kako je britanija saveznik rs-a svega ti?Freamon Lester wrote:Sto se tice posljedica po BiH mislim da ce one biti posebno izrazene po RS jer su izgubili znacajnog saveznika unutar EU.
Brexit
-
baxul
#651 Re: Brexit
- madner
#652 Re: Brexit
Britanija je jedan od najvecih prijatelja BiH unutar EU.
- Drvosjeca iz Dejcica
#653 Re: Brexit
A dobro, i ako bude tako bolje znati na čemu si nego da ti stalno postavljaju nove i nove uslove stotinu godina.tututuuuu wrote: upravo je ovom odlasku UK jezicac na vagi koji je prevagnuo bila puknuta Merkel i njena politka "Welcome" prema migrantima a onda ih je zeljela drugim uvaljivati. I evo posljedice. Vidilo se nezadovoljstvo diljem EU ovoj politici prema migrantima. Mislim da nisu ludi da prave vise takve greske. uz to Turska je zemlja i s drugim problemima od tek pukog broja stanovnika i jeftine radne snage koja bi dosla u Europu. Turska nema sanse. Ono sto bi se vise trebali pitati i brinuti kakve sanse sad i BiH ima. Sve ce biti teze i teze uci u EU a uz to znamo svi kako je BiH disfunkcionalna drzava.
I jos sto se Turske tice. Razlog sto su je Briti zeljeli je upravo sto su oni EU zeljeli samo kao otvoreno trziste gdje ce moci plasirati svoje proizvode, a Turska bi takvo trziste prosirila i uz to stopirala bilo kakvu nadu u neko tjesnje politicko povezivanje, sto Briti nikako ne zele te bi u Turskoj imali saveznika po tom pitanju. Zato, sretan im put. A tim se i odiseja Turske definitivno zavrsava (ali i mnogih drugih za dugo vremena).
-
Romanija
#654 Re: Brexit
Pa nije bas tako, jer Poljaci prvenstveno, ali sad i Rumuni i pokoji Bugari su jako kvalitetni i pouzdani radnici.Bodkin wrote:Poljaci koji uzimaju poslove su oni neobrazovani. Dakle ti britanci koji se zale ne bi ni radili te poslove
Meni neki celavi engleski vodoinstalater, koji je vjerovatno sad pijan u Francuskoj prateci reprezentaciju naplati odcepjivanje lavaboa u kupatilu £150 jer je lafo subotnja rata. Cca 10 minuta posao, i jos mi sere sto mu nisam nabavio dozvolu za parkiranje
Kad mi se za godinu dana taj isti lavabo zacepi i dodje mi Poljak vodosintalater, on ne samo da mi odcepi cijev, nego mi kaze u cemu je problem, pa ode do lokalnog marketa kupi novu cijev, pokaze mi kako je ja onda mogu odsarafiti za 5 sekundi i odcepiti sam gdje se zacepilo. I naplati mi £50 premda je Subota. I naravno ja proslijedim njegovu karticu prijateljima i kolegama sa posla ako im nesto slicno zatreba. A Celavac neka se jebe. I tako je isto sa elektricarima, cistacima, fizickim radnicima.......
-
Nadzorna_ploca
#655 Re: Brexit
Vidim spominju se neki poljaci, rusi, kazahstanci..Sreca pa smo sa UK vezani kao Bajro sa materom. 
-
Bodkin
#656 Re: Brexit
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma to je samo izgovor, imigracija i izbjeglice su samo loš izgovor. Desnica je u usponu daleko prije izbjegličke krize. Tješiti se time da je to sve zbog imigracije i izbjeglica mogu samo naivni, neupućeni ili oni koji podržavaju tu desnicu i koji razmišljaju po njihovoj matrici. Ja sam davno rekao da Evropa ima problem sama sa sobom i tada su me napadali, evo pokazalo se da sam na žalost bio u pravu. Jebote od onakve države, mislim na VB, napraviše zemlju slučaj u rangu sa Ruandom i BiH.Bodkin wrote:
Lupas jarane. Tvoje tvrdnje da evropa treba da otvori granice su gluposti. Ti i tvoj crno bijeli svijet gdje imas samo desnicare i valjda napredne. I jedni i drugi shvataju vaznost ogranicene imigracije danas, a ti bi da naprimaju svega iz azije i evrope. Upravo ga politika je i dovela desnicare na vlastBravo!
A zapamti šta ti kažem ova desnica će sada napraviti neko sranje, nove Foklande ili neki "napad" islamista na Britaniju, druge opcije nemaju...možda jedino da odstupe i javno priznaju da samo zajebaju narod i Evropu jer druge alterantive i puta nemaju.
To je malo wishfull thinking. Evropa pada ekonomski i azija uzima primat. Sa jedne strane ti treba svjeza krv jer domicilni ne prave djecu, sa druge treba stvarati poslove za domicilne i uklopiti divljake iz azije i afrike. I da, prije glupih etiketa, oni za evropsko drustvo jesu divljaci.
U tome svemu treba naci balans. Pritisak na PIO sistem postaje neodrziv, a ti svi penzioneri uniru sve kasnije. E zato je bitna imigracija i politika. Dakle nije sve suplja desnicarska prica.
- Drvosjeca iz Dejcica
#657 Re: Brexit
http://www.klix.ba/biznis/finansije/evr ... /160624074Evropske berze doživjele krah, dionice engleskih banaka izgubile 20 posto vrijednosti
Od onakve VB, cjenjene, politički poštovane i uvažavane u političkom i svakom drugom smislu, ekonomskog diva, napravit će zemlju slučaj u rangu BiH i Ruande. Bravo!
- AleksoMKD
#658 Re: Brexit
Ha, izgleda da se puno mladih 18 - 24 godina koji su bili za ostanak u Evropi nije zamaralo da izadje na izbore jer su bili ubedjeni da pro-Evropsa opcija pobedjuje 100% pa se sada ljute.
Jebiga, jasno mi je da Makedonija nikad nece u EU ali ovo je bas ko vic od pre 10-15 godina "dok mi udjemo EU ce se raspasti".
Jebiga, jasno mi je da Makedonija nikad nece u EU ali ovo je bas ko vic od pre 10-15 godina "dok mi udjemo EU ce se raspasti".
-
Bodkin
#659 Re: Brexit
Pa druze to i jesu poslovi bez obrazovanja. Zato ti kazem da poljaci takve poslove uzimaju. Ono sto je problem je sto je puno ljudi iz te klase koji su nezadovoljni imigracionom politikomRomanija wrote:Pa nije bas tako, jer Poljaci prvenstveno, ali sad i Rumuni i pokoji Bugari su jako kvalitetni i pouzdani radnici.Bodkin wrote:Poljaci koji uzimaju poslove su oni neobrazovani. Dakle ti britanci koji se zale ne bi ni radili te poslove
Meni neki celavi engleski vodoinstalater, koji je vjerovatno sad pijan u Francuskoj prateci reprezentaciju naplati odcepjivanje lavaboa u kupatilu £150 jer je lafo subotnja rata. Cca 10 minuta posao, i jos mi sere sto mu nisam nabavio dozvolu za parkiranje
Kad mi se za godinu dana taj isti lavabo zacepi i dodje mi Poljak vodosintalater, on ne samo da mi odcepi cijev, nego mi kaze u cemu je problem, pa ode do lokalnog marketa kupi novu cijev, pokaze mi kako je ja onda mogu odsarafiti za 5 sekundi i odcepiti sam gdje se zacepilo. I naplati mi £50 premda je Subota. I naravno ja proslijedim njegovu karticu prijateljima i kolegama sa posla ako im nesto slicno zatreba. A Celavac neka se jebe. I tako je isto sa elektricarima, cistacima, fizickim radnicima.......
- tandmand
#660 Re: Brexit
Do sada je Poljak u UK dobivao jedan dio stvarno zarađene plate a drugi dio je kroz "sistem" davao ovim socijalnim slučajevima i penzionerima. Sada kad istjeraju ovoga osobnog radnika - Poljaka, ostati će bez izvora prihoda. Britanac na njegovom radnom mjestu će uzeti punu platu a socijalnim slučajevima će dati qraz od ovceFreamon Lester wrote: 3. Penzioneri koji svakako ne rade i socijalni slucajevi su odlucili da nece vise da im siromasni Poljak uzima posao koji oni svakako nece da rade jer da hoce ne bi Poljak niti dosao.
Last edited by tandmand on 24/06/2016 14:22, edited 1 time in total.
-
Novak20
#661 Re: Brexit
Šta imaju dopuštati krvoprolića kad su oni napravili sr.nja po sjeveru Afrike i B I radeći u korist Izraela, KSA, Katara i SAD. Garant su naplatili svaku bombu koju su bacili da unište druge koji im nisu bili prijetnja. Bazirati privredu i zaradu na ratu, razaranju država, društava i tuđoj patnji nije u redu. Misliti da će sve svoje postupke opravdati ispiranjem mozga preko medija, nije u redu. Kupljeni ili zaplašeni od strane lobista, korporacija i bogatih finansijera počeli su da gube dodir sa stvarnošću. E sad što se javlja reakcija koja je možda i gora, do njih je. Nije do mene.statixx wrote:Pola ovih sranja u EU ne bi se desilo da svijet nije dopustio krvoprolice u Siriji i jacanje ISIL-a. Umjesto sto su trenirali ljevicu primajuci izbjeglice trebali su biti odlucniji i sprijeciti masakar i zlocine.
Jbg. i ovde je običan narod sa sela osjetio šta se sprema prije nego i jedan intelektualac i obrazovan gradski svijet.
- tututuuuu
#662 Re: Brexit
cuj ksenofobnna... Pa mislim da nigdje na svijetu nema razlicitih bogomolja, vjera, boja kao u EU. Sto naravno ne znaci da treba svakoga pustiti. Ekonomija, zaostalost, diktarura, disfunkcionalnost, siromastvo, (ne)sigurnost, politicka situacija itd. nemaju veze s ksenofobijom vec sa pragmatikom i zdravim razumom.Drvosjeca iz Dejcica wrote:A dobro, i ako bude tako bolje znati na čemu si nego da ti stalno postavljaju nove i nove uslove stotinu godina.tututuuuu wrote: upravo je ovom odlasku UK jezicac na vagi koji je prevagnuo bila puknuta Merkel i njena politka "Welcome" prema migrantima a onda ih je zeljela drugim uvaljivati. I evo posljedice. Vidilo se nezadovoljstvo diljem EU ovoj politici prema migrantima. Mislim da nisu ludi da prave vise takve greske. uz to Turska je zemlja i s drugim problemima od tek pukog broja stanovnika i jeftine radne snage koja bi dosla u Europu. Turska nema sanse. Ono sto bi se vise trebali pitati i brinuti kakve sanse sad i BiH ima. Sve ce biti teze i teze uci u EU a uz to znamo svi kako je BiH disfunkcionalna drzava.
I jos sto se Turske tice. Razlog sto su je Briti zeljeli je upravo sto su oni EU zeljeli samo kao otvoreno trziste gdje ce moci plasirati svoje proizvode, a Turska bi takvo trziste prosirila i uz to stopirala bilo kakvu nadu u neko tjesnje politicko povezivanje, sto Briti nikako ne zele te bi u Turskoj imali saveznika po tom pitanju. Zato, sretan im put. A tim se i odiseja Turske definitivno zavrsava (ali i mnogih drugih za dugo vremena).Ono, ako ne može, hvala lijepa ne može, nije kraj svijeta, mi (BiH) ćemo selamet tražiti na drugoj strani. Samo ovakvim pristupom ne gubi samo Turska ili BiH već sigurno i Evropa. Ovakav scenarij zatvaranja Evrope samo pokazuje da Evropa u principu nije daleko odmakla od ksenefobog Bliskog istoka gdje svako pleme bije ono drugo.
A gdje ce to BiH traziti svoju buducnost drugdje? I ko ce se u BiH uopce sloziti oko te buducnosti drugdje? BiH ima dvije opcije, u EU ili van EU sama. Trece nema.
- Drvosjeca iz Dejcica
#663 Re: Brexit
Ne, ne moraš objašljavati i pravdati da su za evropsko društvo svi divljaci pa i mi sa Balkana. To i jeste dio problema,taj nadmeni odnos prema drugima ali volimo zabadati nos u tuđe dvorište i govoriti kako treba postupati prema manjinama i ljudima generalno. OK, ostaje da se vidi kako će se sve ovo odvijati samo biće tu kukumankanja na obje strane.Bodkin wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma to je samo izgovor, imigracija i izbjeglice su samo loš izgovor. Desnica je u usponu daleko prije izbjegličke krize. Tješiti se time da je to sve zbog imigracije i izbjeglica mogu samo naivni, neupućeni ili oni koji podržavaju tu desnicu i koji razmišljaju po njihovoj matrici. Ja sam davno rekao da Evropa ima problem sama sa sobom i tada su me napadali, evo pokazalo se da sam na žalost bio u pravu. Jebote od onakve države, mislim na VB, napraviše zemlju slučaj u rangu sa Ruandom i BiH.Bodkin wrote:
Lupas jarane. Tvoje tvrdnje da evropa treba da otvori granice su gluposti. Ti i tvoj crno bijeli svijet gdje imas samo desnicare i valjda napredne. I jedni i drugi shvataju vaznost ogranicene imigracije danas, a ti bi da naprimaju svega iz azije i evrope. Upravo ga politika je i dovela desnicare na vlastBravo!
A zapamti šta ti kažem ova desnica će sada napraviti neko sranje, nove Foklande ili neki "napad" islamista na Britaniju, druge opcije nemaju...možda jedino da odstupe i javno priznaju da samo zajebaju narod i Evropu jer druge alterantive i puta nemaju.
To je malo wishfull thinking. Evropa pada ekonomski i azija uzima primat. Sa jedne strane ti treba svjeza krv jer domicilni ne prave djecu, sa druge treba stvarati poslove za domicilne i uklopiti divljake iz azije i afrike. I da, prije glupih etiketa, oni za evropsko drustvo jesu divljaci.
U tome svemu treba naci balans. Pritisak na PIO sistem postaje neodrziv, a ti svi penzioneri uniru sve kasnije. E zato je bitna imigracija i politika. Dakle nije sve suplja desnicarska prica.
- Kikibombona
#664 Re: Brexit
Mislis da nisu mogli zaustaviti sirijski rat da im je bio cilj?statixx wrote:Pola ovih sranja u EU ne bi se desilo da svijet nije dopustio krvoprolice u Siriji i jacanje ISIL-a. Umjesto sto su trenirali ljevicu primajuci izbjeglice trebali su biti odlucniji i sprijeciti masakar i zlocine.
Svi koji prate rat u Siriji znaju da je razvoj sirijske krize u rukama Amerike, Rusije, Britanije, Francuske i jos poneke manje uticajne zemlje.
Pa jebote, ljudi dogovore primirje i onda zaracenim stranama u Siriji poruce 'ej, dogovorili smo se, primirje ce trajati sedam dana'.
I kod nas je bilo isto. Rat je zavrsen kada su veliki odlucili da je dosta.
- Kikibombona
#665 Re: Brexit
Pa u tome i jeste problem, za prosjecnog Engleza.Romanija wrote:Pa nije bas tako, jer Poljaci prvenstveno, ali sad i Rumuni i pokoji Bugari su jako kvalitetni i pouzdani radnici.Bodkin wrote:Poljaci koji uzimaju poslove su oni neobrazovani. Dakle ti britanci koji se zale ne bi ni radili te poslove
Stranci im uzimaju poslove, rade za manje pare. I logicno da im se to ne svidja.
- tututuuuu
#666 Re: Brexit
Sto ne znaci da tu nema i istine.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne, ne moraš objašljavati i pravdati da su za evropsko društvo svi divljaci pa i mi sa Balkana. To i jeste dio problema,taj nadmeni odnos prema drugima ali volimo zabadati nos u tuđe dvorište i govoriti kako treba postupati prema manjinama i ljudima generalno. OK, ostaje da se vidi kako će se sve ovo odvijati samo biće tu kukumankanja na obje strane.
- madner
#667 Re: Brexit
Jos jedna britka analiza koji nema previse veze sa realnim svijetom. 
- Drvosjeca iz Dejcica
#668 Re: Brexit
Ne pratiš, naravno da su tekovine Evrope od 1945, godine pa do danas zasnovane na toleranciji, istinskoj demokratiji ali ono što se današ "migolji" Evropom je bliže nekim retrogradnim blisko-istočnim ideologijama i režimima nego tradiciji Evrope. To i jeste problem!tututuuuu wrote:cuj ksenofobnna... Pa mislim da nigdje na svijetu nema razlicitih bogomolja, vjera, boja kao u EU. Sto naravno ne znaci da treba svakoga pustiti. Ekonomija, zaostalost, diktarura, disfunkcionalnost, siromastvo, (ne)sigurnost, politicka situacija itd. nemaju veze s ksenofobijom vec sa pragmatikom i zdravim razumom.Drvosjeca iz Dejcica wrote:A dobro, i ako bude tako bolje znati na čemu si nego da ti stalno postavljaju nove i nove uslove stotinu godina.tututuuuu wrote: upravo je ovom odlasku UK jezicac na vagi koji je prevagnuo bila puknuta Merkel i njena politka "Welcome" prema migrantima a onda ih je zeljela drugim uvaljivati. I evo posljedice. Vidilo se nezadovoljstvo diljem EU ovoj politici prema migrantima. Mislim da nisu ludi da prave vise takve greske. uz to Turska je zemlja i s drugim problemima od tek pukog broja stanovnika i jeftine radne snage koja bi dosla u Europu. Turska nema sanse. Ono sto bi se vise trebali pitati i brinuti kakve sanse sad i BiH ima. Sve ce biti teze i teze uci u EU a uz to znamo svi kako je BiH disfunkcionalna drzava.
I jos sto se Turske tice. Razlog sto su je Briti zeljeli je upravo sto su oni EU zeljeli samo kao otvoreno trziste gdje ce moci plasirati svoje proizvode, a Turska bi takvo trziste prosirila i uz to stopirala bilo kakvu nadu u neko tjesnje politicko povezivanje, sto Briti nikako ne zele te bi u Turskoj imali saveznika po tom pitanju. Zato, sretan im put. A tim se i odiseja Turske definitivno zavrsava (ali i mnogih drugih za dugo vremena).Ono, ako ne može, hvala lijepa ne može, nije kraj svijeta, mi (BiH) ćemo selamet tražiti na drugoj strani. Samo ovakvim pristupom ne gubi samo Turska ili BiH već sigurno i Evropa. Ovakav scenarij zatvaranja Evrope samo pokazuje da Evropa u principu nije daleko odmakla od ksenefobog Bliskog istoka gdje svako pleme bije ono drugo.
A gdje ce to BiH traziti svoju buducnost drugdje? I ko ce se u BiH uopce sloziti oko te buducnosti drugdje? BiH ima dvije opcije, u EU ili van EU sama. Trece nema.
I opet ne pratiš srž msili...ako nas EU neće (scenario da se Evropa zatvori zbog straha od novih članica i ljudi sa Balkana i BI kojeg širi desnica) BiH i ostalim zemljama koje nisu dio EU ne preostaje ništa drugo već da selamt traže na drugim stranama (Rusija, Turska, Azija generalno...). Šta treba, da molimo i kumimo da nas prime. Ja ipak imam tu trunku ponosa.
- madner
#669 Re: Brexit
Hocemo ih zajebati kod ovih istocnih baklji slobode. 
- Freamon Lester
#670 Re: Brexit
baxul wrote:kako je britanija saveznik rs-a svega ti?Freamon Lester wrote:Sto se tice posljedica po BiH mislim da ce one biti posebno izrazene po RS jer su izgubili znacajnog saveznika unutar EU.
Lako Bosnjo zaboravi...
- JThomas
#671 Re: Brexit
polusvijet u svakoj državi misli da mu "oni" otimaju posao i prosperitet. "oni" su negdje poljaci, negdje meksikanci, negdje palestinci, negdje sandžaklije, negdje bosanci...ali svugdje imaju "oni". ta priča pali otkad je svijeta i vijeka i paliće do kad je svijeta i vijeka.
i tako manipulatori nalože polusvijet, duhovnu fukaru da izglasa nešto što ne zna ni kako, ni zašto, ni kako će se provesti to što se izglasalo, ni šta će onda...
i tako manipulatori nalože polusvijet, duhovnu fukaru da izglasa nešto što ne zna ni kako, ni zašto, ni kako će se provesti to što se izglasalo, ni šta će onda...
- Drvosjeca iz Dejcica
#672 Re: Brexit
Radeći zadnjih 4-5 godina sa ljudima iz Evrope, Amerike, Australije, Azije, Bliskog istoka shvatio sam da su predrasude najgluplja stvar koju iole obrazovan čovjek može sebi dozvoliti. Polazim od sebe! Nagledao sam se tu "čistih" i "kulturnih" zapadnjaka ali i "prljavih" i "primitivnih" ljudi iz Azije i Bliskoj istoka.tututuuuu wrote:Sto ne znaci da tu nema i istine.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne, ne moraš objašljavati i pravdati da su za evropsko društvo svi divljaci pa i mi sa Balkana. To i jeste dio problema,taj nadmeni odnos prema drugima ali volimo zabadati nos u tuđe dvorište i govoriti kako treba postupati prema manjinama i ljudima generalno. OK, ostaje da se vidi kako će se sve ovo odvijati samo biće tu kukumankanja na obje strane.
-
Bodkin
#673 Re: Brexit
Jeboga zivot ispadne da evropljani moraju primati cijeli svijet kod sebe da pokazu da su tolerantni 
- Drvosjeca iz Dejcica
#674 Re: Brexit
Upravo tako!JThomas wrote:polusvijet u svakoj državi misli da mu "oni" otimaju posao i prosperitet. "oni" su negdje poljaci, negdje meksikanci, negdje palestinci, negdje sandžaklije, negdje bosanci...ali svugdje imaju "oni". ta priča pali otkad je svijeta i vijeka i paliće do kad je svijeta i vijeka.
- tututuuuu
#675 Re: Brexit
ja bih prije rekao da ti ne pratis. i imam osjecaj da se ponasa kao uvrijedjena frajla jer te neko nece i jer Tursku neko nece. Slobodno ti a i Turci selamet trazite negdje drugo, sta da ti kazem. Koja grandioznost, kao BiH za EU predstavlja nesto tako vrijedno pa je BiH eto u sredistu EU zbivanja i svi se boje da se BiH ne okrene nekome drugome. I da pratis "srz misli" znao bi da neko okretanje BiH ka Aziji pored Hrvata i Srba (a i ogromnog dijela Bosnjaka) je samo wishful thinking.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne pratiš, naravno da su tekovine Evrope od 1945, godine pa do danas zasnovane na toleranciji, istinskoj demokratiji ali ono što se današ "migolji" Evropom je bliže nekim retrogradnim blisko-istočnim ideologijama i režimima nego tradiciji Evrope. To i jeste problem!tututuuuu wrote:
cuj ksenofobnna... Pa mislim da nigdje na svijetu nema razlicitih bogomolja, vjera, boja kao u EU. Sto naravno ne znaci da treba svakoga pustiti. Ekonomija, zaostalost, diktarura, disfunkcionalnost, siromastvo, (ne)sigurnost, politicka situacija itd. nemaju veze s ksenofobijom vec sa pragmatikom i zdravim razumom.
I opet ne pratiš srž msili...ako nas EU neće (scenario da se Evropa zatvori zbog straha od novih članica i ljudi sa Balkana i BI kojeg širi desnica) BiH i ostalim zemljama koje nisu dio EU ne preostaje ništa drugo već da selamt traže na drugim stranama (Rusija, Turska, Azija generalno...). Šta treba, da molimo i kumimo da nas prime. Ja ipak imam tu trunku ponosa.
Desnica se siri zbog propusta ove druge strane, zato sto su dali povod da se siri. Ja ti govorim kako jest (ili bar sto ja mislim kako jest). A sta ce BiH ili Turska uopce nije predmet ove teme.