Ma to te otac od one cure tada samo ''opominjao'' ...
Prvi korpus ARBiH
- Nekako s proljeća
#651 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Ma to te otac od one cure tada samo ''opominjao'' ...
- karanana
#652 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
sta ovo sve brise?
a jes tanak na zivcima brate mili. a piso je interesantno.
a jes tanak na zivcima brate mili. a piso je interesantno.
- Nekako s proljeća
#653 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Pokret ka kasarni Marsal Tito, rezervni sastav Mup-a.
http://www.youtube.com/watch?v=oIy6FysY ... ture=share
- agent_zero
#654 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Koliko ja ovdje vidim, ovo su samo Jukini, ni R od rezervnog sastava.Nekako s proljeća wrote:Pokret ka kasarni Marsal Tito, rezervni sastav Mup-a.
- Nekako s proljeća
-
PM72
#656 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Čovjeka bune policijske akreditacije kod Jukinih ljudi pa misli da je to bila policija.Oni su imali akreditacije kao i Vikićevi ljudi (samo da smire i kontrolišu psihopatu).Plave akreditacija sa žutim ćoškom - oznaka specijalne jedinice MUP-a dok su područne stanice imali plave akreditacije sa različitom bojom na ćošku iste,u ovisnosti o kojoj se SJB radi.CSB Sarajevo i Lasta su imali plave akreditacije sa tamnoplavom bojom u uglu.
-
PM72
#657 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
U pravu si,"nanjušio" me Kerim pa zbrisao
Pa vidiš kako je to opasan tip,Juki govorio da je majmun
a ovaj njega zvao "šefe"
Šta ćeš,papir trpi sve.Pa i ćirilicu.
Šta ćeš,papir trpi sve.Pa i ćirilicu.
-
PM72
#658 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Po svim pokazateljima, ti i ja smo bili na suprotnim stranama.Preživjeli smo i idemo dalje.Lično mi ne smetaš kao ni tvoje pisanje samo mi malo "bode" oči ćirilica ali Bože moj,to je ustavom regulisano kao potpuno ravnopravno pismo tako da imaš potpuno pravo pisati na njoj.Pišem o ratu onako kako je bilo,bez uveličavanja i hvalisanja.Najsmješnije je to što kad ljudima kažeš potpunu istinu - ne vjeruju ti.Ljudi vole kad je to malo upakovano.A o samozvanom doktoru najbolje govore njegove nebuloze,laži i uveličavanja.Primjenjuje Gebelsovu i velikosrpsku politiku da ;ako sto puta izgovori laž -postaće istina.E neće nikad.Nama koji smo branili i odbranili ovaj grad,narod i zemlju ne treba da bude uzor Risto Đogo i Ilija Guzina.Treba da nam uzor bude Bogić Bogićević,Šućur tenkista,Čedo Domuz,general Divjak i na desetine hiljada drugih poštenih Srba.
A ti,ako ti je uzor Đeneral Ratko ili Risto,nemaš šta tražiti i tumačiti na ovom sajtu.
A ti,ako ti je uzor Đeneral Ratko ili Risto,nemaš šta tražiti i tumačiti na ovom sajtu.
- trambusek88
#659 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Znam da je OT ali kad već spomenuste Đogu, jel se sjeća neko kad mu je murija došla u sred dnevnika i izvukla ga iz studija ili je to bila neka sprdačina neznam jer sam imao 5 godina, znači samo znam da su ga izvukli
-
PM72
#660 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Barikada o kojoj sam pisao nalazila se kod Mlađena ne u Dobrinji a to ti je srpsko naselje iznad C faze,gdje je okretaljka trolojebuske linije 104.A Mlađeni su doseljenici iz Crne Gore kojima je 30-tih godina prošlog vijeka dodjeljena begovska zemlja na Alipašinom Polju.Ali,to je druga tema...trokadero wrote:Јесте, били смо на супротним странама, и без обзира на то слажем се са доста тога што си написао!
Знам да многима боде очи то што пишем ћирилицом мада се и ја мучим са њом, али није ми намјера да неког провоцирам или да се ја нешто уздижем! Можда због доста њих млађих на форуму па да им ја сад неби нешто објашњавао боље да и не знају шта пишем! Што би рекао чика Душко Радовић "Шта дјеца знају о завичају"![]()
Није ми наравно никакав узор Ристо и слични њему! Молили смо Бога да нам кад дође на положај па да га пошаљемо да заузме оно што је он у дневнику ослободио! Врхунац идотлука био је кад су на тв почели службено да причају екавски, па се јадни спикери саплитали ,тотална смијурија.![]()
Пошто си са Алипашина питао бих те нешто за Јуку? Писао си како је растурио нашу барикаду код Добриње. Сад мислим Јука је то, рат још није био почео, па и ја да сам био на њој ноге би се уфатио.У то доба постојао је неки респект нас млађих према тим "опасним момцима", бар неки фер плеј владао је на асфалту.Небитно ко је које вјере био и да је Јука којим случајем био Србин па отишао на вашу барикаду исто би се ствар десила.
Данас да се такво нешто деси обични обични клинци би их исте секунде израфалали, неби ни изашли из аута!
Кажеш да је тад био на штакама, јел био негдје рањен? Чуо сам и читао нешто о томе да га је наводно после тога Самир-Рамбо израфалао у Прегу због тала око неког оружја? Ето ако нешто тачније знаш о томе био бих ти захвалан да то кажеш!
Juka je tad bio na štakama a jel' to posljedica ranjavanja od Samira ili u nekom obračunu na Vracama (koliko se sjećam bila je neka frka oko paščadi ) stvarno se više ne sjećam samo znam da je bio strah i trepet a nije ga bilo ni 40 kila sa krevetom.Imao je harizmu i petlju i nije se bojao nikog sem možda,kažem možda,Vikića.A sad se nađe neki samozvani doktor da piše kako ga je mrškao i nazivao majmunom.Niđe veze što bi rek'o Maca.Kad pominješ ovu sadašnju omladinu kako bi ga izrafalali-sumnjam.Bilo je i prije na Alipašinom mangupa i autoriteta ali se nisu s kačili s njim.Pa "čuvenog" četničkog vojvodu Brneta slao ga po cigare.Lično se nisam znao sa Jukom iako smo bili komšije jer sam prezao o njega i izbjegavao sam njegovo društvo.Nekoliko mojih drugova je u njega gladalo kao u Titu,uvlačili mu se u guzicu,pozdravljali ga sa 100 metara i na kraju završili kod njega kao obične "cuke".Jedan je poginuo u Mostaru kad je prešao u HVO ,jedan u Nedžarićima a ostali su po zatvorima širom Europe a bili su dobri momci.
P.S.Nije Duško Radović nego je moj komšija Duško Trifunović zaslužan za ono legendarno "šta djeca znaju o zavičaju".
- agent_zero
#661 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Meni uopšte ne, ćirilica je i naše pismo. I ko god misli suprotno, pojma nema.trokadero wrote:Знам да многима боде очи то што пишем ћирилицом мада се и ја мучим са њом, али није ми намјера да неког провоцирам или да се ја нешто уздижем! Можда због доста њих млађих на форуму па да им ја сад неби нешто објашњавао боље да и не знају шта пишем!
Ta ista ćirilica je izvedena iz Bosančice i drugih srednjovjekovnih pisama na ovim ex YU prostorima. Tako da ko god ima nešto protiv ćirilice, ima i protiv historije vlastite zemlje i vlastitog naslijeđa.
Eto dosta off topica
-
PM72
#662 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Duško nije bio četnik,ni on ni njegova djeca sa kojima sam išao u školu.Sarajevo mu je zamjerilo što ga je napustio pa jedno vrijeme trunio na Palama ali tako su svi morali,kao iz onog stiha "Prijaviš se,fol dobrovoljno,šaljem te na Hrešu pa se onda fataj Kanade".Naravno,on je bio jedan od rijetkih srpskih kadrova i intelektualaca koji su vrlo brzo napustili leglo zla i koji nije MNOGO jeo govna nazivajući svakakvim imenima svoj bivši grad i komšije.Koristio je malu kašičicu.Ali,ostaje nam gorčina spoznajom da mu je draži "kolega" Radovan nego komšinica Sevda koja mu je odhranila i pazila oboje djece.Nikad joj se nije javio.Znači da je "rinaka" od čovjeka.Zadužio je Čolu i Gorana pa nek mu oni dižu spomenike,zadužio je svoj rodni Bosanski Šamac jer sam ga gledao kad je pominjao "srpski" Šamac,zadužio je Novi Sad a tamo ima dovoljno ulica pa neka mu daju kakvo sokače.Za mene i moj način razmišljanja,svako ko je prešao liniju razdvajanja i pridružio se toj strani,bilo na Grbavici,Palama ili Beogradu,je direktni ili indirektni pomagač našeg stradanja.Možemo komunicirati,diskutovati ili trgovati ali meni u kuću nijedan neće ući.Niti ja njemu.Bio na konopčetu haubice na Hreši pa da ga slušam kako su nas drugi zavadili i kako je za rat kriv Vatikan ili Amerika a njemu sprženi dlanovi od usijanih čahura?trokadero wrote:Хвала ПМ!
Ово са Самиром је било после барикаде!
Јесте погрешно сам написо умјесто Трифуновића овог другог књижевника!Колико нас је све задужио могла би се бар нека улица у Сарајеву назвати по њему а не да га тамо неки прозивају четником!
- agent_zero
#663 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Ja imam malo drugačije mišljenje što se toga tiče, ne puno drugačije, ali sa nijansama.
Ne zamjeram nikom što je otišao put Beograda, Novog Sada, Kanade ili gdje god je imao rodbine i prijatelja, ali zamjeram onima koji su prešli na Pale, Grbavicu, u njihovu vojsku, kao i onima koji su vodili rat riječima gdje god bili.
Ne zamjeram nikom što je otišao put Beograda, Novog Sada, Kanade ili gdje god je imao rodbine i prijatelja, ali zamjeram onima koji su prešli na Pale, Grbavicu, u njihovu vojsku, kao i onima koji su vodili rat riječima gdje god bili.
- debeljko20
#664 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Juka je ranjen na Vracama kad su se organizovale borbe pasa, mislim pitbulova kod pokojnog Žvake Majmunovića, a u Juku je tada pucao Baja, ne znam mu pravo ime i prezime ali likom podsjeća na Brus Vilisa. Eno ga hoda po Lukavici sa krstom oko vrata i Biblijom u ruci, lud totalno, priča sam sa sobom.
Takođe se priča da je, kad je Žvaka poginuo 1992., Juka rekao da će mu podići spomenik sa zlatnim krstom. Vjerovatno još jedan mit iz rata.
Takođe se priča da je, kad je Žvaka poginuo 1992., Juka rekao da će mu podići spomenik sa zlatnim krstom. Vjerovatno još jedan mit iz rata.
-
PM72
#665 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
U pravu si.Nisam se izjasnio do kraja.Ima masa ljudi,naših komšija i prijatelja koji su otišli iz Sarajeva ali nisu htjeli biti u njihovoj vojsci i pod uticajem njihove ideologije.Takvima su Pale ili Ilidža bili samo usputna stanica.Pokojni Duško se nije distancirao od Radovana i njegove klike i kao takav mi ne treba i po njemu ne bih nazvao ni javni WC u ovom gradu.Kad neko kaže da nas je zadužio ja bi mu odgovorio čime to -živ bio? Pjesmama? Aha,pa onda nas je i Rašo ili Kalinić zadužio- liječili su ljude do 1991.agent_zero wrote:Ja imam malo drugačije mišljenje što se toga tiče, ne puno drugačije, ali sa nijansama.
Ne smetaju mi Srbi koji dolaze u grad iz Lukavice ili sa Pala.Neka ih i ne treba da ih iko dira.Ne mislim više živjeti sa njima niti obnavljati prijateljstva.I kad se sretnem sa bivšim poznanikom može se popiti kafa ili piva i šupljirati pola sata.Šta poslije? Šta imam s njim tumačiti? Da mi laže kako je "morao" biti u njihovoj vojsci ili kako je bio vozač/kuhar/logističar? Da me naljuti pričom o 126 logora u Sarajevu pa da ga štocem spucam i napravim sebi sranje?
Imao sam jednog dobrog jarana,djelili smo sve.Nisam htio kafu popiti bez njega niti otići na more ili planinu.Počeo rat a on neće pušku a neće ni da ide na brdo.Ja ga jedva natjerao da uzme pušku jer ovdje nije bilo neutralnih ako misliš hljeba jesti.Bio je sa nama do 1994.Čuvali ga ko oči u glavi,pazili mu roditelje i svađali se sa ostatkom komšiluka koji su srali radi njegovog "pročetničkog" prezimena.Imao je više nego mi.Jednog dana,sredinom 1994,dobijem dva dana slobodno i s njim se dogovorim da odemo navečer do Refe na onu Nes kafu.(Refa je kafić u A fazi).Odem po njega a njegova stara kaže de je otišao do tetke.Izradi me levat a dogovorili se.Hajd dobro,možda je nešto morao hitno do tetke...
Sutra dan naiđe pored mene naš zajednički jaran i kaže mi :" Znaš li da je pobjegao S."? Ja ostao frapiran.Kasnije saznam šta je bilo.Imao je rodicu u Ilidžanskoj brigadi VRS i ona mu je sredila prelazak a inače je bio na liniji oko Stanića na Stupu.Samnom se kao dogovarao da ide na kafu a otišao je na Stup kod svojih kolega sa linije,čak im ušao u rov šatro nešto zaboravio pa tražio po tranšeima.Kad su ovi prestali obraćati pažnju na njega,iskočio je iz tranšea i u Kasindolski potok.Sa one strane je sve bilo dogovoreno da niko ne puca i da izađe na određenom mjestu koje je bilo deminirano samo za te svrhe.Bio je godinu dana na liniji preko puta.Čak se javljao svojim bivšim drugovima.Radi njega su morali svu liniju promjeniti,sve smjene i rovove.Krajem 1995 otišao je vani a starci mu još ostali kod nas.Dlaka s glave im nije falila...
Negdje sredinom 1998 zove me na telefon.Odmah sam mu glas prepoznao.Sav sretan veli došao pa hajd da se vidimo.Ja mu hladno kažem da ne može to tako jednostavno,pobjegne u četnike pa hajd da se vidimo.On se ohladi.Veli,možemo li se vidjeti bar pred zgradom.Rekao sam mu rečenicu koju sam hiljadu puta poslije motao u glavi:"Šta se imamo nalaziti i pričati kad mi nisi vjerovao i kad su ti bili draži oni na Ilidži od mene-pizdo četnička".On je samo spustio slušalicu.Iznenadio me a mislio sam mu svašta reći.Dođe on svake godine na odmor u svoj stan,još su mu roditelji tu ali samo prespava,niti izlazi pred zgradu niti se s kim pozdravlja.Sa svima je na "ignor".Prošao sam jednom pored njega i žene kao pored bandere,on oborio pogled a ja ga gledam u facu.Ma ko te jebe za sva vremena.Kad sam njega odjebao,njega kome bih bubreg dao da mu je zatrebao,šta imam tumačiti sa nekim sa Pala ili Ilijaša? Sikter kerovi.
-
Bodkin
#666 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
trebao si ga samo pitati zasto, koji je njegov razlog bio. to sam se oduvijek pitao jer sigurno nije bio taj da je htio pucati po gradu ili da je prihvatio ideologiju. to je mogao i 92 onda uraditiPM72 wrote:U pravu si.Nisam se izjasnio do kraja.Ima masa ljudi,naših komšija i prijatelja koji su otišli iz Sarajeva ali nisu htjeli biti u njihovoj vojsci i pod uticajem njihove ideologije.Takvima su Pale ili Ilidža bili samo usputna stanica.Pokojni Duško se nije distancirao od Radovana i njegove klike i kao takav mi ne treba i po njemu ne bih nazvao ni javni WC u ovom gradu.Kad neko kaže da nas je zadužio ja bi mu odgovorio čime to -živ bio? Pjesmama? Aha,pa onda nas je i Rašo ili Kalinić zadužio- liječili su ljude do 1991.agent_zero wrote:Ja imam malo drugačije mišljenje što se toga tiče, ne puno drugačije, ali sa nijansama.
Ne smetaju mi Srbi koji dolaze u grad iz Lukavice ili sa Pala.Neka ih i ne treba da ih iko dira.Ne mislim više živjeti sa njima niti obnavljati prijateljstva.I kad se sretnem sa bivšim poznanikom može se popiti kafa ili piva i šupljirati pola sata.Šta poslije? Šta imam s njim tumačiti? Da mi laže kako je "morao" biti u njihovoj vojsci ili kako je bio vozač/kuhar/logističar? Da me naljuti pričom o 126 logora u Sarajevu pa da ga štocem spucam i napravim sebi sranje?
Imao sam jednog dobrog jarana,djelili smo sve.Nisam htio kafu popiti bez njega niti otići na more ili planinu.Počeo rat a on neće pušku a neće ni da ide na brdo.Ja ga jedva natjerao da uzme pušku jer ovdje nije bilo neutralnih ako misliš hljeba jesti.Bio je sa nama do 1994.Čuvali ga ko oči u glavi,pazili mu roditelje i svađali se sa ostatkom komšiluka koji su srali radi njegovog "pročetničkog" prezimena.Imao je više nego mi.Jednog dana,sredinom 1994,dobijem dva dana slobodno i s njim se dogovorim da odemo navečer do Refe na onu Nes kafu.(Refa je kafić u A fazi).Odem po njega a njegova stara kaže de je otišao do tetke.Izradi me levat a dogovorili se.Hajd dobro,možda je nešto morao hitno do tetke...
Sutra dan naiđe pored mene naš zajednički jaran i kaže mi :" Znaš li da je pobjegao S."? Ja ostao frapiran.Kasnije saznam šta je bilo.Imao je rodicu u Ilidžanskoj brigadi VRS i ona mu je sredila prelazak a inače je bio na liniji oko Stanića na Stupu.Samnom se kao dogovarao da ide na kafu a otišao je na Stup kod svojih kolega sa linije,čak im ušao u rov šatro nešto zaboravio pa tražio po tranšeima.Kad su ovi prestali obraćati pažnju na njega,iskočio je iz tranšea i u Kasindolski potok.Sa one strane je sve bilo dogovoreno da niko ne puca i da izađe na određenom mjestu koje je bilo deminirano samo za te svrhe.Bio je godinu dana na liniji preko puta.Čak se javljao svojim bivšim drugovima.Radi njega su morali svu liniju promjeniti,sve smjene i rovove.Krajem 1995 otišao je vani a starci mu još ostali kod nas.Dlaka s glave im nije falila...
Negdje sredinom 1998 zove me na telefon.Odmah sam mu glas prepoznao.Sav sretan veli došao pa hajd da se vidimo.Ja mu hladno kažem da ne može to tako jednostavno,pobjegne u četnike pa hajd da se vidimo.On se ohladi.Veli,možemo li se vidjeti bar pred zgradom.Rekao sam mu rečenicu koju sam hiljadu puta poslije motao u glavi:"Šta se imamo nalaziti i pričati kad mi nisi vjerovao i kad su ti bili draži oni na Ilidži od mene-pizdo četnička".On je samo spustio slušalicu.Iznenadio me a mislio sam mu svašta reći.Dođe on svake godine na odmor u svoj stan,još su mu roditelji tu ali samo prespava,niti izlazi pred zgradu niti se s kim pozdravlja.Sa svima je na "ignor".Prošao sam jednom pored njega i žene kao pored bandere,on oborio pogled a ja ga gledam u facu.Ma ko te jebe za sva vremena.Kad sam njega odjebao,njega kome bih bubreg dao da mu je zatrebao,šta imam tumačiti sa nekim sa Pala ili Ilijaša? Sikter kerovi.
- Referent za ONO i DSZ
-
PM72
#668 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Pa kad nasamo i Brneta pitao što ode u vojvode odgovorio bi ti kako je morao,kako ga je bilo strah da ga ne ubiju Muslimani,kako je bio ugorožen i ostala sranja.Nemam ja vremena provoditi sa takvima i podgrijavati lažna prijateljstva.Ovaj rat,ako ništa,pokazao je ljude u pravom svjetlu.One koje sam smatrao dobrim i pouzdanim izdali su ko stara kubura a oni koji su mi do rata bili kao mrski i odvratni i sa kojima se nisam ni pozdravljao-pravi ljudi.
- Repetitor
#669 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
@PM 72 JEDNO VELIKO RESPEKTABILNO SVAKA ČAST 
- debeljko20
#670 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
ti ga siromah jedva natjerao.PM72 wrote:U pravu si.Nisam se izjasnio do kraja.Ima masa ljudi,naših komšija i prijatelja koji su otišli iz Sarajeva ali nisu htjeli biti u njihovoj vojsci i pod uticajem njihove ideologije.Takvima su Pale ili Ilidža bili samo usputna stanica.Pokojni Duško se nije distancirao od Radovana i njegove klike i kao takav mi ne treba i po njemu ne bih nazvao ni javni WC u ovom gradu.Kad neko kaže da nas je zadužio ja bi mu odgovorio čime to -živ bio? Pjesmama? Aha,pa onda nas je i Rašo ili Kalinić zadužio- liječili su ljude do 1991.agent_zero wrote:Ja imam malo drugačije mišljenje što se toga tiče, ne puno drugačije, ali sa nijansama.
pazili mu roditelje ti i još ko zna ko a ostatak komšiluka mu otprilike sve po spisku na kamaru iako je ostao tu sa vama. zamisli života u takvoj atmosferi? em svaki dan možeš poginuti od metka ili granate, biti ubijen na liniji, zarobljen u borbi, em vratiš se kući a onda ti komšiluk se naklati na kosti jer je neko odlučio da imaš "pročetničko prezime". bijeg iz takve atmosfere je jedino rješenje i normalno da će čovjek više vjerovati svojim roditeljima ili rodbini nego tebi koji si ga "jedva natjerao da nosi pušku". i ludji je on što te uopšte nazvao kad se vratio.
-
PM72
#671 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
debeljko20 wrote:ti ga siromah jedva natjerao.PM72 wrote:U pravu si.Nisam se izjasnio do kraja.Ima masa ljudi,naših komšija i prijatelja koji su otišli iz Sarajeva ali nisu htjeli biti u njihovoj vojsci i pod uticajem njihove ideologije.Takvima su Pale ili Ilidža bili samo usputna stanica.Pokojni Duško se nije distancirao od Radovana i njegove klike i kao takav mi ne treba i po njemu ne bih nazvao ni javni WC u ovom gradu.Kad neko kaže da nas je zadužio ja bi mu odgovorio čime to -živ bio? Pjesmama? Aha,pa onda nas je i Rašo ili Kalinić zadužio- liječili su ljude do 1991.agent_zero wrote:Ja imam malo drugačije mišljenje što se toga tiče, ne puno drugačije, ali sa nijansama.
Negdje sredinom 1998 zove me na telefon.Odmah sam mu glas prepoznao.Sav sretan veli došao pa hajd da se vidimo.Ja mu hladno kažem da ne može to tako jednostavno,pobjegne u četnike pa hajd da se vidimo.On se ohladi.Veli,možemo li se vidjeti bar pred zgradom.Rekao sam mu rečenicu koju sam hiljadu puta poslije motao u glavi:"Šta se imamo nalaziti i pričati kad mi nisi vjerovao i kad su ti bili draži oni na Ilidži od mene-pizdo četnička".On je samo spustio slušalicu.Iznenadio me a mislio sam mu svašta reći.Dođe on svake godine na odmor u svoj stan,još su mu roditelji tu ali samo prespava,niti izlazi pred zgradu niti se s kim pozdravlja.Sa svima je na "ignor".Prošao sam jednom pored njega i žene kao pored bandere,on oborio pogled a ja ga gledam u facu.Ma ko te jebe za sva vremena.Kad sam njega odjebao,njega kome bih bubreg dao da mu je zatrebao,šta imam tumačiti sa nekim sa Pala ili Ilijaša? Sikter kerovi.u mom naselju što je bilo srba svi su gulili liniju i to najgoru, žuč, stup... a bošnja je bilo koliko hoćeš koji su hljeb itekako jeli a puške uzeli nisu. prema toma ta tvoja šuplja može proći kod nekoga ko nema pojma o životu.
pazili mu roditelje ti i još ko zna ko a ostatak komšiluka mu otprilike sve po spisku na kamaru iako je ostao tu sa vama. zamisli života u takvoj atmosferi? em svaki dan možeš poginuti od metka ili granate, biti ubijen na liniji, zarobljen u borbi, em vratiš se kući a onda ti komšiluk se naklati na kosti jer je neko odlučio da imaš "pročetničko prezime". bijeg iz takve atmosfere je jedino rješenje i normalno da će čovjek više vjerovati svojim roditeljima ili rodbini nego tebi koji si ga "jedva natjerao da nosi pušku". i ludji je on što te uopšte nazvao kad se vratio.
Paša moj solidni,
On spušta pogled a ne ja.On je bio u Ilidžanskoj brigadi VRS i pucao po nama - a ne ja.Njemu roditelji još žive u istoj zgradi na istoj adresi a "pobijeno izemđu 5 i 12 000 sarajevskih Srba".
-
PM72
#672 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Vidiš,u pravu si kad napišeš da je grad NAPUSTILO stotine hiljada ljudi.Nije istjerano ili protjerano nego ga je NAPUSTILO.Krajišnik je kriv i njegova je naredba da 100 000 sarajevskih Srba napusti svoje kuće,imanja i stanove i da ponesu sve što mogu.Od fabrika do mrtvih.Pokrali ste preko 100 pogona i fabrika pa ih prodali u staro gvožđe ili su istruhle po livadama u Mokrom.Ja ne vidim gdje je to groblje sarajevskih Srba u kome su ukopane na hiljade pobijenih,ne vidim te spiskove osim onih nebuloznih "50 NN Srba pobijeno a svjedok frizerka iz Pofalića".Gdje su te masovne grobnice i stratišta?Da ih nismo pojeli?trokadero wrote:Добро то је твоје мишљење! Не слажем се са доста тога што си сад изнио!PM72 wrote:Duško nije bio četnik,ni on ni njegova djeca sa kojima sam išao u školu.Sarajevo mu je zamjerilo što ga je napustio pa jedno vrijeme trunio na Palama ali tako su svi morali,kao iz onog stiha "Prijaviš se,fol dobrovoljno,šaljem te na Hrešu pa se onda fataj Kanade".Naravno,on je bio jedan od rijetkih srpskih kadrova i intelektualaca koji su vrlo brzo napustili leglo zla i koji nije MNOGO jeo govna nazivajući svakakvim imenima svoj bivši grad i komšije.Koristio je malu kašičicu.Ali,ostaje nam gorčina spoznajom da mu je draži "kolega" Radovan nego komšinica Sevda koja mu je odhranila i pazila oboje djece.Nikad joj se nije javio.Znači da je "rinaka" od čovjeka.Zadužio je Čolu i Gorana pa nek mu oni dižu spomenike,zadužio je svoj rodni Bosanski Šamac jer sam ga gledao kad je pominjao "srpski" Šamac,zadužio je Novi Sad a tamo ima dovoljno ulica pa neka mu daju kakvo sokače.Za mene i moj način razmišljanja,svako ko je prešao liniju razdvajanja i pridružio se toj strani,bilo na Grbavici,Palama ili Beogradu,je direktni ili indirektni pomagač našeg stradanja.Možemo komunicirati,diskutovati ili trgovati ali meni u kuću nijedan neće ući.Niti ja njemu.Bio na konopčetu haubice na Hreši pa da ga slušam kako su nas drugi zavadili i kako je za rat kriv Vatikan ili Amerika a njemu sprženi dlanovi od usijanih čahura?trokadero wrote:Хвала ПМ!
Ово са Самиром је било после барикаде!
Јесте погрешно сам написо умјесто Трифуновића овог другог књижевника!Колико нас је све задужио могла би се бар нека улица у Сарајеву назвати по њему а не да га тамо неки прозивају четником!
Има нас доста које је задужио па ћемо његовати драге успомене на њега , а ко неће не мора!
Јесте ето Сарајево му се замјерило што га је напустио ма хајде јел то разлог?.Напустило га је стотину хиљада људи, угледних књижевника, умјетника, професора, спортиста па шта сад? Разлог је што је отишао у Нови Сад да је којим случајем отишао у Хрватску, Канаду, Турску, Санџак ...друга би прича била.
Казат ћеш сад па могао је осудити гранатирање града, а ја ћу ти рећи могао је осудити и убијање 46 српских цивила још у марту 1992 у свом родном Сијековцу, па паметно што је онда и отишао.Знао је он чему би то све водило и зато се дистанцирао од свега као што и сам каже "Остао сам по страни"!
И није трунио на Палама, кад је ушао у један од задњих аутобуса из Сарајева , возач га је одмах сјео крај себе и нису се заустављали до Дрине, то је он негдје и описао! Пала није ни видио и не знам одкуда ти то!?
Није могао помињати родни Шамац кад је рођен у Броду тј, Сијековцу!И та комшиница ако му је чувала дјецу није их одхранила, па имао је супругу?
Нашао се слино Марко Вешовић да Душка блати и назива четником! Марко који је ходао по оснивачким сједницама СДС-а, на митинзима рецитовао српске родољубиве пјесме! Па кад није на вријеме збрисао из града одлучио да буде подобан лајући на све што може!Па дајте му коју награду као оном балетану Васковићу за најбољег новинара године! Миш мали није Душку ни до кољена! Можеш и њега ставити између Шућура, Богичевића, и осталих Срба које си навео да треба да вам буду узор.Не мислим да ће се иједан од њих подобних и изјаснити као Србин, можда неки и хоће да би улетио у фотељу!
Онај твој други пост нећу коментаристи, немам времена , завућемо се предалеко!
Отворио си тему па онда све избрисао и најбоље је да се закључа, нема потребе ишта више и писати!
Duška sam znao lično a sa njegovim sinom Severinom sam čak bio i prijatelj.Ja znam kako i s kim je izašao tako da nisam trebao gledati Srnu da to rastumačim.Komšinca mu je pazila djecu i praktično ih je i odhranila,ti "intelektualni "brakovi su bili tako dobri da su djeca bila željna supe jer im starci nisu imali vremena za njih.Hranili su se kod hadžije u buregdžinici i kod komšinice.Znam sve pa nemoj me tegliti za jezik.Bio je na Palama i nemoj mi soliti pamet.Nije se bunio za Sijekovac i pogibiju 30 četnika i 15 civila kao što se nije bunio ni za Ravno,pola godine prije u kojem je pobijeno 40 staraca...
Za sve sam teme otvoren...
-
Smail Aga
- NIN
#674 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Banned user for reason “vrijedjanje”
» Repetitor
14 dana
» Repetitor
14 dana
-
juzna_strana
#675 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Na danasnji dan 1993-e je ekipa iz Dobrinje kroz tek prokopan tunel otisla na Igman,nisu znali da ih ceka pakao.
Medju njima dvojica mojih dobrih prijatelja.
Jedan nestao,nasli smo ga tek 1998-e u grobnici na Igmanu,bio je tesko ranjen. Slava mu i hvala !
Drugi ostao bez stopala a imao je u tom momentu 17 godina. Danas je sijed,nezaposlen..
Cesto pomislim na njih i na momke koji su bili u tom paklu,hvala im za sve..
Medju njima dvojica mojih dobrih prijatelja.
Jedan nestao,nasli smo ga tek 1998-e u grobnici na Igmanu,bio je tesko ranjen. Slava mu i hvala !
Drugi ostao bez stopala a imao je u tom momentu 17 godina. Danas je sijed,nezaposlen..
Cesto pomislim na njih i na momke koji su bili u tom paklu,hvala im za sve..