Željeznice - all about
Moderator: anex
-
susc_ovjek
#651 Re: Željeznice - all about
Ima li ikakvog, ali ikakvog pomaka vezano za pružne prelaze na dionici Sarajevo-Zenica.
U nedelju putujem "brzim" i do podlugova kasni 20 minuta. Do Zenice skupi kašnjenja 40 minuta. Zar je toliki problem napraviti i denivelisati te prelaze 25 godina nakon rata!?
Sad kao kad je modernizovana pruga do Čapljine, sad će modernizovat prema Zenici. Šta to podrazumjeva? Hoće li napraviti "autoput" i neutralizovat ovih 15 prelaza do podlugova, gdje voz bukvalno mora stati!?
Baš frustrirajuće..
Isto tako, u talgo vozu, dva stručnjaka se nađu da zapale cigaru. Jedan od njih aktivira alarm i pišti sve... pa kakvi su to mozgovi, i nisam primjetio neke sankcije prema njima. Jesam li samo ja iznerviran zbog ovakvih debila... pa ja bi to istjeo iz voza u vožnji... kakvi moroni moraju bit.
U nedelju putujem "brzim" i do podlugova kasni 20 minuta. Do Zenice skupi kašnjenja 40 minuta. Zar je toliki problem napraviti i denivelisati te prelaze 25 godina nakon rata!?
Sad kao kad je modernizovana pruga do Čapljine, sad će modernizovat prema Zenici. Šta to podrazumjeva? Hoće li napraviti "autoput" i neutralizovat ovih 15 prelaza do podlugova, gdje voz bukvalno mora stati!?
Baš frustrirajuće..
Isto tako, u talgo vozu, dva stručnjaka se nađu da zapale cigaru. Jedan od njih aktivira alarm i pišti sve... pa kakvi su to mozgovi, i nisam primjetio neke sankcije prema njima. Jesam li samo ja iznerviran zbog ovakvih debila... pa ja bi to istjeo iz voza u vožnji... kakvi moroni moraju bit.
-
Nivelacija
#652 Re: Željeznice - all about
Najgora situacija je upravu SA-ZE zbog gustine naseljenosti. Zbog te dionice putnicki saobracaj nije konkurentan. Tu bi bila max popunjenost vozova da je vrijeme putovanja 60 min.
Na toj dionici gubis i sate prema Krajini, BL..
-
susc_ovjek
#653 Re: Željeznice - all about
Upravo tako, zato i ne razumijem zašto se ne posveti tome maksimalno. Godišnje jedan prelaz bi do sad napravio ogromnu razliku.Nivelacija wrote:Najgora situacija je upravu SA-ZE zbog gustine naseljenosti. Zbog te dionice putnicki saobracaj nije konkurentan. Tu bi bila max popunjenost vozova da je vrijeme putovanja 60 min.
S tim što ne vidim rješenje problema u signalizaciji, ako se i pored ispravne signalizacije voz mora zaustaviti.
Prokopavanje podvožnjaka itd. je riješenje.
Ako neko ima upućen bolje u problematiku, baš vi volio da čujem šta je suština problema ovdje.
- drndalo
#654 Re: Željeznice - all about
Sustina problema smo mi, ovakvi kakvi jesmo...
Sto se pusenja tice, lani su na moje oci jednom takvom "strucnjaku", naizgled i po ponasanju "boemu" iz Pozorisne kafane, koji nije mogao izdrzati od Mostara do Konjica bez cigare, a pravio se budala na pokusaje sekuritanaca da mu naplate kaznu za pusenje, svezali policiju na stanici u Konjicu, koja nas je cekala na stanici... Dok je trajalo cekanje na ukrstanje sa vozom iz SA koji je isao prema Mostaru, kaznu su mu i naplatili, pod ocito ozbiljno shvacenom prijetnjom da moze samo s njima u stanicu...
Sto se pusenja tice, lani su na moje oci jednom takvom "strucnjaku", naizgled i po ponasanju "boemu" iz Pozorisne kafane, koji nije mogao izdrzati od Mostara do Konjica bez cigare, a pravio se budala na pokusaje sekuritanaca da mu naplate kaznu za pusenje, svezali policiju na stanici u Konjicu, koja nas je cekala na stanici... Dok je trajalo cekanje na ukrstanje sa vozom iz SA koji je isao prema Mostaru, kaznu su mu i naplatili, pod ocito ozbiljno shvacenom prijetnjom da moze samo s njima u stanicu...
-
Concord
#655 Re: Željeznice - all about
I moje iskustvo sto se tice kasnjenja: u subotu krenuo za Mostar iz Sarajeva, dolazim u 06:50, 3 saltera rade, guzva nesnosna. Ispred stanice par razreda djece iz osnovne skole, lika koji je uzimao rezervisane karte za njih sam zetekao na salteru i 15 minuta je cekao samo dok sam ja bio. Ljudi se prepiru, kritikuju kako je sve sporo, a njih za salterom boli neka stvar, jos drsko i neljubazno odgovaraju.
U jednom trenutku lik iz sredine koji rasporedjuje rezervacije (onaj sto dovikuje broj sjedista i vagona) odlazi na 2 minute i blokira sva 3 saltera...
U konacnici voz kasni punih pola sata. Odron odrona im je sistem, gledam kartu i brojim, 11 polja popunjavaju olovkom, 2 pecata, 2 papira i racun kao treci, niko te ne pita koju ces klasu, primaju samo kes ko' da na crno kupujes, onaj tamo rucno popunjava raspored vagona i sjedista a kad dodjes ispred voza kondukter kaze ne sjeda se po karti. Sve to u 21 vijeku gdje ljudi kupuje karte na automatima, preko kartice, preko interneta, preko telefona i placaju i ulaze, preko pametnog sata... onaj Talgo voz im je pomak naprijed ali dzaba ti najbolji voz na svijetu kad je firma nesposobna. Svaki student sa ETFa bi bolji sistem za diplomski napravio.
U jednom trenutku lik iz sredine koji rasporedjuje rezervacije (onaj sto dovikuje broj sjedista i vagona) odlazi na 2 minute i blokira sva 3 saltera...
U konacnici voz kasni punih pola sata. Odron odrona im je sistem, gledam kartu i brojim, 11 polja popunjavaju olovkom, 2 pecata, 2 papira i racun kao treci, niko te ne pita koju ces klasu, primaju samo kes ko' da na crno kupujes, onaj tamo rucno popunjava raspored vagona i sjedista a kad dodjes ispred voza kondukter kaze ne sjeda se po karti. Sve to u 21 vijeku gdje ljudi kupuje karte na automatima, preko kartice, preko interneta, preko telefona i placaju i ulaze, preko pametnog sata... onaj Talgo voz im je pomak naprijed ali dzaba ti najbolji voz na svijetu kad je firma nesposobna. Svaki student sa ETFa bi bolji sistem za diplomski napravio.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#656 Re: Željeznice - all about
Joj gledaj plasericeHajlac wrote:
Koja moćnost.
Nije ni ŽFBH-ova loša, zamijeni prag za 2 minute ali to se koristi samo kad treba više toga uraditi, inače ručno se mijenja. 2 čovjeka 4 praga je dnevna norma.
-
trolejbus1921
#657 Re: Željeznice - all about
U biti nadvožnjak/podvožnjak je bolje rješenje.susc_ovjek wrote:Upravo tako, zato i ne razumijem zašto se ne posveti tome maksimalno. Godišnje jedan prelaz bi do sad napravio ogromnu razliku.Nivelacija wrote:Najgora situacija je upravu SA-ZE zbog gustine naseljenosti. Zbog te dionice putnicki saobracaj nije konkurentan. Tu bi bila max popunjenost vozova da je vrijeme putovanja 60 min.
S tim što ne vidim rješenje problema u signalizaciji, ako se i pored ispravne signalizacije voz mora zaustaviti.
Prokopavanje podvožnjaka itd. je riješenje.
Ako neko ima upućen bolje u problematiku, baš vi volio da čujem šta je suština problema ovdje.
Nema gužvi kod rampe+manji troškovi+nema krađe opreme(žice i sl)
Za neke tamo pruge gdje voz prođe 2-3x dnevno može ostati rampa.
- So What!
#658 Re: Željeznice - all about
Raste broj putnika koji se voze željeznicom, više i prevezene robe
Miruh Bosne
FBiH: U željezničkom putničkom prijevozu u periodu IV-VI 2019. godine prevezeno je ukupno 131.274 putnika i ostvareno 10.144.158 putničkih kilometara, što je u odnosu na isti period 2018. godine više za 25,4% prevezenih putnika, a ostvareni putnički kilometri veći su za 34,6%.
Od toga, u unutrašnjem putničkom prijevozu broj prevezenih putnika veći je za 25,4%, a ostvareni putnički kilometri veći su za 34,6% u odnosu na isti period 2018. godine.
U željezničkom teretnom prijevozu u periodu IV-VI 2019. godine prevezeno je 2.384.595 tona robe, a ostvareno je 238.734.360 tonskih kilometara, što je u odnosu na isti period 2018. godine više za 15,8% tona prevezene robe i više za 22,6% tonskih kilometara.
Od toga, u unutrašnjem teretnom prijevozu prevezeno je više za 17,5% tona robe, a ostvareni tonski kilometri veći su za 49,2% u odnosu na isti period 2018. godine. U međunarodnom teretnom prijevozu prevezeno je više za 13,3% tona robe, a ostvareni tonski kilometri veći su za 16,5% u odnosu na isti period 2018. godine.
(Podaci Federalnog zavoda za statistiku)
- So What!
#659 Re: Željeznice - all about
Objavljen tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš-Banovići
eKapija
Željeznice FBiH objavile su tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš-Banovići.
Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ideja za projekat pruge Vareš-Banovići stara je više od 70 godina. Prema nedavno utvrđenoj Transportnoj strategiji FBiH za period do 2030. potrebno je u kratkom periodu izraditi odgovarajuću studijsku dokumentaciju koja bi valorizovala ovu ideju na konkretan način.
Gradnjom pruge Vareš-Banovići direktno bi se povezale oblasti u centralnom dijelu BiH sa dokazanim i značajnim rudnim bogatstvima u koridoru grube dužine 50 km između tri najjača kantona - Kantona Sarajevo, ZDK i Tuzlanskog kantona. Osim toga realizacija ove investicije bi predstavljala značajno skraćenje prevoznog puta željeznicom između pruge u Koridoru 5C i pruge Brčko-Banovići, sa vezom na prugu Doboj-Tuzla-Zvornik-Srbija, a koje se već nalaze u regionalnoj SEETO/TEN-T mreži pruga.
Obuhvat zadatka uključuje kompletnu željezničku infrastrukturu nove pruge - donji stroj, gornji stroj, signalno-sigurnosne uređaje, telekomunikacione uređaje i stabilna postrojenja električne vuče. Osim navedene pruge, zadatak sadrži i izradu projektnih rješenja za usklađivanje svih navedenih elemenata infrastrukture sa novom prugom za postojeću prugu Podlugovi-Vareš i postojeću prugu Brčko-Banovići, dionica Bosanska Poljana-Banovići.
Potrebno je, takođe, izraditi idejna rješenja povezivanja tuzlanskog aerodroma sa postojećom željezničkom mrežom.
Rok za dostavu ponuda je 2. oktobar.
- Tesla Edison
#660 Re: Željeznice - all about
Putujem stalno vozom, sedmično bar jednom i nikad takvu situaciju nisam imao. Također postoji i online kupovina karata te kupovina preko kartica.Concord wrote:I moje iskustvo sto se tice kasnjenja: u subotu krenuo za Mostar iz Sarajeva, dolazim u 06:50, 3 saltera rade, guzva nesnosna. Ispred stanice par razreda djece iz osnovne skole, lika koji je uzimao rezervisane karte za njih sam zetekao na salteru i 15 minuta je cekao samo dok sam ja bio. Ljudi se prepiru, kritikuju kako je sve sporo, a njih za salterom boli neka stvar, jos drsko i neljubazno odgovaraju.
https://www.zfbh.ba/
-
kakaljin
#661 Re: Željeznice - all about
Treba sto vise koristiti online kupovinu karata jer je bolje jednostavnije i brze, samo sto zeljeznice jos nisu doradile sistem da mozes isprintati kartu, ali svakako su stavili posebne saltere samo za preuzimanje online karata.TESLA_EDISON wrote:Putujem stalno vozom, sedmično bar jednom i nikad takvu situaciju nisam imao. Također postoji i online kupovina karata te kupovina preko kartica.Concord wrote:I moje iskustvo sto se tice kasnjenja: u subotu krenuo za Mostar iz Sarajeva, dolazim u 06:50, 3 saltera rade, guzva nesnosna. Ispred stanice par razreda djece iz osnovne skole, lika koji je uzimao rezervisane karte za njih sam zetekao na salteru i 15 minuta je cekao samo dok sam ja bio. Ljudi se prepiru, kritikuju kako je sve sporo, a njih za salterom boli neka stvar, jos drsko i neljubazno odgovaraju.
Nadam se da ce uskoro i to dovesti do poboljsanja da korisnik sebi isprinta kartu i ode direktno na peron i pokaze tu kartu kondukteru.
- Tesla Edison
#662 Re: Željeznice - all about
To svakako nedostaje ali polahko, biće.kakaljin wrote:Treba sto vise koristiti online kupovinu karata jer je bolje jednostavnije i brze, samo sto zeljeznice jos nisu doradile sistem da mozes isprintati kartu, ali svakako su stavili posebne saltere samo za preuzimanje online karata.TESLA_EDISON wrote:Putujem stalno vozom, sedmično bar jednom i nikad takvu situaciju nisam imao. Također postoji i online kupovina karata te kupovina preko kartica.Concord wrote:I moje iskustvo sto se tice kasnjenja: u subotu krenuo za Mostar iz Sarajeva, dolazim u 06:50, 3 saltera rade, guzva nesnosna. Ispred stanice par razreda djece iz osnovne skole, lika koji je uzimao rezervisane karte za njih sam zetekao na salteru i 15 minuta je cekao samo dok sam ja bio. Ljudi se prepiru, kritikuju kako je sve sporo, a njih za salterom boli neka stvar, jos drsko i neljubazno odgovaraju.
Nadam se da ce uskoro i to dovesti do poboljsanja da korisnik sebi isprinta kartu i ode direktno na peron i pokaze tu kartu kondukteru.
Hoću reći da nije sve baš tako kao što se piše. Kolega mi govori i uvjerava me da se do Mostara putuje 5-8 sati. Nikad vozom nije putovao ali eto on zna. Takvih ima bruka i onda se stvara pogrešno mišljenje i oni koji nisu baš upućeni vjeruju u te priče te na kraju odu autobusom, plate skuplje nego avionsku kartu a patnja živa.
Do Mostara se brže stigne nego autom jer je pruga nova, vozovi novi.
-
Concord
#663 Re: Željeznice - all about
Druze ako nikad nisi imao takvu situaciju onda nikad nisi putovao kad je guzva. Prije 10tak dana sam dozivio da voz umjesto u 7:15 krene u 8:00 i da ga gura dizel lokomotiva do Blazuja, jer nije bilo struje. MIslis da je se neko pocesao po guzici da obavijesti putnike ili da se izvine? Da ne spominjem praksu da voz ne krece dok svi putnici ne kupe karte, koliko god to trajalo. Pouzdanost mu je 0 ako trebas negdje stici na vrijeme.TESLA_EDISON wrote: Putujem stalno vozom, sedmično bar jednom i nikad takvu situaciju nisam imao. Također postoji i online kupovina karata te kupovina preko kartica.
I evo ti jos jedan primjer, takodjer iz licnog iskustva kao i sve sto sam do sad napisao: prije otprilike mjesec dana, subota. Guzva je bila tolika da je red bio do sredine stanice. U jednom momentu su samo prestali prodavati karte jer je voz navodno bio popunjen, 70tak ljudi otprilike je izvisio. Nisu imali nikakvo rijesenje, nista, samo su rekli da odemo do voza i da vidimo hoce li nas pustiti. Na kraju su svi usli u voz i sjeli, i jos je ostalo mjesta, a karte naplatili kondukteri po nekoj smijesnoj cijeni. Voz je krenuo uz 45 minuta zakasnjenja naravno.
5-8 sati naravno nije istina ali nije ni istina da putuje onoliko koliko pise, a to je 1h 50min. To je najcesce 2 sata i 10-20 min, od trenutka kad krene iz Sarajeva. Poceo sam se voziti Talgom za Mostar od kako su ga uveli i najtacniji je bio na pocetku, kad nije bilo guzvi i kad ljudi nisu znali za njega. Tada je stvarno stizao na vrijeme sa par minuta tolerancije. To su bili oni prvi termini kad je polazio iz Sarajeva u 07:01, tako nesto.TESLA_EDISON wrote: To svakako nedostaje ali polahko, biće.
Hoću reći da nije sve baš tako kao što se piše. Kolega mi govori i uvjerava me da se do Mostara putuje 5-8 sati. Nikad vozom nije putovao ali eto on zna. Takvih ima bruka i onda se stvara pogrešno mišljenje i oni koji nisu baš upućeni vjeruju u te priče te na kraju odu autobusom, plate skuplje nego avionsku kartu a patnja živa.
Do Mostara se brže stigne nego autom jer je pruga nova, vozovi novi.
Autom se u Mostar stize za sat i po', tako da ne znam kako moze voz biti brzi.
Da se razumijemo, voz kao voz jeste dobar, nov, udoban, sve super. Ali neorganizovanost i nedisciplina uposlenika, nepostivanje pravila, reda voznje i sl. to sve pokvari. Sta mi znaci voz koji ne moze da krene vrijeme i ne moze da stigne na vrijeme? U europi sat mozes navijati prema vozovima a kod nas ne krece dok svi ne kupe kartu. Kad kasni niko nije odgovoran. Kad su guzve na salteru niko nije odgovoran. Pa daj nismo u Indiji jebote.
-
neki
#664 Re: Željeznice - all about
Lijepa vijest, drago mi je da se nakon 30 godina opet razmišlja o širenju željezničke mreže, to je jedini način da ova zemlja doživi intenzivniji ekonomski razvoj.So What! wrote:Objavljen tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš-Banovići
eKapija
Željeznice FBiH objavile su tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš-Banovići.
Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ideja za projekat pruge Vareš-Banovići stara je više od 70 godina. Prema nedavno utvrđenoj Transportnoj strategiji FBiH za period do 2030. potrebno je u kratkom periodu izraditi odgovarajuću studijsku dokumentaciju koja bi valorizovala ovu ideju na konkretan način.
Gradnjom pruge Vareš-Banovići direktno bi se povezale oblasti u centralnom dijelu BiH sa dokazanim i značajnim rudnim bogatstvima u koridoru grube dužine 50 km između tri najjača kantona - Kantona Sarajevo, ZDK i Tuzlanskog kantona. Osim toga realizacija ove investicije bi predstavljala značajno skraćenje prevoznog puta željeznicom između pruge u Koridoru 5C i pruge Brčko-Banovići, sa vezom na prugu Doboj-Tuzla-Zvornik-Srbija, a koje se već nalaze u regionalnoj SEETO/TEN-T mreži pruga.
Obuhvat zadatka uključuje kompletnu željezničku infrastrukturu nove pruge - donji stroj, gornji stroj, signalno-sigurnosne uređaje, telekomunikacione uređaje i stabilna postrojenja električne vuče. Osim navedene pruge, zadatak sadrži i izradu projektnih rješenja za usklađivanje svih navedenih elemenata infrastrukture sa novom prugom za postojeću prugu Podlugovi-Vareš i postojeću prugu Brčko-Banovići, dionica Bosanska Poljana-Banovići.
Potrebno je, takođe, izraditi idejna rješenja povezivanja tuzlanskog aerodroma sa postojećom željezničkom mrežom.
Rok za dostavu ponuda je 2. oktobar.
Ipak skeptičan sam oko gradnje ovog poteza, to je i u bivšoj Jugoslaviji bio neizvodiv zahvat...
-
trolejbus1921
#665 Re: Željeznice - all about
Za e-karte najbolje bi bilo da putnik ako oce sa mobitela uzet da dobije u obliku sms poruke bar code i samo ga kondukter skenira
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#666 Re: Željeznice - all about
Prvo bi trebalo zaposlit konduktere koji su mladi, školovani, znaju više od kliješta i rakije 
- TDK-90
#667 Re: Željeznice - all about
Jimmy McNulty wrote:Prvo bi trebalo zaposlit konduktere koji su mladi, školovani, znaju više od kliješta i rakije
-
Naslovnica
#668 Re: Željeznice - all about
Meanwhile, in Tokyo...
Stunning Tokyo train designed to feel like a living room
https://edition.cnn.com/travel/article/ ... index.html
Stunning Tokyo train designed to feel like a living room
https://edition.cnn.com/travel/article/ ... index.html
- DrugaGimnazija
#669 Re: Željeznice - all about
Je li bilo struje u Talgu dok ga je vukla dizelka?Concord wrote: Druze ako nikad nisi imao takvu situaciju onda nikad nisi putovao kad je guzva. Prije 10tak dana sam dozivio da voz umjesto u 7:15 krene u 8:00 i da ga gura dizel lokomotiva do Blazuja, jer nije bilo struje.
-
Concord
#670 Re: Željeznice - all about
Ne, nista nije radilo, ni klima ni muzika ni displeji ni svjetlo. Ali dok je stajao na stanici bilo je.DrugaGimnazija wrote:Je li bilo struje u Talgu dok ga je vukla dizelka?Concord wrote: Druze ako nikad nisi imao takvu situaciju onda nikad nisi putovao kad je guzva. Prije 10tak dana sam dozivio da voz umjesto u 7:15 krene u 8:00 i da ga gura dizel lokomotiva do Blazuja, jer nije bilo struje.
- So What!
#671 Re: Željeznice - all about
EBRD spremna podržati ulaganja u realni sektor FBiH
eKapija
Novoimenovana direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl rekla je na današnjem sastanku sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem da je ta banka osim podrške gradnji Koridora 5C, projektima energetike i obnovljivih izvora energije, spremna podržati ulaganja u realni sektor, Željeznice FBiH, kao i u komunalnu infrastrukturu s ciljem pružanja boljih usluga građanima.
- Iako od EBRD-a dobivamo finansijsku podršku, mi računamo i na tehničku pomoć od vas. Sasvim sigurno ćemo ubuduće jače otvoriti prostor za više investicija - rekao je, između ostalog Novalić.
U fokusu djelovanja u narednom period biće nastavak izgradnje Koridora 5C, obnova pruga i ubrzanje željezničkog saobraćaja, projekti za jačanje privatnog sektora, obnovljive energije i zaštite okoliša, saopšteno je iz Vlade FBiH.
Nova šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu dužnost preuzima 1. oktobra, čime će zamijeniti Jana Brauna.
- So What!
#672 Re: Željeznice - all about
Željeznice FBiH: Smanjili smo glavni dug prema javnim fondovima
Klix
Javno preduzeće Željeznice FBiH (ŽFBiH) d.o.o. od 01.augusta 2015. do 27.septembra 2019. godine uplatilo je obaveze prema javnim fondovima u iznosu 121.375.531 KM, saopćeno je iz tog preduzeća.
Ukupne obaveze ŽFBiH koje su nastale u periodu od 01.08.2015. do 27.09.2019. godine po osnovu doprinosa prema javnim fondovima (PIO/MIO, zdravstvo, nezaposlenost) iznosile su 102.109.554 KM, dok su uplate u navedenom periodu po osnovu doprinosa prema javnim fondovima (PIO/MIO, zdravstvo, nezaposlenost) iznosile 113.358.157 KM.
- U proteklom periodu, ne samo da smo zaustavili negativan rast naših obaveza prema javnim fondovima po osnovu doprinosa za PIO/MIO, zdravstvo, nezaposlenost, već smo uspjeli smanjiti naš glavni dug prema javnim fondovima u iznosu od 11.248.603 KM - kaže se u saopćenju.
Po riječima generanog direktora Enisa Džafića, preduzeće danas redovno izmiruje sve tekuće obaveze prema javnim fondovima i smanjuje obaveze nastale u ranijem periodu (2001.-31.07.2015). Svim uposlenicima koji ostvare uslove za penzionisanje ili na neki drugi način prestanu sa radom, uplate se sve obaveze iz ranijih godina koje nisu bile uplaćene.
Obaveze prema javnim fondovima za period (2001.-2012.) obuhvaćene su Zakonom o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH donesenim 2008. godine.
Ukupan iznos obaveza koji je regulisan Zakonom o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH je 179.000.000 KM.
Vlada FBiH je u 2018. godini po ovom Zakonu uplatila 6.000.000 KM, dok sazivi te vlade iz ranijih perioda nisu izmirivali obaveze kako je to regulisano Zakonom o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH.
Željeznice FBiH u periodu od 01.08.2015. godine do 27.09.2019. godine uplatile su obaveze po osnovu PDV-a u iznosu 8.017.374 KM.
Preduzeće danas nema neizmirenih obaveza Upravi za indirektno oporezivanje BiH po osnovu PDV-a.
- Ono što možemo očekivati u narednom periodu jeste da ćemo redovno izmirivati tekuće obaveze i nastaviti smanjivati obaveze koje su nastale u ranijim periodima, u skladu sa svojim mogućnostima - poručuje direktor Džafić.
- So What!
#673 Re: Željeznice - all about
Kako se željeznice u BiH porede sa razvijenom Španijom i šta možemo naučiti
Klix
Najveći problem željeznica u BiH je uništena i loša infrastruktura, ali uprkos i drugim problemima ovaj sektor ima perspektivu, posebno u teretnom saobraćaju - istaknuto je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu na Poslovnom forumu BiH - Španija koji je posvećen razvoju željezničkog transporta.
VTKBiH je, po riječima predsjednika Nemanje Vasića, Forum organizirala u saradnji sa Španskim institutom za vanjsku trgovinu i investicije (ICEX) i uz podršku Ambasade Kraljevine Španije u BiH.
"Španija je zemlja u EU koja ima dosta dobro razvijen željeznički saobraćaj, a njihovi stručnjaci su u mnogim zemljama, koje su bile kao i mi sa nerazvijenim željezničkim saobraćajem, doprinijeli svojim znanjem i iskustvima da se taj saobraćaj popravi i da dostigne koliko, toliko nivo zemalja EU. Mi smo naravno daleko od toga i naš željeznički saobraćaj je u lošem stanju. Pošto je ovo izuzetno važna grana privrede nadamo se da će i današnji skup doprinijeti da se sve to pokrene sa mrtve tačke", kazao je Vasić.
Ambasador Kraljevine Španije u BiH José María Valdemoro Giménez je kazao da sektor željezničkog transporta doživljava značajan razvoj na globalnom nivou kao alternativa već prezasićenim sektorima cestovnog i avionskog saobraćaja.
"Španija je uložila velike napore u razvoj svoje infrastrukture, te učestvovala na međunarodnom nivou u tom razvoju i ovdje smo danas da podijelimo iskustva sa BiH. Sa nama su predstavnici devet značajnih španskih kompanija aktivnih i uspješnih u različitim aspektima željezničkog transporta da ovdje podijele svoja iskustva i sagledaju potencijalne izazove na koje može naići razvoj željezničkog saobraćaja u BiH", kazao je španski ambasador.
Dodao je da Španija ima izrazito dobro razvijen željeznički saobraćaj sa 15.000 kilometara željeznica i 3.000 kilometara brze željeznice, najdužu i najrazvijeniju mrežu na nivou Evrope i drugu najrazvijeniju na svijetu, odmah iza Kine. Istovremeno, španske kompanije realiziraju veoma značajne projekte na međunarodnom nivou.
Željeznice u BiH, po riječima zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Saše Dalipagića, imaju određene probleme i pri tome nemaju odgovarajuću podršku od instituacija i investitora, ali uprkos svemu imaju perspektivu u budućnosti posebno u teretnom prijevozu rasutih i tekućih tereta i prijevozu kontejnera.
"Trend u Evropi je da se finansiraju željeznice kao najpovoljniji, ekološki tip prijevoza i Evropa čak sada daje sredstva za finansiranje željeznica sa grantovima od čak 60 posto, dakle nepovratna sredstva. Mi u BiH, odnosno entitetska ministarstva u čijoj su nadležnosti željeznice, trebale bi da koriste ta sredstva, ali bi prije toga morali imati odgovarajuće projkete za ta sredstva", naveo je Dalipagić.
Predstavnik Uprave željezničke infrastrukture Španije Joaquín Jiménez naglasio je ulogu ovog tijela u razvoju željezničke infrastrukture u toj zemlji.
"Počeli smo prije 30 godina kada smo idenfikovali pravi tajming za željeznički sektor i imali smo priliku da iskoristimo i apsorbujemo važne evropske fondove koji su nam pomogli u obnovi i razvoju željeznica", kazaoa je Jiménez .
U okviru Poslovnog foruma o temi “Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog transporta” bit će govora i o aktuelnim i budućim projektima u željezničkom sektoru BiH, kao i o razvoju željeznica Španije, a posebna tema posvećena je modernizaciji sarajevske tramvajske mreže kao ključnom projektu za održivu mobilnost u Sarajevu.
Najavljen je i panel o temi Finansiranje razvoja transportnog sektora u BiH, te prezentacija tehnologija u željezničkom sektoru Španije, kao i poslovni sastanci (B2B) privrednika iz BiH i Kraljevine Španije.
-
Naslovnica
#674 Re: Željeznice - all about
Mene je sama procedura prodaje i izdavanja karata na ŽS Sarajevo nevjerovatna, bar ono što su forumaši ovdje pričali, više liči na epizodu Alan Forda nego na stvarnost.

-
kakaljin
#675 Re: Željeznice - all about
Imas online da kupis kartu, pa odes na poseban salter da podignes kartuNaslovnica wrote:Mene je sama procedura prodaje i izdavanja karata na ŽS Sarajevo nevjerovatna, bar ono što su forumaši ovdje pričali, više liči na epizodu Alan Forda nego na stvarnost.