ExNihilo wrote:
Svjesna si kako je moj post, kojeg citiraš, replika na tvoje poređenje? Dakle, ti si ta koja je inicijalno napravila poređenje kojeg kasnije nazivaš imbecilnim.
Ako procenat žena koje (ne)žele nositi hidžab u totalitarnim društvima ne znamo, čemu onda onih "99%"? Čemu insinuacije da je u pitanju većina, kada nemaš podataka, argumenata, ničega za takvu kvalifikaciju? Postojanje zabrane ne implicira da većina ljudi želi prekršiti istu. Ako u zemlji A zabraniš cigare, ne znači da će sutra većina željeti pušiti. Ako narediš hidžab, ne znači da će sutra svi željeti hodati otkriveni.
Stvar je vrlo jednostavna. Mi naravno ne znamo koliki procenat žena u ovom kotekstu žele ili ne žele nositi hidžab ali njih 99 % to nose jer tako KAŽE (naređuje) RELIGIJA .
Koliko njih to doživljava kao nešto pozitivno ili negativno - ne znamo ali znamo da to nose sve zbog RELIGIJSKOG društvenog uređenja.Društvena norma. I odnos prema njima je društvena norma.
Pravo izbora NE POSTOJI i zbog toga mi je bilo apsurdno tvoje poređenje istog načina života u drugačijem društvenom uređenju koje dozvoljava pravo izbora.
Bodkin wrote:
Daleko od toga da branim kozojebe ali pravac u argumentaciji koji si zauzela je pogresan. On je u pravu. Nije bitno zasto se ne rukuje. Bitno je da ima pravo na to. Isto koliko i onaj koji se ne rukuje iz higijenskih razloga. Ili kad ti se japanac lagano nakloni umjesto rukovanja.
To sto se u koojebskoj ideologiji zene ne amatraju ravnopravnim je druga prica i trebamo biti sretni sto zivimo u drustvu gdje mu mozes kao zena redi sta god hoces bez da time smije dohvatiti
On ima apsolutno pravo da se ne rukuje SAMO ZBOG TOGA , ali je moje apsolutno pravo da ga zbog toga smatram idiotom. Ako je običaj recimo Pigmeja da skaču na jednoj nozi to čine SVI , Japanci se naklone i Japankama a idiot se rukuje - sa muškarcem ali sa ženom ne.
To pravo na "nerukovanje" mi indirektno i potiho miriše na čuvenu , zvaničnu izjavu člana SDA , načelnika opštine Novi Grad o ženama koja glasi :
"
Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva".
Jebote....
Itekako sam sretna što je naše društvo 1945 protokolarno uvelo ravnopravnost spolova u svim društvenim segmentima i normama. Faktički....daj Bože do 2045.