BMW Blog BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#651 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
basicm wrote: Vidis kad su svabe tu tehnologiju koristili, ovi tvoji tek sad :)

Sto se tice bmw , meni E30 EVO rally verzija ili e46 M3 GTR :evil:

zvuk mehanickog motora i dog box :izet: , cuj usisa :run:
Last edited by amar1994 on 20/02/2018 20:03, edited 3 times in total.
kidney

#652 Re: BMW Blog BiH

Post by kidney »

jefferson wrote: Kakve veze ima jel Aisin u Tuaregu i Atlasu u potpunosti isti (jedan ima poprecan a drugi uzduzni motor) s onim sto sam ti htio reci? Bolje znas od mene da tacni detalji se mogu naci na internetu.
Naravno da i drugi proizvodjaci imaju dobre programe. Svako sebi stima mjenjac uz podrsku ZF-, Aisina, Allisona itd. FCA npr. proizvodi pod licencom i 8HP.
F30? Previse se bakces brojevima koje vrijeme ostvaruje. Mozda je znacajno u prici izmedju djece od 18 godina, ali neko ko kupuje takvo auto to mu nije prioritet. Na kraju, Mazda Miata nije najbrzi roadster na svijetu, ali je jedan od najboljih za voziti.
Hyundai i 8HP? To je moja greska. Mjenjao sam tekucinu na starijem Genesisu sa 6HP pa sam mislio da i novi dolazi sa ZF. Sta ima veze, nista ne sprecava Hyubdai da ga sutra kupi.
Sto se tice paragrafa, jbg, nemoj onda citat. Puno se zamaras detaljima nebitnim za diskusiju.
:roll:

Samo ću ukratko.

Brojke su bitne. Da ih nema ne bi BMW ni mogao razviti novi automobil. Usto su jako bitne za komparaciju jer u suprotnom imali bi samo obmana i laži, onako kako prosječan njemački automobilski medij radi.
No dao sam i primjer kako neki sa elektro servom dobro rade. Nova Alfa Giulia. Za ne vjerovat. Isti servo kao F30. :shock:

Isto tako vidim da bi se ti rado vratio na E46 ako ne i neki stariji. :lol:
ElRe

#653 Re: BMW Blog BiH

Post by ElRe »

kidney wrote:
E49, E39, Alfa 75 mmmmmm :-D
jefferson

#654 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

kidney wrote:
jefferson wrote: Kakve veze ima jel Aisin u Tuaregu i Atlasu u potpunosti isti (jedan ima poprecan a drugi uzduzni motor) s onim sto sam ti htio reci? Bolje znas od mene da tacni detalji se mogu naci na internetu.
Naravno da i drugi proizvodjaci imaju dobre programe. Svako sebi stima mjenjac uz podrsku ZF-, Aisina, Allisona itd. FCA npr. proizvodi pod licencom i 8HP.
F30? Previse se bakces brojevima koje vrijeme ostvaruje. Mozda je znacajno u prici izmedju djece od 18 godina, ali neko ko kupuje takvo auto to mu nije prioritet. Na kraju, Mazda Miata nije najbrzi roadster na svijetu, ali je jedan od najboljih za voziti.
Hyundai i 8HP? To je moja greska. Mjenjao sam tekucinu na starijem Genesisu sa 6HP pa sam mislio da i novi dolazi sa ZF. Sta ima veze, nista ne sprecava Hyubdai da ga sutra kupi.
Sto se tice paragrafa, jbg, nemoj onda citat. Puno se zamaras detaljima nebitnim za diskusiju.
:roll:

Samo ću ukratko.

Brojke su bitne. Da ih nema ne bi BMW ni mogao razviti novi automobil. Usto su jako bitne za komparaciju jer u suprotnom imali bi samo obmana i laži, onako kako prosječan njemački automobilski medij radi.
No dao sam i primjer kako neki sa elektro servom dobro rade. Nova Alfa Giulia. Za ne vjerovat. Isti servo kao F30. :shock:

Naravno da bi se vratio na E46.
Sto se tice brojki, F30 335i sa rucnim mjenjacem na stazi ne moze razviti isto vrijeme kao E90 sa rucnim mjenjacem i istim motorom. Prvo, E90 je laksi, i to dobro. Drugo, ovjes na E90 je dinamicniji.
Naravno da ima dobri elektro upravljaca (iako nikada nece biti kao hidraulicni), Mercedes npr. je bolje po mom misljenju pogodio nego BMW, iako je BMW sa serijom 2 to doveo malo u red. Medjutim, BWM generalno previse kompromisa pravi, od Textarovih E-pad plocica koje produzuju put za skoro 4m, ali zato ne prase, do previse laganih upravljaca i mekanih ovjesa.
BMW nije postao najveci proizvodjac luksuznih auta zato sto je pravio nekakvog mutanta izmedju Lexusa, Mercedesa, Audija i BMW-a. Postao je zato sto se drzao provjerenog recepta. Ali jbg, zinula guzica.
kidney

#655 Re: BMW Blog BiH

Post by kidney »

Merecedes i dobri upravljači. :lol: Ovo ti je dobar vic.

BMW je i dalje najneudobniji u klasi kada se gleda europska konkurencija. No nije više najbrži. To pripada jednom automobilu koji dolazi južno od Alpa. I gle čuda. BMW je postao ono što je danas kada ih je krenuo kopirati tamo negdje oko 1970.

Kada pričam o svemu ovome onda se referiram na neki prosječan ili čak iznadprosječan europski model što bi bio automatik sa skoro 200 dizel KS.

Moram negdje naći listu ali negdje mi u glavi da je u Europi najprodavaniji BMW 316d ili 318d. Mogu biti u krivu.
jefferson

#656 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

kidney wrote:Merecedes i dobri upravljači. :lol: Ovo ti je dobar vic.

BMW je i dalje najneudobniji u klasi kada se gleda europska konkurencija. No nije više najbrži. To pripada jednom automobilu koji dolazi južno od Alpa. I gle čuda. BMW je postao ono što je danas kada ih je krenuo kopirati tamo negdje oko 1970.

Kada pričam o svemu ovome onda se referiram na neki prosječan ili čak iznadprosječan europski model što bi bio automatik sa skoro 200 dizel KS.

Moram negdje naći listu ali negdje mi u glavi da je u Europi najprodavaniji BMW 316d ili 318d. Mogu biti u krivu.
MB nikada nije imao dobar upravljac. Nemoj me pogresno hsvatiti da ja mislim da je MB ponudio neki aman zaman upravljac. ALi recimo novi GLS, E klasa imaju daleko bolji povrat informacija nego F10 ili F15. G30 je bolji nego F10, ali mislim da se tu moze jos dosta toga uraditi. Nedavno sam vozio na duzu relaciju Gl 450 (u Evropi je to bio GL 400, V6 biturbo) i upravlajc definitivno nudi vise osjecaja nego recimo F15. Ovjes s druge strane je u rangu jahte (ne u pozitivnom smislu).
BMW nije nikoga kopirao. BMW dinamicnost nije nastala jer su kopirali Alfu, nego zato sto su ponudili vise para odredjenom broju inzinjera iz njemackog odjela Forda koji su tada bili tata mate za ovjes.
Ope, uporedni motori iz E90 i F30, i E90 je sa rucnim mjenjacem brzi (namjerno govorim rucnim, jer ZF8 je daleko brzi nego ZF6 ili GM-ov mjenjac). Jednostavno F30 ima previse kila (iako se nije udebljao kao npr. F10 naspram E60).
basicm

#657 Re: BMW Blog BiH

Post by basicm »

Zato je bmw 2 trenutno najbolji.
jefferson

#658 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

basicm wrote:Zato je bmw 2 trenutno najbolji.
To jeste. Nema tu price. Iako mislim da je prosli kec bio bolji.
Mislim da BMW polako pozicionira seriju 2 da zamjeni seriju 3.
Bullet Tooth Tony

#659 Re: BMW Blog BiH

Post by Bullet Tooth Tony »

jefferson wrote:
Kako mislis da je zamjeni ?
basicm

#660 Re: BMW Blog BiH

Post by basicm »

1m je poceo stvar, sad je to serija 2. Dimenzijama odgovara kao baza za sportski nastrojenu i dinamicnu seriju. 3 je vec porastao previse za to.
jefferson

#661 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

Bullet Tooth Tony wrote:
jefferson wrote:
Kako mislis da je zamjeni ?
U smislu da ce serija 2 biti ono cisto vozacko auto za uzivanje. F30 je vec skoro velik unutra kao E39. Nova trica ce vjerovatno biti jos veca.
Na kraju krajeva na testiranju koje je radio Motor Trend, M2 je pomeo M4 iako M2 u sustini ima samo modifikovan N55 motor a ne kao M4 u kojem je motor izvedenica N55 sa skoro u poptunosti promjenjenom arhitekturom. Ali m4 je tesak, velik, i M2 ga je na Laguna Secci oduvao.
jefferson

#662 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

basicm wrote:1m je poceo stvar, sad je to serija 2. Dimenzijama odgovara kao baza za sportski nastrojenu i dinamicnu seriju. 3 je vec porastao previse za to.
Upravo to.
Bullet Tooth Tony

#663 Re: BMW Blog BiH

jefferson wrote: U smislu da ce serija 2 biti ono cisto vozacko auto za uzivanje. F30 je vec skoro velik unutra kao E39. Nova trica ce vjerovatno biti jos veca.
Na kraju krajeva na testiranju koje je radio Motor Trend, M2 je pomeo M4 iako M2 u sustini ima samo modifikovan N55 motor a ne kao M4 u kojem je motor izvedenica N55 sa skoro u poptunosti promjenjenom arhitekturom. Ali m4 je tesak, velik, i M2 ga je na Laguna Secci oduvao.
Slazem se sa tobom . Serija 2 je fantasticna u svakom pogledu .... M2 mi je nakon voznje bio najbolji BMW. Ali sam nedavno probao M235i sa manuelnim mjenjacem ... fantazija auto , ne sljasti kao M2ica a brz , agilan , uklapa se u gradsku sredinu (nije glasan kao M2) , ovjes , zvuk ... ma masina samo takva :D :D

no nije za ljude preko 2m :D :D
jefferson

#664 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

Bullet Tooth Tony wrote:
jefferson wrote: U smislu da ce serija 2 biti ono cisto vozacko auto za uzivanje. F30 je vec skoro velik unutra kao E39. Nova trica ce vjerovatno biti jos veca.
Slazem se sa tobom . Serija 2 je fantasticna u svakom pogledu .... M2 mi je nakon voznje bio najbolji BMW. Ali sam nedavno probao M235i sa manuelnim mjenjacem ... fantazija auto , ne sljasti kao M2ica a brz , agilan , uklapa se u gradsku sredinu (nije glasan kao M2) , ovjes , zvuk ... ma masina samo takva :D :D

S obzirom kako B58 ide u novoj petici, M240i je tu negdje sa M2.
kidney

#665 Re: BMW Blog BiH

Post by kidney »

Ništa bez Italije i Mazzucconia.

http://www.mazzucconi.com/en/azienda

Ova je slika na stranicama Mazzucconia:
Image

Izgleda da je to blok za B48. :mrgreen:
jefferson

#666 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

kidney wrote:Ništa bez Italije i Mazzucconia.

Image

Imao sam priliku voziti 330i xDrive dvije sedmice (B48) i motor je fakat strava. Onaj u Audiju EA288 je mala maca za BMW. Ali opet, iako je bio F30 sa M opremom i ovjesom, dzaba. Motor daleko sposobniji od samog auta.
kidney

#667 Re: BMW Blog BiH

Post by kidney »

Odlična usporedba, dizel i benzin. :thumbup:
vauvau

#668 Re: BMW Blog BiH

Post by vauvau »

jefferson wrote:
kidney wrote:Ništa bez Italije i Mazzucconia.

Image

Imao sam priliku voziti 330i xDrive dvije sedmice (B48) i motor je fakat strava. Onaj u Audiju EA288 je mala maca za BMW. Ali opet, iako je bio F30 sa M opremom i ovjesom, dzaba. Motor daleko sposobniji od samog auta.
Džabe sve kad je vozač nesposoban i nema kurseve vožnje osim onih koji su neophodni za vozačku dozvolu
Seawolf

#669 Re: BMW Blog BiH

Post by Seawolf »

kidney wrote:Odlična usporedba, dizel i benzin. :thumbup:
Mislim da je Jefferson mislio na EA888.
kidney

#670 Re: BMW Blog BiH

Post by kidney »

Svakako jefferson malo toga zna osim da je njemačka autoindustrija uvijek bezuvjetno broj 1. :lol:
amar1994

#671 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

Bullet Tooth Tony wrote:

:nevjerujem:

ja ne vjerujem da si ovo napisao :D :D :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#672 Re: BMW Blog BiH

amar1994 wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:

:nevjerujem:

ja ne vjerujem da si ovo napisao :D :D :thumbup:
Ja realno ne bi kupio sa manuelnim ... ali ne mogu reci da nije dobar :D :D cuj dobar .. odlican :D :D
jefferson

#673 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
kidney wrote:Odlična usporedba, dizel i benzin. :thumbup:
Mislim da je Jefferson mislio na EA888.
Pardon, EA888.
Me_again

#674 Re: BMW Blog BiH

Post by Me_again »

kidney wrote:Svakako jefferson malo toga zna osim da je njemačka autoindustrija uvijek bezuvjetno broj 1. :lol:
Mojne tako, covjek se fakat razumije u ulja, uvijek preporucuje ono najbolje.
I gume isto tako. Conti i Misha, nema trece vrste.
jefferson

#675 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

Me_again wrote:
kidney wrote:Svakako jefferson malo toga zna osim da je njemačka autoindustrija uvijek bezuvjetno broj 1. :lol:
Mojne tako, covjek se fakat razumije u ulja, uvijek preporucuje ono najbolje.
I gume isto tako. Conti i Misha, nema trece vrste.
Proslo je 10 godina kako sam se rastao sa Good Yearom. Mozda im dadnem opet sansu :D
Post Reply