Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#651 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Towelie wrote:
Hakiz wrote:Kako to da vjera nije uticala na Saudijce toliko da odustanu od rasizma i prime te izbjeglice? Šta to govori o snazi vjere nasuprot snazi predrasuda?
Pravo pitanje je sta to govori o praktikovanju te iste vere od strane Saudijaca? Narocito onih na vlasti.
Apsolutno se slažem. Ali, zašto vjera nije Saudijce na vlasti učinila takvim ljudima da hoće da pomognu. U čemu je snaga vjere ako ne "popravi" čovjeka, ako čovjek ostane nehuman?

To znači da bi bio dobar vjernik neko mora samo slijediti vjerska pravila, ali nije važno što je kao čovjek đubre? Ja znam mnoge primjere u hrišćanstvu koi to potvrđuju, na primjer u nekim zemljama južne Amrrike zabrana abortusa nad djevojčicama (djevojčicama, ne djevojkama, djecom mlađom od 14 godina) koje su zatrudnjele poslije silovanja tokom prolaska raznih vojski i gerilskih odreda. Dakle, islam je isti?

Mene to ne čudi, u svakoj religiji vjera je važna, čovjek nije, pa ako će poštovanje vjerskih pravila štetiti ljudima, koga briga za ljude.
Towelie

#652 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

Apsolutno se slažem. Ali, zašto vjera nije Saudijce na vlasti učinila takvim ljudima da hoće da pomognu. U čemu je snaga vjere ako ne "popravi" čovjeka, ako čovjek ostane nehuman?
Zato sto je ne praktikuju kako treba. Nije dovoljno samo nominalno biti musliman. Vera treba da se zivi svakodnevno.
Kur'an navodi kako su vernici braca, promovise se jednakost medju ljudima, briga za druge, empatija..Cak toliko daleko se ide da se kaze da nije musliman onaj ko zaspe sit, a njegov komsija je gladan. Saudijska vlast spava sita, njihovi komsije Sirijci (a i mnogi ostali) spavaju gladni. I je li tu problem sa Islamom ili sa njegovom (ne)primenom?
To znači da bi bio dobar vjernik neko mora samo slijediti vjerska pravila, ali nije važno što je kao čovjek đubre?
Ovo dvoje iskljucuje jedno drugo. Ili je neko dobar vernik, i dobar covek ili je los vernik i djubre od coveka iako mozda po spoljasnjosti izgleda drugacije.
Ja znam mnoge primjere u hrišćanstvu koi to potvrđuju, na primjer u nekim zemljama južne Amrrike zabrana abortusa nad djevojčicama (djevojčicama, ne djevojkama, djecom mlađom od 14 godina) koje su zatrudnjele poslije silovanja tokom prolaska raznih vojski i gerilskih odreda. Dakle, islam je isti?
Ovakvi aktovi ne dokazuju nista ni o hriscanstvu, a kamoli o Islamu. Hajmo gledati sta religija naucava, a ne sta njeni predstavnici rade.
Mene to ne čudi, u svakoj religiji vjera je važna, čovjek nije, pa ako će poštovanje vjerskih pravila štetiti ljudima, koga briga za ljude.
Covek je itekako vazan. Muhammed saws je poslat da usarvsi ljudski karakter. U principu, svi ibadeti i obredi imaju za cilj i da se bude bolji covek.
Hakiz

#653 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Towelie wrote:
Zato sto je ne praktikuju kako treba. Nije dovoljno samo nominalno biti musliman. Vera treba da se zivi svakodnevno.
Kur'an navodi kako su vernici braca, promovise se jednakost medju ljudima, briga za druge, empatija..Cak toliko daleko se ide da se kaze da nije musliman onaj ko zaspe sit, a njegov komsija je gladan. Saudijska vlast spava sita, njihovi komsije Sirijci (a i mnogi ostali) spavaju gladni. I je li tu problem sa Islamom ili sa njegovom (ne)primenom?
To znači da bi bio dobar vjernik neko mora samo slijediti vjerska pravila, ali nije važno što je kao čovjek đubre?
Ovo dvoje iskljucuje jedno drugo. Ili je neko dobar vernik, i dobar covek ili je los vernik i djubre od coveka iako mozda po spoljasnjosti izgleda drugacije.
Ja znam mnoge primjere u hrišćanstvu koi to potvrđuju, na primjer u nekim zemljama južne Amrrike zabrana abortusa nad djevojčicama (djevojčicama, ne djevojkama, djecom mlađom od 14 godina) koje su zatrudnjele poslije silovanja tokom prolaska raznih vojski i gerilskih odreda. Dakle, islam je isti?
Ovakvi aktovi ne dokazuju nista ni o hriscanstvu, a kamoli o Islamu. Hajmo gledati sta religija naucava, a ne sta njeni predstavnici rade.
Covek je itekako vazan. Muhammed saws je poslat da usarvsi ljudski karakter. U principu, svi ibadeti i obredi imaju za cilj i da se bude bolji covek.
Dakle, ti tvrdiš da dobar vjernik ne može biti loš čovjek, da dobar vjernik automatski znači da je ta osoba i dobar čovjek?

Da li misliš da definisanje vjernika kao dobrog čovjeka zavisi od toga kako se odnosi prema bogu i vjerskim pravilima, ili ga kao dobrog čovjeka definiše to kako se odnosi prema drugim ljudima?

Samo nemoj reći da ako se prema bogu i vjerskim pravilima odnosi "ispravno", da to automatski znači i da će se prema ljudima dobro odnositi.

Mislim da bi hiljade žena spaljenih kao vještice ili ubijenih/zatvorenih nakon silovanja "jer su same to tražile" imale mnogo argumenata protiv.
Towelie

#654 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

Dakle, ti tvrdiš da dobar vjernik ne može biti loš čovjek, da dobar vjernik automatski znači da je ta osoba i dobar čovjek?
Da. Prosto, to je nesto sto te sama vera uci.
Da li misliš da definisanje vjernika kao dobrog čovjeka zavisi od toga kako se odnosi prema bogu i vjerskim pravilima, ili ga kao dobrog čovjeka definiše to kako se odnosi prema drugim ljudima?
I jedno i drugo. Ovo prvo pomaze kod ovog drugog. Mada, dosta ljudi ima to intuitivno usadjeno u sebi. Sa verom sve to lakse izadje na povrsinu.
Samo nemoj reći da ako se prema bogu i vjerskim pravilima odnosi "ispravno", da to automatski znači i da će se prema ljudima dobro odnositi.

Mislim da bi hiljade žena spaljenih kao vještice ili ubijenih/zatvorenih nakon silovanja "jer su same to tražile" imale mnogo argumenata protiv
Ubiti/zatvoriti zenu nakon silovanja "jer je to sama trazila" nije nikako delo koje ce nekoga pribliziti Bogu. Cak suprotno. Jedno je sta pojedinci rade u ime Islama/hriscanstva/bilo koje religije.
Hakiz

#655 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Towelie wrote:
I jedno i drugo. Ovo prvo pomaze kod ovog drugog. Mada, dosta ljudi ima to intuitivno usadjeno u sebi. Sa verom sve to lakse izadje na povrsinu.

Mislim da bi hiljade žena spaljenih kao vještice ili ubijenih/zatvorenih nakon silovanja "jer su same to tražile" imale mnogo argumenata protiv
Ubiti/zatvoriti zenu nakon silovanja "jer je to sama trazila" nije nikako delo koje ce nekoga pribliziti Bogu. Cak suprotno. Jedno je sta pojedinci rade u ime Islama/hriscanstva/bilo koje religije.
OK. Ako je to tako, zašto religiozni ljudi mrze komunizam. Jedno je ideja komunizma, drugo je šta su ljudi, Staljin, Pol Pot, itd u ime komunizma uradili. Ne možeš govoriti loše o komunizmu samo zato što su neki ljudi koji sebe zovu komunistima bili loši ljudi. Oni nisu bili dobri komunisti. Svi dobri komunisti su bili dobri ljudi. Ljudi koji su slijedili ideju da ni jedan čovjek ne može biti u zavisnosti od drugog čovjeka samo zato što ovaj prvoi nije, a ovaj drugi jeste vlasnik nad sredstvima za proizvodnju, dakle ni jedan čovjek koji iskreno radi na realizaciji ideja pokreta koji želi da osobodi ljude od ekonomske zavisnosti od drugh ljudi ne može biti loš čovjek.

Oni koji su loši ljudi, nisu pravi komunisti.

A ako su religiozni ljudi bolji od ateista, onda su komunsti bolji ljudi od nekomunista. Jer, ko je protiv komunizma on je za ekonomsku dominaciju nekih ljudi nad drugim ljudima, a to je loše.
Towelie

#656 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

Hakiz wrote:
Towelie wrote:

OK. Ako je to tako, zašto religiozni ljudi mrze komunizam. Jedno je ideja komunizma, drugo je šta su ljudi, Staljin, Pol Pot, itd u ime komunizma uradili. Ne možeš govoriti loše o komunizmu samo zato što su neki ljudi koji sebe zovu komunistima bili loši ljudi. Oni nisu bili dobri komunisti. Svi dobri komunisti su bili dobri ljudi. Ljudi koji su slijedili ideju da ni jedan čovjek ne može biti u zavisnosti od drugog čovjeka samo zato što ovaj prvoi nije, a ovaj drugi jeste vlasnik nad sredstvima za proizvodnju, dakle ni jedan čovjek koji iskreno radi na realizaciji ideja pokreta koji želi da osobodi ljude od ekonomske zavisnosti od drugh ljudi ne može biti loš čovjek.

Oni koji su loši ljudi, nisu pravi komunisti.

A ako su religiozni ljudi bolji od ateista, onda su komunsti bolji ljudi od nekomunista. Jer, ko je protiv komunizma on je za ekonomsku dominaciju nekih ljudi nad drugim ljudima, a to je loše.
U principu se slazem. Ne moze se kriviti sistem,religija, oblik vladavine.. za ono sto se radi u njihovo ime od strane pojedinaca. I to je opste pravilo.
MyTao

#657 Re: Gubitak religije

Post by MyTao »

Towelie wrote: U principu se slazem. Ne moze se kriviti sistem,religija, oblik vladavine.. za ono sto se radi u njihovo ime od strane pojedinaca. I to je opste pravilo.
Jeli to vazi i za dobra djela ili samo za losa?
Towelie

#658 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

MyTao wrote:
Towelie wrote: U principu se slazem. Ne moze se kriviti sistem,religija, oblik vladavine.. za ono sto se radi u njihovo ime od strane pojedinaca. I to je opste pravilo.
I za jedna i za druga, naravno.
Hakiz

#659 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Towelie wrote:U principu se slazem. Ne moze se kriviti sistem,religija, oblik vladavine.. za ono sto se radi u njihovo ime od strane pojedinaca. I to je opste pravilo.
Vidiš, ja i komunizmu i religiji zamjeram nedostatak efikasnih mehanizama koji će sprečiti da ljudi iskoriste univerzalnu ideju sa svoju ličnu korist. To je ogromna mana i jednom i drugom. Ljudska priroda je jača od komunističkih i religijskih ideja i zato ih treba ostaviti da trunu u istoriji i tražiti efikasniji humanistički pristup.
nasa

#660 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

@ hakiz,hajde dosta.
Ne smatram da je umjesno da se salite na racun tragedije izbjeglica ili stradanja ljudi u Meki I nemam nista vise da dodam, a ovo sam vec ranije obrazlozila tako da si mogao procitati bez da me ponovo pitas.
Toliko je bezvezno da mi je pomalo razocaravajuce da ti uopce moram objasnjavati sta nije ok s onakvim salama, vjerovao ili ne.
Hakiz

#661 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

nasa wrote:@ hakiz,hajde dosta.
Ne smatram da je umjesno da se salite na racun tragedije izbjeglica ili stradanja ljudi u Meki I nemam nista vise da dodam, a ovo sam vec ranije obrazlozila tako da si mogao procitati bez da me ponovo pitas.
Toliko je bezvezno da mi je pomalo razocaravajuce da ti uopce moram objasnjavati sta nije ok s onakvim salama, vjerovao ili ne.
Ovako. Znam da ćeš me banovati nakon ovoga i da ćeš izbrisati ovaj post da drugi ne bi vidjeli zašto si me banovala.

Način na koji si ovo napisala, u stilu da me naružiš kao učiteljica bez mogućnosti na odgovor, naprosto ljudski nije pošteno.

Ti bi trebala ovdje uvoditi red kada se prekrše pravila foruma, a ne ljude banovati jer su napisali nešto sto se tebi lično ne sviđa. Dakle, ne provoditi svoju volju, već provoditi pravila foruma. A tvoja volja nije pravila foruma. Ipak nisi jedinica mjere.

I ne zaboravi da izbrišeš ovaj post, da slučajno neko ne bi pročitao nešto što bi bilo u suprotonosti sa tvojim samoljubljem.

Kao što sam već napisao, sljedeća poslovica je tačna: Daj čovjeku vlast da vidiš kakav je.

Sretno i ogroman pozdrav tvom egu.
nasa

#662 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Brisala sam ti samo zato da te ne moram banovati jer komentarisanja rada moderacije jeste zabranjeno ali sam ja ljudski ostavila prostor da to sam skontas I prestanes.Ali sad vidim da je problem druge prirode, jednostavno ne kontas.
Hakiz

#663 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

nasa wrote:Brisala sam ti samo zato da te ne moram banovati jer komentarisanja rada moderacije jeste zabranjeno ali sam ja ljudski ostavila prostor da to sam skontas I prestanes.Ali sad vidim da je problem druge prirode, jednostavno ne kontas.
Nećemo se složiti.

Otišli smo predaleko. I počeli smo se vrijeđati. Hajde da prestanemo. Ja neću više nista napisati, a ti o meni nemoj pisati kao mama koja ruži nesposobno i glupo dijete.

Dogovoreno?
nasa

#664 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Pa upravo tako, rekoh ti na pocetku "samo nemoj komentarisati" :D

Hajde @hakiz uredu je :thumbup: peace
nasa

#665 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Nego, kad smo se vec dotakli teme

Sarajevo: Sutra kod Narodnog pozorišta prikupljanje pomoći za sirijske izbjeglice

Neformalna grupa građana pod nazivom “Sarajevska raja” organizuje sutra u periodu od 14 do 17 sati prikupljanje svih potrebnih prehrambenih i higijenskih artikala za izbjeglice iz zemalja Bliskog Istoka. Artikli će se prikupljati na Trgu harema Kalin Hadži Alijine džamije (kod Narodnog pozorišta)

Prikupljena sredstva će biti uručena Udruženju Pomozi.ba koji planiraju u toku iduće sedmice isporučiti veću količinu ovih artikala izbjeglicama u Beogradu, Preševu i Kanjiži.

Inače, Udruženje Pomozi.ba je u toku prošle sedmice posjetilo Beograd gdje su pokušali naći najbolji mogući način da se prikupljena roba dostavi ljudima.

“Postoje brojni propisi koje je potrebno ispoštovati, iz razloga što još uvijek nisu dozvoljene olakšice prilikom uvoza humanitarne robe, sve to od nas zahtjeva jako puno vremena, energije i birokratije kako bi ono što je najpotrebnije stiglo do izbjeglica, dolazi hladnije vrijeme, ljudima su potrebne deke i kabanice. Mi ne odustajemo od cilja da pomognemo ovim ljudima te da im pokušamo olakšati život onoliko koliko je to u našim mogućnostima. Pozivamo sve građane da sutra posjete Trg harema Kalin Hadži Alijine džamije i svojim doprinosom učestvuju u ovom humanom cilju”, poručili su iz Udruženja
MyTao

#666 Re: Gubitak religije

Post by MyTao »

Towelie wrote:
MyTao wrote:
I za jedna i za druga, naravno.
Znaci kada musliman uradi neko dobro djelo... to nije do njegove religije vec do cega?
belfy

#667 Re: Gubitak religije

Post by belfy »

Towelie wrote:
eno sad. necemo se valjda i vrijedjati.
To stvarno nisam hteo. Izvinjavam se ako si me tako razumeo.
ovo sto si isjekao meni kaze da si u potpunosti shvatio sta sam htio reci, no da nisi na to mogao odgovoriti. pa, towelie, do "jucer" bi me bratom zvao jer smo mogli klanjati zajedno, a sada mi sijeces post samo zato sto lijepo objasnim gresku. treba biti nekada covjek pa istu i priznati.
Kako je rekao Ali b. Ebu Talib, svaki covek je muslimanu brat. Bilo u veri, bilo u ljudskosti i humanosti. Pa tako i ti ili bilo ko drugi.
Ali, ja zaista mislim da ti mene nisi shvatio sta sam zeleo reci. Da parafraziram, Lorens Kraus kaze kako nema logike da je Boga briga sta ljudi rade i grese li ili ne, jer jednom takvom entitetu ne treba biti bitno sta radi svaki pojedinac. On ovde pravi analogiju sa covekom koji ima mravinjak i ne zanima ga sta svaki, pojedinacni mrav radi.
Problem sa ovom analogijom je sto je postavljena iz antropocentricnog stanovista. Zeli se reci da ako coveku nesto nije bitno, znaci da isto nije ni Bogu bitno. A to dvoje nikako ne moze biti uporedjeno jer Bog nije, po definiciji, nicemu slican. Pa ni coveku. Zato ova analogija ne stoji. Odnosno, stoji kod ljudi koji imaju antropomorfizovanu verziju Boga. Dakle, stari cikica sa bradom koji sedi na oblacima i gleda riality show zvani Zemlja.
A Bog se ne treba razumeti tako, Ni blizu.
“Veličanstven je Gospodar tvoj, Dostojanstveni, i daleko od onoga kako Ga predstavljaju oni!” (Surat As-Saffat (37):180)
ovo pitanje da li mrav moze... pa eto, ima li smo "nedavno" primjer onog misa sto je napao zmiju koja mu je krenula pojesti drugara
I sta s ovim? Ovo treba biti dokazom neke visoke inteligencije? Uporedive sa ljudskom u bilo kom pogledu? :-D
no, to nije poenta. nego upravo ono sto si i sam rekao - interesuje te kako mrav razmislja. i to je ono sto sam vec i rekao - dati primjer ostaje neoboren. i sa filozofske i sa logicke strane.
Da, interesuje me. Ja imam kapacitet da me interesuje kako mrav razmislja, mrav nema kapacitet da ga interesuje kako covek razmislja. I tu lezi ta razlika u inteligenciji koja je kvalitativna, pre svega. I to je cela poenta.
Mi, ljudska bica, smo posebni i sto mozemo da diskutujemo o ovakvim stvarima. Ostale nama poznate vrste ne mogu. Mozes li mravu objasniti sta je internet-forum? Ako mozes, kako? Ako ne mozes, zasto ne mozes? Ne mora mrav, moze bilo koja druga zivotinjska vrsta.
ajde da skratimo. ako mrav nema taj kapacitet, onda shodno primjeru ni covjek nema kapacitet boga. i tu lezi ta razlika u inteligenciji. jel moze ovako? upravo zbog toga primjer je odgovarajuci. nije mi jasno kako sam navodis cinjenice koje idu u korist primjera, a zakljucis suprotno... primjer upravo cisto i govori da je za mrava covjek isto kao covjeku bog. samo se nemoj nadovezati da covjek nije stvorio mrava, jer dati primjer ne govori nista o tome.
Plavo-bijeli

#668 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

Što više čitam neke komentare po fejsbuku vidim da je sve više ateista, a sve manje vjernika. Inače oni koji predstavljaju vjernike su najčešće neobrazovani ljudi, jer nemoguće je na primjer znati nešto o evoluciji, a prihvatati da smo nastali od jednog čovjeka i jedne žene. Ako nismo nastali, a nismo, od jednog čovjeka i jedne žene, onda ta činjenica negira sve monoteističke religije. Čini mi se da će broj vjernika ateista u narednih 100-200 godina drastično povečati, a da će se vjerovanje u nekog od 1500 različitih Bogova zadržati u samo nekim manjim, neobrazovanim mjestima na zemlji.

Pitanje za vjernike sa foruma, jeste li ikad pogledali neki dokumentarac o evoluciji, pročitali neku knjigu, ili članak o tome? Ako niste, zbog čega niste? Jel vas strah da će vam to promjeniti mišljenje o nastanku svemira i svega na zemlji? Da li smatrate da je evolucija samo izmišljotina od naučnika i zapada, ili samo teorija kako vi to volite reći, kako bi se borili protiv religije preko toga, te da je Bog stvorio pojedinačno svaku životinju i biljku, tj da nije bilo nikakve evolucije :)?
S4mpion

#669 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Ne možete tako kompleksne probleme riješiti riječima: "To je evolucija i kraj priče."

Evolucija je čudo, sama po sebi. Vjerujete u evoluciju? Budite uvjereni da vjerujete i u čuda.
wickerman

#670 Re: Gubitak religije

Post by wickerman »

Vjerovanje u evoluciju, mozda jeste vjerovanje u cudo,
ali vjerovanje da smo nastali od jednog covjeka i jedne zene je u najmanju ruku zaostalost, kako intelektualna tako i obrazovna.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#671 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

wickerman wrote:Vjerovanje u evoluciju, mozda jeste vjerovanje u cudo,
ali vjerovanje da smo nastali od jednog covjeka i jedne zene je u najmanju ruku zaostalost, kako intelektualna tako i obrazovna.
Zasto je zaostalost? Na kraju otkud tebi pravo da nekog nazoves zaostalim? Zar je to nacin na koji se vodi diskusija?
Vrijeme ce evntualno pokazati ko je u pravu, a ko u krivu. Samo hoce li onda biti kasno?
Prepostavljam da imas neki vid obrazovanja, uzmimo npr. kolike su sanse da uradis dobro prijemni ako se nisi spremao za njega?
Tanke, jel da? U odnosu na ostale. Isto je i sa ovim i onim svijetom. Ovo je samo test za ono sto dolazi.
Razlika izmedju onih sto vjeruju i onih sto ne vjeruju je ta sto vjernici imaju puno manje za izgubiti od nevjernika, u smislu, ako je onaj svijet (a jeste) stvaran. Medjutim, ateisti to odbacuju kao mogucnost samo ne znam zasto. Evo npr. jel ti se ikad dogodilo da sanjas nesto i to se dogodi, meni jest, kolike su sanse za to?
Ja kad mi je tesko ne moram da pijem antidepresive, da se opijam alkoholom ili necim drugim. Lakse podnosim nevolje, ganrantovano nego i jedan ateist (ako to uopste postoji, jer u ratu, svi nekako pocnu Boga dozivati).

Kolike su sanse da planeta bude u ovoj harmoniji? Slucajnost?
Zasto ne vjerovati u mogucnost da je moglo sve nastati od jednog covjeka i jedne zene?

@plavo-bijeli

Čitao o teoriji evolucije, Darwinu, pracovjeku itd. Ima mnogo manjkavosti, da ih sad ne nabrajam, preradjeno x puta. Nije me se dojmilo.
Ne znam da li ateizam prihvata dusu kao relevantan faktor postojanja, posto se to "ne vidi" iako su naucnici dokazali postojanje iste, jos jedan od dokaza koji ide u prilog vjeri.
mousstapha

#672 Re: Gubitak religije

Post by mousstapha »

W0rM wrote: Zasto ne vjerovati u mogucnost da je moglo sve nastati od jednog covjeka i jedne zene?
Zato sto je incestoidno!
Hakiz

#673 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

nasa wrote:Pa upravo tako, rekoh ti na pocetku "samo nemoj komentarisati" :D

Hajde @hakiz uredu je :thumbup: peace
Opet...

Neka ti bude.
Last edited by Hakiz on 14/09/2015 14:11, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#674 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

Ja ti rekao da se ne javljaš dok ne sazriješ, a ti opet :-) .
Ja danas kad sam ušao na youtube, kao preporuku mi je youtube izbacio ovaj video(bez zajebancije) :
, koji govori baš o toj vjerovatnoći, o kojoj ti pričaš. Koja je vjerovatnoća da mi se baš danas pokaže ovaj youtube video, 2 sata prije nego što ti govoriš o snovima, mora da je Bog imao uticaja na to, pa me je preko klipa stavio u još veću kušnju :-) .

Ja poznajem momke koji su maksimalno bili u vjeri, a i ja sam među njima, pa im vjera nije toliko pomagala u nekim teškim trenutcima.
Opet iznosiš toliko nekih gluposti, ali eto opet sam primoran da ti odgovorim.
Koja je šansa da planeta bude u ovoj harmoniji? Vrlo mala! Kad nađeš broj zvijezda i planeta u galaksiji, pa od toga izvučeš taj vrlo mali procenat vidjet ćeš da je opet riječ o hiljadama, desetinama hiljada planeta(vjerovatno i više) samo u našoj galaksiji.

Kad ćemo već o procentima koja je šansa da ti slijediš pravu istinsku vjeru? Pretpostavlja se da je na svijetu 4200 različitih religija, šansa da si ti na pravom putu također pod pretpostavkom da je jedna istinska, prava, je 0,0238% . Sa tako malim procentima ja bih se baš zabrinuo :).

Tipična priča vjernika, vjeruj, jer ako Bog postoji onda ćeš biti u problemima, a ako ne postoji onda nećeš ništa izgubiti. Zato živi u strahu svaki dan, pazi svaki korak što radiš, te se obavezno moli da ti Bog oprosti i živi u strahu od sudnjega dana. :run:

Eh da zaboraivo sam na incest, kako ga naš drug po forumu Worm objašnjava? Da li je tebi normalno da sestra i brat imaju odnose, izgleda da jeste, jer kad su mogla poslanikova djeca onda mogu svi?
S4mpion

#675 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Plavo-bijeli wrote: Eh da zaboraivo sam na incest, kako ga naš drug po forumu Worm objašnjava? Da li je tebi normalno da sestra i brat imaju odnose, izgleda da jeste, jer kad su mogla poslanikova djeca onda mogu svi?
Loša postavka problema.

Moraš definisat šta podrazumijevaš pod epitetom "normalno", u suprotnom, argument ti je neupotrebljiv.
Post Reply