(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#651 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

almir90 wrote:
Tomahawk11 wrote:Manite suplje.
Generalizirate.
Fini ste, ali i u zabludi da sve znate.
Najjaca je prica da svako gleda svoja posla, a dusa u tudju avliju proviriti.
Sve vas se vjera ne tice, a malo, malo, pa po vjeri.
Inace je kod nas objektivnost jaca strana.
Reci za sebe da si dobar covjek, a o drugima konstantno da su losi....tu nesto ne stima 8-)
Ja za sebe ne kažem da sam dobar, naravno kao i svako drugi imam minusa i mana koliko hoćeš, imam i pluse naravno nisam skroz loš čovjek. I ovo nije guranje u nosa u tuđe, navodim primjer osoba koje se danas predstavljaju velikim vjernicima. Znam ja za ono kajanje i praštanje, boli me briga, ali mi takav nema šta pametovati, jer se nije odrekao ničega što se nemoralno i kriminalno steklo.
Ma tukne mi prica kako su svi vjernici da Bog sacuva i kako bi to najbolje bilo sve ukinuti.
To je isto ko kad bi rekao: vidis ove islamske drzave, ISIL, klince palce, e ovakvi su ti svi muslimani. Najbolje je sve ih pobiti.
Al nije to problem, vjeruj mi. Problem je biti COVJEK, a ateista ili vjernik, to mozes biti i supak.
almir90

#652 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by almir90 »

Tomahawk11 wrote:
Ma tukne mi prica kako su svi vjernici da Bog sacuva i kako bi to najbolje bilo sve ukinuti.
To je isto ko kad bi rekao: vidis ove islamske drzave, ISIL, klince palce, e ovakvi su ti svi muslimani. Najbolje je sve ih pobiti.
Al nije to problem, vjeruj mi. Problem je biti COVJEK, a ateista ili vjernik, to mozes biti i supak.
Ma nisam ni mislio generalno da su svi takvi, mada vidim da je tako isplao. Već obično takvi dođu do izražaja najviše, valjda moraju da ističu da su oni veliki vjernici, šta već, oni obični drže se za sebe i talasaju okolo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#653 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

almir90 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ma nisam ni mislio generalno da su svi takvi, mada vidim da je tako isplao. Već obično takvi dođu do izražaja najviše, valjda moraju da ističu da su oni veliki vjernici, šta već, oni obični drže se za sebe i talasaju okolo.
Nisam ni ja mislio, nego na trend koji generalno preovladava na temi.
Naravno da do izrazaja dodju losi ljudi, licemjeri, varalice.
MIslis da se pravi vjernik trudi da se istice?
Raznorazne dvolicnjake sto progulise koljena klanjajuci ne uzimam kao reprezentativne. Ne rade to oni zato sto vjeruju ;-)
Dozer

#654 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

E, ovdje se upravo o njima i radi.
Obicnog "malog" covjeka, vjernika, niko ovdje nije ni spomenuo.
A pricamo upravo o onima koji izginuse da se dokazu kao najveci vjernici, moralne velicine, ali nikako da dokazu da istovremeno nisu i najveci lopovi, prevaranti, lazovi, itd. Cak se i n trude, nego bezocno lazu cim zinu, a pri tome se uredno zakunu Allahom/bogom... Mislim...fuj...
Nazalost, i to svih nas, upravo ti mali, obicni ljudi, vjernici, slijede ove nadobudne, smatraju ih "velicinama", slusaju sta oni kazu, itd., a onda na izborima i glasaju za njih. I to samo zato sto su B/H/S, ili ti M/K/P.
To je nasa najveca zalost...
Tomahawk11
Globalni moderator

#655 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Dozeru, nije to tacno.
Pa nije srednji vijek.
Ta nacionalisticka prica na ovim prostorima, to je vec nesto drugo. To je jedan vid nepismenosti i zatucanosti.
Ne mozemo vjeru poistovjetiti sa nacionalistickom mrznjom.
Eno tip raznio gayeve, jesu li sad svi hetero ljudi zbog toga osudjeni? Trebaju li biti? Nemojmo generalizirati.
Prica o dobrom Bosnjaninu vjerniku glasacu SDA....dajte, ljudi. Ne ide to tako.
Dozer

#656 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Ma naravno da ne mozemo. I ne radim to. Ne pokusavam nista generalizovati, ako si to pomislio.
Ali, kod nas su nekakve defaultne vijednosti danas Bosnjak=musliman, Srbin=pravoslavac, Hrvat=katolik.
Nazalost, ali velika vecina ljudi u BiH se vodi upravo ovim "pravilom". Naravno da to nije i ne mora biti tako, ali ljudi se time vode. Mozemo mi sada pricati da li je to ili nije tako, ali mislim da svim znamo da jeste.
Tomahawk11
Globalni moderator

#657 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Ako cemo vec gledati, vecina ljudi u BiH nije normalna, realno.
I mi zivimo u toj ludnici.
supercali

#658 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:Dozeru, nije to tacno.
Pa nije srednji vijek.
Ta nacionalisticka prica na ovim prostorima, to je vec nesto drugo. To je jedan vid nepismenosti i zatucanosti.
Eno tip raznio gayeve, jesu li sad svi hetero ljudi zbog toga osudjeni? Trebaju li biti? Nemojmo generalizirati.
pa ovdje se nacionalisticka mrznja poistovjecuje sa vjerom
mislis da milan iz kragujevca mrzi nekog bosanca zato sto je bosanac?
ne mrzi nego zato sto je druge vjere I zato mrzi muhameda iz zenice a drag mu marko iz prijedora
sve je ovdje prvo zbog vjere pa onda iz drugih razloga
niko ovdje ne osudjuje onu nanu sa sirokace sto je bila na klixu osudjuje se budnjo koji gradi dzamije vjernik ovo ono a pokra prevari I sl boga oca

u tome je bit price a ne svi vjernici u ovom slucaju muslimani
tako isto je bit price onoga koji se raznosi a meni onda govori kako ja pijem alkohol za ramazan a uopste ne zna jesam li musliman ili ne
Tomahawk11
Globalni moderator

#659 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:Dozeru, nije to tacno.
Pa nije srednji vijek.
pa ovdje se nacionalisticka mrznja poistovjecuje sa vjerom
mislis da milan iz kragujevca mrzi nekog bosanca zato sto je bosanac?
ne mrzi nego zato sto je druge vjere I zato mrzi muhameda iz zenice a drag mu marko iz prijedora
sve je ovdje prvo zbog vjere pa onda iz drugih razloga
niko ovdje ne osudjuje onu nanu sa sirokace sto je bila na klixu osudjuje se budnjo koji gradi dzamije vjernik ovo ono a pokra prevari I sl boga oca

u tome je bit price a ne svi vjernici u ovom slucaju muslimani
tako isto je bit price onoga koji se raznosi a meni onda govori kako ja pijem alkohol za ramazan a uopste ne zna jesam li musliman ili ne
Respo, taj ko mrzi muhameda iz zenice mrzice ga bio on ateista ili vjernik. Vjera kao vjera i nacionalizam - to dvoje treba razdvojiti. Nacionalizam je produkt zloupotrebe vjere. Ljudi, ne mozemo generalisati da je nesto lose, ako vidimo los primjer. Treba li pobiti sve muslimane, jer islamska drzava vrsi terorizam?
supercali

#660 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

vidis u tome je prica I ovaj sto pije prije ramazana a za ramazan je veci katolik od pape ne zna jesam li ja musliman ili ateista ako se zovem muhamed
al on odmah po imenu zakljucuje da sam musliman kao I onaj milan
ovdje je vjera I nacionalizam usko povezano
tututuuuu

#661 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by tututuuuu »

supercali wrote:vidis u tome je prica I ovaj sto pije prije ramazana a za ramazan je veci katolik od pape ne zna jesam li ja musliman ili ateista ako se zovem muhamed
ovdje nema vjerske mrznje, ili je to minorno. Ovdje je mrznja prije svega nacionalne prirode a vjera je samo jedno od stredstava koje se koristi da se podijeli na "vase" i "nase". vjera je ovdje na kraju krajeva i odredila ko ce koje narodnosti biti. Izuzeci su tu tek da potvrde pravilo.
supercali

#662 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

reci da se salis molim te
tututuuuu

#663 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by tututuuuu »

ni najmanje. ovdje je mrznja podijeljenja na tri etnicke grupe. ko jede "krmetinu" nije los musliman vec je cetnik. :D
Ludzak

#664 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Ludzak »

Bakir Izetbegović je najbolji živući musliman u BiH. Čovjek je uvijek u prvom safu. Allah ga nagradio dženetskim ljepotama.
Nepass

#665 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nepass »

Dozer wrote:Isti sam takav.
U ratu sve sto sam "ukrao", i to iz podruma totalno razrusene kuce, bio je jedan neotpakovan lagani jorgan, kojim sam se kasnije pokrivao i ogrtao na linijama... Ako se osteceni vlasnik javi, rado cu mu to refundirati.

Prevario nikad nikoga nisam ni za zvaku, a pogotovo nekome nesto ukrao, ili na necijoj muci zaradio.
A svakodnevno svi gledamo sta sve rade "najveci vjernici" oko nas, koji se kunu u Allaha/Isusa/krst/kriz/dzamiju/crkvu i sl...

I onda kaze - vjera je cista... :roll:
Jeste. Kod nas je vjera cista taman onoliko koliko je potrebno da se pred bogom "ocisti" obraz. Haj' 20 ocenasa/bismila, i oprostice bog. Yeah, right...
Vjera jeste cista. Kad bi svi zivjeli po vjerskim propisima, ali 100% ne guzovace, svijet bi bio bolje mjesto.
Jbg u bih imas 0,5% vjernika (odokativno) :)
Bold je moja vjera: Nikad nikom ne uciniti zlo na bilo koji nacin. A sto se nekad popije ili ne posti ne smatram nekim bitnim faktorom.
Dozer

#666 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

tututuuuu wrote:
supercali wrote:vidis u tome je prica I ovaj sto pije prije ramazana a za ramazan je veci katolik od pape ne zna jesam li ja musliman ili ateista ako se zovem muhamed
ovdje nema vjerske mrznje, ili je to minorno. Ovdje je mrznja prije svega nacionalne prirode a vjera je samo jedno od stredstava koje se koristi da se podijeli na "vase" i "nase". vjera je ovdje na kraju krajeva i odredila ko ce koje narodnosti biti. Izuzeci su tu tek da potvrde pravilo.
Gdje je to "ovdje"? :lol:
Princip mentalnog funkcionisanja vecine ljudi u BiH, a pogotovo onih rodjenih nakon 1980, svodi se na princip:
Ime = Vjera = Etnija. Po automatizmu.

I mozes ti njemu/njoj tupiti do besvijesti da to nije to i da ne mora uopste biti to, ali jok. Ako si, lupam, Mirza, ti si automatski musliman, a samim tim i Bosnjak.
Ako si Ivica, automatski si katolik, a samim tim i Hrvat. Ako si Milan, nema sanse da nisi pravoslavac, a samim tim i Srbin.
Ako si Rambo...moRe bit da si Rom :D (ovdje je interesantno sto se Rome nikada po automatizmu ne svrstava vjerski :D).

Najveci problem u BiH jeste samo jedna jedina stvar - ljudi uopste ne pale vlastiti mozak. Da li zato sto ga nemaju, sto nemaju mentalnih kapaciteta da shvate ono sto vide i cuju, ali vise je nego ocigledno da ne razmisljaju, ne zele da vide, da shvate. Brane nebuloze, gluposti, besmislice, glasaju za one koji ih propagiraju, a istovremeno laju na sve to i sve njih.
Zar neko s IQ-om vecim od 80 moze ovo svjesno raditi...?
Dozer

#667 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Ludzak wrote:Bakir Izetbegović je najbolji živući musliman u BiH. Čovjek je uvijek u prvom safu. Allah ga nagradio dženetskim ljepotama.
Tebi nick bas ide uz komentare :lol: :lol: :lol:
Ja bih na ovo tvoje dodao i - dao Allah da puknu sajle lifta prema Dzennetu, pa taj vrli najbolji zivuci musliman sto prije zavrsio zakucan u Dzehennem. I, pri tome se jos i raspao, zajedno s dzennetskim liftom :D
Last edited by Dozer on 15/06/2016 13:14, edited 1 time in total.
sumirprimus

#668 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by sumirprimus »

a i tebe ,ako pukne konekcija eto ga s nama za sva vremena.
:skoljka:
Dozer

#669 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Ma, ta konekcija je u paralelnoj dimenziji svakako. Ne mere se nama vratiti nikako.
Pa, i sam znas da se "sa Bara", a ni s Kovaca, "niko ne vraca". :D
Za mnoge, tj. vecinu na Kovacima - nazalost.
Ali, za par njih, pogotovo onog "centralnog" - srecom.
HAVANA

#670 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

Haj alkohol nego uhapsilo emdzada za ramazan... :cry: Nema smisla,mogli su sacekat.
Dozer

#671 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

HAVANA wrote:Haj alkohol nego uhapsilo emdzada za ramazan... :cry: Nema smisla,mogli su sacekat.
Vala bas...
Ko je vidio hapsit muslimane za Ramazan... Tada zakoni sekularne drzave, po defaultu, ne treba da vaze...
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#672 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by stetoskop »

Al' hajd to s alkoholom, šta je sa ovih ženskih što se razgoliše i utegnu, a tokom ramazana pobule se i poste, kako se sa njima obračunati? :D
HAVANA

#673 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

Izgrist im dojke kad prodje.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#674 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pici »

slapat po ghuzovima dok ne poplave a onda poslat u mirovnu misiju ko plave sljemove...
vjesticanametli

#675 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by vjesticanametli »

Dozer wrote:
Ludzak wrote:Bakir Izetbegović je najbolji živući musliman u BiH. Čovjek je uvijek u prvom safu. Allah ga nagradio dženetskim ljepotama.
Tebi nick bas ide uz komentare :lol: :lol: :lol:
Ja bih na ovo tvoje dodao i - dao Allah da puknu sajle lifta prema Dzennetu, pa taj vrli najbolji zivuci musliman sto prije zavrsio zakucan u Dzehennem. I, pri tome se jos i raspao, zajedno s dzennetskim liftom :D
AMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIN
Post Reply