Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#651 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by arzuhal »

mousstapha wrote:
insomnia78 wrote:A Kusta je inace bio musliman?
:D

S moje sokoćalo
Ko smo mi da mu sudimo? :D
Znam da je ovo sam Kusta izjavio, pa mi ne bi teško, par klikova:

"Moja porodica djelimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovijedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten”, rekao je on.
insomnia78

#652 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by insomnia78 »

The BEN10 wrote:
insomnia78 wrote:Ih, masu
10, 20, 50?
Lično poznajem između 10 i 20.
No, primjera je sijaset. Kakvu ličnu korist imaju hiljade mladih britanki iz videa ispod!? Kroz kakva iskušenja samo prolaze - umjesto da budu normalne kao većina nj sunarodnjakinja: rospije koje se drogiraju i sekssaju na svakom koraku. :-)
Ne bilo ti zahmet pogledat.
Nisam ni reko da je svima motiv koristoljublje
PS: bilo bi zanimljivo vidjeti podatke o tome koliko ih zaista i ostane u vjeri
PPS: znaci, nema sredine il islam ili bocanje u venu i guzu?

S moje sokoćalo
skupljac_zeljeza

#653 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by skupljac_zeljeza »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote: Osjetim malo gorčine u tome, kad kažeš da neko u realnosti ne smije reći da je ateist ili agnostik, jer će im se desiti isto što i Marijanu, tj. porodica će ih odbaciti, razbaštiniti i sl.
Pa i Marijan živi u identičnoj porodici i sredini, ali je hrabro uradio to što oni, očigledno nisu u stanju, ili nemaju hrabrosti.
Samo da nebi bili izopćeni ili odbačeni.

Na osnovu čega, onda, pljuju po čovjeku, koji je, ako ništa drugo, hrabriji 100x nego svi oni skupa? Zar ne bi trebalo da bude obrnuto? Zar ne bi ateisti, koji, kao, nisu u toru, koji su NAVODNO "oslobođeni" tih nacionalnih i religijskih odrednica, trebali stati u zaštitu hrabrog čovjeka, koji je povukao potez, koji ga može koštati raskidanja svih porodičnih i društvenih veza?

Ovako, oni pokazuju da nisu ništa drugo, do antiteisti, pripadnici jednog novog tora, suprotstavljenog postojećim, iz različitih razloga. Neko zbog društva, neko zbog efendije iz mekteba ili popa/fratra sa vjeronauka, neko zbog nemoralnog komšije vjernika, neko samo zbog buntovništva spram trenutnog stanja u državi i sprege religijskih zajednica i političkih stranaka itd. Uostalom to se vidi i po njihovom svakodnevnom pisanju na pdf religija. Čast izuzecima. Ali njihovo pljuvanje nisam ni primjetio.
To ateisti i agnostici? Ma bježi ba.. Smiješno i žalosno.
Ma vidi, ja imam koliko-toliko normalnu porodicu. Mene se apsolutno niko nije odrekao zato sto sam ateista, niti mi je zbog toga pravio posebne probleme. Bilo je ubjedjivanja, nametanja... al' kada su vidjeli da od toga nema nista, pustili su. Na srecu, u mojoj porodici, rodbinska ljubav je daleko iznad vjere.

Da mi je mater zadrta vjernica, ludaca, kao ova Marjanova, moguce da bi uvjerenje cuvao za sebe. Jer, sta je ateizam!? Kar'na, da izvines, obicni stav. Kao da mi je to nesto plaho bitno u zivotu. Mogao bih presutiti da sam ateista, kurtoazno se pomoliti za vjerski praznik ili jos par puta u godini i haj zdravo. Mislim da bi to mnogi uradili prije nego staru mater pozurili u mezar/grob i nanijeli teske psihicke probleme cijeloj porodici. Sta da se radi kada je religijsko drustvo u dobroj mjeri zatucano i bolesno.

Tako da, razumijem ateiste koji se pretvaraju da bi sacuvali zdravlje i odnose sa porodicom. Porodica je vazna. Jbg. Pojedini ateisti su se ovdje izjasnili da ce se na popisu izjasniti kao vjernici da ne razocaraju roditelje. Zalosno i jadno, ali je tako. Kod mene na srecu nije, ali razumijem ove kod kojih jeste. Treba vremena da se taj otrov izbaci iz ljudi.
Prvo, jesi li se definisao kao teista ili antiteista, a drugo....nije bitno. :mrgreen:
insomnia78

#654 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by insomnia78 »

Al sto je uopste bitno svrstati se negdje i kako uopste dodjete na tu temu?

S moje sokoćalo
aditon

#655 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

Ko u šta vjeruje bi trebala biti privatna stvar ali to nikad nije. Koliko neko može biti zaluđen vjerom u imaginarna bića ili biće ili ako hoćete Deda Mraza, pokazuje i ovaj slučaj s Mustafom ili ti ga nekad Marijanom.

Odreći se svog djetate za rad nekih nebuloznih vjerovanja je ....pa nemam adekvatnu riječ da se izrazim u ovom slučaju. Međutim, i medicina bi se ovdje mogla involvirati kad su brat i mati od Marijana upitanju.

Što se tiće Marijanovog opredjeljenja da pređe na islam, on je to uradio jer je bio pod utjecajem ljudi koji su ga okruživali. Da su to bili japanci, vjerovatno bi sad bio budista itd. Ljudi žele biti prihvaćeni, biti dio nekog kruga, a u njegovom slučaju to je značilo preći na islam kako ne bi bio odbačen ili ne shvaćen eventualno.

Sve ovo ide u prilog da bi svijet bio bolji bez religija, ne bi se mati sina odricala, brat brata itd a sve radi najgluplje moguće stvari, verovanja u nešto imaginarno. Ali, svijet ne bi bio savršen samo bez postojanja religija. Svijet bi savršen bio kad bi ljudi na njemu bilo kao što je danas u prirod bijelih nosoroga, dakle da je čovjek endemska vrsta, tek tada bi ovo bio bolji svijet. :thumbup:
SamoVasGledam

#656 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

Biti konvertit danas je veoma dobar biznis. Koliko njih nakon prelaska iz jedne vere u drugu je odlučilo nakon toga da napiše knjigu o svom putovanju iz laži i zablude ka svetlosti istine, koliko njih je nakon toga osnovalo svoje organizacije koje traže od ljudi novac kako bi im pomogli da i druge ljude upoznaju sa istinom, koliko njih je nakon toga gostovalo u raznim emisijama i držalo predavanja širom sveta?
shmizlica

#657 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by shmizlica »

a bil' meni neko objasnio zašto je bitno u kojoj si vjeri? kao neka je ispravnija od druge, šta li...samo jedna je prava, druge su krive :mrgreen:
ovo čisto u smislu da sve (ove veće) kažu da je bog jedan. znači jedan za sve i sad je razlika samo u tome na koji način mu se ko obraća, a to je po meni najmanje bitno....

ovo ja čisto onako, kao laik...i baš ne kontam čemu tolika faratutma oko i mijenjanja vjere ako i onako ne negiraš tog jednog boga...mislim....ako može neko logično objašnjenje :D
mousstapha

#658 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

Pa hoće ljudi u raj. Isus kaže u raj idu samo oni koji mene slijede, Islam kaže samo će muslimani i tako. Drugi razlog je vjerovatno spiritualnost. Odnosno taj oblik spiritualnosti u drugoj vjeri im vremenom postane bliži.
insomnia78

#659 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by insomnia78 »

shmizlica wrote:a bil' meni neko objasnio zašto je bitno u kojoj si vjeri? kao neka je ispravnija od druge, šta li...samo jedna je prava, druge su krive :mrgreen:
ovo čisto u smislu da sve (ove veće) kažu da je bog jedan. znači jedan za sve i sad je razlika samo u tome na koji način mu se ko obraća, a to je po meni najmanje bitno....

ovo ja čisto onako, kao laik...i baš ne kontam čemu tolika faratutma oko i mijenjanja vjere ako i onako ne negiraš tog jednog boga...mislim....ako može neko logično objašnjenje :D
Dodao bih tu i ovo razvrstavanje ateista, agnostik... Ne razumijem kako uopste dopustis sebi situaciju u kojoj se ti trebas izjasnjavati nekom?

To me podsjeti na, birvaktilske tinejdzerske furke metalci vs reperi.
Kod mene u zgradi bili sve metalci i pankeri a samo jedan reper i on kasnije razgulio u četnike :D
PS: pih, nikakvi ljudi ti reperi [emoji23][emoji23][emoji23]

S moje sokoćalo
shmizlica

#660 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by shmizlica »

vas dvojica niste adekvatni odgovarači :mrgreen:
The BEN10

#661 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by The BEN10 »

insomnia78 wrote:
The BEN10 wrote:
insomnia78 wrote:Ih, masu
10, 20, 50?
Lično poznajem između 10 i 20.
No, primjera je sijaset. Kakvu ličnu korist imaju hiljade mladih britanki iz videa ispod!? Kroz kakva iskušenja samo prolaze - umjesto da budu normalne kao većina nj sunarodnjakinja: rospije koje se drogiraju i sekssaju na svakom koraku. :-)
Ne bilo ti zahmet pogledat.
Nisam ni reko da je svima motiv koristoljublje
Malo smo kontradiktorni, zar ne? Ili je pamćenje ko u zlatne ribice? :-D :evil:
insomnia78 wrote:Ma to su sve pukotine, inacije ili sicardzije
Mislim na ove preletace
insomnia78 wrote:PS: bilo bi zanimljivo vidjeti podatke o tome koliko ih zaista i ostane u vjeri
PPS: znaci, nema sredine il islam ili bocanje u venu i guzu?

One koje znam kao konvertite su u pravilu čvršći u vjeri od nas koji smo je naslijedili kao tradiciju. Ljudi postanu svjesni blagodati upute na pravi put sa zablude (koja po vjerskom učenju na drugom svijetu vodi u vječnu kaznu). ;-)
Last edited by The BEN10 on 13/07/2016 10:40, edited 1 time in total.
insomnia78

#662 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by insomnia78 »

Rek'o sam
Pukli
Korist
Inat

S moje sokoćalo
mousstapha

#663 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

shmizlica wrote:vas dvojica niste adekvatni odgovarači :mrgreen:
Pa jedino ćemo ti mi odgovoriti. Ovi drugi misle da je vjera privatna stvar. :D

@insomnia78 ,

Može se to još zakomplikovati. :-)

Image
insomnia78

#664 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by insomnia78 »

Znam i ja desetak ljudi a preko njih jos minimum toliko koji su postali evangelisti. Radi se, mahom o ljudima koje je zivot pregazio. Bivsi narkomani, alkoholicari, ljudi kojima su se desile tragedije. Tu su onda i ovi, neprilagodjeni, koji se, nekako ne uklapaju nigdje. Bez drustva i rodbine
Dodaj tu i ove koji nisu dobri sa glavom, one koji bi da se okoriste, prstohvat onih koji su to uradili radi braka i eto ga

S moje sokoćalo
Satori

#665 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Satori »

shmizlica wrote:a bil' meni neko objasnio zašto je bitno u kojoj si vjeri? kao neka je ispravnija od druge, šta li...samo jedna je prava, druge su krive :mrgreen:

Problem je i kad neki musliman vulgaris postane vehabija ili ne daj Bože šiit, a da ne bi bio problem to što je prešao na kršćanstvo ili neku drugu vjeru. Preplitanje vjere i tradicije. Prelaskom u drugu vjeru se izlazi iz određene zajednice, koja smatra da su sve druge zajednice predodređene za pakao. A pošto vole tog konvertita i žele da on ide u raj i da se cijelu vječnost ne pati u najgorim mukama, ne znaju kako da se nose sa tim, pa ga se ili odriču, ili ignorišu, ili vrijeđaju itd.
shmizlica

#666 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by shmizlica »

ali ako se vjere međusobno priznaju zašto bi pripadnici druge vjere išli u pakao?

hajd što ću ja :D al zašto bi oni :zoka:
ime_kojeg_nema

#667 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ime_kojeg_nema »

The BEN10 wrote: One koje znam kao konvertite su u pravilu čvršći u vjeri od nas koji smo je naslijedili kao tradiciju. Ljudi postanu svjesni blagodati upute na pravi put sa zablude (koja po vjerskom učenju na drugom svijetu vodi u vječnu kaznu). ;-)
Pa naravno da su cvrsci kada se uglavnom radi o ljudima sa traumaticnim i nesredjenim zivotima koji su iz jedne ekstremnosti presli u drugu. Vecina koju poznajem je iz nekih takvih prica. Radi se o davljenicima koji su se uhvatili za slamku spasa i ok je da su to izabrali jer njihova jedina alternativa je bila samounistenje, ali ne mogu prihvatiti te ekstremne primjere kao nekakve primjere nama koji smo se kroz zivot vodili racionalnoscu i vise manje pravilnim izborima ili onima koji su vlastitu duhovnost njegovali na normalniji nacin.
Satori

#668 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Satori »

shmizlica wrote:ali ako se vjere međusobno priznaju zašto bi pripadnici druge vjere išli u pakao?

hajd što ću ja :D al zašto bi oni :zoka:
Zato što se temeljne postavke drugih vjera kose sa učenjem one "prave" kojoj neko pripada.
Recimo, neki musliman će smatrati da su jevreji prokleti jer su ubijali svoje poslanike i obožavali zlatno tele, kršćani jer vjeruju u Sveto Trojstvo i mole se svecima i Djevici Mariji, hinduisti jer vjeruju u više bogova, zoroastrijanci isto, budisti zato što oni i nisu vjernici :D , šiiti jer su uzdigli Poslanikovu a.s. porodicu na nivo svetaca itd. Kršćani će vjerovati da su muslimani predodređeni za pakao jer ne slijede nauk Isusa Krista... Sama dopiši :D
aurora313

#669 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aurora313 »

Ah, naivna si. Pa onaj koji prelazi 'zna' tačno šta je božije ispravno u jednoj a nije u drugoj. :D Isto kao što svaki vjernik zna da je njegova vjera prava, a ona druga je eto...
Naravno, o tome se obično ne diskutuje da se ne bi kao povrijedili vjernici drugih vjera (hebiga, ipak su i oni neka vrsta polubrata/polusestre). Ali zato ako nekoga treba napadati, eto nam ateista!
SamoVasGledam

#670 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

NIsu mi ni jasni ljudi koji pređu iz jedne vere u drugu, pa odmah dobiju potrebu da pljuju veru kojoj su do juče pripadali. Recimo sa ovih prostora ovaj Nermin Majlović koji je sada Jehovin svedok - http://quranskaproturjecja.blogspot.com/
ABH017

#671 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote: Osjetim malo gorčine u tome, kad kažeš da neko u realnosti ne smije reći da je ateist ili agnostik, jer će im se desiti isto što i Marijanu, tj. porodica će ih odbaciti, razbaštiniti i sl.
Pa i Marijan živi u identičnoj porodici i sredini, ali je hrabro uradio to što oni, očigledno nisu u stanju, ili nemaju hrabrosti.
Samo da nebi bili izopćeni ili odbačeni.

Na osnovu čega, onda, pljuju po čovjeku, koji je, ako ništa drugo, hrabriji 100x nego svi oni skupa? Zar ne bi trebalo da bude obrnuto? Zar ne bi ateisti, koji, kao, nisu u toru, koji su NAVODNO "oslobođeni" tih nacionalnih i religijskih odrednica, trebali stati u zaštitu hrabrog čovjeka, koji je povukao potez, koji ga može koštati raskidanja svih porodičnih i društvenih veza?

Ovako, oni pokazuju da nisu ništa drugo, do antiteisti, pripadnici jednog novog tora, suprotstavljenog postojećim, iz različitih razloga. Neko zbog društva, neko zbog efendije iz mekteba ili popa/fratra sa vjeronauka, neko zbog nemoralnog komšije vjernika, neko samo zbog buntovništva spram trenutnog stanja u državi i sprege religijskih zajednica i političkih stranaka itd. Uostalom to se vidi i po njihovom svakodnevnom pisanju na pdf religija. Čast izuzecima. Ali njihovo pljuvanje nisam ni primjetio.
To ateisti i agnostici? Ma bježi ba.. Smiješno i žalosno.
Ma vidi, ja imam koliko-toliko normalnu porodicu. Mene se apsolutno niko nije odrekao zato sto sam ateista, niti mi je zbog toga pravio posebne probleme. Bilo je ubjedjivanja, nametanja... al' kada su vidjeli da od toga nema nista, pustili su. Na srecu, u mojoj porodici, rodbinska ljubav je daleko iznad vjere.

Da mi je mater zadrta vjernica, ludaca, kao ova Marjanova, moguce da bi uvjerenje cuvao za sebe. Jer, sta je ateizam!? Kar'na, da izvines, obicni stav. Kao da mi je to nesto plaho bitno u zivotu. Mogao bih presutiti da sam ateista, kurtoazno se pomoliti za vjerski praznik ili jos par puta u godini i haj zdravo. Mislim da bi to mnogi uradili prije nego staru mater pozurili u mezar/grob i nanijeli teske psihicke probleme cijeloj porodici. Sta da se radi kada je religijsko drustvo u dobroj mjeri zatucano i bolesno.

Tako da, razumijem ateiste koji se pretvaraju da bi sacuvali zdravlje i odnose sa porodicom. Porodica je vazna. Jbg. Pojedini ateisti su se ovdje izjasnili da ce se na popisu izjasniti kao vjernici da ne razocaraju roditelje. Zalosno i jadno, ali je tako. Kod mene na srecu nije, ali razumijem ove kod kojih jeste. Treba vremena da se taj otrov izbaci iz ljudi.
Da. Razumijem i poštujem. Nemaju hrabrosti, ne žele se svađati sa roditeljima, ne žele da budu odbačeni. Ok. Zašto onda omalovažavati onoga, koji je stisnuo petlju i ne želi se smijati roditeljima iza leđa, nego jasno rekao kako stvari stoje? Zar to nije malo ljigavo, licemjerno, MIŠEVSKI?
ABH017

#672 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

ime_kojeg_nema wrote:Zanimljivo kako su razumijevanje i senzibilitet muslimana porasli u ovom slucaju. Ko smo mi da mu sudimo, vjera je duboko licna stvar svakog pojedinca itd. Nesto se ne sjecam da su bili ovako puni razumijevanja kada se jedan Emir upisao u Nemanje. To je ista ona mjera licemjerja kao u slucaju bosnjackog zalaganja za gradjansku drzavu. Neka fala.
Hoćeš reći, ista ta mjera licemjerja, kao što ti sad prozivaš muslimane za rast razumjevanja i senzibiliteta prema Mustafi?.
Nisam primjetio da si kritikovao one koji su likovali i likuju nad Nemanjinim "povratkom pravoslavlju".
Šta to znači? Da, možda, svojim postom, najbolje opisuješ sebe.
Zaitsev

#673 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Zaitsev »

Ekskluzivno! Mustafa Mijajlović prešao u

KONOBARE
The BEN10

#674 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by The BEN10 »

ime_kojeg_nema wrote:
The BEN10 wrote: One koje znam kao konvertite su u pravilu čvršći u vjeri od nas koji smo je naslijedili kao tradiciju. Ljudi postanu svjesni blagodati upute na pravi put sa zablude (koja po vjerskom učenju na drugom svijetu vodi u vječnu kaznu). ;-)
Pa naravno da su cvrsci kada se uglavnom radi o ljudima sa traumaticnim i nesredjenim zivotima koji su iz jedne ekstremnosti presli u drugu. Vecina koju poznajem je iz nekih takvih prica. Radi se o davljenicima koji su se uhvatili za slamku spasa i ok je da su to izabrali jer njihova jedina alternativa je bila samounistenje, ali ne mogu prihvatiti te ekstremne primjere kao nekakve primjere nama koji smo se kroz zivot vodili racionalnoscu i vise manje pravilnim izborima ili onima koji su vlastitu duhovnost njegovali na normalniji nacin.
:-) :-) :-)
Tradicionalni, tzv "baklava muslimani" (u džamiju odu samo za Bajram) na aparatima. :lol: :-D
ABH017

#675 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

mousstapha wrote:Kakav crni Kusturica i licemjerje. Čovjek nije samo promijenio vjeru, nego je postao četnik i prijatelj dželata njegovog naroda. Nikakvo razumijevanje ni poštovanje ne zaslužuje.
Eh, ali zato kod ovih, što bi da prozivaju muslimane, zbog simpatija prema Mustafi (koje smo btw. imali i prije), izaziva duboko poštovanje, divljenje i ljubav, jer je on istovremeno promijenio vjeru, naciju, ime, grad, državu i pljunuo na sve prije toga.

Meni lično to ne znači ništa. Ni u džep, ni iz džepa. Mada mi je Nemanja bio neprijatelj u prošlom ratu, to nije bilo ni zbog njegovog pravoslavlja, ni srpstva, ni promjene imena, već zbog njegovog priklanjanja velikosrpskoj ideologiji, po kojoj sve što nije srpsko treba smaknut s lica zemlje.
Ali je indikativno kako miševi izvire iz rupa, da nešto kažu, i brže-bolje nazad u rupu.
Post Reply