Ratni put nase brigade pocinje u muzickoj skoli, koja se nalazi uz cestu, sastavljena je ceta od dobrovoljaca i pripadnika MOS-a. Nakon osnivanja bataljona brigada se seli na Bilmište a vojna policija koja je sastavljena od ljudi iz svih bataljona, zenickog, travnickog, kakanjskog ostaje u muz. skoli. Do nas su u zgradi vrtica bile smjestene zene i djeca, izbjeglice, i nepisano pravilo je bilo da njih cuvamo. Gore u hortelu Rudar je bio smjsten HVO. Ova pisanja i optuzbe su apsurd. Prvo mi smo sve pritvorenike smjeli zadrzavati najvise tri dana, i predajemo ih bataljonu vojne policije pri korpusu. Patkovic nikada nije dolazio u muzicku skolu, Jusuf Karalic je bio komandir i nije se zamarao zatvorenicima a vidim tamo da je "mlatio". Jedan situacija: nakon pokolja u Ahmicima mi smo imali dosta pritvorenika, pripadnika HVO-a. Kako to da ih nismo pobili? Gledamo dnevnik i vidimo beba od tri mjeseca pecena u rerni a porodica, koja ce kasnije biti ziva spalljena natjerana da gleda??!!! ni jedan bojovnik nije ubijen jer su ti ljudi bili pohvatani skoro bez borbe. Desilo se jedne prilike da je jedan od strazara zaboravio pusku dole u podrumu, a vidio sam da je neko izjavio kako smoih trpali u podkrovlje sto je notorna laz, i culi smo lupanje iz podruma. Preuzeli pusku i nikom nista. Mi smo odgovorni za muzicku skolu a za KP dom i ostake pritvore (Tetovo itd) mi nismo ni znali.Eborg wrote:Najbolje bi bilo da izneseš svoj stav kao repliku na već rečeno za što smatraš da nije tačno na ovoj temi. Dosta se govorilo o problematici mučenja/zlostavljanja u zeničkoj muzičkoj školi tako da je sad nepraktično izlagati sve ispočetka.
Evo za početak, zaboravih, je li to bilo u podrumu osnovne (jednospratnica bliže parku) ili srednje muzičke škole (višespratnica uz cestu)?
Zenica / III Korpus A RBiH
-
7mvbr
#651 Re: Zenica tokom rata
-
Tutnjavac
#652 Re: Zenica tokom rata
Poštujem to što kao svjedok pričaš, ali najmanje tri slučaja ratnog zločina (lakši oblici, premlaćivanje i loši uslovi...) su dokazani u Haagu, tokom procesa Hadžihasanoviću i Kuburi, čije odbrane nisu negirale da su se slučajevi dogodili nego se odbrana zasnivala na tome da nisu bili obaviješteni o tome. Sad nemam vremena da prolazim kroz cijele presude, mogu to uraditi sutra, ali možeš i ti naći na stranici Tribunala pa proći "search" kroz .pdf file presude pa ćeš vidjeti...7mvbr wrote:Ratni put nase brigade pocinje u muzickoj skoli, koja se nalazi uz cestu, sastavljena je ceta od dobrovoljaca i pripadnika MOS-a. Nakon osnivanja bataljona brigada se seli na Bilmište a vojna policija koja je sastavljena od ljudi iz svih bataljona, zenickog, travnickog, kakanjskog ostaje u muz. skoli. Do nas su u zgradi vrtica bile smjestene zene i djeca, izbjeglice, i nepisano pravilo je bilo da njih cuvamo. Gore u hortelu Rudar je bio smjsten HVO. Ova pisanja i optuzbe su apsurd. Prvo mi smo sve pritvorenike smjeli zadrzavati najvise tri dana, i predajemo ih bataljonu vojne policije pri korpusu. Patkovic nikada nije dolazio u muzicku skolu, Jusuf Karalic je bio komandir i nije se zamarao zatvorenicima a vidim tamo da je "mlatio". Jedan situacija: nakon pokolja u Ahmicima mi smo imali dosta pritvorenika, pripadnika HVO-a. Kako to da ih nismo pobili? Gledamo dnevnik i vidimo beba od tri mjeseca pecena u rerni a porodica, koja ce kasnije biti ziva spalljena natjerana da gleda??!!! ni jedan bojovnik nije ubijen jer su ti ljudi bili pohvatani skoro bez borbe. Desilo se jedne prilike da je jedan od strazara zaboravio pusku dole u podrumu, a vidio sam da je neko izjavio kako smoih trpali u podkrovlje sto je notorna laz, i culi smo lupanje iz podruma. Preuzeli pusku i nikom nista. Mi smo odgovorni za muzicku skolu a za KP dom i ostake pritvore (Tetovo itd) mi nismo ni znali.Eborg wrote:Najbolje bi bilo da izneseš svoj stav kao repliku na već rečeno za što smatraš da nije tačno na ovoj temi. Dosta se govorilo o problematici mučenja/zlostavljanja u zeničkoj muzičkoj školi tako da je sad nepraktično izlagati sve ispočetka.
Evo za početak, zaboravih, je li to bilo u podrumu osnovne (jednospratnica bliže parku) ili srednje muzičke škole (višespratnica uz cestu)?
-
7mvbr
#653 Re: Zenica tokom rata
Tek sam poceo, sacekaj da zavrsim.
HRANA
Svi koji su bili u "sedmoj" znaju da smo mi kao vojska, skoro godinu dana jeli kuhan kiseli kupus,dorucak, rucak vecera. Nek od pritvorenika se zalio da je jeo rižu, odakle mu riža što meni nije rekao da se mjenjamo za kupus. Mi nismo bili hotel, hotel je malo dalje od nas.
PRITVORENICI
Samo u prvim danima sukoba izmedju ABiH i HVO-a mi smo imali veci broj zatvorenika, poslije se taj broj sveo na nulu. Mejutm kada citam ove izvjestaje ispada da smo mi svake sedmice imali na desetke zarobljenih.
PREMLACIVANJE
Šamari su pucali! Bilo je da šamarčine lete, ali svaki koji je rekao ono sto se trazilo od njega, a to su bili operativni podaci: komandni sastav, snajperisti, planovi akcija bio je predan bataljonu vojne policije. Dobro se sjecam da sam bio zaduzen za jednog bojovnika, koji me zamolio da ga odvedem u wc. Kada smo izasli rekao mi je: Ja sam srcani bolesnik, nemoj me tuci sve sto znam ja cu reci! Tako je i bilo. Ali odakle bukovina??? Nisam ponosan na tu cinjenicu, ali kada uzmem u obzir sta su prezivjela nasa dva policajca koji su bili u logoru HVO-a, muzicka skola je bila mila majka. Radi se o Dizdarevic Vehidu i Beganovic Muhamedu. Necu da pisem o njihovim stradanjima samo iz postovanja spram njih.
To samaranje, opet ponavljam, smo na zalost radili mi policajci i to ne svi. Nacelnik, komandir i komandant Patkovic nisu imali pojma o tome. Nacelnik bi samo uzeo izjavu od onoga koji progovori. Desavalo se i da nece da prica. Sa takvima se nismo zamarali, predaj ga u KP dom a sta je tamo bilo nije nasa odgovornost.
HAPSENJA PO GRADU
Nikakvih hapsenja po gradu nije bilo d strane nase vojne policije. Jer nismo imali pravo na to! Stanovao sam u Talamima-Crkvice, prve komsije su mi bili hrvati, stariji par od nekih sezdesetak godina. Sinovi im nisu bili tu, i znao sam gdje su. Bili su u HVO-u. Ali iz postovanja prema komsijama nisam pitao i nikad mi nije ni proslo kroz glavu da ih iselim ili pobijem nedaj Boze. U jeku sukoba jedan od komsija mi je davao 9 dunuma zemlje za vrecu psenice! Nisam uzeo nego sam mu posudio psenicu. Sad citam mi iseljavali Crkvice!?
STRADANJE CIVILA U AKCIJAMA
Znam samo za jedan slucaj da je ubijen stariji covjek od strane nasih vojnika. Desilo se prvi dan sukoba, nasi momci su vrsili pretres i jedan stariji covjek je htio baciti bombu medju njih. u tim danima mi je poginuo najbolji prijatelj Dzerahovic Vedad. I nisam se osvetio ni jednom bojovniku. A mogao sam.
Sad da ja vas pitam: Zasto je šaka jada, HVO morao drzati Zenicu pod blokadom? Zasto prije toga su non stop zezali na svojim punktovima prema Travniku i nisu vojsci omogucili nesmetan prolaz? Zbog cega se desio masakr u Ahmicima? Zasto nas zaustavljaju na Ovnaku i nedaju proci citavoj brigai prema Travniku? U kojim akcijama je HVO ujedinio snage sa ABiH i pomogao u ratu protiv agresora? Ko je napustio linije u Jajcu itd?
Neko je naveo "svijetli" primjer 17 krajiske brigade. Kako to da ta, nama bratska viteska brigada, nije imala zarobljenih? Zato sto su bili pametni a ne kao mi..
HRANA
Svi koji su bili u "sedmoj" znaju da smo mi kao vojska, skoro godinu dana jeli kuhan kiseli kupus,dorucak, rucak vecera. Nek od pritvorenika se zalio da je jeo rižu, odakle mu riža što meni nije rekao da se mjenjamo za kupus. Mi nismo bili hotel, hotel je malo dalje od nas.
PRITVORENICI
Samo u prvim danima sukoba izmedju ABiH i HVO-a mi smo imali veci broj zatvorenika, poslije se taj broj sveo na nulu. Mejutm kada citam ove izvjestaje ispada da smo mi svake sedmice imali na desetke zarobljenih.
PREMLACIVANJE
Šamari su pucali! Bilo je da šamarčine lete, ali svaki koji je rekao ono sto se trazilo od njega, a to su bili operativni podaci: komandni sastav, snajperisti, planovi akcija bio je predan bataljonu vojne policije. Dobro se sjecam da sam bio zaduzen za jednog bojovnika, koji me zamolio da ga odvedem u wc. Kada smo izasli rekao mi je: Ja sam srcani bolesnik, nemoj me tuci sve sto znam ja cu reci! Tako je i bilo. Ali odakle bukovina??? Nisam ponosan na tu cinjenicu, ali kada uzmem u obzir sta su prezivjela nasa dva policajca koji su bili u logoru HVO-a, muzicka skola je bila mila majka. Radi se o Dizdarevic Vehidu i Beganovic Muhamedu. Necu da pisem o njihovim stradanjima samo iz postovanja spram njih.
To samaranje, opet ponavljam, smo na zalost radili mi policajci i to ne svi. Nacelnik, komandir i komandant Patkovic nisu imali pojma o tome. Nacelnik bi samo uzeo izjavu od onoga koji progovori. Desavalo se i da nece da prica. Sa takvima se nismo zamarali, predaj ga u KP dom a sta je tamo bilo nije nasa odgovornost.
HAPSENJA PO GRADU
Nikakvih hapsenja po gradu nije bilo d strane nase vojne policije. Jer nismo imali pravo na to! Stanovao sam u Talamima-Crkvice, prve komsije su mi bili hrvati, stariji par od nekih sezdesetak godina. Sinovi im nisu bili tu, i znao sam gdje su. Bili su u HVO-u. Ali iz postovanja prema komsijama nisam pitao i nikad mi nije ni proslo kroz glavu da ih iselim ili pobijem nedaj Boze. U jeku sukoba jedan od komsija mi je davao 9 dunuma zemlje za vrecu psenice! Nisam uzeo nego sam mu posudio psenicu. Sad citam mi iseljavali Crkvice!?
STRADANJE CIVILA U AKCIJAMA
Znam samo za jedan slucaj da je ubijen stariji covjek od strane nasih vojnika. Desilo se prvi dan sukoba, nasi momci su vrsili pretres i jedan stariji covjek je htio baciti bombu medju njih. u tim danima mi je poginuo najbolji prijatelj Dzerahovic Vedad. I nisam se osvetio ni jednom bojovniku. A mogao sam.
Sad da ja vas pitam: Zasto je šaka jada, HVO morao drzati Zenicu pod blokadom? Zasto prije toga su non stop zezali na svojim punktovima prema Travniku i nisu vojsci omogucili nesmetan prolaz? Zbog cega se desio masakr u Ahmicima? Zasto nas zaustavljaju na Ovnaku i nedaju proci citavoj brigai prema Travniku? U kojim akcijama je HVO ujedinio snage sa ABiH i pomogao u ratu protiv agresora? Ko je napustio linije u Jajcu itd?
Neko je naveo "svijetli" primjer 17 krajiske brigade. Kako to da ta, nama bratska viteska brigada, nije imala zarobljenih? Zato sto su bili pametni a ne kao mi..
- Repetitor
#654 Re: Zenica tokom rata
7-ma brate piši.
Jer ako ne budemo pisali istinu dušmani će pisati svoje laži...
Jer ako ne budemo pisali istinu dušmani će pisati svoje laži...
-
7mvbr
#655 Re: Zenica tokom rata
ETNIČKO ČIŠĆENJE
Ono sto se danas naziva etnicko ciscenje, u akcijama nase brigade je bila volja naroda, Kraljeva Sutjeska, Vares, itd. Vrlo dobro znate da je na prostoru BiH u svim gradovima bilo ološa koji je isao za vojskom s ciljem pljacke i paljenja kuca. Nakon svake akcije, mi smo se potrudili da se ispuni zelja uglavnom starijih i nemocnih lica, omladine zena djece itd.Licno smo obezbjedjivali civilno stanovnistvo. Vares je pao skoro bez borbe, i stanovnistvo je izrazilo zelju da se iseli u Kiseljak. Dogovorili su sa srpskom stranom da preko njihove teritorije odu so Kiseljaka tako je i blio. Danas se to zove etnicko ciscenje. U tom periodu ja sam to vidio kao razumno rjesenje.
PLJACKA I STOCNI FOND
Ono sto je razlikovalo "sedmu" od ostalih brigada, jeste da smo imali obuku, prvo vjersku za koju su bile zaduzene hodze, kojih je bilo u svakom bataljoni pa cak i ceti. Prvo da se nauce propisima vjere i propisima rata. Pljacke u smislu bogacenja pojedinaca nije bilo. Mi smo, sve sto se pronadje u odredjenom mjestu dovozili u logistiku brigade i poslije izdavali na revers vojnicima kijma je bilo potrebno.
Stoka se isto tako nije klala ubijala itd nego smo osnovali pozamasan stocni fond na "Tvrtkovcu". Naime poznato je da je sedma imala pakete i to mjesecno se vrsila podjela svim vojnicima. Bile su kategoije, oni koji idu u proboj, najbolji paketi, pa oni koji cuvaju liniju,pa pozadina itd. Stariji ljudi natjerani potrebom, su dolazili da ih mobilisemo. Oni su primani u rani vod,kako se to nazivalo, tako dasmo imali i dosta ljudi koji su se starali o stoci i pravili sireve i to sve za potrebe brigade.
Ono sto se danas naziva etnicko ciscenje, u akcijama nase brigade je bila volja naroda, Kraljeva Sutjeska, Vares, itd. Vrlo dobro znate da je na prostoru BiH u svim gradovima bilo ološa koji je isao za vojskom s ciljem pljacke i paljenja kuca. Nakon svake akcije, mi smo se potrudili da se ispuni zelja uglavnom starijih i nemocnih lica, omladine zena djece itd.Licno smo obezbjedjivali civilno stanovnistvo. Vares je pao skoro bez borbe, i stanovnistvo je izrazilo zelju da se iseli u Kiseljak. Dogovorili su sa srpskom stranom da preko njihove teritorije odu so Kiseljaka tako je i blio. Danas se to zove etnicko ciscenje. U tom periodu ja sam to vidio kao razumno rjesenje.
PLJACKA I STOCNI FOND
Ono sto je razlikovalo "sedmu" od ostalih brigada, jeste da smo imali obuku, prvo vjersku za koju su bile zaduzene hodze, kojih je bilo u svakom bataljoni pa cak i ceti. Prvo da se nauce propisima vjere i propisima rata. Pljacke u smislu bogacenja pojedinaca nije bilo. Mi smo, sve sto se pronadje u odredjenom mjestu dovozili u logistiku brigade i poslije izdavali na revers vojnicima kijma je bilo potrebno.
Stoka se isto tako nije klala ubijala itd nego smo osnovali pozamasan stocni fond na "Tvrtkovcu". Naime poznato je da je sedma imala pakete i to mjesecno se vrsila podjela svim vojnicima. Bile su kategoije, oni koji idu u proboj, najbolji paketi, pa oni koji cuvaju liniju,pa pozadina itd. Stariji ljudi natjerani potrebom, su dolazili da ih mobilisemo. Oni su primani u rani vod,kako se to nazivalo, tako dasmo imali i dosta ljudi koji su se starali o stoci i pravili sireve i to sve za potrebe brigade.
-
Tutnjavac
#656 Re: Zenica tokom rata
Super što si se javio, i baš je zanimljivo što pišeš.
A naprimjer, to si vjerovatno znao, to što ti opisuješ kao uredan ratni plijen kada neka jedinica organizovano prikuplja stoku, materijale, sredstva na zauzetom teritoriju - u međunarodnom pravu to je ratni zločin: Pljačkanje javne i privatne imovine (kršenja zakona i običaja ratovanja) i za to je naprimjer Kubura pravnosnažno osuđen (Ovnak, Šušanj, Brajkovići, Grahovčići i Vareš).
Nemoj šta zamjerit.
A naprimjer, to si vjerovatno znao, to što ti opisuješ kao uredan ratni plijen kada neka jedinica organizovano prikuplja stoku, materijale, sredstva na zauzetom teritoriju - u međunarodnom pravu to je ratni zločin: Pljačkanje javne i privatne imovine (kršenja zakona i običaja ratovanja) i za to je naprimjer Kubura pravnosnažno osuđen (Ovnak, Šušanj, Brajkovići, Grahovčići i Vareš).
Nemoj šta zamjerit.
- _mufljuz_
#657 Re: Zenica tokom rata
7mvbr wrote:ETNIČKO ČIŠĆENJE
PLJACKA I STOCNI FOND
-
7mvbr
#658 Re: Zenica tokom rata
Gledaj nesto, u to vrijeme mi nismo imali pojma sta sve podrazumjeva ratni zlocin. To je bila normalna reakcija. Stoku nismo mogli ostaviti da se pokolje kako ko hoce ili pustiti da luta ili crkne. Sto se tice pljacke, nakon akcije Ovnak mi smo imali punkt dole prema Zenici i nismo dozvoljavali da se iznose stvari iz sela. Medjutim za par dana sve je bilo opljackano. Navece su iz okolnih mjesta traktorima i motokultivatorima ljudi sve izvukli i to nekakvim sumskim putevima. Culi smo mi te motokultivatore ali navece u gluho doba neces stati pred njih, jer oruzje je imao svako. Mi smo obezbjedjivali cestu a ne šumu. Interesantno je to kako su sa kuca nestajali iz dana u dan cak i prozori šalteri itd. Znam sigurno da nismo mi i nikad mi nije bilo jasno koji vrag natjera covjeka da cupa cak i instalaciju.To sto je Kubura osudjen, mislis da se on bavio kravama? Nije ali eto po zapovjednoj odgovornosti moze mu se onda natovariti svaka vrsta zlocina.Tutnjavac wrote:Super što si se javio, i baš je zanimljivo što pišeš.
Nemoj šta zamjerit.
-
155_mm
#659 Re: Zenica tokom rata
i na ovome Hrvati grade svoju buducnost u Bosni. a svijete buducnost u picku materinu.7mvbr wrote:Ratni put nase brigade pocinje u muzickoj skoli, koja se nalazi uz cestu, sastavljena je ceta od dobrovoljaca i pripadnika MOS-a. Nakon osnivanja bataljona brigada se seli na Bilmište a vojna policija koja je sastavljena od ljudi iz svih bataljona, zenickog, travnickog, kakanjskog ostaje u muz. skoli. Do nas su u zgradi vrtica bile smjestene zene i djeca, izbjeglice, i nepisano pravilo je bilo da njih cuvamo. Gore u hortelu Rudar je bio smjsten HVO. Ova pisanja i optuzbe su apsurd. Prvo mi smo sve pritvorenike smjeli zadrzavati najvise tri dana, i predajemo ih bataljonu vojne policije pri korpusu. Patkovic nikada nije dolazio u muzicku skolu, Jusuf Karalic je bio komandir i nije se zamarao zatvorenicima a vidim tamo da je "mlatio". Jedan situacija: nakon pokolja u Ahmicima mi smo imali dosta pritvorenika, pripadnika HVO-a. Kako to da ih nismo pobili? Gledamo dnevnik i vidimo beba od tri mjeseca pecena u rerni a porodica, koja ce kasnije biti ziva spalljena natjerana da gleda??!!! ni jedan bojovnik nije ubijen jer su ti ljudi bili pohvatani skoro bez borbe. Desilo se jedne prilike da je jedan od strazara zaboravio pusku dole u podrumu, a vidio sam da je neko izjavio kako smoih trpali u podkrovlje sto je notorna laz, i culi smo lupanje iz podruma. Preuzeli pusku i nikom nista. Mi smo odgovorni za muzicku skolu a za KP dom i ostake pritvore (Tetovo itd) mi nismo ni znali.Eborg wrote:Najbolje bi bilo da izneseš svoj stav kao repliku na već rečeno za što smatraš da nije tačno na ovoj temi. Dosta se govorilo o problematici mučenja/zlostavljanja u zeničkoj muzičkoj školi tako da je sad nepraktično izlagati sve ispočetka.
-
7mvbr
#660 Re: Zenica tokom rata
OVNAK
Tu akciju pamtim, necu spominjati poginule, osim njih jos po dvije stvari. Prvo, dobili smo na "revers" mislim iz 303 brigade jednog srbina
koji je znao rukovati ZIS-om. On je jedini srbin koji se moze pohvaliti da je bio u sedmoj pa makr jedan dan. MIslim da su mu dali jedan dobar paket poslije te akcije.
I pamtim po pola debele svijece. Neko mi je dao pola debele, bijele svijece a tada mi je u kuci gorila uljana lampa od koje ti se zastopa nos pa ujutro jedva prodišeš.
Ne ponovilo se..
Tu akciju pamtim, necu spominjati poginule, osim njih jos po dvije stvari. Prvo, dobili smo na "revers" mislim iz 303 brigade jednog srbina
I pamtim po pola debele svijece. Neko mi je dao pola debele, bijele svijece a tada mi je u kuci gorila uljana lampa od koje ti se zastopa nos pa ujutro jedva prodišeš.
Ne ponovilo se..
-
Eborg
#661 Re: Zenica tokom rata
Da li su ti lopovi, ludjaci i sitne duse koji su pljackali pa i zlostavljali ikad bili opomenuti ili sankcionisani od strane nadredjenih ili su svi samo sutili, ukljucujuci i vas borce? Ne mogu da shvatim da vi koji ste imali muda stati pred tenk niste, makar krisom, "sankcionisali" takve koji su vam kaljali obraz pa ste sad svi u istom kosu kao "dzihadisti, pljackasi, protjerivaci" i sl.
-
7mvbr
#662 Re: Zenica tokom rata
TRI SRPSKA ZAROBLJENIKA
PRVI
Jedne veceri, stigao je tel poziv,mislim da je (sada) gen. Brzina nazvao, i kaze pred bolnicom u Crkvicama imate cetnika!!!
Patrola je brzinski otisla gore i stvarno nadju covjeka, kasnije cemo saznati, zarobljen negdje prema Maglaju od ko zna koje jedinice, premlacen i poslan u bolnicu. U bolnici je previjen i pušten. Kad su ga dovezli od smrada mu se nije moglo prici. Doveli smo ga u red koliko toliko, niko ga nije dirao jer smo ustanovili da je covjek malo zaostao.Razmjenjen je nakon izvjesnog vremena.Ono sto je interesantno, ni bataljon vojne policije ga nije htio zbog smrada, te zbog toga sto od njega nije bilo nikakve "koristi".
DVA ČOBANA
Naši momci su, iznad Šerića prema Tešnju, gdje je nasa brigada imala poveliku zonu odgovornosti, jedne prilike usli iza linija i uhvatili cobana strijeg covjeka i jedno dijete izmedju 10 i 12 godina. Taj mali je bio atrakcija u kasarni. Zivio je u kasarni, hranio se sa nama, spavao sa nama itd. Na pitanje: hoces bit musliman? Odgovarao je: Necu, da me stric zakolje! Na sto smo se mi smijali. Neko od vojnika je preuzeo skrbnistvo na njim i cak su ga vodili na pijacu i danas se sjecam njegove radosti zbog novih patika (teniske se zvale u moje vrijeme) i farmerki. Oba su razmjenjena za porodicu jednog naseg borca iz Teslića.
PRVI
Jedne veceri, stigao je tel poziv,mislim da je (sada) gen. Brzina nazvao, i kaze pred bolnicom u Crkvicama imate cetnika!!!
Patrola je brzinski otisla gore i stvarno nadju covjeka, kasnije cemo saznati, zarobljen negdje prema Maglaju od ko zna koje jedinice, premlacen i poslan u bolnicu. U bolnici je previjen i pušten. Kad su ga dovezli od smrada mu se nije moglo prici. Doveli smo ga u red koliko toliko, niko ga nije dirao jer smo ustanovili da je covjek malo zaostao.Razmjenjen je nakon izvjesnog vremena.Ono sto je interesantno, ni bataljon vojne policije ga nije htio zbog smrada, te zbog toga sto od njega nije bilo nikakve "koristi".
DVA ČOBANA
Naši momci su, iznad Šerića prema Tešnju, gdje je nasa brigada imala poveliku zonu odgovornosti, jedne prilike usli iza linija i uhvatili cobana strijeg covjeka i jedno dijete izmedju 10 i 12 godina. Taj mali je bio atrakcija u kasarni. Zivio je u kasarni, hranio se sa nama, spavao sa nama itd. Na pitanje: hoces bit musliman? Odgovarao je: Necu, da me stric zakolje! Na sto smo se mi smijali. Neko od vojnika je preuzeo skrbnistvo na njim i cak su ga vodili na pijacu i danas se sjecam njegove radosti zbog novih patika (teniske se zvale u moje vrijeme) i farmerki. Oba su razmjenjena za porodicu jednog naseg borca iz Teslića.
-
Tutnjavac
#663 Re: Zenica tokom rata
Gdje je to bilo od Šerića prema Tešnju... Jezera, Podjezera?7mvbr wrote:TRI SRPSKA ZAROBLJENIKA
PRVI
DVA ČOBANA
-
7mvbr
#664 Re: Zenica tokom rata
Pazi nesto, medju pljackasima je bilo ljudi (i to pozamasan broj) koji su sve izgubili u Sanskom Mostu, Jajcu i drugim mjestima iz kojih su morali bjezat.Ti ljudi su cesto puta smjesteni u vec opljackanim kucama gdje im je bilo potrebno sve da bi imali kakav takav zivot. Sta reci covjeku kojem je pobijeno pola porodice i koji je sve izgubio? Druga je prica sa profiterima, koji su jedva docekali da se uvale u susjedno selo i natovare svim i svacim, uglavnom nepotrebnim stvarima, a da ne pricam o onima koji su se bavili otmicama i slicnm radnjama. Primjer onoga poznatog doktora srbina za kojeg se ni danas nije ustanovilo ko ga je ubio. Gade mi se ljudi kojisu zbog stana ili para bili spremni oteti bilo koga, zlostavljati ga i na kraju ubiti. Najlakse je svaliti krivicu na nas, jer vjerujte da sam se ja iznenadio koliki smo mi "extremi" i "zlocinci" bili, sudeci po pisanju drugih, emisijama na tv-u itd.Eborg wrote:Da li su ti lopovi, ludjaci i sitne duse koji su pljackali pa i zlostavljali ikad bili opomenuti ili sankcionisani od strane nadredjenih ili su svi samo sutili, ukljucujuci i vas borce? Ne mogu da shvatim da vi koji ste imali muda stati pred tenk niste, makar krisom, "sankcionisali" takve koji su vam kaljali obraz pa ste sad svi u istom kosu kao "dzihadisti, pljackasi, protjerivaci" i sl.
-
7mvbr
#665 Re: Zenica tokom rata
sjecam se imena kota:Pišana jelika, Vučja Glavica. Lijepa je bila šuma gdje je smjesten IKM.Tutnjavac wrote:7mvbr wrote:TRI SRPSKA ZAROBLJENIKA
PRVI
DVA ČOBANA
Gdje je to bilo od Šerića prema Tešnju... Jezera, Podjezera?
Last edited by 7mvbr on 28/03/2014 16:16, edited 2 times in total.
-
Tutnjavac
#666 Re: Zenica tokom rata
Kontam, to je iznad Jezera.7mvbr wrote:sjecam se imena kota:Pišana jelika, Vučja Glavica. Lijepa je bila šuma gdje je smjesten IKM.Tutnjavac wrote:7mvbr wrote:TRI SRPSKA ZAROBLJENIKA
PRVI
DVA ČOBANA
Gdje je to bilo od Šerića prema Tešnju... Jezera, Podjezera?
-
7mvbr
#667 Re: Zenica tokom rata
Mogu uzeti knjigu o sedmoj pa provjeravati datume i imena, ali nije mi to cilj. Javio sam se samo da kazem da nismo bili monstrumi kakvi smo predstavljeni u javnosti, da jesmo ni jedan bojovnik ne bi izasao iz nase celije ziv.Recite mi ime i prezime koga smo streljali?
Zaboravio sam pitati, onaj sto je kopao sebi grob, gdje ga je kopao? U parku? Kao da smo mi imali goriva da ga vozamo i zezamo na nacin da sebi kopa grob. Gluposti. Za svaki izlazak motornim vozilom si morao imati odobronje
Zaboravio sam pitati, onaj sto je kopao sebi grob, gdje ga je kopao? U parku? Kao da smo mi imali goriva da ga vozamo i zezamo na nacin da sebi kopa grob. Gluposti. Za svaki izlazak motornim vozilom si morao imati odobronje
-
Eborg
#668 Re: Zenica tokom rata
Dva pitanja:
1) Da li je 7. muslimanska brigada imala takav naziv zbog nekog vjerskog opredjeljenja ili nacionalnog jer naziv Bošnjak još uvijek nije bio u široj upotrebi kada je brigada osnovana? Dakle, govorio si o vjerskoj obuci, može li se onda reći da je sastav brigade bio 100% homogen od Bošnjaka (uz pokojeg muslimana nebošnjaka) koji su mahom bili, barem na papiru, vjernici i sve je bilo protkano vjerom? Ili se radilo o nekom više nacionalnom predznaku kao da se zvala recimo "7. hrvatska brigada"?Ovo nije provokacija već me zaista interesuje.
2) Znaš li možda ko je bio smješten na stadionu "Bilino polje"? Da li je na istočnoj tribini tu bila komanda Trećeg korpusa ili nešto tako ili je to bilo u zgradi stare gimnazije u Školskoj ulici (gdje se danas gradi zgrada pravnog i ekonomskog fakulteta)?
1) Da li je 7. muslimanska brigada imala takav naziv zbog nekog vjerskog opredjeljenja ili nacionalnog jer naziv Bošnjak još uvijek nije bio u široj upotrebi kada je brigada osnovana? Dakle, govorio si o vjerskoj obuci, može li se onda reći da je sastav brigade bio 100% homogen od Bošnjaka (uz pokojeg muslimana nebošnjaka) koji su mahom bili, barem na papiru, vjernici i sve je bilo protkano vjerom? Ili se radilo o nekom više nacionalnom predznaku kao da se zvala recimo "7. hrvatska brigada"?Ovo nije provokacija već me zaista interesuje.
2) Znaš li možda ko je bio smješten na stadionu "Bilino polje"? Da li je na istočnoj tribini tu bila komanda Trećeg korpusa ili nešto tako ili je to bilo u zgradi stare gimnazije u Školskoj ulici (gdje se danas gradi zgrada pravnog i ekonomskog fakulteta)?
-
Škobo Habu
#669 Re: Zenica tokom rata
Koje počinio zločin u Dusini kod Zenice? Pripadnici Sedme ili neka druga jedinica ABiH?7mvbr wrote:Pazi nesto, medju pljackasima je bilo ljudi (i to pozamasan broj) koji su sve izgubili u Sanskom Mostu, Jajcu i drugim mjestima iz kojih su morali bjezat.Ti ljudi su cesto puta smjesteni u vec opljackanim kucama gdje im je bilo potrebno sve da bi imali kakav takav zivot. Sta reci covjeku kojem je pobijeno pola porodice i koji je sve izgubio? Druga je prica sa profiterima, koji su jedva docekali da se uvale u susjedno selo i natovare svim i svacim, uglavnom nepotrebnim stvarima, a da ne pricam o onima koji su se bavili otmicama i slicnm radnjama. Primjer onoga poznatog doktora srbina za kojeg se ni danas nije ustanovilo ko ga je ubio. Gade mi se ljudi kojisu zbog stana ili para bili spremni oteti bilo koga, zlostavljati ga i na kraju ubiti. Najlakse je svaliti krivicu na nas, jer vjerujte da sam se ja iznenadio koliki smo mi "extremi" i "zlocinci" bili, sudeci po pisanju drugih, emisijama na tv-u itd.Eborg wrote:Da li su ti lopovi, ludjaci i sitne duse koji su pljackali pa i zlostavljali ikad bili opomenuti ili sankcionisani od strane nadredjenih ili su svi samo sutili, ukljucujuci i vas borce? Ne mogu da shvatim da vi koji ste imali muda stati pred tenk niste, makar krisom, "sankcionisali" takve koji su vam kaljali obraz pa ste sad svi u istom kosu kao "dzihadisti, pljackasi, protjerivaci" i sl.
-
7mvbr
#670 Re: Zenica tokom rata
Sedma je bila iskljucivo sastavljena od muslimana-bosnjaka. Osnivaci su bili Mahmut ef Karalić, Halil ef Mehtic, Sulejman ef Celikovic, Sefik ef Beganovic, Hilmo ef Perco, Ahmed ef Adilovic, Asim korčić njen prvi komandant ranjen u akciji Visoko prema Ilijašu u decembu '92. Mozda sam nekog zaboravio. U startu je cetom u Zenici komandovao rah Emir Redzic zvani Tara, imao je visok cin u JNA. Medjutim optuzen je za izdaju i proveo dosta vremena u zenickom pritvoru. Dokazao da nije kosovac i pusten prvi dan granatiranja od strane HVO-a. (granatiranja Zenice) Poginuo od prve granate negdje oko robne kuce. U samom staru nam se pridruzio i Serif Patkovic sa svojim momcima sto je bilo veliki pomak za daljni put brigade.
Na Bilmistu je bila stacionirana iskljucivo sedma brigada a ne treci korpus.
Na Bilmistu je bila stacionirana iskljucivo sedma brigada a ne treci korpus.
-
7mvbr
#671 Re: Zenica tokom rata
Škobo Habu wrote:Koje počinio zločin u Dusini kod Zenice? Pripadnici Sedme ili neka druga jedinica ABiH?7mvbr wrote:Pazi nesto, medju pljackasima je bilo ljudi (i to pozamasan broj) koji su sve izgubili u Sanskom Mostu, Jajcu i drugim mjestima iz kojih su morali bjezat.Ti ljudi su cesto puta smjesteni u vec opljackanim kucama gdje im je bilo potrebno sve da bi imali kakav takav zivot. Sta reci covjeku kojem je pobijeno pola porodice i koji je sve izgubio? Druga je prica sa profiterima, koji su jedva docekali da se uvale u susjedno selo i natovare svim i svacim, uglavnom nepotrebnim stvarima, a da ne pricam o onima koji su se bavili otmicama i slicnm radnjama. Primjer onoga poznatog doktora srbina za kojeg se ni danas nije ustanovilo ko ga je ubio. Gade mi se ljudi kojisu zbog stana ili para bili spremni oteti bilo koga, zlostavljati ga i na kraju ubiti. Najlakse je svaliti krivicu na nas, jer vjerujte da sam se ja iznenadio koliki smo mi "extremi" i "zlocinci" bili, sudeci po pisanju drugih, emisijama na tv-u itd.Eborg wrote:Da li su ti lopovi, ludjaci i sitne duse koji su pljackali pa i zlostavljali ikad bili opomenuti ili sankcionisani od strane nadredjenih ili su svi samo sutili, ukljucujuci i vas borce? Ne mogu da shvatim da vi koji ste imali muda stati pred tenk niste, makar krisom, "sankcionisali" takve koji su vam kaljali obraz pa ste sad svi u istom kosu kao "dzihadisti, pljackasi, protjerivaci" i sl.
Kakav zlocin? Sta konkretno?
-
Tutnjavac
#672 Re: Zenica tokom rata
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Vehida Subotića, zvanog "Geler", rođenog 29. maja 1973. godine u mjestu Kotorsko, općina Doboj, nastanjenog u Zenici, ranije osuđivanog, državljanina BiH.
Optuženi Vehid Subotić se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba između pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, u mjestu Dusina, na području općine Zenica, kršio pravila međunarodnog prava, odnosno odredaba Ženevske konvencije o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata od 12. 08. 1949. iz člana 3. stava 1. tačke 1.a), u vezi sa članom 147. i člana 75. stava 2. tačke a) Dopunskog protokola Ženevske konvencije iz 1977. godine, koja zabranjuje povrede koje se nanose životu i tjelesnom integritetu i naročito ubistava, osakaćenja, svireposti i mučenja.
Vehid Subotić je u spomenutom periodu bio pripadnik Armije RBiH II bataljona pri 7. muslimanskoj brigadi.
U optužnici se navodi da je optuženi dana 26. januara 1993. godine, oko 05.30 sati u mjestu Dusina, zajedno sa drugim pripadnicima II bataljona, upao u navedeno selo i opkolio kuće hrvatskih civila, a zatim naredio da se civili, njih oko 40, zarobe zajedno sa nekoliko razoružanih vojnika HVO-a i postroje u blizini kuće jednog od zarobljenih civila, da bi potom zajedno sa ostalim pripadnicima izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti i sproveo ih do spomenute kuće, te naredio pripadnicima čete da ubijaju svaki po jednog civila.
Prema navodima optužnice, optuženi je iz grupe izdvojio jednog civila u koga je jedan od pripadnika čete sa udaljenosti dva do tri metra ispalio rafal iz automatske puške, usljed čega je isti pao na zemlju i kako je još pokazivao znake života, naredio je da se ispali još jedan rafal u njega, pa je od ispaljenih metaka na licu mjesta podlegao.
Potom je izdvojio drugog civila i počeo ga sam fizički zlostavljati, tako što ga je udarao šakom u glavu, nogom u stomak i noge, od kojih udaraca je pao na zemlju sa vidnim fizičkim povredama, a zatim je prišao trećem, koga je počeo ispitivati te mu naredio da ide stazom ispred njega prema kući, da bi, dok se ovaj kretao ispred njega, iz automatske puške ispalio rafal u leđa, od kojega je isti podlegao.
Potom je, također, prišao izdvojenoj grupi civila i razoružanih pripadnika HVO-a i zajedno sa ostalim pripadnicima, pucanjem iz automatskog oružja u leđa postrojenih civila lišili su života četiri civila, a kada je došao red na jednog od zarobljenih civila, optuženi je naredio da prestanu ubijanje.
Zbog svega navedenog, optuženi se tereti da je u krivičnopravnim radnjama opisanim na prethodni način, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stava 1. tačke c) KZ-a BiH, lišenje druge osobe života, ubistvo, namjerno nanošenje osobi snažnog fizičkog ili psihičkog bola, iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine a u vezi člana 180. stava 1. istoga Zakona.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćili su iz Tužilaštva BiH.
-
Škobo Habu
#673 Re: Zenica tokom rata
Ubistva zarobljenih HVO vojnika i civila. Koliko znam pripadnici Sedme se terete za ubistva zarobljenih civila i u Kopjarima kod Vareša.7mvbr wrote:
Kakav zlocin? Sta konkretno?
Po tvojim upisima, čovjek stekne osjećaj da se radi o New Model Army formaciji, koja naširoko primjenjivala empatiju prema zarobljnim.
Sa druge strane, dobro mi je poznato da nije bilo vojne formacije na ovim prostorima, kao što je Sedma, koja je prekonoći prihvatila arapski uticaj i u koja je kulturološki bila više nalik na talibane iz Afganistana nego li na bosansku vojsku. Pogotovo u smislu što se taj podanički mantalitet refletov'o u samovolji novokonponovani muslimana iz nekakvih vukojebina, koji su odjednom počeli uvoditi šerijat po Zavidovićima, Zenici i drugdje, pa se tako dešavala da po Zavidovićima istjeruju žene sa kupanja zbog kupaćih, ili, pak, kao u slučaju moje rodbije, da se repetira puška na ženu samo što je izašla ispred zgrade u bermudama, i to u po ljeta.
Sa druge strane, "herojski" odnos braće iz Sedme se mog'o primjetiti i prema slučajevima udaje maloljetnih curica za arapske gazije, sumnjive prošlosti, kojima se niko iz komandnog kadra nije htio ni suprostaviti, niti je pomišlj'o na takvo što.
Srećom pa se uticaj tih novokomponavih muslimana iz Sedme nije proširio dalje od Kaknja, zapravo ost'o je zaokružen na području Srednje Bosne, da je pokuš'o nešto nasilnim putem kakav je to bio po Zenici, bilo bi i mrtvih glava u Sedmoj, u to sam siguran. Kod nas su nešto te bradonje počele izigravat', al' su odjebane po kratkom postupku.
-
7mvbr
#674 Re: Zenica tokom rata
Ja sam mislio da je zlocin kad se pobije,pokolje i spali 116 civila. Tacno je da je sedma isla prema Dusini, ali po vasoj prici tu su hrvati bili pilici koji nisu nista krivi nit su bili naoruzani niti pruzali otpor. Pitanje: Ko je bio Elvedin Čamdzic? Ako je ovaj vojnik napravio to stomu se stavlja na teret neka odgovara za to. Citam tragom ovih pitanja, pisanje na nekoj stranici u HR gdje se lupeta o Serifu PAtkovicu zvanom Geler!? Prvi put da komandanta neko tako zove.
Taj dan sam sa bio u pratnji neke kompanjole koja je prevezla granate za rucni bacac. U nas pritvor su privedeni ljudi koji su bili na punktu u Lasvi. Svi su prezivjeli.
U Dusini nisam bio.
Taj dan sam sa bio u pratnji neke kompanjole koja je prevezla granate za rucni bacac. U nas pritvor su privedeni ljudi koji su bili na punktu u Lasvi. Svi su prezivjeli.
U Dusini nisam bio.
-
7mvbr
#675 Re: Zenica tokom rata
Istina je da je sedma imala te ispade sa kupacima, kaficima po Zenici itd. Medjutim ovaj drugi dio o udajama i zenidbama si pomjesao sa odredom el-mudzahid, a sa njima smo se mi brzo razisli. Sto se tice ovih kafica i kupaca, na jednoj strani ljudi ginu na drugoj se senluci. I na kraju, ti mozes imati misljenje kakvo hoces, ali sedmoj i sedamnaestoj krajiskoj, tim "seljackim" brigadama kako ti kazes, nije mogao politi na ruke niko, barem kada je rat u pitanju.