Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#651 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

pjerino wrote:Video iz daglice...
Tko su ovi što pružaju pomoć turskim vojnicima, kurdi ili mitovci?
Bože moj, pa ti turski vojnici su djeca, tko ih šalje ...
Salje ih bolesna ambicija jednog covjeka koji je oko sebe okupio najgori olos. Borba protiv PKK je krvava predizborna kampanja. To se ne libe reci mnogi Turci, ukljucujuci opoziciju. Rat zeli AKP a nikako turski narod. Svi pozivaju na prekid vatre, ali se plisani sultan ne obazire. PKK je izrazio spremnost da se sukob okonca. Cak su zamolili Ameriku da posreduje. Jasno je da ni njima ne odgovara rat sada kada se bore protiv ISILa.

Plisani sultan nece okoncati rat dok izbori ne budu gotovi. Lijepo je rekao, ako pobijedimo, garantujemo mir. Dakle, obecao je da ce okoncati rat samo ako pobijedi. Bolesnik.

Valjda je sada okorjelim turkofilima jasno da turska vojska ima 0% sanse unistiti PKK. Navukli au ih na brda i tek sada ce biti belaja. Gerilcima PKK je rat postao nacin zivota, prirodno stanje. Njihova motivacija je neupitna. S druge strane, Turcima je zlo sto moraju ici u neke zabiti i ganjati se po njima nepoznatim planinama. To su momci koji rade za platu. Bili bi najsretniji da sve ovo sto prije zavrse i da sacuvaju zivu glavu. Turska vojska nema nikakve sanse unistiti PKK u Turskoj. A sta tek reci za PKK u Iraku, Siriji i Iranu? Pokrivaju ogroman teritorij, imaju veliku bazu iz koje bez problema obnavljaju borbene jedinice... Uostalom, PKK je pokret a ne vojska. Vojsku mozes unistiti, pokret nema sanse. PKK mogu unistiti jedino Kurdi, niko drugi.

Demirtas :thumbup:
sunceKOtepsija

#652 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Kikibombona wrote: S druge strane, Turcima je zlo sto moraju ici u neke zabiti i ganjati se po njima nepoznatim planinama. To su momci koji rade za platu.
ovo je zanimljivo, naime vecina ovih vojnika su momci koji sluze vojni rok, u Turskoj naime jos nije ukinut vojni rok, a to se i vidi po ovim omladincima, djeci prakticno, koju salju u planine, i njihovim porodicama (kad im dode delegacija da ih obavjesti o smrti sina), obicno se radi o siromasnim porodicama seljaka, ipak bogatiji mogu izbjeci sluzenje vojnog roka, imaju odredeni uslovi-par puta se mjenjalo ali ono sto se sjecam bilo je da vojsku ne mora sluziti osoba koja je odredeni broj godina provela van zemlje (mislim da je minimum bio tri godine-sto odgovara velikom broju bogatijih koji djecu salju van zemlje na skolovanja), ima tu jos uslova, godine starosti itd koje moraju ispuniti, i onda ti koji ispunjavaju te uslove mogu uplatiti 30 000 lira i ne ssluze vojsku. Mislim da je prije bilo 17-18 hiljada al zadnjih godina su povecali na 30 000. Cesto je kritikovana ova mogucnost opozicija je prozivala vladu da ce samo sirotinja ici u vojsku, da ovim zakonom cuvaju svoju djecu itd.
Naravno nisu sve regruti, oficirski kadar itd su profesionalci, postoje i vojnici profesionalci, ali postoji i ovo.
sunceKOtepsija

#653 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

broj poginulih policajaca u jutrosnjem napadu se popeo na 14, 2 tesko ranjena...
navodno je eksplozivna naprava imala tonu eksploziva, dva vozila su unistena
objavljena imena juce ubijenih 16 vojnika

vojni ispracaj za juce poginule vojnike, sada slijede dzenaze u mjestima odakle su bili rodom
sunceKOtepsija

#654 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

-U Tunceliju pripadnici PKK presjekli put, ubili policajca-specijalca u civilu, ranjena kcerka koja je s njim bila u autu, valjda pokusao pobjeci iz kolone. PKK cesto zna blokirat puteve, vrse kontrole licnih dokumenata, ako utvrde da je rijec o pripadniku sigurnosnih snaga otmu ih.
-u Cizreu u ulicnim borbama ubijena tri specijalca
u 24 sata 34 pripadnika snaga sigurnosti ubijena (juce 16 vojnika, danas 14 policajaca, 1 policajac u Tunceliju, i trojica specijalaca u Cizreu
sunceKOtepsija

#655 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

vlasti opovrgavaju da su 3 specijalca podlegla u Cizreu
tako da ako ovo nije istina broj poginulih vojnika/policajaca u 24 sata je 31, bez obzira najkrvavj dan od pocetka sukoba
sumirprimus

#656 Re: Republika Turska

Post by sumirprimus »

bogme kurdi se svojski trude da ispizde turke.. :skoljka:
Kikibombona

#657 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Turska drzava je kao kula od karata a vojska tigar od papira...

Sto duze sukob traje - to se vise brukaju!

PKK prelazi granicu kako im kurcu ceif. Postavljaju bombe na puteve... Nikako mi nije jasno kako turska vojska ne provjeri dionicu pri nego posalju vojni konvoj. PKK blokira puteve i kidnapuje svakoga ko radi za vojsku i policiju. Po par sati se znaju zadrzati i kontrolisati dokumente na putevima. Strasno...
sumirprimus

#658 Re: Republika Turska

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:Turska drzava je kao kula od karata a vojska tigar od papira...

PKK prelazi granicu kako im kurcu ceif. Postavljaju bombe na puteve... Nikako mi nije jasno kako turska vojska ne provjeri dionicu pri nego posalju vojni konvoj. PKK blokira puteve i kidnapuje svakoga ko radi za vojsku i policiju. Po par sati se znaju zadrzati i kontrolisati dokumente na putevima. Strasno...
nije ti jasno,ne razumijes,ne znas,nemas pojma..(sam si ovo sve reko)
pa sto onda ovako konstatiras.na osnovu cega?
kurdskih linkova,rudawa,tvitera?
madner

#659 Re: Republika Turska

Post by madner »

Trebali bi kapitulirati dok jos mogu, Kurdi nece stati do Ankare ako se naljute. :D
Kikibombona

#660 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

sumirprimus wrote:
Rekao sam da se ne razumijem u tipove oruzja. Znam sta je haubica i kakva joj je namjena. Logicki zakljucujem da veci kalibar nanosi vecu stetu. Al nemam blage veze o detaljima...
Mohamad Sissoko

#661 Re: Republika Turska

Post by Mohamad Sissoko »

Al zato znas da je neka vojska tigar od papira :oops:
Kikibombona

#662 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Mohamad Sissoko wrote:Al zato znas da je neka vojska tigar od papira :oops:
Naravno!

Ne trebam biti Murinjo da bi vidio da Junjtedu ide lose bez Fergija.

Turci decenijama ratuju sa PKK i pera im ne mogu odbiti. Turkofili su mislili da ce ovaj put biti drugacije. Nikako, ali nikako mi nije jasno na cemu su temeljili optimizam? :-) :-) :-) :-)

Kazu, gotov je PKK, najebali su, Erdogan naredio napad! :lol: :lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#663 Re: Republika Turska

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
sumirprimus wrote:
Rekao sam da se ne razumijem u tipove oruzja. Znam sta je haubica i kakva joj je namjena. Logicki zakljucujem da veci kalibar nanosi vecu stetu. Al nemam blage veze o detaljima...
pa o tom ti bolan i govorim..
al me ne razumijes,a nisam ti neprijatelj vjeruj...
Mohamad Sissoko

#664 Re: Republika Turska

Post by Mohamad Sissoko »

@kiki
:-D sine jest tebi dobro.
Last edited by Mohamad Sissoko on 08/09/2015 15:09, edited 1 time in total.
insomnia78

#665 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Ali na Rojavi kazu...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#666 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

jo kikija
ja konto kurdistan realnost na terenu i da turci jedva čekaju da ih priznaju i tako sačuvaju makar ankaru o ono kurdi ih navukli u planine
kakav uspjeh pkk historijski

edit ... i ova je dobra - ne mogu im pera odbit a turci im ubili 40.000 boraca
Sanjarko

#667 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

sunceKOtepsija wrote:-U Tunceliju pripadnici PKK presjekli put, ubili policajca-specijalca u civilu, ranjena kcerka koja je s njim bila u autu, valjda pokusao pobjeci iz kolone. PKK cesto zna blokirat puteve, vrse kontrole licnih dokumenata, ako utvrde da je rijec o pripadniku sigurnosnih snaga otmu ih.
-u Cizreu u ulicnim borbama ubijena tri specijalca
u 24 sata 34 pripadnika snaga sigurnosti ubijena (juce 16 vojnika, danas 14 policajaca, 1 policajac u Tunceliju, i trojica specijalaca u Cizreu
Ko narko bande u Kolumbiji.
Co0l

#668 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:Turska drzava je kao kula od karata a vojska tigar od papira...

A kad si kritikovo Turke sto im ISIL-ovi teroristi prelaze granicu a ja govorio da to i kurdski teroristi decenijama rade pa ih ne mogu sprijeciti,a?
Sad su svi krivi za ubijene turske mladice,jedino nisu oni koji ih i ubijaju,teroristi PKK-a?
Kakvo licemjerje,kakvo sramno velicanje terorista,dno dna.Fuj.
Kikibombona

#669 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
A kad si kritikovo Turke sto im ISIL-ovi teroristi prelaze granicu a ja govorio da to i kurdski teroristi decenijama rade pa ih ne mogu sprijeciti,a?
Sad su svi krivi za ubijene turske mladice,jedino nisu oni koji ih i ubijaju,teroristi PKK-a?
Sa tom razlikom sto je ISIL u Tursku usao iz Jarabulusa, a u Siriju usao preko granicnog prijelaza u Kobaniju. Tu je koncentracija turske vojske ogromna i tuda PKK NIJE NIKADA MOGAO uci i pomoci odbranu Kobanija. Kazu da su se tek pojedinci kao civili uspjeli probiti...

Kriv je iskljucivo Erdogan! On je naredio napade na PKK! Sta ti ocekujes, da ovi nece uzvratiti?

I sto je najzalosnije, rat je motivisan gladju sa vlascu. Ovi momci ginu za Erdoganovu predizbornu kampanju. Svima je jasno da PKK ne mogu ozbiljno uzdrmati.
insomnia78

#670 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Isto ono kqd navijaci na stadionu kazu, murija je prva pocela
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#671 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

nije bilo erdoana kad je pekaka otpočeo oružanu borbu 84god
dakle prvi su počeli

sa teroristima nema pregovora samo oštro u kost
kad se počne krvarit i presahnu finansije raspašće se teroristi vrlo brzo
Co0l

#672 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Sa tom razlikom sto je ISIL u Tursku usao iz Jarabulusa, a u Siriju usao preko granicnog prijelaza u Kobaniju. Tu je koncentracija turske vojske ogromna i tuda PKK NIJE NIKADA MOGAO uci i pomoci odbranu Kobanija. Kazu da su se tek pojedinci kao civili uspjeli probiti...

Kriv je iskljucivo Erdogan! On je naredio napade na PKK! Sta ti ocekujes, da ovi nece uzvratiti?

I sto je najzalosnije, rat je motivisan gladju sa vlascu. Ovi momci ginu za Erdoganovu predizbornu kampanju. Svima je jasno da PKK ne mogu ozbiljno uzdrmati.
Pa ko civili cesto prelaze granicu i jedni i drugi.Nece prelazit u kilometarskim vojnim konvojima :-)
Erdogan kriv jer je naredio napade na teroriste???Pogubio si se totalno.Ili tek sad pokazujes pravo lice.Kako god-dno dna.
Kikibombona

#673 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Pa ko civili cesto prelaze granicu i jedni i drugi.Nece prelazit u kilometarskim vojnim konvojima :-)
Erdogan kriv jer je naredio napade na teroriste???Pogubio si se totalno.Ili tek sad pokazujes pravo lice.Kako god-dno dna.
Tvoju 'logiku' ismijava pola foruma. Nije to slucajno stari moj.

Slijedeci tvoju antilogicku akrobaciju sirijski pobunjenici su isto tako teroristi.

Zapravo, turska vlada je teroristicka i ugnjetavacka spram Kurda. Samo glup covjek moze ocekivati da ih turski teroristi udaraju po glavi i ponizavaju bez da uslijedi reakcija.

ISIL je presao granicu u Jarabulusu sa brdom eksploziva, oruzja, municije... Uslo je preko 100 vojnika sa punom ratnom opremom, kamiomina natovarenim ekspolozivom. Vozali su se od Jarabulusa do Kobanija, gdje se nalazi na hiljade turskih vojnika i agenata, oklopa, svega i svacega... i bez ikakve reakcije turskih sluzbi dosli na granicni prelaz u Kobaniju gdje su aktivirali jedan kamion bombu i probili se u grad. Turci nista nisu vidjeli. :lol: :lol: :lol: :lol:
jao_situacije

#674 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

najjači su ovi folovi i vratolomije da se podrže teroristi na bi
:roll:
insomnia78

#675 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Do neki dan je bilo ali, ja se ogradjujem, YPG se ogradjuje, ... Sad kita, Turci prvi poceli
Post Reply