Palestinca u Siriji ukoliko je ovaj održavao veze s PLOom, da ne bi došli na ideju da prave državu u državi), i iz Kuvajta nakon Zaljevskog rata kad je Amerika istjerala Sadama. Ovo zadnje se desilo pošto je palestinsko vođstvo, mudro i pošteno kakvo je i inače (čitaj: PLO je najkorumpiranija politička organizacija na svijetu za koju SDA izgleda kao prvi razred osnovne škole u korupciji), podržalo Sadama tokom napada na Kuvajt, pa su po ponovnom uspostavljanju kuvajtske vlasti svi palestinci grupno protjerani. Prije Zaljevskog rata Palestinci u Kuvajtu su obavljali 70-80% svih ljekarskih i učiteljskih poslova, pošto su za arapski prosjek bili natprosječno obrazovani. Nakon Zaljevskog rata, nisu više mogli ni ući a kamoli dobiti posao.

Tako da nije Izrael jedini koji je protjerivao Palestince. Ostali Arapi nisu zaostajali.
Hvala kurcu pa neko izdvoji minutu da i ovo napise. :thumbup:
Opetja033

#658 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

sheilak wrote:
Opetja033 wrote:
sheilak wrote:

Ne brinem ja za lijek. Brinem se samo kako ce te ga ti i takvi poput tebe podnijeti. :D i ne govorim ja ovdje o nasilju, ne brini, vec o sveobuhvatnoj, temeljitoj i razgranatoj psiholoskoj pomoci ljudima poput tebe, koji su se pogubili u religioznim bespucima. a sve religije su kultovi ili sekte, a ljudi koji se pogube tu, koji ih prate i koji ubijaju druge u ime pravila kulta i to opravdavaju nekim svojim svetim pravom i obavezom su sektasi. a sektasima se pomaze na adekvatan nacin...
To su tvoje definicije, plodovi tvog analitickog razmisljanja. Obzirom da tvoje misljenje nema apsolutno nikakvu tezinu, samim tim su i tvoje definicije religije presmijesne i pateticne.
A obzirom da ni tvoje misljenje a dakako ni definicije nemaju tezinu apsurdno je i nastavljati bilo kakvu diskusiju.

Uzivaj u slobodnom, demokratskom drustvu u kojem ljudi javno, otvoreno i slobodno mogu da se okupljaju prakticirajuci svoju religiju te je nadasve otvoreno, slobodno i javno mogu propagirati. Navikni se, manje ce boljeti. :)

Sve najbolje.
Challenger__

#659 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Challenger__ »

Fudo387 wrote:Fakat ne smijes napisati nista protiv tog stepskog nadriqrac bozanstva?
Presmješno. Jebao sam i njemu, Ruhaniju i Khameneiju sve po spisku kada je pao Idlib. Kao što ga podržavam što je nogirao USA-backed terorističke bande iz Sirije, tako ga kritikujem što vašu agenturu toleriše u Ukrajini. Treba vas nabiti nogom u tri pičke materine da Ukrajinu vidite samo na Google map. Dok to ne uradi za mene će biti samo lik u pokušaju.
Fudo387

#660 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:
Fudo387 wrote:Fakat ne smijes napisati nista protiv tog stepskog nadriqrac bozanstva?
Presmješno. Jebao sam i njemu, Ruhaniju i Khameneiju sve po spisku kada je pao Idlib. Kao što ga podržavam što je nogirao USA-backed terorističke bande iz Sirije, tako ga kritikujem što vašu agenturu toleriše u Ukrajini. Treba vas nabiti nogom u tri pičke materine da Ukrajinu vidite samo na Google map. Dok to ne uradi za mene će biti samo lik u pokušaju.
A za to ga kritikujes?
Idlib ti bitniji od Srebrenice?
sheilak

#661 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sheilak »

@opetja33

mislim da ste vi oni tj nauk koji pratite i stujete koji se ne mogu naviknuti i koji su nespojivi i sa demokratskim i civiliziranim drustvom. ili sa evolucijom ljudske svijesti. kultovi i sekte nemaju tu mjesta. jer ste skloni nametanju svojih vrijednosti, a u njihovo ime ste spremni i ubijati. Ako treba. ako nisi dovoljno bistar i zdrav da shvatis nelogicnosti i nebuloze organiziranih religija, ako slijepo pratis pravila tih organizacija, ako ne vidis koje zlo donose i na koji nacin porobljavaju ljude, onda nemas sto raditi medju civiliziranom drustvom. Mozes tek biti toleriran, do odredjene mjere, ali ni to zadugo jer previse nereda pravite svi zajedno.

Ali mi ostali smo miroljubivi, ne rjesavamo takve stvari nasiljem. Kao vi.
Challenger__

#662 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Challenger__ »

Fudo387 wrote:Idlib ti bitniji od Srebrenice?
O tome sam pisao na vrijeme. U to vrijeme sam se osjećao kao Sirijac u najavi. Nadam se da će nas mimoići (Rusija) jer je dovoljno predatorskih ajkula zajahalo ovaj prostor i bacilo u ponor.

Još nam samo oni trebaju.
Fudo387

#663 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:
O tome sam pisao na vrijeme. U to vrijeme sam se osjećao kao Sirijac u najavi. Nadam se da će nas mimoići (Rusija) jer je dovoljno predatorskih ajkula zajahalo ovaj prostor i bacilo u ponor.

Sta si pisao na vrijeme?
Challenger__

#664 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Challenger__ »

O rezoluciji, o dešavanjima oko nje, o vetu.
Fudo387

#665 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:O rezoluciji, o dešavanjima oko nje, o vetu.
De, ako nije zahmet, podsjeti nas.
Sta si to napisao o ruskom vetu na rezoluciju o genocidu u Srebrenici?
animals

#666 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by animals »

jeza u ledja wrote:
De reci, imas li sta ruzno da nam kazes o Putinu?
On ti je Putinov misionar, kao i vecina medija u Srbiji...
jeza u ledja

#667 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by jeza u ledja »

A najbolje su kritike ono ko bio je suvise milostiv ili blag. :lol:

To ono ko kad te u intervjuu za posao pitaju imas li kakvih mana, ti kazes mana ti je da si previse pedantan. :D

Ne smije covjek da ga kritikuje ba. Dzesh ujedat ruku koja te placa. :D
Last edited by jeza u ledja on 11/12/2017 16:13, edited 1 time in total.
Opetja033

#668 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

sheilak wrote:@opetja33

mislim da ste vi oni tj nauk koji pratite i stujete koji se ne mogu naviknuti i koji su nespojivi i sa demokratskim i civiliziranim drustvom. ili sa evolucijom ljudske svijesti. kultovi i sekte nemaju tu mjesta. jer ste skloni nametanju svojih vrijednosti, a u njihovo ime ste spremni i ubijati. Ako treba. ako nisi dovoljno bistar i zdrav da shvatis nelogicnosti i nebuloze organiziranih religija, ako slijepo pratis pravila tih organizacija, ako ne vidis koje zlo donose i na koji nacin porobljavaju ljude, onda nemas sto raditi medju civiliziranom drustvom. Mozes tek biti toleriran, do odredjene mjere, ali ni to zadugo jer previse nereda pravite svi zajedno.

Ali mi ostali smo miroljubivi, ne rjesavamo takve stvari nasiljem. Kao vi.
Boldirano a prije toga kaze:
sheilak wrote:ali sve religije se fakat trebaju i moraju zabraniti
:lol: :lol: :lol: :lol:

Neces ti odredjivati ko ima a ko nema mjesta. Mislim mozes pokusavati ali tvoje misljenje nikome nije bitno.
U 20 i 21. stoljecu je u ime militantnog ateizma ubijeno vise ljudi nego u ime svih drugih ideologija - zajedno. Dakle skora historija nas uci koliko ateisti znaju biti miroljubivi.
Naravno da necu pasti u zamku i talog u kojem se ti nalazis pa reci da su ateisti po definiciji psihicki nestabilni ili spremni da ubijaju neistomisljenike.

Pokusavam imati razumijevanja za tebe jer si ocito frustrirana slobodama koje i vjernici i ateisti uzivaju u demokratskom drustvu. Mozda da emigriras u Sj. Koreju ili Kinu? Tamo zasigurno imas dobar dio istomisljenika. Sigurno ti nije lahko ovdje. Cireve ces fasovati, ako vec nisi. Nije moja ideologija nespojiva sa demokratijom nego tvoj militantni, rigidni ateizam. Ja vjerujem u demokratiju za razliku od tebe, koja ocito imas problema sa osnovnim postulatima iste. Malo si konfuzna, puna kontradiktornosti.

Mi smo tu, i mi smo tu da ostanemo. Nemamo namjeru nigdje ici. Deal with it za svoje dobro.
Fudo387

#669 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Mufide, hoce li to?
Opetja033

#670 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

Fudo387 wrote:
Challenger__ wrote:

Sta si pisao na vrijeme?
Cinjenica je da je @Chelli vise puta kritikovao Putina, i prije i poslije Idliba. I ne samo vezano za Siriju. Zadnji put prije koji mjesec, isto tako po pitanju Sirije ali se ne mogu sjetiti konkretno razloga. Jedan je od rijetkih proAssad forumasa koji je vise puta kritikovao i Assada zbog ratnih zlocina nad civilima.
Svjedok sam i mogu potvrditi.

Ali isto tako je cinjenica da ga nije bilo na forumu sedmicama nakon ruskog veta na rezoluciju o Srebrenici. Fakat se ne mogu sjetiti da li se osvrnuo na veto nakon toga.
Last edited by Opetja033 on 11/12/2017 16:18, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#671 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by jeza u ledja »

Ne pratimo mi to o Siriji. Za sta je kritikovao Putina?
Challenger__

#672 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Cinjenica je da je @Chelli vise puta kritikovao Putina, i prije i poslije Idliba. I ne samo vezano za Siriju. Zadnji put prije koji mjesec, isto tako po pitanju Sirije ali se ne mogu sjetiti konkretno razloga. Jedan je od rijetkih proAssad forumasa koji je vise puta kritikovao je i Assada zbog ratnih zlocina nad civilima.

Ali isto tako je cinjenica da ga nije bilo na forumu sedmicama nakon ruskog veta na rezoluciju o Srebrenici. Fakat se ne mogu sjetiti da li se osvrnuo na veto nakon toga.
Jesam, VIŠE PUTA. Nije me bilo, kao što me ovog ljeta nije bilo, jer sam bio na Jadranu, BOGU HVALA.
Fudo387

#673 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Cinjenica je da je @Chelli vise puta kritikovao Putina, i prije i poslije Idliba. I ne samo vezano za Siriju. Zadnji put prije koji mjesec, isto tako po pitanju Sirije ali se ne mogu sjetiti konkretno razloga. Jedan je od rijetkih proAssad forumasa koji je vise puta kritikovao je i Assada zbog ratnih zlocina nad civilima.

Jesam, VIŠE PUTA. Nije me bilo, kao što me ovog ljeta nije bilo, jer sam bio na Jadranu, BOGU HVALA.
Pa kazes da si pisao o tom vetu, sta se sad vadis na Jadran?
Sta si napisao?
Opetja033

#674 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:

Ne dovodim u pitanje fakat. Samo sam napisao da se ne sjecam.

Za razliku od @salika za kojeg Iran i Hizb nikada nista lose ne mogu uraditi ( :mrgreen: ) svjedok sam da si kritikovao i Putina i Assada. Vise puta.
mousstapha

#675 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by mousstapha »

Post Reply