Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Saian

#651 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Saian »

http://www.npr.org/sections/goatsandsod ... ian-farmer
Lamm says they don't know exactly why the Cameroonian kids were so good at the marshmallow test. Kid behaviors are complicated and sophisticated. But one reason may be the Nso parenting style, which is completely different than Western parenting.

"Nso children are required very early to control their emotions, especially negative emotions," Lamm says. "Moms tell their children that they don't expect them to cry and that they really want them to learn to control their emotions."
......
Western moms spend a lot of time looking at their babies for signals to figure out what their babies need. The Nso moms don't do this.

"They believe they — the moms — know what is good for a baby, and they do what is good for a baby," Lamm says. "They don't need to look for signals from the baby."

As the children get older, this parenting style continues.

"Kids are really expected to learn to control their needs and not ask for their desires or wishes," she says.

These moms expect obedience and respect. And the kids are good at adapting to situations where they don't get what they might want, where they have to wait.

"So they learn self-control," Lamm says. "Maybe it's a different type of self-control than Western kids learn. But it's very effective."
...
"We have evidence that kids take under consideration the statistical nature of what has happened in the past," Kidd says. "So for example, if a child is living in an environment where there's a lot of uncertainty and instability, then they may think that waiting isn't likely to pay off even though they have the ability to delay gratification."

Nso parents are quite strict and consistent with their discipline. So, Kidd says, perhaps this consistent parenting boosts the kids' trust in adults — that when the person in charge says they're going to bring a second treat, they likely will.
miki27A

#652 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by miki27A »

HAVANA wrote:
insomnia78 wrote:Pa vidis u tome je razlika. Kod nas "gazde" ne placaju ni stalne radnike a kamoli djecu. I odnos drzave, radnika, poslodavaca, zakona i mentaliteta vani i kod nas se ne moze ni porediti pa ne treba ni pokusavati
Ma ko trazi ima.Eno moja 2 dana radila neku anketu uze 80 km.Odma je bilo sminka,punjac za telefon,dezodorans...Neki dan nake arape docekala na aerodromu jer su iznajmili kod njene prijateljice.20 eura...Prosle godine radila u butiku mjesec dana.5 glava,al njenih.Ko kuca.Meni vodi stranicu za rentanje i kontaktira sa gostima.I tu cvakne 20%.Stigne i fakultet.Jos jedan ispit i ocistila godinu.Nikad nisam branio da radi,cak sam je pored podrske i forsirao.Probaj,osjeti svoj dinar.Sladja tvoja stoja nego moje 3.A i valjace ti u zivotu.Neka rade.I treba da rade.Ko rano nauci raditi,boriti se i snalaziti...bolje ce proci.Sama diploma nista ne znaci ako je promaja u glavi a guzovi ko regal od zguza na guz.Sve cu joj dati sto mogu ako uci i radi.Sad nece ni platu od rentanja.Nemoj mi davati,daj mi da putujem kad se nakupi...Ok.19 godina a obisla je vise zemalja od mene a ja sam se dobro naputovao. :-D Nek rade,nek beru,nose,ciste...sve je to skola.Nece mama i tata zivjeti 100 godina.
Havana drug, hajde molim te ako mozes mi na PM poslati gdje imaju ti sitni studentski poslovi, imam mladju sestru, 20 godina u guzici, student a sve govori da nigdje nema nikakvog posla da nadje. Pa da joj sister nadje sta preko ljeta bar.
Ja sa 17 vodala neke turisticke ture po gradu, ko student radila na recepciji od 17-21 h za 250 KM mjesecno... hocu da je naucim da je lako trositi (ovo je vec magistrirala :evil: ) ali tesko zaraditi pare, da mora da se snalazi, ima radnu naviku....
insomnia78

#653 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by insomnia78 »

Nema nidje al moras priznati da je dobra prica :-D
realna do boli

#654 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by realna do boli »

Nekada roditelji postignu nesto u BiH pa mogu svoju djecu nauciti da rade ....a ne da guzeljaju i cekaju od njih koju markicu.
insomnia78

#655 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by insomnia78 »

Ti pod'itno mijenjaj nick
realna do boli

#656 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by realna do boli »

A zasto..koliko znam Havana ima svoj biznis..i kcerke nekada rade za njega..i nije jedini...ostali neka jednom pokusaju uraditi nesto sami..a ne kao Bakir..upomocccc, ja sam ne znam.
insomnia78

#657 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by insomnia78 »

I kakve to veze ima sa ovim o cemu ova seka prica
realna do boli

#658 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by realna do boli »

Koliko vidim..moli havanu da mu zaposli sestru...al hajd..odoh se naspavati.
512MB

#660 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:De mi ti pricaj malo o tome sta rade djeca na zapadu. Branje malina je u nivou rudnika
Sta fali beranju malina? Ja sam na zapadu pored gimnazije kosio travu i sredjivo vrtove, i sve se udarao nogom u zicugu
512MB

#661 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by 512MB »

kockica_kockica wrote:Ima ona:

Roditelji mi uvijek govorili: uci sine da ne moras raditi!
E pa ja evo imam dva zavrsena fakulteta stalno ucim i bili su u pravu. Ne radim!

Srednjoskolci i studenti nece biti manje cijenjeni ako budu prodavali sladoled, brali maline, cistili ili bili potrcko... taj rad im zaradi dzeparac... a oni sticu svoje radno iskustvo i radne navike... nema tu nista lose...

Kod nas djecu uce da odmah moraju biti direktori... to je pogresno... zdrava ambicija Da.. losa percepcija sta mi se mora omoguciti i dati ili nece nista raditi je lose...

Zanima me ima li kod vas u okolini roditelja sto traze djeci posao? Ono dijete kao uci a roditelj se satra pretrazujuci oglase i lobirajuci za dijete... ako ima poslodavaca kako gledate na to? Ono mama zove da pita kakav je posao i sta njen ljubimac treba raditi... moji mene gurnuli da prodajem sama sladoled cijelo ljeto po vazdan i evo me ziva i zdrava i pri tome imam prilicno dobar posao koji volim... sama sebi izgradih neku karijeru... zar je danasnjim roditeljima tako tesko pustiti dijete da se samo snadje? Zasto od djece prave retarde i nesposobnjakovice?
Za sta te placaju onda :D
krofnaa*

#662 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by krofnaa* »

Ucitelji/nastavnici nemaju nikakav autoritet vise, radi svako sta hoce na casu. Mamina i Babina princeza je svetinja i ona/on je uvjek u pravu. Djeci se mora sve stvoriti, odma istog trenutka, djeci se dopusta sve i svasta, nekultura i neodgoj u javnim ustanovama tipa restoran, kafic.
Trcanje oko stolova, igranje u supermarketima, diranje staklenih povrsina i artikala u radnjama koji se nebi trebali dirati.
Ovo sve iz svakodnevnog zivota i od poznanika/prijatelja/komsija koji imaju djecu. Djetetu od 3-4 godine daju tablete/mobitele djeca saltaju pola dana po youtube i svega se nagledaju bez nadzora roditelja. Djeca od 7-8 god imaju drustvene mreze i koriste ih vecinom bez nadzora roditelja. Meni je ovo nepojmljivo, ljudi misle internet je igracka. Skoro je bio slucaj gdje se desetogodnja djevojcica snimila kako pati za momkom i objavila na yotube, pola balkana ju je ismijalo a svi portali su prenijeli ovo kao vijest dana. Fuj. Kad je dijete sa 4-5 godina bezobrazno svima je simpaticno a takvo dijete kad izraste u delikventa i psihopatu roditelji se hvataju za glavu.
Maltretiranja po skolama, djeca koja otvoreno i bez ikakvih posljedica maltretiraju drugu djecu jer su nauceni da su mamine princeze i princevi itd itd
Ima i odgovornih roditelja, ali eto nekako ovi negativni utisci ostavljaju jaci dojam.
dobar osjecaj

#663 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by dobar osjecaj »

Nije bas za ovu temu ali je vezano za roditeljstvo. Trudim se da mirno sagledam dogadjaj kojem sam svjedocila danas. Pokusavam da ne neki nacin objasnim okolnosti ali mi bas ne ide.
Dakle, danas oko dva idem pjeske ulicom Vrbanja i krecem se prema pekari. Ispred pekare iznenadjeno ugledam na plocniku ostavljena djecija kolica i dijete u kolicima. Zena koja je ostavila kolica usla je u pekaru i razgovara s prodavacicom okrenuta ledjima ulici gdje su kolica. Kolica se odjednom pomicu i prednji tockovi silaze na saobracajnicu. Dva vozila idu iz pravca Parlamenta, neki muski glas s druge strane ulice se dere "dijete". Zena je uspjela istrcati iz pekare i uhvatiti kolica i vratiti ih na plocnik. Noge su mi se oduzele. Oblio me hladan znoj. Pogledala sam u lice te zene da vidim je li dobro a ona me osamarila najprezrivijim pogledom. Otisla sam dalje sva omamljena a pozelila sam da sam joj odvalila samarcinu bez obzira sta joj se desava u zivotu. Zena ima preko 30, besprijekorno je odjevena i detaljno nasminkana.
U danasnje vrijeme ne mogu zamisliti da bi za trenutak igdje na ulici ostavila bebu u kolicima ma kako da su kolica zakocena bez mog nadzora. Sto je najgore, ovo je drugi primjer zene koju sam vidjela u zadnjih 20 dana da na slican nacin ostavlja kolica s bebom uz saobracajnicu dok se okrece lefjima i udaljava da kupi nesto.
kafanski_covjek

#664 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by kafanski_covjek »

dobar osjecaj wrote:Nije bas za ovu temu ali je vezano za roditeljstvo. Trudim se da mirno sagledam dogadjaj kojem sam svjedocila danas. Pokusavam da ne neki nacin objasnim okolnosti ali mi bas ne ide.
Dakle, danas oko dva idem pjeske ulicom Vrbanja i krecem se prema pekari. Ispred pekare iznenadjeno ugledam na plocniku ostavljena djecija kolica i dijete u kolicima. Zena koja je ostavila kolica usla je u pekaru i razgovara s prodavacicom okrenuta ledjima ulici gdje su kolica. Kolica se odjednom pomicu i prednji tockovi silaze na saobracajnicu. Dva vozila idu iz pravca Parlamenta, neki muski glas s druge strane ulice se dere "dijete". Zena je uspjela istrcati iz pekare i uhvatiti kolica i vratiti ih na plocnik. Noge su mi se oduzele. Oblio me hladan znoj. Pogledala sam u lice te zene da vidim je li dobro a ona me osamarila najprezrivijim pogledom. Otisla sam dalje sva omamljena a pozelila sam da sam joj odvalila samarcinu bez obzira sta joj se desava u zivotu. Zena ima preko 30, besprijekorno je odjevena i detaljno nasminkana.
U danasnje vrijeme ne mogu zamisliti da bi za trenutak igdje na ulici ostavila bebu u kolicima ma kako da su kolica zakocena bez mog nadzora. Sto je najgore, ovo je drugi primjer zene koju sam vidjela u zadnjih 20 dana da na slican nacin ostavlja kolica s bebom uz saobracajnicu dok se okrece lefjima i udaljava da kupi nesto.
Nedavno sjedim u Happy-u i u basti vidim kolica s djetetom izmedju stolova ali roditelja nigdje.Poslije par min dijete pocinje da place i kontam sad ce neko od roditelja da pridje ali jok, ni na mapi nikoga.U tom trenutku prolazi momak s djevojkom, kad ni sam ne znam kako, beba podje da ispada iz kolica i da je momak nije uhvatio...Pitam konobara za dijete, kaze eno joj unutra mame za prvim stolom, ja tamo a mama tipka li tipka po mobitelu. Reko', :evil: kada bi prestali da tipkate po mobitelu mozda bi culi kako vam dijete place a Boga mi i da ispadne is kolica...Samo me je pogledala, uzela kolica sa djetetom i otisla.
djevojka bez imena

#665 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by djevojka bez imena »

krofnaa* wrote:Ucitelji/nastavnici nemaju nikakav autoritet vise, radi svako sta hoce na casu. Mamina i Babina princeza je svetinja i ona/on je uvjek u pravu.
Maltretiranja po skolama, djeca koja otvoreno i bez ikakvih posljedica maltretiraju drugu djecu jer su nauceni da su mamine princeze i princevi itd itd
Ima i odgovornih roditelja, ali eto nekako ovi negativni utisci ostavljaju jaci dojam.

Tesko je uspostaviti autoritet ali ne i nemoguce. Sve navedeno stoji, za rad s djecom treba imati beton misice celicne zivce, ali u 90% slucajeva autoritet treba uspostavitii prema roditelju.
zavezata-vreca

#666 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by zavezata-vreca »

Kako se mijenja zivot odraslih tako je i sa djecom. Prije napravis belaj murija te slomi. Danas muriji jebes mater on ti nista ne smije jer rizikuje da ga ostavis bez posla. Prije dijete nemirno nastavnik ga posalje u kaznu ili ga isiba. Danas nastavnik povisi ton pola familije mu se natovari na kosti i rizikuje otkaz. Uglavnom kako elvis kaze : mijenjaju se ljudi obicaji moda ....
Peruzzi

#667 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Peruzzi »

Novokomponovani roditelji su super. Treba ih nasamarat cim ustanu iz kreveta. Naklepaju djecu, posalju ih kod matere i svekrve a oni hodaju kao i prije ne dodju kuci po 2-3 dana. Kad su s djecom više vise na telefonu nego što provode vremena sa djetetom, kao što je već neko napisao, ostavljaju kolica svugdje i tako to. Ono što je nekad bio skeč i predmet sprdnje na skrivenoj kameri, danas je nažalost puka realnost. Svakodnevno stradaju bebe i djeca jer je 90% novopečenih tiktok roditelja jednostavno blago retardirano i nesposobni su o sebi vodit brigu a kamo li o djeci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#668 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Truba »

Osjecam ljubomoru
Hakiz

#669 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

Stan iznad, curica ima možda 3 ili 4 godine, trči ima sat. Loša gradnja, ubi lupa u glavu. Roditelji su doselili sa nekog sela pa ne naučiše da kažu djetetu da u stambenoj zgradi ne može trčati kao u kući ili po livadi.

A on vehabija, ni vjera mu nije pomogla da misli na insana koji živi ispod.

Neka mi samo neko kaže nešto protiv malograđanštine. Malograđanština podrazumijeva i bonton.
TheMule

#670 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by TheMule »

Citava generacija otisla u helac. Nisu to samo mala djeca, vec i ova starija, do 20 godina....
Truba

#671 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Truba »

Suplja od aristotela do danas
mali_balon

#672 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by mali_balon »

Hakiz wrote: 13/02/2022 22:01 Stan iznad, curica ima možda 3 ili 4 godine, trči ima sat. Loša gradnja, ubi lupa u glavu. Roditelji su doselili sa nekog sela pa ne naučiše da kažu djetetu da u stambenoj zgradi ne može trčati kao u kući ili po livadi.

Neka mi samo neko kaže nešto protiv malograđanštine. Malograđanština podrazumijeva i bonton.
Pa upozori brate dragi...nisam jednom....

Neki dan bio u kinu a ispred red djecaka od 7 8 9max.....to je haos bi....to nije zacepilo cijeli film....jos bio 4d max ona sjedista ( nikad vise bubrezi mi otpali) pa se isprepadali nisi smjeli bi sjediti.....neke zene ih smiruje ma nista ne jebu....
Moja hanuma samo rece toj nekoj majci sto ih je kao dovela da su djeca divlja i da su to buduci delinkventi....
Jbte ja se sjecam da su mene ucili da ne smijes pisnut a kamo li jos hodat.....doduse bili si redari
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#673 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Romeo 80 »

Hakiz wrote: 13/02/2022 22:01 Stan iznad, curica ima možda 3 ili 4 godine, trči ima sat. Loša gradnja, ubi lupa u glavu. Roditelji su doselili sa nekog sela pa ne naučiše da kažu djetetu da u stambenoj zgradi ne može trčati kao u kući ili po livadi.

Tvoja opisana situacija je nesto sto sam godinama trpio. Milion puta urgirao, zvao policiju, nema sta nisam radio. Na kraju je skoro doslo do fizickog obracuna, jer sa debilima ne moze drugacije. Jedina razlika kod mene je bila ta sto se radilo o odraslim debilima, koji divljaju po citavu noc, a ne djeca.

Na kraju sam odselio i striktno trazio zadnji sprat. To je bio eliminatoran uslov za novi stan, i sad sam miran :izet:
madesa

#674 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by madesa »

ovi sto su nadrkani oko tudje djece su pretezno osobe bez djece a vjerovatno i bez partnera .
Truba

#675 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Truba »

Kad sam bio mali peglao me zbog nestasluka jedan komunisticki sofer sa 2 starije kcerke

Tad sam se zakleo kad odrastem da necu peglati djecu
Toga se drzim i danas
Post Reply