Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#651 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Muhamed Đakmić wrote:Zar to nije špekulacija?

Niko ne zna šta generiše vrijednost, ali je nešto generiše. Možda griješim, ali mislim da je prije svega generiše ljudska pohlepa. U puno manjoj mjeri tehnologija, za koju još niko nije objasnio šta će konkretno donijeti. Privatnost transakcija? Zar mislite da će zvanične institucije sjediti skrštenih ruku, bez da se uključe u cijelu priču?

I opet ponavljam, ja ne pričam o konkretnoj dobiti za pojedinca. Nije isključeno da se ti prvi Tomahawk obogatiš na ovome, ali ima mnogo onih koji neće kad pogledaju realnosti u oči. Fabrika za proizvodnju ničega.
Nisi u pravu. Postoje čitavi kompleksi (kod nas još ne) koji generišu BTC. Jesi li upratio koliko se struje potroši u tu svrhu? Neko je postavio na ovoj temi.
Bitcoin nije od juče. Deset godina je kako to ide, a eto dosad niko nije stajao u kraj niti je bilo nekih problema.
Neću, evo su se već obogatili :D
https://www.klix.ba/biznis/blizanci-od- ... /171204003
Misliš li da su Japanci ili Austrijanci toliko glupi da vjeruju u ublehu?
Haris.ba

#652 Re: Bitcoins

Post by Haris.ba »

Pa jedna od funkcija novca i jeste "ulaganje u sam novac - (o)čuvanje vrijednosti".

Isto je i sa bitcoinom (u najširem smislu kriptovalutama).

Nebitno je da li je to sada "hype" ilitiga modni trend gdje će u prijašnjoj varijanti "frizerka izaće na berzu", sada biti "frizerka trguje bitcoinom".

Neću ja nazvati ljudskom gluposti. Već ću iskoristiti računarski termin "it is not a bug, it is feature". To je samo ljudska osobnost. Da nema te osobnosti - sva realnost oko nas bi bila drugačija. Da nema te osobnosti, ne bi ni bilo ovoga foruma - jer ljudi bi došli do zaključka da je pisanje po njemu čisti gubitak vremena, i da je bolje biti na čistoj havi.
Puf

#653 Re: Bitcoins

Post by Puf »

Muhamed Đakmić wrote:I ja te opet pitam, šta meni donosi ta platna mreža?
Tebi sa takvim razmisljanjem nista.
Muhamed Đakmić

#654 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Nećemo se složiti onda očito, ja ostajem pri svojoj tvrdnji da će ovaj balon kad tad pući, a da to neće spriječiti mnoge da se u međuvremenu obogate.
Tomahawk11
Globalni moderator

#655 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Muhamed Đakmić wrote:Nećemo se složiti onda očito, ja ostajem pri svojoj tvrdnji da će ovaj balon kad tad pući, a da to neće spriječiti mnoge da se u međuvremenu obogate.
Nisi ništa novo rekao. To smo raspravljali ima pola godine na temi i otprilike je bila ista priča.
Ne mora pući. Može u dogledno vrijeme dostići neku vrijednost i stabilizirati se.
I sam kažeš da je udio svjetskog finansijskog sistema kad je ovo u pitanju minoran.
Dakle, još uvijek je tu ogroman prostor.
bronhy

#656 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

Ja samo znam da su kriptovalute i blockchain tehnologija budućnosti. Bitcoin jednog dana može i propasti, naravno do tada ću ja već biti finansijski obezbjeđen do kraja života :-D ali će ga zamijeniti neka bolja kripto valuta.
boogy

#657 Re: Bitcoins

Post by boogy »

Može li samo preporuka na koji sajt da se registrujem i kojom karticom ili na koji način da kupim nešto coin-a.
Preletio sam malo temu, koliko vidim govori se da se ne koristi ova kartica od računa u banci?
Kupio bih nešto ADA, pa ako bude sreće nešto se i unovči ...
Haris.ba

#658 Re: Bitcoins

Post by Haris.ba »

Tomahawk11 wrote:Nisi ništa novo rekao. To smo raspravljali ima pola godine na temi i otprilike je bila ista priča.Ne mora pući. Može u dogledno vrijeme dostići neku vrijednost i stabilizirati se.I sam kažeš da je udio svjetskog finansijskog sistema kad je ovo u pitanju minoran. Dakle, još uvijek je tu ogroman prostor.
Mora pući. Jer nema razloga da se ekonomske zakonitosti ne odnose na tržište bitcoina. Tržište lala, nafte, dotcomova, kuća....

Razlika je samo u sitnicama.

Stvar je samo kada.
Tomahawk11
Globalni moderator

#659 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote:
Tomahawk11 wrote:Nisi ništa novo rekao. To smo raspravljali ima pola godine na temi i otprilike je bila ista priča.Ne mora pući. Može u dogledno vrijeme dostići neku vrijednost i stabilizirati se.I sam kažeš da je udio svjetskog finansijskog sistema kad je ovo u pitanju minoran. Dakle, još uvijek je tu ogroman prostor.
Mora pući. Jer nema razloga da se ekonomske zakonitosti ne odnose na tržište bitcoina. Tržište lala, nafte, dotcomova, kuća....

Razlika je samo u sitnicama.

Stvar je samo kada.
Mislio sam više na onaj aspekt u kojem Đakmić priča o transakcionom dijelu kriptonovca.
Naravno, mora pući. Na kojoj vrijednosti i kad, vidjećemo.
To se neće desiti u neko skorije vrijeme, jer je, koliko god bio enorman skok posljednju godinu, još uvijek prostor ogroman.
Jasno, ponuda i potražnja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#660 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

boogy wrote:Može li samo preporuka na koji sajt da se registrujem i kojom karticom ili na koji način da kupim nešto coin-a.
Preletio sam malo temu, koliko vidim govori se da se ne koristi ova kartica od računa u banci?
Kupio bih nešto ADA, pa ako bude sreće nešto se i unovči ...
Iskreno, kod nas ti je najbolje kupiti ili od nekog ko prodajue na olx ili ako imaš nekog ko vani radi s tim.
S karticom ne bih preporučio, nije isplativo.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#661 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

r_faruk wrote: na koji nacin ces prodati toliku sumu i da li moras platiti porez? banka ce sigurno provjeravati porijeklo novca. pretpostavljam da se moze porez platiti i da sve bude bez problema!!!
Kako ce prodati? Pa dnevni promet BTC-a je $6,610,550,000 pa ti računaj :D

Recimo u EU porez na crypto ne placas ako si investment drzao godinu dana. Ispod toga, placa se 10%.
r_faruk

#662 Re: Bitcoins

Post by r_faruk »

un1ted wrote:
r_faruk wrote: na koji nacin ces prodati toliku sumu i da li moras platiti porez? banka ce sigurno provjeravati porijeklo novca. pretpostavljam da se moze porez platiti i da sve bude bez problema!!!
Kako ce prodati? Pa dnevni promet BTC-a je $6,610,550,000 pa ti računaj :D

Recimo u EU porez na crypto ne placas ako si investment drzao godinu dana. Ispod toga, placa se 10%.

ja da sam u eu do sada bih bio u penziji s obzirom kakve sam planove imao sa bitcoin-om kada se tek pojavio. posto nisam u eu......... pricam o velikoj zaradi u BiH. ako ja i odem vani i prodam bitcoin-e i zaradim 50000KM, kako cu ih unijeti u drzavu? moram skupiti 5-6 ljudi da mi to prenesu ako ne zelim platiti porez, ako ipak zelim, kako ce nasa drzava gledati na te stvari? jedini nacin da zaradim je da mi neko u BiH da 50000KM za te moje bitcoine!!!!
konkretno pricam o vecim sumama i zaradi (kes) u BiH prodajuci bitcoin-e.

nisam ja skeptican prema bitcoin-u, no me zanima kako naplatiti pare?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#663 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Pa trenutno ne postoji konkretan zakon o kritpo valutama u BIH pa ne mozemo ni diskutovati. Ono sto mozes jeste da prikazes kao dobit i platis 10% poreza. Cak taj kes mozes i unijeti u BIH, napravi se jednostavan zapis, imas pečat :D

Legalno mozes prodati i kupiti BTC, pa cak i u BIH.
Haris.ba

#664 Re: Bitcoins

Post by Haris.ba »

De ti napravi tih 50 milja. Lahko ćemo za unošenje u državu. :D

Neke procjene su da se samo u Kantonu Sarajevo godišnje obrne oko 100 miliona KM u poslu sa drogom. A ti se sekiraš oko 50 milja.
Hendrix

#665 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

Muhamed Đakmić wrote:Nećemo se složiti onda očito, ja ostajem pri svojoj tvrdnji da će ovaj balon kad tad pući, a da to neće spriječiti mnoge da se u međuvremenu obogate.
Kako objasnjavas da banke kreiraju novac iz nicega kada uzmes kredit kod njih? Za svaki kredit nadodaju jos love...pa onda jos malo pa tako non stop. Fractional reserve sistem je ultimativni balon i piramidalna shema...BTC je za njih igracka.

Balon ili ne, nijedan bankar nema pravo da sere protiv BTC-a jer i sami pushu u balone otkako su nastali a vidjeli smo 2008. kako to fino grohne. Ali najlakse je vjerovati finim bankarskim ugladjenim likovima u odjelima kad ti nude pare nego BTC-u, normala.
Ci-Nick

#666 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

un1ted wrote:
Ci-Nick wrote: Jučer negdje čitam kako neki "bisnis manager" savjetuje da ne treba paničiti, nego ako krene padati još dokupiti. :lol:
Izgleda da ti apsolutno nemas pojma o trgovanju, ne samo kripto valutama, vec uopsteno. Dosta cimbeniga utice da li ces kupiti kada pada. Pa nece niko normalan kupiti propali projekat koji je u padu. No, ako pratis i vidis da je neki fond "istresao" veliku kolicinu, projekat dobar, dev tim radi updejte, ne postoji neka prepreka da pojacas poziciju novom kupovinom.

De druze malo procitaj, istrazi, pa onda budi skeptik kada vladas kompletnim informacijama, a ne iz izvora rekla-kazala.
Struktura vlasništva je ovakva: 4,11 % investitora drži 96,5 % bitcoina, 1% vlasnika drži iznad 50 % svih bitcoina a 95,89% vlasnika preostalih 3,5% bitcoina .
Molim te da navedes izvor ove tvrdnje.
da, nemam pojma, čiju lovu istresaju fondovi ? Narodnu,.. istresu i izvise ljudi koji su im vjerovali i uplatili novac koji su čuvali za starih dana.
Fondovi pušiona a šefovi punih džepova od klađenja da će propasti njihova ulaganja.
Kupit ću kad pada ako je podcjenjeno,.. a sa nečim što je samo proizvod tehnologije koja nije autorizirana ne znaš na čemu si jer opstaje samo na ponudi i potražnji.

http://www.finanzen.ch/nachrichten/devi ... 1002710593
forest gump

#667 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Ovdje se namjerno gura pod tepih činjenica da je BTC totalno neupotrebljiv kao platežno sredstvo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#668 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

forest gump wrote:Ovdje se namjerno gura pod tepih činjenica da je BTC totalno neupotrebljiv kao platežno sredstvo.
U BiH, da.
Thorgerson

#669 Re: Bitcoins

Post by Thorgerson »

Ako ljudi umisle da je bitcoin sigurna investicija za cuvanje vrijednosti novca (te povecanje vrijednosti), a vec tako podosta ljudi misli, onda ce tako i biti.

Sad neko ce reci pa sta je to bitcoin, hrpica koda i to je to. Nema nikakvu vrijednost. Nema, ali ponavljam, ako milioni ljudi mislili da ima, onda ima. I btw nije bitcoin od jucer jbmu.

Pa sta je komadina zlata? Nista. Obicni metal kojeg nema puno na zemlji (isto kao sto nece btii ni bitcoina). I lijepo izgleda. Niti ima kakvu funkciju ni nista (osim u it industriji itd, ali opet to nije razlog da 1kg kosta 70k maraka!) Ali ljudi su kroz historiju zlato vidjeli kao sredstvo ocuvanja vrijednosti njihovog novca. Jednostavno u to se vjeruje i gotovo. Ima i drugih rijetkih metala, ali su manje vrijedni (ima i drugih coina ali su manje vrijedni).

Ljudi angazuju masineriju, otvaraju rudnike, dakle citav posao da bi se iskopala tegla praha koji ce se pretociti u zlato. Pa ima li to smisla? To dakle ima smisla. A kada procesori obradjuju algoritme, obradjuju i biljeze transakcije, to onda nema smisla? Pa ajmo biti iskreni, pa reci da nijedno nema smisla.

Zasto bitcoin ne bi mogao biti novo zlato?
forest gump

#670 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Dajte ljudi napravite distinkciju između BTC-a i blockchaina. BTC je crypto valuta a blockchain je tehnologija koju BTC koristi.

Danas se masovno prave proprietary varijante blockchain tehnologije. Tako da Mastercard i Visa već imaju svoje varijante blockchaina. Blockchain nije špansko selo koliko se on želi predstaviti istim. Tu se radi o ipak koliko toliko jednostavnom sistemu integracije hashova, blockova i chainova. Blockchain je fantastično rješenje u nekom enterprise intranet okruženju. Na globalnom svjetskom, internet nivou, on se jednostavno raspada kada distribuirani blokovi postanu preveliki. Onda se tu poseže sa raznim ad hoc rješenjima tipa hard fork, ali od tih rješenja nema ništa.
Haris.ba

#671 Re: Bitcoins

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Ako ljudi umisle da je bitcoin sigurna investicija za cuvanje vrijednosti novca (te povecanje vrijednosti), a vec tako podosta ljudi misli, onda ce tako i biti.

Sad neko ce reci pa sta je to bitcoin, hrpica koda i to je to. Nema nikakvu vrijednost. Nema, ali ponavljam, ako milioni ljudi mislili da ima, onda ima. I btw nije bitcoin od jucer jbmu.

Pa sta je komadina zlata? Nista. Obicni metal kojeg nema puno na zemlji (isto kao sto nece btii ni bitcoina). I lijepo izgleda. Niti ima kakvu funkciju ni nista (osim u it industriji itd, ali opet to nije razlog da 1kg kosta 70k maraka!) Ali ljudi su kroz historiju zlato vidjeli kao sredstvo ocuvanja vrijednosti njihovog novca. Jednostavno u to se vjeruje i gotovo. Ima i drugih rijetkih metala, ali su manje vrijedni (ima i drugih coina ali su manje vrijedni).

Ljudi angazuju masineriju, otvaraju rudnike, dakle citav posao da bi se iskopala tegla praha koji ce se pretociti u zlato. Pa ima li to smisla? To dakle ima smisla. A kada procesori obradjuju algoritme, obradjuju i biljeze transakcije, to onda nema smisla? Pa ajmo biti iskreni, pa reci da nijedno nema smisla.

Zasto bitcoin ne bi mogao biti novo zlato?
Bitcoin ne može biti novo zlato jer zlato je materijal. Element u prirodi koji ima i funkcionalnu vrijednost. Od zlata se između ostalog i pravi hardver koji računa te bitcoine. :D

Ima i drugih rijetkih metala, i mnogi od njih su i vredniji od zlata. Stvar je sto zlato ima određene osobine koje ga i čine takvim da toliko vrijedi. Da li bi bilo jeftinije da se ne koristi za očuvanje vrijednosti, špekulacije....? Naravno.

Bitcoin je najbolje uporediti sa modernim papirnatim novcem. Novac već desetljećima dijeli slične osobine. Većina novca je svakako virtualna, i mali dio čini ono što nam padne na prvu - keš.

Ovdje se radi samo o tome što je stvorena tehnologija koja izbija jednu od paradigmi novca - samo novac sankcionisan od strane države može da postoji. Nije da kroz historiju nije postojalo tih slučajeva. Pa čak i u modernim vremenima. I danas npr. mjenica je oblik stvaranja novca od strane privatne osobe. Ali, ovo je jedina tehnologija koja daje šansu da uspije - da razbije postojanje novca izdavanog samo od strane države.
Dozer

#672 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Muhamed Đakmić wrote:Nije bitno o kojoj vrijednosti dionica pričamo. Nego iza dionica stoji poslovanje firme.

Iza bitcoina stoji Opensource kod koji radi šta? Proizvodi bitcoin?
Nisam siguran da sam ovo bas shvatio....

Bitcoin, i svaka druga crupto valuta, vecinom je pokrivena s pravim parama. Mislim...o cemu pricate?
Dionice neke firme direktno zavise od vrijednosti te firme, sto kapitala, sto OS, sto proizvoda na lageru i trzistu, itd. itd., tj. od kompletnog portfolia firme.

Vrijednost crypto valute zavisi od kolicine ulozenog novca u nju, a rast/pad direktno od potraznje.

Pa, pobogu... Visa i MasterCard usle u sve to i razne firma koje se bave trgovanjem crypto valutama izdaju debitne kartice vezane za Visu i MC koje su cak direktno konvertibilne izmedju love i coina, ali samo se u ovoj idiotskoj Bosni nadju razni "strucnjaci" koji u svemu tome traze mane.

Umjesto da se svi zadaju i pokusaju zaraditi na tome...

Fakat je ova zemlja za qrac, i ni za sta vise...

Edit:
Postoje i nacini za dobijanje debitne kartice vani, i fizicke i virtuelne, kao i IBAN broja. Logicno, na taj nacin nista necete placati ovdje, a lovu koju zaradite mozete podici na svakom ATM-u.
Takodjer mozete i puniti taj racun sa svoje postojece debitne kartice, i onda direkktno kupiti BTC s tim parama.
Koga zanima - PP.
Necu ovdje pisati te detalje. Prvo radi kamare negatora svega toga, a drugo radi nasih vlasti koje o ovome nemaju pojma, ali ce se vrlo brzo dosjetiti kako sve da sjebu upravo zato sto nemaju pojma.
Last edited by Dozer on 05/12/2017 23:33, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#673 Re: Bitcoins

Post by mk ultra »

Dozer wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Nije bitno o kojoj vrijednosti dionica pričamo. Nego iza dionica stoji poslovanje firme.

Iza bitcoina stoji Opensource kod koji radi šta? Proizvodi bitcoin?
Nisam siguran da sam ovo bas shvatio....

Bitcoin, i svaka druga crupto valuta, vecinom je pokrivena s pravim parama. Mislim...o cemu pricate?
Dionice neke firme direktno zavise od vrijednosti te firme, sto kapitala, sto OS, sto proizvoda na lageru i trzistu, itd. itd., tj. od kompletnog portoflia firme.

Vrijednost crypto valute zavisi od kolicine ulozenog novca u nju, a rast/pad direktno od potraznje.

Pa, pobogu... Visa i MasterCard usle u sve to i razne firma koje se bave trgovanjem crypto valutama izdaju debitne kartice vezane za Visu i MC koje su cak direktno konvertibilne izmedju love i coina, ali samo se u ovoj idiotskoj Bosni nadju razni "strucnjaci" koji u svemu tome traze mane.

Umjesto da se svi zadaju i pokusaju zaraditi na tome...

Fakat je ova zemlja za qrac, i ni za sta vise...
rizik je veliki
zna se moon desiti brzo, al opet padne...

ja sam se sa vertcoinom zeznuo što ga nisam kupio, al više sreće drugi put.. još gledam, biće rasta.. al jok
bio ovako 0.025$ tad kad sam trebao da kupim
za 3-4 dana 1.3$, pa je rastao na 2$, pa evo upravo gledam 9$ :shock:

jebem ti :skoljka:
Dozer

#674 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Klasika... tako se izradih s BTC...
Ali, sad cemo drugacije :D
Last edited by Dozer on 05/12/2017 15:36, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#675 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

BTC samo što nije dotakao 10 k eura.
Post Reply