Nista sumljivo final authority.AkHolic wrote:Ovo je forum na kojemu se trebaju voditi akademske diskusije a ne pozivati na sumnjive autoritete.BHCluster wrote:
Naravno ti nisi glavni tumac mirovnog sporazuma to je Visoki Predstavnik a aneks 4 je samo dio istog.
Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
- BHCluster
#651 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
- draganbl
#652 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Nisam ni napisao da si me napao i da si me nazvao neprijateljem (opet pogrešna interpretacija onoga što sam napisao). Uradio si drugu stvar, a to je da si mi pripisao stvari koje nisam napisao i pogrešno (nadam se ne namjerno, već kao posljedicom "ostrašćenosti") protumačio ono što jesam.hAZNADAR wrote:Hmmm, moj prosli post tebi bas ne ostavlja utisak da sam te napao i nazvao neprijateljem,... ocito je da sam vec ranije bio "ostrascen". Tu rijec rijetko cujem, i nebih znao tacno objasniti osim da je neko strastven. nebitno.draganbl wrote:
Od silne ostrašćenosti i gubitka energije koju si potrošio na površne i trolovske postove tvojih suparnika na ovoj temi, izgubio si moć da čitaš šta je napisano i razumiješ šta si pročitao. Time čak i od dobronamjernih ljudi praviš forumske neprijatelje, ali to je već tvoj problem.
Zabrana imena jezika nije sitnica i bilo bi lijepo da navedeš u kom dijelu posta sam ja napisao da jeste. Takođe, gdje sam napisao da se upućuju protestne note kao vid otpora?
Bošnjaci su, kao i drugi narodi koji ovdje žive (Srbi, Hrvati i Ostali) ponosni i dostojanstveni i ja sam ponosan što živim u zemlji ponosnih ljudi.
Dakle, suprotno tome što mi pripisuješ, ponoviću da se za naziv bosanskoj jezika treba boriti agresivno, bez patetičnog kukanja, kome smo inači svi prilično skloni. Međutim, protiv sam metoda da se u te svrhe koriste i zloupotrebljavaju djeca i da se djeci brani da idu u školu da bi se ostvario taj cilj. Svima je jasno da najveću štetu od ove kampanje (spontane ili montirane nije bitno) trpe upravo ta djeca i rekao bih da se većina forumaša slaže sa tim. To je poenta mog prethodnog, ali i ovog posta.
Ako se oko toga složimo, onda možemo pričati o drugim, konkretnim i djelotvornijim metodama za rješenje problema.
Smatraš da djeca nisu metod i da nisu zloupotrebljena? Tu se duboko ne slažem. Zlouptrebljeni su i djeca i njihovi roditelji, koji svejedno žive u teškim uslovima, u zaostalim i neperspektivnim sredinama. Ako djeca nisu zloupotrebljena i kažeš, nisu metod, zašto onda sarajevski političari koji podržavaju bojkot nastave, ne povuku i svoju djecu iz sarajevskih škola i pokažu svima, domaćoj i međunarodnoj javnosti koliko je bitno ovo pitanje? Lako je tuđom djecom i tuđom mukom manipulisati. Hajde i ostali iz dijaspore, povucite svoju djecu iz škola u znak protesta i znak podrške bošnjačkoj djeci iz RS koja ne idu u školu! Hoćete, malo sutra.hAZNADAR wrote: Da, djeca trpe stetu ali sumnjam da su njihovi roditelji jedini koji se suprotstavljaju ovome. Djeca nisu metod i zloupotrijebljeni u ovome radi drame - jednostavno su natjerani na ovo od strane vlasti u RS.
Nije problem opće edukacije, već politike, jer niko normalan i iole obrazovan ne podržava negiranje bosanskog jezika. Bosanski jezik postoji i postojao je, isto kao i srpski i hrvatski. U različitim istorijskim periodima su ti jezici često negirali jedan drugog, ali to nikada nije dovelo ni do kakvog trajnog ukidanja ijednog od njih. Neće ni ovaj put.hAZNADAR wrote: Ne treba nikakva agresivna borba protiv ove diskriminacije niti je moguca - agresivno nesto traziti u Banjaluci?
Ovdje je problem opce edukacije i poznavanja pojmova o jeziku. Vlasti u RS i kvaziideolozi imaju svoj cilj u ovome,.. ali vecina naroda koja podrzava ovo nema pojma o cinjenicama o bosanskom jeziku iznesenim ovdje.
Međutim, ako te političko-interesne nesuglasice trebaju da se lome preko moje ili bilo čije djece, izvini molim te, tu nešto ne valja. Ti preko svoje djece rješavaj šta god hoćeš, preko tuđe možeš, ali to je već licemjerstvo.
- LBVIEW
#653 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Evo stize sumnjacima podrska i od strane socijaliste iz Beca, borca protiv imperijalizma i neoliberalizma koji tipka iz udobne stolice u jednoj od prijestolnica istog.Cybernetic wrote:Na stranu ovo preseravanje vlasti RS, ali isto sramotno je i ovo poigravanje sa djecom sa bosnjacke strane. Uoci popisa stanovnistva 2013 su odredjeni bosnjacki krugovi vodili vatrenu kampanju protiv Bosanaca, nazivajuci ih fantomskom nacijom, mjesancima, Jugoslavenima i osobama koje zele podijeliti Bosnjake. Dakle, ljudi koji ne priznaju Bosance i njihovo ustavom zagarantovano pravo da se tako izjasne sada traze da im se prizna bosanski jezik. Ako je izmedju glavna tri bh. plemena postignut konzens da u BiH ne zive Bosanci nego Bosnjaci, Srbi i Hrvati dok je Bosanac samo regionalizam ili drzavljanstvo, nema ni bosanskog jezika. Srpski i hrvatski su nazvani po narodima koji ih govore ili navodno govore, a ne po drzavama. Da se srpski kojim slucajem zove srbijanski, tesko da bi Srbi u BiH mogli tvrditi da govore tim jezikom. Isto tako Bosnjaci u Sandzaku ili na Kosovu ne mogu nikako govoriti bosanskim jezikom koji je ime dobio po zemlji Bosni, a ne Bosnjacima. Oni mogu govoriti samo bosnjacki. Ali eto, i Bosnjaci su nazalost pristali na etnicku podjelu BiH i to vise nije nikakva tajna. Trazili ste, dobili ste i sada djeca, ni kriva ni duzna, moraju ispastati.
Nego,delegat,ne odgovori ti meni onomad sto mislis o posjeti pape Sarajevu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#654 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
I u toj kampanji su koristili djecu:Cybernetic wrote:Na stranu ovo preseravanje vlasti RS, ali isto sramotno je i ovo poigravanje sa djecom sa bosnjacke strane. Uoci popisa stanovnistva 2013 su odredjeni bosnjacki krugovi vodili vatrenu kampanju protiv Bosanaca, nazivajuci ih fantomskom nacijom, mjesancima, Jugoslavenima i osobama koje zele podijeliti Bosnjake. Dakle, ljudi koji ne priznaju Bosance i njihovo ustavom zagarantovano pravo da se tako izjasne sada traze da im se prizna bosanski jezik. Ako je izmedju glavna tri bh. plemena postignut konzens da u BiH ne zive Bosanci nego Bosnjaci, Srbi i Hrvati dok je Bosanac samo regionalizam ili drzavljanstvo, nema ni bosanskog jezika. Srpski i hrvatski su nazvani po narodima koji ih govore ili navodno govore, a ne po drzavama. Da se srpski kojim slucajem zove srbijanski, tesko da bi Srbi u BiH mogli tvrditi da govore tim jezikom. Isto tako Bosnjaci u Sandzaku ili na Kosovu ne mogu nikako govoriti bosanskim jezikom koji je ime dobio po zemlji Bosni, a ne Bosnjacima. Oni mogu govoriti samo bosnjacki. Ali eto, i Bosnjaci su nazalost pristali na etnicku podjelu BiH i to vise nije nikakva tajna. Trazili ste, dobili ste i sada djeca, ni kriva ni duzna, moraju ispastati.
Ne znam sta mi je strasnije, kad dva djecaka na losem akcentu govore kako su komunisti krivi za sve:
Ili opcepoznati:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#655 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Inace to rijetko radim, ali na temi o jeziku napisati "SUMLJIVO" je stvarno tezak faul.BHCluster wrote:
Nista sumljivo final authority.
- BHCluster
#656 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
To ono payback z tvoje:_BataZiv_0809 wrote:Inace to rijetko radim, ali na temi o jeziku napisati "SUMLJIVO" je stvarno tezak faul.BHCluster wrote:
Nista sumljivo final authority.
_BataZiv_0809 wrote: A kod vas u Sveckoj?
-
Cybernetic
#657 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:26, edited 1 time in total.
- the great eagle
#658 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Ja o poenti nisam ni pricao...Lug wrote:ja.. i to definitivno mjenja poentu posta..the great eagle wrote:Ofaj, puno ljudi ne poznaje def'niciju rasizma... Jbg, nis' ni ti izuzetakstari grad Visegrad wrote:RS nema pravo izmisljati druge nazive za svjetske jezike kao sto je BOSANSKI JEZIK.
Dosta je bilo ponizenja od strane ministra prosvjete i kulture Daneta Malešević, ponizenja od kadrova i politike SNSD i uticaja i lazi od srbijanskih tkz. intelektualaca.
Ministre bre ide i uci koji su svjestki jezici, BOSANSKI JEZIK je jezik tvojih komsija i to trebas da postujes!!.
Ti nemas nikakvo pravo ni moralno ni eduktivno ni politicko izmisljati ili skrivati naziv BOSANSKI JEZIK.
Zasto su ministri u rs-u kao i ta vladajuca stranka, neobrazovani i glupi? Zar nemaju bolje kadrove??
Sva bosanska /bosnjacka djeca u rs-u imaju parvo na bosanki jezik, da ga izucavaju i da ga tako zovu. RASISTICKI naklonjeni mislioci trebaju izvaditi pasos i odputovati u svijet, npr. do Londoa, te sjesti na Piccadilly Circus, veliku raskrsnicu u centru Londona koja u sredini ima spomenik i nekoliko stepenica na koje s e moze sjesti, tu neka sjednu i gledaju masu ljudi svih rasa i svih jezika kako uzurbano prolaze preko pjesackog prelaza, ne obaziruci se jedni na druge, a svi gover svoim jezikom. Niti rs niti hrvtaska imaju pravo izmisljati nove nazive bosankog jezika - cisti RASIZAM
Dodatak:
Ne prihvatam, ne odobravam niti podrzavam rasisticke namjere rs-a i hrvatske da izmisljaju nazive jezika drugih naroda.
Nema se stu sta pregovarati. Ko ne zna ili se pravi rasista neka upise kurs bosankog jezika.
...
-
AkHolic
#659 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Koje elementarno pravo je prekršeno ?LBVIEW wrote:Evo stize sumnjacima podrska i od strane socijaliste iz Beca, borca protiv imperijalizma i neoliberalizma koji tipka iz udobne stolice u jednoj od prijestolnica istog.Cybernetic wrote:Na stranu ovo preseravanje vlasti RS, ali isto sramotno je i ovo poigravanje sa djecom sa bosnjacke strane. Uoci popisa stanovnistva 2013 su odredjeni bosnjacki krugovi vodili vatrenu kampanju protiv Bosanaca, nazivajuci ih fantomskom nacijom, mjesancima, Jugoslavenima i osobama koje zele podijeliti Bosnjake. Dakle, ljudi koji ne priznaju Bosance i njihovo ustavom zagarantovano pravo da se tako izjasne sada traze da im se prizna bosanski jezik. Ako je izmedju glavna tri bh. plemena postignut konzens da u BiH ne zive Bosanci nego Bosnjaci, Srbi i Hrvati dok je Bosanac samo regionalizam ili drzavljanstvo, nema ni bosanskog jezika. Srpski i hrvatski su nazvani po narodima koji ih govore ili navodno govore, a ne po drzavama. Da se srpski kojim slucajem zove srbijanski, tesko da bi Srbi u BiH mogli tvrditi da govore tim jezikom. Isto tako Bosnjaci u Sandzaku ili na Kosovu ne mogu nikako govoriti bosanskim jezikom koji je ime dobio po zemlji Bosni, a ne Bosnjacima. Oni mogu govoriti samo bosnjacki. Ali eto, i Bosnjaci su nazalost pristali na etnicku podjelu BiH i to vise nije nikakva tajna. Trazili ste, dobili ste i sada djeca, ni kriva ni duzna, moraju ispastati.Ne znam samo kako ces socijalizam,postivanja demokratskih nacela,borbu za prava gradana i ostalo za sto se zalazes na forumu uskladiti sa zalaganjem za krsenje elementarnih lludskih prava u manjem entitetu? Ti bi kao i serpski mitomani ukidao,zabranjivao i nametao nekom naziv jezika u 21-om vijeku a k'o biva zalazes se za gore pomenute vrijednosti.
I to,k'o i obicno,samo Bosnjacima, da je nedaj Boze nesto slicno uradeno Hrvatima od strane Bosnjaka potegle bi se vec standardne optuzbe o klerofasizmu,bosnjackom hegemonizmu i sl.
Nego,delegat,ne odgovori ti meni onomad sto mislis o posjeti pape Sarajevu.
-
Biene Maya
#660 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
.
Last edited by Biene Maya on 04/11/2015 23:04, edited 1 time in total.
-
breuer
#661 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Dobro si ti to! I u sjedištu te Evropske unije se govori belgijskiBiene Maya wrote:Plasi se toga, kada Bosna postane clanica Evropske Unije, jedini sluzbeni jezik bit ce Bosanski jezik. Posto je za Srbiju odredjen srpski, za Hrvatsku hrvatski jezik, a u Bosni ne moze biti ni srpski ni hrvatski nego samo bosanski jezik.emillio estevez wrote:Cega se Rs plasi u nazivu bosanskog jezika?
1991. godine na popisu se izjasnilo milion i sesto hiljada Bosanaca da govore bosanskim jezikom, a svi znamo da je tada sluzbeni bio srpsko - hrvatski. Na ovom popisu preko 60% gradjana se izjasnilo da govore bosanskim jezikom. I najveca tragedija za Srbe i Hrvate je ta, kada udjemo u EU, za cijelu zemlju vazice samo bosanski jezik! Zato ga oni i nazivaju bosnjacki, misleci da ce im se snovi ostvariti!
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#662 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
HahahaBiene Maya wrote:Plasi se toga, kada Bosna postane clanica Evropske Unije, jedini sluzbeni jezik bit ce Bosanski jezik. Posto je za Srbiju odredjen srpski, za Hrvatsku hrvatski jezik, a u Bosni ne moze biti ni srpski ni hrvatski nego samo bosanski jezik.emillio estevez wrote:Cega se Rs plasi u nazivu bosanskog jezika?
1991. godine na popisu se izjasnilo milion i sesto hiljada Bosanaca da govore bosanskim jezikom, a svi znamo da je tada sluzbeni bio srpsko - hrvatski. Na ovom popisu preko 60% gradjana se izjasnilo da govore bosanskim jezikom. I najveca tragedija za Srbe i Hrvate je ta, kada udjemo u EU, za cijelu zemlju vazice samo bosanski jezik! Zato ga oni i nazivaju bosnjacki, misleci da ce im se snovi ostvariti!
Dobra sljiva ?
Pa samo Bosnjaci sluzbeno koriste bosanski jezik....
-
Biene Maya
#663 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
.
Last edited by Biene Maya on 04/11/2015 23:06, edited 1 time in total.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#664 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Za slivovic spremni.
Bejes zemlju koja nema Bosnu.
Bejes zemlju koja nema Bosnu.
-
hAZNADAR
#665 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Jesi li ti svjestan koje si gluposti sad napisao? Ili je mozda bilo namjerno,....?Biene Maya wrote:Plasi se toga, kada Bosna postane clanica Evropske Unije, jedini sluzbeni jezik bit ce Bosanski jezik. Posto je za Srbiju odredjen srpski, za Hrvatsku hrvatski jezik, a u Bosni ne moze biti ni srpski ni hrvatski nego samo bosanski jezik.emillio estevez wrote:Cega se Rs plasi u nazivu bosanskog jezika?
-
Biene Maya
#666 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
.
Last edited by Biene Maya on 04/11/2015 23:08, edited 1 time in total.
-
AkHolic
#667 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Samo ovdje nije riječ o nametanju Bošnjacima no Bošnjaci žele protuustavno manjem entitetu nametnut ime jezika.Biene Maya wrote: jer neki jos nisu shvatili da se vise oni nepitaju po pitanju Bosnjaka i Bosanskog jezika!
-
hAZNADAR
#668 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Nije bilo bosanskog jezika 91-ve niti su se milion i kusur tako izjasnili. Ne postoji nigdje svijetu pravilo imenovanja jezika i ako se spanski govori u Meksiku, engleski u Australiji, urdu u pakistanu, Mandarin, kanton,.. u Kini, Swahili u par africkih drzava,... takodjer nije pravilo da ce bosanski zvanicno istisnuti upotrebu drugih imena jezika. Niti je to moguce prakticno u Banjaluci bez obzira sta god ove drzave bilo i ko imadne primat u politici.Biene Maya wrote:
A koje su to Haznadar gluposti? Ova polemika oko jezika je bila jos prije nekoliko godina, prije nego sto je Hrvatska postala clanica EU. Zar mislis da ce lijene i arogantne europske birokrate se maltretirati sa tri jezika u Bosni, a tada je receno: Srpski jezik rezervisan je za Srbiju, hrvatski za Hrvatsku u Bosni zvanicni jezik ostaje bosanski. To ce biti zvanicno, jedino za nasu unutarnju potrebu bit ce kao i do sada! To sam ja citala u njemackoj stampi, (za tvoju informaciju). A to sto Srbi i Hrvati pokusavaju osporiti bosanski jezik, valjda je svima jasno iz kog razloga to rade. Ova polemika oko jezika, onda nije bila medijski popracena kao sada, kada se pokusava osporiti bosanski jezik, jer neki misli da jos zive u kamenom dobu, jer neki jos nisu shvatili da se vise oni nepitaju po pitanju Bosnjaka i Bosanskog jezika!
Zakljucak - nemas pojma o cemu pricas i pocinjem sumnjati da si kakav klon koji se lazno predstavlja kao BiH patriota. Jer je nebuloza o dominaciji bosanskog i agresij na druga imena jezika omiljeni "argument" RS fasista. Inace bi jedini preostali odgovor bio vezan za tvoj mentalni kapacitet. Ucini nam uslugu i ne kvari svojim glupostima ovako bitnu temu.
- ABH017
#669 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Hahahaha...AkHolic wrote:Samo ovdje nije riječ o nametanju Bošnjacima no Bošnjaci žele protuustavno manjem entitetu nametnut ime jezika.Biene Maya wrote: jer neki jos nisu shvatili da se vise oni nepitaju po pitanju Bosnjaka i Bosanskog jezika!
- desni
#670 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Po podacima o rezultatima popisa 1991.godine dostupnim na stranici Federalnog zavoda za statistiku 1,631.991 stanovnik Bosne i Hercegovine se izjasnio da mu je maternji jezik bosanski ili u procentima 37,28.Isovremeno srpski 824.871,hrvatski 588.099,srpskohrvatski 1,160.962,hrvatskosrpski 61.165.Bosnjacki se izjasnilo da govori 4375 stanovnika jedine nam domovine.hAZNADAR wrote:Nije bilo bosanskog jezika 91-ve niti su se milion i kusur tako izjasnili. Ne postoji nigdje svijetu pravilo imenovanja jezika i ako se spanski govori u Meksiku, engleski u Australiji, urdu u pakistanu, Mandarin, kanton,.. u Kini, Swahili u par africkih drzava,... takodjer nije pravilo da ce bosanski zvanicno istisnuti upotrebu drugih imena jezika. Niti je to moguce prakticno u Banjaluci bez obzira sta god ove drzave bilo i ko imadne primat u politici.Biene Maya wrote:
A koje su to Haznadar gluposti? Ova polemika oko jezika je bila jos prije nekoliko godina, prije nego sto je Hrvatska postala clanica EU. Zar mislis da ce lijene i arogantne europske birokrate se maltretirati sa tri jezika u Bosni, a tada je receno: Srpski jezik rezervisan je za Srbiju, hrvatski za Hrvatsku u Bosni zvanicni jezik ostaje bosanski. To ce biti zvanicno, jedino za nasu unutarnju potrebu bit ce kao i do sada! To sam ja citala u njemackoj stampi, (za tvoju informaciju). A to sto Srbi i Hrvati pokusavaju osporiti bosanski jezik, valjda je svima jasno iz kog razloga to rade. Ova polemika oko jezika, onda nije bila medijski popracena kao sada, kada se pokusava osporiti bosanski jezik, jer neki misli da jos zive u kamenom dobu, jer neki jos nisu shvatili da se vise oni nepitaju po pitanju Bosnjaka i Bosanskog jezika!
Zakljucak - nemas pojma o cemu pricas i pocinjem sumnjati da si kakav klon koji se lazno predstavlja kao BiH patriota. Jer je nebuloza o dominaciji bosanskog i agresij na druga imena jezika omiljeni "argument" RS fasista. Inace bi jedini preostali odgovor bio vezan za tvoj mentalni kapacitet. Ucini nam uslugu i ne kvari svojim glupostima ovako bitnu temu.
-
hAZNADAR
#671 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
OK, Gugl je cudo i hvala na podacimadesni wrote:Po podacima o rezultatima popisa 1991.godine dostupnim na stranici Federalnog zavoda za statistiku 1,631.991 stanovnik Bosne i Hercegovine se izjasnio da mu je maternji jezik bosanski ili u procentima 37,28.Isovremeno srpski 824.871,hrvatski 588.099,srpskohrvatski 1,160.962,hrvatskosrpski 61.165.Bosnjacki se izjasnilo da govori 4375 stanovnika jedine nam domovine.hAZNADAR wrote:Nije bilo bosanskog jezika 91-ve niti su se milion i kusur tako izjasnili. Ne postoji nigdje svijetu pravilo imenovanja jezika i ako se spanski govori u Meksiku, engleski u Australiji, urdu u pakistanu, Mandarin, kanton,.. u Kini, Swahili u par africkih drzava,... takodjer nije pravilo da ce bosanski zvanicno istisnuti upotrebu drugih imena jezika. Niti je to moguce prakticno u Banjaluci bez obzira sta god ove drzave bilo i ko imadne primat u politici.Biene Maya wrote:
Zakljucak - nemas pojma o cemu pricas i pocinjem sumnjati da si kakav klon koji se lazno predstavlja kao BiH patriota. Jer je nebuloza o dominaciji bosanskog i agresij na druga imena jezika omiljeni "argument" RS fasista. Inace bi jedini preostali odgovor bio vezan za tvoj mentalni kapacitet. Ucini nam uslugu i ne kvari svojim glupostima ovako bitnu temu.Gugl je cudo ukucas bosanski pa naprimjer popis 1991.godina kad ono 52.600 rezultata o broju ljudi koji su se tad izjasnili da govore bosanski.Jedino ako nam ti ekskluzivno ne dokazes da je i bosanski izmisljen 1993.godine
![]()
![]()
Moj blagajnice jel ti zao Banja Luke
-
Biene Maya
#673 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
.
Last edited by Biene Maya on 04/11/2015 23:09, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#674 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
OK, mlada Damo sa velikim D, duzan sam izvinjenje za podatak kojeg nisam znao,.... nije mi poznato da je bosanski postojao u sluzbenoj upotrebi 91-ve a i ne sjecam se da je da je bio aktuelan na popisu - ja sam se koliko se sjecam izjasnio kao Jugosloven, ateist i SH jezik. Nisam dugo poslije popisa bio takvih ubjedjenja.Biene Maya wrote:Kao prvo Haznadar, nemoj da se meni vise obracas! Ja nisam nikakav trol, nego sam zensko i za tebe sam jedna Dama!
Kao drugo, nauci se osnovnoj kulturi, da u svojim komentarima nevrijedjas osobe o kojima nejmas pojma!
Ja tebe necu vrijedjati, ( i ako si to zasluzio), jer ja imam moju kulturu, a za tvoju informaciju, ja sam moju diplomu dobila na njemackom univerzitetu, a ne u Travniku ili Laktasima!
A kao trece, jako mi je smijesno, da jos netko ima u Bosni, a da nije upoznat, da se na popisu 1991 godine, izjasnilo preko 1,6 miliona gradjana da im je maternji jezik - Bosanski jezik, a zvanicni jezik je bio srpsko - hrvatski. Internet je cudo!
Tvoja diploma me ne interesuje niti je ovdje relevantna. Ovo je ipak i dalje glupost, pardon - greska.
Podsjecam ko zna koji put da se drzava i dalje zove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna. A tri jezika imas i u Svicarskoj i niko ne naziva njihov jezik svicarskim kao sto ne postoji velikobritanski jezik. Dominacija bosanskog jezika, odnosno preovladavanje tog termina jezika za sve gradjane BiH je do daljnjega omiljeni argument RS fasista.kada Bosna postane clanica Evropske Unije, jedini sluzbeni jezik bit ce Bosanski jezik. Posto je za Srbiju odredjen srpski, za Hrvatsku hrvatski jezik, a u Bosni ne moze biti ni srpski ni hrvatski nego samo bosanski jezik.
- fosna2014
#675 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Znaci dama, ta breco.Biene Maya wrote:Kao prvo Haznadar, nemoj da se meni vise obracas! Ja nisam nikakav trol, nego sam zensko i za tebe sam jedna Dama!
Kao drugo, nauci se osnovnoj kulturi, da u svojim komentarima nevrijedjas osobe o kojima nejmas pojma!
Ja tebe necu vrijedjati, ( i ako si to zasluzio), jer ja imam moju kulturu, a za tvoju informaciju, ja sam moju diplomu dobila na njemackom univerzitetu, a ne u Travniku ili Laktasima!
A kao trece, jako mi je smijesno, da jos netko ima u Bosni, a da nije upoznat, da se na popisu 1991 godine, izjasnilo preko 1,6 miliona gradjana da im je maternji jezik - Bosanski jezik, a zvanicni jezik je bio srpsko - hrvatski. Internet je cudo!