A kako se to oni nisu asimilirali?ABH017 wrote:Govorim o učesnicima na forumu.Hakiz wrote:Ajan Hirshi Ali?ABH017 wrote: Pa ja nisam primjetio da se i jedna muslimanka žali da je diskriminisana od strane svoje vjere.![]()
Ovdje jedino nevjernici i vjernici drugih religija, brinu o unutrašnjim stvarima jedne religije, sa kojom nemaju apsolutno nikakve veze.
Što govori da nemamo mi problem sa našom vjerom već vi.
A možda se brinemo zato što je ta religija previše agresivna u nametanju svoje vizije društva?
Nasilje nad ljudima na LGBT festivalu održavanog u vrijeme ramazana to jasno pokazuje.
Pokušaj sad svoja demokratska, nediskriminirajuća načela, jednakom logikom primjeniti na LGBT. Zašto oni ne trebaju da se asimiliraju?
Burkini, Evropa i demokratija
-
Bodkin
#651 Re: Burkini, Evropa i demokratija
- kritichar
#652 Re: Burkini, Evropa i demokratija
ti si k'o pokvarena traka, samo truniš svoje u krug, uopšte ne čitašFudo Bosna wrote: Pa ne bih se bas slozio za pr Ljevakovica, jer da da fetwu kojom bi podrzao vase ektremne wehabijske stavove, "letio" bi sa mjesta , fetvi emina, a i sa polozaja muftije.
Jedno je ono sto ti neki profesori , koji su ograisali u wehabizam , trune u Saudiji, a sasvim drugo, ehli sunnet we dzemaat, i meshebski islam koji si duzan da slijedis kada se vratis u BIH, sa studija, citaj/wehabijskog "ispiranja" mozga, ako si slusao saudijske profe...
Vjerovatno si mislio na pr Ljakica? E to je vec tipican primjer "davije", i osobe koja javno propovjeda "mezheb " Abdul Wehaba, kao i Pezo, Golos, Kuduzovic, end "kompani"...To su braca, poodobro zrela, za dobre rukje od strane mubarek efendija sarajevskih, koji se bave lijecenjem ograjisale brace !
A koliko ste "ispranoga" mozga, najbolje se vidi iz cinjenice, da ste vi wehabije, na istom fonu /slazete se, po pitanju burkinija i hidzaba, sa francuskim rasistima, da ih u ovoj otvorenoj islamofobiji, podrzavate, a ne muslimanke, ili vjernice drugih monoteistickih vjera , vec krivite sestru na plazi, a ne policiju, koja je otvoreno ponizava, gazeci elementarna ljudska prav, naredjujuci da skine burkini...
Od ogranicenog wehabijskog mentalnoga sklopa, nazalost, nista neocekivano !
- kritichar
#653 Re: Burkini, Evropa i demokratija
tjeraju ih da se asimiliraju tako što nose nikab?Connaisseur Karlin wrote:mozda,a mozda je nju muz ili otac natjerao da nosi,jer obicno msukarci tjereaju zene u EU da se ne asimiraliju u novu sredinukritichar wrote:po ovoj slici bi se moglo zaključiti da je ova prihvatila da ostane na plaži ali da se skine, očito da ni ona ne zna zašto to nosi
prema tvojoj muskoj logici,zena je automatski i uvijek kriva![]()
ti nemaš logike, ti si pukla
- kritichar
#654 Re: Burkini, Evropa i demokratija
ne, ja ne idem na te licemjerne plaže, fol dvije krpice stave i misle nisu gole,Connaisseur Karlin wrote:Da li ti ides na plazu na kojoj se nalaze osobe u kupacimm kostimima?kritichar wrote: Maksime, prvo, ona kao vjernica/muslimanka nema šta da radi na plaži gdje se okupljaju goli ljudi
drugo, po selefijskoj logici ili po logici ispravnih prethodnika, ona je trebala napustiti plažu sa svojim hidžabom, ali izabrala je da se skine i tako ponizila sebe i vjeru koju predstavlja
treće jel se i mi trebamo dignuti da protestvujemo u znak podrške burkiniju?
ja samo posjećujem nudističke
- kritichar
#655 Re: Burkini, Evropa i demokratija
to rade oni kojima je islam u zadnjem džepu, oni koji žele da budu europejci i da se otarase svog nasljeđasadie_forever wrote: Pa cak i u Kuranu ti tako pise moj kriticharu,nece biti zadovoljni tobom dok ne budes kao oni identican.Evo i mi bosnje smo ti tipican primjer,sve ti uradi ali dok se vodis kao muhamed ,said,amina ,,,,ti si uljez
- kritichar
#656 Re: Burkini, Evropa i demokratija
k'o Maksim po divizijiConnaisseur Karlin wrote:
Pa Boanjkinje su nosile burke na Balkanu,i Boga molile da dodje dan da im se zabran nosenje burki. Najlakse je zene maltretirati nelogicnostima.
Muahmed a.s. je nosio na glavi ,kao dio svoje nosnje,slicno turbanu,pa danas nijedan musliman ne nosi isto na glavi,a u SAD indijci nose male nozeve i turbane i brade bez problema. Da Idnijci prave probleme,prvi bi ti isti muskarci bili meta napada.
ali da te pokusam shvatiti ozbiljno
odakle ti to da su jedva čekale da skinu, to si učila na kursu Titovih pionira?
to što muškarci i žene nose nema veze jedno sa drugim, jedno nije islamski propis, drugo jeste
-
daddy-kool
#657 Re: Burkini, Evropa i demokratija
U čemu se sastoji provokacija burkinija - samoidentifikacija muslimanke iz NA - ME?hAZNADAR wrote:
Znaci nije vijest kamenovanje cure u Teheranu kojoj je ispao but ali jeste zabrana burkinija u Fr.?
Ta sekularna drzava je imala drzavu, uredjen sistem, pravni sistem, funkcionalni sistem, naciju, obicaje,. mnogo prije nego sto su muslimanski imigranti poceli dolaziti. I ta sekularna drzava ima pravo odluciti sta je normalno a sta ne. A burkini u Nici na javnoj plazi nije nesto normalno i iako ne ugrozava fizicki okolinu - opet predstavlja nenormalnu osobu i provokatora.
Ne znam zašto potenciraš ovo oko prava? Ako su građani Fr onda bi trebalo da imaju potpuno ista, u bobu, prava kao i ostali, ili se možda ne slažeš? Ovo oko egzibiocionizma jednostavno nije tačno, jer bi onda trebali zabranjivati i ostale non-mainstream pojave: raste, pankere, freakove, itd. Ovo se francuzi gube u antiislamskoj histeriji.hAZNADAR wrote:
Ista ta sekularna drzava i pored zabrane burkinija opet daje vece slobode, prava i perspektivu muslimanima nego drzava iz kojih dolaze ili vode porijeklo. I dok je tako - ta sekularna drzava moze sa punim pravom i cistog obraza uvesti zabrane kojima ce omoguciti normalnim ljudima da se osjecaju prijatno na javnim mjestima a ne da im egzibicionisti to kvare.
Meni se čini da ni u Fr nije dozvoljeno nudistima na javnim plažama, ali nisam čuo da negdje više odjeće znači nešto loše.hAZNADAR wrote:
Ni cure u toplesu nemaju pravo u po Amerike pokazivati cice - iako nikoga ne ugrozavaju.
Sve na svoj nacin u sekularnim drzavama gdje budale ne mogu bas imati furseta koliko misle da imaju.
-
daddy-kool
#658 Re: Burkini, Evropa i demokratija
I Englezi im se smiju.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#659 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Sto se mene tice, ne bih zabranjivala ljudima nista sto ne ugrozava druge ljude, pa tako ni burkini na plazi.
Mene zapravo zanima druga stvar, zar je zeni muslimanki dozvoljeno da bude u blizini i gleda skoro gole muskarce, pa ma kako ona bila obucena?
Mene zapravo zanima druga stvar, zar je zeni muslimanki dozvoljeno da bude u blizini i gleda skoro gole muskarce, pa ma kako ona bila obucena?
-
kolinsb
#660 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Može li meni iko objasniti, šta će žena vjernica, pokrivena, na plaži da gleda tuđu golotinju??? To joj VJERA STROGO ZABRANJUJE!!!!!!!!! Aloooo nema dalje... Ona se poziva na demokratiju da bi joj bilo dozvoljeno da gleda golotinju?? Wtf? Ta pokrivena žena je jednostavno na pogrešnom mjestu, i da nema demokratije, ona je na pogrešnom mjestu. To pravila Islama kažu. Da u Saudijskoj Arabiji ode na plažu u burci gledati to što gleda u Francuskoj bila bi kažnjena po šerijatu, kamenovana, obješena...
-
Naslovnica
#661 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Šta će žena sama na plaži, pitaju se svi?

-
daddy-kool
#662 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Zipa ovih frančeza u Kanadi, i oni bi zabranjivali.Canada's Justin Trudeau defends the burkini
Some lawmakers in Canada’s Quebec province have called for outlawing “burkinis” – body-concealing Islamic swimsuits – following bans in at least 15 towns in France’s southeast.
They include the French Riviera resort town of Nice, the target of a jihadist attack on July 14, with the proponents citing the need to prevent public disorder.
Trudeau called for “the respect of individual rights and choices.”
This, he said, should be “at the top of public discourse and debate.”
Trudeau dismissed the idea of a burkini ban in Canada, saying Canadians should rise above the controversy.
“In Canada, can we speak of acceptance, openness, friendship, understanding? It is about where we are going and what we are going through every day in our diverse and rich communities,” he said.
- Drvosjeca iz Dejcica
#663 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Potpuno pogubljeni a da toga nisu ni svjesni. Neka mi sada neko objasni koja je razlika između vjerske policije i ovakve "policije" ? Nikakva!daddy-kool wrote:![]()
I Englezi im se smiju.
- Drvosjeca iz Dejcica
#664 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Naslovnica wrote:Šta će žena sama na plaži, pitaju se svi?
Malo ljudi zna da se posljednja plaža sa podjelom na muški i ženski dio nalazi u Italiji u Trstu. Tzv. sloboda žena i pritisak koji se stavlja na savremenu ženu je sve drugo samo ne sloboda. I Courteney Cox je progovrila o tome samo eto dekadentni dio Evrope je umislio što je žena razgoličenija da ima veća prava i slobode.
http://www.dw.com/bs/navala-kupa%C4%8Da ... v-19475600
- kamberovica polje
#665 Re: Burkini, Evropa i demokratija
U tome što ova policija djeluje prema zakonima sekularne demokratske države a vjerska djeluje u odnosu na zakone koji su proizišli iz pustinjskih bajki od prije hiljadu i po ili više godina. Mislim općenito, vjerski zakoni o hrani, oblačenju ili riječima koje smiješ izgovoriti meni su toliko smiješni da je za ne povjerovat. Dakle Bog svemogući stvoritelj koji se stvorio bespuća svemira s zvijezdama od kojih su neke milijardu puta veće od Zemlje i upravo tog Boga zanima šta je neki pustinjski nomad obukao ili pojeo tijekom godine...presmiješno.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Potpuno pogubljeni a da toga nisu ni svjesni. Neka mi sada neko objasni koja je razlika između vjerske policije i ovakve "policije" ? Nikakva!
Mada ovo s burkinijima ne podržavam, jebiga ako si htio integraciju i melting pot radio bi ovo od početka i branio sekularizam, pa ko želi želi ko ne želi nek izvoli negdje drugo. Ovo su već druge ili treće generacije imigranata, oni su više manje Francuzi i onda im pred očima mijenjaš zakone koji njima mijenjaju način života. Mislim granica se mora negdje postaviti ali postavljati je na jebenoj odjeći za kupanje nekako je bezveze.
-
kolinsb
#666 Re: Burkini, Evropa i demokratija
I dalje ne kontam šta je pisac htio reci. Ovdje je riječ o kršenju prvenstveno vjerskih zakona. To ovim ženama ne smeta, one ih krše jer se nalaze tamo gdje su goli ili polugoli muškarci i žene, ali im smeta kršenje njihovih tobože demokratskih prava. Pa ta ista prava koja one žele da imaju, uskraćuje im upravo Islam. Te žene upravo stavljaju demokratske zakone iznad svojih vjerskih. Šta to o njima govori? Nošenje burke sprećava nekog da ženi vidi lice, ali isto tako, i njoj zabranjuje DA GLEDA SVE I SVAŠTA! Granicu žene moraju da postave sebi u glavi, i da odluče da li će živjeti po pravilima Islama ili po nekim drugim.
Last edited by kolinsb on 25/08/2016 10:09, edited 1 time in total.
-
Mohamad Sissoko
#667 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Svi mi znamo da je Europa jednu veliku ekonomsku krizu(depresiju) daleko od fašizma.Ne znam sto se ljudi čude.
- zeina
#668 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Vidim vecina okrece temu u drugom smjeru i pricaju o necemu sto nije politicko nego vjersko pitanje, ovdje pricamomo o zabrani i narusavanju ljudskih prava, dakle tema je politickog karaktera i nalazi se na podforuju politika , svi koji se pitaju da li je zeni muslimanki uopste mjesto na plazi medju golim muskarcima, da li je burkini u skladu sa vjerskim propisima i sl., otvorite temu na podforumu religija pa raspravljajte o fetvama, hadisima i sl.
-
kolinsb
#669 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Druže ne možeš ovdje reći da policija narušava nečije pravo, kad to isto pravo upravo "narušava" religija. Govorimo o ovom konkretnom slučaju. Niko nije napao Islam što narušava "pravo" žene da bude u burci među golim ljudima, dok svi napadaju policiju i pripisuju to politici. Da se žena drži PRAVA koja joj pripadaju po Islamu, UOPŠTE NE BI DOŠLO DO "NARUŠAVANJA" tih nekih drugih prava. Ako hoćeš živjeti po pravilima religije, RADI TO DOSLJEDNO! a ne sporadično kad ti to odgovara ili ne odgovara. Glavni problem je ovdje što muslimani u Fr vrište na sav glas kako se narušava njihov način života propisan Islamom. Ovdje se neko sad zakapricio i rekao, e sad ću te ja natjerati da ne kršiš pravila svoje vjere. Ovo se ne može odvojiti od religije i posmatrati samo kao politčko pitanje...
- kamberovica polje
#670 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Hoćeš tako kmečat o ljudskim pravima kad zatraže da provode šerijat unutar svojih vjerskih zajednica? Jebote religija koja najmanje upražnjava ljudska prava plače o ljudskim pravima, koja komedija.zeina wrote:Vidim vecina okrece temu u drugom smjeru i pricaju o necemu sto nije politicko nego vjersko pitanje, ovdje pricamomo o zabrani i narusavanju ljudskih prava, dakle tema je politickog karaktera i nalazi se na podforuju politika , svi koji se pitaju da li je zeni muslimanki uopste mjesto na plazi medju golim muskarcima, da li je burkini u skladu sa vjerskim propisima i sl., otvorite temu na podforumu religija pa raspravljajte o fetvama, hadisima i sl.
- salik79
#671 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ne krse, odnosno krse ako im je nijjet dolaska na plazu gledanje gologuzih zena i muskaraca. Ako im je nijjet biti sa muzem, djecom,... na plazi, upiti vitamina D, nadihati se morskog zraka/joda, okupati se u slanoj vodi, onda apsolutno nema prepreke za to. Dakle, nijjet! Sve i svasta mozes gledati i na ulici svaki dan, ako ti je to nijjet izlaska vani. Po tvojoj logici svi muslimani, koji upraznjavaju svoju vjeru, su duzni iseliti se iz nemuslimanskih, tacnije neserijatski uredjenih drzava (ovdje je veliko pitanje i tumacenje serijata pojedinih zemalja!), jer u svakodnevnom zivotu mogu vidjeti i doziviti sto-sta sto nije u skladu sa dini-imanom/islamom. Nidje veze. Ovo u Francuskoj je inflagrantno krsenje ljudskih prava, te otvaranje vrata fasizmu u koji Evropa sve vise srlja.kolinsb wrote:I dalje ne kontam šta je pisac htio reci. Ovdje je riječ o kršenju prvenstveno vjerskih zakona. To ovim ženama ne smeta, one ih krše jer se nalaze tamo gdje su goli ili polugoli muškarci i žene, ali im smeta kršenje njihovih tobože demokratskih prava. Pa ta ista prava koja one žele da imaju, uskraćuje im upravo Islam. Te žene upravo stavljaju demokratske zakone iznad svojih vjerskih. Šta to o njima govori? Nošenje burke sprećava nekog da ženi vidi lice, ali isto tako, i njoj zabranjuje DA GLEDA SVE I SVAŠTA! Granicu žene moraju da postave sebi u glavi, i da odluče da li će živjeti po pravilima Islama ili po nekim drugim.
- Fudo Bosna
#672 Re: Burkini, Evropa i demokratija
kolinsb wrote:Može li meni iko objasniti, šta će žena vjernica, pokrivena, na plaži da gleda tuđu golotinju??? To joj VJERA STROGO ZABRANJUJE!!!!!!!!! Aloooo nema dalje... Ona se poziva na demokratiju da bi joj bilo dozvoljeno da gleda golotinju?? Wtf? Ta pokrivena žena je jednostavno na pogrešnom mjestu, i da nema demokratije, ona je na pogrešnom mjestu. To pravila Islama kažu. Da u Saudijskoj Arabiji ode na plažu u burci gledati to što gleda u Francuskoj bila bi kažnjena po šerijatu, kamenovana, obješena...
Ma "bravo", rezonujes isto kao wehabije, ma ne treba, ne samo na plazu, ne "treba" ni da radi, (jer ce raditi, "zamisli", sa nemuslimanima, ) ni da "izlazi" na ulicu, nikako, jer ce i u parku sresti nekoga , ko krsi islamske propise i sl . nebuloze?
To je upravo, ekstremisticki , wehabijski pogled, kao da gledam klipove; Kuduzovica, Ljakica i ostalih "strucnjaka", za propise moje i vjere, 1.8 milijardi muslimana?
Simtomaticno je da u konacnici islamski ekstremisti i evropski rasisti i ksenofobi imaju , haman, pa slicne poglede
E gospodo to nije problem vjernica, to je problem drzave Francuske, uz eventualnu asistenciju njihove I.Zajednice, da im se obezbijede eto, posebna mjesta za kupanje, a ako ne moze, gospodo "kvazidemokrate", onda ne mozete zabranjivati tim jadnim zenama da vode normalan zivot, da obuku kostim koji im vjerski propisi tolerisu, i da uzivaju u zivotu kao i svaka; krscanka, ateiskinja, budistkinja, jevrejka i druge nase sestre...
- salik79
#673 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Vizionar 1985 wrote:salik79 wrote:
Samo ukucaj na youtubeu, ili googlu, pojmove kao sto su : "tochal ski", "dizin ski", "teheran ski", ili "iran ski" i dobit ces masu linkova i snimaka koje mozes na miru tabiriti.
Evo jednog sa prvim "first human bowling"-om, na kojem, takodjer, mozes vidjeti o cemu sam pisao:
https://youtu.be/klVMAbazK2s
-
kolinsb
#674 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Druže, kakvo upijanje vitamina D (mislis na E vjerovatno) u odjeci od glave do pete (sunce uopšte ne dopire do kože, do kože dopire samo vrelina)??? Nadalje, nije sunce samo na plaži, ima ga i na balkonu.... ima ga i kad sebi iznajmis camac pa se odvezes malo dalje od gologuzih... Izgovori su ti nigdje veze. Nisu se duzni iseliti, nego su dužni da poštuju propise Islama i klone se mijesta na kojima ih lako mogu prekršiti. Isto kao da dođeš u kafanu da gledas TV, a sve oko tebe pijano, ali eto ti nemas nijet da piješ.... Zabranjeno ti je ulaziti u kafanu jer se tamo toči alkohol. Analogno tome, zabranjeno ti je da budeš na plaži među gologuzim iako se nemaš namjeru skidati.... Fudo, pročitaj se još jednom
ta žena zna koga da očekuje na plaži! Nije se tamo slučajno našao neki gologuzi. Ovo je predviđena situacija, a ti pričaš o nepredviđenim... šta ako izađe na ulicu i SLUČANO sretne ovog ili onog ili se desi ovo ili ono... Islam ne brani muslimanu da radi i druži se s nemuslimanom, ali jasno propisuje kako se musliman treba ponašati.
Last edited by kolinsb on 25/08/2016 11:48, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#675 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Nica je turisticki grad br. 2 u francuskoj, poslije pariza.
zivi od turizma, i to od luksuznog turizma.
Sve sto smanjuje prihode grada je nepozeljno. bilo burkini, bili romi, bilo jet ski uz plazu, itd ...
novac pokrece svijet. novac odredjuje pravila.
a besmislenost zamotane osobe na plazi
nema svrhe raspravljati. i to jos u 21. vijeku, ljudi naseljavaju mars, a oni se bave bajkama od prije 1500 godina 
zivi od turizma, i to od luksuznog turizma.
Sve sto smanjuje prihode grada je nepozeljno. bilo burkini, bili romi, bilo jet ski uz plazu, itd ...
novac pokrece svijet. novac odredjuje pravila.
a besmislenost zamotane osobe na plazi