BIH -ZEMLJA ISELJENIKA
- sinuhe
#651 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Jugoslovena uopste nema toliko da bi preovladavali neki stereotipi o njima.
Mozda tek u Austriji da dolaze do izrazaja.
Mozda tek u Austriji da dolaze do izrazaja.
- animals
#652 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa da se sad zaputi milion doktora put Evrope,
kukali bi i doktori..
tako da...bezvezna ti logika..
kukali bi i doktori..
- jeza u ledja
#653 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Imas PM ako zelis razmjenjivati misljenja bez da ih neko treci komentarise.Gojeni H wrote:jeza u ledja wrote:Prokletstvo, guzovaca, kakav mudroser jebote.![]()
![]()
Emigranti iz BiH su sebicni, a Norvezani su ljenguze. Nije sve u parama, jel, fino kaze covjek, poslusajte ga.![]()
Analiticar, ne vjerujem da sam se tebi uopste obracao. Pusti starije da razgovaraju.
Bosanac nasao pisati o Norveskoj kao "zemlji prokletstva bogatstva prirodnih resursa koja stvara lijene ljude".
Nevjerovatno.
- jeza u ledja
#654 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ovo je ona situacija kad istovremeno pocnes pisati zeleci odgovoriti nekom logikom istovremeno shvatajuci da je prvobitni komentar bio toliko nelogican da je prosto nemoguce da bi osoba koja ga je bila u stanju napisati shvatila odgovor.animals wrote:Pa da se sad zaputi milion doktora put Evrope,
kukali bi i doktori..
-
peepeep
#655 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Eno ti tema o feminizmu pa tamo dosađuj ljude. Ajde, iš. Metlu u ruke i odleti.Connaisseur Karlin wrote:joj,jeste ljubomorni na pobjeguljepeepeep wrote:Nama niko ne valja a sve više i više bježimo iz Bosne i Hercegovine. Od nas su samo gori Hrvati. Svjecke patrijote i prave pravcate pobjegulje.sinuhe wrote:Sebi su stvorili finu drzavu, ali i nema te zemlje koju nismo popljuvali na forumu.![]()
rado bi vi bili na njihovom mjestu
- animals
#656 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa kako da mu drugacije odgovorim..jeza u ledja wrote:Ovo je ona situacija kad istovremeno pocnes pisati zeleci odgovoriti nekom logikom istovremeno shvatajuci da je prvobitni komentar bio toliko nelogican da je prosto nemoguce da bi osoba koja ga je bila u stanju napisati shvatila odgovor.animals wrote:Pa da se sad zaputi milion doktora put Evrope,
kukali bi i doktori..
Uvijek jauce onaj koga boli..zar ne..
.
- stakasa
#657 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Seyfo wrote:Zašto na skoro svakoj temi pojedini krenu u chat i međusobno vrijeđanje i zaseru temu?
Neko iznese iskustvo ili informaciju i odma lik uleti "pojma nemaš,vidi meneee", "nepismen si, fali ti slovo", "vid'mu gloove"isl.
Možda imaš informacije bolje updateovane, možda si bliži izvoru informacija, možda imaš drukčije kontakte, pa šta.
Pa taj kojem se je odgovorilo je u konverzaciju usao s ovim:
-"Nesto je trulo u drzavi Norveskoj
po ocjenama vrsni strucnjaka Klix foruma, ocekuje se krah Norveske..
ne valja drzava ni za k...
a da ne pricamo o ostalim zapadnim zemljama..
gola bijeda sve.."
A stranicu prije toga se je provaljivo sabirajuci, doprinos temama mu se svodi na branjenje tekovina krscanske civilizacije, stancanja turske djece i vjecitom dilemom ko ce prije do socijale - novopristigle izbjeglice ili on sa malo duzim stazom. Ali opet ljepi
- stakasa
#658 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Napise i argumentuje. A tvoj kontraargument je?jeza u ledja wrote:Imas PM ako zelis razmjenjivati misljenja bez da ih neko treci komentarise.Gojeni H wrote:jeza u ledja wrote:Prokletstvo, guzovaca, kakav mudroser jebote.![]()
![]()
Emigranti iz BiH su sebicni, a Norvezani su ljenguze. Nije sve u parama, jel, fino kaze covjek, poslusajte ga.![]()
Analiticar, ne vjerujem da sam se tebi uopste obracao. Pusti starije da razgovaraju.
Bosanac nasao pisati o Norveskoj kao "zemlji prokletstva bogatstva prirodnih resursa koja stvara lijene ljude".
Nevjerovatno.
- stakasa
#659 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Informacije su javne, zakonom definisane. I taj mali dionicar, valjda ce procitat nesto prije nego li ulozi deset ili sto hiljada maraka. Nema tu nista cudno, ako imas firmu koja ima istorijat djeljenja dividende i upadne u kratkorocnu nelikvidnost za koju je ocigledno da je prolazna (neko kasni sa naplatom, neki EU fond recimo, trebaju im pare za ekspanzivan NE, hoce da kupe konkurenta itd itd), nije problem posudit pare i podjelit akcionarima a od obrta dug dogodine vratitGojeni H wrote:stakasa wrote: Berzovna aristokracija uvjek isplacuje dividendu. Nije problem neku godinu ni posuditi pare za to ako su fundamentalne stvari nepromjenjene. A sto kazes, isplacuju i manje zrela ali sa ambicijom da udu u ovu gornju kategoriju. Sto je ok. Upravni odbor isplatom dividende salje poruku dionicarima sta su prioriteti. Pa jedan od nacina vrijednovanja akcije je kroz koliko godina ce ti se ulozeni novac vratiti kroz dividendu.![]()
Hebote tebi to sve okej a meni to klasicni cooking the books, iliti prevara.
Mislim, ono masa malih dionicara sad ulaze u nesto, a ni iz glave da je firma u tako dobrom stanju u kojem joj je lafo cijena dionice.
Haman da je do mene ...
- jeza u ledja
#660 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
On ne argumentuje, on pridikuje, i to kao reakcija na pricu o Norveskoj kao jednoj od najnaprednijih zemalja svijeta, sto ona neumitno jeste.stakasa wrote: Napise i argumentuje. A tvoj kontraargument je?
- stakasa
#661 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Kulturno je argumentovao i napravio analogiju sa arapskim svijetom. Nakon toga se je javila zena koja zivi u Norveskoj i primjere navela. Dalje se ne mozejeza u ledja wrote:On ne argumentuje, on pridikuje, i to kao reakcija na pricu o Norveskoj kao jednoj od najnaprednijih zemalja svijeta, sto ona neumitno jeste.stakasa wrote: Napise i argumentuje. A tvoj kontraargument je?
- jeza u ledja
#662 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Prije bih rekao da je na osnovu arapskih zemalja napravio nategnutu paralelu sa Norveskom kao zemlji lijenih ljudi uljuljanih u vlastito bogatstvo. I generalno mu je prica na ovoj temi o "prokletstvu" imanja i valjda "blagodetima" neimanja, materijalnog, je li. Novac kvari ljude, ambicije im mute pamet, valjda sta li. Ne mozes samo na osnovu vlastitih iskustava praviti projekcije o iskustvima drugih, istovremeno biti potpuno slijep na fakticko stanje oko sebe i drugdje.stakasa wrote:Kulturno je argumentovao i napravio analogiju sa arapskim svijetom. Nakon toga se je javila zena koja zivi u Norveskoj i primjere navela. Dalje se ne mozeOn ne argumentuje, on pridikuje, i to kao reakcija na pricu o Norveskoj kao jednoj od najnaprednijih zemalja svijeta, sto ona neumitno jeste.
Ispade Norveska bi bila na nivou Rumunije da im nije nafte. Ne, bili bi na nivou Svedske ili Finske, sto je opet i za EU, a kamo li svijet skoro sami vrh napretka.
Ja sebi uopste ne bih mogao dozvoliti da iz Bosne pisem o Norvezanima kriticno, a bez zestoke doze opreza koja se iz postova doticnog ne vidi. Da ne kazem postovanja...
- stakasa
#663 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Realno, nisi shvatio sta je covjek pokusao reci. Sto i nije neki problem, ne razumijem zasto se opires. Nisam mu advokat, eto ga pa neka ti pojasni.jeza u ledja wrote:Prije bih rekao da je na osnovu arapskih zemalja napravio nategnutu paralelu sa Norveskom kao zemlji lijenih ljudi uljuljanih u vlastito bogatstvo. I generalno mu je prica na ovoj temi o "prokletstvu" imanja i valjda "blagodetima" neimanja, materijalnog, je li. Novac kvari ljude, ambicije im mute pamet, valjda sta li. Ne mozes samo na osnovu vlastitih iskustava praviti projekcije o iskustvima drugih, istovremeno biti potpuno slijep na fakticko stanje oko sebe i drugdje.stakasa wrote:Kulturno je argumentovao i napravio analogiju sa arapskim svijetom. Nakon toga se je javila zena koja zivi u Norveskoj i primjere navela. Dalje se ne mozeOn ne argumentuje, on pridikuje, i to kao reakcija na pricu o Norveskoj kao jednoj od najnaprednijih zemalja svijeta, sto ona neumitno jeste.
Ispade Norveska bi bila na nivou Rumunije da im nije nafte. Ne, bili bi na nivou Svedske ili Finske, sto je opet i za EU, a kamo li svijet skoro sami vrh napretka.
Sto se tice ovoga drugog, ama bas nista ne govori da bi Norveska bila u rangu sa Finskom ili Svedskom da im nije nafte. Prije pronalaska nafte to je bila izuzetno siromasna zemlja. Bas siromasna. A ni sa cashom od nafte, sa masnim investicijama, nisu uspjeli napraviti neku privrednu strukturu, to je poenta citave teme. Ulazu oni u skole, puteve, privredu, dovode strucnjake... Ali opet nisu ni blizu Svedskoj ili Finskoj. Imaju cash i to je to. Imaju i uredeno drustvo koje odrzavaju pametno ulozenim parama iz naftnog fonda. Nemaju duga, ja mislim da su sve dugove vratili. Kada se vec prica o Skandinaviji, Finska bi trebala biti uzor svima, sta su ljudi napravili uprkos teskoj istoriji, nezgodnom polozaju i tankim prirodnim bogatstvima. Finska je zemlja znanja. Mada su to i Danska i Svedska. Norveska nije. Jos uvjek nije.
- uglavnomja
#664 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
zforumas wrote: Ne razlikuju oni Srbe, Hrvate i Bosnjake, znaju samo da smo se rokali ali im nije jasno zasto
Kad cujem nas jezik trudim se da ne pricam nas (za razliku od ovog iznad) ali ako recimo placam nesto karticom onda vidi prezime pa pocne prica![]()
Nisam dosao ovdje da trazim "nasu raju"
za oba reda.
i ja izbjegavam nase
samo ono prvih mjeseci dok je jezik bio 0
i jako pazim kad pricam na tlf na ulici, nasih ima bas svugdje, ali bas
- animals
#665 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ja ne znam sta ti uopce zelis dokazati..stakasa wrote:
Pa taj kojem se je odgovorilo je u konverzaciju usao s ovim:
-"Nesto je trulo u drzavi Norveskoj![]()
po ocjenama vrsni strucnjaka Klix foruma, ocekuje se krah Norveske..
ne valja drzava ni za k...
a da ne pricamo o ostalim zapadnim zemljama..
gola bijeda sve.."
A stranicu prije toga se je provaljivo sabirajuci, doprinos temama mu se svodi na branjenje tekovina krscanske civilizacije, stancanja turske djece i vjecitom dilemom ko ce prije do socijale - novopristigle izbjeglice ili on sa malo duzim stazom. Ali opet ljepi
- stakasa
#666 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Iz kojeg razloga izbjegajete nase ljude? Ja mahom imam dobra iskustvauglavnomja wrote:zforumas wrote: Ne razlikuju oni Srbe, Hrvate i Bosnjake, znaju samo da smo se rokali ali im nije jasno zasto
Kad cujem nas jezik trudim se da ne pricam nas (za razliku od ovog iznad) ali ako recimo placam nesto karticom onda vidi prezime pa pocne prica![]()
i
![]()
za oba reda.
i ja izbjegavam nase![]()
samo ono prvih mjeseci dok je jezik bio 0bio shock cuti nas jezik ... onda se naviknes i skontas da je bolje
![]()
- jeza u ledja
#667 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Shvatio sam da covjek drzi moralne pridike na raznim temama. Toliko o njemu.stakasa wrote: Realno, nisi shvatio sta je covjek pokusao reci. Sto i nije neki problem, ne razumijem zasto se opires. Nisam mu advokat, eto ga pa neka ti pojasni.
Sto se tice ovoga drugog, ama bas nista ne govori da bi Norveska bila u rangu sa Finskom ili Svedskom da im nije nafte. Prije pronalaska nafte to je bila izuzetno siromasna zemlja. Bas siromasna. A ni sa cashom od nafte, sa masnim investicijama, nisu uspjeli napraviti neku privrednu strukturu, to je poenta citave teme. Ulazu oni u skole, puteve, privredu, dovode strucnjake... Ali opet nisu ni blizu Svedskoj ili Finskoj. Imaju cash i to je to. Imaju i uredeno drustvo koje odrzavaju pametno ulozenim parama iz naftnog fonda. Nemaju duga, ja mislim da su sve dugove vratili. Kada se vec prica o Skandinaviji, Finska bi trebala biti uzor svima, sta su ljudi napravili uprkos teskoj istoriji, nezgodnom polozaju i tankim prirodnim bogatstvima. Finska je zemlja znanja. Mada su to i Danska i Svedska. Norveska nije. Jos uvjek nije.
Sto se tice Norveske, nije bas ona tema, ali eto da odgovorim. Ovo jeste SBB KBB, ali nema smisla tvrditi da bi bili jadnici da nema nafte. Znam da su bili siromasni, ali nisu oni jedini - Finska, Island, Irska, sve su to bile jadne zemlje nekada, jel tako? Nema razloga da mislimo da su bas Norvezani iznimka i da se ne bi snasli od rata na ovamo isto kao i svi drugi u datim okolnostima.
Jasno je da su prvenstveno zbog nafte ispred ostalih, ali i u tome, nacinu na koji su naftu iskoristili, mogu biti samo pozitivan primjer ostalima, nista drugo.
-
detroit-mercy
#668 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
"Perhaps most astounding, almost 10 percent of the physicians in the U.S. are of Indian origin. Consider that for a moment -- Indians, who represent barely 1 percent of the total American population, account for one-in-ten of its doctors, perhaps the most prestigious and difficult career to obtain"animals wrote:Pa da se sad zaputi milion doktora put Evrope,
kukali bi i doktori..
Da ne pricamo da je otprilike 30% naucnika u NASA iz Indije, o doktorima i inzinjerima iz drugih zemalja da ne pricamo
Koga ces custi da se najvise buni, krezavog redneck-a koji nema 8 razreda osnovne skole kako mu Mexe preotese posao a sve sa litrenjacom Budweiser-a u fiseku
Opet, ko se najvise zali, ljudi sa najnizim kvalifikacijama
- jeza u ledja
#669 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Takodje.uglavnomja wrote: i ja izbjegavam nase![]()
Mislim na ulici, radnjama...
-
detroit-mercy
#670 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Norveska je tipican primjer statistickog outliera, mala zemlja sa enromnim prerodnim resursima za kojima vlada potraznja isto kao i Katar ili UAE.jeza u ledja wrote:Shvatio sam da covjek drzi moralne pridike na raznim temama. Toliko o njemu.stakasa wrote: Realno, nisi shvatio sta je covjek pokusao reci. Sto i nije neki problem, ne razumijem zasto se opires. Nisam mu advokat, eto ga pa neka ti pojasni.
Sto se tice Norveske, nije bas ona tema, ali eto da odgovorim. Ovo jeste SBB KBB, ali nema smisla tvrditi da bi bili jadnici da nema nafte. Znam da su bili siromasni, ali nisu oni jedini - Finska, Island, Irska, sve su to bile jadne zemlje nekada, jel tako? Nema razloga da mislimo da su bas Norvezani iznimka i da se ne bi snasli od rata na ovamo isto kao i svi drugi u datim okolnostima.
Jasno je da su prvenstveno zbog nafte ispred ostalih, ali i u tome, nacinu na koji su naftu iskoristili, mogu biti samo pozitivan primjer ostalima, nista drugo.
Ne znam sto se toliko natezete oko Norveske.
- uglavnomja
#671 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
stakasa wrote: Iz kojeg razloga izbjegajete nase ljude? Ja mahom imam dobra iskustva
sve je to mahala
- jeza u ledja
#672 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa to otprilike ide pod svu onu pricu kako se obrazovani sloj snalazi u novoj ekonomskoj realnosti, koju uglavnom i sami oblikuju, dok ovi ispod stagniraju. Tu je i srz price o migracijama, otvorenom trzistu, itd. I na kraju o potrebi zadrzavanja tradicionalnih vrijednosti i progresivnom mijenjanju istih.detroit-mercy wrote:"Perhaps most astounding, almost 10 percent of the physicians in the U.S. are of Indian origin. Consider that for a moment -- Indians, who represent barely 1 percent of the total American population, account for one-in-ten of its doctors, perhaps the most prestigious and difficult career to obtain"animals wrote:Pa da se sad zaputi milion doktora put Evrope,
kukali bi i doktori..
Da ne pricamo da je otprilike 30% naucnika u NASA iz Indije, o doktorima i inzinjerima iz drugih zemalja da ne pricamo.
Koga ces custi da se najvise buni, krezavog redneck-a koji nema 8 razreda osnovne skole kako mu Mexe preotese posao a sve sa litrenjacom Budweiser-a u fiseku.
Opet, ko se najvise zali, ljudi sa najnizim kvalifikacijama
- GeeTnT
#673 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ne izbjegava niko nase, nego to se prije govorilo kako bi lakse naucili jezik...jer ko je ostao u svakodnevnom kontaktu sa nasima tesko da se reintegrisao...stakasa wrote:Iz kojeg razloga izbjegajete nase ljude? Ja mahom imam dobra iskustvauglavnomja wrote:zforumas wrote: Ne razlikuju oni Srbe, Hrvate i Bosnjake, znaju samo da smo se rokali ali im nije jasno zasto
i
![]()
za oba reda.
i ja izbjegavam nase![]()
samo ono prvih mjeseci dok je jezik bio 0bio shock cuti nas jezik ... onda se naviknes i skontas da je bolje
![]()
- stakasa
#674 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ok, ali sta ako ih ta nafta koci!? Meni interesantna teza i stvarnost mi je potvrduje. Stekao sam dojam da je to covjek pokusao reci ali nemoj da ga vise branim. Nema tu nista cudno, ja prvi se ne bih ovoliko trudio u zivotu da mi je pripalo par miliona u nasljedstvu.jeza u ledja wrote:Shvatio sam da covjek drzi moralne pridike na raznim temama. Toliko o njemu.stakasa wrote: Realno, nisi shvatio sta je covjek pokusao reci. Sto i nije neki problem, ne razumijem zasto se opires. Nisam mu advokat, eto ga pa neka ti pojasni.
P.S.
Finska je navodno platila ogromnu odstetu Sovjetskom Savezu i kraj siromastva koincidira sa zadnjom ratom.
Fino bi bilo da neko malo vise napise o Irskoj, bas su ljudi bum napravili
-
prog321
#675 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
dobrota jedne drzave se mjeri po tome kako se odnosi sa najnižim slojem. Slabi, neobrazovani, stari i nemoćni.
to je mjerilo dame i gospodo.
i po tome je USA na samom dnu
to je mjerilo dame i gospodo.
i po tome je USA na samom dnu