Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sorcerer

#651 Re: Sarajevo u Ratu

Post by sorcerer »

zmajadaH wrote: Na početku rata one konzerve ''corned beef'' arapske, gornja polovina konzerve bijela a donja polovina crvena. :mrgreen:
ja se sjecam da smo u ljeto 1992. dobili neke konzerve od 2 kg u kojima je bio jako ukusan mesni narezak,bile su bez ikakve etikete....samo jednom dobismo i nikad vise.....

muha_sa wrote:bili smo mnogo bolji ljudi neg što smo danas :-)
svaka sto napises ti je zlatna :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
julisiz es grant

#652 Re: Sarajevo u Ratu

Post by julisiz es grant »

megaman4

#653 Re: Sarajevo u Ratu

Post by megaman4 »

raja zanima me u čijoj je odgovornosti u ratu bila betonska baza G.P. HERCEGOVINA OOUR Sarajevo, koja se nalazila kod crkve na stupu?

zanima me to, pošto mi je otac do februara 1992. radio u toj firmi, i pričao mi je da su č.etnici već početkom 1992. godine vršili pljačku te nekad jake građevinske firme, jer su sva građevinska vozila i oprema završili u Lukavici, samo je sitniš ostao.

tu je negdje bila i kafana kod ŠKRBE, samo ne znam gdje tačno. posljednji direktor te firme je bio vlado zubac.
sorcerer

#654 Re: Sarajevo u Ratu

Post by sorcerer »

bila je na teritoriji armije bih
megaman4

#655 Re: Sarajevo u Ratu

Post by megaman4 »

hvala ti. :thumbup:

samo mi je žao što građani Sarajeva ali i privredni subjekti kolektivno ne pokrenu tužbu protiv srpskih mitomana i guslara, za nadoknadu ratne štete, koja je ogromna.

Pogan od ljudi, koja se hinjski 50 godina spremala za rat i razaranja, ali malo po malo, beogradski pašaluk, to će im biti nagrada, a božija kazna će biti u obliku sve manjeg nataliteta, i sve veće stope smrtnosti, štiže ih kazna za svo zlo, koje su počinili u posljednjih 150 godina...
sorcerer

#656 Re: Sarajevo u Ratu

Post by sorcerer »

nema na cemu ,linije na stupu su se dosta puta pomjerale ,ali siguran sam da taj dio nikad nisu cetnici drzali....
megaman4

#657 Re: Sarajevo u Ratu

Post by megaman4 »

znaš li šta je bilo s onim cetnikom Bogoljubom Pelemišem, koji je na tenku prijetio da će gađati prvu zgradu?

čuo sam da su ga naši izbubali k'o vola u kupusu, ako je to istina, naravno?
sorcerer

#658 Re: Sarajevo u Ratu

Post by sorcerer »

znam kao i ti ,poslije incidenta na otoci je bio na dnevniku kad su ga nasi uhvatili sasro se ko grlica i nije gadjao nikoga :D
i dalje nikad nisam cuo nista o njemu....
evo smrada ...

zmajadaH

#659 Re: Sarajevo u Ratu

Post by zmajadaH »

megaman4 wrote:raja zanima me u čijoj je odgovornosti u ratu bila betonska baza G.P. HERCEGOVINA OOUR Sarajevo, koja se nalazila kod crkve na stupu?
Ako me sjećanje dobro služi to je bila 102 mbr. AR BiH naravno.
sorcerer

#660 Re: Sarajevo u Ratu

Post by sorcerer »

dobro te sluzi sjecanje :)
Nekako s proljeća

#661 Rat u Sarajevu

Post by Nekako s proljeća »

Chmoljo wrote:otvaram ovu temu da ne bismo gušili ostale koje su vezane za uži lokalitet. iako bih više volio da za svaki otvorite zasebnu temu, razumijem da se nekad priča raširi, i ode na širi kontekst.

zato je ova tema tu.

ali nemojte sada SVE pisati na njoj, :) Dobrinja, Grbavica, Otes, Žuč, npr već imaju svoje teme, i koristite ih :)
Woody wrote:
a to smo uradili ponajviše iz razloga što je zgrada bila krcata oružjem bivših stanara-oficira JNA

I, @PM72, nađoste li to silno oružje?

Ali najviše me nervira to "pronalaženje" arsenala naoružanja po stanovima :-) Mi NIKADA, ali nikada nismo našli ništa od vojnog naoružanja po stanovima. Najčešće su se "otkrića" svodila na lovačke dvocjevke, poneki karabin i nešto pištolja (TT-ci i uglavnom CZ 7.65mm) koje su, jelte, munjevito zaduživali organizatori otpora. I neka su, koji će mi kurac utoka kad se botrim protiv VBR-a.

Ili mi nismo dobro tražili, ili smo bili prezauzeti "višim ciljevima" kao npr. podmetanjem ličnog naoružanja ili bombi pod recimo veš mašine po srpskim stanovima, nakon čega bi slijedio poziv na "informativni razgovor" domaćina, ekspresno iseljenje čitave familije koja je naprasno odlučila da ide na "razmjenu" i odmah potom useljenje "napaćene prognaničke porodice" koja se uglavnom sastojala od jednog člana ženskog pola, a koja je, gle čuda, bila intimno bliska sa lokalnim komandantom :lol:

Ne znam ni dan danas... :izet:
Image
Image
Image

Image

Nekoliko puta sam ti sugerisao da je tvoje mišljenje utemeljeno na tvom ličnom iskustvu prilikom pretresa sumnjivih lica-petokolonaša. I prilikom tih sugestija sam bio korektan pa nisam objavljivao konkretne primjere i personalne podatke petokolonaša kod kojih je pronađeno oružje. I ti opet naprđuješ po starom, vjerujući da je relevantno samo ono što ti misliš, i svo vrijeme ukazuješ na zloupotrebe prilikom pretresa, za koje sam ti i ja potvrdio da ih je sigurno bilo. Ali to nikako ne znači da petokolonaša nije bilo i da ima se nije nalazilo oružje, municija i ostali MTS.

Na ovoj temi sam postao par tenkova sa područja Vraca, a na jednom od njih je svo vrijeme rata bio i ovaj glavonja sa slike. Imaš li imalo povjerenja u moje postove pa da ostane na ovom, ili da ti postiram spisak petokolonaša sa njihovim imanima i prezimenima, a među njima i ovaj glavonja.

Amnestija je ono što me suzdržava da to odmah ne uradim i završim sa tvojim naprđivanjem.
trocadero

#662 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

Некако с прољећа,
Да немаш случајно слику оног прце САМИРА БЕЈТИЋА из ратног периода?
Јел он убио Бошка и Адмиру?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#663 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

Ma to, @Nekako s proljeća, pa to sam i čekao :thumbup: pa jebo te, koliko ti je trebalo...

Hajmo po redu:

1. Puno ime i prezime, tadašnja adresa stanovanja ovoga glavonje sa slike, i datum kada se ispalio pa da vidim da li je prolazio kroz moje šake (nemoj samo da bude ono u stilu "Cicko sa Bjelava" ili tako nešto :lol: );
2. Dokumentovani spisak svih petokolonaša sa istim podacima kao i za glavonju - s istim ciljem kontrole prolaska kroz moje šake :wink:

Nemoj na PP, nego ovako javno pa da vidimo onda čija baba crnu vunu prede. Zaboli te kurac za "amnestiju" (isto k'o i mene) :evil:

Ali opet, nešta kontam da će to ostati samo moja želja pusta. Jelde?
Woody

#664 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

trocadero wrote:Некако с прољећа,
Да немаш случајно слику оног прце САМИРА БЕЈТИЋА из ратног периода?
Јел он убио Бошка и Адмиру?
Evo, dok se @Nekak s proljeća ne javi - da nije negdje ovdje?

Image

Nije ovaj zaokruženi, naravno. Njega znaš :wink:

Ali, dabogda moj @трокадеро, nismo ti se mi bolan puno u onaj vakat slikali. Jebi ga, nije se imalo sučim :wink: Mi smo ti više volili snimati "pokretne slike" kao npr. one sa Vozuće i Dvora na Uni... Ma znaš na koje video uratke mislim ;-)
Nekako s proljeća

#665 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

@Cmoljo, je li po tebi ispravno da objavim jednu stranicu od spiska sa nekih 27 petokolonaša , na kojem je i ovaj tenkista. Po meni to nije najkorektnije rješenje u dokazivanju postojanja tzv ''pete kolone'' u Sarajevu, al' nije mi mrsko to uraditi . Hajde budi pametan i za mene.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#666 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

amnestija je garant da država neće pokretati postupak protiv onih koji su je rušili. ne vidim razloga da se ikakvi spiskovi kriju, ili ne objavljuju... niti su zapečačeni niti tajni.

bude li službenih pritužbi onda i uklonimo. dakle, postavljaj.
Bancho

#667 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bancho »

Nekako s proljeća wrote:@Cmoljo, je li po tebi ispravno da objavim jednu stranicu od spiska sa nekih 27 petokolonaša , na kojem je i ovaj tenkista. Po meni to nije najkorektnije rješenje u dokazivanju postojanja tzv ''pete kolone'' u Sarajevu, al' nije mi mrsko to uraditi . Hajde budi pametan i za mene.
Objavi...sve se vec zna...
Nekako s proljeća

#668 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

MacBeth wrote:@Nekako s proljeća: Temu sam procitao od A do Z, neke stranice i po 2-3 puta.
Pitanje sam postavio iz dva razloga. Kao prvo, zato sto je vec negdje bilo receno da ona slika (koju si ti postavio nakon mog pitanja), nije 100% tacna, tj. da bi se neke linije trebale malo korigirati.
A drugi razlog je sto cesto boravim u zgradi Loris :-D i bas se nedavno otvorila ta tema i opet nije bilo jasnog zakljucka :D
Da ponovim jos jednom, nisam iz SA, tako da ne znam, kako i zasto...

Tnx

Image
Image

Image

Image
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Image

Image

Image
Image

Image
Image
Image

Nemam sada vremena, editovat' ću kasnije ovaj post i ispod fotografija ispisati ti svoje mišljenje na tvoje postavljeno pitanje. Koliko upamtih, tebe zanima zgrada Loris i položaj linija iznad stadiona Grbavica gdje se nalazila kuća nekog od tvojih.
Last edited by Nekako s proljeća on 25/09/2013 12:04, edited 1 time in total.
Chmoljo

#669 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

:zoka:
Woody

#670 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

@Chmoljo:

Primio k znanju. Hvala
Chmoljo

#671 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

ništa... krenu priča bezze pa se sijelo raziđe :D

elem, @NsP, zaboravih reći da, ako namjeravaš objavljivati taj materijal koji imaš, to bi bilo dobro uraditi na posebnoj temi :)
goran16v

#672 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Kad smo vec kod toga ko se vrtio po Strojoradu, ako krenemo od predpostavke da su slikane s nase strane (zasto bi neko slikao svoju liniju) 11. i 12. slika su zgrada ul. M Djuraskovica Loris slikane upravi iz Strojorada i to koliko mogu da vidism prije nego je Loris miniran.
Dozer

#673 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

sinuhe wrote:Granice su odredili na zasjedanju skupstine u Banjaluci maja mjeseca 1992. Onako ugrubo, pa ako ih sta drugo zapadne dobro jeste, ali ne i po svaku cijenu.
Preciznije - u septembru '91, na Palama, tokom dogovora sa SDA i crtkanja linija po kojekakvim papiricima i salvetama. Prije toga, tokom juna, jula i augusta '91, JNA je za racun SDS-a iskopala vecinu artiljerijskih polozaja oko Sarajeva (pravdajuci to "odbrambenom preventivom", ali bez detaljisanja o kakvoj vrsti odbrane, koga i od koga. To smo utvrdili nesto kasnije, na vlastitoj kozi), a nakon toga, od kraja septembra '91, pocelo je dovozenje oruzja i MTS-a civilnim sleperima na Pale, u Visegrad, Focu, Sokolac, Han pijesak, itd., i lagana podjela po stanovima, garazama i supama.
goran16v

#674 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Dozer wrote:
sinuhe wrote:Granice su odredili na zasjedanju skupstine u Banjaluci maja mjeseca 1992. Onako ugrubo, pa ako ih sta drugo zapadne dobro jeste, ali ne i po svaku cijenu.
Preciznije - u septembru '91, na Palama, tokom dogovora sa SDA i crtkanja linija po kojekakvim papiricima i salvetama. Prije toga, tokom juna, jula i augusta '91, JNA je za racun SDS-a iskopala vecinu artiljerijskih polozaja oko Sarajeva (pravdajuci to "odbrambenom preventivom", ali bez detaljisanja o kakvoj vrsti odbrane, koga i od koga. To smo utvrdili nesto kasnije, na vlastitoj kozi), a nakon toga, od kraja septembra '91, pocelo je dovozenje oruzja i MTS-a civilnim sleperima na Pale, u Visegrad, Focu, Sokolac, Han pijesak, itd., i lagana podjela po stanovima, garazama i supama.
Ma jok, to su oni vozali banane! :lol:
bilic

#675 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

E što se tice tih radova prije rata..... JNA
Ja sam tad radio u El. distribuciji tj. očlitavao struju --- Dobijem ja auto (fiču) negdje sredina 1991 godine da ocitam selo iza Lukavice , pa pored El tehničkog fakulteta do kraja ulice nekih 5 kilometara... Toplik ... Idem desno u selo jos 2 ili 3 kilometra zaboravio sam kako se zove..KLEK sad se sjetih ....... makadam vozim tih zadnjih 2 kilometra,,,
udzem u selo imam na spisku oko 40 kupaca ... Hodam ja tako dosao do kraja ispunio ja SVE OČITAO ....
KAD NA KRAJU SELA IDE PUT UZBRDO I MAŠINE RADE ,,, POSTAVLJAJU ASFALT .VOJSKE KO U PRICI .. OD VOZILA PA VOJNIKA..... Pridzem ja nekim seljanima ... reko h .. imal još kuča iza da očitam , kad sam več dovde dosao da šta ne preskoćim ... Ja ko zadnji LEVAT.

NEMA DALJE NISTA OVO PRAVE PUT PREMA JAHORINI neku kraticu. Idi ti sinko kući-....

TAJ PUT IM JE DOSTA KORISTIO U RATU ... I to su nam pred očima radili ... JBG
Post Reply