Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
Fudo Bosna

#651 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

tzipiripi wrote:
Fudo Bosna wrote:"srbalije" :-) su : vecina Bosnjaka Ilidze, Senad Hadzifejzovic, akademik pr.dr. Esad ef Durakovic, bivsi ambasador, novinar i publicista Zijo Dizdarevic..., i mnoge druge bosnjacke i ostale patriote koje vide gdje ova prodaja zemlje vodi, moja malenkost i moje kolege koje smo vam cuvali kuce i straznjice dok ste vi , koji podrzavate prodaju Bosnjackog uglavnom teritorija, ali i ostatka BIH Arapima, plandovali po zapadu i izvukli straznjice, ili i sada seruckate iz dijaspore i pitate se sta ima veze, ako nam djeca ostanu bijeda, roblje, bez grunta, u sopstvenoj Domovini !
Stavio sam video na temi o referendumu evo i ovdje jer priča i o arapima

:thumbup: :thumbup: :thumbup: !

Da to je to i to je opasnost od "turista", ako svaki 4 odluci , a to su procjene, da ovdje kupi kucu , zemlju i nekada doseli, eto ti problema dodatnih i izgovora za Dodika, eto ti dodatan belaj nama Bosnjacima vjernicima sa inostranim wehabijama, i ko uopce stoji iza ovog, po svemu sudeci, smisljenog projekta?

Indikativno je da ovu pojavu , intezivno podrzava, ne bas umjeren i poprilicno proselefijski , portal SAFF, vjerovatno i ne samo oni, a to je vrlo ozbiljna cinjenica i upozorenje na oprez !
Last edited by Fudo Bosna on 10/09/2016 10:43, edited 2 times in total.
basicm

#652 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by basicm »

Fudo pricati postaje sve teza, prvo nekakvi mezhebi kojih se samo ti drzis i pravis razliku izmedju toga zato sto pojma nemas. Drugo, sad jos strahujes od vehabizma u stilu ustasa i cetnika u svom kukanju.
Barem biraj sredstva i argumente za tvoj stav kako treba.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Fudo Bosna

#653 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

basicm wrote:Fudo pricati postaje sve teza, prvo nekakvi mezhebi kojih se samo ti drzis i pravis razliku izmedju toga zato sto pojma nemas. Drugo, sad jos strahujes od vehabizma u stilu ustasa i cetnika u svom kukanju.
Barem biraj sredstva i argumente za tvoj stav kako treba.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imam vrlo dobro znanje , za prosjecnog vjernika, sta su mezhebi, a problem sa selefizmom/radikalnim, imam licno, u lokalnoj i ostalim sarajevskim dzamijama u koje svaki dan, hvala Bogu , redovno odlazim na namaz...

Za Bosnjake je wehabizam izuzetno opasan, to je "trojanski konj", za nase porodice, imam i medju svojom familijom, nazalost, primjere, a da ne kazem u svome dzematu i gradu Sarajevu?

Ne slucajan "ispodiha" i uz "forsiranje" ponajvise omladine, projekat sijanja wehabijske ideologije od strane wehabijskih daijja, iza kojih stoji , ko je pravi nalogodavac, dragi Allah Uzviseni zna, ko?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#654 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Toto »

Fudo Bosna wrote:

Imam vrlo dobro znanje , za prosjecnog vjernika, sta su mezhebi, a problem sa selefizmom/radikalnim, imam licno, u lokalnoj i ostalim sarajevskim dzamijama u koje svaki dan, hvala Bogu , redovno odlazim na namaz...
po ovom pasusu bi se dalo zakljuciti da zivis u Sarajevu a neki dan si tvrdio da si dijaspora ..
nisma neki vjerni obozavatelj tvog lika i djela, pa je moguce da brkam pojmove ko Vesna Cipcic i da sam te sa nekim zamijenio ali .....???
insomnia78

#655 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Za bolju buducnost wrote:Za sve one koji smatraju da je prodaja zemljista i naseljavanje arapskih drzavljana u Bosni i Hercegovini pozitivno, onda molim vas pitajte Google kako je izgledao zivot u npr. Iranu ili Afganistanu 1960-70 tih godina, a kako to izgleda danas? Da li zaista zelite da Bosna izgleda kao danasnji Iran ili Afganistan za narednih 10-15 godina i kakvu vi to buducnost zelite za svoju dijecu, unucad i praunucad? Mislim da svaki normalan covjek sa zdravim umom i razumom zeli sve najbolje za svoju dijecu i porodicu.
Afganistan a pogotovo Iran nemaju veze sa Harapima :D
Toto wrote:
Fudo Bosna wrote:

po ovom pasusu bi se dalo zakljuciti da zivis u Sarajevu a neki dan si tvrdio da si dijaspora ..
nisma neki vjerni obozavatelj tvog lika i djela, pa je moguce da brkam pojmove ko Vesna Cipcic i da sam te sa nekim zamijenio ali .....???
Fudo Bosna

#656 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Toto wrote:
Fudo Bosna wrote:

Nisam dijaspora, nikada to nisam ni pisao/tvrdio !!!
crazy_diamond

#657 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Fudo Bosna wrote:
Toto wrote:Nisi ti bio ni za sve investicije. Arape si opisao i kao lose poslodavce u svim ostalim biznisima. Kad bi nakarikali sve tvoje kriterije: tesko da bi iko od Arapa mogao pokrenuti bilo kakav biznis u BIh.
Eo ti jedan primjer za kojeg znam da ti ne bi dozvolio a radi se o drevnom i elementarnom biznisu u kojeg arapi investiraju jako mnogo po svijetu: stocarstvo ..
danas nema rentabilnog biznisa u stocarstvu - bilo da su mlijecne ili tovne farme- ako farmer nema sopstveno zemljiste za proizvodnju hrane za stoku.
Po jednom govecetu treba oko 10 duluma=1 ha. Farma mlijecnih krava koja je ujedno i reporo centar za tovne farme nije rentabilna ispod 800 grla. Uz mlijcnu farmu obavezno ide i tovna od oko 400 grla. Ovakva farma sto u stocarstvo sto u poljoprivredi na prizvodnji silaze i sjena zaposljava ko 100 ljudi a indirektno na preradi mlijeka, mesnicama itd jos oko 600-800 ljudi
Bi li ti nekom Arapu dozvolio da kupi 12000 duluma zemlje za proizvodnju stocne hrane, da napravi mlijecne i tovne farme i da zaposlo 700-900 ljudi? Po tvom dosadasnjem pisanju: ne bi. Ili im ne das zemlju ili bi ih optuzio da su robovlasnici.
.

I to se uklapa u ove zadnje postove, zato i pisem o mentalitetu, uvijek bi u BIH, kada su npr islamske zemlje u pitanju npr, vise volio poslodavca iz Turske , ( jer su poslovniji, imaju radne navike, imaju sistem radnickih prava i osjecaj drzavnosti, jer su iz zemlje, koja je maltene milenijum, Drzava, uredjen pravni sistem), nego npr poslodavca iz Katara ili Sauda, ( jer se nece drzati striktno ugovora, radnika u sopstvenoj drzavi drze kao slugu ili roba, navikao je na lose placanje i nikakva radnicka prava), ali u konacnici, BOLJE I ARAP INVESTITOR ILI ARAP TURISTA, NEGO ARAP KUPAC ZEMLJE KOJI CE OVDJE DOVUCI WEHABIZAM, ZIVJETI, PA MAKAR I "SAMO" SEST MJESECI , NE CIJELU GODINU, I POKUPOVATI NAJKVALITETNIJI GRUNT .

Ali u konacnici izmedju opcije Arap investitor, turista i buduci sugradjanin, apsolutno biram samo prve dvije opcije kao pozeljne.

Da dao BIH da organizuje stocarstvo ali uz strogu klauzulu , uz suvlasnistvo sa Bosancem, tako uvjetuju i u Dubajiu npr, i klauzulu o sankciji ako prestane sa biznisom a pocne naseljavati Arape/fizicka lica i praviti im kuce !
fudo se zacas pogubi u argumentaciji i sam svoje argumente i strahove dovede u pitanje, meni je narocito za oko zapalo ono da od arapa ovdje dolazi srednja klasa, a svi mi znamo i ne trebas biti nikakav poznavalac arapskog svijeta sta to znaci. Srednja klasa nigdje u svijetu nije toliko solventna, ili ti ga nema dovoljan broj dolara na racunu da dodje u bih, kupuje vece parcele, uredi sebi kucu jal vikendicu, sto bi ga u u startu kostalo cirka stotinjak hiljada dolara, al hajd to, to je i realno da mogu, al sta dalje, hoce li napustiti dobro placene poslove dole u svojim zemljama i zivjeti u bosni i polako krcmiti ustedjevinu, da ce ovdje raditi nema teorije, od cega ce placati onda rezije, sta ce za hranu, za skolovanje djece... mislim treba li uopste raspravljati koliko je to nemoguce da ostanu ovdje trajno zivjeti, i da se svodi na odmore, dodju,nesto potrose i to je to, i to ti ga i dodje klasicni turizam sa jos jednom pozitivnom stavkom da su potrosili i u kupovinu i gradnju, i da ce ih to sto imaju svake godine privlaciti da ponovo i ponovo dolaze. I kakva je tu sad opasnost, sta je sad opasno sto ce u posjedu imati neki zanemariv procenat zemlje pod svojim vlasnistvom.

kakve su njihove radne navike, kakvi su ljudi, kako vjeruju, nas to ne interesuje, jer nemaju ni promil sanse da bilo sta namecu bilo kome, srednja klasa dolazi na odmor, razgledavanje i zahebancije, ko ce sad povjerovati u to da ce odmor koristiti za vrbovanje nasih ljudi koji gledaju samo kako da im uzmu paru, a posto nisu dovoljno solventni da istresu par milijardi i ugroze nas gruntovno, straha nikakvog nema cak i da nase institucije i ne ucine nista posebno da ih onemoguce u tome.

ali glavna je stvar to da i njih ne dolazi toliko puno koliko se i mi nadamo, i od cega bojazljivi strahuju,treba raditi sistemski i planski da ih dolazi sto vise,i da se grade to veliko naselje buroj i nekoliko manjih, neka onako i pojedinacno kupuju vikendice i sta ti ja znam, nikakav to problem nije za bosnu, pitanje je samo da li ce se uspjeti u tome da ih dolazi dovoljno velik broj da se osjeti osjetan napredak
Haman

#658 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman »

Prof. Dr. Ivo Banac

Image
Promjene vlasnistva nad zemljisnim posjedom 1918. godine

Radi boljeg uvida u stanje vlasnistva nad zemljisnim posjedom prije agrarne reforme 1918. i 1919. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je ona na najdrasticniji nacin provedena, koristit cemo se posljednjim popisom zemljisnog posjeda i stanovnistva po vjerskoj pripadnosti, provedenog 1910. godine u Austro-Ugarskoj. Prema tom popisu Bosnjaci-muslimani su imali 91,1 posto, Srbi pravoslavci 6,0 posto, Hrvati katolici 2,6 posto i "ostali" 0,3 posto zemljisnog posjeda. Poslije uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bosnjacki narod je dosao u podredjeni polozaj, jer je dobio status vjerske manjine, pa mu je oduzeta politicka i kulturna autonomija. Prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine na perfidan nacin proveden je genocid nad Bosnjacima oduzimanjem zemljisnog posjeda, uz simbolicnu naknadu, koja nije nikada u cijelosti isplacena. Preko noci su mnoge obitelji bogatasa zemljoposjednika postale socijalni problemi, bez sredstava za zivot. Nekim obiteljima su cak uzeli gospodarske zgrade i okucnice. Poceo je proces masovnog osiromasenja bosnjackog naroda i egzodus u Tursku.

Otetu zemlju bosnjackih obitelji dobile su srpska domacinstva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske krajine, Srbije i Crne Gore. U zemljisnje knjige upisali su se kao vlasnici koji nista nisu platili za dobiveni posjed. To im je bila nagrada za to sto pripadaju povlastenoj naciji. Glavno je bilo provesti nasilno izmjenu demografske strukture, srpskom kolonizacijom, u skladu nacertanijevskog programa. Naime, pod svaku cijenu se nastoji prikazati Bosnu i Hercegovinu kao srpsku zemlju, koja se treba u povoljnom povijesnom momentu prikljuciti Velikoj Srbiji.

Omjer genocida nad Bosnjacima mozemo ilustrirati pokazateljima o promjeni vlasnicke strukture zemljisnog posjeda, koji je oduzet prvom agrarnom reformom 1918. i 1919. godine. Bosnjacima-muslimanima oduzeto je ukupno 1.175.305 hektara poljoprivrednom i sumskog zemljista. Od akcionarskih drustava, banaka i drugih institucija oduzeto je 110.922 hektara zemljista.

Prema tome, oduzeto je ukupno 1.286.227 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista. Cjelokupna zemlja oduzeta po prvoj agrarnoj reformi 1918. i 1919. godine je dodijeljena 249.518 srpskoj obitelji, medju kojima su bili i naseljenici, kolonizatori izvan Bosne i Hercegovine, a narocito "solunasi". Imamo li u vidu da je svaka obitelj imala u prosjeku po cetiri clana, onda proizlazi da je skoro jedan milijun stanovnika srpske nacionalnosti postao vlasnikom i posjednikom zemljista i znatno se obogatio. Ostrica agrarne reforme 1918. I 1919. godine najvise je bila usmjerena protiv pripadnika islamske vjeroispovijedi, radi ponovnog ozivljavanja svetosavske ideologije, cija je sintagma - jedan narod jedne religije u jednoj drzavi. Zbog toga je agrarna reforma na genocidan nacin provedena i nad zemljoposjednicima muslimanima koji su zivjeli u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, te Sandzaku i Crnoj Gori. Njima je oduzeto ukupno 231.098 hektara zemljista, koji su dodijeljeniu vlasnistvo 48.267 srpskih obitelji.

Primjenom navedene metodologije da je svaka obitelj u prosjeku imala cetiri clana, proizlazi da je skoro 200 tisuca clanova srpskih obitelji dobilo zemlju, cime se je znatno izmijenila vlasnicka i etnicka struktura stanovnistva. Proces iseljavanja i sa tog podrucja je nastavljen u Turskoj, paralelno s kolonizacijom srpskog stanovnistva, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Like, Banije i Korduna.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca agrarna reforma 1918. i 1919. godine provedena je u znatno blazem obliku u Hrvatskoj i Sloveniji, u odnosu na podrucja u kojima su zivjeli muslimani. Primijenjena je na veleposjednike i oduzeto im je relativno manje zemljista, sto prema statistickim pokazateljima predstavlja oko 1/4 od ukupno oduzete zemlje u drzavi. To iznosi 406.981 hekatara zemljista, koje je podijeljeno na 316.762 srpske obitelji, koje su pretezito kolonizirane iz pasivnih krajeva. Tako je na tom podrucju skoro 1.200.000 clanova obitelji dobilo zemlju u vlasnistvo i posjed. Agrarna reforma 1918. i 1919. godine jedino nije provedena u Srbiji, u granicama bivseg Beogradskog pasaluka do 1912. godine, sto je dokaz povlastenog polozaja srpskih veleposjednika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Iz navedene analize vidi se da je prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919.godine oduzeto bivsim zemljoposjednicima u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1.924.307 hektara zemljista i podijeljeno na 614.603, pretezito, srpske obitelji. Primjenivsi usvojenu metodologiju da obitelj ima prosjecno cetiri clana, proizlazi da je oko 2.450.000 clanova obitelji dobilo uvlasnistvo i posjed zemlju, a da za nju nisu nista platili. S povijesnog gledista, agrarna reforma je doprinijela najvecoj kolonizaciji srpskog naroda u prostore preko Drine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. To je bio politicki koncipiran plan srpske teritorijalne ekspanzije u poslijeratnim uvjetima. Najveci stradalnici bili su pripadnici islamske vjeroispovijedi Bosnjaci, Albanci, Turci i Makedonci, jer od ukupno oduzetog zemljista po agrarnoj reformi bilo je 3/4 otetog iz njihovog posjeda ivlasnistva.
Dakle, 1910.godine Bosnjaci su imali 91,1% zemljisnog posjeda, Srbi 6,0% zemljisnog posjeda a Hrvati 2,8% zemljisnog posjeda.
Danas 2016.godine Bosnjaci imaju oko 22-23% , Srbi 39% a Hrvati 28%.

Eto kako smo gubili zemlju. Dok se svi za zemlju otimaju jer zemlja predstavlja nesto, nama su je bas zbog toga oduzimali na ovaj ili onaj nacin ali su nas konstantno siromasili.

Sta mi radimo danas?
Prodajemo i ona malo sto nam je ostalo i to za bagatelu, pricajuci suplje price iz ovih ili onih razloga na najvise zbog toga sto S. Arabija lijepo finansira neke Bosnjake,nekima daje nagradu za sirenje islama iako smo kao muslimani stjerani na mali prostor BiH ni vise ni manje nego 22-23% teritorije BiH. Arapske zemlje nam salju svoju sirotinju uz pozmasne svote novca da kupuju bosansku zemlju od Bosnjaka, a sutra ce traziti i da se obracunavaju sa Bosnjacima zbog razlicitih pogleda na zivot i drustvo pa i islam.
Ako novodosli Arapin hoce pare onda moras slusati, u suprotnom nema zivota koji je imao. I sta ce da radi novodosli Arapin. Nista drugo, nego ci pristati da slusa i eto nam Sririje, Somalije itd, itd. Blago nama sa nasom pamecu, blago nama sa ovakvim kratkovidim politicarima.
crazy_diamond

#659 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Haman wrote:Prof. Dr. Ivo Banac

Image

Radi boljeg uvida u stanje vlasnistva nad zemljisnim posjedom prije agrarne reforme 1918. i 1919. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je ona na najdrasticniji nacin provedena, koristit cemo se posljednjim popisom zemljisnog posjeda i stanovnistva po vjerskoj pripadnosti, provedenog 1910. godine u Austro-Ugarskoj. Prema tom popisu Bosnjaci-muslimani su imali 91,1 posto, Srbi pravoslavci 6,0 posto, Hrvati katolici 2,6 posto i "ostali" 0,3 posto zemljisnog posjeda. Poslije uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bosnjacki narod je dosao u podredjeni polozaj, jer je dobio status vjerske manjine, pa mu je oduzeta politicka i kulturna autonomija. Prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine na perfidan nacin proveden je genocid nad Bosnjacima oduzimanjem zemljisnog posjeda, uz simbolicnu naknadu, koja nije nikada u cijelosti isplacena. Preko noci su mnoge obitelji bogatasa zemljoposjednika postale socijalni problemi, bez sredstava za zivot. Nekim obiteljima su cak uzeli gospodarske zgrade i okucnice. Poceo je proces masovnog osiromasenja bosnjackog naroda i egzodus u Tursku.

Otetu zemlju bosnjackih obitelji dobile su srpska domacinstva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske krajine, Srbije i Crne Gore. U zemljisnje knjige upisali su se kao vlasnici koji nista nisu platili za dobiveni posjed. To im je bila nagrada za to sto pripadaju povlastenoj naciji. Glavno je bilo provesti nasilno izmjenu demografske strukture, srpskom kolonizacijom, u skladu nacertanijevskog programa. Naime, pod svaku cijenu se nastoji prikazati Bosnu i Hercegovinu kao srpsku zemlju, koja se treba u povoljnom povijesnom momentu prikljuciti Velikoj Srbiji.

Omjer genocida nad Bosnjacima mozemo ilustrirati pokazateljima o promjeni vlasnicke strukture zemljisnog posjeda, koji je oduzet prvom agrarnom reformom 1918. i 1919. godine. Bosnjacima-muslimanima oduzeto je ukupno 1.175.305 hektara poljoprivrednom i sumskog zemljista. Od akcionarskih drustava, banaka i drugih institucija oduzeto je 110.922 hektara zemljista.

Prema tome, oduzeto je ukupno 1.286.227 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista. Cjelokupna zemlja oduzeta po prvoj agrarnoj reformi 1918. i 1919. godine je dodijeljena 249.518 srpskoj obitelji, medju kojima su bili i naseljenici, kolonizatori izvan Bosne i Hercegovine, a narocito "solunasi". Imamo li u vidu da je svaka obitelj imala u prosjeku po cetiri clana, onda proizlazi da je skoro jedan milijun stanovnika srpske nacionalnosti postao vlasnikom i posjednikom zemljista i znatno se obogatio. Ostrica agrarne reforme 1918. I 1919. godine najvise je bila usmjerena protiv pripadnika islamske vjeroispovijedi, radi ponovnog ozivljavanja svetosavske ideologije, cija je sintagma - jedan narod jedne religije u jednoj drzavi. Zbog toga je agrarna reforma na genocidan nacin provedena i nad zemljoposjednicima muslimanima koji su zivjeli u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, te Sandzaku i Crnoj Gori. Njima je oduzeto ukupno 231.098 hektara zemljista, koji su dodijeljeniu vlasnistvo 48.267 srpskih obitelji.

Primjenom navedene metodologije da je svaka obitelj u prosjeku imala cetiri clana, proizlazi da je skoro 200 tisuca clanova srpskih obitelji dobilo zemlju, cime se je znatno izmijenila vlasnicka i etnicka struktura stanovnistva. Proces iseljavanja i sa tog podrucja je nastavljen u Turskoj, paralelno s kolonizacijom srpskog stanovnistva, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Like, Banije i Korduna.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca agrarna reforma 1918. i 1919. godine provedena je u znatno blazem obliku u Hrvatskoj i Sloveniji, u odnosu na podrucja u kojima su zivjeli muslimani. Primijenjena je na veleposjednike i oduzeto im je relativno manje zemljista, sto prema statistickim pokazateljima predstavlja oko 1/4 od ukupno oduzete zemlje u drzavi. To iznosi 406.981 hekatara zemljista, koje je podijeljeno na 316.762 srpske obitelji, koje su pretezito kolonizirane iz pasivnih krajeva. Tako je na tom podrucju skoro 1.200.000 clanova obitelji dobilo zemlju u vlasnistvo i posjed. Agrarna reforma 1918. i 1919. godine jedino nije provedena u Srbiji, u granicama bivseg Beogradskog pasaluka do 1912. godine, sto je dokaz povlastenog polozaja srpskih veleposjednika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Iz navedene analize vidi se da je prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919.godine oduzeto bivsim zemljoposjednicima u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1.924.307 hektara zemljista i podijeljeno na 614.603, pretezito, srpske obitelji. Primjenivsi usvojenu metodologiju da obitelj ima prosjecno cetiri clana, proizlazi da je oko 2.450.000 clanova obitelji dobilo uvlasnistvo i posjed zemlju, a da za nju nisu nista platili. S povijesnog gledista, agrarna reforma je doprinijela najvecoj kolonizaciji srpskog naroda u prostore preko Drine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. To je bio politicki koncipiran plan srpske teritorijalne ekspanzije u poslijeratnim uvjetima. Najveci stradalnici bili su pripadnici islamske vjeroispovijedi Bosnjaci, Albanci, Turci i Makedonci, jer od ukupno oduzetog zemljista po agrarnoj reformi bilo je 3/4 otetog iz njihovog posjeda ivlasnistva.
Dakle, 1910.godine Bosnjaci su imali 91,1% zemljisnog posjeda, Srbi 6,0% zemljisnog posjeda a Hrvati 2,8% zemljisnog posjeda.

Eto kako smo gubili zemlju. Dok se svi za zemlju otimaju jer zemlja predstavlja nesto, nama su je bas zbog toga oduzimali na ovaj ili onaj nacin ali su nas konstantno siromasili.

Sta mi radimo danas?
Prodajemo i ona malo sto nam je ostalo i to za bagatelu, pricajuci suplje price iz ovih ili onih razloga na najvise zbog toga sto S. Arabija lijepo finansira neke Bosnjake,nekima daje nagradu za sirenje islama iako smo kao muslimani stjerani na mali prostor BiH ni vise ni manje nego 22-23% teritorije BiH. Arapske zemlje nam salju svoju sirotinju uz pozmasne svote novca da kupuju bosansku zemlju od Bosnjaka, a sutra ce traziti i da se obracunavaju sa Bosnjacima zbog razlicitih pogleda na zivot i drustvo pa i islam.
Ako novodosli Arapin hoce pare onda moras slusati, u suprotnom nema zivota koji je imao. I sta ce da radi novodosli Arapin. Nista drugo, nego ci pristati da slusa i eto nam Sririje, Somalije itd, itd. Blago nama sa nasom pamecu, blago nama sa ovakvim kratkovidim politicarima.
zanimljivo je kako klasicnu pljacku i gruntocid velikosrpski pokusavati uporediti sa situacijom kad arap dolazi i hoce nesto da kupi. Ja ne znam ljudi odakle izvlacite te stvari i kakva neumjesna poredjenja pravite, nidje veze, nit je broj dunuma danas bitan nesto previse za solidan neki zivot barem, nit je zemlja sto je nekad bila, nit smo mi budale ko prije, nit su arapi nalik velikosrbima

to je isto da ja sad iznesem neke price o bogatim ljudima iz bogatih drzava koji su imali bogovski placene poslove, i nesto im se desilo u glavi, dotuzio im stres, sve rasprodali,podijelili u humanitarne svrhe, otisli u planine,zive u kolibama u skladu s prirodom ko homosapiens,cooliraju, i kad ih pitas kazu da su nikad sretniji, i da ja sad na osnovu takvih primjera vama palamudim svi napustiti sve i hajmo u planine, nidje veze

ovaj primjer pljacke i otimacine koju su dozivjeli bosnjaci je izvanredan primjer sta se desava kad je narod zaostane,izgubi kompas u modernom svijetu i istrajava na starim nekim zaostavstinama, sjajan primjer kako te neko drugi pregazi zbog tvoje gluposti i ne snalazenja u vremenu i prostoru.

da su bogdom tada bosnjaci prodavali zemljicu i kupovali puskice, prodavali zemljicu i skolovali se, organizovali se, iz austrougarske u kraljevinu bi usli kao narod koji se ne bi mogao tako zahebavati i pljackati, da su zbog vecih stvari prodajama zrtvovali 5 posto zemlje, sacuvali bi tako ostalih 70 posto, ali ne, tadasnji begovi su sjedili,gladili muda, naseljavali srbe na svoje posjede, uzimali im procenat i mislili da ce tako dovijeka ovi hamaliti i da nece skontati, cekaj malo, sto mi to begovima ne bi skroz oteli, i kad je postalo jasno da ce biti otimacine, i dalje begovi na minderu glade jaja, cibuce,ispijaju serbe i cekaju i masu gruntom, a srbin se penje uz basamake sa tandzarom.

takve kobne greske mogu se ponoviti i u buducnosti, ako cemo razmisljati ko vi zabrinuti, koji iznosite nidje veze argumente, porediti arape i sadasnju situaciju s velikosrpskom otimacinom je presmijesno, begovima je otimano, neki su i ubijani, danasnji bosnjo kad mu dodje arap je u drugoj situaciji, danas bosnjo diktira situaciju, bosnjo ima apsolutnu slobodu hoce li prodati ili ne, i koliko ce prodati, i gdje ce prodati, i sto je najvaznije po kojoj cijeni. arap ne placa obecanjem,certifikatom,euzubiletom, neko parom, vrijednom parom koju kad nesto prodas, i stavis u dzep, mozes kupiti na drugom mjestu 5 put vise zemlje, mozes kupiti i od srbina, ako ti je bitno to toliko, mozes imati i vise grunta, arapima je stalo do pogleda i kupuju cuke odakle se bolje vidi, a bosnjo za te pare moze kupiti i plodne zemlje u ravnici, ako mu je stalo do zemlje,moze kupiti masinu neku,moze dijete vani poslati na skolovanje, moze na hiljadu i jedan nacin popraviti svoj standard i svoje izglede u odnosu na ono prije kad je zivotario, al je imo grunt na nekoj cuki, ili negdje neku hantragu u blizini vrela bosne koja je zarasla jer taj bosnjo nije tu zakopo motikom ima i 70 godina.

u pamet bosnjaci, vrijeme je varljivo, zacas nas moze pregaziti, vise para u dzepu il na banci ili pod jastukom, vise znanja u glavi, vise snalazenja i prepoznavanja prilika u savremenom svijetu, manje palamudjenja supljih, nerealnih strahova, ove arape je sami bog poslao kao jos jednu sansu, ako ne iskoristimo to, ostaje nam nas gruntic, i na grunticu kozice, mlijeko,sir, pa cemo to bacati kad niko ne bude kupovao, a u to ce i neko vrijeme novo doci kad ce nas neko pomesti sa te zemljice, i nas i kozice i gruntove nase i zemljisne izvadke
Fudo Bosna

#660 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Haman wrote:Prof. Dr. Ivo Banac

Image

Sta mi radimo danas?

:thumbup:

Samo zlonamjeran Nebosnjak, ili Bosnjak koji je lud jer ne vidi ovu invaziju i da nam pokupovase, "bosnjacki dio" , ovih 30 tak % posto BIH na koje smo satjerani , moze reci da je nebitno ostaviti , prepustiiti strancu kupovinu ovo malo zemlje pod bosnjackom kontrolom !

(Ovo bi trebalo smetati i svakom Bosancu bez obzira na narodnost/religiju, jer je Bosna nasa jedina , zajednicka Domovina)

Na takve budale ili neprijatelje Bosne i Bosnjaka i svih ostalih Bosanaca, ne treba ni obracati paznju, nego intezivno se organizovati na NGO ili cak i na politickom nivou, i traziti legalno od vlasti, strogu zabranu , nelegalne prodaje zemlje stranim drzavljanima !

Samo i iskljucivo turizam i investicije !
crazy_diamond

#661 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

a imas li podatak fudaro moj koliko je otprilike do sada prodano, i koliko bi otprilike u narednih 10 godina moglo biti prodano ako se intezitet prodaje pojaca za jos 10 puta, sta mislis onako realno, sve to kad zbrojis, da li bi arapi na taj nachin mogli prebaciti magicnu cifru od posjeda 0.5 posto ukupne povrsine koja je u posjedu bosnjackom kakvom takvom, mislim u okviru ovih 30 poso kompletne bih, ne znaci ni jedan posto, imal ikakve sanse i pola posto,pa da se i ja nasikiram

i ako mozes kao dobar poznavalac arapskih prilika da mi objasnis nako realno ima li arapska srednja klasa toliko lastre da sve to pokupuje, i ima li ikakvu teoretsku mogucnost da ovdje ostane zivjeti, imaju li toliko lastra da mogu se ovdje non stop s nama zahebavati, ili samo za vrijeme, odmora, imaju li toliko lastra da napuste dole svoje zemlje i poslove i koncetrisu se na bih, i ako nemaju radne navike i nece raditi sigurno ni u bih za 5 put manje para nego dole u svojim zemljama, kako bi opstali u bih, sta bi jeli, jel mislis da bi ih mi prehranjivali i sluzili, ili bi pored nas prije pocrkali od gladi
Fudo Bosna

#662 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

crazy_diamond wrote:a imas li podatak fudaro moj koliko je otprilike do sada prodano, i koliko bi otprilike u narednih 10 godina moglo biti prodano ako se intezitet prodaje pojaca za jos 10 puta, sta mislis onako realno, sve to kad zbrojis, da li bi arapi na taj nachin mogli prebaciti magicnu cifru od posjeda 0.5 posto ukupne povrsine koja je u posjedu bosnjackom kakvom takvom, mislim u okviru ovih 30 poso kompletne bih, ne znaci ni jedan posto, imal ikakve sanse i pola posto,pa da se i ja nasikiram

i ako mozes kao dobar poznavalac arapskih prilika da mi objasnis nako realno ima li arapska srednja klasa toliko lastre da sve to pokupuje, i ima li ikakvu teoretsku mogucnost da ovdje ostane zivjeti, imaju li toliko lastra da mogu se ovdje non stop s nama zahebavati, ili samo za vrijeme, odmora, imaju li toliko lastra da napuste dole svoje zemlje i poslove i koncetrisu se na bih, i ako nemaju radne navike i nece raditi sigurno ni u bih za 5 put manje para nego dole u svojim zemljama, kako bi opstali u bih, sta bi jeli, jel mislis da bi ih mi prehranjivali i sluzili, ili bi pored nas prije pocrkali od gladi

Sta ti znaci "bosnjacki posjed", Bosnjaci tj ARBIH, su kontrolisali pred Dayton 29% BIH, reintegracijom Sarajeva, povratkom u Brcko i sl, otprilike su vecina na 31 ili nesto vise procenata tetitorija BIH...(znaci problem je sve sto kupe bilo gdje u BIH, pogotovu na ovo 30 tak %, gdje su Bosnjaci satjerani, nebitno je li doticni komad drzavni, privatni/ Bosnjaka , Srbina, Hrvata, on sve kupi , objedini parcele i ogradi i mozes ga "posipu", halali se sa tom zemljom, neces tu ni primirisati) !

Ne znam koliko su pokupovali, prvi koji mi je skrenuo paznju je moj kolega sa kojim sam 1992, bio u ARBIH, i on tvrdi da se u Trnovu radi o hektarima i hektarima, na Ilidzi vec imas ogradjen dio oko Rimskoga Mosta, Gladno Polje, bio u katastru neki dan sa prijateljem ima manji dio kod Otesa, on svoje zemlje, on kaze tu postoje dunumi koji ce se dzuture pokupovati, on se je opirao, nije voljan prodati, ali vec se koleba, manje zbog love jer je situiran , vise od straha kaze, ovi nakupci kaze, postali vise naporni, cak se pocinje pomalo, "izokola" , prijetiti vlasnicima/ pritiskati ih...

Poljine, Mrkovici, Ilijas, i mozda je jos bitniji kvalitet, od kvantiteta, jer pokupovase oko rijeka, izvorista, zracne banje oko Sarajeva, uzas zivi !

U Bristolu ih je pun hotel, na nekoliko obliznjih stabala imas oglase za prodaju, izlaze navece ili ulaze u kombije komplet porodice, snimaju oglase, uzimaju/kidaju odreske sa brojem mobilnog, za 5-10 godina ce pokupovati sve sto valja, jos kada se naklate ns dolinu Neretve, odosmo u sto p.m. Ilidza ih je puna, kod Holiwuda su sve "trade" agencije, Arapi kao svojo na svome, Aerrodrom/Holiwud Ilidza/ ofis za kupovinu u sklopu hotela ili u istoj ulici !

A zasto bi radili, imju nas hamale, samo u mome sarajevskom kantonu je 75000 nezaposlenih, prodji Ilidzom, "trazim sektetarica sa znanje engleski" imas i otvorene lokante/restorane sa arapskom hranom, radice nas svijet.i za 500km i 28 dana mjesecno, JER MORA !
U Doglodima u kucama imaju prizemlje vec napravljeno za poslugu, ne mislis da ce, Arap biti Arapu sluga/posluga u Bosni ? :-) Za njih je Sarajevo, za Dubaji npr , prejeftino pa cak i za tu "srednju klasu", 7 dana ce ovdje boraviti, za istu lovu, kao tamo !!!
Tarzo

#663 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Tarzo »

Nikako da dobijem odgovor na pitanje: kakve veze ima neki građanin Sarajeva sa mojm imanjem u Hadžićima?

Kako to neki Sarajlija drugačije doživljava (spava, jede, diše...) ako je vlasnik tog posjeda Jovan, Husein ili neki Ahmad ebu Kadir?
Fudo Bosna

#664 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Malo razmisli, pomoci cu ti..

Ja se sa komsijom u sarajevskom kantonu upitam, sa nekim i druzim, komsija ne pravi ogradu oko imanja, govorimo istim jezikom, moj komsija nema 3 ili 4 zene i 15 tak djece , a da ta djeca ne grebu zivu silu, komsijinoj djeci mogu zaprijetiti ako se suvise deru, udju mi u posjed, naprave mi stetu...

Komsijina zena ce me pozdraviti ili poselamiti. I ako je Bosnjakinja sa hidzabom, komunicirace sa mnom i ona i komsija suprug, doci na bajram, podijeliti kurban, ako je nebosnjakinja pozdraviti se, donijeti djeci uskrsnja jaja i slicno. Arapka ni mojoj supruzi nece da odgovori na selam, a ako imadnemo kakav medjukomsijski spor, tebi ce doci murija a njih stititi njihova ambasada kao medzede , ili ce ti Memic ili slicni poslati hrmpaliju, da te nauce "uljudnosti, prema komsiji !" :izet:

Naravno, "teferic" ces imati tek za 1-2 godine, kada dobijes jos pokoju Arapsku porodicu i blagodat da ti budu komsije, pa kada umjesto , 5-6 selefija u lokalnoj dzamiji, budes imao jedan ili dva safa arapsko bosanskih wehabija, pa kada klanjanje ne bude po nasem mezhebu, bajram radovno mimo naseg bajrama, brojne rasprave i ubjedjivanja kako bosanci nemaju pojma sta je "sahih i ispravno vjerovanje" i ostale; "brojne komsijske blagodati" ! :izet:

Da pomognem da se malo prokontas !
Last edited by Fudo Bosna on 10/09/2016 15:31, edited 2 times in total.
sarlo

#665 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by sarlo »

Tarzo wrote:Nikako da dobijem odgovor na pitanje: kakve veze ima neki građanin Sarajeva sa mojm imanjem u Hadžićima?

Kako to neki Sarajlija drugačije doživljava (spava, jede, diše...) ako je vlasnik tog posjeda Jovan, Husein ili neki Ahmad ebu Kadir?
Mucni glavom i shvatices da ima itekako. U periodu '92-'95 je Sarajlijama komsiluk sa okolnih brda uticao na san, hranu i sve drugo do disanja.
U miru utice na cijenu pijace, kvalitet vode iz cesme, cistocu i kriminalitet u Gradu, cekanje u opstinama i institucijama.
Lokalac (bez obzira na naciju) dijeli tvoje probleme i zivi zivot slican tvome. Covjek sa strane ima drugacije probleme a gleda iskljucivo svoje interese.

Covjek cija logika i pogled zavrsava na kucnom pragu ne vidi nista, i to je posljedica slabog rada mozga.
crazy_diamond

#666 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Fudo Bosna wrote:
crazy_diamond wrote:a imas li podatak fudaro moj koliko je otprilike do sada prodano, i koliko bi otprilike u narednih 10 godina moglo biti prodano ako se intezitet prodaje pojaca za jos 10 puta, sta mislis onako realno, sve to kad zbrojis, da li bi arapi na taj nachin mogli prebaciti magicnu cifru od posjeda 0.5 posto ukupne povrsine koja je u posjedu bosnjackom kakvom takvom, mislim u okviru ovih 30 poso kompletne bih, ne znaci ni jedan posto, imal ikakve sanse i pola posto,pa da se i ja nasikiram

Sta ti znaci "bosnjacki posjed", Bosnjaci tj ARBIH, su kontrolisali pred Dayton 29% BIH, reintegracijom Sarajeva, povratkom u Brcko i sl, otprilike su vecina na 31 ili nesto vise procenata tetitorija BIH...(znaci problem je sve sto kupe bilo gdje u BIH, pogotovu na ovo 30 tak %, gdje su Bosnjaci satjerani, nebitno je li doticni komad drzavni, privatni/ Bosnjaka , Srbina, Hrvata, on sve kupi , objedini parcele i ogradi i mozes ga "posipu", halali se sa tom zemljom, neces tu ni primirisati) !

Ne znam koliko su pokupovali, prvi koji mi je skrenuo paznju je moj kolega sa kojim sam 1992, bio u ARBIH, i on tvrdi da se u Trnovu radi o hektarima i hektarima, na Ilidzi vec imas ogradjen dio oko Rimskoga Mosta, Gladno Polje, bio u katastru neki dan sa prijateljem ima manji dio kod Otesa, on svoje zemlje, on kaze tu postoje dunumi koji ce se dzuture pokupovati, on se je opirao, nije voljan prodati, ali vec se koleba, manje zbog love jer je situiran , vise od straha kaze, ovi nakupci kaze, postali vise naporni, cak se pocinje pomalo, "izokola" , prijetiti vlasnicima/ pritiskati ih...

Poljine, Mrkovici, Ilijas, i mozda je jos bitniji kvalitet, od kvantiteta, jer pokupovase oko rijeka, izvorista, zracne banje oko Sarajeva, uzas zivi !

U Bristolu ih je pun hotel, na nekoliko obliznjih stabala imas oglase za prodaju, izlaze navece ili ulaze u kombije komplet porodice, snimaju oglase, uzimaju/kidaju odreske sa brojem mobilnog, za 5-10 godina ce pokupovati sve sto valja, jos kada se naklate ns dolinu Neretve, odosmo u sto p.m. Ilidza ih je puna, kod Holiwuda su sve "trade" agencije, Arapi kao svojo na svome, Aerrodrom/Holiwud Ilidza/ ofis za kupovinu u sklopu hotela ili u istoj ulici !

A zasto bi radili, imju nas hamale, samo u mome sarajevskom kantonu je 75000 nezaposlenih, prodji Ilidzom, "trazim sektetarica sa znanje engleski" imas i otvorene lokante/restorane sa arapskom hranom, radice nas svijet.i za 500km i 28 dana mjesecno, JER MORA !
U Doglodima u kucama imaju prizemlje vec napravljeno za poslugu, ne mislis da ce, Arap biti Arapu sluga/posluga u Bosni ? :-) Za njih je Sarajevo, za Dubaji npr , prejeftino pa cak i za tu "srednju klasu", 7 dana ce ovdje boraviti, za istu lovu, kao tamo !!!
i sta onda fudaro moj, dodje covjek sa tri zene i dvanaestero djece, napusti dole, i bosanskim slugama 500 po 500, struja,voda,telefon, cevapi janjetina, i uh, poslije godinu dana zapushi mu se, i jeftina bosna ispadne skupa kad nema dotoka para i kad se kamara osipa iz dana u dan, iz sata u sat. valja mu se onda poselamiti sa svojim bosanskim susjedima, pokupiti cergu, i nazad na pijesak, a kucica ostade, radochine se nakupljaju, lopov ponekad uleti kad nema domacina,racuni dolaze bio ti tu ili ne, i onda arapina skonta zaheb i gleda da proda posto poto, i onda opet neki bosnji koji ga je gulio tu neko vrijeme kupi, i eto nam i para, i posjeda u dogledno vrijeme, ako cemo po tvojoj logici, zar nije lose tako
Fudo Bosna

#667 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

sarlo wrote:
Tarzo wrote:Nikako da dobijem odgovor na pitanje: kakve veze ima neki građanin Sarajeva sa mojm imanjem u Hadžićima?

Mucni glavom i shvatices da ima itekako. U periodu '92-'95 je Sarajlijama komsiluk sa okolnih brda uticao na san, hranu i sve drugo do disanja.
U miru utice na cijenu pijace, kvalitet vode iz cesme, cistocu i kriminalitet u Gradu, cekanje u opstinama i institucijama.
Lokalac (bez obzira na naciju) dijeli tvoje probleme i zivi zivot slican tvome. Covjek sa strane ima drugacije probleme a gleda iskljucivo svoje interese.

Covjek cija logika i pogled zavrsava na kucnom pragu ne vidi nista, i to je posljedica slabog rada mozga.

Tako su "dobri" kao komsije, da ih i Sirijci zaobidjose, ne ostadose u komsiluku, nego ili Turska ili Evropa !

Pitati Sirijca izbjeglicu sto se, " ne skrasi" kod zalivske brace, puno slicniji mentalitet, jezik i slicno?
Tarzo

#668 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Tarzo »

Fudo Bosna wrote:
sarlo wrote:

Tako su "dobri" kao komsije, da ih i Sirijci zaobidjose, ne ostadose u komsiluku, nego ili Turska ili Evropa !

Pitati Sirijca izbjeglicu sto se, " ne skrasi" kod zalivske brace, puno slicniji mentalitet, jezik i slicno?

Bošnjaci zaslužuju Arape. U još većem broju. I koji će se stvarno naseliti ovdje.
Fudo Bosna

#669 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

@crazy

A ti im odmah tusni,( kada ih tako zelis u avliji i kada si im forumski "advokat"), kcerku, seku ili... i fino se tazbinski uvezi mozda te i finanijski tazbina "pogura", vodi ih kuci, ,"nazigu im se" , bas me briga, slobodno, tvoj izbor, tvoj zivot !
sarlo

#670 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by sarlo »

Bosnjaci zasluzuju mir, postovanje i slobodu.
Kao i svi drugi ljudi.
crazy_diamond

#671 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Fudo Bosna wrote:@crazy

A ti im odmah tusni,( kada ih tako zelis u avliji i kada si im forumski "advokat"), kcerku, seku ili... i fino se tazbinski uvezi mozda te i finanijski tazbina "pogura", vodi ih kuci, ,"nazigu im se" , bas me briga, slobodno, tvoj izbor, tvoj zivot !
jel se to pocinjemo vrijedjati fudo, snaso sam se ja i bez arapa i meni ne trebaju, al mnogima trebaju, i ne znam kakva si ti iskustva imo dole po njihovim zemljama, dal su te ugrozavali na neke neprimjerene nachine, ja nemam straha, od bezmudog bosnje nema nista, arapa se ne treba bojati, niti im treba tusnuti zenske clanove familije, to se zna kako ide i za verbalni spomen da ti neki arap tu nesto navaljuje, aperkat,krose ili direkt, zavisi kako ti se namjesti, sto se mene tice bas bi i volio jednog nasteliti, ono da ispadne iz onih sandalica i da zatalasa onaj stolnjak sa glave.

ja sam zato da im se tusne neki mali dio nase zemlje, ionako neiskoristen, za dobre pare i nek raja ulaze to pametno i nek zivi, a generalna finansijska situacija da se poboljsa, prema mnogim iskustvima ljudi nema potrebe ni za lemanjem arapa ni zabranom dolaska, ljudi se ponasaju u granicama normale, cak su i predobri po nekim svjedocenjima, kupe nesto od covjeka i ostave mu opet kljuc da ovaj koristi dok oni opet ne dodju, dje to ima, a i da su supci pametnog i hrabrog bosnju to ne treba da zanima, nego da ga iskoristi na raznorazne kulturne nachine, kako to sav civilizovan i napredan svijet radi, a ti fudo i takvi ko ti strahujte, vidjecemo sta ce preovladati, vidjecemo ako budu i dolazili i kupovali kako ce nas to ugroziti, vrijeme ce pokazati, kod tebe osim supljeg straha nema nikakvog argumenta da ozbiljan covjek posumnja da bi moglo biti nekog belaja zbog arapa
Hafis

#672 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hafis »

Da mi sumiramo temu: čini se da će gore doći vakat kad će se plakati za ćetnicima a njiha neće biti.
Rugafet

#673 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Rugafet »

Mene samo zanima gdje su to evropski ili americki biznismeni da u BiH uloze svoj kapital, kad je vec kod nas sve tako bajno i perspektivno sto se biznisa tice? Malo je cudno da su se od tolikog dunjaluka bas arapi nasli da 'ulazu i biznis' i to pazi sad samo u federalnom dijelu BiH. Slucajnost? Ne bih rekao.
breuer

#674 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

krenula je lagano priča i o, njihova djeca neće da se propisno pozdrave, ko će naružiti njihovu djecu, neće da uđu u kuću za bajram, slabo ili nikako odgovaraju na selame...

...a moje stavove o akademiku Durakoviću je najbolje utvrditi pogledavši interview sa Senadom, problem su pored selefija i šije, gullenovci, i sve ostale grupe u islamu, a na kraju su se Senad i "Akademik" združeno složili da će Srbi i Hrvati imati potpuno pravo kad kažu: Mi na ove muslimane nismo navikli! Kao da su ikad navikli i na ove dosadašnje. :-) i kao da neko ima pravo fingirati kakav će ko musliman uopšte biti :-)

dakle, zarad mira u zemlji zabranimo sve grupe koje na bilo kakav način odudaraju od naših utvrđenih stavova, jer zaboga, remete mir u kući :-)

ej, to akademik, i to još arabista :skoljka:
Tarzo

#675 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Tarzo »

breuer wrote:krenula je lagano priča i o, njihova djeca neće da se propisno pozdrave, ko će naružiti njihovu djecu, neće da uđu u kuću za bajram, slabo ili nikako odgovaraju na selame...

...a moje stavove o akademiku Durakoviću je najbolje utvrditi pogledavši interview sa Senadom, problem su pored selefija i šije, gullenovci, i sve ostale grupe u islamu, a na kraju su se Senad i "Akademik" združeno složili da će Srbi i Hrvati imati potpuno pravo kad kažu: Mi na ove muslimane nismo navikli! Kao da su ikad navikli i na ove dosadašnje. :-) i kao da neko ima pravo fingirati kakav će ko musliman uopšte biti :-)

dakle, zarad mira u zemlji zabranimo sve grupe koje na bilo kakav način odudaraju od naših utvrđenih stavova, jer zaboga, remete mir u kući :-)

ej, to akademik, i to još arabista :skoljka:

Locked