dale cooper wrote:jefferson wrote:pasha078 wrote:Joj majke mi sto ste vi licemjeri!!!!
Bernijev glas protiv ukidanja embarga je apsolutno u skladu sa njegovim principima, protiv intervencije i mijesanja.
Sada ga kudite (i kroz njega US)! A de malo svratite na temu Sirija, irak, palestina itd.... Po Americi se pljuje kako ko stigne, intervencionizam, oligarhija, sta ja znam vec, citajte sta pise cheli....
Dakle, mi smo protiv americkog intervencionizma, ali osim ako je uperen protiv Srba!
Pa to je uvijek bilo tako na klixu. Nevazno sta je i ko je u pitanju, uvijek se govorilo proiv nekoga ili drzava sve dok to nema veze sa nama.
I Bernijeva vanjska politika je malo reci naivna, iako ne glupa kao sto je recimo Trumpova, Cruzova i slicno.
A niko ne spominje da je muž gospođe Clinton mogao pokrenuti zaustavljanje rata u BiH onog momenta kada
je stupio na dužnost, i tako spriječiti gomilu žrtava. Svi mu se klanjamo kako su on i Amerika zaustavili rat
u BiH, a niko se ne pita zašto se to nije uradilo ranije? Niti mu se spočitava Daytonski sporazum koji je stvorio
ovog trenutnog monstruma od države. Nije Bill Clinton nikakav jebeni svetac, već pragmatičar i kalkulant
koji je zaustavio rat onda kada je Americi to odgovaralo, a ne kada je trebalo.
Upravo ono sto sam napisao se vidi u tvom postu.
Clinton je trebao/morao zaustaviti rat u BiH dok je u Ruandi poginulo oko 1.5 miliona ljudi. Clinton je trebao/morao zaustaviti rat u BiH dok su u Somaliji ljudi umirali od gladi onoliko koliko od metaka, itd, itd.
Znaci ti prvo stavljas svoj ili BH interes pa tek onda interes drugih naroda. Tako to treba da bude i ne bi valjalo da je drugacije. Problem je sto amerikanci isto tako stavljaju svoj interes prije tudjih interesa.
Nezaboravi, jedini razlog zbog kojeg se neko pocesao iza uha oko BiH je taj sto smo mi nekih 7 sati od Beca. Da samo locirani u africi i dan danas bi se ubijali.
Na kraju, mnogo toga su amerikanci uradili za nas a nisu morali (na kraju, koga boli qrtz za BiH sve dok je rat unutar granica) a mnogo toga su htjeli uraditi, samo sto nase "mudre" galve u Sarajevu nisu htjeli ili znali igrati igru koja se igra jos od 1648 godine i mira u Vestfaliji. To je rezultat rodjacke vlade, armije itd.
Tako je to u stvarnosti, a mi mozemo pricati o moralisanju, pravdi i ostalim bajkama jos 1000 godina. Dok mi sami ne naucimo kako se igra diplomatije, slabo ce nam ko pomoci.