Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

jefferson

#651 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

pasha078 wrote:Joj majke mi sto ste vi licemjeri!!!!

Bernijev glas protiv ukidanja embarga je apsolutno u skladu sa njegovim principima, protiv intervencije i mijesanja.

Sada ga kudite (i kroz njega US)! A de malo svratite na temu Sirija, irak, palestina itd.... Po Americi se pljuje kako ko stigne, intervencionizam, oligarhija, sta ja znam vec, citajte sta pise cheli....

Dakle, mi smo protiv americkog intervencionizma, ali osim ako je uperen protiv Srba!
Pa to je uvijek bilo tako na klixu. Nevazno sta je i ko je u pitanju, uvijek se govorilo proiv nekoga ili drzava sve dok to nema veze sa nama.
I Bernijeva vanjska politika je malo reci naivna, iako ne glupa kao sto je recimo Trumpova, Cruzova i slicno.
vivaldi

#652 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by vivaldi »

Ja_Ja wrote:
vivaldi wrote: pa iskreno da ti kazem ne vidim tu neki veliki problem (na stranu ovaj nas lopovluk vec mislim generalno na sistem koji nije sam kod nas. zapravo je amerika izuzetak).

ne bih cak rekao da je kod amera nesto postenije, jer da bi se kandidovao najvaznije da budes ultra bogat ili imas ultra bogate sponzore. nije mi bas ni to posteno. pritom (na smao za ove izbore) vec i ranijih godina veliki broj kandidata je pokazivao ogromne opste ne znanje.
Sanders je primjer da se ne mora biti bogat, a niti imati bogate sponzore da se kandidujes za izbore i imas zavidan uspjeh. I ranije je bilo slicnih kandidata, ono sto je kod Amera unijelo pometnju jeste nesto sto se desilo prije nekoliko godina tj. odluka ustavnog suda danas poznatija kao "citizens united" koja tretira organizacije kao ljude po pitanju politicke aktivnosti, pa je samim tim dozvoljeno kreiranje ovih SuperPAC-ova koji trose basnoslovne svote. Neke drzave su same pokusale nesto da reguliraju, ali postoje i one poput Missourija koje namaju nikakve regulativu po pitanja tih organizacija.
ja negdje nekad procitah da je on za dan skupio 8 miliona dolara donacija.
Ja_Ja

#653 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

vivaldi wrote:
Ja_Ja wrote:
vivaldi wrote: pa iskreno da ti kazem ne vidim tu neki veliki problem (na stranu ovaj nas lopovluk vec mislim generalno na sistem koji nije sam kod nas. zapravo je amerika izuzetak).

ne bih cak rekao da je kod amera nesto postenije, jer da bi se kandidovao najvaznije da budes ultra bogat ili imas ultra bogate sponzore. nije mi bas ni to posteno. pritom (na smao za ove izbore) vec i ranijih godina veliki broj kandidata je pokazivao ogromne opste ne znanje.
Sanders je primjer da se ne mora biti bogat, a niti imati bogate sponzore da se kandidujes za izbore i imas zavidan uspjeh. I ranije je bilo slicnih kandidata, ono sto je kod Amera unijelo pometnju jeste nesto sto se desilo prije nekoliko godina tj. odluka ustavnog suda danas poznatija kao "citizens united" koja tretira organizacije kao ljude po pitanju politicke aktivnosti, pa je samim tim dozvoljeno kreiranje ovih SuperPAC-ova koji trose basnoslovne svote. Neke drzave su same pokusale nesto da reguliraju, ali postoje i one poput Missourija koje namaju nikakve regulativu po pitanja tih organizacija.
ja negdje nekad procitah da je on za dan skupio 8 miliona dolara donacija.
Mozda ali od malih donora. On se dici da je prosjecna donacija njegovoj kampanji $27. Ako laze on, lazem i ja :)
dale cooper

#654 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

jefferson wrote:

Bernijev glas protiv ukidanja embarga je apsolutno u skladu sa njegovim principima, protiv intervencije i mijesanja.

Sada ga kudite (i kroz njega US)! A de malo svratite na temu Sirija, irak, palestina itd.... Po Americi se pljuje kako ko stigne, intervencionizam, oligarhija, sta ja znam vec, citajte sta pise cheli....

Dakle, mi smo protiv americkog intervencionizma, ali osim ako je uperen protiv Srba!
Pa to je uvijek bilo tako na klixu. Nevazno sta je i ko je u pitanju, uvijek se govorilo proiv nekoga ili drzava sve dok to nema veze sa nama.
I Bernijeva vanjska politika je malo reci naivna, iako ne glupa kao sto je recimo Trumpova, Cruzova i slicno.
A niko ne spominje da je muž gospođe Clinton mogao pokrenuti zaustavljanje rata u BiH onog momenta kada
je stupio na dužnost, i tako spriječiti gomilu žrtava. Svi mu se klanjamo kako su on i Amerika zaustavili rat
u BiH, a niko se ne pita zašto se to nije uradilo ranije? Niti mu se spočitava Daytonski sporazum koji je stvorio
ovog trenutnog monstruma od države. Nije Bill Clinton nikakav jebeni svetac, već pragmatičar i kalkulant
koji je zaustavio rat onda kada je Americi to odgovaralo, a ne kada je trebalo.
vivaldi

#655 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by vivaldi »

Ja_Ja wrote:Mozda ali od malih donora. On se dici da je prosjecna donacija njegovoj kampanji $27. Ako laze on, lazem i ja
ma sigurno sam to procitao negdje, jer pare volim pa mi uvijek skrenu paznju. a 8 miliona za jedan dan se pamti :D .

ako je to skupio za jedan dan (od koga kod) nije onda ni on bas finansijska repa bez korijena
prog321

#656 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Veoma je važno odakle novac dolazi.
Bernija financiraju obični ljudi, radnici i sindikati dok Klintonovu velike banke i wallstreet.
relativno84

#657 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

prog321 wrote:Veoma je važno odakle novac dolazi.
Bernija financiraju obični ljudi, radnici i sindikati dok Klintonovu velike banke i wallstreet.
Pa i Obamu su gurali jos vise, pa sta s tim :D
prog321

#658 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Da je Obama valjao ne bi Bernie nikada izašao iz sjene. :-D
relativno84

#659 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Dobar :thumbup: :lol:
vivaldi

#660 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by vivaldi »

pasha078 wrote:To je bilo dan kad je pobijedio u NH, meni se cini..... Bilo je izmedju 7 i 8 mil
moguce, ne sjecam se ni kad ni gdje ni zasto sam to procitao jer sam vec rekao da me izbori u ovoj fazi nisu previse zanimali, a vala i nema nekih znacajanih vanjsko politickih tema - unutrasnje me ne zanimaju
jefferson

#661 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

dale cooper wrote:
jefferson wrote:

A niko ne spominje da je muž gospođe Clinton mogao pokrenuti zaustavljanje rata u BiH onog momenta kada
je stupio na dužnost, i tako spriječiti gomilu žrtava. Svi mu se klanjamo kako su on i Amerika zaustavili rat
u BiH, a niko se ne pita zašto se to nije uradilo ranije? Niti mu se spočitava Daytonski sporazum koji je stvorio
ovog trenutnog monstruma od države. Nije Bill Clinton nikakav jebeni svetac, već pragmatičar i kalkulant
koji je zaustavio rat onda kada je Americi to odgovaralo, a ne kada je trebalo.
Upravo ono sto sam napisao se vidi u tvom postu.
Clinton je trebao/morao zaustaviti rat u BiH dok je u Ruandi poginulo oko 1.5 miliona ljudi. Clinton je trebao/morao zaustaviti rat u BiH dok su u Somaliji ljudi umirali od gladi onoliko koliko od metaka, itd, itd.
Znaci ti prvo stavljas svoj ili BH interes pa tek onda interes drugih naroda. Tako to treba da bude i ne bi valjalo da je drugacije. Problem je sto amerikanci isto tako stavljaju svoj interes prije tudjih interesa.
Nezaboravi, jedini razlog zbog kojeg se neko pocesao iza uha oko BiH je taj sto smo mi nekih 7 sati od Beca. Da samo locirani u africi i dan danas bi se ubijali.
Na kraju, mnogo toga su amerikanci uradili za nas a nisu morali (na kraju, koga boli qrtz za BiH sve dok je rat unutar granica) a mnogo toga su htjeli uraditi, samo sto nase "mudre" galve u Sarajevu nisu htjeli ili znali igrati igru koja se igra jos od 1648 godine i mira u Vestfaliji. To je rezultat rodjacke vlade, armije itd.
Tako je to u stvarnosti, a mi mozemo pricati o moralisanju, pravdi i ostalim bajkama jos 1000 godina. Dok mi sami ne naucimo kako se igra diplomatije, slabo ce nam ko pomoci.
dale cooper

#662 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

jefferson wrote: Upravo ono sto sam napisao se vidi u tvom postu.
Clinton je trebao/morao zaustaviti rat u BiH dok je u Ruandi poginulo oko 1.5 miliona ljudi. Clinton je trebao/morao zaustaviti rat u BiH dok su u Somaliji ljudi umirali od gladi onoliko koliko od metaka, itd, itd.
Znaci ti prvo stavljas svoj ili BH interes pa tek onda interes drugih naroda.
Tako to treba da bude i ne bi valjalo da je drugacije. Problem je sto amerikanci isto tako stavljaju svoj interes prije tudjih interesa.
Nezaboravi, jedini razlog zbog kojeg se neko pocesao iza uha oko BiH je taj sto smo mi nekih 7 sati od Beca. Da samo locirani u africi i dan danas bi se ubijali.
Na kraju, mnogo toga su amerikanci uradili za nas a nisu morali (na kraju, koga boli qrtz za BiH sve dok je rat unutar granica) a mnogo toga su htjeli uraditi, samo sto nase "mudre" galve u Sarajevu nisu htjeli ili znali igrati igru koja se igra jos od 1648 godine i mira u Vestfaliji. To je rezultat rodjacke vlade, armije itd.
Tako je to u stvarnosti, a mi mozemo pricati o moralisanju, pravdi i ostalim bajkama jos 1000 godina. Dok mi sami ne naucimo kako se igra diplomatije, slabo ce nam ko pomoci.
Pa gledam sa stanovišta građanina BiH. A slažem se da je se moglo i trebalo reagovati i u Ruandi i u Somaliji.
I apsolutno je problematično ako Amerika svoj interes namiruje preko leđa drugih, a opet u isto vrijeme hoće
da budu svjetski policajac.

Ali moj post se više odnosio na kritike naspram Sandersa zbog embarga na uvoz oružja BiH a istovremeno se
diže u visine suprug od Hillary Clinton koji je bio u poziciji da uradi mnogo više i mnogo ranije za BiH.
Bernijev stav je sasvim u skladu sa njegovim principima kojih se držao tokom cijele svoje karijere.
TomANDJerry

#663 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by TomANDJerry »

da su nam u ratu svi pomogli onoliko koliko SAD danas bi i Sandzak bio u RBiH
sigh

#664 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Navodno iz Clinton kampanje kazu da se dobro osjecaju u FL i NC medjutim za Ohio spustaju ocekivanja :izet:
It_is_a_Leclerc

#665 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by It_is_a_Leclerc »

:lol:

I šta kažete - Berniea financiraju obični građani ?! To kao što i Trumpa financiraju one žene što trče da mu daju 10 dolara ?! Kakve ste vi sve stvari u stanju povjerovati, pa to nije za ljude.
relativno84

#666 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Na FL ga devastira :izet: :D
jefferson

#667 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

dale cooper wrote:
jefferson wrote: Upravo ono sto sam napisao se vidi u tvom postu.
Znaci ti prvo stavljas svoj ili BH interes pa tek onda interes drugih naroda.
Tako to treba da bude i ne bi valjalo da je drugacije. Problem je sto amerikanci isto tako stavljaju svoj interes prije tudjih interesa.
Pa gledam sa stanovišta građanina BiH. A slažem se da je se moglo i trebalo reagovati i u Ruandi i u Somaliji.
I apsolutno je problematično ako Amerika svoj interes namiruje preko leđa drugih, a opet u isto vrijeme hoće
da budu svjetski policajac.

Ali moj post se više odnosio na kritike naspram Sandersa zbog embarga na uvoz oružja BiH a istovremeno se
diže u visine suprug od Hillary Clinton koji je bio u poziciji da uradi mnogo više i mnogo ranije za BiH.
Bernijev stav je sasvim u skladu sa njegovim principima kojih se držao tokom cijele svoje karijere.
Sto bi uradio ranije? Raif Dizdarevic je nasima porucio da prvo otvore ambasadu u Washingtonu a Alija je otvorio u Islamabadu.
Nije Clinton bio duzan znati sta se desava i ko je protiv koga u BiH. Mi uvijek mislimo mi smo srediste univerzuma. 1992 i 1993 amerikanci su imali daleko vise problema od BiH. 57,000 nuklearnih bojevih glava u rusiji i vojska koja platu neprima redovnu, nuklearne bojeve glave u kazahstanu, Ukrajini itd. To samo dajem jedan primjer.
Medjutim, da smo mi imali lobi u americi kakav smo trebali, Clinton stanje u BiH ne bi tumacio iz knjige "Balkan Ghosts" koju je napisao Robert Kaplan i totalno promasio istoriju, nego od nekoga ko ima nase inetrese u prvom planu.
Na kraju, amerikanci su jednostrano ukinuli embargo na oruzje 1994, a Sanders je glasao protiv ukidanja. Sto? To neka on objasni.
dale cooper

#668 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

jefferson wrote: Sto bi uradio ranije? Raif Dizdarevic je nasima porucio da prvo otvore ambasadu u Washingtonu a Alija je otvorio u Islamabadu.
Nije Clinton bio duzan znati sta se desava i ko je protiv koga u BiH. Mi uvijek mislimo mi smo srediste univerzuma. 1992 i 1993 amerikanci su imali daleko vise problema od BiH. 57,000 nuklearnih bojevih glava u rusiji i vojska koja platu neprima redovnu, nuklearne bojeve glave u kazahstanu, Ukrajini itd. To samo dajem jedan primjer.
Medjutim, da smo mi imali lobi u americi kakav smo trebali, Clinton stanje u BiH ne bi tumacio iz knjige "Balkan Ghosts" koju je napisao Robert Kaplan i totalno promasio istoriju, nego od nekoga ko ima nase inetrese u prvom planu.
Na kraju, amerikanci su jednostrano ukinuli embargo na oruzje 1994, a Sanders je glasao protiv ukidanja. Sto? To neka on objasni.
Daj ba, toliko imaju obavještajnih agencija, a da ne znaju pravu situaciju na terenu i ko se sa kime tu bori.
To je naivno razmišljanje. Amerika je ozbiljna država.

Slažem se sa ovim vezano za indolentnost i nesposobnost naših da lobiraju gdje treba, ali to je opet dobro poznata
stvar.

Daleko da se slažem sa Sandersovim protivljenje ukidanju embarga, ali mogu razumjeti sa obzirom
na njegove stavove vezane za vanjsku politiku Amerike i koliki treba biti njen nivo uplitanja u vanjske sukobe.
Prinicipijelan je po tom pitanju cijelu svoju karijeru. Isto tako treba reći da je Bernie podržao korištenje NATO
snaga u zaustavljanju genocida u BiH i kasnije na Kosovu tokom vladanja Clintonove administracije.
It_is_a_Leclerc

#669 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Jel ovo mali Rubio ispada ? 2. zavrsio u rodjenoj drzavi :skoljka:
relativno84

#670 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Svakako je zelen za ovog posla :D
LDLT

#671 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by LDLT »

Clinton uzela i NC ?
OH velika razlika zasad, IL mala.
Bernie večeras i službeno završava kampanju ?
relativno84

#672 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

LDLT wrote:Clinton uzela i NC ?
OH velika razlika zasad, IL mala.
Bernie večeras i službeno završava kampanju ?
Mozda uzme IL i onda ide prica ok Hillary je uzela 3 al on je 1 tako da tesko njoj :lol:
It_is_a_Leclerc

#673 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Situacija za Bernia trenutno je da veceras ne uzima nista
LDLT

#674 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by LDLT »

Ništa od Bernie čuda u OH. :lol:
Hillary 5 od 5
It_is_a_Leclerc

#675 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Ima jos IL. Za spas nade u slom Wall Streeta :skoljka:
Post Reply