Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HardcoreMX

#651 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Kikibombona wrote:
Cuj ne zanima te!? :D
Zasto se bavis tom temom ako te ne zanima!?
Zanima te rezultat a ne zanima te ono sto je dovelo do rezultata!
Zanimljivo! :D

Druze moj, svijetom vlada zapadna imperija, koja krscanstvo, koje je potroseno i pregazeno, koristi kao instrument politike. Amerika i sateltiti vladaju svijetom, narocito islamskim zemljama, koje su bogate resursima. Svijet ovakvu dominaciju nikada nije vidio. Zapadni svijet prednjaci u inovacijama, tehnoloskim otkricima, ma svemu... Imaju moc da kreiraju svijet po vlastitim zeljama.

Naseljavanje Evrope muslimanima i uopste migrantima iz razlicitih dijelova svijeta je dio strategije. Imam nekakve sumnje povodom toga. Kako se povecava broj stranaca, paralelno sa tim raste nacionalizam/sovinizam. Daj boze da to izadje na dobro.
i koja je poenta tvoje price? Manipulirati se moze bilo cime....osim toga ako kazes da "islamskim zemljama"vlada zapadna imperija onda to nije islamska vlast.sam sebe pobijas.
skupljac_zeljeza

#652 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

Optimus Prime wrote:
Buraz, i ja cu formalno preci na islam, ako se kakva arapska princeza uda za mene, bez obzira sto i sada odlicno zaradjujem :D
A ostali argumenti su na nivou vrtica.
Zanimljivo koliko si uporan u uvjerenju o njenom motivu. Na čemu baziraš takav stav? Ona se već kretala u svijetu selebritija i sada čudo joj neki bogataš iz Pakistana. Mislim ako se hoće nešto relativizirati uvijek se može za nešto zakačiti i to vrtiti, ali da li je relevantan argument? Po meni nije jer ne znamo ni ti ni ja šta misli, ali ja govorim na osnovu njene akcije. Ona je stalno u nekim projektima o razbijanju stereotipa o islamu. Umjesto da ide u šoping i troši Kanove pare.

skupljac_zeljeza

#653 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

HardcoreMX wrote:
Kikibombona wrote:
Cuj ne zanima te!? :D
Zasto se bavis tom temom ako te ne zanima!?
Zanima te rezultat a ne zanima te ono sto je dovelo do rezultata!
Zanimljivo! :D

Druze moj, svijetom vlada zapadna imperija, koja krscanstvo, koje je potroseno i pregazeno, koristi kao instrument politike. Amerika i sateltiti vladaju svijetom, narocito islamskim zemljama, koje su bogate resursima. Svijet ovakvu dominaciju nikada nije vidio. Zapadni svijet prednjaci u inovacijama, tehnoloskim otkricima, ma svemu... Imaju moc da kreiraju svijet po vlastitim zeljama.

Naseljavanje Evrope muslimanima i uopste migrantima iz razlicitih dijelova svijeta je dio strategije. Imam nekakve sumnje povodom toga. Kako se povecava broj stranaca, paralelno sa tim raste nacionalizam/sovinizam. Daj boze da to izadje na dobro.
i koja je poenta tvoje price? Manipulirati se moze bilo cime....osim toga ako kazes da "islamskim zemljama"vlada zapadna imperija onda to nije islamska vlast.sam sebe pobijas.

Ma @kiki će se boriti do zadnejg Kurda da komunizam zavlada islamskim zemljama. :mrgreen:
asurbanipal

#654 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote:
Kikibombona wrote: Cuj ne zanima te!? :D
Zaista me ne zanima odakle džamija u Mannheimu. Činjenica je da ona tu stoji i da se svaki dan u njoj klanja. Činjenica je i da je nije bilo prije 30 godina. Da li će je biti ne znam jer u Užicu je bilo dosta džamija, a danas nema ni jedne. Zato ih ima negdje više. Bit je da se ne smanjuje broj nego povećava, a niko ih ne pravi da bi držao u njima krompir nego se zna zašto služe. Tema je da će islam biti pokopan. Da li?

Boga nećeš naći ni u džamiji, ni u crkvi...
asurbanipal

#655 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote: Ne zanima me na hadžu ko je kakvog mezheba ili pravca sve dok sa mnom zajedno u safu klanja i izgovara telbije.

Hadž ? To onaj vjerski turizam pod patronatom Al Sauda

http://www.ibtimes.co.uk/hajj-2016-saud ... ge-1562633
Kikibombona

#656 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Kikibombona »

Ma ja sam ovdje padobranac, uletim ponekad i veoma brzo izgubim volju za diskusije na ovakvim temama. :D

Uvijek mi je neobicno vidjeti odraslog covjeka kako kao malo dijete predano slijedi bajke i slijepo vjeruje u sve sto vjera servira. Isto tako, cudno mi je vidjeti covjeka dok se u zanosu ili onako folklorno moli Bogu po uputama koje je zapisao neki covjek prije 1 500 ili 2 000 godina. :D Gledam i pitam se da li je moguce. Nikada se tome necu prestati cuditi. I jos mi bude cudnije kada to radi neko koga dozivljavam kao pametnog i racionalnog, koga smatram inteligentnijim od sebe. :shock: :o

Jebiga... :D :D
asurbanipal

#657 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote:

Kad smo već kod religijskog marketinga

Optimus Prime

#658 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

skupljac_zeljeza wrote:
Zanimljivo koliko si uporan u uvjerenju o njenom motivu.
Zato sto je ocito, da ne moze biti ocitije.

Zena na zamaku karijere, upoznaje zgodnog, bogatog i poznatog Pakistanca koji je spreman da je ozeni ukoliko predje na islam. Ona to cini, i nakon toga neocekivano dobija znacajnu medijsku paznju. Da ne prica o islamu nebi je bilo nigdje. Dodje nesto kao onaj Galijasevic. :D : kad se jednom medijski nadjes u jednom filmu, moras ostati konzistentan.

Ali meni ni iz dzepa, ni u dzep.
Ja sam se javio samo zato sto mi je smijesno, da vi sa ovih par primjera koje slusam evo vec 10 godina pronalazite neke argumente za superijornost islama.
(ima li kakvih novih primjera zadnjih 5 godina?)

Ova lista bi valjda islamskom logikom bila argument za superijornost budizma:
http://www.dhammawiki.com/index.php?tit ... _Buddhists
Last edited by Optimus Prime on 19/06/2016 16:12, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#659 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

asurbanipal wrote: Kad smo već kod religijskog marketinga
Zar treba islamu marketing? Rekoh gore da se ona bori protiv stereotipa, a njih ima stvarno mnogo. Postavi sam sebi pitanje, u ovom trenu na kojem se mjestu slavi jedan Bog kao na ovom? Svake sekunde dana i noći i tako evo već 1400 godina. Čemu marketing? Ima li još negdje ovako isto?

asurbanipal

#660 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote:
Zar treba islamu marketing? Rekoh gore da se ona bori protiv stereotipa, a njih ima stvarno mnogo. Postavi sam sebi pitanje, u ovom trenu na kojem se mjestu slavi jedan Bog kao na ovom? Svake sekunde dana i noći i tako evo već 1400 godina. Čemu marketing? Ima li još negdje ovako isto?

Naravno da treba marketing, pogotovo novokomponovanoj turbo verziji islama. Islam podmazan petrodolarima:

skupljac_zeljeza

#661 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

asurbanipal wrote:
Naravno da treba marketing, pogotovo novokomponovanoj turbo verziji islama. Islam podmazan petrodolarima:
Konstantno fulaš poentu. Koliko Malezijaca želi doći ovdje, a nikada ne dođe, koliko Iranaca itd...

Ima ko se brine o islamu. Mi ljudi to ne znamo uvijek dobro.
asurbanipal

#662 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote:

Naravno da ima. Nekom utjeha i varljiva nada, a nekom zlatna wc šollja...

Image
skupljac_zeljeza

#663 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Samo što je dunjaluk takve prirode pa dok pucneš prstima osta i bez keramičke, a posebno bez zlatne. Neko je shavtio smisao, a neko profulao. Svakome po zasluzi. Lijepi ramazan pa ga treba iskoristiti i skupiti zasluge.
HardcoreMX

#664 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ti si pomjesao pojmove na relaciji Boziji robovi i Robovi Dunjaluka.Mislim da sam bas tu zlatnu wc solju gledao na nekom videu pod nazivom Dunjalucari ili Robovi dunjaluka....
HardcoreMX

#665 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Kikibombona wrote:Ma ja sam ovdje padobranac, uletim ponekad i veoma brzo izgubim volju za diskusije na ovakvim temama. :D

Uvijek mi je neobicno vidjeti odraslog covjeka kako kao malo dijete predano slijedi bajke i slijepo vjeruje u sve sto vjera servira. Isto tako, cudno mi je vidjeti covjeka dok se u zanosu ili onako folklorno moli Bogu po uputama koje je zapisao neki covjek prije 1 500 ili 2 000 godina. :D Gledam i pitam se da li je moguce. Nikada se tome necu prestati cuditi. I jos mi bude cudnije kada to radi neko koga dozivljavam kao pametnog i racionalnog, koga smatram inteligentnijim od sebe. :shock: :o

Ne izgubis ti volju nego argumente. :D
Ne znam kako ti, ali mi smo i kao djeca ucili da su bajke bajke.Znali smo da su izmisljenje price.Znam da smo pisali bajke i basne-izmisljene price :)
Naprotiv,Kuran ti kaze da razmislis.Sve je do tebe.Volja je tvoja.
Ne znam sto je relevantno jesu li neke knjige prije 1500 ili 2000 godina.I tocak je jos prije izmisljen,a vidimo da se i danas primjenuje.Zakoni aritmetike,geometrije,itd.Jeli to mi zivimo po drugacijim uvjetima?
Mislim da se hoces prestati cuditi,izuzev ako si besmrtan ili beskrajan.E u tom slucaju si ti neko super mocno nadprirodno bice..
Last edited by HardcoreMX on 19/06/2016 16:56, edited 2 times in total.
HardcoreMX

#666 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

..
arzuhal

#667 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

SamoVasGledam wrote:
arzuhal wrote:
Znači ti braniš i zastupaš one muslimanke koje bi da rade u pravosudnim institucijama BiH i njihovo pravo da budu i pokrivene i da rade, ali im ne daju to zbog hidžaba kojeg ne smatraju vjerskom obavezom (kao što ti smatraš) nego vjerskim simbolom?
Ne bih da zalazim u dublju politiku. Ja sam samo izneo zvanični stav Islama i da znaš da je to tako. Smatram da je bilo kakvo pokrivanje kose bliskoistočni običaj koji se još od vremena Hrišćanstva kroz religiju nameće i drugim narodima i delovima sveta i da uopšte ne pripada evropskoj kulturi i civilizaciji. Ali ako već neko želi da ga nosi, u redu. Ja lično nemam ništa protiv dok je svojevoljno.
Naspram uzimanja prava da na osnovu nečijeg ne/nošenja hidžaba ulaziš hrabro u samo srce te osobe i određuješ je kao ovoliko ili onoliko ispravnog ili iskrenog vjernika, naspram toga, rekoh, ta dublja politika koju pominješ je jeftini plićak...
arzuhal

#668 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote: Vecina vjernika SVJESNO krsi propise vjere. Krse zato sto im se ne svidjaju ili sto strah/indoktrinacija nisu na potrebnom nivou. Vecina vjernika je utjerana u vjeru. Malo je onih koji se stope sa vjerom i zive je punim plucima. Ima i takvih, sigurno. Vecina ulaze NAPOR da bi koliko-toliko bili u vjeri.
Nemaš pojma kako me duboko pogađa ta tvoja iskrena briga za vjernicima koji žive tako sputan život. Osjećam tvoju bol i tvoju empatiju, te tvoju želju da ti ljudi pokidaju religijske lance koji ih sputavaju u doživljaju života u punini :mrgreen:
arzuhal

#669 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:Ma ja sam ovdje padobranac, uletim ponekad i veoma brzo izgubim volju za diskusije na ovakvim temama. :D

Znaš li što mi se sviđa kod tebe, iskreno, a čemu se mnogi drugi opiru? Ti se odmah pokenjaš vjerniku na njegovu vjeru, odmah uglavu, odmah izvrgneš sve ruglu, u par postova, cinično se i nadmoćno nasmiješ i - odeš. To je za mene veoma pošten i prihvatljiv stav jer je jasan, otvoren, direktan. I nema potrebe za dvije stvari : (1) za nekakvom prijateljskom komunikacijom, normlanom nekom argumentacijom, dogovorom, razumijevanjem i sl. u smislu nekakvog tobožnjeg zbližavanja ljudi različitih religija/svjetonazora i (2) prikrivanjem negativne emocije koja se bezuspješno pokušava upakovati i prikriti silnim ponjava-postovima u kojima se, aman, želi samo da se argumentira, nude dokazi, poziva na logiku i metodologiju, iskustvo, znanost, etc.

Znači nema toga, nema šuplje, nema ublehe, ima samo direktno iznošenje stava kojim se iskazuje odvratnost i završena priča...Tako treba, biti pošteniji, hrabriji, iskreniji, time neće biti licemjerja, bit će se dosljednije...
arzuhal

#670 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Nađi mi post gdje sam to napisao....vidi što nas ima mašalah. I ti ne pratiš nit priče, a postavio ti konkretno pitanje. Da li je islam u regresiji, progresiji ili stagnaciji? Samo je jedno tačno pa ti izaberi. Ali potrudi se da budeš koliko god možeš objektivan.

Koji islam ? Ši'itski ? Sunnitski ? Ahmedijski ? Paštunski ? Onaj afrički ili evropski sa primjesama bosanskohercegovačkog ? Sve to nekako djeluje zamagljeno, fikcijski. Imaš također sukob na relaciji konzervativaca i liberalnih muslimana. Koji je tu u progresiji a ko u regresiji ?
Pa taj pravi islam, Allahov pa tvoj, čisti i sveti a uz to još i naučni, kojeg si ti dokučio kroz par historijskih ćitaba... :mrgreen:
aurora313

#671 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

skupljac_zeljeza wrote:
aurora313 wrote:MALA POUČNA PRIČA ZA ZNATIŽELJNE O TOME KAKO SU NASTALI MORMONI IZ KNJIGE ''BOG NIJE VELIKI'' CHRIS HITCHENS—A:
Kažeš Hitchens rekao. Ima li šta od Dawkinsa da potvrđuje ovo? Ne moraju Harris i Dennett. :mrgreen:
Ovo ti je baš bijedno. Čemu to 'kažeš Hičens rekao'? Pa nije on jeftin romanopisac nego sve ostalo što inače krasi izvanredno darovitu osobu, sa znanjem, talentom i zapažanjem kakvo su danas rijetki. Oksfordski đak, dobitnik Rhodesove nagrade... pa je li ti znaš šta to znači u normalnom svijetu?

Nađi mi samo jednu paralelu sa Hitchensom (a i Dawkinsom) u teističkom svijetu, i ja ću pred takvim skinuti kapu.

Znam da pomenute primitivac neće.
mirzaaa33

#672 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Ima Zakir Naik, vjerovatno najveći živući učenjak među muslimanskom elitom a i najeksponiraniji je.

On bi mogao dobiti debatu sa Hitchensom, ne znam je li bolji al tu su negdje. On je u nauci i teologiji poput Kasparova u šahu, čak sam jednom vidio njegovu simultanku, raspravu sa ateistima u Pakistanu, njih dvojica on sam. Dobio ih je uvjerljivo jer je publika bila na strani Zakira dok su ateisti dobili zvižduke. Pali su odmah na početku, nisu mogli dokazati da nema Boga. Nisu imali ni sreće da odmah dobiju to na početku.
skupljac_zeljeza

#673 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

aurora313 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
aurora313 wrote:MALA POUČNA PRIČA ZA ZNATIŽELJNE O TOME KAKO SU NASTALI MORMONI IZ KNJIGE ''BOG NIJE VELIKI'' CHRIS HITCHENS—A:
Kažeš Hitchens rekao. Ima li šta od Dawkinsa da potvrđuje ovo? Ne moraju Harris i Dennett. :mrgreen:
Ovo ti je baš bijedno. Čemu to 'kažeš Hičens rekao'? Pa nije on jeftin romanopisac nego sve ostalo što inače krasi izvanredno darovitu osobu, sa znanjem, talentom i zapažanjem kakvo su danas rijetki. Oksfordski đak, dobitnik Rhodesove nagrade... pa je li ti znaš šta to znači u normalnom svijetu?

Nađi mi samo jednu paralelu sa Hitchensom (a i Dawkinsom) u teističkom svijetu, i ja ću pred takvim skinuti kapu.

Znam da pomenute primitivac neće.
Četiri jahača Novog ateizma. Jedna škola. Što reče Dawkins ....koji vjernik pročita moju deluzije o Bogu mora postati ateista. Rekao Dawkins i rekao Hitchens. Amin! :wink: Proziran pokušaj preko Mormana rušiti poslanstvo Muhammeda a.s.
Kikibombona

#674 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:Znaš li što mi se sviđa kod tebe, iskreno, a čemu se mnogi drugi opiru? Ti se odmah pokenjaš vjerniku na njegovu vjeru, odmah uglavu, odmah izvrgneš sve ruglu, u par postova, cinično se i nadmoćno nasmiješ i - odeš. To je za mene veoma pošten i prihvatljiv stav jer je jasan, otvoren, direktan. I nema potrebe za dvije stvari : (1) za nekakvom prijateljskom komunikacijom, normlanom nekom argumentacijom, dogovorom, razumijevanjem i sl. u smislu nekakvog tobožnjeg zbližavanja ljudi različitih religija/svjetonazora i (2) prikrivanjem negativne emocije koja se bezuspješno pokušava upakovati i prikriti silnim ponjava-postovima u kojima se, aman, želi samo da se argumentira, nude dokazi, poziva na logiku i metodologiju, iskustvo, znanost, etc.

Znači nema toga, nema šuplje, nema ublehe, ima samo direktno iznošenje stava kojim se iskazuje odvratnost i završena priča...Tako treba, biti pošteniji, hrabriji, iskreniji, time neće biti licemjerja, bit će se dosljednije...
Ne znam je li produkt vjere izreka 'ne cini drugome sto ne bi volio da neko cini tebi', ali se svojski trudim da je se pridrzavam. Ko uspije u tome, covjek je za pohvaliti. Ja se trudim.

Ovako ja isto sa vjernicima u facu, koji imaju kapacitet argumentovano razgovarati bez da se ljute. Recimo, sa rodjenom majkom vise ne pricam o ovim temama, jer se odmah naljuti. Napadne moj nacin zivota, sto ja saslusam bez ikakve ljutnje, ali se onda ljuti ona kada kazem da joj je poslanik varalica. E jbg onda, to nije posteno. Ja tebe pod plastom vjere mogu blatiti, a ti moju vjeru ne smijes kritikovati. I primjetio sam da se najvise ljute oni koji nisu sigurni da je vjera od Boga. Tacno vidis strah, plase se da im ne razbijes uvjerenja. Zato postanu agresivni. :zzzz:

Dakle, nemam nikakv problem da se atakuje na moj svjetonazor i nacin zivota. Siguran sam da radim dobro za svoje tijelo i psihu. U fantasticnoj sam formi u svakom pogledu. :D E sad, da sumnjam u svoj zivotni put, da smatram kako sam mozda na krivom putu, mozda bi i mene frustriralo ako bi neko atakovao na uvjerenja i nacin zivota.
Towelie

#675 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

Ima Zakir Naik, vjerovatno najveći živući učenjak među muslimanskom elitom a i najeksponiraniji je.
:lol:

Does Zakir Naik represent the best of Islamic theology and scholarship?
The fact is that Zakir Naik is a trained surgeon and a walking human memory drive of selective scripture quotes, but he is not a thinker or scholar. He has little formal education in Islamic theology and history. Both Islam's top theologians and scientists despise much of Zakir Naik's methodology and teaching.

On Science
For example, Zakir Naik is very fond of what is known as "Bucailleism", touting the "scientific miracles of the Qur'an" on his television shows. However, renowned Indian Islamic theologian Maulana Ashraf ‘Ali Thanvi (author of Behesti Jewar) opposes this methodology in his book Islam awr "Aqliyyat11. Likewise, many leading Islamic scientists in Western and Arab universities disagree with Bucailleism. Ziauddin Sharkar, in his book Explorations in Islamic Science, calls the scientific miracles polemic "apologia of the worst type." Muslim historian Nomanul Haq of Penn State University is a leading critic of Bucailleism who attributes the rise of Bucailleism to a "deep, deep inferiority complex" among Muslims humiliated by colonialism and bidding to recapture faded glories of Islamic science.12 Another critic is Muzaffar Iqbal, president of Center for Islam and Science in Alberta, Canada. The Pakistani Theoretical physicist and M.I.T. graduate Parvez Hoodbhoy writes:
the problem with such claims to ownership is that they lack an explanation for why quantum mechanics, molecular genetics, etc., had to await discovery elsewhere. Nor is any kind of testable prediction ever made. No reason is offered as to why antibiotics, aspirin, steam engines, electricity, aircraft, or computers were not first invented by Muslims. But even to ask such questions is considered offensive.13
Turkish Muslim philosopher and physicist Taner Edis writes:
"Quran-science [Bucailleism] is pathetic, but this is realized by many Muslims as well. It does not characterize Islam any more than the Institute for Creation Research typifies Christianity. Yet, even with that important qualification, the ridiculous extreme I described above can illustrate the ambiguous relation between modern science and orthodox Islam. While most believers are content to ignore the issue and declare full scientific compatibility for the Quran, some intellectuals take a cognitive relativist path, or insist that science be structured by Islam so as to comply with an Islamic view of nature.14
Regarding "Islamic Science," Dr. Abdus Salam, Pakistani Nobel laureate Physicist writes:
"There is only one universal science; its problems and modalities are international and there is no such thing as Islamic science just as there is no Hindu science, nor Jewish science, no Confucian Science, nor Christian Science."

Locked