Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gregor Samsa

#651 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gregor Samsa »

greatful_and_dead wrote:
Gregor Samsa wrote:
greatful_and_dead wrote:U nekoliko postova ovde, raja koja je vani je spomenula, pa i naglasila, mentalit kao jedan od najvećih problema u Bosni, a ustvari i razloga odlaska. Niko to nije tačno ovako napisao, ali eto ja sam stekao takav dojam. I ne samo ovde, generalno ljudi koji odu uvijek napominju mentalitet kao jedan od važnih razloga odlaska. I potpuno se slažem, odvratan mentalitet.

Ali me zanima jedna stvar, koja je izražena kod velikog broja istih tih ljudi, a to je da i pored tog stava o mentalitetu, ipak ne mogu da se odmaknu od istog. Druženje s bosancima, bosanski portali, forumi, vijesti, televizije, facebook grupe, praćenje stanja, politike itd...

Zašto? Kad si već otišao, pobjegao od mentaliteta, zašto se zadržavaš? Ne kažem da treba totalno otuđenje, ali zašto se zamarati svakodnevnicom ovde? Ne prigovaram nikome, samo me zanima taj fenomen. Od mase mojih prijatelja koji su otišli, samo za jednog znam da nema pojma šta se ovde dešava, osim reprezentacije i sličnih stvari. Niti ga interesuje. Svi ostali, samo fizički nisu tu :)

Podržavam odlazak apsolutno, naravno ko želi, a i sam bih se sutra ispalio. I garant ne bih pratio ništa šta se dešava.
Pa moja potreba da budem informisan je prije svega zato sto su mi sestra, otac, majka i jako dobri prijatelji dole. Zanima me kakvo je stanje i zanima me kako se stvari razvijaju. To je valjda potpuno normalno?

To nije nikakva fanatična potreba, nego jednostavno pratim situaciju jednako kako je i pratim u zemlji u kojoj se nalazim i u cijelom svijetu. Osim toga, kontakti su tu, to sto sam otisao, ne znaci da sam prekinuo odnose s ljudima. Neki dan sam znao da konzum gori prije nego je bilo gdje objavljeno. Znaci veze postoje, a kad postoje veze postoji i neka briga i emocije za ljude do kojih ti je stalo. To su razlozi zasto nastojim biti informisan o stanju u BiH.

U isto vrijeme to ne znaci da me ta cinjenica na bilo koji nacin sputava da gradim svoj novi zivot i da ovdje budem produktivan. Jednostavno se radi o automatizmu.
Pazi, da napravimo razliku o informisan o prodici, prijateljima i slično, od informisan o tome ko sjedi u opštinskom vijeću, da li je usvojen zakon o radu, kolika je plata parlamentarcima itd... Nadam se da shvataš šta želim reći. Ja ovo govorim iz svoje perspektive, kada bi otišao, kada odem na 15 dana odavde, isključim se potpuno od svih sranja.

Naravno da te ne sputava u bilo čemu, a posebno da budeš produktivan. Ne kažem da ljudi ne prate isto tako sve u državi u kojoj žive. Ali jednostavno ne vidim svrhu u stalnom zadržavanju u toku sa apsolutno svim što se ovde dešava, a želio si pobjeći od mentaliteta. Ne mislim ti lično :)
pa valjda zakon o radu direktno utice na moju porodicu i prijatelje? isto kao i plata parlamentarcima? izborni rezultati? politička situacija? zanima me sve to. a to i nema neke veze s mentalitetom. s mentalitetom ima veze to sto sad ne moram da se bakcem sa salterusom koja pusi za salterom, sto ne nailazim na ljudsko govno u liftu zgrade, sto mi neko ne jebe mater kad stanem pjesaku na pjesackom prelazu, sto ne gledam razvaljene parkove i klupe, sto ne gledam zapustenost grada i potpunu nebrigu građana o okolini, sto mi ne prosipaju smeće s prozora na auto, sto ne gledam to sve zajedno... to je mentalitet, a politicka situacija je nesto drugo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#652 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Pa dje si ti to zivio :shock:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#653 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Velkoski »

I za stranke je tacno sto kazes ,ali biraj djelatnost gdje oni nemaju upliva,gdje ih mozes izbjeci
Pa upravo ovo je ključno... Jako je mali izbor djelatnosti u kojima nema utjecaja ove vrste.

Ja sam poprilično izgubio volju i ne želim da mi milja maraka mjesečno bude 'vrh'. Nemam ja finansijskih ni stambenih problema, samo mi je sve postalo toliki odron da mi se gadi, od društva u Sarajevu pa do svega ostalog.

@Palermo

Nije to ovdje više život nego klasični mazohizam, bar za mene... Nije to meni ni toliki problem, ali kada vidim ovo dijeljenje plakete s linka gore doslovno mi se povraća. U 90% slučajeva uspijevaju podobni, a meni se više ne da pokušavati da budem izuzetak.

Možda me trenutno i uhvatila 'crna minuta', možda 'sutra' neću misliti tako, hu nouz, ali za sada želim daleko od Sarajeva. :mrgreen:
Gregor Samsa

#654 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gregor Samsa »

_BataZiv_0809 wrote:Pa dje si ti to zivio :shock:
Ako je meni upućeno pitanje, u Ulici Zrtava fasizma kod OŠ Mak Dizdar na Otoci, u Sarajevu
palermo

#655 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

Velkoski wrote:
@Palermo

Nije to ovdje više život nego klasični mazohizam, bar za mene... Nije to meni ni toliki problem, ali kada vidim ovo dijeljenje plakete s linka gore doslovno mi se povraća. U 90% slučajeva uspijevaju podobni, a meni se više ne da pokušavati da budem izuzetak.

Možda me trenutno i uhvatila 'crna minuta', možda 'sutra' neću misliti tako, hu nouz, ali za sada želim daleko od Sarajeva. :mrgreen:
Pa ako te ta crna minuta bude držala godinu-dvije onda idi i ti, kao što reče Havana, probaj......najgore je da se hraniš nezadovoljstvom...

A ovo oko plaketa i podobnosti.....mah, kao što Scot Peck kaže, život je težak i samo onaj ko prihvati tu činjenicu ima u njemu šansu....čuj da te sekiraju nekakve plakete...
greatful_and_dead

#656 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by greatful_and_dead »

jeza u ledja wrote:
greatful_and_dead wrote:
Naravno da te ne sputava u bilo čemu, a posebno da budeš produktivan. Ne kažem da ljudi ne prate isto tako sve u državi u kojoj žive. Ali jednostavno ne vidim svrhu u stalnom zadržavanju u toku sa apsolutno svim što se ovde dešava, a želio si pobjeći od mentaliteta. Ne mislim ti lično :)
Pa taj neko ko to radi ocigledno nije htio pobjeci od mentaliteta.
Pa iz mog iskustva 90% ih želi pobjeći, a kada pobjegnu, onda su prisutni na druge načine. Evo i na forumu, razumijem učestvovati i trošiti vrijeme na temama o reprezentaciji, želji, sarajevu bla bla, ali zašto učestvovati i raspravljati se na nekim strogo lokalnim, često kratko aktuelnim temama, koje uglavnom na bilo koji način ne dotiću bilo koga van kantona?

Kakav je dojam o tome ljudi koji su vani, njihova iskustva sa ostalim ljudima koji su sa njima vani. Da li ti ljudi kukaju za Bosnom, pričaju o Bosni, kada se nađu sa drugim Bosancima bezveze na kafi utorkom? Da je taj mentalitet ovde nešto što je grozno, ali bez čega se ne može? Jesmo li mi ipak osuđeni na taj mentalitet?

Nemam stvarno nikakve skrivene motive, planiram otići, sve me interesuje.
greatful_and_dead

#657 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by greatful_and_dead »

Gregor Samsa wrote:
pa valjda zakon o radu direktno utice na moju porodicu i prijatelje? isto kao i plata parlamentarcima? izborni rezultati? politička situacija? zanima me sve to. a to i nema neke veze s mentalitetom. s mentalitetom ima veze to sto sad ne moram da se bakcem sa salterusom koja pusi za salterom, sto ne nailazim na ljudsko govno u liftu zgrade, sto mi neko ne jebe mater kad stanem pjesaku na pjesackom prelazu, sto ne gledam razvaljene parkove i klupe, sto ne gledam zapustenost grada i potpunu nebrigu građana o okolini, sto mi ne prosipaju smeće s prozora na auto, sto ne gledam to sve zajedno... to je mentalitet, a politicka situacija je nesto drugo.
Upravu si ti potpuno. A nisu ni moji primjeri najbolji :)

Ali kontam kad u npr. SAD platiš da gledaš štajaznam Hayat iako imaš ogroman izbor, izlaziš u BH klubove, družiš se sa Bosancima itd... zar ne zadržavaš dio tog mentaliteta blizu sebe? Kad si totalno involviran u sve što se ovde dešava, pa ne možeš ni pitati šta ima ovde kada dođeš na odmor. Meni recimo više smeta ljudska pokvarena crta našeg mentaliteta, koja izvire na televizijama, portalima, forumima, facebooku. Nacionalizam, fašizam, primitivizam u kojem ostaješ ako se ne odmakneš od tog mikrosvijeta ovde.

Da ne ponavljam zbog čega sve ovo pitam, ako ti nije pegla pogledaj moj prethodni post.
Gregor Samsa

#658 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gregor Samsa »

greatful_and_dead wrote:
Gregor Samsa wrote:

Ali kontam kad u npr. SAD platiš da gledaš štajaznam Hayat iako imaš ogroman izbor, izlaziš u BH klubove, družiš se sa Bosancima itd... zar ne zadržavaš dio tog mentaliteta blizu sebe? Kad si totalno involviran u sve što se ovde dešava, pa ne možeš ni pitati šta ima ovde kada dođeš na odmor. Meni recimo više smeta ljudska pokvarena crta našeg mentaliteta, koja izvire na televizijama, portalima, forumima, facebooku. Nacionalizam, fašizam, primitivizam u kojem ostaješ ako se ne odmakneš od tog mikrosvijeta ovde.

Da ne ponavljam zbog čega sve ovo pitam, ako ti nije pegla pogledaj moj prethodni post.
Ne placam nikakveBiH lokalne televizije, nastojim da pratim sto objektivnije izvore informacija na internetu, ne druzim se s Bosancima, ne izlazim u etiketirane klubove, ni bosanske ni bilo koje druge, nego se druzim s ljudima koji mi odgovaraju, a ponekad se zadesi da je to Bosanac, a ponekad Juznoafrikanac ili Rus ili Kinez ili Njemac... Mrzim svaki oblik organizovanja dijaspore i na takve sastanke ne idem niti ucestvujem u njihovoj organizaciji. Znam neke ljude iz ambasade jer smo se silom prilika upoznali i ljude iz Bosne i cijelog Balkana na koje sam slucajno nabasao. Druzim se s onima koji mi odgovaraju, bez razlike odakle su. I to bi bilo otprilike to. :)
jefferson

#659 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

greatful_and_dead wrote:
Gregor Samsa wrote:

Niko ne pokusava da izgubi potpuno kontakt sa BiH niti treba. ALi pogresno je misljenje da eto u SAD Australiji ili sta ja znam svi lete u BH klubove, gledaju Hayat itd. Ja dolazim na forum prvenstvno zbog auta, a nekada i politike. Odkako je podforum politika postalo skupljaliste kojekakvih teoreticara zavjere koji nikad nisu maknuli iz mahale ali sve znaju, toga sams e kanio manje vise. Medjutim da placam Hauat ili sta ja znam, ne pada mi na pamet!
Da izlazim u nase klubove? Isto tako. Niti ih ima ovdje gdje sam. Ustvari svi gradovi u kojima sam zivio nisu imali nase klubove i slicne "establismente."
Nisu svi u SAD< Australiji i slicno guzicom u tim drzavama a mislima u BiH, kukaju i pricaju kako ce se vratiti a nikd im to ne bi palo na pamet. Sve sam ja to vidio, i kuce u kojima se gleda Grand, turbo folk ubi, pljuje po Americi, amerikancima, kako su svi glupi a oni pametni a pivu jos ne mogu kupiti jer nisu naucili jezik kako treba (istinita prica, vidio svojim ocima tj. usima).
Ono sto je Gregor rekao je 100% tacno. Najzalosnije je sto se u BIH odlazak gleda kroz prizmu patriotizma. Ovdje 80% forumasa odmah poteze patriotizam a srali su u pelene kada je 90% dijasporasa ovdje zajebavalo po Igmanu 94-te i slicnim turistickim mjestima. Ja sam u SAD upoznao vise ovih sto su otisli nakon rata razocaranih za sta su se borili nego oni koji su morali otici. Eto nekom se zajebavalo u rovu i ond aodlucio otici onako da bi izdao drzavu. Meni neko akda spomene patriotizam odmah prestanem slusati sta imaju takvi ljudi sta reci. U sustini, vecina takvih bi isto razgulila ali nisu skontali kako. Da bi se bolje osjecali spocitavaju tvoj odlazak kroz patriotizam ili spocitavaju uspjeh.
Onda dolazi ona: nema boljih ljudi, vole sjest i popit. Nema boljih al u qrtzu. Ubi korupcija, kriminal, okolis ko da smo na drugoj planeti, ali vole sjest i popit.
jeza u ledja

#660 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

greatful_and_dead wrote:
jeza u ledja wrote:
greatful_and_dead wrote:
Pa taj neko ko to radi ocigledno nije htio pobjeci od mentaliteta.
Pa iz mog iskustva 90% ih želi pobjeći, a kada pobjegnu, onda su prisutni na druge načine. Evo i na forumu, razumijem učestvovati i trošiti vrijeme na temama o reprezentaciji, želji, sarajevu bla bla, ali zašto učestvovati i raspravljati se na nekim strogo lokalnim, često kratko aktuelnim temama, koje uglavnom na bilo koji način ne dotiću bilo koga van kantona?

Kakav je dojam o tome ljudi koji su vani, njihova iskustva sa ostalim ljudima koji su sa njima vani. Da li ti ljudi kukaju za Bosnom, pričaju o Bosni, kada se nađu sa drugim Bosancima bezveze na kafi utorkom? Da je taj mentalitet ovde nešto što je grozno, ali bez čega se ne može? Jesmo li mi ipak osuđeni na taj mentalitet?

Nemam stvarno nikakve skrivene motive, planiram otići, sve me interesuje.
Ma ja sam operisan od toga vec dugo godina pa i ne znam vise kakvi su "nasi" ljudi u dijaspori. Ne da ne placam Hayat, ja nemam uopste televizor godinama. Ovaj forum mi je u razlicitim periodima zivota haman bio pa jedini kontakt s nasim ljudima, osim porodice i rijetko nekog na kog naletim. Sad poznajem par Bosanaca i cujemo se ponekad. :D Davno sam isto tako prestao pisati i zanimati se o domacoj politici, a pogotovo ne pisati o tome. Mislim rijetko rijetko kad. A ovako neke sitne stvari, tipa otvorio se novi hotel na Trebevicu ili nesto tako me zanima. I naravno - fudbal. :D

Ne treba uopste razmisljati o tim stvarima previse, nasem mentalitetu i slicno. Ako negdje ides, ili hoces nesto da postignes - to ganjaj. Lako ces za mentalitet. Ima nasih ljudi svakakvih, nevjerovatno kakvih sudbina ima. Ja sam upoznao ljude koje uopste ne interesuje ni Bosna ni Jugoslavija, ne znaju haman ni ko je Edin Dzeko, nit ih ja zanimam kao Bosanac. Pice ljudi svoje 100 na sat i traze se gdje i kako hoce. Bitno je da imas izbor.
stakasa

#661 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

jeza u ledja wrote:Otisao iz BiH na studije. Nisam mislio ostajati, ali kao i mnogim drugim promjeni se nesto u glavi. Sada, iskreno, daleko od toga da je zivotni standard jedini razlog sto ne bih zivio u BiH. Mozda, da je zivotni standard, a s time i neke druge stvari, u BiH svima drasticno visi, ali to je vec sci-fi. Zapad pruza mnogo vise od dobre plate, u tome je poenta.
.
.
.

Zemlje zapada su takodje medjusobno uvezane komunikacijski, ekonomski, lingvisticki, politicki mnogo vise nego zemlje u nasem okruzenju (osim jezika). Dosta ljudi ne razumije znacaj modernog transporta (ili u slucaju Amerike i jeftinog goriva), brzog interneta i sta to predstavlja za mobilnost ljudi, mjesto zivljenja i mjesto rada
.
.
.

.
Tacno
prog321

#662 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Kao u BiH smo ekonomski, lingvisticki, komunikativno nepovezani ? :-)
Samo kafana, jedi i pij. :-)
detroit-mercy

#663 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Kao u BiH smo ekonomski, lingvisticki, komunikativno nepovezani ? :-)
Koliko ti treba od Sarajeva do Bihaca ili od Bihaca do Brckog. Koliko ljudi svaki dan putuje iz Mostara za Sarajevo ili iz Sarajeva za Mostar, poslom, skolom i sl. I nemoj mi sad, ja do Mostara vozio 50 minuta :mrgreen: . Jos smo mi komunikacijski dosta zatvorena zemlja/drustvo.
detroit-mercy

#664 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

greatful_and_dead wrote:U nekoliko postova ovde, raja koja je vani je spomenula, pa i naglasila, mentalit kao jedan od najvećih problema u Bosni, a ustvari i razloga odlaska. Niko to nije tačno ovako napisao, ali eto ja sam stekao takav dojam. I ne samo ovde, generalno ljudi koji odu uvijek napominju mentalitet kao jedan od važnih razloga odlaska. I potpuno se slažem, odvratan mentalitet.

Ali me zanima jedna stvar, koja je izražena kod velikog broja istih tih ljudi, a to je da i pored tog stava o mentalitetu, ipak ne mogu da se odmaknu od istog. Druženje s bosancima, bosanski portali, forumi, vijesti, televizije, facebook grupe, praćenje stanja, politike itd...

Zašto? Kad si već otišao, pobjegao od mentaliteta, zašto se zadržavaš? Ne kažem da treba totalno otuđenje, ali zašto se zamarati svakodnevnicom ovde? Ne prigovaram nikome, samo me zanima taj fenomen. Od mase mojih prijatelja koji su otišli, samo za jednog znam da nema pojma šta se ovde dešava, osim reprezentacije i sličnih stvari. Niti ga interesuje. Svi ostali, samo fizički nisu tu :)

Podržavam odlazak apsolutno, naravno ko želi, a i sam bih se sutra ispalio. I garant ne bih pratio ništa šta se dešava.
Velika vecina koja se prati desavanja je otisla u nekim godinama kada si vec formiran kao licnost ili sto be rekli nasi ljud istesan si po nasem kalupu. Oni koji su rodjeni u ovim zemljama ili koji su kao jako mali otisli iz BiH, njih boli kurac i za BiH i za politikom, i za forumom i sl :mrgreen: .
Sad, sto se druzis sa Bosancima :-), sto se ne bi druzio. Nisu Bosanci azbahe pa da covjek bjezi od njih. Na pocetku, druzis se sa svima, kasnije isfiltriras, pa se druzis samo sa onima koji ti odgovaraju. Ja ovdje imam dosta nase raje sa kojim volim sjesti, sjedem i sa Nijemcima, Amerikancima, kurcima palcima :mrgreen: . Ali na kraju, volim onu nasu zajebanciju, humor, pa se malo zarakijas i sl.
Fudo387

#665 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:Sad, sto se druzis sa Bosancima , sto se ne bi druzio. Nisu Bosanci azbahe pa da covjek bjezi od njih. Na pocetku, druzis se sa svima, kasnije isfiltriras, pa se druzis samo sa onima koji ti odgovaraju. Ja ovdje imam dosta nase raje sa kojim volim sjesti, sjedem i sa Nijemcima, Amerikancima, kurcima palcima . Ali na kraju, volim onu nasu zajebanciju, humor, pa se malo zarakijas i sl.
:thumbup:

Sta imam bjezati od samog sebe, ne mogu ja preko noci postati japanac, a sve i da mogu ne bih.
Ubio bih se od dosade. :D
HAVANA

#666 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by HAVANA »

Fu-Do :brusli: :lol:
Ci-Nick

#667 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Ci-Nick »

Teška tema,....prije par dana bio moj brat iz Njemačke, brat blizanac,... i sad je on zvanično Nijemac a ja Bosanac. :sad: :sad:
Na odlasku iskreno meni žao što on odlazi,... nije mi žao što ja ostajem,.. a vidim i njemu se spičilo.
Mnogi nisu ni svjesni zašto su zapravo toliko "prisutni" u BiH iako žive tamo negdje daleko.
Pretpostavljam da se samo komunikacijom sa BiH i ljudima ovdje može postići onaj osjećaj,... živ sam, postojim.
berenice

#668 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by berenice »

Ci-Nick wrote:Teška tema,....prije par dana bio moj brat iz Njemačke, brat blizanac,... i sad je on zvanično Nijemac a ja Bosanac. :sad: :sad:
Na odlasku iskreno meni žao što on odlazi,... nije mi žao što ja ostajem,.. a vidim i njemu se spičilo.
Mnogi nisu ni svjesni zašto su zapravo toliko "prisutni" u BiH iako žive tamo negdje daleko.
Pretpostavljam da se samo komunikacijom sa BiH i ljudima ovdje može postići onaj osjećaj,... živ sam, postojim.
Jednostavno receno. I bas tako i jeste. Meni kad sve dopizdi, ja dodjem ovdje, npr. Ne znam ni zasto. Zapravo - da se osjetim. Hvala za post. Zivio!
prog321

#669 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:Kao u BiH smo ekonomski, lingvisticki, komunikativno nepovezani ? :-)
Koliko ti treba od Sarajeva do Bihaca ili od Bihaca do Brckog. Koliko ljudi svaki dan putuje iz Mostara za Sarajevo ili iz Sarajeva za Mostar, poslom, skolom i sl. I nemoj mi sad, ja do Mostara vozio 50 minuta :mrgreen: . Jos smo mi komunikacijski dosta zatvorena zemlja/drustvo.
4 sata do Banjaluke
Lagano bez natezanja. Cim dodjem sjednem i popričam sa komšijama koji dodju iz Danske i Švedske . Prenoćim kod kuće. Sutradan 2 sata do Zagreba kod poznanika rodom iz Bugojna koji ima svoj hotel tamo. I opet nazad isto. Nekoliko puta godišnje.
Ne znam za druge ali meni nije teško.
Jes' da vozim 4matic sa 250 konja. :-D
Ali opet kad razmislim zimi sam 20 minuta od skijanja, ljeti 3 sata od mora.
Nije nikako loše :-D
Fudo387

#670 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:4 sata do Banjaluke Lagano bez natezanja. Cim dodjem sjednem i popričam sa komšijama koji dodju iz Danske i Švedske . Prenoćim kod kuće. Sutradan 2 sata do Zagreba kod poznanika rodom iz Bugojna koji ima svoj hotel tamo. I opet nazad isto. Nekoliko puta godišnje. Ne znam za druge ali meni nije teško. Jes' da vozim 4matic sa 250 konja. Ali opet kad razmislim zimi sam 20 minuta od skijanja, ljeti 3 sata od mora.Nije nikako loše
Pa eto vidis, zatvoren si.
Za toliku udaljenost u US ti treba sat i po' , to da ne zuris i postujes ogranicenje.
Znaci, dok ti zagrijes svog 4matica, pogledas u retrovizor kako ti cackalica stoji u ustima, amer vec stigao i naradio se. :D
jeza u ledja

#671 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote:
4 sata do Banjaluke
Lagano bez natezanja. Cim dodjem sjednem i popričam sa komšijama koji dodju iz Danske i Švedske . Prenoćim kod kuće. Sutradan 2 sata do Zagreba kod poznanika rodom iz Bugojna koji ima svoj hotel tamo. I opet nazad isto. Nekoliko puta godišnje.
Ne znam za druge ali meni nije teško.
Jes' da vozim 4matic sa 250 konja. :-D
Ali opet kad razmislim zimi sam 20 minuta od skijanja, ljeti 3 sata od mora.
Nije nikako loše :-D
Vauu za samo 4 sata?!

Milano - Rim, 3 puta veca udaljenost se stigne za 3 i po sata.
Pariz - London, 3 puta veca udaljenost se stigne za 2 i po sata.
Madrid - Barcelona, 2h45m, isto vise od 3 puta veca udaljenost.
Zeneva - Cirih, 2 i po sata, 50% veca udaljenost.
Prag - Bratislava, 3 sata, skoro duplo veca udaljenost.
Beograd - Zagreb, 3 i po sata, duplo veca udaljenost.
Brisel - Amsterdam, optrilike ista udaljenost, stigne se za 2h15m.
Minhen - Frankfurt, duplo veca udaljenost, 3h15m.
Stokholm - Geteborg, ispod 3 sata, 2 i po puta veca udaljenost.
Bec - Ljubljana, 3h45m, duplo veca udaljenost.
Njujork - Vasington, manje od 3 sata, duplo veca udaljenost.
Hjuston - Dalas, 4h, duplo veca udaljenost.
Tokio - Kjoto, 3h15m, 3 put veca udaljenost.

Mislim, o cemu pricamo??
U jednoj zemlji Zapada bilo bi sasvim normalno (znaci ne da si neki ekstrem), da zivis u Zenici ili Konjicu, a radis u Sarajevu svaki dan. Kod nas bi to bio fenomen. A ne bi bilo cudno ni da zivis u Tuzli, a radis u Sarajevu, jer bi s dobrim autoputem ili jos bolje, vozom, mogao biti na poslu za sat, sat i po (vrata do vrata).
Plus kao sto spomenuh internet, povezanost telekomunikacijama, pa bi mogao zivjeti i dalje i raditi od kuce, te dolaziti na posao eventualno 2 put sedmicno.
Da letis na odredjenoj destinaciji redovno, recimo svake sedmice u neko manje mjesto, vrlo brzo bi skontao koliko ljudi to radi godinama. Znaci u ponedjeljak na posao, u petak nazad kuci. Iznajme stan u drugom gradu ili spavaju kod prijatelja/u hotelu.
Naravno to je kod nas nepojmljivo.
prog321

#672 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Pa gradimo autoput. Fadil kaže da će biti gotov za 5.god :-D
A ne razumijem tu povezanost internetom
Na što misliš? Moj posao obavljam na kompjuteru.
Aerodrom mi 15 min od stana. Idem gdje hoću . Zašto je to različito od tebe?
Last edited by prog321 on 27/05/2016 23:57, edited 1 time in total.
Fudo387

#673 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Pihh, ne možeš u Americi nigdje stići za sat i po. :-D
Tetka mi u Nju Dzersiju a najbliža rodica nam u Atlanti.
Oči su nam ispali vozeći 13 sati. Nikada više :(

Ps.
Titio te mrtvi, pa znas li ti koliko ima od New Jersey a do Atlante? 1400 kilometara.

I to spominjes u prici Sarajevo-Banjaluka? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Mogao si na avion, da se ne maltretiras toliko.
prog321

#674 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Ma bio mlad i lud. :-D
jeza u ledja

#675 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

prog321 wrote:Pihh, ne možeš u Americi nigdje stići za sat i po. :-D
Tetka mi u Nju Dzersiju a najbliža rodica nam u Atlanti.
Oči su nam ispali vozeći 13 sati. Nikada više :(

Ps.
Aerodrom? Mislis SJJ? :lol:
Povezanost istog sa bilo cim bitnim je vrlo losa, odnosno nepostojeca. Zimi letit je igra ruleta, da li ce aeordrom biti otvoren ili ne. Svoj posao obavljas na kompjuteru, ali ne, pretpostavljam, od kuce. New Jersey je udaljen od Atlante 1400 kilometara.
Post Reply