LBVIEW wrote:
Neki dan gledam dokumentarac o rusenju palestinskih kuca u dijelu grada izmedu starog grada i "hrama". Nekakva lafo nevladina organizacija, pod izgovorom arheolskih istrazivanja na prostoru "hrama", Palestincima oduzima zemlju i rusi kuce gdje god lopatu zabodu te nadu "ostatak" istog.
Istovremeno grade "turisticki" kompleks "city of David", na palestinskoj zemlji, te buse brdo u potrazi za "hramom". Cilj je,sto onaj na celu organizacije ni ne krije, spojiti stari grad s "hramom" te citav prostor uciniti jevrejskim. U samom Jerusalimu je do dansa sruseno 20000, a u Izraelu+ okupiranim podrucjima 40000 palestinskih kuca.
Ma bruka nerazumnog razmisljanja svuda skoro i sve vise i na vrhu izgleda. I sam znam nekada nerazuman bit itd. i lud, i pretjerat itd. Ali sta ko konta da bi bilo kad bi neko direktno ovo pokusao. Ne kazem da se indirektno ne pokusava.
I sve ponovo izgleda ovog nerazumnog imamo. A sta nam je to dobra donijelo ikad. Evo ovdje kod nas samo rat za ratom. Jbt 5 ratova u 100 godina. 2 svjetska, 2 otocka i 1 regionalni.
Sta nam koji k_rac to sve treba. Da se vratimo ponovo u neka doba kad nismo imali sto sta i kad nam je glava bila skoro stalno u torbi.
Al jbg to nam je izgleda u prirodi i sudbina. Mozda, ne znam.
Jer smo izgleda nekako iskljucivi, svi pomalo, pa i ja sam.
Ovdje spomenu neko ko ljubomorni smo na njih. Ne sjecam se da sam ikad bio ljubomoran na nekog. Mozda i jesam ali se ne sjecam bas. O svom se jadu zabavio, gledam kako da prezivim i ja i vecina ljudi u Bosni kako znam.
Zao mi sto im se i jednim i drugim ovo dogadza, jer im ne treba uopste. Al jbg nisam ja mesija da im probleme odgnam. Mozda sam im mogo pomoc al nisam pokusao sta cu sad. Bio sam krenuo pisat 'sta me briga za njih' ali nije bas da me nije briga.
Ovo samo mozda reakcija na prvu bila, al malo kad promislis zao ko i ovdje sto narod zalim. Steta samo sto nista ne uradi da pomognem. Sta cu, taka nafaka.