Sloboda govora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#651 Re: Sloboda govora

Post by kakavdanakneiskustvu »

berenice wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ako je Tito bio diktator, sta je onda bila Katarina Kosaca (ne ova forumasica, nego bosanska kraljica, jelte) :D
Tito jeste bio diktator,a Katarina Kosaca,kao kraljica,nije nista znatno uradila za dobrobit tadasnje krscanske kraljevine :D Obe licnosti nisu narocito pozitivne u istoriji. :)

ja ne mogu da vjerujem da neko ko hoce da ga se smatra ozbiljnom osobom moze i postaviti pitanje da li je tito bio diktator?
Mozda se ne smatra ozbiljnom osobom. Sto se ti lozis na necije petljancije? Samo plete.[/quote]

a eto,opet sve kontam da je ozbiljan
kakavdanakneiskustvu

#652 Re: Sloboda govora

Post by kakavdanakneiskustvu »

aratet wrote:Prica se da u Svabiji i Austriji nisu imali problema.
Nebi ovo nikad gledao i zaboli me ko gleda.

Ali previse se vjera uplice u nase drustvo, a to ne da nije dobro nego je dno.

:thumbup: tacno
belfy

#653 Re: Sloboda govora

Post by belfy »

tranquil wrote:.
dugo te nije bilo. sada je ocigledno da si nedostajao.
Black swan wrote:.
bolji si bio kao komi...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#654 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

tranquil wrote:Ako odeš na ovakvu predstavu da gledaš i komentarišeš kvalitet sisa, profulao si i go i loptu i stadion i sport.
sad si i maliciozan postao

htio sam rec da sise tih krmaca tamo ne bi mogle spasiti onaj odron

a slab sam na sise

kad vidim dobro grlo i dobru bradavicu ocjena umjetnickog djela skace

ali ove krmače su baš gadne

morat cu gledati fashion tv nekoliko dana da saperem vizualni smrad tih krmača

zagadile su mi i prave krmače na selu :thumbup:
insomnia78

#655 Re: RE: Re: Sloboda govora

Post by insomnia78 »

tranquil wrote:Ako odeš na ovakvu predstavu da gledaš i komentarišeš kvalitet sisa, profulao si i go i loptu i stadion i sport.
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#656 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

grudi su najsavrsenija stvar u prirodi
mozda i svemiru
naravno dobre grudi

ne oink oink
tranquil

#657 Re: Sloboda govora

Post by tranquil »

Black swan wrote:htio sam rec da sise tih krmaca tamo ne bi mogle spasiti onaj odron

a slab sam na sise

:shock:

Ne znam šta je problem niti želim da znam. U svakom slučaju dao sam odgovore na pitanja i komentare na postavljene materijale i toliko od mene, za sada.

:run:
¤ jelena ¤

#658 Re: Sloboda govora

Post by ¤ jelena ¤ »

Black swan wrote:
sad si i maliciozan postao

htio sam rec da sise tih krmaca tamo ne bi mogle spasiti onaj odron

a slab sam na sise

Kakav crni odron kad ovakve patogene reakcije izaziva samo jedan pogled na scenografiju....i to posredan, preko fotografije...

Sebi nisi sposoban da zabraniš ovakve bljuvotine, a zabranjivao bi predstave i drugima uskraćivao slobodu govora/izraza/izbora.

Tako djeluje estetika ružnog na trule moraliste i sve naše male i velike laži i licemjerja...svaka čast Frljiću i cijeloj ekipi predstave. :thumbup:

Sloboda govora, nego šta.... bolje ćemo se poznavati i znati se(be) u dušu, što bi naš mudri narod reko...
insomnia78

#659 Re: RE: Re: Sloboda govora

Post by insomnia78 »

Black swan wrote:grudi su najsavrsenija stvar u prirodi
mozda i svemiru
naravno dobre grudi

ne oink oink
100%
Capsicum

#660 Re: Sloboda govora

Post by Capsicum »

Ta "predstava" je obicno preseravanje. Valjda neki misle ako je nesto sokantno da je odmah umjetnost. Tom logikom bi mogli svasta nesto podvesti pod umjetnost. Da mozda na sljedecem MESS-u na "daskama koje zivot znace" okupimo jednu grupu "glumaca", koji ce na glavama nositi maske sa likovima nasih politicara, a koji ce se upustiti u necenzurisanu orgiju? Pa da u sred frke glumca sa maskom sa likom Dodika, glumac sa maskom sa likom Bakira I. siluje drvenom motkom? Je li to ta moderna umjetnost? Eto ima i simbolike, ima i glume ima i "kostima" i sokantno je. Nema sta, uspjeh predstave zagarantovan. :roll:
¤ jelena ¤

#661 Re: Sloboda govora

Post by ¤ jelena ¤ »

Capsicum wrote:Ta "predstava" je obicno preseravanje. Valjda neki misle ako je nesto sokantno da je odmah umjetnost. Tom logikom bi mogli svasta nesto podvesti pod umjetnost. Da mozda na sljedecem MESS-u na "daskama koje zivot znace" okupimo jednu grupu "glumaca", koji ce na glavama nositi maske sa likovima nasih politicara, a koji ce se upustiti u necenzurisanu orgiju? Pa da u sred frke glumca sa maskom sa likom Dodika, glumac sa maskom sa likom Bakira I. siluje drvenom motkom? Je li to ta moderna umjetnost? Eto ima i simbolike, ima i glume ima i "kostima" i sokantno je. Nema sta, uspjeh predstave zagarantovan. :roll:
Umjetnost nije, dok se ne predoči javnosti u gore opisanom obliku, ali definitivno jeste zanimljiva reakcija na već postojeću predstavu:

eto ko su bogovi i žrtve naše svakodnevice...političari... likovi poput Dodika i Bakira I. .

Detaljniju analizu prepuštam stručnjacima.
maher

#662 Re: Sloboda govora

Post by maher »

zaista ne vidim zasto kardinal puljic, kao predstavnik jedne nevladine organizacije, ne moze da iskaze svoj stav o predstavi ... ako oliver frljic ima pravo da mu provokacija postane zanimanje, sto ja postujem, ne vidim zasto bilo ko ne bi bio spreman da dobije odgovor na tu provokaciju, sto je vjerovatno i svrha i cilj svega, ... da ne bude dzabe ste provocirali ... da se kardinal ne oglasi i bilo bi tako ...
¤ jelena ¤

#663 Re: Sloboda govora

Post by ¤ jelena ¤ »

Naravno da može reći i treba da kaže, ali ne može je i zabraniti što je Sarajevo pokazalo jer predstava je ipak održana.

I zato, kao što već neko reče...@Banksy, čini mi se: svaka čast građanima Sarajeva koji su tome doprinijeli. :thumbup:

A po istom tom principu i ono što kardinal kaže takođe podliježe nekakvoj odgovornosti i nosi određene posljedice...ali...prvenstveno po članove grupe koju kardinal predstavlja.

Da li je to bio mudar i koristan potez... ili ne....ne bih znala reći, samo se pitam...
tranquil

#664 Re: Sloboda govora

Post by tranquil »

Ne vidim ni ja problem da se kardinal oglasi. Neka napiše ogorčeno protestno pismo MESSU-u i javnosti. Ne vidim ni problem da, kao ličnost koja ima uticaj na jedan sloj stanovništva, preporuči ljudima koji ga smatraju moralnim autoritetom da se ta predstava ne gleda. Ne vidim problem ni da pozove sve ljude na bojkot. Ali vidim problem da on traži totalnu zabranu (a to je upravo ono što radi), i onima koji žele da gledaju, samo zato što se njemu kao katoliku ne sviđa i što on to nalazi bogohulnim.

Da se razumije, nisam uopće zapeo za ovu predstavu, iskreno jebe mi se za nju i ne izgleda mi nimalo privlačno. Samo ne želim da se dopusti da postane normalno da vjerska lica i organizacije vrše cenzure i zabrane, pogotovo nečega što niti ne namjeravaju pogledati, jer idući put će biti u pitanju nešto što me zanima i što me se tiče. Kažnjavanje "blasfemije" zabranama i krivičnom odgovornošću je prošlost za koju smo se nadali da smo je prevazišli.

Iskustvo sa vjerskim organizacijama mi govori da oni za svako davanje prsta traže cijelu šaku. Imamo ovdje bivšeg poglavara vjerske zajednice koji je, samo zato što se pričalo o mogućnosti da predmet "Vjeronauk" neće ulaziti u prosjek ocjene, prijetio nasilnim rušenjem vlasti. Isto tako vrijedi i za ovog, ako mu sada prođe zabrana ove predstave, ko zna šta će iduće tražiti, on ili neko od drugih šefova srodnih nevladnih organizacija. Zato mu treba postaviti jasnu crtu preko koje ne smije da pređe, da se počne navikavati da ne živi u italiji 13. vijeka nego u državi gdje je dopušteno da ljudi imaju različita mišljenja i ubjeđenja, i gdje je dopušteno da ta ubjeđenja iskazuju. Ne mora mu se sviđati ono što se meni sviđa, ali mi ne smije oduzeti pravo na to.
omar little

#665 Re: Sloboda govora

Post by omar little »

po deseti put. predstavu nije zabranio kardinal nego nihad kresevljakovic.
tranquil

#666 Re: Sloboda govora

Post by tranquil »

Kardinal je tražio zabranu* i podnijeo zahtjev Tužilaštvu BiH**.

* - http://www.klix.ba/vijesti/bih/ivo-toma ... /161010067
** - http://www.klix.ba/magazin/kultura/tuzi ... /161010037
piupiu

#667 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

Samo kad bi još neko bio voljan objasniti - šta je tačno blasfemično u ovoj predstavi i čime se vrijedjaju vjerska osjećanja? Do sada samo nabrojaste izvlačenje zastave, scenu silovanja, golotinju, ispisivanje arapskog teksta po tijelu ... šta je, tačno, blasfemično i vrijedja vjerske osjećaje?
raoul duke

#668 Re: Sloboda govora

Post by raoul duke »

Zar nismo vec davno shvatili kako su hardcore-vjernici emotivno i intelektualno nestabilni?
Banksy

#669 Re: Sloboda govora

Post by Banksy »

piupiu wrote:Samo kad bi još neko bio voljan objasniti - šta je tačno blasfemično u ovoj predstavi i čime se vrijedjaju vjerska osjećanja? Do sada samo nabrojaste izvlačenje zastave, scenu silovanja, golotinju, ispisivanje arapskog teksta po tijelu ... šta je, tačno, blasfemično i vrijedja vjerske osjećaje?
Kome se da, tajnik Tomašević je pojasnio od 06:00 -> ... Zadnjih desetak minuta Kreševljaković servilan do mučnine, i Kristina Ljevak, izvrsna, kao i uvijek...

http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/tema-da ... 0-10-2016/
piupiu

#670 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

Banksy wrote:
piupiu wrote:Samo kad bi još neko bio voljan objasniti - šta je tačno blasfemično u ovoj predstavi i čime se vrijedjaju vjerska osjećanja? Do sada samo nabrojaste izvlačenje zastave, scenu silovanja, golotinju, ispisivanje arapskog teksta po tijelu ... šta je, tačno, blasfemično i vrijedja vjerske osjećaje?
Kome se da, tajnik Tomašević je pojasnio od 06:00 -> ... Zadnjih desetak minuta Kreševljaković servilan do mučnine, i Kristina Ljevak, izvrsna, kao i uvijek...

Hvala! :kiss:

Pa, da pogledamo...
Fudo387

#671 Re: Sloboda govora

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:

Daleko od toga da sam ja za zabrane, al' fakat je bolesno.
Je li ga iko skontao, sta je on ovom scenom htio poruciti?
Cuj Isus zakovan na krst od kanistera siluje bosnasku bulu koja prije toga masturbira koristeci bih zastavu...
a jbmu, pa koji kreteni plate da ovo gledaju? :lol:
omar little

#672 Re: Sloboda govora

Post by omar little »

tranquil wrote:Kardinal je tražio zabranu* i podnijeo zahtjev Tužilaštvu BiH**.

da, i? on nema nadleznosti za skidanje predstave sa repertoara, njegovo trazenje zabrane ne povlaci automatski cenzuru. niti tuzilastvo s tim ima ikakve veze. vecu stetu je ovdje napravio kresevljakovic nego ti cvilatori i profesionalne galamdzije na svaku glupost koja im se ne svidja. kad je ne zabranis dajes im do znanja sta mogu a sta ne mogu u drustvu. mogu drobit i pisati zalopojke, to im je demokratsko pravo, ali ne mogu zabraniti odigravanje predstave. a on mi odigrao bas kako treba.
Last edited by omar little on 12/10/2016 15:57, edited 1 time in total.
Banksy

#673 Re: Sloboda govora

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Banksy wrote:

Daleko od toga da sam ja za zabrane, al' fakat je bolesno.
Je li ga iko skontao, sta je on ovom scenom htio poruciti?
Cuj Isus zakovan na krst od kanistera siluje bosnasku bulu koja prije toga masturbira koristeci bih zastavu...
a jbmu, pa koji kreteni plate da ovo gledaju? :lol:
Oni kojima je to zanimljivo. Meni nije, ali nekom drugom možda jeste. Ali zato što je meni to možda plitko i glup i infantilno, ne mora značiti da drugome nije i da taj nema pravo da to vidi. Niko nijednog trenutka nije raspravljao o kvaliteti predstave, o njenim umjetničkim dometima i efektima, nijti je to poenta priče, već isključivo o zabrani koja se pokušala nametnuti, ništa više.
tranquil

#674 Re: Sloboda govora

Post by tranquil »

omar little wrote:
tranquil wrote:Kardinal je tražio zabranu* i podnijeo zahtjev Tužilaštvu BiH**.

da, i? on nema nadleznosti za skidanje predstave sa repertoara, njegovo trazenje zabrane ne povlaci automatski cenzuru. niti tuzilastvo s tim ima ikakve veze. vecu stetu je ovdje napravio kresevljakovic nego ti cvilatori i profesionalne galamdzije na svaku glupost koja im se ne svidja. kad je ne zabranis dajes im do znanja sta mogu a sta ne mogu u drustvu. mogu drobit i pisati zalopojke, to im je demokratsko pravo, ali ne mogu zabraniti odigravanje predstave. a on mi odigrao bas kako treba.
Pa naravno da kardinal nije bukvalno skinuo sa programa nego je to uradio Kreševljaković, na kardinalov pritisak i zbog, kako on kaže "prijetnji preko društvenih mreža", što mislim da je sramota za Sarajevo, ali istovremeno se bojim da je to i novi standard.

Isto kao kada bi rekli "prikazivanje Muhameda u epizodi South Park-a je onemogućio Comedy Central". Jeste tehnički tačno, cenzuru je uradio CC ali zbog pritiska i prijetnji islamskih fanatika. To je bar jasno.

I slažem se (i već sam napisao) da kardinal može kukati koliko god hoće, ali linija koja se mora povući je kod pozivanja na totalnu zabranu i aktiviranja tužilaštva, a to je upravo ono što kardinal radi.
Banksy

#675 Re: Sloboda govora

Post by Banksy »

I još jedna stvar koju, vidim, niko ne spominje: festival MESS je festival Malih i Eksperimentalnih Scena Sarajevo i ovakva predstava je upravo odgovarajuća za ovaj festival. Ovdje nema Hasanaginica, kraljeva, epskih mitova i nacionalnih fantazija, komične monodrame i pučkog teatra, barem ih ne bi trebalo biti. Ne razumijem zašti bi nekome smetalo da publika koja voli i takav teatar ima svojih sedam dana u onih 365. Neka propituju, neka provociraju, neka pomiču granice, kako su ih pomjerili i ovom slučaju.
Ovom futavom društvu svakako fali dijaloga, komunikacija i javno i glasno izražavanog mišljenja za koje se bori i koje se brani. Samo se šuti, ne talasa i ne zamjera, sve se ispod žita valja i štima, kako je, zapravo, pokušao ovdje djelovati i sam Kreševljaković, baš po tom obrascu. Zato mislim da je, nakon Mustafića, on apsolutno pogrešan odabir, možda pravi čovjek, ali sigurno na krivom mjestu.
Post Reply