Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Bosna i Hercegovina (1940-1946)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- insomnia78
#651 Re: Bosnjaci u partizanima
Vidim okupili se veliki poznavaoci pokreta otpora i antifasisti 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#652 Re: Bosnjaci u partizanima
Kako punoljetna osoba , relativno pismena , sa bar dvije funkcionalne moždane ćelije ne može da shvati da je disciplina najvažnija stvar u ozbiljnim vojskama. Kada displini dodamo moral i plemenitost cilja partizanske borbe , činjenica je jasna.cindrlimindrli wrote:Mirko, pazi metak...Great Cornholio wrote:Još da dodam da su partizani bili okrutni i prema onima koji su bili u njihovom redovima, a nisu poštovali njihova pravila, znali su streljati čovjeka koji je ukrao šal nekom seljaku.![]()
Kako punoljetna osoba, relativno pismena, sa bar dvije funkcionalne mozdane celije moze izvaliti ovoliku glupost?
Ta vojska je stvorila jednu veliku , industrijski razvijenu , pravednu , socijalno-odgovornu državu.
U pravom smislu riječi.
Last edited by sabina1 on 19/01/2014 23:55, edited 1 time in total.
-
trocadero
#653 Re: Bosnjaci u partizanima
,
Last edited by trocadero on 20/01/2014 08:39, edited 1 time in total.
-
wolf07
#654 Re: Bosnjaci u partizanima
Je li ovo sve sto imas da kazes na tu temu?insomnia78 wrote:Vidim okupili se veliki poznavaoci pokreta otpora i antifasisti
-
trocadero
#655 Re: Bosnjaci u partizanima
trocadero wrote:“Krajem 1944. godine, strijeljan je u Tuzli moj najstariji brat, partizan, oficir komadant Tuzlanskog vojnog područja, presudom vojnog suda trećeg korpusa.Na afišama izlijepljenim po gradu pisalo je da je Šefkija Selimović osuđen na smrt strijeljanjem zato što je iz magazina GUND-a, uzeo krevet, ormar, stolicu i još neke sitnice, a tako stroga presuda je donesena, piše na objavi, zato što je okrivljeni iz poznate partizanske porodice. Tako se naša porodična privrženost revoluciji i naša zanesenost okrenula protiv nas i pretvorila nas u žrtve. A taj okrivljeni, moj brat, kome su ustaše odnijeli sve stvari iz stana, očekivao je svoju ženu koja je slučajno ostala živa u koncentracionom logoru, i trebalo je da sevrati u Tuzlu. Doživio sam šok.Ležao sam nemoćan da išta shvatim, i neprestano plakao. Nakon nekoliko dana došao mi je šofer UDB-e koji je donio poruku od mrtvog čovjeka. Šefkija je bio miran pred strijeljanje; rekao je: “Pozdravi Mešu, i reci mu da sam nevin.”
Te dramatične noći kad je voljeni brat, strijeljan izdisao negdje u okolini Tuzle, u proskozorje jednog jutra na samom kraju rata, sam na svijetu, ponižen bez ikakve krivice, nisam mogao da mu vratim makar dio ukazane ljubavi ni da mu pomognem u tom najstrašnijem času njegova života, da mu dodirnem ruku, da mu lakšam samoću pred nepovratan put u nepoznato, nisam ni znao šta se s njim dešava. Taj moj ubijeni brat je moja najveća tuga, i oni koji su ga ubili kao da su dugo smišljali kako će mi nanijeti najveću bol.”
“Sjećanja” Meše Selimovića su njegove potisnute misli i slika njegove duše, koju je naslikao na njemu svojstven nacin,
-
sumirprimus
#657 Re: Bosnjaci u partizanima
ma ima tu jos detlja koji nisu za rasprave,razumljiva je mesina gorcina..
nego imas ti trokadero kakvih primejra iz svoje mahale ?
nego imas ti trokadero kakvih primejra iz svoje mahale ?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#658 Re: Bosnjaci u partizanima
wolf07 wrote:Ne pokret otpora nego snage Slobodne Francuske, dio vojske po kolonijama i evakuisanih iz Dankerka 1940 pridružene saveznicima. Kakav pokret otpora kakvi bakarači
Hajmo sad posteno, kad bi Francusku oslobodili ti "Slobodni Francuzi" sve skupa sa pokretom otpora + Rene, Michelle and Co. Da li njima nije bilo Amerikanaca i Engleza i danas bi oni pricali Njemacki al' jebi ga kad je politika kurva pa danas oni slove za pobjednike u 2.S.R. a name se namece hipoteka ustastva i ko zna sta sve jos ne! Stalno se ti Nijemci pokazuju u nekom svjetlu supersile na pocetku rata a niko nece da kaze da su usljivi Francuzi imali vise tenkova od Njemacke, sasvim solidnu avijaciju i opet su zijanili dok si rek'o keks.

I de opet pročitaj pridruženi saveznicima i Dankerk....ratove po kolonijama su vodile skoro sve kolonijale sile do 60tih, ali to nije tema
-
wolf07
#659 Re: Bosnjaci u partizanima
Stojim iza svake svoje rijeci!!! Sve sto sam iznio kao cinjenice - sigurno to i jesu, provjeri ako ne vjerujes. Sve sto sam iznio kao pretpostavku - znam na cemu to i temeljim, ako hoces mozemo diskutovati na tu temu. I konacno, sve te kolonijalne sile su se ponasale u najmanju ruku fasisticki u tim kolonijama, ja ne pravdam ni Francuze a ni ostale kolonizatore.Lajavikrelac wrote:wolf07 wrote:Ne pokret otpora nego snage Slobodne Francuske, dio vojske po kolonijama i evakuisanih iz Dankerka 1940 pridružene saveznicima. Kakav pokret otpora kakvi bakarači
Hajmo sad posteno, kad bi Francusku oslobodili ti "Slobodni Francuzi" sve skupa sa pokretom otpora + Rene, Michelle and Co. Da li njima nije bilo Amerikanaca i Engleza i danas bi oni pricali Njemacki al' jebi ga kad je politika kurva pa danas oni slove za pobjednike u 2.S.R. a name se namece hipoteka ustastva i ko zna sta sve jos ne! Stalno se ti Nijemci pokazuju u nekom svjetlu supersile na pocetku rata a niko nece da kaze da su usljivi Francuzi imali vise tenkova od Njemacke, sasvim solidnu avijaciju i opet su zijanili dok si rek'o keks.
![]()
I de opet pročitaj pridruženi saveznicima i Dankerk....ratove po kolonijama su vodile skoro sve kolonijale sile do 60tih, ali to nije tema
-
cindrlimindrli
#660 Re: Bosnjaci u partizanima
Pazi da ces me ti uciti o ustroju vojske i pravilima sluzbe.tvsabina wrote:Kako punoljetna osoba , relativno pismena , sa bar dvije funkcionalne moždane ćelije ne može da shvati da je disciplina najvažnija stvar u ozbiljnim vojskama. Kada displini dodamo moral i plemenitost cilja partizanske borbe , činjenica je jasna.cindrlimindrli wrote:Mirko, pazi metak...Great Cornholio wrote:Još da dodam da su partizani bili okrutni i prema onima koji su bili u njihovom redovima, a nisu poštovali njihova pravila, znali su streljati čovjeka koji je ukrao šal nekom seljaku.![]()
Kako punoljetna osoba, relativno pismena, sa bar dvije funkcionalne mozdane celije moze izvaliti ovoliku glupost?
Ta vojska je stvorila jednu veliku , industrijski razvijenu , pravednu , socijalno-odgovornu državu.
U pravom smislu riječi.
Evo da ponovim, samo haza budala vjeruje u pricu da su partizani streljali ljude jer su nekome ukrali sal. Kud narodna
vojska prodje tu trava vise ne raste. Sto se tice velikih, industrijski razvijenih, pravednih i socijalno odgovornih drzava
one ne propadaju preko noci.
- Domaci izdajnik
#661 Re: Bosnjaci u partizanima
100% si u pravu i slažem se sa tobom, samo velim nije temawolf07 wrote:Stojim iza svake svoje rijeci!!! Sve sto sam iznio kao cinjenice - sigurno to i jesu, provjeri ako ne vjerujes. Sve sto sam iznio kao pretpostavku - znam na cemu to i temeljim, ako hoces mozemo diskutovati na tu temu. I konacno, sve te kolonijalne sile su se ponasale u najmanju ruku fasisticki u tim kolonijama, ja ne pravdam ni Francuze a ni ostale kolonizatore.
-
Valter79
#662 Re: Bosnjaci u partizanima
Da li vam ovo dole citiramo zvuči poznato, neko nas je jasno upozorio ........? Ali mi to nismo dobro čuli......?
U nekim našim republikama kod građanskih pisaca d.ogađaju se takve stvari da je prosto nemogućno da se shvati kako je to mogućno u jednoj socijalističkoj zemlji. Ljudi se vraćaju u svoju istoriju natrag, počinju po njoj da čeprkaju i zaboravljaju na budući razvoj naše socijalističke zajednice kao cijeline. Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno! Mi moramo stvarati svoju istoriju, svoju jugoslovensku socijalističku istoriju, jedinstveni i ubuduće, ne dirajući u nacionalno pravo pojedinih republika da gaje svoje tradicije, ne na štetu već u interesu čitave zajednice, radi međusobnog dopunjavanja. To je naš put, to mi hoćemo, a ne razbijanje našeg jedinstva zbog raznih stvari. Mi ne mislimo, kao razni građanski elementi koji se nisu slili sa socijalističkom mišlju u našem razvitku, da treba da se vraćamo na stari put. Oni su ti koji utiču i na neke komuniste.
Mi smo dozvolili da se svašta piše i u našoj štampi. Pogledajte neke časopise i razne članke i vidjećete kako oni destruktivno djeluju. Čak nam i našu omladinu truju. Čovjeka prosto uhvati muka kad vidi omladinu kako se taj šovniziam počeo da usađuje i kod naših omladinaca. Ja mislim da to nije došlo iz oblaka, nego iz kuće, od starijih. Mi moramo čuvati našu najveću tekovinu, bratstvo i jedinstvo naših naroda, jer nam ono omogućava da možemo dalje da stvaralački idemo naprijed, da stvaramo snažnu socijalističku zajednicu i sretniji život našim ljudima.
U nekim našim republikama kod građanskih pisaca d.ogađaju se takve stvari da je prosto nemogućno da se shvati kako je to mogućno u jednoj socijalističkoj zemlji. Ljudi se vraćaju u svoju istoriju natrag, počinju po njoj da čeprkaju i zaboravljaju na budući razvoj naše socijalističke zajednice kao cijeline. Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno! Mi moramo stvarati svoju istoriju, svoju jugoslovensku socijalističku istoriju, jedinstveni i ubuduće, ne dirajući u nacionalno pravo pojedinih republika da gaje svoje tradicije, ne na štetu već u interesu čitave zajednice, radi međusobnog dopunjavanja. To je naš put, to mi hoćemo, a ne razbijanje našeg jedinstva zbog raznih stvari. Mi ne mislimo, kao razni građanski elementi koji se nisu slili sa socijalističkom mišlju u našem razvitku, da treba da se vraćamo na stari put. Oni su ti koji utiču i na neke komuniste.
Mi smo dozvolili da se svašta piše i u našoj štampi. Pogledajte neke časopise i razne članke i vidjećete kako oni destruktivno djeluju. Čak nam i našu omladinu truju. Čovjeka prosto uhvati muka kad vidi omladinu kako se taj šovniziam počeo da usađuje i kod naših omladinaca. Ja mislim da to nije došlo iz oblaka, nego iz kuće, od starijih. Mi moramo čuvati našu najveću tekovinu, bratstvo i jedinstvo naših naroda, jer nam ono omogućava da možemo dalje da stvaralački idemo naprijed, da stvaramo snažnu socijalističku zajednicu i sretniji život našim ljudima.
-
Valter79
#663 Re: Bosnjaci u partizanima
Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno!
Zapitajte se šta je to danas Hrvatska, Srbija, šta je danas Bosna......
-
wolf07
#664 Re: Bosnjaci u partizanima
Meni je ovo imalo smisla u trenutku kad je izgovoreno ili napisano i ako sebi mogu da dozvolim tu vrstu procjene onda bih rekao da su u pitanju sedamdesete godine proslog vijeka. Baviti se danas ovom problematikom je kukanje nad prolivenim mlijekom. Srbija je dovukla silu naoruzanja, ljudstva i svake druge podrske ne bi li nekako stavila "4C" na Bascarsiju, i sta sad, ja treba da zalim zato sto nema Jugoslavije? Ma idi bjezi.Valter79 wrote:Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno!
-
Martinez_
#665 Re: Bosnjaci u partizanima
Većina tih Srba koje si gledao preko nišana i danas žive u BiH, čak je i veći deo njihove vojne efektive preuzet od JNA na teritoriji BiH, tako da to što pričaš nema puno smisla - i dalje si u zajednici sa vlastitim dželatima.wolf07 wrote:Meni je ovo imalo smisla u trenutku kad je izgovoreno ili napisano i ako sebi mogu da dozvolim tu vrstu procjene onda bih rekao da su u pitanju sedamdesete godine proslog vijeka. Baviti se danas ovom problematikom je kukanje nad prolivenim mlijekom. Srbija je dovukla silu naoruzanja, ljudstva i svake druge podrske ne bi li nekako stavila "4C" na Bascarsiju, i sta sad, ja treba da zalim zato sto nema Jugoslavije? Ma idi bjezi.Valter79 wrote:Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno!
Da ne kažemo da je i svaka priča o Narodnooslobodilačkoj borbi danas izlišna ali je iz nekog razloga pričaš. Sve je ustvari dobro osim Jugoslavije a bez Jugoslavije ne bi bilo ni NOB-a. Ionako su petokraku 91/92 nosili samo četnici u JNA
- Domaci izdajnik
#666 Re: Bosnjaci u partizanima
Aha...Martinez_ wrote: Sve je ustvari dobro osim Jugoslavije a bez Jugoslavije ne bi bilo ni NOB-a.Ionako su petokraku 91/92 nosili samo četnici u JNA
-
Valter79
#667 Re: Bosnjaci u partizanima
wolf07 wrote:Meni je ovo imalo smisla u trenutku kad je izgovoreno ili napisano i ako sebi mogu da dozvolim tu vrstu procjene onda bih rekao da su u pitanju sedamdesete godine proslog vijeka. Baviti se danas ovom problematikom je kukanje nad prolivenim mlijekom. Srbija je dovukla silu naoruzanja, ljudstva i svake druge podrske ne bi li nekako stavila "4C" na Bascarsiju, i sta sad, ja treba da zalim zato sto nema Jugoslavije? Ma idi bjezi.Valter79 wrote:Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno!
Pa dobro, reci onda šta je danas Bosna, ili bilo koja druga bivša republika SFRJ ?
-
Valter79
#668 Re: Bosnjaci u partizanima
wolf07 wrote:Meni je ovo imalo smisla u trenutku kad je izgovoreno ili napisano i ako sebi mogu da dozvolim tu vrstu procjene onda bih rekao da su u pitanju sedamdesete godine proslog vijeka. Baviti se danas ovom problematikom je kukanje nad prolivenim mlijekom. Srbija je dovukla silu naoruzanja, ljudstva i svake druge podrske ne bi li nekako stavila "4C" na Bascarsiju, i sta sad, ja treba da zalim zato sto nema Jugoslavije? Ma idi bjezi.Valter79 wrote:Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno!
Pa dobro, reci onda šta je danas Bosna, ili bilo koja druga bivša republika SFRJ ?
- insomnia78
#669 Re: Bosnjaci u partizanima
Pa sta sad, trebali smo se svi naguziti srbiji da bi sacuvali jugoslaviju?
-
wolf07
#670 Re: Bosnjaci u partizanima
Niko nije nista posebno medjutim ono sto je meni bitno je sljedece: nisam mobilisan u rezervni sastav tzv.JNA i poslan da "oslobodim" npr. vekovnu postojbinu srpskih kraljeva - Pulu od Hrvata. Nisam zijanio glavu, ruku ili nogu kao Slobino topovsko meso negdje u okolini Kranja ili Maribora. Nisam pao u makedonsko zarobljenistvo kod Kumanova.Valter79 wrote:wolf07 wrote:Meni je ovo imalo smisla u trenutku kad je izgovoreno ili napisano i ako sebi mogu da dozvolim tu vrstu procjene onda bih rekao da su u pitanju sedamdesete godine proslog vijeka. Baviti se danas ovom problematikom je kukanje nad prolivenim mlijekom. Srbija je dovukla silu naoruzanja, ljudstva i svake druge podrske ne bi li nekako stavila "4C" na Bascarsiju, i sta sad, ja treba da zalim zato sto nema Jugoslavije? Ma idi bjezi.Valter79 wrote:Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno!
Takodje, nisam ni od onih koji ce odmah pljunuti na SFRJ cim se to pomene, ali ta jugonostalgicarska prica je u najmanju ruku bezvezna. Ako ti nije jasno zasto, procitaj post ispocetka!
-
Valter79
#671 Re: Bosnjaci u partizanima
wolf07 wrote:
Niko nije nista posebno medjutim ono sto je meni bitno je sljedece: nisam mobilisan u rezervni sastav tzv.JNA i poslan da "oslobodim" npr. vekovnu postojbinu srpskih kraljeva - Pulu od Hrvata. Nisam zijanio glavu, ruku ili nogu kao Slobino topovsko meso negdje u okolini Kranja ili Maribora. Nisam pao u makedonsko zarobljenistvo kod Kumanova.
Takodje, nisam ni od onih koji ce odmah pljunuti na SFRJ cim se to pomene, ali ta jugonostalgicarska prica je u najmanju ruku bezvezna. Ako ti nije jasno zasto, procitaj post ispocetka!
Poenta je u tome da su se partizani borili i oslobodili Jugoslaviju, i da je JNA čuvala SFRJ uspešno od svih stranih neprijatelja, međutim nije je uspjela sačuvati od domaćih izdajnika.
Pitanje?
Ako je bilo bošnjaka u partizanima, onda su se borili za Jugoslaviju, zašto se i 92 nisu borili za Jugoslaviju nego protiv nje, a tako i protiv tekovina NOB -a, znači protiv onoga za šta su se borili partizani?
-
Valter79
#672 Re: Bosnjaci u partizanima
wolf07 wrote:
Niko nije nista posebno medjutim ono sto je meni bitno je sljedece: nisam mobilisan u rezervni sastav tzv.JNA i poslan da "oslobodim" npr. vekovnu postojbinu srpskih kraljeva - Pulu od Hrvata. Nisam zijanio glavu, ruku ili nogu kao Slobino topovsko meso negdje u okolini Kranja ili Maribora. Nisam pao u makedonsko zarobljenistvo kod Kumanova.
Poenta je u tome da su se partizani borili i oslobodili Jugoslaviju, i da je JNA čuvala SFRJ uspešno od svih stranih neprijatelja, međutim nije je uspjela sačuvati od domaćih izdajnika.
Pitanje?
Ako je bilo bošnjaka u partizanima, onda su se borili za Jugoslaviju, zašto se i 92 nisu borili za Jugoslaviju nego protiv nje, a tako i protiv tekovina NOB -a, znači protiv onoga za šta su se borili partizani?
- Havatar
#673 Re: Bosnjaci u partizanima
A Velika Srbija je tekovina NOB-aValter79 wrote:wolf07 wrote:
Pitanje?
-
Valter79
#674 Re: Bosnjaci u partizanima
Znači i ti si od onih što su SFRJ smatrali Velikom Srbijom?
- Havatar
#675 Re: Bosnjaci u partizanima
Nije SFRJ nego "krnja Jugoslavija" = Velika Srbija .Valter79 wrote:Znači i ti si od onih što su SFRJ smatrali Velikom Srbijom?