AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)
-
kakavdanakneiskustvu
-
Hadzi Lojo
#652 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
http://www.oslobodjenje.ba/kun/umjetnos ... evo/178473
Nadjoh ovaj interesantan clanak u Oslobodjenju i u njemu interesantno svjedocenje kako su nekad stanovnici Sarajeva za Ramazan palili sarene svijece.
Ja se takodje sjecam toga, kada sam te svijece kupovao sa rajom u svjecari ispod Kovaca i onda po mahalama prodavali iste i zaradjivali djeparac za kuglanu, kina isl. Te svijece su se palile za 27 noc Ramazana. Znam samo da je taj obicaj nekako dojednom iscezao, i da se te svijece vise nisu prodavale. Interesuje me da li se jos neko sjeca tih svijeca, jer mnogi se sada cudom cude kada im to spomenes.
Po mome misljenju ili je to bio neki Siitski obicajkoji nam je neko podvalio sa svojih putovanja (kao sto nam sada podvaljuju tkz. vehabizam) ili je bila neka kontra komsijama krscanima, kao evo kad vi palite i mi cemo. Mozda je taj neislamski obicaj ipak IZ ukinula kada su vidjeli odakle dolazi.
Ne znam da li je to bio obicaj i drugim gradovima BiH nisam imao priliku razgovarati o tome.
Nadjoh ovaj interesantan clanak u Oslobodjenju i u njemu interesantno svjedocenje kako su nekad stanovnici Sarajeva za Ramazan palili sarene svijece.
Ja se takodje sjecam toga, kada sam te svijece kupovao sa rajom u svjecari ispod Kovaca i onda po mahalama prodavali iste i zaradjivali djeparac za kuglanu, kina isl. Te svijece su se palile za 27 noc Ramazana. Znam samo da je taj obicaj nekako dojednom iscezao, i da se te svijece vise nisu prodavale. Interesuje me da li se jos neko sjeca tih svijeca, jer mnogi se sada cudom cude kada im to spomenes.
Po mome misljenju ili je to bio neki Siitski obicajkoji nam je neko podvalio sa svojih putovanja (kao sto nam sada podvaljuju tkz. vehabizam) ili je bila neka kontra komsijama krscanima, kao evo kad vi palite i mi cemo. Mozda je taj neislamski obicaj ipak IZ ukinula kada su vidjeli odakle dolazi.
Ne znam da li je to bio obicaj i drugim gradovima BiH nisam imao priliku razgovarati o tome.
- mango bob
#653 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Sve ti običaji u religijama su protiv Božije volje i robstvo za čovjeka.
Ljudi robuju ispraznim običajima Bogu potpuno nepotrebnim. Đabe pale svječe svi po svijetu, đabe klanjaju, poste, i obožavaju krst to jest kocku i simbole nauke poput zvijezde koja je dvije piramide, sve su to demonski običaji obožavanja palih anđela zvijezdanih naučnika.
Idenje u crkvetine i džamijetine
je krivi običaj i te građevine su kopije egipčanskih svetišta.
Ljudi robuju ispraznim običajima Bogu potpuno nepotrebnim. Đabe pale svječe svi po svijetu, đabe klanjaju, poste, i obožavaju krst to jest kocku i simbole nauke poput zvijezde koja je dvije piramide, sve su to demonski običaji obožavanja palih anđela zvijezdanih naučnika.
- fatamorgana
#654 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
A ove zadnje su opet kopije piramida iz Visokog i krug se zatvara, evo nas ope' na startu tj. kruženju piramida u prirodi!mango bob wrote:Sve ti običaji u religijama su protiv Božije volje i robstvo za čovjeka.
- zagortenej
- mango bob
#656 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
zagortenej wrote:
To nije Bogu potrebno. On hoće da ljudi razmišljaju a ne da budu zombiji koje vode slijepi religijski čarobnjaci. Ti rituali poput krsta, sviječa, klanjanja.. su običaji naroda koji još ne poznaju Boga, neznabošci.
Sve je to primitivno
https://youtu.be/KPOvBPRYkts
- zagortenej
#657 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Definicija islama samo prema Kur'anu
- aurora313
#658 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Daj bogati prestani lupati. Šta predlažeš; da ljudi razmišljaju dok se mole?!mango bob wrote:Eh, ljudi. Bog je istina obečao da če se svi narodi pokloniti pred njime, ali ne i da če se svakodnevno robotski klanjati kao neki roboti primitivni.
To nije Bogu potrebno. On hoće da ljudi razmišljaju a ne da budu zombiji koje vode slijepi religijski čarobnjaci. Ti rituali poput krsta, sviječa, klanjanja.. su običaji naroda koji još ne poznaju Boga, neznabošci.
Sve je to primitivno
I ko su ti neznabožci koji se klanjaju, pale svijeće ili nose valjda krstove... o čemu ti to pričaš?
Koju ti vjeru zagovaraš koja je drugačija ali je i dalje komšijska, abrahmska, i po čemu je ta bolja?
- mango bob
#659 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Naslov teme ti kaže ko su neznalice boga. Te religije koje znamo kao islam, hriščanstvo, judaizam, hinduizam... i dalje, oni su u suprotnosti onome što božanska vjera zahtjeva. Ukratko U suprotnosti Bibliji. Oni obožavaju vanzemaljsku tehnologiju koju su imali u posjedu narodi prije velikog potopa kad je Nuha, Noa izgradio arku i kad su građene piramide. Obožavaju krst, kocku i druge simbole drevne nauke. I ne samo to još su se odaljili od biblijske teme vršeči paganske običaje mnogobožaca ili neznabožaca. Mnoštvo je dokaza za to.aurora313 wrote:Daj bogati prestani lupati. Šta predlažeš; da ljudi razmišljaju dok se mole?!mango bob wrote:Eh, ljudi. Bog je istina obečao da če se svi narodi pokloniti pred njime, ali ne i da če se svakodnevno robotski klanjati kao neki roboti primitivni.
Sve je to primitivno
I ko su ti neznabožci koji se klanjaju, pale svijeće ili nose valjda krstove... o čemu ti to pričaš?
Koju ti vjeru zagovaraš koja je drugačija ali je i dalje komšijska, abrahmska, i po čemu je ta bolja?
- fatamorgana
#660 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
I zlatno tele!mango bob wrote:Naslov teme ti kaže ko su neznalice boga. Te religije koje znamo kao islam, hriščanstvo, judaizam, hinduizam... i dalje, oni su u suprotnosti onome što božanska vjera zahtjeva. Ukratko U suprotnosti Bibliji. Oni obožavaju vanzemaljsku tehnologiju koju su imali u posjedu narodi prije velikog potopa kad je Nuha, Noa izgradio arku i kad su građene piramide. Obožavaju krst, kocku i druge simbole drevne nauke. I ne samo to još su se odaljili od biblijske teme vršeči paganske običaje mnogobožaca ili neznabožaca. Mnoštvo je dokaza za to.aurora313 wrote:Daj bogati prestani lupati. Šta predlažeš; da ljudi razmišljaju dok se mole?!mango bob wrote:Eh, ljudi. Bog je istina obečao da če se svi narodi pokloniti pred njime, ali ne i da če se svakodnevno robotski klanjati kao neki roboti primitivni.
Sve je to primitivno
- aurora313
#661 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Još ostaješ nejasan o čemu govoriš? Čija je to Biblija; Jehovinih svjedoka, Adventista, Mormona... koga?mango bob wrote:Naslov teme ti kaže ko su neznalice boga. Te religije koje znamo kao islam, hriščanstvo, judaizam, hinduizam... i dalje, oni su u suprotnosti onome što božanska vjera zahtjeva. Ukratko U suprotnosti Bibliji....
Daj malo preciznije ako ikako može.
- Gojeni H
#662 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Hoce l' @Diwan? Kako visi?mango bob wrote:
Naslov teme ti kaže ko su neznalice boga. Te religije koje znamo kao islam, hriščanstvo, judaizam, hinduizam... i dalje, oni su u suprotnosti onome što božanska vjera zahtjeva. Ukratko U suprotnosti Bibliji. Oni obožavaju vanzemaljsku tehnologiju koju su imali u posjedu narodi prije velikog potopa kad je Nuha, Noa izgradio arku i kad su građene piramide. Obožavaju krst, kocku i druge simbole drevne nauke. I ne samo to još su se odaljili od biblijske teme vršeči paganske običaje mnogobožaca ili neznabožaca. Mnoštvo je dokaza za to.
- mango bob
#663 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Božija je biblija. Nije Biblija ničija, niko je ne može prisvojiti. svim je narodima poslana kontaš liaurora313 wrote:Još ostaješ nejasan o čemu govoriš? Čija je to Biblija; Jehovinih svjedoka, Adventista, Mormona... koga?mango bob wrote:Naslov teme ti kaže ko su neznalice boga. Te religije koje znamo kao islam, hriščanstvo, judaizam, hinduizam... i dalje, oni su u suprotnosti onome što božanska vjera zahtjeva. Ukratko U suprotnosti Bibliji....
Daj malo preciznije ako ikako može.
Ko god želi može je uzeti i čitati i tako se prosvjetliti. Imaš je dostupnu. Ljudi je svojataju, a ta je poruka dana svima
-
El Mumin
#664 Re: RE: Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Biblija je sve danas, nego Božija riječ.mango bob wrote:Božija je biblija. Nije Biblija ničija, niko je ne može prisvojiti. svim je narodima poslana kontaš liaurora313 wrote:Još ostaješ nejasan o čemu govoriš? Čija je to Biblija; Jehovinih svjedoka, Adventista, Mormona... koga?mango bob wrote:Naslov teme ti kaže ko su neznalice boga. Te religije koje znamo kao islam, hriščanstvo, judaizam, hinduizam... i dalje, oni su u suprotnosti onome što božanska vjera zahtjeva. Ukratko U suprotnosti Bibliji....
Daj malo preciznije ako ikako može.![]()
Ko god želi može je uzeti i čitati i tako se prosvjetliti. Imaš je dostupnu. Ljudi je svojataju, a ta je poruka dana svima
Danas ne postoji ni kopija kopije biblije u svima nam je to jasno.
U jednoj piše jedno , u drugoj drugo, da se tačno čovjek izgubi u toj šumi kontradiktornosti.
Elhamdullilah , sa Kur'anom nema tih problema.
Jedan i jedini na cijelom svijetu...
Sent from my D5103 using Tapatalk
- aurora313
#665 Re: RE: Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Za Bibliju se slažem. Zbrda-zdola.El Mumin wrote:Biblija je sve danas, nego Božija riječ.mango bob wrote:Božija je biblija. Nije Biblija ničija, niko je ne može prisvojiti. svim je narodima poslana kontaš liaurora313 wrote:Još ostaješ nejasan o čemu govoriš?![]()
U jednoj piše jedno , u drugoj drugo, da se tačno čovjek izgubi u toj šumi kontradiktornosti.
I veliš, nema kontradiktornosti u Kuranu. Sve je A-Ok.
Malo znam o Kuranu ali ipak mislim da nisi u pravu. Ali hadisi su ipak dio kuranskih tumačenja, a tamo vlada kornukopija kontradikcija i proizvoljnosti.
Ukratko, niko nije savršen pa ni onaj gore... ili oni... ili ona...
- mango bob
#666 Re: RE: Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
.Jeste zapeli ljudi sa tim kontradiktornostima.
Te kontra nisu to što vi mislite, samo to ne kuže neupučeni. Jednostavno niste upučeni u sadržaji i zato vjerujete da Božija Riječ nije Božija Riječ. Treba krenuti od toga da je Biblija zaista Božija. Obrnute tvrdnje su šejtanska posla 
-
El Mumin
#667 Re: RE: Re: RE: Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Kako misliš "hadisi su dio Kuranskih tumačenja" ?aurora313 wrote:Za Bibliju se slažem. Zbrda-zdola.El Mumin wrote:Biblija je sve danas, nego Božija riječ.mango bob wrote: Božija je biblija. Nije Biblija ničija, niko je ne može prisvojiti. svim je narodima poslana kontaš li![]()
I veliš, nema kontradiktornosti u Kuranu. Sve je A-Ok.
Malo znam o Kuranu ali ipak mislim da nisi u pravu. Ali hadisi su ipak dio kuranskih tumačenja, a tamo vlada kornukopija kontradikcija i proizvoljnosti.
Ukratko, niko nije savršen pa ni onaj gore... ili oni... ili ona...
Sent from my D5103 using Tapatalk
- Diwan
#668 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
'Morao' sam ovo postaviti da se malo ljudi nasmiju u ovoj strogoj 'islamskoj' zbilji.
Razmišljam da otvorim temu 'Vjerski humor' gdje bih postavljao sve ovakve i slične 'vjerske' ili zvjerske bisere, kojima su razum i pamet davno rekla čao i zbogom.
A inače, borba protiv vjetrenjača slabo ili nikako ne donosi uspjeha, ako čovjek želi samome sebi dobro.
Da ne zaboravim ono glavno .... primam Fatihu ako kome izmamim osmijeh na lice sa ovim što slijedi
'Predaja' je inače srceparajuća, pa nije naodmet imati i neku papirnatu maramicu pored sebe, ako kane kakva suza
Spasi Bože od bajki, laži, zabluda i 'islama'
Razmišljam da otvorim temu 'Vjerski humor' gdje bih postavljao sve ovakve i slične 'vjerske' ili zvjerske bisere, kojima su razum i pamet davno rekla čao i zbogom.
A inače, borba protiv vjetrenjača slabo ili nikako ne donosi uspjeha, ako čovjek želi samome sebi dobro.
Da ne zaboravim ono glavno .... primam Fatihu ako kome izmamim osmijeh na lice sa ovim što slijedi
'Predaja' je inače srceparajuća, pa nije naodmet imati i neku papirnatu maramicu pored sebe, ako kane kakva suza
Omer, r.a., pripovijeda: ''Jednog dana je Poslanik, a.s., tražio donacije. U meni se pojavila želja da nadmašim Ebu Bekra, koji je u svakom dobrom djelu bio bolji od mene. Donio sam pola svoga bogatstva i prišao Poslaniku, a.s., te rekao da je to pola moga imetka, a da sam drugu polovicu ostavio svojoj porodici. Ebu Bekr je tada ušao sa vrećom zlata i stavio je pred noge Poslaniku, a.s. Poslanik, a.s., ga upita koji je to dio njegovog imetka, a on odgovori: 'CIJELI'. Poslanik, a.s., pogleda u mene, a zatim upita Ebu Bekra: 'A šta si ostavio svojoj djeci?' Ebu Bekr odgovori: 'Ostavio sam im Allaha i Njegovog Poslanika.'
Nakon tog događaja niko danima više nije vidio Ebu Bekra. Čak se nije pojavljivao ni u džamiji. Osjećajući prazninu zbog njegovog odsustva Poslanik, a.s., upita ashabe šta je sa Ebu Bekrom. Ashabi rekoše da je Ebu Bekr dao sav svoj imetak i da nema ništa osim jednog komada tkanine koji je dijelio sa svojom suprugom, oblačeći ga naizmjenično radi namaza. Tada Poslanik, a.s., posla Bilala, r.a., da ode kući njegove kćerke Fatime, r.a., i da je upita ima li ona kakvog viška platna pa da to odnese Ebu Bekru kako bi on došao u džamiju. Sve što je Fatima imala bilo je jedno platno od kozje dlake. Kada je Ebu Bekr omotao to oko svog struka bilo je prekratko, pa je prišio nekoliko palminih listova na to kako bi se pokrio i onda je krenuo u džamiju.
Prije nego što je on stigao, Džebrail je došao Poslaniku, a.s., obučen isto kao Ebu Bekr. Poslanik, a.s., reče Džebrailu da ga nikad nije vidio obučenog na tako čudan način, a Džebrail mu odgovori da su toga dana svi meleki na nebesima bili tako obučeni u čast Ebu Bekra, odanog, darežljivog i vjernog. A zatim mu reče da Uzvišeni Allah šalje svoje blagoslove i selame Ebu Bekru sa porukom Poslaniku, a.s.: 'Reci Ebu Bekru da je Gospodar njegov zadovoljan njime, ako je on zadovoljan svojim Gospodarom.' Kada je Ebu Bekr došao pred Poslanika, a.s., i čuo dobre vijesti, poskočio je, zahvalio se Dragom Allahu i rekao: 'Uistinu sam zadovoljan svojim Gospodarom.' I od silne sreće okrenuo se tri puta oko sebe.''
- Towelie
#669 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Da umesto imena Ebu Bekr stoji Ali, dal bi i dalje vazilo da se radi o bajci i lazi, ili bi tad prica bila za koji procenat verovatnija?Diwan wrote:'Morao' sam ovo postaviti da se malo ljudi nasmiju u ovoj strogoj 'islamskoj' zbilji.
Da ne zaboravim ono glavno .... primam Fatihu ako kome izmamim osmijeh na lice sa ovim što slijedi![]()
![]()
'Predaja' je inače srceparajuća, pa nije naodmet imati i neku papirnatu maramicu pored sebe, ako kane kakva suza![]()
![]()
![]()
Omer, r.a., pripovijeda: ''Jednog dana je Poslanik, a.s., tražio donacije. U meni se pojavila želja da nadmašim Ebu Bekra, koji je u svakom dobrom djelu bio bolji od mene. Donio sam pola svoga bogatstva i prišao Poslaniku, a.s., te rekao da je to pola moga imetka, a da sam drugu polovicu ostavio svojoj porodici. Ebu Bekr je tada ušao sa vrećom zlata i stavio je pred noge Poslaniku, a.s. Poslanik, a.s., ga upita koji je to dio njegovog imetka, a on odgovori: 'CIJELI'. Poslanik, a.s., pogleda u mene, a zatim upita Ebu Bekra: 'A šta si ostavio svojoj djeci?' Ebu Bekr odgovori: 'Ostavio sam im Allaha i Njegovog Poslanika.'
Nakon tog događaja niko danima više nije vidio Ebu Bekra. Čak se nije pojavljivao ni u džamiji. Osjećajući prazninu zbog njegovog odsustva Poslanik, a.s., upita ashabe šta je sa Ebu Bekrom. Ashabi rekoše da je Ebu Bekr dao sav svoj imetak i da nema ništa osim jednog komada tkanine koji je dijelio sa svojom suprugom, oblačeći ga naizmjenično radi namaza. Tada Poslanik, a.s., posla Bilala, r.a., da ode kući njegove kćerke Fatime, r.a., i da je upita ima li ona kakvog viška platna pa da to odnese Ebu Bekru kako bi on došao u džamiju. Sve što je Fatima imala bilo je jedno platno od kozje dlake. Kada je Ebu Bekr omotao to oko svog struka bilo je prekratko, pa je prišio nekoliko palminih listova na to kako bi se pokrio i onda je krenuo u džamiju.
Prije nego što je on stigao, Džebrail je došao Poslaniku, a.s., obučen isto kao Ebu Bekr. Poslanik, a.s., reče Džebrailu da ga nikad nije vidio obučenog na tako čudan način, a Džebrail mu odgovori da su toga dana svi meleki na nebesima bili tako obučeni u čast Ebu Bekra, odanog, darežljivog i vjernog. A zatim mu reče da Uzvišeni Allah šalje svoje blagoslove i selame Ebu Bekru sa porukom Poslaniku, a.s.: 'Reci Ebu Bekru da je Gospodar njegov zadovoljan njime, ako je on zadovoljan svojim Gospodarom.' Kada je Ebu Bekr došao pred Poslanika, a.s., i čuo dobre vijesti, poskočio je, zahvalio se Dragom Allahu i rekao: 'Uistinu sam zadovoljan svojim Gospodarom.' I od silne sreće okrenuo se tri puta oko sebe.''
- Smrcak15
#670 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nikad to cuo nisam prije nego de nam reci ko prenosi predaju lanac prenosilaca , u kojoj zbirci je hadis i kolika je vjerodostojnost. Ako hadis nije vjerodostojan, to se ne prihvata niti vjeruje zdravo za gotovo.Diwan wrote:'Morao' sam ovo postaviti da se malo ljudi nasmiju u ovoj strogoj 'islamskoj' zbilji.
Da ne zaboravim ono glavno .... primam Fatihu ako kome izmamim osmijeh na lice sa ovim što slijedi![]()
![]()
'Predaja' je inače srceparajuća, pa nije naodmet imati i neku papirnatu maramicu pored sebe, ako kane kakva suza![]()
![]()
![]()
- Diwan
#671 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Pa kod 'sunija' , a ovo je takođe jedna velika floskula sama ova riječ, pošto 'sunije' po 'sunetu' ubiše Poslanikovu a.s. porodicu, jer 'slijediše' Poslanika a.s., nije moguća druga verzija idolopoklonostva, veličanja i bajki osim da u glavnim ulogama budu Omer ili Ebu Bekr. Nekako su izostavili Osmana iz tih njihovih telenovela.
Ali nije mi bila poenta da svodim ovo ludile od 'vjere' na jedan lik kao što je Ebu Bekr, mogao je biti neki drugi 'heroj' 'islama', vec da malo nasmijem staru raju sa foruma.
Živi i zdravi bili
Ali nije mi bila poenta da svodim ovo ludile od 'vjere' na jedan lik kao što je Ebu Bekr, mogao je biti neki drugi 'heroj' 'islama', vec da malo nasmijem staru raju sa foruma.
Živi i zdravi bili
- mousstapha
#672 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Suza suzu goni. 
- asurbanipal
#673 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Inkvizicija u Osmanskom carstvu pod patronatom Ebu Su'ud efendije i Ibn Kemala, te pogubljenje Ismaila Mašukija (poznatog i kao šejh Oglan /dijete, dječak/) i njegovih murida 1528. godine. Ismail Mašuki propovijedao je koncept vahdet-i vudžuda, a osmanske vlasti dale su ga smaknuti izdajući fetvu s objašnjenjem da je njegovo učenje heretičko (proglasili su ga mulhidom, tj. onim koji negira Božije postojanje i Sudnji Dan). Nekoliko godina nakon njegovog pogubljenja izdana je druga fetva kojom se svako ko ustvrdi da je Ismail Mašuki neopravdano i nepravedno pogubljen i sam heretik i suočava se sa smrtnom kaznom.
- nasa
- nasa
#675 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Imamo vec par tvojih temaRazmišljam da otvorim temu 'Vjerski humor' gdje bih postavljao sve ovakve i slične 'vjerske' ili zvjerske bisere, kojima su razum i pamet davno rekla čao i zbogom.