Hamolj wrote:Šta sam slagao ? Pogledaj vladu RH kao najbanalniji i najednostavniji primjer:
Ivo Stier- Austrijanac
Tomo Medved- Ukrajinac ili Rusin
Gari Capelli- Italijan
Nina Koržinek- Čehinja ili Slovakinja
Imaš prezimena poput (H)Alilovic, Musta(f)pić, (H)Asanović, Begić, Begović itd koja vuku porijeklo od Bošnjaka.
Pogledaj hrvatsku fudbalsku reprezentaciju i prezimena poput:
- Vida- vjerovatno češko
- Jedvaj- slovensko
- Posavec- slovensko ili češko
- Bockaj- šiptarsko
- Bartolec- češko
- Schildenfeld- austrijsko
Da ne dužim, ali nema Hrvata, ima neka mješavina germanskih i slavenskih naroda.
Nisi nista slagao. Jednostavno si samo isfrustriran i nemas pojma o cemu prisas. Naravno da u Hrvatskoj ima ljudi njemackog ili austrijskog porijekla. Ima ih i u BiH, iako znatno manje. No ti ljudi sa njemackim/austrijskim prezimenima su se izmijesali sa lokalnim stanovnistvom, tako da prezime ostaje samo uspomena na jednog od predaka. Isto tako ima i Hrvata talijanskog porijekla. Zar je to cudno? U Rijeci i Istri danas dan zivi talijanska manjina. Kada smo kod prezimena kao Korzinek, Posavec, Medved ili Bartolec, mozemo slobodno zakljuciti da se radi o prezimenima iz kajkavskog govornog podrucja. Takva ces prezimena inace naci u Zagrebu, Varazdinu, Krapini itd.
Jedvaj ne moze biti slovensko prezime. Posto alaudiras na nogometasa Tina Jedvaja, trebao mi mozda znati da je njegov otac Zdenko Jedvaj zapravo iz Mostara. Onda prezime Bockaj, koje ne moze nikako biti albansko nego madjarsko. U 16. stoljecu je zivio István Bocskay, poznati madjarski knez.
Ne zelim se vise s tobom smarati pa cu ti reci samo jos jednu stvar: nije "Hrvatina" nista pocinjao o Bosnjacima nego sam specificno govorio o Sandzaklijama koji povijesno nemaju veze sa Bosnom i Bosnjacima kao ni Goranci ili Torbesi.