Ne znam zasto poredis svedski sistem (koji je medju najboljim na svijetu) sa jugoslovenskim za vrijeme komunizma? Dva totalno razlicita svijeta ali ja tebe pitam jeli ti nesto falilo dok si zivio u Jugi, jesi li bil necega bas zeljan? Ja govorim iz onoga sto sam ja upamtio i sto su mi starci govorili a pamtim sasvim solidan zivot gdje se imalo jebiga, moglo se sasvim solidno zivjeti a tako su zivjeli gotovo svi iz mog tadasnjeg svijeta. Davalo se od plate za solidarni fond? A Boze moj, ako je to bio glavni problem onda.Omaddawn wrote:.......
Fidel Castro RIP
- Point.
#651 Re: Fidel Castro RIP
Last edited by Point. on 28/11/2016 15:00, edited 2 times in total.
- holowey
-
Hakiz
#653 Re: Fidel Castro RIP
Dobar, dobarholowey wrote:
-
Hakiz
#654 Re: Fidel Castro RIP
BIlo je društvo jednakih šansi. Na osnovu ocjena u osnovnoj, srednjoj školi su se dobijale stipendije tako da su i siromašni mogli ići do najviših nivoa školovanja, do doktorata. Govorim iz porodičnog iskustva.KatarinaKosaca wrote:Toffee karamela wrote:Haha pa niko nije spominjao Španiju, a šta, tebi Orebić i Trogir loše destinacije? Raja je putovala svuda, rudari možda nisu stizali do Santorinija ili Salcburga, stizali su do Jadrana, viša srednja klasa do Sredozemlja...a šta ti kmečiš, šta pjeniš, valjda što ne možeš svoje noćne more da nametneš kao istinu???LBVIEW wrote: Sad si pocela i lagati,zar nisi ti drvila o nekakvim turistickim agencijama,pa kad ja fino podsjeti gdje je vecina ljetovala ti me optuzi da "izvoljevam".
I da,jebes tu zemlju-guzovacu i svojevrsnu "Farmu" sa 20 i kusur "ovaca" i par desetina hiljada "svinja",da je cemu valjala ne bi se srusila sama od sebe.A kmecati za istom jeste dozvoljeno,za razliku od maslanja.Mene uciteljica naucila da to bijase «drustvo bez klasa» Gdje smo? Netko me lagao?
- madner
#655 Re: Fidel Castro RIP
Bjezali sa casova i sada uciteljica kriva. Profesor bi to objasnio bolje 
- uglavnomja
#656 Re: Fidel Castro RIP
piupiu wrote:
O njemu može suditi samo njegov narod, onaj koji je uz njega živio. Njih treba pitati šta misle o Fidelu. To su ljudi čija izuzetna erudicija, široko obrazovanje i znanje o svijetu (bez obzira na izolaciju) stoji nasuprot ideji o zaglupljenom, zaludjenom, izmanipulisanom narodu kojeg je neki svemoćni Fidel podjarmio u neznanju. O svom životu i o Fidelu imaju pravo govoriti samo oni.
ali zato o jugi mogu govoriti oni koji nisi bili ni rodjeni ili su evt. bili u pelenema, i to minhenskim ili stokholmskim
-
Zgoljo
#657 Re: Fidel Castro RIP
Na kojoj god ideoloskoj strani bio ako si realan covjek Fidela moras postovati.
RIP veliki covjece.
RIP veliki covjece.
- Ommadawn
#658 Re: Fidel Castro RIP
Nije ti ni svedski sistem bas imun na korupciju i prevare ali to je zanemarivo u odnosu na nas._BataZiv_0809 wrote:
Poenta je na izgradnji solidarnog sistema. Izdvajanja su se prikazivala na platnim listama.
Svi izdvajaju jer ce njima nekad mozda zatrebati, to je sustina. Samo sto u slucaju Svedske ti to predstavljas kao normalnu i uobicajenu stvar, a SFRJ zamjeras.
Naravno, vjerujem da u praksi svedski sistem bolje radi od naseg koji nikad nije bio imun na korupciju ili prevare.
U SFRJ zamjeram jer si izdvajao ali ako ti kad zatreba - nemas nista od toga. Kakva korist sto je mom ocu odbijano od plate? Ni ja ni sestra nismo mogli dobiti stan.
Ne kazem da SFRJ sistem nije bio organizovaniji od ovoga danas u BiH ali praviti neki ogroman mit oko toga je stvarno previse. Dajte vise.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#659 Re: Fidel Castro RIP
Ali hiljade ljudi jesu. Znaci ne mozes reci da je nista od toga.Ommadawn wrote:
Nije ti ni svedski sistem bas imun na korupciju i prevare ali to je zanemarivo u odnosu na nas.
U SFRJ zamjeram jer si izdvajao ali ako ti kad zatreba - nemas nista od toga. Kakva korist sto je mom ocu odbijano od plate? Ni ja ni sestra nismo mogli dobiti stan.
Ne kazem da SFRJ sistem nije bio organizovaniji od ovoga danas u BiH ali praviti neki ogroman mit oko toga je stvarno previse. Dajte vise.
- Ommadawn
#661 Re: Fidel Castro RIP
Bio sam u jugoslavenskim pelenama - ako si mislio na mene. No nema veze. Jebo vas vise Tito i SFRJ. Iskacete iz frizidera.uglavnomja wrote:piupiu wrote:
O njemu može suditi samo njegov narod, onaj koji je uz njega živio. Njih treba pitati šta misle o Fidelu. To su ljudi čija izuzetna erudicija, široko obrazovanje i znanje o svijetu (bez obzira na izolaciju) stoji nasuprot ideji o zaglupljenom, zaludjenom, izmanipulisanom narodu kojeg je neki svemoćni Fidel podjarmio u neznanju. O svom životu i o Fidelu imaju pravo govoriti samo oni.
ali zato o jugi mogu govoriti oni koji nisi bili ni rodjeni ili su evt. bili u pelenema, i to minhenskim ili stokholmskimi jos bolje od nas znaju kako nam je bilo
- Ommadawn
#662 Re: Fidel Castro RIP
Ali desetak hiljada ne docekase nikada._BataZiv_0809 wrote:Ali hiljade ljudi jesu. Znaci ne mozes reci da je nista od toga.Ommadawn wrote:
Nije ti ni svedski sistem bas imun na korupciju i prevare ali to je zanemarivo u odnosu na nas.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#663 Re: Fidel Castro RIP
Nazalost.Ommadawn wrote: Ali desetak hiljada ne docekase nikada.
-
Fudo387
#664 Re: Fidel Castro RIP
Jos se nisu prezalile privilegije iz vremena diktature proleterijata, dokle to ide da se i za onim luzerom Fidelom kmeci. 
- Ommadawn
#665 Re: Fidel Castro RIP
Da ne ostane nereceno (ili nenapisano) ali ti si ocito najnormalniji jugonostalgicar na ovom forumu._BataZiv_0809 wrote:Nazalost.Ommadawn wrote: Ali desetak hiljada ne docekase nikada.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#666 Re: Fidel Castro RIP
Ommadawn wrote: Da ne ostane nereceno (ili nenapisano) ali ti si ocito najnormalniji jugonostalgicar na ovom forumu.
Nostalgicar nisam jer i ne mogu biti.
Ali volim i postujem taj sistem vrijednosti.
- madner
#667 Re: Fidel Castro RIP
Kako je tacno Fidel luzer?Fudo387 wrote:Jos se nisu prezalile privilegije iz vremena diktature proleterijata, dokle to ide da se i za onim luzerom Fidelom kmeci.
-
Fudo387
#668 Re: Fidel Castro RIP
Fino, od perspektivne zemlje napravio je septicku jamu.madner wrote:Kako je tacno Fidel luzer?Fudo387 wrote:Jos se nisu prezalile privilegije iz vremena diktature proleterijata, dokle to ide da se i za onim luzerom Fidelom kmeci.
- madner
#669 Re: Fidel Castro RIP
Kako tacno je 1959 Kuba perspektivna zemlja?Fudo387 wrote:Fino, od perspektivne zemlje napravio je septicku jamu.madner wrote:Kako je tacno Fidel luzer?Fudo387 wrote:Jos se nisu prezalile privilegije iz vremena diktature proleterijata, dokle to ide da se i za onim luzerom Fidelom kmeci.
Svrgno diktatora, pobjedio Che-a, pobjedio CIA invaziju, napravio reforme drustva koje su ga ucinile toliko popularnim u zemlji da je ostao na vlasti 50 godina i pored sankcija velesile u susjedstvu.
Jedino je izgubio od Tileta za poziciju u pokretu nesvrstanih.
- uglavnomja
#670 Re: Fidel Castro RIP
Fudo387 wrote:Fino, od perspektivne zemlje napravio je septicku jamu.madner wrote:Kako je tacno Fidel luzer?Fudo387 wrote:Jos se nisu prezalile privilegije iz vremena diktature proleterijata, dokle to ide da se i za onim luzerom Fidelom kmeci.
merel' objasnjenje iz koje perspektive je to bila perspektivna zemlja?
- jeza u ledja
#671 Re: Fidel Castro RIP
Iz perspektive Hymana Rotha. 
-
Fudo387
#672 Re: Fidel Castro RIP
Cuj kako, pogledaj na sta je Havana licila tada i na sta lici danas.madner wrote:Kako tacno je 1959 Kuba perspektivna zemlja?
Ne treba tu posebna studija.
Ma totalni idiot.
Sta's vise, ujebo najbolje plantaze duhana od kojeg su se pravile najbolje cigare, posadio secernu trsku i kukuruz.
Sad nam prodaju one dominikanske, al' nije to to.
-
Fudo387
#674 Re: Fidel Castro RIP
Ma ja, tebi je ok sto sebi mozes priustiti mercedes, a prosjecni kubanac sebi auto sastavi od starog zeljeza i dasaka...i jos ga sokolismadner wrote:Fudo zvani argument.
da mu je dobro.
Madner i argumenti...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#675 Re: Fidel Castro RIP
moja replika je vrlo konkretna, a odnosi se na klase. Dakle, da li je bilo drustvo klasa ili ne? Necemo spinom sad o «drustvu jednakih sansi». Da li je postojala «visa i srednja klasa» ili je bilo besklasno drustvo?Hakiz wrote: BIlo je društvo jednakih šansi. Na osnovu ocjena u osnovnoj, srednjoj školi su se dobijale stipendije tako da su i siromašni mogli ići do najviših nivoa školovanja, do doktorata. Govorim iz porodičnog iskustva.