Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
malimbi

#651 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by malimbi »

Haris.ba wrote:...

Moj je prijedlog da se koncesionaru da na upravljanje i izgrađene dionice, pa da se tako privuče da investira. To nije "rasprodaja obiteljskog srebra".
Bitno je da se autocesta brzo napravi, a FBIH što manje zaduži.
Da oni koji drzavu predstavljaju su nesposobni u dosta stvari se slazem sa tobom ali ovo o koncesiji nije realan pristup.

Polazi od toga da se dadne investitoru i tu je problem, investitor , ma ko on bio: banka, firma, pojedinac...gleda samo profit i koliko ce dobiti nazad na ulozenu sumu, 1%, 2%, 5 % , 10 % , i ako je suma manja od zacrtanog % on ne ulazi u posao. Je*e se njemu da li ce taj put da spasi 1, 2, 5 ili 10 zivota , da li ce da spasi dvostruko vise od teskih povreda, da li ce da ubrza protok roba i ljudi iako ih ne poveca a sve to drzava i te kako treba da pazi. Zato se prvo treba odvojiti pojam INVESTICIJA od razvoja INFRASTRUKTURE. Jedno ne podrazumjeva drugo jer nekada su povezani ali ne uvijek.
prog321

#652 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Vas dvojica pametno pričate, ali sad ce vam Tec uletiti sa pričom da nemate pojma kako financiranje JPa funkcioniše :-D
malimbi

#653 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by malimbi »

prog321 wrote:Vas dvojica pametno pričate, ali sad ce vam Tec uletiti sa pričom da nemate pojma kako financiranje JPa funkcioniše :-D

Ja priznajem da i ne znam tacno jer nisam detaljno upucen u te stvari i zato vjerujem da @tec to bolje zna od mene. I zato se ne ukljujem u raspravu kako funkiconise JP vec u raspravu da li se moze gledati na ulaganje u infrastrukturu kao cistu investiciju , kao sto se to moze ocekivati od banaka ili slicnih organizacija i time dati na koncesiju ili na ulaganje koje ima mnogo veci znacenje gdje sama drzava treba da uzme udjela u razvoju infrastrukture .

Velika greska se pravi sto se dosta zakljucaka donosi na osnovu medijskih informacija, TV, novine i sl a to je potpuno pogresno, da je tako onda bi bilo dovoljno da novinari odlucuju o svemu sto se tice infrasturkture , ne bi nikome bili potrebni inzinjeri ili ekonomi. Zato cijenim @tec-ove postove jer se vidi da je dobro informisan a ne samo iz novina.
prog321

#654 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Nije tajna kako JP u Federaciji funkcionise.
Haris je tacno dao citav opus :
Haris.ba wrote: . Ozbiljniji igrač je bio puno više ENKA, ali su mu tražili previše para da podmaže. A i mi nismo bili načisto kako ćemo. Lakše bilo gledati u pare od profita BH telekoma, i štimati izvođaču 10 kilometara dionicu.
Pitanje je da li je to pravilan nacin ili ne.
Ja mislim da nije.
probook

#655 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by probook »

Ja bi uzeo kredit koliko treba da se SVE završi i onda udario i sve dionice radio odjednom. Završimo autoput za 3 godine, uvedemo vinjete. Ogromna vecina ljudi ce kupiti vinjetu jer ce se isplatiti.
Naravno da se ovo ne isplati sto se danas radi - puknu se pare u dionicu od 10 kilometara, odmah su tu naplatne kucice i zaposleni i odrzavanje. Ljudi se slabo vozaju jer dok dodju do autoputa i vrate se poslje na magistralni dodje im skoro isto isli starim putem ili autoputem.
shake69

#656 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by shake69 »

probook wrote:Ja bi uzeo kredit koliko treba da se SVE završi i onda udario i sve dionice radio odjednom. Završimo autoput za 3 godine, uvedemo vinjete. Ogromna vecina ljudi ce kupiti vinjetu jer ce se isplatiti.
Naravno da se ovo ne isplati sto se danas radi - puknu se pare u dionicu od 10 kilometara, odmah su tu naplatne kucice i zaposleni i odrzavanje. Ljudi se slabo vozaju jer dok dodju do autoputa i vrate se poslje na magistralni dodje im skoro isto isli starim putem ili autoputem.
Idealiziras. Nisam upucen kao tec, ali znam ponesto. Hrvatska je tako na silu uradila mrezu autocesta pa vidimo da je cijela drzava dosla 'na dobos', mozda poput grckog scenarija. Satisfaction jeste autoceste na sve strane, ali drzava dize kredite na toplatu kamata a kada dodje otplata glavnice )nekad ove godine, ako se ne varam), ljudi ne znaju sta da rade. Valja prodavati otoke i sta sve ne od drzavnih dobara. Ima ona - 'malo mačku teleća glava' i najbolje odgovara takvoj megalomaniji!
Thorgerson

#657 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

probook wrote:Ja bi uzeo kredit koliko treba da se SVE završi i onda udario i sve dionice radio odjednom. Završimo autoput za 3 godine, uvedemo vinjete. Ogromna vecina ljudi ce kupiti vinjetu jer ce se isplatiti.
Drug, ovo je isto da neko ko ima platu od 400 KM hoce da uzme kredit da kupi stan od 150.000 KM.
U banci ce ti se samo nasmijati. Naravno, postoji mogucnost vjerovatno da ti neka banka i da kredit, al ces imat kamatu i vratit ces im 350.000 za 30 godina.

Mi se mozemo sad zaduziti kod komercijalnih banaka, sigurno bi sve poletile da nam daju lovu, naravno uz pozamasne kamate. I kako onda to vracat?
Da imamo imalo pameti iskoristilo bi se 10-ak milijardi KM koliko drzimo po tim istim bankama, umjesto da im jos placamo kamatu.

Mi trebamo razvijati ekonomiju, smanjiti poresku evaziju, ukinuti rad na crno itd itd...sve se to moze podobro i bez autoputa. Pa jbmu funkcionisemo toliko bez autoputa i sad nam to glavna kao prepreka za razvoj ekonomije. Autoput ce sutra naravno pomoci dodatnim investicijama - takva infrastruktura je neophodna to je neupitno. Ali autoput uopste nije glavna prepreka zasto nasa ekonoooomija :D stagnira, odnosno raste ali nedovoljno.
sema911s

#658 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by sema911s »

shake69 wrote:
Idealiziras. Nisam upucen kao tec, ali znam ponesto. Hrvatska je tako na silu uradila mrezu autocesta pa vidimo da je cijela drzava dosla 'na dobos', mozda poput grckog scenarija. Satisfaction jeste autoceste na sve strane, ali drzava dize kredite na toplatu kamata a kada dodje otplata glavnice )nekad ove godine, ako se ne varam), ljudi ne znaju sta da rade. Valja prodavati otoke i sta sve ne od drzavnih dobara. Ima ona - 'malo mačku teleća glava' i najbolje odgovara takvoj megalomaniji!

greska u rvata je sto su napravili silne autoputeve u nadi da ce privreda samo od sebe procvjetat,., ali oni samo zatvaraju fabrike,.,

kod nas bi bilo dobro da se izgradi taj autput,., brcko-ploce,., i povezes tako citavu zemlju, pustis jos krak sarajevo gorazde cg,., i spojis industrisko administrativne centrei zenica-Banjaluka-bihac rvatska),.,

gradit sada auto put prema nekome nevaznom mjestu( i rec samo da se ima auto put i nadat se da ce tu nesto krenut.,. bacanje para)

ali bilo bi bolje uzet taj kredit i za par godina zavrsit glavnicu jer sada do gorazda 2 sata(a tamo fali ljudi u fabrikama) sa autoputem bar upola manje,.,

jebes auto put ako se falis njime da si rasteretio saobracaj da budzetlije mogu prije kuci, da gledaju stol za 4,., u 16h,.,,.

povezi industriske centre,.(bar je tako tetak u njemackoj radio,.pa sta nam fali prepisat)
probook

#659 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by probook »

Pa onda bolje da ga ne pravimo. Ovako se isto zaduzujemo, imamo firmu sa X brojem zaposlenih, a gotova puta necemo viditi u sledecih 30 godina! A Grcki i Hr scenarijo nas svakako ceka sa i bez autoputa :)
sema911s

#660 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by sema911s »

probook wrote:Pa onda bolje da ga ne pravimo. Ovako se isto zaduzujemo, imamo firmu sa X brojem zaposlenih, a gotova puta necemo viditi u sledecih 30 godina! A Grcki i Hr scenarijo nas svakako ceka sa i bez autoputa :)
to si u pravu,.,moze nas spasit ulazak u EU, i da nasi smanje poreze pa da neki stranac to cuje i prebaci se kod nas,.,
al ako pravis auto put nemoj ga pravit tamo odakle ti je supruga da moze ona lakse famaliji,. pruzi ga onome kome treba,.

mada ovaj sto su napravili ko vozi malo brze,., spominje cesto tromajke i slicno,.,
prog321

#661 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Hrvatski putevi su duzni 5 i po milijardi eura, a čitava drzava je dužna oko 32 milijarde eura.
Znači nisu samo autoputevi krivi za njihov dug.
Hrvati su se zaduživali za sve i svašta.
probook

#662 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by probook »

Jos bi bolje bilo da su krenuli od jedne tacke i samo to da rade i idu, a ne ovako - te vamo koji km,te tamo koji km :)
prog321

#663 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Sad ce ti uletiti Tec i reci da je to nemoguce. :-)
Zasto bi sve uradili za par godina kad tetic od amidzica ima firmu i dva bagera. Za trijes' godina on ce to sklemati. Ne brigaj. :lol:
probook

#664 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by probook »

prog321 wrote:Hrvatski putevi su duzni 5 i po milijardi eura, a čitava drzava je dužna oko 32 milijarde eura.
Znači nisu samo autoputevi krivi za njihov dug.
Hrvati su se zaduživali za sve i svašta.
...iz ovoga se vidi da im autoput nije napravio problem finansijski u drzavi i oni imaju spojenu cijelu drzavu, a mi ne mozemo ni ovo malo jada napraviti :-D
malimbi

#665 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by malimbi »

probook wrote:Jos bi bolje bilo da su krenuli od jedne tacke i samo to da rade i idu, a ne ovako - te vamo koji km,te tamo koji km :)
Izvini ali mogu li da te pitam nesto. Sigurno si cuo za armirani beton ali da li mi mozes da objasnis koja su to materijalna svojstva betona i celika pa se zato koriste u kombinaciji ? Cim znas kako se treba praviti autoput to ti nece biti problem da odgovoris ;-)
probook

#666 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by probook »

malimbi wrote:
probook wrote:Jos bi bolje bilo da su krenuli od jedne tacke i samo to da rade i idu, a ne ovako - te vamo koji km,te tamo koji km :)
Izvini ali mogu li da te pitam nesto. Sigurno si cuo za armirani beton ali da li mi mozes da objasnis koja su to materijalna svojstva betona i celika pa se zato koriste u kombinaciji ? Cim znas kako se treba praviti autoput to ti nece biti problem da odgovoris ;-)
Ne ulazim u struku građevinarstva samo laički govorim! Evo sada HDZ pritisnuo pa se rade dionice u Hercegovini dole prema moru gdje je i onako ravnica uglavnom (Mostar - Čapljina) :D Bolje bi bilo da su krenuli od Tarčina prema Konjicu!
malimbi

#667 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by malimbi »

probook wrote:
Ne ulazim u struku građevinarstva samo laički govorim! Evo sada HDZ pritisnuo pa se rade dionice u Hercegovini dole prema moru gdje je i onako ravnica uglavnom (Mostar - Čapljina) :D Bolje bi bilo da su krenuli od Tarčina prema Konjicu!
U svakoj zemlji imas ekonomskih, vojnih i politickih razloga zasto se nesto gradi ili ulaze. Npr u Americi, teski kapitalisti ali i kod njih imas masu slucajeva gdje se ulaganja vrse cisto zbog politickih razloga a gdje ne bi imao i kod nas. Samo hocu da skrenem paznju da nije problem u JP ili u struci ali vidim da se oni ovdje najvise prozivaju ali oni izvrsavaju ono sto se dogovori /naredi sa vrha.
SSemir

#668 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by SSemir »

jel samo ja mislim da na infrastrukturne projekte ne treba gledati samo kroz finansijski povrat, kroz naknadu od putarina, brojat koliko auta prodje i sl??
sema911s

#669 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by sema911s »

SSemir wrote:jel samo ja mislim da na infrastrukturne projekte ne treba gledati samo kroz finansijski povrat, kroz naknadu od putarina, brojat koliko auta prodje i sl??

putarina treba da bude posljednja stavka, naplatne kucice i to,., valjda je fazon povezat centre, tacke koje nesto znace,.,

al mi se nepitamoo pa takk
malimbi

#670 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by malimbi »

SSemir wrote:jel samo ja mislim da na infrastrukturne projekte ne treba gledati samo kroz finansijski povrat, kroz naknadu od putarina, brojat koliko auta prodje i sl??
+1
neki

#671 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by neki »

ne, bitna je i japanska studija iz 97 godine...
Thorgerson

#672 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

Prodat telekom i razjebat kilometara koliko moze!

Prodat dok jos ista vrijedi, jer kako je krenulo ta firma ce bit gubitas za koju godinu.

Nek povecaju onda i akcize, nece mozda trebat toliko puno ih dizat, uzet onda kredita kolko jos treba i zavrsit ovo sranje.
VjecitiStudent

#674 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

Jablanički restorani proslavljaju ...
Dužina trase po novoj varijanti između Konjica (Petlja Ovčari) i Mostara Sjever (Petlja Vrapčići) bi bila 35,160 km, sa 1,4 km mostova i vijadukata i 16 km tunela.

I u ovoj jeftinijoj varijanti, predstavlja najskuplju dionicu na čitavom Koridoru, što u znatnoj mjeri umanjuje izvodljivost Koridora u cjelini. U pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama vezano za izgradnju ove dionice (Tarčin – Mostar sjever) ukazano je da ne postoje minimalni elementi fizibilnosti, te zbog toga ne postoji ni spremnost međunarodnih finansijskih institucija za kreditiranje izgradnje te dionice.

No, čak i u slučaju da se odbaci skupa a prihvati jeftinija varijanta trase, ne postoji ni minimalna šansa da se osiguraju krediti EBRD-a ili EIB-a, ali postoje izgledi da se jeftinija trasa gradi po modelu BOT, dakle da neka kompanija investira vlastita sredstva, da izgradi dionicu i ubire prihod određeni broj godina nakon čega bi se dionica transferirala stvarnom vlasniku - Vladi Federacije BiH.
- See more at: http://vijesti.ba/clanak/296965/vlada-f ... bnqIs.dpuf
probook

#675 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by probook »

VjecitiStudent wrote:Jablanički restorani proslavljaju ...
To samo u nas ima da se zbog 5-6 restorana pravi trasa skuplja 600 miliona i duža 16 kilometara :lol:
Post Reply