Premijer liga BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Charuga
- Globalni moderator
#651 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Ma jok to, ona linija što je povukao neko na onom snimku Komiteta je bolja. Ko da mora ići paraleno sa linijama centra i šesnaesterca. Komitet ima boljeg geometra ... 
- Charuga
- Globalni moderator
#652 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Idem ja, a vi pazite da i ova tema ne nestane greškom ... 
-
1946--1987
#653 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
vas komitet je rekao svoje 
- omega369
#654 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Nesto kontam da bi lakse rjesenje bile male kamere na glavama pomocnih sudijaNoWayOut wrote:Sada ćeš imati svako drugo kolo saopstenja klubova kako su oštećeni, savez mora poraditi na tome da se utakmice prenose sa minimalno 8-10 kamera, a ne kao do sada gdje plafon ako je ono bas derbi bude 4-5 kamera, mora se poraditi na tome .
linija jeste pretjerano povucena prema centru ali ofsajd je realno 50/50 i ni blizu onoga sto se u prvi mah cinilo i kako se pokusalo predstaviti. Kao sto rekoh, Benkin gol iz Lukavice je cistija situacija od ove
Last edited by omega369 on 17/08/2015 23:56, edited 1 time in total.
-
splinter
#655 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Koliko li će potrajati ova tema, i imali primjera iz prošlosti, ono da nestane tema pa se pronađe odjednom? 
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#656 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
To bi moglo proci kad bi sudija bio u ravni. U situaciji iz Sirokog B se vidi da sudija nije u liniji sa zadnjim igracem Sirokog i ne moze donijeti ispravnu odluku. U savezu povukli liniju od sudije do igraca Sirokog sa pretpostavkom da su liniji,a iz aviona se vidi da nisu. Nidje veze. Pricat ce se heftu do sljedeceg kiksa sudija na stetu ovog ili onog.omega369 wrote:Nesto kontam da bi lakse rjesenje bile male kamere na glavama pomocnih sudijaNoWayOut wrote:Sada ćeš imati svako drugo kolo saopstenja klubova kako su oštećeni, savez mora poraditi na tome da se utakmice prenose sa minimalno 8-10 kamera, a ne kao do sada gdje plafon ako je ono bas derbi bude 4-5 kamera, mora se poraditi na tome .naravno, izgleda tragikomicno ali fakat bi bilo ucinkovito
linija jeste pretjerano povucena prema centru ali ofsajd je realno 50/50 i ni blizu onoga sto se u prvi mah cinilo i kako se pokusalo predstaviti. Kao sto rekoh, Benkin gol iz Lukavice je cistija situacija od ove
- omega369
#657 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Bez obzira na to, sigurno bi bila bolja projekcija od ove koju imamo sad. Ovdje je kamera ispred igraca najmanje 10-15 metara, a u slucaju sudije bila bi maksimalno 1-2 metra i sigurno bi mogla bolje pomoci. treba im neku mangupsku kapu nabaciti sa malom HD kamerom i problem rijesen, a i kamen te ne moze pogoditi 
i pri tome ne mislim da bi sudija imao koristi od te kamere, nego iskljucivo javnost da se uvjeri
i pri tome ne mislim da bi sudija imao koristi od te kamere, nego iskljucivo javnost da se uvjeri
Last edited by omega369 on 18/08/2015 00:05, edited 1 time in total.
-
Dead Man Walking
#658 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Al povukose liniju yebote led!
I na osnovu ovoga zakljicilo da nije bilo greske?
Jos nazumirali da se nijedan orijentir ne vidi na terenu, ali su zaboravili zamraciti i stepenice na tribinama koje ostadose kao jedino mjerilo. Vec sam pisao, ali nestade tema, linija se ne moze paralelno povuci sa linijom 16metara jer se naravno siri, a u najgorem slucaju siri se do linije stepenica koje su iza Sadikovica. Znaci prava linija je negdje izmedju, ali i po ovom najgorem slucaju ofsajda nema ni blizu.

-
5korpus
#659 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
splinter wrote:Al ovo je prejako Komitet i ovo povlačenje linije na ovom snimku, taman kad misliš da ti je Baho uljepšo noć, onda se pojavi ovaj klip, mislim ugao kamere i način na koji je povučena linija, e fakat nisam se ismijao ne pamtim , al ovo je Bosna , ne bih mijenjao ovu našu ligu ni za šta,
Kuracitet objasnio
- BHF_Manijak
#660 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Rijesiti samo sa high-tech tehnologijom, koju imaju evropske tv kuce. Ali posto kod nas Javni servis ne moze kvalitetno odraditi obicni tv prenos, o ovome mozemo jos sanjati. Dotad ce jos delegati sa komentatorima procjenjivati je li ofsajd, penal i slicno!!! Potvrdjeno i istinito!

-
NoWayOut
#661 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Neznam da postoji tako dobar stabilizator slike, to bi bila samo velika mrlja.omega369 wrote:Bez obzira na to, sigurno bi bila bolja projekcija od ove koju imamo sad. Ovdje je kamera ispred igraca najmanje 10-15 metara, a u slucaju sudije bila bi maksimalno 1-2 metra i sigurno bi mogla bolje pomoci. treba im neku mangupsku kapu nabaciti sa malom HD kamerom i problem rijesen, a i kamen te ne moze pogoditi
- omega369
#662 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Mogu kamere sa 60 frejmova izvuci taj pokret sigurno 
- mali_milojica
#663 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Ovo sam jednom svojim ocima vidio. Neka utakmica je bila na Grbavici i delegat i glavni sudija prilaze reportaznim kolima nakon utakmice i pitaju je li bio ofsajdBHF_Manijak wrote:Rijesiti samo sa high-tech tehnologijom, koju imaju evropske tv kuce. Ali posto kod nas Javni servis ne moze kvalitetno odraditi obicni tv prenos, o ovome mozemo jos sanjati. Dotad ce jos delegati sa komentatorima procjenjivati je li ofsajd, penal i slicno!!! Potvrdjeno i istinito!![]()
- Logovan
#664 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Čuj nestala tema.
Charuga ba, ne bacaj šuplje.

Nema veze, sad ćemo mi za sekundu nakucati na stotine stranica, samo treba neko napisati provokaciju i eto ga.avetinja wrote:Nakucali toliko broj stranica i sve je otišlo u nepovrat, vjerovatno.
- jeza u ledja
#665 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Dead Man Walking wrote:Al povukose liniju yebote led!I na osnovu ovoga zakljicilo da nije bilo greske?
Jos nazumirali da se nijedan orijentir ne vidi na terenu, ali su zaboravili zamraciti i stepenice na tribinama koje ostadose kao jedino mjerilo. Vec sam pisao, ali nestade tema, linija se ne moze paralelno povuci sa linijom 16metara jer se naravno siri, a u najgorem slucaju siri se do linije stepenica koje su iza Sadikovica. Znaci prava linija je negdje izmedju, ali i po ovom najgorem slucaju ofsajda nema ni blizu.
Cekaj jel se ti zajebavas ili sta? Reci mi da se salis , molim te. Pliz.
Reci mi da ove vertikalne bijele linije ne bi trebale predsytavljati liniju ofsajda.
Znaci stepenice su mjerilo jel?
Naravno, s obzirom da je nevjerovatno da je neko ovako sebi uzeo objasniti, onda cu pretpostaviti da si se salio, tj. da nisi najbolje objasnio sta si htio reci. Ali spominjes stepenice kao orjentir, pa stoga - WTF?!?!!?!?!?!?!?
- jeza u ledja
#666 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Nego jebo to.
Sad bi bilo lijepo povaditi sve komentare poznavalaca fudbala koji su se smijali milionskom transferu Cimirota iz Sarajeva.

Sad bi bilo lijepo povaditi sve komentare poznavalaca fudbala koji su se smijali milionskom transferu Cimirota iz Sarajeva.
-
Dead Man Walking
#667 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Pametnjakovicu, procitaj sta sam napisao pa onda baci referat.
- SpecialOffer
#668 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
I sta smo zakljucili, je li bio ofsajd ili nije?
- mali_milojica
#669 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Savez dao Amin da je bio ofsajd. Tu bi sva prica trebala zavrsiti.SpecialOffer wrote:I sta smo zakljucili, je li bio ofsajd ili nije?
- BHF_Manijak
#670 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Pa o tom ti pricam.mali_milojica wrote: Ovo sam jednom svojim ocima vidio. Neka utakmica je bila na Grbavici i delegat i glavni sudija prilaze reportaznim kolima nakon utakmice i pitaju je li bio ofsajd
Rekoh, dok ne bude one cize k'o kod Svaba na Sky-u ili Engleza, nista. Ali ta alatkica kosta, treba tu dobrih spravica i na kamerama i u kolima. Oko 100-tinjak hiljada KM. I ja se sjebah kad sam cuo koliko kosta ta zajebancija.
- mali_milojica
#671 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Pisi propalo sto se tice BHRTBHF_Manijak wrote:Pa o tom ti pricam.mali_milojica wrote: Ovo sam jednom svojim ocima vidio. Neka utakmica je bila na Grbavici i delegat i glavni sudija prilaze reportaznim kolima nakon utakmice i pitaju je li bio ofsajd![]()
Rekoh, dok ne bude one cize k'o kod Svaba na Sky-u ili Engleza, nista. Ali ta alatkica kosta, treba tu dobrih spravica i na kamerama i u kolima. Oko 100-tinjak hiljada KM. I ja se sjebah kad sam cuo koliko kosta ta zajebancija.
-
vazna
#672 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Ja sinoc napisa da izgleda kao cist ofsajd pa mi pojedinci preporucise oftamologa, nadam se da su zadrzali broj telefona i da ce ubrzo posjetiti istog.testni_akaunt wrote:Bilo je greški, ali gol Željezničara je opravdano poništen Komitet za suđenje: Macić je ispravno dosudio ofsajd Piše: A. Beganović Danas, 23:29
Pročitaj više na: http://sportsport.ba/bh_fudbal/komitet- ... ajd/169479
-
mirza_15
#673 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Pitanje je gdje ova kamera stoji. Recimo, ukoliko bi bila tacno na pola puta izmedju linije sesnaesterca i posljednjeg igraca sirokog, onda bi trebalo povuci liniju pod istim uglom kao sto ide linija sesnaesterca ali na kontra stranu. Dakle, te dvije linije treba da se primicu jedna drugoj sto je dalje detalj na slici (u 2d perspektivi slike prema njenom vrhu). To je i logicno, jer 1 m u blizem dijelu slike reprezentuje, lupam 1 cm, dok u daljem dijelu slike (prema sudiji) 1 m reprezentuje lupam 0,5 cm. Linija sesnaesterca i zamisljena linija ofsajda treba da se primicu jedna drugoj prema aut liniji gdje stoji sudija. Pod kojim uglom je pravo pitanje. Kao sto napisah, da je kamera tacno na pola puta izmedju sesnaesterca i igraca sirokog, zamisljena linija ofsajda bi imala isti ugao kao i linija sesnaesterca samo u kontra pravcu tako da se one primicu jedna drugoj prema gornjem dijelu slike. Nikakve paralelne linije ne dolaze u obzir.
- refffko
#674 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Greska sudije - lako moguce.
Kradja - presmjesno je o tome pricati u ovakvoj situaciji gdje 15cm odlucuje je li offside ili ne.
Sudije su ljudi i oni grijese. Vjerujem da ni sam sudija nije bio 100 posto siguran i svirao je offside jer mu se to cinilo kao bezbolnija varijanta, AKO pogrijesi. Ipak je Siroki bio domacin. Ovakve situacije redovno vidjamo na terenima sirom Europe.
Kradja - presmjesno je o tome pricati u ovakvoj situaciji gdje 15cm odlucuje je li offside ili ne.
Sudije su ljudi i oni grijese. Vjerujem da ni sam sudija nije bio 100 posto siguran i svirao je offside jer mu se to cinilo kao bezbolnija varijanta, AKO pogrijesi. Ipak je Siroki bio domacin. Ovakve situacije redovno vidjamo na terenima sirom Europe.
- BHF_Manijak
#675 Re: Premijer liga BiH, 2015/16
Pozicija kamere je kljucna, sjetite se prosle sezone Sarajevo - Celik! Ono sto sam ja vidio u tom trenutku, sa pozicije Arenine kamere je cist ofsajd za igraca Celika i opravdano sviran ofsajd. Ono kasnije sto je BHT pustio u svom pregledu je da je Celik zakinut i da je igrac Celika bio metar iza posljednjeg igraca Sarajeva.
K'o kad kod nas nista nije striktino odredjeno, niti se znaju pozicije kamera, niti imas uslove za iste, ma nista!
@Refffko, nesto se ne sjecam da se takva prica pricala kad je priznat Zeljeznicaru Svrakin gol protiv Borca, da su sudije ljudi, da je tesko vidjeti u 10 centimetara itd... Tad su morali biti roboti i vidjeti da li je lopta presla gol liniju ili ne, iako se to i nakon 3 usporena snimka tesko vidi!
K'o kad kod nas nista nije striktino odredjeno, niti se znaju pozicije kamera, niti imas uslove za iste, ma nista!
@Refffko, nesto se ne sjecam da se takva prica pricala kad je priznat Zeljeznicaru Svrakin gol protiv Borca, da su sudije ljudi, da je tesko vidjeti u 10 centimetara itd... Tad su morali biti roboti i vidjeti da li je lopta presla gol liniju ili ne, iako se to i nakon 3 usporena snimka tesko vidi!