Rehabilitovan Draža Mihailović

Post Reply
Mister Yes

#651 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Mister Yes »

desni wrote: USA je svojevremeno podrzavala i talibane pa ih bombardovala isto ko i cetnike :wink:Sad cetnici idu u zagrljaj ruskog medjeda.USA je nudila nagradu za nastavljace Drazinog fasistickog djela u kojem ono iznosu intelektualac :lol: :lol:
USA je uvijek u pravu što se mene tiče.

USA kaže "u Srebrenici bio genocid"
Rusija kaže "nije bio genocid u Srebrenici"
Mister Yes kaže: USA je u pravu

USA kaže "Draža Mihajlović značajno doprinjeo borbi protiv fašizma. Evo mu orden"
Rusija kaže "Draža Mihajlović fašista"

USA kaže "bombardovati Srbe"
Rusija kaže "nipošto"

USA nudi nagradu za Karadžića
Rusija ne
Mister Yes

#652 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Mister Yes »

desni wrote: Kakva je ono bila reakcija americke ambasade povodom okupljanja cetnika u Srebrenici :?: Nesto se ne sjecam da nakon toga vise bi okupljanja cetnika u Srebrenici :P
USA je u pravu
Mister Yes

#653 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Mister Yes »

desni wrote: Velika zemlja obezbijedila nezavisnost Kosovu.A Kosovo je srce koje ono zemlje :P
USA je u pravu. Kosovo republic
Mister Yes

#654 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Mister Yes »

L u c i f e r wrote:Što volim kad me citiraju, i to mjesecima nakon izrečenog... :nargila:

https://www.google.ba/search?tbm=isch&t ... 66&bih=667
USA forever. Što se mene tiče, bezgrešni :thumbup:

I u tome je fol. Ljudi misli da sam kontraš, trol šta sve ne. Ali moja filozofija je jednostavna. Prozapadna, protiv svetinja, pomirenje, razum itd.

Neki ovdje USA ukivaju u zvijezde kad im treba (kad bombarduje Srbe, kad bombarduje talibane, kad ide na Ruse itd) a onda seru po odlukama te iste USA. A USA je odlučila da Mihailoviću da orden. I nikada nisu povukli tu odluku. To ne znači da USA podržava četnike posebno ne one iz devedesetih godina ali svakako pokazuje kakav je stav USA prema tom jednom četniku.

Slomiste se stavljajući slike bombardovanja Beograda i Srbije. Šta nam to dokazuje? Pa jedino da USA nije prosrpski orjentisana. A ipak i takva podržava tog Srbina Mihailovića. Ako ništa drugo možemo biti sigurni da ne navijaju za Srbe zar ne? Ali eto Draža im je ok.

I za kraj ovog posta još jedno zapažanje. Prije par dana na forumu je dominiralo depresivno i defetističko raspoloženje. Tipa, ništa ne valjamo, niko nas ne voli, svi su protiv nas itd. Evo sada ipak imamo optimistične i kako to ja volim reći "nadrkane" postove tipa, USA je na našoj strani, Srbi su donji itd. Ništa ljepše za vidjeti ako je čovjek pozitivac poput mene. Keep it up guys :thumbup:
Mister Yes

#655 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Mister Yes »

Point. wrote:Na ovoj temi se Mister Yes odao da je prodana, sitna dusa. Kad toliko volis Drazu i njegove crte lica, ne preostaje mi nista drugo nego da ti zazelim da zavrsis kao on. :fazlija: :zid:

E moj Marsale, kakvu si djubrad ostavio iza sebe.
Nisam još nikada nikoga prijavio moderaciji pa neću ni tebe. Mada je jasno da kršiš pravila foruma kada drugom forumašu prizivaš smrt.

Ja sam principijelan čovjek. Ako priznajem autoritet USA i zapada negdje onda priznajem svuda. Ljudi mu dali medalju. Dovoljno da posumnjam u zvaničnu jugoslovensku istoriju po tom pitanju. Haški sud rekao genocid u Srebrenici i za mene je to zakon. Branit ću tu tvrdnju do kraja života jer je to stav zapada i tu nema dalje priče. Ljudi koji prate HB forum znaju koliko sam rapravu tamo imao sa Srbima koji tvrde da nije genocid a ja im objašnjavao da jeste. I to na nekoliko tema. Imao sam i ovdje ali davno pa ljudi zaboravili.

Dakle ta priča "Mister Yes Srbin" je već toliko ofucana i smiješna. Ljudi koji me prate na više foruma znaju da to ne pije vode. Nema tog Srbina koji bi tvrdio da je u Srebrenici bio genocid i onda još branio tu tvrdnju satima pisanja na forumima. Samo jedan primjer. Zatim moji postovi o Srbima kao narodu koji nestaju i u Srbiji i u RS-u gdje se jasno vidi da navijam da ih bude manje (demografski na prirodan i nenasilan način) jer će time biti manje belaja kao rezultat manje borbe za životni prostor. Pa moji postovi gdje se svađam sa Srbima koji preuveličavaju svoje žrtve u Jasenovcu i uopšte u WW2. Pa postovi gdje Srbima objašnjavam da ih prije Turaka nije bilo zapadno od Drine i Neretve što nijedan Srbin ne bi tvrdio. Pa postovi gdje objašnjavam da je Kosovo imalo pravo na nezavisnost jer su Srbi prijetili da Albance fizički istrijebe. Pa sam citirao i međunarodne zakone po tom pitanju. Pa postovi gdje tvrdim da je Milošević i srpski hegemonizam kriv za raspad Jugoslavije. Pa postovi gdje govorim da je bila agresija na BiH. I tako dalje. Glupo se osjećam što uopšte moram to nabrajati ali ljudi su stvarno zaboravni i kratkog pamćenja.
Point.

#656 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Point. »

Mister Yes wrote:
Point. wrote:Na ovoj temi se Mister Yes odao da je prodana, sitna dusa. Kad toliko volis Drazu i njegove crte lica, ne preostaje mi nista drugo nego da ti zazelim da zavrsis kao on. :fazlija: :zid:

E moj Marsale, kakvu si djubrad ostavio iza sebe.
Nisam još nikada nikoga prijavio moderaciji pa neću ni tebe. Mada je jasno da kršiš pravila foruma kada drugom forumašu prizivaš smrt.

Ja sam principijelan čovjek. Ako priznajem autoritet USA i zapada negdje onda priznajem svuda. Ljudi mu dali medalju. Dovoljno da posumnjam u zvaničnu jugoslovensku istoriju po tom pitanju. Haški sud rekao genocid u Srebrenici i za mene je to zakon. Branit ću tu tvrdnju do kraja života jer je to stav zapada i tu nema dalje priče. Ljudi koji prate HB forum znaju koliko sam rapravu tamo imao sa Srbima koji tvrde da nije genocid a ja im objašnjavao da jeste. I to na nekoliko tema. Imao sam i ovdje ali davno pa ljudi zaboravili.

Dakle ta priča "Mister Yes Srbin" je već toliko ofucana i smiješna. Ljudi koji me prate na više foruma znaju da to ne pije vode. Nema tog Srbina koji bi tvrdio da je u Srebrenici bio genocid i onda još branio tu tvrdnju satima pisanja na forumima. Samo jedan primjer. Zatim moji postovi o Srbima kao narodu koji nestaju i u Srbiji i u RS-u gdje se jasno vidi da navijam da ih bude manje (demografski na prirodan i nenasilan način) jer će time biti manje belaja kao rezultat manje borbe za životni prostor. Pa moji postovi gdje se svađam sa Srbima koji preuveličavaju svoje žrtve u Jasenovcu i uopšte u WW2. Pa postovi gdje Srbima objašnjavam da ih prije Turaka nije bilo zapadno od Drine i Neretve što nijedan Srbin ne bi tvrdio. Pa postovi gdje objašnjavam da je Kosovo imalo pravo na nezavisnost jer su Srbi prijetili da Albance fizički istrijebe. Pa sam citirao i međunarodne zakone po tom pitanju. Pa postovi gdje tvrdim da je Milošević i srpski hegemonizam kriv za raspad Jugoslavije. Pa postovi gdje govorim da je bila agresija na BiH. I tako dalje. Glupo se osjećam što uopšte moram to nabrajati ali ljudi su stvarno zaboravni i kratkog pamćenja.
Pravdaj se kome hoces, al si procitan. Nisi ti dobar u glavi, ozbiljno ti kazem. Jer kako drugacije objasniti tvoj stav da je Draza bio dobar covjek, jer je zaboga imao fine crte lica? Jesi li svjestan koliko ovo bolesno zvuci? Jesi li svjestan da si se popisao i pokenjao na sve i jednu bosnjacku zrtvu sto ih Drazine cetalji pobise i priklase onomad? Jesi li? Jesi li svjestan koliko jadno zvucis sa ovim da sta USA kaze to je truth and nothing but the truth? Eto vjerovacemo nekome sto bijase 20.000 km od mjesta zbivanja a ne nasim precima, koji su se na licu mjesta uvjerili u Drazinu dobrotu? Fuj!
Zokipfc

#657 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Zokipfc »

Rekao eSAD pa ja, kako da nece biti istina
Duka Dizel

#658 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote:
A pokorena Evropa je imala pokrete otpora i gerilu koja se znala suprotstaviti nacistima i kroz diverzije, sabotaze,.. znala zadati muke. Sve su to bili antifasisti i svi su oni zadali vise muke Nijemcima negoli cetnici.

I danas je nezamislivo, nezamislivo da se po Evropi izjednace i antifasisti iz pokreta otpora i suradnici nacista.
:D :D :D
Jest, jest...Na primer najpoznatiji je bio Francuski pokret otpora čije su se diverzije i sabotaže svele na smicalice Renea iz Alo Alo.

Ajd molim te...Cela zapadna Evropa nije videla pokreta otpora, sem nešto sabotaža u Norveškoj.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#659 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by japin_mutapi »

kakav će tek biti cirkus i orgije nacionalizma i mržnje ako/kada mu pronađu kosti i počnu ih nosati po srbiji
sva ova događanja su horor, strava i užas, i žestoko psihički bolesna u onom najgorem fašističko/rasističko/šovinističko/nacionalističkom obliku

srbija je zemlja puna čudovišta i manijaka i ova presuda ih etablira i legitimira u potpunosti
no to nije nikakvo iznenađenje i nešto neobično za srbiju
pirmin

#660 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by pirmin »

enko 1964 wrote:Dame i ... ovaj, gospodo, a sad lopate i krampe u ruke da ga iskopamo :D

Image
Slika i prilika spaljenih mozgova, luzera koji cekaju svojih 5 minuta.
A onda "ubij, zakolji..."
Drinski

#661 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Drinski »

Kod ove u sredini je Frojd bio u pravu. Korijen svega je u sex-u...
L u c i f e r

#662 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

Mister Yes wrote:
L u c i f e r wrote:Što volim kad me citiraju, i to mjesecima nakon izrečenog... :nargila:

https://www.google.ba/search?tbm=isch&t ... 66&bih=667
USA forever. Što se mene tiče, bezgrešni :thumbup:

I u tome je fol. Ljudi misli da sam kontraš, trol šta sve ne. Ali moja filozofija je jednostavna. Prozapadna, protiv svetinja, pomirenje, razum itd.

Neki ovdje USA ukivaju u zvijezde kad im treba (kad bombarduje Srbe, kad bombarduje talibane, kad ide na Ruse itd) a onda seru po odlukama te iste USA. A USA je odlučila da Mihailoviću da orden. I nikada nisu povukli tu odluku. To ne znači da USA podržava četnike posebno ne one iz devedesetih godina ali svakako pokazuje kakav je stav USA prema tom jednom četniku.

Slomiste se stavljajući slike bombardovanja Beograda i Srbije. Šta nam to dokazuje? Pa jedino da USA nije prosrpski orjentisana. A ipak i takva podržava tog Srbina Mihailovića. Ako ništa drugo možemo biti sigurni da ne navijaju za Srbe zar ne? Ali eto Draža im je ok.

I za kraj ovog posta još jedno zapažanje. Prije par dana na forumu je dominiralo depresivno i defetističko raspoloženje. Tipa, ništa ne valjamo, niko nas ne voli, svi su protiv nas itd. Evo sada ipak imamo optimistične i kako to ja volim reći "nadrkane" postove tipa, USA je na našoj strani, Srbi su donji itd. Ništa ljepše za vidjeti ako je čovjek pozitivac poput mene. Keep it up guys :thumbup:
Niko nije nepogrešiv.
Suprotno može misliti samo budala, a znam da i ti tako ne misliš nego ti je zabavno da eto kao nešta nekoga hiritiraš na netu...
A i da misliš, zaboli me ćošak, pravo da ti kaem...
Helem da ja helaboriram malo to pitanje za svoju dušu.

Svaka zemlja ima svoje razne političke struje.
Desničarske i antikomunističke struje pod uticajem srpske dijaspore su isposlovale priznanje Draži za spasavanje američkih pilota, pa šta.
Amerika je zaustavila rat u Bosni i na Kosovu bombardovanjem četnika, i na tome im hvala, inače bih još nekoliko godina svoje mladosti proveo u rovu ili bih završio kao invalid ili mrtav.
Suma sumarum: Long Live USA.
hAZNADAR

#663 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:
Jest, jest...Na primer najpoznatiji je bio Francuski pokret otpora čije su se diverzije i sabotaže svele na smicalice Renea iz Alo Alo.

Ajd molim te...Cela zapadna Evropa nije videla pokreta otpora, sem nešto sabotaža u Norveškoj.
To i jest problem kod srpskih mitomana sto svoju historiju baziraju na TV serijama i filmu Noz. I ponegdje izdvojenim kontekstom. Bilo je itekako akcija i stete nacistima diljem Evrope od pokreta otpora o kojima nemas pojma.

A lako je napraviti i poredjenje sa akcijama evropskih pokreta otpora i njemacko-cetnickim sukobom. Koliko su to stete nanijeli cetnici i koliko Svaba pobili.

Medjutim, kao sto vec rekoh,.. fakte i cinjenice o historiji davno nemaju znacaja u standardu koji je u stanju rehabilitovati cetnike. Ljudi su ovdje fino postirali sve fakte o suradnji cetnika sa okupatorom, cak i slike. Takvih fakti i slika sa okupatorima neces naci sa partizanima i svim pokretima otpora u Evropi.

Al' zaboga pa s'kim ja pricam,.. sa tipom koji je toliko uvjeren u svoju istinu da misli da je i ja znam al ne smijem kazati i da bolje zna sta ja mislim od mene samog. Prodefilovalo je ovdje mnogo takvih "psihologa" i bili smo u prilici upoznati dubinu tog ludila. Dok se to sve svodilo na forumasenje na netu i pijanke darkera na godisnjim skupovima uz ikonografiju,.. je sve bilo u rangu "manjinskih" ekstremista i budala. Ali kada drzava pravno verifikuje idiotizam - e to je znak bolesti drustva i znak da ce ovdje jos biti ganjanja.
L u c i f e r

#664 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

hAZNADAR wrote:
Duka Dizel wrote:

To i jest problem kod srpskih mitomana sto svoju historiju baziraju na TV serijama i filmu Noz. I ponegdje izdvojenim kontekstom. Bilo je itekako akcija i stete nacistima diljem Evrope od pokreta otpora o kojima nemas pojma.

A lako je napraviti i poredjenje sa akcijama evropskih pokreta otpora i njemacko-cetnickim sukobom. Koliko su to stete nanijeli cetnici i koliko Svaba pobili.

Medjutim, kao sto vec rekoh,.. fakte i cinjenice o historiji davno nemaju znacaja u standardu koji je u stanju rehabilitovati cetnike. Ljudi su ovdje fino postirali sve fakte o suradnji cetnika sa okupatorom, cak i slike. Takvih fakti i slika sa okupatorima neces naci sa partizanima i svim pokretima otpora u Evropi.

Al' zaboga pa s'kim ja pricam,.. sa tipom koji je toliko uvjeren u svoju istinu da misli da je i ja znam al ne smijem kazati i da bolje zna sta ja mislim od mene samog. Prodefilovalo je ovdje mnogo takvih "psihologa" i bili smo u prilici upoznati dubinu tog ludila. Dok se to sve svodilo na forumasenje na netu i pijanke darkera na godisnjim skupovima uz ikonografiju,.. je sve bilo u rangu "manjinskih" ekstremista i budala. Ali kada drzava pravno verifikuje idiotizam - e to je znak bolesti drustva i znak da ce ovdje jos biti ganjanja.
Ma pusti bolan ove dijajle što nemaju pametnijeg posla nego da prde gluposti po forumu.
Idući argument očekujem da im bude da je zemlja ustvari ravna ploča, koja vjerovatno počiva na plećima jednog velikog četnika...

Srećom pa postoji nešto što se zove istorijska nauka i naučno utvrđene činjenice, kao npr:
Resistance movements during World War II occurred in every occupied country by a variety of means, ranging from non-cooperation, disinformation and propaganda, to hiding crashed pilots and even to outright warfare and the recapturing of towns. In many countries, resistance movements were sometimes also referred to as The Underground.

Among the most notable resistance movements were the Polish Resistance, including the Polish Home Army, Leśni, and the whole Polish Underground State; the Soviet partisans,[a], the Italian Resistenza led mainly by the Italian CLN; the French Resistance, Yugoslav Partisans, the Belgian Resistance, the Norwegian Resistance, the Greek Resistance and the Dutch Resistance.

Many countries had resistance movements dedicated to fighting the Axis invaders, and Germany itself also had an anti-Nazi movement. Although Britain was not occupied during the war, the British made preparations for a British resistance movement,[1] called the Auxiliary Units, in the event of a German invasion. Various organizations were also formed to establish foreign resistance cells or support existing resistance movements, like the British SOE and the American OSS (the forerunner of the CIA).

There were also resistance movements fighting against the Allied invaders. In Italian East Africa, after the Italian forces were defeated during the East African Campaign, some Italians participated in a guerrilla war against the British (1941–1943). The German Nazi resistance movement ("Werwolf") never amounted to much. The "Forest Brothers" of Estonia, Latvia and Lithuania included many fighters who operated against the Soviet occupation of the Baltic States into the 1960s. During or after the war, similar anti-Soviet resistance rose up in places like Romania, Poland, Bulgaria, Ukraine, and Chechnya. While the Japanese were famous for "fighting to the last man," Japanese holdouts tended to be individually motivated and there is little indication that there was any organized Japanese resistance after the war.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#665 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by pici »

Image

:thumbup: :bih:

Image
Četnici u Kruševcu čekaju Saveznike.

Image

Image

Image
т балкона на хотел "Париж"-днес,на това място е сградата, известна като "Куба"-приветствени слова бяха проведени от
полковник Драгутин Кесерович , съветския полковник Пронин и американски лейтенант Елсфорд Крамър (снимка 2).

:lol: :lol: :lol: :lol: koje su ovo JaJare pa to je za nebelivit :mrgreen:
L u c i f e r

#666 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

A pazi ovo, kako su braća Rusi jebali mater četnicima kod Kruševca :lol: :
Kad je nakon 10. oktobra došlo do sloma nemačkog fronta u istočnoj Srbiji i naglog nastupanja Crvene armije, pukovnik Keserović je uočio priliku da se u skladu sa direktivom Mihailovića poveže sa Crvenom armijom, ponudi savezništvo i afirmiše status svojih snaga kao savezničke formacije. U tom cilju on je pripremio prepad na slabije nemačke snage u Kruševcu 14. oktobra. Tog jutra postavio im je ultimatum da se predaju, a nakon isteka ultimatuma njegove snage počele su da razoružavaju preostale Nemce i pripadnike RZK. Nemački štab i glavnina se probio prema Kraljevu, a oko 11 časova u grad je sa istoka ušao prednji odred 52. divizije Crvene armije. Sa komandantom ove kolone Keserović je uspostavio vezu, nakon čega su održali zajednički miting u centru Kruševca.

Oko 13 časova pred Kruševac je izbio sa severoistoka prednji odred 19. divizije Crvene armije. Na njih su Keserovićeve snage otvorile vatru, pogrešno ih smatrajući za jedinicu NOVJ. Nakon kraće borbe u kojoj je poginulo 18 crvenoarmejaca, ovaj odred Crvene armije je odbacio četnike i takođe ušao u Kruševac.

Štab Druge proleterske divizije nije imao informacije o ulasku crvenoarmejaca u Kruševac, pa je, prema predviđenom planu, pokrenuo svoj napad u 16:00 na širokom frontu sa juga na grad Kruševac i komunikaciju Kruševac – Kraljevo. Usled uporne odbrane snaga JVuO na pozicijama koje su ranije utvrdile, borba se produžila i tokom noći.

Tokom 15. oktobra NOVJ je ušla u Kruševac i uspostavila svoju vlast. Štab Druge proleterske divizije uspostavio je koordinaciju sa štabom 52. divizije Crvene armije, i njihove snage nastavile su zajednički nastupanje prema Trsteniku i Vrnjačkoj Banji. Jedinice Crvene armije zauzele su neprijateljski stav prema snagama JVuO, insistirajući na njihovom razoružanju. :izet: Ostatak Rasinsko-topličke grupe korpusa JVuO pod Keserovićevom komandom uključio se u grupaciju generala Trifunovića i preko nje ponovo uspostavio saradnju sa Nemcima. Tako je propao ovaj manevar naglog uspostavljanja neprijateljstva sa Nemcima i savezništva sa Crvenom armijom.
pici

#667 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by pici »

L u c i f e r wrote:A pazi ovo, kako su braća Rusi jebali mater četnicima kod Kruševca :lol: :
Kad je nakon 10. oktobra došlo do sloma nemačkog fronta u istočnoj Srbiji i naglog nastupanja Crvene armije, pukovnik Keserović je uočio priliku da se u skladu sa direktivom Mihailovića poveže sa Crvenom armijom, ponudi savezništvo i afirmiše status svojih snaga kao savezničke formacije. U tom cilju on je pripremio prepad na slabije nemačke snage u Kruševcu 14. oktobra. Tog jutra postavio im je ultimatum da se predaju, a nakon isteka ultimatuma njegove snage počele su da razoružavaju preostale Nemce i pripadnike RZK. Nemački štab i glavnina se probio prema Kraljevu, a oko 11 časova u grad je sa istoka ušao prednji odred 52. divizije Crvene armije. Sa komandantom ove kolone Keserović je uspostavio vezu, nakon čega su održali zajednički miting u centru Kruševca.

Oko 13 časova pred Kruševac je izbio sa severoistoka prednji odred 19. divizije Crvene armije. Na njih su Keserovićeve snage otvorile vatru, pogrešno ih smatrajući za jedinicu NOVJ. Nakon kraće borbe u kojoj je poginulo 18 crvenoarmejaca, ovaj odred Crvene armije je odbacio četnike i takođe ušao u Kruševac.

Štab Druge proleterske divizije nije imao informacije o ulasku crvenoarmejaca u Kruševac, pa je, prema predviđenom planu, pokrenuo svoj napad u 16:00 na širokom frontu sa juga na grad Kruševac i komunikaciju Kruševac – Kraljevo. Usled uporne odbrane snaga JVuO na pozicijama koje su ranije utvrdile, borba se produžila i tokom noći.

Tokom 15. oktobra NOVJ je ušla u Kruševac i uspostavila svoju vlast. Štab Druge proleterske divizije uspostavio je koordinaciju sa štabom 52. divizije Crvene armije, i njihove snage nastavile su zajednički nastupanje prema Trsteniku i Vrnjačkoj Banji. Jedinice Crvene armije zauzele su neprijateljski stav prema snagama JVuO, insistirajući na njihovom razoružanju. :izet: Ostatak Rasinsko-topličke grupe korpusa JVuO pod Keserovićevom komandom uključio se u grupaciju generala Trifunovića i preko nje ponovo uspostavio saradnju sa Nemcima. Tako je propao ovaj manevar naglog uspostavljanja neprijateljstva sa Nemcima i savezništva sa Crvenom armijom.

ma JaJare i KoKosHari :mrgreen:
L u c i f e r

#668 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

SSSR se uvijek trudio da pruži pomoć partizanima, kao nosiocima komunizma
u Jugoslaviji, iako su odnosi između Tita i Staljina ( koji je u svojim čistkama 1936.-
1938. pobio gotovo cijelo tadašnje rukovodstvo KPJ ) i tada bili daleko od idealnih. Ta je
pomoć u početku bila uglavnom deklarativna, jer SSSR u teškoj situaciji u kojoj se
nalazio, sa ogromnom svojom teritorijom okupiranom od strane Nijemaca, jedva da je
mogao učiniti više. No, kasnije, kada se ratna sreća okrenula protiv osovine, ta je pomoć
postala sasvim konkretna i kulminirala potpisivanjem sporazuma u Moskvi 28. septembra
1944. između sovjetske i jugoslovenske delegacije o ulasku trupa Crvene armije iz
Rumunije u Srbiju, kako bi pomogle u njenom oslobađanju i, još važnije, presijecanju
puta njemačkoj grupi armija E za povlačenje iz Grčke prema zapadu.

S druge strane, četnici se veći dio rata i nisu trudili da uspostave konkretnu vezu sa
SSSR. Mihailović, vojnički krut i politički kratkovid ( dvije osobine koje će se pokazati
fatalnim za njegov pokret i njega samog ), očito daleki SSSR nije smatrao silom
vrijednom pomena, a vjerovatno je, u vrijeme katastrofalnih ruskih poraza na početku
njemačke invazije, smatrao da su SSSR-u dani odbrojani
( takav utisak vladao je i u
mnogim političkim i vojnim krugovima na Zapadu ). Najveći zagovornik savezništva sa
SSSR u četničkom vođstvu bio je književnik Dragiša Vasić, koji je srpskom narodu
pokušao objasniti kako ruski narod ne voli svoju komunističku vlast, potencirajući
pravoslavnu vezu Rusije i Srbije.

Prvi, i kako se kasnije ispostavilo, jedini, ozbiljan Mihailovićev pokušaj da stupi u vezu
sa Rusima desio se "minut iza dvanaest"
, kada je već bio napušten od Velike Britanije, a
Crvena armija se nalazila na istočnim granicama Jugoslavije i spremala se da u nju uđe,
po pomenutom Moskovskom sporazumu. Ponukan time, poslao je, početkom oktobra
1944., u Rumuniju delegaciju predvođenu potpukovnikom Velimirom Piletićem,
komandantom Krajinskog četničkog korpusa. Piletić je Rusima nosio četničke zahtjeve
čija suština je bila da Crvena armija posreduje da četnici i partizani prekinu međusobnu
borbu, povuku se u kasarne i tu sačekaju rezultate političkih pregovora o unutrašnjem
uređenju zemlje. Misija potpukovnika Piletića završila se neslavno. Rusi nisu stigli ni da
pogledaju zahtjeve koje je nosio, jer su ga uhapsili u Krajovi ( Rumunija ) pod sumnjom
da je britanski špijun i sproveli ga u Moskvu. Poslije rata poveli su ga natrag u
Jugoslaviju da ga tamo izruče, na zahtjev jugoslovenske vlade da mu sudi kao saradniku
okupatora i ratnom zločincu. No, Piletiću je uspjelo da usput pobjegne i pređe u
Francusku, gdje je ostao da živi.

Kada su jedinice Crvene armije u oktobru 1944. ušle u Srbiju, a Mihailović se sa svojom
Vrhovnom komandom već nalazio u Bosni, u bjegstvu pred snagama NOVJ, pojedini
četnički komandanti na terenu pokušali su stupiti sa Rusima u saradnju.
Potpukovnik
Dragutin Keserović, komandant Rasinsko-topličke grupe četničkih korpusa, u početku
rata dobar borac protiv Nijemaca, a kasnije njihov istaknuti saradnik, učestvovao je sa
svojim korpusima u oslobađanju Kruševca od strane jedinica Crvene armije, 14. oktobra
1944., i sa Rusima pobjedonosno paradirao ulicama ovog grada. Ali ova Keserovićeva
avantura trajala je svega dva dana i završila se prilično jadno po njega i njegove četnike.

Naime, kada je čuo za ovo Tito je ruskoj komandi uputio oštar protest, zahtjevajući da se
četnici odmah razoružaju. Crvena armija je smjesta razoružala i pohapsila Keserovićeve
četnike
, a sam Keserović se jedva spasao da ne bude uhapšen i predat NOVJ ( pobjegao
od Rusa skočivši kroz prozor WC-a kruševačkog hotela ).
Komandant 2. ravnogorskog četničkog korpusa kapetan Predrag Raković, koji je inače sa
Nijemcima sarađivao tako otvoreno da je i u sred rata dolazio u okupirani Beograd u
četničkoj uniformi, pokušao se takođe u zadnji čas iskupiti za kolaboraciju i zločine
zajedničkom borbom sa Crvenom armijom
. Ta Rakovićeva saradnja sa Rusima trajala je
malo duže od Keserovićeve ( oko dvije sedmice ) i sastojala se uglavnom u borbama
protiv jedinica Ruskog zaštitnog korpusa ( jedinica ruskih emigranata u Jugoslaviji, koju
su formirali Nijemci za borbu protiv partizana ). Ali, kao rezultat Titovog protesta,
Crvena armija je razoružala i Rakovićeve jedinice. Posljedica ovog malo dužeg
Rakovićevog šurovanja sa Rusima bila je da je on jedini istaknuti četnički komandant
koji je ostao u oslobođenoj Srbiji, krijući se po šumama, dok su ostali već bili sa svojim
desetkovanim jedinicama u Sandžaku, na putu za Bosnu.
Eto, tako izgleda sva rusko-četnička "saradnja" i "ljubav", kada se konsultuju dokumenta
i gledaju puke činjenice, a zanemare sve mistifikacije i četnička naglabanja o
"pravoslavnoj braći sa Istoka"
.
Nasuho im braća Rusi jebaše četničku mamicu u pičku... :izet:
pici

#669 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by pici »

Image

Sidnej-chikago generacija :mrgreen:
insomnia78

#670 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by insomnia78 »

Zato su im se "braca" Rusi iskupili 90-tih, blokirajuci sve u SB a ni dobrovoljaca nije falilo
Takodje se i omladina druzi, cetnici, bas pod tim nazivom ponosno pomazu bracu u Ukrajini a mali cetnici zajedno sa malim Kozacima sticu plemenite vjestine po ljetnim kampovima u Srbiji i Majcici
L u c i f e r

#671 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

insomnia78 wrote:Zato su im se "braca" Rusi iskupili 90-tih, blokirajuci sve u SB a ni dobrovoljaca nije falilo
Takodje se i omladina druzi, cetnici, bas pod tim nazivom ponosno pomazu bracu u Ukrajini a mali cetnici zajedno sa malim Kozacima sticu plemenite vjestine po ljetnim kampovima u Srbiji i Majcici
Samo sto levati nisu svjesni da se ruske ljubavi trebaju cuvati ko i ruske huje, pogledajmo samo srecu pravoslavnih naroda u dohvatu ruskog zagrljaja...
JThomas

#672 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by JThomas »

155_mm wrote:danas draza sutra mozda mladic i karadzic. tako to rade kako se kolega forumas JThomas izrazi "velike" nacije. nema labavo.
ja sam mislio na nacije tipe amerika, britanija, francuska, njemačka, rusija, japan, koje su sve činile mega sranja, ali se jedina njemačka posula pepelom. nažalost, znati čitati nije jednako znati sva slova.
Mister Yes

#673 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Mister Yes »

Point. wrote:Pravdaj se kome hoces, al si procitan.
:lol:

Pročitaj moje djelovanje recimo na ovoj temi na HB forumu:
http://--- NO LINKS ---/forum/politika/u ... 1-125.html

Ja sam ovaj sa grbom BiH u avataru

Ili na ovoj temi:
http://--- NO LINKS ---/forum/politika/n ... 12793.html

Mora da sam se i tada tebi pravdao. Onako unaprijed :lol:
breuer

#674 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by breuer »

L u c i f e r wrote:
insomnia78 wrote:Zato su im se "braca" Rusi iskupili 90-tih, blokirajuci sve u SB a ni dobrovoljaca nije falilo
Samo sto levati nisu svjesni da se ruske ljubavi trebaju cuvati ko i ruske huje, pogledajmo samo srecu pravoslavnih naroda u dohvatu ruskog zagrljaja...
Ma i to su samo gluposti i podvale rusofoba, spominjanje nekakvih dobrovoljaca za naciju od 140 mil stanovnika, isto bi se onda moglo spočitavati nama za dobrovoljce u Siriji :-) i spominjanje četnika u Ukrajini koje ovi gore redom ismijavaju i hapse, a ustaške jedinice u istoj toj Ukrajini im ne mogu okaljati slobodarsku borbu "demokratskih" ukrajinskih snaga :-)

I još pored svega USA odlikovala Dražu, a Rusi braća se četnicima napili krvi i ne pada im napamet nikakvo povezivanje sa istima ni dan danas.
Post Reply