4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
MTV

#651 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Benq wrote:
Bar ne do 2023. a i poslije je upitno..
Hidzretske?!
Rugafet

#652 Re: 4G u BiH

Post by Rugafet »

EKSER1337

#653 Re: 4G u BiH

Post by EKSER1337 »

ado_sar

#654 Re: 4G u BiH

Post by ado_sar »

Ja i dalje ne kontam kakva nam je korist od 4G kad ce nam i dalje 1 gigabajt interneta u prosjeku kostati 10KM.
beni-bu-man

#655 Re: 4G u BiH

Post by beni-bu-man »

ado_sar wrote:Ja i dalje ne kontam kakva nam je korist od 4G kad ce nam i dalje 1 gigabajt interneta u prosjeku kostati 10KM.
Nije LTE samo internet.....

Pa kad si kod pogresnog operatera....
diablobih

#656 Re: 4G u BiH

Post by diablobih »

ado_sar wrote:Ja i dalje ne kontam kakva nam je korist od 4G kad ce nam i dalje 1 gigabajt interneta u prosjeku kostati 10KM.
Ne znam kakav ti prosjek uzimas, ali ima dobrih paketa bas. Osim sto nema kod BHTa.
Vladimir RUS

#658 Re: 4G u BiH

Post by Vladimir RUS »

Bez 4G mreze i u Novoj 2019. godini.

https://istinomjer.ba/bosna-i-hercegovi ... -4g-mreze/
walk_M-A-N

#659 Re: 4G u BiH

Post by walk_M-A-N »

Kakva euforija.. Vladimir se maksuz registrovao da prodaje muda pod bubrege. Šta kaže, besplatno dati haha

Dajte nam 4G. Zašto? Ne znamo, vidjeli da se druge žabe potkivaju pa bi i mi. Neko nam rekao da brže radi i dalje baca sa manje antena ahahaha.
Ili: mi čuli da je to moderno pa hoćemo, sigurno ima potrebe. Evo autonomnih auta svaki čas, da smo spremni.

Temelj deficita je razvijati infrastrukturu za kojom nema objektivne potrebe. A to nam se stalno nameće jer neko daje kredite i prodaje opremu.
Ja lično nemam potrebu za 4G a stalno sam online.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#660 Re: 4G u BiH

Post by un1ted »

:o :shock:

Napisao bih ti nesto, ali mislim da bi dobio ban. Takvi kao ti su se javljali na temi bhtelcoma kada su ovi nudili pakete sa 1, 3, 5, 10 GB i vrtili istu priču.

Ti misliš da je 4G samo telefon i 30mb/s. I ti takav se našao da komentarišeš treba li 4G ili ne.
escobar__

#661 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

Post u rangu "treba li nam tehnološki napredak" jer "meni ne trebaju tamo neki autopiloti i kompjuteri da upravljaju parkiranjem automobila". :-)
fusion_ba

#662 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

Neka prvo operateri ponude normalne pakete sa internetom. Mtel je to vec koliko toliko uradio. Bht naravno nije i sad neko sa 500MB u paketu treba da koristi 4G :lol:
probook

#663 Re: 4G u BiH

Post by probook »

walk_M-A-N wrote:Kakva euforija.. Vladimir se maksuz registrovao da prodaje muda pod bubrege. Šta kaže, besplatno dati haha

Dajte nam 4G. Zašto? Ne znamo, vidjeli da se druge žabe potkivaju pa bi i mi. Neko nam rekao da brže radi i dalje baca sa manje antena ahahaha.
Ili: mi čuli da je to moderno pa hoćemo, sigurno ima potrebe. Evo autonomnih auta svaki čas, da smo spremni.

Temelj deficita je razvijati infrastrukturu za kojom nema objektivne potrebe. A to nam se stalno nameće jer neko daje kredite i prodaje opremu.
I 5 gb mjesecno na adsl je sasvin dovoljno za prosjecnog korisnika sta ce nam vise ili ne daj Boze flat :run:
diablobih

#664 Re: 4G u BiH

Post by diablobih »

fusion_ba wrote:Neka prvo operateri ponude normalne pakete sa internetom. Mtel je to vec koliko toliko uradio. Bht naravno nije i sad neko sa 500MB u paketu treba da koristi 4G :lol:
Pa dali su nam svi operateri osim BHTa.

Mtel i Eronet imaju pakete za manje pare gdje dobijes od 15-20 GB, sto je dovoljno.
Vladimir RUS

#665 Re: 4G u BiH

Post by Vladimir RUS »

walk_M-A-N wrote:Kakva euforija.. Vladimir se maksuz registrovao da prodaje muda pod bubrege. Šta kaže, besplatno dati haha

4G nije samo neka fensi tehnologija vec poprilicna razlika kada se uporedi sa 3G mrezom. Samo jedan podatak, 4G mreza u startu ima brzinu do 150 megabita po sekundi, dok zadnja evolucija iste razvija brzinu do 1 gigabita po sekundi. Da ne govorim o stabilnijoj mrezi nego sto je to slucaj kod 3G mreze, kao i niz drugih stvari koje cine razliku izmedju te dvije generacije. Evo jedan primjer, ja zivim na nekih 50-100 metara od najblize bazne stanice, a imam iste poteskoce kao nekad kad mi je najbliza bazna stanica bila na 8 kilometara od mene. Jos i uperim telefon u vis u pravcu predajnika, ali dzaba kad je preopterecenje na mrezi. To je ujedno mozda najveca mana 3G mreze. Lose podnosi preopterecenost mreze. Ponajvise zato sto prije treba da dodje 4G mreza, kao i zbog vece brzine. Sto se tice davanja besplatne licence za 4G, nista nije dzaba. Ako drzava i da dzabe, vise ce dobiti u budzet tako nego da uzme milione od firmi koje su na prekretnici izmedju napretka i propasti. Naime, dok drzava i dalje razvlaci sa pravnom regulacijom 4G mreze, jedan Telekom je kalirao na vrijednosti, drugi zapeo u analizi stanja pred privatizaciju, a treci ni ne spominje 4G mrezu. Da su jos tokom ljeta dali dzaba licence, sad bi prihodi na osnovu mobilne telefonije bili veci, a samim tim i prihodi Telekom operatera uopste. Osim toga, ne treba smetnuti sa uma ni to da telefoni su preuzeli primat od kompjutera.
walk_M-A-N

#666 Re: 4G u BiH

Post by walk_M-A-N »

Uzmeš pogrešnu pretpostavku i onda izvučeš pogrešan zaključak.
Ovdje se dalo vidjeti besmislica da je mobilni Internet preskup sa 3G dotle da je 1GB 10KM. Nije mi jasno da neko može tako lupati a da ne ode i vidi koliko ima paketa.

Ima još jedan aspekt ove priče, zdravstveni. Preporučujem link a postavljam samo dio.
http://www.5gappeal.eu/scientists-and-d ... cts-of-5g/
5G leads to massive increase of mandatory exposure to wireless radiation
5G technology is effective only over short distance. It is poorly transmitted through solid material. Many new antennas will be required and full-scale implementation will result in antennas every 10 to 12 houses in urban areas,
thus massively increasing mandatory exposure.
With ” the ever more extensive use of wireless technologies
,” nobody can avoid to be exposed. Because on top of the increased number of 5G-transmitters (even within housing, shops and in hospitals) according to estimates, ” 10 to 20 billion connections ” (to refrigerators, washing machines, surveillance cameras, self-driving cars and buses, etc.) will be parts of the Internet of Things. All these together can cause a substantial increase in the total, long term RF-EMF exposure to all EU citizens.
Harmful effects of RF-EMF exposure are already proven
Over 230 scientists from more than 40 countries have expressed their “serious concerns” regarding the ubiquitous and increasing exposure to EMF generated by electric and wireless devices already before the additional 5G roll-out. They refer to the fact that ”numerous recent scientific publications have shown that
EMF affects living organisms at levels well below most international and national guidelines ”. Effects include increased cancer risk, cellular stress, increase in harmful free radicals, genetic damages, structural and functional changes of the reproductive system, learning and memory deficits, neurological disorders, and negative impacts on general well-being in humans. Damage goes well beyond the human race, as there is growing evidence of harmful effects to both plants and animals .
fusion_ba

#667 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

Vladimir RUS wrote: Osim toga, ne treba smetnuti sa uma ni to da telefoni su preuzeli primat od kompjutera.
Mozda kod klinaca i starijeg stanovnistva. Meni je laptop jednako potreban kao i telefon
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#668 Re: 4G u BiH

Post by un1ted »

Mozda, za kucanje tekstova :)

Recimo, klix sigurno ima preko 50% posjeta sa mobilnih uredjaja. Na to se ide, sve vise korisnika standardnim web stranicama pristupa preko mobilnih uredjaja.
fusion_ba

#669 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

Da ali sigurno preko telefona necu gledati filmove/serije nego preko laptopa i TV
Sanjarko

#670 Re: 4G u BiH

Post by Sanjarko »

fusion_ba wrote:Da ali sigurno preko telefona necu gledati filmove/serije nego preko laptopa i TV
Sto da ne. Kod mene mjuza pici sa telke svaki dan skoro na mobu. :mrgreen:

Sad bez zezanja nemoze se bas danas bez kompjutera itd. Ovo kao nekakve proteze covjeku danas dodzu a proteze spadaju u pomagala neophodna za normalan zivot.
un1ted

#671 Re: 4G u BiH

Post by un1ted »

fusion_ba wrote:Da ali sigurno preko telefona necu gledati filmove/serije nego preko laptopa i TV
U zavisnosti od situacije mozda i hoces. Zavis gdje se zadesim, sada preko mltela i telemacha mogu gledati SK kanale, pa cesto i u busu gledam utakmice :D

Druga stvar koju radim je da spojim telefon putem HDMI s TV i gledam ono sto pustam preko mobitela.
Vladimir RUS

#672 Re: 4G u BiH

Post by Vladimir RUS »

walk_M-A-N wrote:Uzmeš pogrešnu pretpostavku i onda izvučeš pogrešan zaključak.
Ovdje se dalo vidjeti besmislica da je mobilni Internet preskup sa 3G dotle da je 1GB 10KM. Nije mi jasno da neko može tako lupati a da ne ode i vidi koliko ima paketa.

Ima još jedan aspekt ove priče, zdravstveni. Preporučujem link a postavljam samo dio.
http://www.5gappeal.eu/scientists-and-d ... cts-of-5g/
5G leads to massive increase of mandatory exposure to wireless radiation
5G technology is effective only over short distance. It is poorly transmitted through solid material. Many new antennas will be required and full-scale implementation will result in antennas every 10 to 12 houses in urban areas,
thus massively increasing mandatory exposure.
With ” the ever more extensive use of wireless technologies
,” nobody can avoid to be exposed. Because on top of the increased number of 5G-transmitters (even within housing, shops and in hospitals) according to estimates, ” 10 to 20 billion connections ” (to refrigerators, washing machines, surveillance cameras, self-driving cars and buses, etc.) will be parts of the Internet of Things. All these together can cause a substantial increase in the total, long term RF-EMF exposure to all EU citizens.
Harmful effects of RF-EMF exposure are already proven
Over 230 scientists from more than 40 countries have expressed their “serious concerns” regarding the ubiquitous and increasing exposure to EMF generated by electric and wireless devices already before the additional 5G roll-out. They refer to the fact that ”numerous recent scientific publications have shown that
EMF affects living organisms at levels well below most international and national guidelines ”. Effects include increased cancer risk, cellular stress, increase in harmful free radicals, genetic damages, structural and functional changes of the reproductive system, learning and memory deficits, neurological disorders, and negative impacts on general well-being in humans. Damage goes well beyond the human race, as there is growing evidence of harmful effects to both plants and animals .
Ako se ovo odnosi na moje pisanje, ja 5G nisam ni spominjao, a 3G siguran sam da moze da funkcionise, samo ne bolje od 4G.
fusion_ba

#673 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

un1ted wrote:
U zavisnosti od situacije mozda i hoces. Zavis gdje se zadesim, sada preko mltela i telemacha mogu gledati SK kanale, pa cesto i u busu gledam utakmice :D

Druga stvar koju radim je da spojim telefon putem HDMI s TV i gledam ono sto pustam preko mobitela.
ma ok, i ja povremeno, ali sve to mi je "nuzno zlo" kad nisam pri nekom vecem ekranu pa na eon-u pogledam nesto kratko ako mi je bitno. a serije i filmove ne pratim na telefonu i tabletu, ipak mi je pravi dozivljaj gledati na vecem ekranu, makar na laptopu :D
ali eto da ne idemo u off, samo kazem da su mi jednako bitni i telefon i računar :D
Rugafet

#674 Re: 4G u BiH

Post by Rugafet »

A vala je milina surfati na 4g neka priča ko šta hoće. Ja se baš iživljavam, imam Unlimited paket -free priča na teritoriju USA, free poruke, i Unlimited internet 30 dolara me košta
MTV

#675 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Rugafet wrote:A vala je milina surfati na 4g neka priča ko šta hoće. Ja se baš iživljavam, imam Unlimited paket -free priča na teritoriju USA, free poruke, i Unlimited internet 30 dolara me košta
To je brate preseravanje sta ce ti vise od 3G, 500 MB, 5Mbps, analogne zemaljske mreze, Golfa 2 i plate 450 KM...
Post Reply