Prosto ih moli da ga prelete koji put...sunceKOtepsija wrote:Erdogan:"Zvao sam Putina, nije se javio..."“Had we known it was a Russian plane we may have acted differently”
Oboren ruski bombarder SU-24!?
- nosara
#651 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
- AliceInChains
#652 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pusti narodne gluposti. Turska sa stanovnistvom na razini Njemacke i Francuske, politicki i ekonomski stabilna i nezavisna bi imala isti uticaj unutar EU kao spomenute drzave, koje danas diktiraju politiku minornim EU clanicama, pa i Poljskoj. Vi stvarno mislite, da Njemci i Francuzi prizeljkivaju dijeljenje politicke moci unutar EU sa Turskom?tututuuuu wrote:Ma naravno. Ta zemlja je malim dijelicim u Europi, sve ostalo je Azija, sve granice sa problematicnim zemljama. Ja ne vidim zapravo razlog sto bi ta zemlja ikad bila dio EU zapravo. Nekad davno kad je EU zamisljana kao iskljucivo trgovacko podrucje to je imalo donekle smisla, ali danas kad je ona puno vise od toga i kad je ona sve vise federacija, ne.vivaldi wrote:veliki problem turske je i graografija, koja je idealna za trgovine, ali bas i nije za integracija poput eu. malo je tesko zamilisiti da eu granici sa sirijom, irakom...i tako tim zemljama koje se nikada nisu mogle pohvaliti stabilnoscutututuuuu wrote: Nisu muslimani problem per se nikad bili u EU, problem je sta muslimani danas rade odnosno ne rade. Niko ne zeli probleme unositi u svoju kucu.
Sasvim drugacije bi stanje bilo, da se Turska nalazila/nalazi na nivou npr. danasnje Ukrajine....prije bi bili u EU od Ukrajine. Na tome se jos radi. A Erdogan trenutno jako puno pomaze
BTw. Marokko je u EU....pa vi skontajte, koja im je vjera
- tututuuuu
#653 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
A ma ne biram ja nikog. zaboli mene i za Ruse i za Turke. To ti gledas svojim ocima islamista pa mislis da i svako drugi tako gleda. Ja sam ti samo dao analogiju, gdje ti kazes kako su tebi muslimani na prvom mjestu, pa tako i Turci, a opet osudjujes Hrvate jer su njima kao Rusi drazi "samo zato sto je konflikt protiv Turaka". To su dvostruka mjerila. To je pitanje bilo.Grean wrote:Vi birate ko vam je blizi. Moje je bilo da registrujem komentare i protumacim, kao sto sam protumacio i Merkelin.tututuuuu wrote:
Pa opet su puno blizi nego s muslimanima, pa po tvojoj logici, onda je logicno da navijamo protiv muslimana, a za krscane (pravoslavce), kad ti vec navijas za Brkicu zato sto je musliman.
Ne znam kad je Merkel to rekla? Nisu muslimani problem per se nikad bili u EU, problem je sta muslimani danas rade odnosno ne rade. Niko ne zeli probleme unositi u svoju kucu.
Da kazem da se nisam iznenadio a i pomalo razocaro kad su u pitanju oni preko Une slagao bih. Za ove domace mi je jasno i svejedno. Nisam od lakovjernih Bosnjaka, ja podjenako pamtim one svoje godine patnje Kiseljaku kao sto pamtim i Palama, tu mi je znak jednakosti i nemam ama bas nikakvih zabluda.
Da se ne lazemo, to sto Turska koja je zemlja gdje dominiraju hanefije kao i u Bosni nije pozeljna u EU nema nikakve veze sa zadnjim desetljecem i terorizmom dijela selefija. EU je dovoljno da se radi u zemlji u kojoj su muslimani vecina a nije u pitanju saka jada tipa BiH, Albanija i sutra Kosovo, kad bude rpiznato i uvrsteno u evropsku zajednicu.
Sta su to Turci napravili za tebe bi bila kratka diskusija, jer nisu napravili nista. Za ovo drugo... a sta da ti kazem, u pravu si, misli sta god hoces... Moja je poenta bila vezana za ovo prvo.
- tututuuuu
#654 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa usla je UK npr., koja je bila ipak daleko mocnija nego Turska danas. Kako to objasnjavas? Maroko u EU? EU ima 28 clanica, i sve su europske zemlje. Pored njih, EU teritorijem smatraju se kolonije zemalja clanica koje su van Europe.AliceInChains wrote:Pusti narodne gluposti. Turska sa stanovnistvom na razini Njemacke i Francuske, politicki i ekonomski stabilna i nezavisna bi imala isti uticaj unutar EU kao spomenute drzave, koje danas diktiraju politiku minornim EU clanicama, pa i Poljskoj. Vi stvarno mislite, da Njemci i Francuzi prizeljkivaju dijeljenje politicke moci unutar EU sa Turskom?tututuuuu wrote: Ma naravno. Ta zemlja je malim dijelicim u Europi, sve ostalo je Azija, sve granice sa problematicnim zemljama. Ja ne vidim zapravo razlog sto bi ta zemlja ikad bila dio EU zapravo. Nekad davno kad je EU zamisljana kao iskljucivo trgovacko podrucje to je imalo donekle smisla, ali danas kad je ona puno vise od toga i kad je ona sve vise federacija, ne.![]()
Sasvim drugacije bi stanje bilo, da se Turska nalazila/nalazi na nivou npr. danasnje Ukrajine....prije bi bili u EU od Ukrajine. Na tome se jos radi. A Erdogan trenutno jako puno pomaze![]()
- AliceInChains
#655 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
UK ima ekskluzivna prava, kao niko drugi unutar EU. Bolji im je status od DE, FRA, i IT. Primjer ti je nula.tututuuuu wrote:Pa usla je UK npr., koja je bil ipak daleko mocnija nego Turska danas. Kako to objasnjavas? Maroko je usao u EU jer je francuska kolonija, i oni opet imaju posebna pravila koja vaze za njih kao i za sve ostale kolonije zemalja clanica.AliceInChains wrote:Pusti narodne gluposti. Turska sa stanovnistvom na razini Njemacke i Francuske, politicki i ekonomski stabilna i nezavisna bi imala isti uticaj unutar EU kao spomenute drzave, koje danas diktiraju politiku minornim EU clanicama, pa i Poljskoj. Vi stvarno mislite, da Njemci i Francuzi prizeljkivaju dijeljenje politicke moci unutar EU sa Turskom?tututuuuu wrote: Ma naravno. Ta zemlja je malim dijelicim u Europi, sve ostalo je Azija, sve granice sa problematicnim zemljama. Ja ne vidim zapravo razlog sto bi ta zemlja ikad bila dio EU zapravo. Nekad davno kad je EU zamisljana kao iskljucivo trgovacko podrucje to je imalo donekle smisla, ali danas kad je ona puno vise od toga i kad je ona sve vise federacija, ne.![]()
Sasvim drugacije bi stanje bilo, da se Turska nalazila/nalazi na nivou npr. danasnje Ukrajine....prije bi bili u EU od Ukrajine. Na tome se jos radi. A Erdogan trenutno jako puno pomaze![]()
- nosara
#656 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Erdoğan çark etti... Sabah başka, akşam başka...
Dobra...
Dobra...
- tututuuuu
#657 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ma kakav je moj primjer neka zakljuci neko drugi, ko je objektivan u ovoj nasoj maloj diskusiji. Takva prava imaju da zele izaci i sad ce uskoro referendum. A sto su ih pustili ako imaju tako dobra prava? nisi logican nimalo. Nego, od kad je to Maroko u EU?AliceInChains wrote:
UK ima ekskluzivna prava, kao niko drugi unutar EU. Bolji im je status od DE, FRA, i IT. Primjer ti je nula.
-
Ripicipi
#658 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
De prevedi ba, nismo bas svi ovdje Turcinosara wrote:Erdoğan çark etti... Sabah başka, akşam başka...
Dobra...
- nosara
#659 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Erdogan se okrece ko tocak, ujutro jedno, uvece drugo... Slobodan prijevod...Ripicipi wrote:De prevedi ba, nismo bas svi ovdje Turcinosara wrote:Erdoğan çark etti... Sabah başka, akşam başka...
Dobra...
-
almir90
#660 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Hjoj, pun forum serolitičara i proljevlitičara. 
- General War
#661 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Sistem za upozorenje na Su24, inace standardan za sve tipove ruskih aviona

- Drvosjeca iz Dejcica
#662 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ja se jučer ubjeđivao i dokazivao Kuznjecovu da Su24M ima sistem upozorenja i ECM kontra mjere, on mene ubjeđivao da nema. Valjda mislio da je Su24 k'o u partizanskoj eskadrili bombarder gdje Žarko kopilot rukama baca bombe.General War wrote:Sistem za upozorenje na Su24, inace standardan za sve tipove ruskih aviona
-
dragan.s
#663 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nema upozorenja kad te neko gađa raketom sa IC vođenjem. Samo vođenje rakete je pasivno tj. raketa prati trag toplote motora aviona i ne emituje ništa pa je avion ne može ni opaziti (sem vizuelno). Mana ovih sistema je što djeluju na malom rastojanju.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ja se jučer ubjeđivao i dokazivao Kuznjecovu da Su24M ima sistem upozorenja i ECM kontra mjere, on mene ubjeđivao da nema. Valjda mislio da je Su24 k'o u partizanskoj eskadrili bombarder gdje Žarko kopilot rukama baca bombe.I na kraju priznao eto ima ali stare verzije pa kao zato je pogođen od F16 i nije se mogao odbraniti.
Kontramjere su izbacivanje IC mamaca tj. objekata koji kratkotrajno emituju jako veliku toplotu i time zavaravaju rakete sa IC vođenjem. Ali ako pilot ne zna da ga neko gađa IC raketom onda i ne zna da treba uključiti ove mamce.
ECM sistemi se koriste za rakete sa radarskim vođenjem. U suštini su to ometači kojima je cilj da onesposobe radare koji vode raketu. Svi noviji avioni (maltene od rata u VIjetnamu) imaju sistem upozorenja od ovakvih raketa, a neki imaju i kontramjere.
- tandmand
#664 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Rusi su jako, jako ljuti ... što se Turska sagnula amerima.
Dr. Anvar Azimov, ambasador Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj:
Gospodine ambasadore, u utorak su turske snage srušile ruski zrakoplov koji je sudjelovao u napadima u Siriji. Možete li nam pojasniti kako Moskva vidi taj tragični incident?
- Da, uistinu je riječ o tragičnom incidentu i za nas je riječ o vrlo ozbiljnom incidentu za koji okrivljujemo tursku vladu. Želim reći kako je naše duboko uvjerenje da je riječ o unaprijed pripremljenom napadu koji nikako nije bio slučajan. Njime je niz stvari doveden u pitanje i mi ne možemo preko toga prijeći tako jednostavno. Želim reći kako očekujemo ispriku Turske - prije svega treba reći da je zrakoplov bio u turskom zračnom prostoru možda nekoliko sekundi, dakle vrlo malo vremena, i nije predstavljao nikakvu prijetnju po tu zemlju. Konačno, i Sjedinjene Američke Države su potvrdile da je zrakoplov pao na sirijskom području. A kad je riječ o isprici, želim napomenuti kako su danas (srijeda) telefonom razgovarali naši ministri vanjskih poslova, a isprike nije bilo. Samo izrazi sućuti obitelji poginulog pilota.
.....
Turska nas je izdala, to je sasvim jasno. Mi smo željeli biti snažni saveznici te zemlje, kad nam je EU nametnula sankcije, mi smo upravo Turskoj otvorili vrata da može izvoziti sve one proizvode koje više nismo kupovali iz EU. Riječ je o poslovima vrijednim stotine milijuna eura. I stoga nas je ovo snažno pogodilo.
....
- Freamon Lester
#665 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
A sta na ovoj temi ima strucnjaka za upravljanje borbenim avionima... 
-
Ripicipi
#666 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Procitas prve tri strane ove teme i jednostavno je zakljuciti ko ima, a ko nema mozga.
Zalosno je sto izgleda da vecina bas i nema.
Zalosno je sto izgleda da vecina bas i nema.
- KUZNETSOV
#667 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
dobra igrica generale, koja je?General War wrote:Sistem za upozorenje na Su24, inace standardan za sve tipove ruskih aviona
Last edited by KUZNETSOV on 27/11/2015 00:58, edited 1 time in total.
- animals
#668 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nekad na sportskim temama citam , kako se ljudi uzive ko da se njih nesto pita u vrhunskim sportskim klubovima..
pa se uzive ko da su vlasnici ili u najmanju ruku treneri klubova..
a ovdje se uzivili da su Turci ili Rusi..
nek je Bog na pomoci svim Bosancima i Hercegovcima..
-
Udbas
#669 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
I dalje vas boli? Ma jebo to, zdravlje vam je najpreče. Jedan avion, dole, gore, pih.
- KUZNETSOV
#670 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
za što tebi sluzi forum? da širiš bosanstvo, il' da raspravljas o raznim pizhdarijama?animals wrote:Nekad na sportskim temama citam , kako se ljudi uzive ko da se njih nesto pita u vrhunskim sportskim klubovima..
- General War
#671 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Imas more sistema za upozoravanje i ometanje IC navodecih raketa:dragan.s wrote:Nema upozorenja kad te neko gađa raketom sa IC vođenjem. Samo vođenje rakete je pasivno tj. raketa prati trag toplote motora aviona i ne emituje ništa pa je avion ne može ni opaziti (sem vizuelno). Mana ovih sistema je što djeluju na malom rastojanju.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ja se jučer ubjeđivao i dokazivao Kuznjecovu da Su24M ima sistem upozorenja i ECM kontra mjere, on mene ubjeđivao da nema. Valjda mislio da je Su24 k'o u partizanskoj eskadrili bombarder gdje Žarko kopilot rukama baca bombe.I na kraju priznao eto ima ali stare verzije pa kao zato je pogođen od F16 i nije se mogao odbraniti.
Kontramjere su izbacivanje IC mamaca tj. objekata koji kratkotrajno emituju jako veliku toplotu i time zavaravaju rakete sa IC vođenjem. Ali ako pilot ne zna da ga neko gađa IC raketom onda i ne zna da treba uključiti ove mamce.
ECM sistemi se koriste za rakete sa radarskim vođenjem. U suštini su to ometači kojima je cilj da onesposobe radare koji vode raketu. Svi noviji avioni (maltene od rata u VIjetnamu) imaju sistem upozorenja od ovakvih raketa, a neki imaju i kontramjere.
- Bosanski_kralj
#672 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Samo da nabavimo nekoliko borbenih aviona, piloti nam čekaju ko zapete puške.Freamon Lester wrote:A sta na ovoj temi ima strucnjaka za upravljanje borbenim avionima...
- General War
#673 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
KUZNETSOV wrote:dobra igrica generale, koja je?General War wrote:Sistem za upozorenje na Su24, inace standardan za sve tipove ruskih aviona
Mig-21 mensecini
- KUZNETSOV
#674 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
avion generale ne sistem... nego koja je igricaGeneral War wrote:KUZNETSOV wrote:dobra igrica generale, koja je?General War wrote:Sistem za upozorenje na Su24, inace standardan za sve tipove ruskih aviona
Mig-21 mensecini
slabo ti se menesecini...SPO-15S Berioza
- Mlohavi
#675 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
IGRA moRe bit lock on modern air combat. Ako i grijesim nebitno, najbolja igra ono ikad, preporucujem svima koji bacaju na borbene avione.KUZNETSOV wrote:
avion generale ne sistem... nego koja je igrica