Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
edo_79

#651 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

Matzan wrote:
edo_79 wrote: Pa što ćeš tražit da ti neko kopa 10 metara kanala .... kramu u ruke, lopatu i udri .... I nemoj mi matere ti te priče II svjetski rad vako nako, svi bi vi da budete gazde, da stojite iznad kanala i gledate kako neko prosipa znoj i krv za cenera, veknu hljeba i salamu .... Ne seri matere ti....

Nema ko da obrađuje zemlju kad svi, takvi kao ti, hoće ljudi u grad .... da budu gradska raja a ne seljaci ..... a niste svjesni da bi pokrepali od gladi da vam nije tih istih seljaka ...
[b1 - ]Ovo ti je valjda maksimalni domet kulture i komunikacije.[/b]

Po toj logici ne treba tražiti ni frizera, ni automehaničara, ni vodoinstalera, ni ....
2 - Hvala Bogu da ima bar još jedna generacija ljudi kojima nije poniženje da rade fizičke poslove.

3 - Ovim novim naraštajima, kojima je to najčešće poniženje, želim sreću u nalaženju posla preko biroa za zapošljavanje.
Hoćemo po redu ;-) :

1 - Moj maksimalni domet kulture i komunikacije je daleko van tvog poimanja prijatelju moj, spusti se malo na zemlju i nemoj gledati ljude s visoka pa ćeš se možda i obradovati kad vidiš da nije sve tako zaostalo, lijeno i nekulturno kako ti misliš.

2 - Da ti samo znaš šta je se edo nakop'o kanala, nacijepao drva, nanosao kamenja, navozao betona u kolicima, poklopio bi se po ušima i nebi nijedne progovorio .... pogledaj svoje ruke macane ... jesu li ikad izgrizene krečom i krvave od žuljeva ...... ššššššššš macaneeeee

3 - Ja se od svoje 16 godine brinem za sebe i zarađujem svoj dinar, imam sa i posao hvala bogu, već 10 godina radim, ali nikad nikog nisam gledao s visoka tako kao ti ...... morebit zato što sam ja krenuo od nule, prošao sito i rešeto, ni te takve kao ti što hoće da im se kopaju kanali,

Uzimajući u obzir sve gore navedeno, slobodno ti mogu reći ..... NE SERI MATERE TI

Osjećaj se pozdravljenim
Last edited by edo_79 on 07/11/2017 11:38, edited 1 time in total.
edo_79

#652 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

512MB wrote:
wewa wrote:
512MB wrote: To je tako, no hard feelings. Pa nemozes reci da djeca odrasla na zapadu i djeca odrasla na balkanu imaju iste poglede na svijet, obrazovanje, navike itd. Ne zelim nikog napadati samo ukazujem na cinjenice. Vidim svojim ocima razliku u mom odrastanju u BiH i odrastanju moje djece na zapadu - ogromna razlika.
ako mislis da su tvoja djeca tebe prerasla, ja nemam problem s tim.
ali tvrditi tako pausalno da su svi skolovani u inostranstvu automatski 'mentalno' daleko ispred svih u BiH je itekako uvredljivo.
Mislim za ljude koji su odrasli vani. To su cinjenice, bezbroj primjera ima. Mozemo se mi svi pretvarat da nije tako i glumit uvrijedjenu mladu, al tteba istinu akceptirat.

Drug jesi ti siguran da pišeš na bosanskom? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dozer

#653 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

wewa wrote:
512MB wrote: To je tako, no hard feelings. Pa nemozes reci da djeca odrasla na zapadu i djeca odrasla na balkanu imaju iste poglede na svijet, obrazovanje, navike itd. Ne zelim nikog napadati samo ukazujem na cinjenice. Vidim svojim ocima razliku u mom odrastanju u BiH i odrastanju moje djece na zapadu - ogromna razlika.
ali tvrditi tako pausalno da su svi skolovani u inostranstvu automatski 'mentalno' daleko ispred svih u BiH je itekako uvredljivo.
Ja se ne bih slozio...
Covjek je rekao dobru stvar - sve je stvar sistema.
Vani je sistem, i to kompletan sistem, ne samo obrazovni, takav da dijete kroz skolovanje priprema na samostalnost, snalazenje, odgovornost i rad. Ovakav sistem smo mi imali prije ovih hajvana koji vladaju vec 26 godina, tj. u onoj drzavi, koja je s punim pravom nosila taj naziv - drzava.

Kod nas danas je sistem takav da dijete priprema da bude glasacka ovca za "svoje", da ga sto vise zatupi, da ga ubijedi da je razlicit od komsije koji ne slavi njegov vjerski praznik, a o pripremanju na odgovornost, snalazljivost i rad suvisno je i pricati. Srednjoskolci zavrsnih godina ne mastaju o tome da nesto rade i tako sebi zarade za pristojan zivot, nego samo da im se zaposliti negdje na budzet, da ne bi radili nista, a primali platu. I to je ovdje vrhunac uspjeha.

Dakle, mozemo se mi vrijedjati na ovakve izjave, ali one su zapravo - istina. A znamo da istina uvijek najvise boli. Jbg, al' tako je.
Last edited by Dozer on 07/11/2017 11:07, edited 1 time in total.
wewa

#654 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

Dozer wrote:
wewa wrote:
Ja se ne bih slozio...
Covjek je rekao dobru stvar - sve je stvar sistema.
Vani je sistem, i to kompletan sistem, ne samo obrazovni, takav da dijete kroz skolovanje priprema na samostalnost, snalazenje, odgovornost i rad.
Kod nas je sistem takav da dijete priprema da bude glasacka ovca za svoje, da ga sto vise zatupi, da ga ubijedi da je razlicit od komsije koji ne slavi njegov vjerski praznik, a o pripremanju na odgovornost, snalazljivost i rad suvisno je i pricati.

Dakle, mozemo se mi vrijedjati na ovakve izjave, ali one su zapravo - istina. A znamo da istina uvijek najvise boli. Jbg, al' tako je.
ja se ne slazem, jer imam dovoljno drugacijih primjera u svojoj okolini.

dakle, mozemo pricati o nacelnoj razlici izmedju sistema, sto je posljedica stepena (ne)uredjenosti drustva, ali generalizacije ovog tipa mi izazivaju alergijsku reakciju, osim sto su klasicna logicka pogreska.
tranquil

#655 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by tranquil »

mousstapha wrote:Sta znaci zapravo biti mentalno ispred nekoga. #RetorickoPitanje
I ja se pitam, ne retorički nego stvarno.

Prihvatam da su osobe koje su zadnjih 15-20-25 godina vani pretrpile manje "razvlačenja pameti", kao i to da su bili u zdravijem okruženju i imali pristup boljem obrazovnom sistemu. Ako se odnosi na to, onda se slažem, mada se moglo i bolje formulisati. Međutim "biti mentalno ispred nekoga" zvuči kao širi pojam od toga, i stvarno djeluje uvredljivo.
Dozer

#656 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Stanite malo...

Sistem, i njegovo funkcionisanje, su osnova svega i to svi znamo.

Kako onda neko nase dijete koje je npr. nakon srednje otislo studirati vani, recimo u Njemacku, Italiju, Svedsku, moze nakon samo godinu dana imati isti mentalni sklop kakav je imalo ovdje, a pogotovo nakon 3-4 godine i zavrsenog faksa?

Vjerujte mi na rijec, a znam o cemu pricam - mentalni sklop te nase djece se okrene za 180 stepeni. Okruzenje i sistem ih na to, uslovno receno, prisile. A to zapravo nije nikakva prisila, nego djeca shvate da je ovo ovdje jedna mentalna katastrofa na prvom mjestu, a zatim slijede i sve ostale sistemske - od obrazovanja, do posla.

Ovdje nasa djeca jednostavno nemaju priliku uopste pokazati i dokazati svoje kapacitete u bilo kojem smislu, jer im sistem, tj. "drzava" to ne omogucava na bilo koji nacin. Ovdje se sve svodi na "bubaj i slijedi" princip, koji totalno iskljucuje mentalnu gimnastiku zvanu "razmisljanje".

Nekad negdje rekoh - Inteligentan covjek uvijek i konstantno preispituje sebe i sve oko sebe, pa na osnovu toga donosi vlastite zakljucke i poduzima aktivnosti. Neinteligentan samo slusa i slijedi, i ne razmislja ni o cemu daljem od gole agzistencije.

I upravo ovo oslikava nasu djecu ovdje i vani. Ovdje nemaju ni priliku da razmisljaju o necemu daljem od egzistencije, dok se vani mozak probudi, pocne ramzisljati, kreirati ideje, ide naprijed u svakom smislu.
I zato svakome kazem - ko god moze, neka djecu salje vani da studiraju. I, po mogucnosti, neka se ovdje vracaju na godisnji samo. Za ovo se isplati dici kredit.
I to ne na magistarski, nego na prvi ciklus studija, dodiplomski.
Taj ciklus djeci pruza daleko vece mogucnosti i sanse nego samo magistartski, jer ce za 3 godine upoznati sistem, ljude, stvoriti veze, imati vremena da istrazuju mogucnosti, a uz sve ovo - vecina fakulteta nudi i neke mogucnosti zaposlenja u struci tokom zavrsnih godina studija.
PM72

#657 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by PM72 »

Dozer wrote:Stanite malo...

Sistem, i njegovo funkcionisanje, su osnova svega i to svi znamo.

Kako onda neko nase dijete koje je npr. nakon srednje otislo studirati vani, recimo u Njemacku, Italiju, Svedsku, moze nakon samo godinu dana imati isti mentalni sklop kakav je imalo ovdje, a pogotovo nakon 3-4 godine i zavrsenog faksa?

Vjerujte mi na rijec, a znam o cemu pricam - mentalni sklop te nase djece se okrene za 180 stepeni. Okruzenje i sistem ih na to, uslovno receno, prisile. A to zapravo nije nikakva prisila, nego djeca shvate da je ovo ovdje jedna mentalna katastrofa na prvom mjestu, a zatim slijede i sve ostale sistemske - od obrazovanja, do posla.

Ovdje nasa djeca jednostavno nemaju priliku uopste pokazati i dokazati svoje kapacitete u bilo kojem smislu, jer im sistem, tj. "drzava" to ne omogucava na bilo koji nacin. Ovdje se sve svodi na "bubaj i slijedi" princip, koji totalno iskljucuje mentalnu gimnastiku zvanu "razmisljanje".

Nekad negdje rekoh - Inteligentan covjek uvijek i konstantno preispituje sebe i sve oko sebe, pa na osnovu toga donosi vlastite zakljucke i poduzima aktivnosti. Neinteligentan samo slusa i slijedi, i ne razmislja ni o cemu daljem od gole agzistencije.

I upravo ovo oslikava nasu djecu ovdje i vani. Ovdje nemaju ni priliku da razmisljaju o necemu daljem od egzistencije, dok se vani mozak probudi, pocne ramzisljati, kreirati ideje, ide naprijed u svakom smislu.
I zato svakome kazem - ko god moze, neka djecu salje vani da studiraju. I, po mogucnosti, neka se ovdje vracaju na godisnji samo. Za ovo se isplati dici kredit.
ne bi se složio s podvučenim.Obiće im auto čim prenoće i sjebaće im odmor.Znači,što dalje od ove crne rupe,nađeš se s djecom negdje na moru,u hotelu ili apartmanu - ko insan...
mousstapha

#658 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

@Dozer, ne znam koji si ti skolski program prosao, ali cini se da si totalno neupucen. Kriticko razmisljanje i razmisljanje o idejama sigurno nije rijetkost. U zavisnosti od srednje skole pa i fakulteta, individualnih afiniteta profesora i nastavnika itekako sam imao priliku da slusam predavanja koja podsticu kriticko razmisljanje.

Istina da to sistemski nije ni blizu onome sto bi trebalo biti i da se obrazovni sistem cesto truje ideologijama i licnostima kojih bi se normalan insan trebao stiditi. Medjutim, sam obrazovni sistem nece natjerati ni vecinu Njemaca da razmisljaju kriticki i kreativno. Egzistencija je i kod njih izrazena i opet se svodi na to koliko je neka osoba uopste zainteresovana da slijedi svoj put. Prosjek je takav da uopste ne propituje neke stvari. Koliko zapravo konzumiraju sadrzaj kroz mainstream medije cesto se zanemaruje.

Mi mozemo pricati o razlicitim mentalitetima. Neko okruzenje moze biti zdravije za pojedinca u smislu da se osjeca rasterecenije i slobodnije. Ali mentalitet nikako nije prava linija u kojoj se mjerimo koliko smo uspjesni.
Ommadawn

#659 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Ommadawn »

512MB wrote:
mirsek wrote: Pa koliko stvarno dobro govori francuski, jesu li naveli u clanku ?
Izbjeglice i ne trebaju ucit jezik. Njihovo je da sjede i cekaju da se situacija kod kuce smiri, i onda spakuje kofere i ide nazad u zemlju odakle su dosli. Izbjeglica je samo privremeni status.
Onaj dan, 1993 godine, kada sam napustio svoj stan u Banja Luci sam znao da se vise NIKADA necu vratiti. I nisam.
Ukoliko je status tog izbjeglice iz Sirije da ima samo privremenu boravisnu dozvolu - onda je tako kako ti kazes. To je Francuska i njihovu izbjeglicku politiku ne poznajem.
Ako ima stalnu boravisnu dozvolu - onda bi trebao da uci jezik. A nauciti novi jezik je jako tesko, pogotovo ako si stariji i ako ne poznajes jos jedan jezik osim maternjeg je jako jako tesko i zahtijeva duze od dvije godine. Francuski, kao i svaki zapadnjacki jezik, se mnogo razlikuje od arapskog i to najvise sto se tice pisanja a da ne govorimo o gramatici, izgovoru i ostalom.
Matzan

#660 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Matzan »

edo_79 wrote:
Matzan wrote:
edo_79 wrote: Pa što ćeš tražit da ti neko kopa 10 metara kanala .... kramu u ruke, lopatu i udri .... I nemoj mi matere ti te priče II svjetski rad vako nako, svi bi vi da budete gazde, da stojite iznad kanala i gledate kako neko prosipa znoj i krv za cenera, veknu hljeba i salamu .... Ne seri matere ti....

Nema ko da obrađuje zemlju kad svi, takvi kao ti, hoće ljudi u grad .... da budu gradska raja a ne seljaci ..... a niste svjesni da bi pokrepali od gladi da vam nije tih istih seljaka ...
[b1 - ]Ovo ti je valjda maksimalni domet kulture i komunikacije.[/b]

Po toj logici ne treba tražiti ni frizera, ni automehaničara, ni vodoinstalera, ni ....
2 - Hvala Bogu da ima bar još jedna generacija ljudi kojima nije poniženje da rade fizičke poslove.

3 - Ovim novim naraštajima, kojima je to najčešće poniženje, želim sreću u nalaženju posla preko biroa za zapošljavanje.
Hoćemo po redu ;-) :

1 - Moj maksimalni domet kulture i komunikacije je daleko van tvog poimanja prijatelju moj, spusti se malo na zemlju i nemoj gledati ljude s visoka pa ćeš se možda i obradovati kad vidiš da nije sve tako zaostalo, lijeno i nekulturno kako ti misliš.

2 - Da ti samo znaš šta je se edo nakop'o kanala, nacijepao drva, nanosao kamenja, navozao betona u kolicima, poklopio bi se po ušima i nebi nijedne progovorio .... pogledaj svoje ruke macane ... jesu li ikad izgrizene krečom i krvave od žuljeva ...... ššššššššš macaneeeee

3 - Ja se od svoje 16 godine brinem za sebe i zarađujem svoj dinar, imam sa i posao hvala bogu, već 10 godina radim, ali nikad nikog nisam gledao s visoka tako kao ti ...... morebit zato što sam ja krenuo od nule, prošao sito i rešeto, ni te takve kao ti što hoće da im se kopaju kanali,

Uzimajući u obzir sve gore navedeno, slobodno ti mogu reći ..... NE SERI MATERE TI

Osjećaj se pozdravljenim

Čestitam na trudu i zalaganju.
Valjda si stigao i neke škole završiti.
A ovo boldirano, vjerovatno si tako naučio tepati ocu i majci, a nisu ti objasnili da je to ružno, krkanski i nekulturno.

Lijep pozdrav!
edo_79

#661 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

Naravno da jesam macane, završio a ne kupio i time se ponosim.

To boldirano ću ti uvijek reći, a ja tvoje roditelje nebih dirao, mene su moji naučili bolje ;-)
Bluemore

#662 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

hadzinicasa wrote:
512MB wrote:
512MB wrote: Shvati da je raja koja je odrasla i skolovana vani i upila zapadnjacki mentalitet mentalno ispred vas za jednu otprilike 50 godina. Tu niste krivi vi nego sistem, al njega treba rusit, tu vam ne moze pomoc dijaspora. Na zapadu bi odavno gorile ulice da ljudi nemogu po noci na wc jer nema vode, il da im je lokalni berber gradonacelnik.
To je tako, no hard feelings. Pa nemozes reci da djeca odrasla na zapadu i djeca odrasla na balkanu imaju iste poglede na svijet, obrazovanje, navike itd. Ne zelim nikog napadati samo ukazujem na cinjenice. Vidim svojim ocima razliku u mom odrastanju u BiH i odrastanju moje djece na zapadu - ogromna razlika.
-hocu
necu
-hocu
necu
-hocu

ma necu. evo wewa ce. 8-)
uz duzno postovanje drug 512
ali kad cemo vec se ofirat
ima razlike i izmedju djece odrasle u manjem gradu u bih , npr. ti ili tvoje djece koja imaju roditelje iz takvih sredina
i djece odrasle u malo vecim gradovima npr. vukojebinama poput sarajeva...graca...
AKo vec zelis da pravis te "razlike po geografskom porijeklu" skaces sam sebi u stomak, ali valjda je to sto si naucio na zapadu, steta sto nsii sta pametnije naucio... ima tamo supe rlikova, vrijedni, psoteni, prepamenti i skromni, milina s anjima komuniricati i puno se da nauciti :-D ali ne mouze to svako.. onaj koga hebu kompeksi taj iskace po forumu, i naravno ne reflektira sta pise :?:
mislim stvarno :-) :-) :-) :-) malo je reci degutantni tvoji ispadi po forumu, niej prvi put da pomislim vidi ga ba wtf pise :?
Dozer

#663 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

mousstapha wrote:@Dozer, ne znam koji si ti skolski program prosao, ali cini se da si totalno neupucen. Kriticko razmisljanje i razmisljanje o idejama sigurno nije rijetkost. U zavisnosti od srednje skole pa i fakulteta, individualnih afiniteta profesora i nastavnika itekako sam imao priliku da slusam predavanja koja podsticu kriticko razmisljanje.

Istina da to sistemski nije ni blizu onome sto bi trebalo biti i da se obrazovni sistem cesto truje ideologijama i licnostima kojih bi se normalan insan trebao stiditi. Medjutim, sam obrazovni sistem nece natjerati ni vecinu Njemaca da razmisljaju kriticki i kreativno. Egzistencija je i kod njih izrazena i opet se svodi na to koliko je neka osoba uopste zainteresovana da slijedi svoj put. Prosjek je takav da uopste ne propituje neke stvari. Koliko zapravo konzumiraju sadrzaj kroz mainstream medije cesto se zanemaruje.

Mi mozemo pricati o razlicitim mentalitetima. Neko okruzenje moze biti zdravije za pojedinca u smislu da se osjeca rasterecenije i slobodnije. Ali mentalitet nikako nije prava linija u kojoj se mjerimo koliko smo uspjesni.
Evo podataka:
45, dipl.ecc. SME mgmt.
Dakle, prosao sam i onaj i ovaj skolski program. Ali, bitnije od toga jeste da sam prosao i prolazim i preko 20 zemalja svijeta, radio s ljudima iz njih upravo u razlicitim sistemskim sferama, i boravio u njima duze od par dana.

Vjeruj mi, mentalitet je i te kakav faktor uspjeha. A sistem je osnovni faktor koji kreira mentalitet.
Od mentaliteta direktno zavisi i nacin razmisljanja i aktivnosti koje ce pojedinac poduzeti nakon razmisljanja.

Evo i direktan primjer.
Kod nas...
Kod nas se djeca od malih nogu uce da slusaju starije, i to ne samo roditelje, nego generalno starije. Tako se djeci postavlja model sveznajuceg autoriteta i udara temelj bezpogovorne poslusnosti prema autoritetu. Kreativnost mladje djece (vrtic, osnovna skola), ako se i ispolji najcesce nije ni priblizno adekvatno tretiran, a ni nagradjen. Jeste samo u slucaju ako je tatababo nekakav doktor, politicar ili tajkun s Porsheom. Ovdje, naravno, postoje i izuzeci, ali su toliko rijetki da ih ne vrijedi ni spominjati i, zapravo su, kako si i sam rekao, rezultat individualnosti autoriteta.

Slicna situacija je i u srednoj skoli, pri cemu se obrazovanje tu svodi na "izbiflaj, naskrabaj, sturo objasni, posalji kuci". Rezultat ovoga je da cak i odlicni ucenici moraju imati kucne instrukcije iz minimalno jednog predmeta, a najcesce je to vise njih i to matematika, fizika, hemija i strani jezici.
Fakultet je, opet, vrlo slicna stvar i svodi se na odrzavanje predavanja, a zatim obaveznu kupovinu skripte/knjige koju je "napisao i izdao" predmetni profesor i bez cega se ne moze izaci na polaganje ispita (a koja je cisti plagijat i/ili copy-paste-prevod varijanta necijeg tudjeg djela). Npr. jucer sam imao priliku vidjeti skriptu trece godine nekog predmeta s Hemije. Bukvalno se radilo o 4 lista papira (8 stranica), od kojih je prva bila s naslovom. Dijete, tacnije djevojka, tu "skriptu" je platila 25 KM, a morala je kupiti jer ako nije zavedena na spisak onih koji su je kupili - ne moze izaci na polaganje, ili ce sigurno biti oborena...

Kakav se mentalitet onda stvara ovdje?

Vani...
Djecu od osnovne skole uce da postavljaju pitanja, da diskutuju, da razmisljaju o onome o cemu uce. Postavka autoriteta je bazirana na potpuno drugacijim principima nego kod nas, i zapravo je usmjerena na to da djeca postuju stvarni autoritet znanja, a ne nekakav lazni baziran iskljucivo na starosti. Kreativnost djece se forsira i vrijednuje na razne nacine, cime ih se od malena uci da ce biti nagradjena za svoj trud, s tim da fokus nije na toj nagradi, nego upravo na razvijanju sposobnosti.
Srednja skola primjenjuje slican, ali ozbiljniji model, koji ukljucuje i obavezni prakticni rad negdje, najcesce u firmama koje su sistemski obavezne da djecu prime na neko vrijeme na volonterski, a cesce i placeni rad u nekom periodu.
Fakulteti su vec mjesta gdje dolazi do vrlo jake interakcije izmedju profesora i studenata, gdje se ne trazi nikakvo suhoparno bubanje materije i gdje ne postoji nikakvo uslovljavanje ispita kupovinom profesorovih "djela". Pitanja na ispitima nisu koncipirana na nacin da se vidi da li je student nesto nabub'o napamet, nego da se vidi da li je shvatio ono sto je ucio.

Kakav se mentalitet stvara ovim nacinima?

A ovo su samo primjeri iz sfere obrazovanja...
Bluemore

#664 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

mousstapha wrote:Sta znaci zapravo biti mentalno ispred nekoga. #RetorickoPitanje
pa referentu vrijednost postavlja nas 512 , sebe on je 50 godina ispred
nije da niej subjektivan

ostali kako ko :-)
Bluemore

#665 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

edo_79 wrote:
512MB wrote:
wewa wrote: ako mislis da su tvoja djeca tebe prerasla, ja nemam problem s tim.
Mislim za ljude koji su odrasli vani. To su cinjenice, bezbroj primjera ima. Mozemo se mi svi pretvarat da nije tako i glumit uvrijedjenu mladu, al tteba istinu akceptirat.

Drug jesi ti siguran da pišeš na bosanskom? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ma pise, nisi u toku, ovo je novi bosanski iz buducnosti 50 godina
vidi se da si i ti zaostao :cry:
statixx

#666 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by statixx »

tranquil wrote:

Prihvatam da su osobe koje su zadnjih 15-20-25 godina vani pretrpile manje "razvlačenja pameti", kao i to da su bili u zdravijem okruženju i imali pristup boljem obrazovnom sistemu. Ako se odnosi na to, onda se slažem, mada se moglo i bolje formulisati. Međutim "biti mentalno ispred nekoga" zvuči kao širi pojam od toga, i stvarno djeluje uvredljivo.
Znaci da se ovdje valjamo po dnu. Tako govore brojni indikatori. Nedavno smo saznali i da smo najlosije rangirani po indeksu globalne konkurentnosti i doing business-a u regionu. U pogledu infrastrukture u istim smo govnima. Sve manje nas porede sa Albanijom, CG, Makedonijom, pa se sve vise svojevoljno poredimo sa Dodikovim ekonomskim cudom. Ljudi na sve nacine gledaju kako da se ispale itd. I sto @radosni rece - Kad ce biti bolje? Pa bilo je.

U sistemu koji konstantno generise ekonomske i socijalne razlike imperativ je sacuvati drustveni status i privilegije, a u takvoj kaljuzi tesko je biti fin i sacuvati ljudskost. I stoga nepremostive razlike u mentalitetu, sta god to znacilo, izmedju djeteta rodjenog na Zapadu i ovdje. Prvo npr. smatra da je normalno imati vodu 24 sata i pronaci posao na regularan nacin dok je drugom to lutrija.
Dozer

#667 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Pamet i inteligencija su dvije razlicite stvari, i ne vuku nuzno jedna drugu...
edo_79

#668 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

Bluemore wrote:ma pise, nisi u toku, ovo je novi bosanski iz buducnosti 50 godina
vidi se da si i ti zaostao :cry:
sram me i stid bilo .... čekaj da se bar malo blašujem :stidljiv: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
512MB

#669 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

edo_79 wrote: Drug jesi ti siguran da pišeš na bosanskom? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja sam Bosanski ucio u skoli dobrovoljno na vanrednoj nastavi. Dodje mi takoreci kao strani jezik. :)
512MB

#670 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

tranquil wrote:

To je taj nas balkanski kompleks, nevolimo kritiku ni kad je ocigledna. Pod "mentalno" sam mislio upravo to sto kazes.
edo_79

#671 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

512MB wrote:
edo_79 wrote: Drug jesi ti siguran da pišeš na bosanskom? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja sam Bosanski ucio u skoli dobrovoljno na vanrednoj nastavi. Dodje mi takoreci kao strani jezik. :)
znači da poznaješ srpkohrvatski jezik jelda?
wewa

#672 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

512MB wrote:
tranquil wrote:

To je taj nas balkanski kompleks, nevolimo kritiku ni kad je ocigledna. Pod "mentalno" sam mislio upravo to sto kazes.
samo sto manje 'razvlacenja pameti', zdravije okruzenje i pristup boljem obrazovnom sistemu nisu garancija uspjesnosti pojedinca. povecavaju vjerovatnocu, ali garancija nisu.

i u takvim sistemima ima napretek mladih ljudi koji se puste niz vodu. mozebit ne sjede od mamine marke i ne sisaju shishu, ali jedu cips od drzave i igraju MMORPGove.

meni je drago kad nasa djeca uspiju, ma gdje bila. i ne bi mi palo na pamet nipodastavati drugaciji put i izbor.
512MB

#673 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

Bluemore wrote:
hadzinicasa wrote:
-hocu
necu
-hocu
necu
-hocu

ma necu. evo wewa ce. 8-)
uz duzno postovanje drug 512
ali kad cemo vec se ofirat
ima razlike i izmedju djece odrasle u manjem gradu u bih , npr. ti ili tvoje djece koja imaju roditelje iz takvih sredina
i djece odrasle u malo vecim gradovima npr. vukojebinama poput sarajeva...graca...
AKo vec zelis da pravis te "razlike po geografskom porijeklu" skaces sam sebi u stomak, ali valjda je to sto si naucio na zapadu, steta sto nsii sta pametnije naucio... ima tamo supe rlikova, vrijedni, psoteni, prepamenti i skromni, milina s anjima komuniricati i puno se da nauciti :-D ali ne mouze to svako.. onaj koga hebu kompeksi taj iskace po forumu, i naravno ne reflektira sta pise :?:
mislim stvarno :-) :-) :-) :-) malo je reci degutantni tvoji ispadi po forumu, niej prvi put da pomislim vidi ga ba wtf pise :?
Ja sam iz Banja Luke, mislim da ima i vecih vukojebina u BiH. Osim toga drug Dozer je gore sve pojasnio. Da komplekse sam i ja imao kad sam napustio BiH, kulturni sok na zapadu je bio bolan a moja transformacija poslije toga uzasna :) Vecina u BiH nije ni svjesna sta im sistem radi, kolko ih ubija u pojam, dok ne vidis kako bi ustvari moglo i trebalo biti. Ne napadam nikoga, samo ukazujem na cinjenice koje su svima vidljive, netrebas bit sociolog.
statixx

#674 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by statixx »

Najbolje bi bilo da se gradjanska svijest vrati iz dijaspore, srusi sistem i napravi Norvesku od BiH. 8-)

Ili je ono ipak lakse otici? :D
Dozer

#675 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Pristup boljem obrazovnom sistemu, i boljem drzavnom sistemu generalno, JESU osnovni fatori uspjeha. Nemojte sebe ubjedjivati da to nije tako.

Na kraju krajeva, statistike govore same za sebe, a mi se mozemo ubjedjivati u sta god hocemo...
https://www.statista.com/statistics/268 ... countries/
Image

Mi, tj. BiH, nismo cak ni u pribliznom rangu s bilo kojo drzavom, jer nam je postotak nezaposlenosti daleko veci od najgore EU zemlje, tj. Grcke...
https://tradingeconomics.com/bosnia-and ... yment-rate
Image

Sta mislite...da li je ovo rezultat dobrih drzavnih sistema, ili losih? I koliko mentalitet ima veze s ovim?
I, samo jedna sitna napomena - ni ovo smanjenje od oko 2% nije stvarno, nego fiktivno, a postignuto je onim famoznim zakonom da se s biroa brise svako ko je bilo kad u toku godine ostvario prijavljeni prihod od minimalno 300 KM.
Dakle, mi imamo preko 40% i sada, a vjerovatno i vise nego je to bilo u oktobru 2016..
Post Reply